ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981      |      ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΦΑΝΗ ΑΝΑΙΡΟΥΣΗ - ΣΩΤΗΡΑΚΗ
ΠΑΡΙΣΙ 1935 -
Α.Μ. ΤΕΕ   6766

ΣΠΟΥΔΕΣ

Διπλωματούχος Αρχιτέκτων, Σχολή Αρχιτεκτόνων Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) 1953 - 1958

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Κεντρική υπηρεσία ΥΠΕΧΩΔΕ 1958 - 1989

Ο Κάμπος της Χίου - Κατοικία και περιβάλλον (Εκδόσεις Αιγαίας 2009). Όψις πύργου το 17ο – 18ο αιώνα. Σχέδιο το 1957.

Γεννήθηκε στο Παρίσι (Γαλλία) το 1935. Πέρασε τα παιδικά της χρόνια στη Μυτιλήνη και τέλειωσε το Γυμνάσιο στη Χίο.

 

Αποφοίτησε από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ το 1958. Η Διπλωματική της Εργασία, το 1957 –σε συνεργασία με τον Λεωνίδα Μυλωνάδη– στην έδρα Π. Μιχελή, αφορούσε τον Κάμπο της Χίου (2 διαλέξεις)

Τα πρώτα χρόνια μετά την αποφοίτηση συμμετείχε με συναδέλφους σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, στους οποίους διακρίθηκαν με πολλά πρώτα και δεύτερα βραβεία.  Από το 1958 έως τις αρχές του 1989 υπηρέτησε στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ. Σε όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας της ασχολήθηκε με οικιστικά θέματα (πολεοδομικός σχεδιασμός, ρυθμιστικά σχέδια, παραδοσιακοί οικισμοί-νομοθεσία). Από το 1979 έως το 1989 ήταν Δ/ντρια της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού –για όλη τη χώρα πλην Αττικής– με το παραπάνω αντικείμενο.  Μετείχε ενεργά στις δραστηριότητες Διεθνών οργανισμών (σε συνέδρια–σεμινάρια-μονογραφίες) κατά την περίοδο 1972-1989.

 

Αποχώρησε από το ΥΠΕΧΩΔΕ το 1989. ΄Εκτοτε δραστηριοποιήθηκε σε Συλλόγους και Επιτροπές όπως και σε συνέδρια, συναντήσεις και εκδόσεις με εισηγήσεις και εργασίες. Το 1992, μετά από μελέτη και συμπλήρωση σε συνεργασία με τον Λεωνίδα Μυλωνάδη της αρχικής τους εργασίας, κυκλοφόρησε η πρώτη έκδοση του βιβλίου Ο Κάμπος της Χίου, κατοικία και περιβάλλον τον καιρό της ακμής που έτυχε εξαιρετικής υποδοχής και εξαντλήθηκε σύντομα.

 

Είναι παντρεμένη με τον αρχιτέκτονα Γιώργο Αναιρούση από το 1965.΄Εχουν δυο παιδιά (το Νίκο και τον Σταύρο) και δύο εγγόνια (τον Γιώργο και τη Σοφία).

Διατηρεί συχνές επαφές και συναισθηματικούς δεσμούς με τη Χίο, πατρίδα του πατέρα της Νίκου Σωτηράκη.

 

 

 

* Το υλικό της ανάρτησης έχει παραχωρηθεί στο Αρχείο από την ίδια τη βιογραφούμενη -την οποία και ευχαριστούμε πολύ- τoν χειμώνα του 2021. Ακόμα η ίδια η βιογραφούμενη είχε την τελική θεώρηση των κειμένων της ανάρτησης.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Γεννημένη στο Παρίσι –Γαλλία– το 1935, πέρασε τα παιδικά της χρόνια στο Παρίσι και μετά στη Μυτιλήνη ενώ ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές της σπουδές στη Χίο, γενέτειρα του πατέρα της. Ο μαθηματικός πατέρας της, Νίκος Σωτηράκης, της έλεγε στις τελευταίες τάξεις του Γυμνασίου στη Χίο: «Εσύ θα πας στο Πολυτεχνείο, θα γίνεις αρχιτέκτων» πετώντας άλλα βιβλία της (ιστορικά, λογοτεχνικά, αγγλικά κ.α.). Την άνοιξη του 1953, την έφερε στην Αθήνα από τη Χίο για την τελική προετοιμασία των εξετάσεων στο ΕΜΠ. Επισκέφτηκαν τον Δημήτρη Πικιώνη στο σπίτι του. (Ο Πικιώνης είχε καταγωγή από τις οικογένειες του Κάμπου της Χίου). Ήταν στιγμές πολύ σημαντικές, αυτή η γνωριμία και οι συμβουλές του.

Αποφοίτησε από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ το 1958. Η Διπλωματική της  Εργασία, το 1957 –σε συνεργασία με τον Λεωνίδα Μυλωνάδη– στην έδρα Π. Μιχελή, αφορούσε τον Κάμπο της Χίου (2 διαλέξεις).

Είναι παντρεμένη με τον Αρχιτέκτονα-Πολεοδόμο Γιώργο Αναιρούση (1965). Έχει δύο παιδιά το Νίκο (Ηλεκτρ. Μηχανικό) και τον Σταύρο (Πολιτικό Μηχανικό) και δύο εγγόνια. 
Διατηρεί συχνές επαφές και συναισθηματικούς δεσμούς με τη Χίο, πατρίδα του πατέρα της Νίκου Σωτηράκη.

 

ΚΥΡΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

1958 – 1963

Συμμετοχή  σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς (Πρωθυπουργικό Μέγαρο, Σχολεία, Μέγαρο Συντακτών κ.ά.) – 7 πρώτα βραβεία και 9 δευτέρα και τρίτα. (ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ – Γ)

1958 – 1988

Στο  Υπουργείο Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων όπου ασχολήθηκε με Οικιστικά θέματα, Μελέτες Χρήσεων Γης, θέματα Πολεοδομικής Νομοθεσίας, Προγραμματισμού κ.ά. (ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ – Δ)

1982 – 1988

Μόνιμος Εκπρόσωπος της Χώρας στην Επιτροπή Housing, Building, Planning της ECE του ΟΚΕ

1972 – 1988

Μετείχε ενεργά στις δραστηριότητες Διεθνών Οργανισμών (ΟΗΕ, ΟECD, Συμβούλιο της Ευρώπης). Εκπροσώπησε πολλές φορές τη χώρα σε συνέδρια, σεμινάρια, συναντήσεις και συνέταξε εθνικές μονογραφίες και άλλες εργασίες πάνω σε οικιστικά θέματα. (ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ – Β)

1978

Υπότροφος της Γαλλικής Κυβέρνησης, ήρθε σε επαφή με στελέχη του αντίστοιχου Γαλλικού Υπουργείου και διαφόρους φορείς και μελέτησε συγκριτικά τα  θέματα Οικιστικής Ανάπτυξης των δύο Χωρών.

1979 – 1988

Διευθύντρια στη Διεύθυνση Γ1-Γ3 (Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Mελετών). Από το 1983 η Διεύθυνση Γ1-Γ3 είχε σε επιτελικό επίπεδο το συντονισμό της ΕΠΑ (Επιχείρησης Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης). (ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ – Α)

1986 – 1988

Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος.

1987

Μέλος του διδακτικού προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.

1989

Παραίτηση και συνταξιοδότηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ

  • Έκδοση Βιβλίου σχετικά με την Ιστορία, την Αρχιτεκτονική και το περιβάλλον του Κάμπου της Χίου.

  • Συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Μελετών Ανατολικού Αιγαίου, (ΕΜΜΑ) και εκπόνηση μελετών για την ιστορία, τον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική της περιοχής αυτής. Μέλος του ΔΣ του Ιωνικού Κέντρου.

  • Συμμετοχή σε Συνέδρια ως εισηγητής σε θέματα οικιστικά.

1997 – 1998

Στην Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος, Συνεργάτης του Προέδρου, επικεφαλής Ομάδας Εργασίας για τα θέματα αποκέντρωσης πολεοδομικών αρμοδιοτήτων.

1999 – 2000

Συνεργάτης του Υπουργού Αιγαίου για τα οικιστικά θέματα του νησιωτικού χώρου του Αιγαίου.

Συνεχίζει τις επόμενες δεκαετίες την παρακολούθηση των εξελίξεων στα θέματα που ασχολήθηκε με συμμετοχή σε Συλλόγους και εκδηλώσεις, όπως και στη διαμόρφωση σχετικών προτάσεων.

 

 

Α:  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ

Α. 1. ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤA

1958 – 1973

Υπάλληλος στη Διεύθυνση Ε2  (Πολεοδομικών Μελετών Αττικής) :

α. Διαμορφώσεων κοινοχρήστων χώρων (πλατεία και υπόγεια διάβαση Ομόνοιας, άλλες πλατείες, πεζόδρομους κλπ.).
β. Μελέτες χρήσεων γης και όρων δόμησης παραλιακών περιοχών Αττικής (Βουλιαγμένης – Σουνίου και άλλες).
γ. Μελέτες ρυμοτομικών σχεδίων στις παραπάνω περιοχές.
δ. Ειδικές μελέτες ρύθμισης υψών (Καστέλας, Λυκαβηττού κ.α.).
ε. Μελέτες ρυμοτομικών σχεδίων περιοχής Λεκανοπεδίου Αθηνών.

1973 – 1978

Τμηματάρχης στο Τμήμα Προγραμματισμού της Διεύθυνσης Ενεργού Πολεοδομίας με αντικείμενο:

Μελέτες σκοπιμότητας ίδρυσης ΖΕΠ, καθορισμός οικονομικών και πολεοδομικών όρων και προγραμματισμός των κοινωφελών και κοινοχρήστων έργων (Ζώνες Ενεργού Πολεοδομίας της Κτηματικής Τράπεζας στην Αττική, Ξάνθη, Κομοτηνή κ.ά.).

1979 – 1985

Διευθύντρια στη Διεύθυνση Πολεοδομικών Μελετών των Οικισμών της Χώρας, πλην Αττικής -η πρώην Διεύθυνση Γ1-Γ3, με αντικείμενο:

  • Ρυθμιστικά σχέδια

  • Ρυμοτομικά σχέδια (επεκτάσεις – τροποποιήσεις – αναθεωρήσεις).

  • Όροι δόμησης – κανονισμοί δόμησης.

  • Οικιστικές αναπτύξεις θερινής κατοικίας-τουρισμού.

  • Χρήσεις γης για τον έλεγχο και την προστασία περιοχών.

  • Διευθετήσεις κοινόχρηστων χώρων.

  • Επιτελικές κατευθύνσεις και οδηγίες προς τις περιφερειακές Υπηρεσίες (Νομαρχίες και Επιθεωρήσεις) και την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμους-Κοινότητες) για τα πολεοδομικά θέματα της αρμοδιότητάς των.

Τέλος 1987

Στην Διεύθυνση Γ1-Γ3 Πολεοδομικών Μελετών περιέρχεται επί πλέον το αντικείμενο των Παραδοσιακών Οικισμών και των Πράξεων Εφαρμογής Πολεοδομικών Μελετών.

Από 1983

Η Διεύθυνση Γ1-Γ3 συντονίζει την ΕΠΑ (Επιχείρηση Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης) και ενεργεί με επιτελικές κατευθύνσεις, αναθέσεις και έλεγχο μελετών, επαφή με άλλα αρμόδια Υπουργεία, ΤΕΕ και άλλους αρμόδιους φορείς, Περιφερειακές Υπηρεσίες, Νομάρχες και Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη διαχείριση των σύνθετων προβλημάτων και την πορεία του προγράμματος στη χώρα.

Παράλληλα η Διεύθυνση έχει την ευθύνη για εισηγήσεις, για αλλαγές και νέες ρυθμίσεις της Πολεοδομικής Νομοθεσίας (Νέων οικιστικών Νόμων, Π. Διαταγμάτων) για τον έλεγχο οικιστικής ανάπτυξης Β’ κατοικίας, χωριών, παραλιακών περιοχών κ.ά.

 

Α. 2. ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

1986 – 1988

  • Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας, Οικισμού Περιβάλλοντος.

  • Μέλος Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

1987

  • Μέλος του Διδακτικού Προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.

Από 1972

  • Μέλος ομάδας για τη συμμετοχή στις δραστηριότητες Διεθνών Οργανισμών που έχουν σχέση με οικιστικά θέματα (ΟNU, Conseil de l’ Europe, O.E.C.D.) και εκπροσώπηση της χώρας σε διεθνείς Συναντήσεις, Σεμινάρια και Συνέδρια.

  • Εκπόνηση εθνικών μονογραφιών και μελετών ειδικών θεμάτων (Βλ. Παράρτημα Β. Κείμενα μελετών – δημοσιεύσεων).

Από 1982

  • Συμμετοχή σε ομάδες σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία, ΚΕΠΕ κλπ. για διαμόρφωση εισηγήσεων σε θέματα Πολεοδομικής Νομοθεσίας, 5ετών προγραμμάτων ανάπτυξης, ειδικών ρυθμίσεων κ.ά.

 

Β: ΕΡΓΑΣΙΕΣ – ΟΜΙΛΙΕΣ – ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

  • Πολιτικές χρήσεων γης. ΟΗΕ- ΕCE- ΗBP / 1971-1977.

  • Έλεγχος της ανάπτυξης των αστικών κέντρων. Συμβούλιο της Ευρώπης, Αθήνα 1975.

  • Κατανομή και μελλοντικά σχήματα των ανθρώπινων οικισμών. ΟΗΕ- ΕCE- ΗBP, Αθήνα, 1974 (συμμετοχή σε ομάδα).

  • Σφαιρική προσέγγιση του σχεδιασμού και της κατασκευής στα νέα οικιστικά συγκροτήματα. ΟΗΕ- ΕCE- ΗBP, Βελιγράδι, 1975.

  • Εθνική Μονογραφία για τη Διάσκεψη HABITAT του Ο.Η.Ε. Βανκούβερ Καναδά, 1975 (συμμετοχή σε ομάδα).

  • Πολιτικές και προβλήματα Κατοικίας-Κατασκευών και Σχεδιασμού στις Χώρες της Νότιας Ευρώπης. ΟΗΕ- ΕCE- ΗBP, Αθήνα, 1974 (συμμετοχή σε ομάδα).

  • Η ποιότητα ζωής στις Μεσογειακές πόλεις μεσαίου μεγέθους. ΟΗΕ- ΕCE- ΗBP, Νότιος Γαλλία, 1976.

  • Αναπλάσεις στις υποβαθμισμένες περιοχές αστικών κέντρων. ΟΗΕ- ΕCE- ΗBP, Ισπανία, 1980.

  • Οι σχέσεις μεταξύ οικισμού και ανάπτυξης του Τουρισμού στις χώρες της Νότιας Ευρώπης. ΟΗΕ- ΕCE- ΗBP, Βουλγαρία, 1979.

  • Η ανανέωση των μεσαίου μεγέθους πόλεων. Συμβούλιο της Ευρώπης, Δελφοί, 1981.

  • Η αισθητική της πόλης. Διάλεξη στο Ιωνικό Κέντρο, Χίος, 1985.

  • Η ανάπτυξη των μεσαίου μεγέθους πόλεων στην Ελλάδα. ΟΗΕ- ΕCE- ΗBP, Αθήνα, 1983.

  • Η οικιστική εικόνα της Χίου μέσα από τις αφηγήσεις των ξένων περιηγητών. Εισήγηση στο Διεθνές Συνέδριο Columbus 92, Χίος, 1989.

  • Τα θερινά ανάκτορα των Ιουστινιάνι στα Σκλαβιά της Χίου. Εισήγηση στο Διεθνές Συνέδριο Columbus 92, Χίος, 1991.

  • Ο Κάμπος της Χίου – κατοικία και περιβάλλον τον καιρό της ακμής. Εκδόσεις Ακρίτας, Αθήνα, 1992. Δύο επανεκδόσεις ελληνικά-αγγλικά.

 

Γ: ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ – ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

Γ. 1. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

1958

Α΄ Βραβείο Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την ανέγερση του Πρωθυπουργικού Μεγάρου (σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες: Σ. Ποταμίτη, Λ. Μυλωνάδη, Θ. Παναγιωτόπουλο).

1959

Α΄ Βραβείο Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για το Ελληνικό Περίπτερο του Καπνού σε Ευρωπαϊκές Εκθέσεις (Γερμανία, κ.ά.) και εκτέλεση (σε συνεργασία με Α. Τσιριλάκη).

1960

Α΄ Βραβείο Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού και εκτέλεση του Ελληνικού Περιπτέρου σε ΄Εκθεση της Γερμανίας (σε συνεργασία με Α. Τσιριλάκη).

1961

  • Πέντε (5) Α΄ Βραβεία σε Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό του Υπ. Παιδείας και εκπόνηση οριστικής μελέτης για τα Γυμνάσια: Κορίνθου, Αγυιάς, Λαρίσης, Εδέσσης, Νεαπόλεως Βοιών, Νέας Ιωνίας Αττικής (σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες: Γ. Αναιρούση, Π. Βασιλάκη, Λ. Γεροντάκη, Μιχ. Δωρή, Κ. Παπαϊωάννου, Χ. Παπουτσάκη, Κ.Φινέ, Ν. Χατζηθεοδώρου).

  • Μελέτη και εκτέλεση του Περιπτέρου της Philips στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

  • Μελέτη και εκτέλεση των εγκαταστάσεων του Χριστ. Ιδρύματος “Παντοκράτωρ” στο Παλαιό Φάληρο: α. Αίθουσα διαλέξεων και Γραφεία, β. Ναός.

  • Α΄ Βραβείο στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό του Μεγάρου της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών στις οδούς Ακαδημίας – Βουκουρεστίου και  εκπόνηση της οριστικής μελέτης του έργου (σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες: Άννυ Κούλογλου, Π. Περβολαράκη, Γ. Περβολαράκη).

  • Β΄ Βραβείο στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για τη μελέτη Ξενοδοχειακού Συγκροτήματος του Ταμείου Συντάξεων της Τράπεζας Ελλάδας στο Π. Φάληρο (σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες: Στ. Βασιλείου, Λ. Κουμανταράκη).

 

Γ. 2. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ – ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

  • Κατοικία Γιάννη Ολιβιέρη στην Εκάλη.

  • Αντ. Στέφανου στη Χίο.

  • Δ. Ιωάννου στην Πάτρα.

  • Εξοχική κατοικία Ν. Σωτηράκη στην παραλία της Αγ. Φωτεινής Χίου.

  • Εξοχική κατοικία Γ. Χριστόπουλου στον Αγ. Μηνά Ευβοίας.

 

Δ:   ΜΕΛΕΤΕΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΧΩΡΟΥ 

Δ. 1. ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ – ΜΕΛΕΤΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΩΝ

1955 – 1959

  • Υπόγεια διάβαση πλατείας Ομονοίας: διαμορφώσεις και κατασκευές αρχιτεκτονικών στοιχείων – μελέτη και επίβλεψη (μέλος ομάδας μελέτης).

1963 – 1964

  • Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπιείου: διαμόρφωση για την προσπέλαση και αξιοποίησή του, μελέτη (σε συνεργασία).

1964 – 1965

  • Λόφος Αρδηττού: επίβλεψη διαμόρφωσης (σε συνεργασία).

1965 – 1966

  • Πλατεία Ρωσικής Εκκλησίας: διαμόρφωση χώρου, μελέτη.

  • Λόφος Φινοπούλου: διαμορφώσεις οδών προσπελάσεως – καθιστικών, μελέτη.

  • Λόφος Στρέφη: διαμόρφωση – υπαίθριες κατασκευές, μελέτη

  • Λυκαβηττός: διαμορφώσεις οδών προσπελάσεως, μελέτη.

  • Παραλιακή Ζώνη Νέου Φαλήρου-Δέλτα: διαμορφώσεις χώρων αναψυχής (περίπατοι, γήπεδα, μαρίνες, πλαζ), μελέτη.

1963 – 1964

  • Παραλιακή Ζώνη Γλυφάδας: διαμορφώσεις χώρων αναψυχής (περίπατοι, γήπεδα, μαρίνες κ.λπ.), μελέτη.

1963 – 1965

  • Χωροταξική μελέτη Βουλιαγμένης-Σουνίου: ζώνες χρήσεων γης (ζώνες οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης, ζώνες προστασίας), χωροθέτηση λειτουργιών, διαμορφώσεις ακτών, προσπελάσεις, κανονισμός δόμησης, έκδοση Π.Δ/τος (μέλος ομάδας μελέτης).

1965

  • Χωροταξική Μελέτη Σουνίου – Λαυρίου: ζώνες χρήσεων γης (ζώνες οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης, ζώνες προστασίας), χωροθέτηση λειτουργιών, κανονισμός δόμησης, έκδοση Δ/τος (μέλος ομάδας μελέτης).

1966

  • Μελέτες αξιοποίησης περιοχών Λομβάρδας, Λαγονησίου, Αναβύσσου, Λεγραινών. Ειδική θεώρηση των ως άνω περιοχών στα πλαίσια της Χωροταξικής Μελέτης Βουλιαγμένης – Σουνίου  (μέλος ομάδας μελέτης).

1967

  • Ρυμοτομικά σχέδια στις περιοχές Άγιος Δημήτριος, Θυμάρι, Ανάβυσσος στα πλαίσια της Χωροταξικής Μελέτης Βουλιαγμένης – Σουνίου (μέλος ομάδας μελέτης).

1967 – 1968

  • Χωροταξική μελέτη Κινέττας, Αγίων Θεοδώρων: ζώνες χρήσεων γης, ζώνες προστασίας, διαμορφώσεις ακτών, προσπελάσεις, όροι δόμησης (μέλος ομάδας μελέτης).

1969

  • Ζώνες χρήσεων γης περιοχής Ωρωπού: ζώνες οικιστικής ανάπτυξης, ζώνες προστασίας, όροι δόμησης.

1968 – 1972

  • Τροποποιήσεις-Εφαρμογές Π. Δ/τος Βουλιαγμένης – Σουνίου και Σουνίου – Λαυρίου: τροποποιήσεις ζωνών και όρων δόμησης, χωροθετήσεις τουριστικών λειτουργιών, γνωμοδοτήσεις για κτίσματα και έργα ζώνης αιγιαλού και παραλίας (Μελετήτρια και Υπεύθυνη περιοχής για μελέτη ή έλεγχο προτάσεων και προώθηση για Συμβούλιο και έγκριση). 

  • Γλυφάδα:

α. Τροποποιήσεις σχεδίου, όροι δόμησης, χωροθετήσεις κοινωφελών.

β. Μελέτη χρήσεων και όρων δόμησης εμπορικού κέντρου.

γ. Επεκτάσεις σχεδίου στην ΒΑ πλευρά.

  • Βούλα:

α. Τροποποιήσεις σχεδίου, όροι δόμησης, χωροθετήσεις κοινωφελών λειτουργιών.

β. Επεκτάσεις σχεδίου στη ΒΑ πλευρά.

  • Βουλιαγμένη:

α. Τροποποιήσεις σχεδίου, όροι δόμησης, χωροθετήσεις λειτουργιών.

β. Αναθεώρηση σχεδίου.

γ. Επέκταση σχεδίου στη ΒΔ πλευρά.

  • Βάρκιζα:

α. Μελέτη επέκτασης στην πεδιάδα της ΒΑ πλευράς της περιοχής του εγκεκριμένου σχεδίου (Ρυμοτομικό και όροι δόμησης).

β. Τροποποιήσεις σχεδίου και όρων δόμησης, χωροθετήσεις λειτουργιών.

γ. Γνωμοδοτήσεις επί έργων στη ζώνη αιγιαλού και παραλίας.

  • Καστέλλα: Ειδικές Μελέτες για την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση της περιοχής (μελετήτρια).

α. Ρύθμιση υψών οικοδομών (προσδιορισμός περιγραμμάτων, κανονισμός δόμησης).

β. Τροποποιήσεις σχεδίου.

γ. Διαμόρφωση παραλιακής ζώνης, ειδική ρύθμιση στη βίλα Ζαχαρίου και Ναυτικό Όμιλο.

  • Λυκαβηττός:  Μελέτη ρύθμισης υψών οικοδομών στο Δυτικό τμήμα (Μελετήτρια).

1961

  • Πλατεία Ομονοίας: Μελέτη υψών κτιρίων. Καθορισμός ανωτάτης στάθμης οικοδομών κατά ΟΤ και λοιπές λεπτομέρειες για την αισθητική αρτιότητα της πλατείας (μέλος ομάδας μελέτης).

1965

  • Ακτή Πειραϊκής: Μελέτη διαμόρφωσης για την προστασία και ανάδειξη των αρχαίων τειχών (μέλος ομάδας μελέτης).

1972 – 1973

  • Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας Αττικής (ΠΟΜ):

α. Έλεγχος σκοπιμότητας, καθορισμός όρων σύμβασης μεταξύ του Δημοσίου και του Αναδόχου (επιδοτήσεις, παραχωρήσεις, κοινοχρήστων και κοινωφελών, διαμορφώσεις τιμών κ.α.).

β.  Μελέτη ένταξης της Μονάδας στην ευρύτερη περιοχή (επιπτώσεις, προσαρμογές). (Μελέτη – Έλεγχος)

1973 – 1974

  • Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας Ξάνθης: 

α. Έλεγχος σκοπιμότητας.

β. Μελέτη ένταξης της Οικιστικής Μονάδος στην πόλη της Ξάνθης (τροποποιήσεις πρότασης, προσαρμογές σχεδίου πόλεως Ξάνθης).

γ. Καθορισμός όρων σύμβασης μεταξύ του Δημοσίου και του Αναδόχου (επιδοτήσεις, παραχωρήσεις κοινωφελών και κοινοχρήστων, διαμόρφωση τιμών κλπ.). (Μελέτη – Έλεγχος – Εισηγήσεις στο Συμβούλιο).

  • Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας Κομοτηνής:

α. Έλεγχος σκοπιμότητας πρότασης της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ.

β. Μελέτη ένταξης της Οικιστικής Μονάδας στη πόλη της Κομοτηνής (τροπ/σεις πρότασης, προσαρμογή σχεδίου πόλεως Κομοτηνής).

γ. Καθορισμός όρων σύμβασης μεταξύ του Δημοσίου και του Αναδόχου (επιδοτήσεις, προσδιορισμός παραχωρούμενης υποδομής από τον Ανάδοχο κλπ.). (Μελέτη – Έλεγχος – Εισηγήσεις στο Συμβούλιο). 

  • Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας Σαππών:

α.  Έλεγχος σκοπιμότητας.

β.  Καθορισμός όρων σύμβασης (επιδοτήσεις, προσδιορισμός παραχωρούμενης υποδομής).
(Μελέτη – Έλεγχος)

1973 – 1978

  • ΖΕΠ σε άλλες περιοχές. Για οικιστική ανάπτυξη, βιομηχανία, τουρισμό.

α.  Εξέταση προτάσεων ίδρυσης ΖΕΠ, έλεγχος σκοπιμότητας κ.λπ.

β.  Οίκοθεν διερεύνηση δυνατοτήτων ίδρυσης ΖΕΠ.
(Μελέτη – Έλεγχος)

1978

  • Μελέτη Συντελεστών Δόμησης πόλης Πατρών:

α. Ανάλυση, Μελέτη επιπτώσεων.

β. Πρόταση μείωσης των ΣΔ. (Μελετήτρια – Εισήγηση στο Συμβούλιο)

  • Μελέτη Συντελεστών Δόμησης πόλης Μυτιλήνης:

α. Ανάλυση 

β. Πρόταση μείωσης ΣΔ. (Μελετήτρια – Εισήγηση στο Συμβούλιο)

 

Δ. 2. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ

(Σχετικές μελέτες εκπονούμενες στην Υπηρεσία ή ανατιθέμενες σε ιδιώτες).

1979 – 1988

Α. Αντικείμενο Διεύθυνσης Γ3 (Πολεοδομικών Μελετών λοιπών οικισμών πλην Αττικής).

  • Ρυμοτομικά σχέδια (επεκτάσεις, τροποποιήσεις, αναθεωρήσεις).

  • Όροι δόμησης – Κανονισμοί.

  • Οικιστικές αναπτύξεις β΄ κατοικίας – τουρισμού.

  • Χρήσεις γης εκτός σχεδίου για έλεγχο και προστασία.

  • Διευθετήσεις ζωνών ειδικών χρήσεων (Βιομηχανικών, Λιμενικών, κ.α.).

  • Κατευθύνσεις και οδηγίες προς τους Νομάρχες, Υπηρεσίες Οικισμού και Τοπική Αυτοδιοίκηση για το χειρισμό θεμάτων της αρμοδιότητάς τους.

   (Διευθύντρια – κατευθύνσεις, έλεγχος, προώθηση για έγκριση)

1983 – 1988

Β. Αντικείμενο Διεύθυνσης Π – Γ1 (Ρυθμιστικών Σχεδίων των οικισμών της Χώρας πλην Αττικής).

  • Προδιαγραφές, αναλύσεις, έρευνα στατιστικών στοιχείων, εκπόνηση ή ανάθεση ρυθμιστικών σχεδίων, έλεγχος, παραλαβή.

           (Διευθύντρια – κατευθύνσεις, έλεγχος, προώθηση για έγκριση).

1983 – 1989

Γ. Πρόγραμμα ΕΠΑ της Διεύθυνσης Γ1 – Γ3.

  • Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια 318 πόλεων.

  • Πολεοδομικές Μελέτες Επέκτασης σε συνολική έκταση 300.000 περίπου στρέμματα.

  • Πολεοδομικές Μελέτες Αναθεώρησης στις ως άνω πόλεις.

  • Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου στην ευρύτερη περιοχή των ΓΠΣ και στην εκτός σχεδίου περιοχή για προστασία και ανάπτυξη.

  • Μελέτες πολεοδόμησης περιοχών κατοικίας.

  • Οριοθέτηση-πολεοδόμηση οικισμών < 2000 κατ.

          (Διευθύντρια Γ1 – Γ3, – ευθύνη προώθησης, κατευθύνσεις, συντονισμός).

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΡΓΩΝ