ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981      |      ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΜΟΡΦΩ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1955 -
Α.Μ. ΤΕΕ    35098

ΣΠΟΥΔΕΣ

Απόφοιτος του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής (IUAV) της Βενετίας (I.U.A.V.) 1975 - 1981

Φιλοσοφική Σχολή Α.Π.Θ. - Ιταλικό Τμήμα 1981 - 1983

Μεταπτυχιακό Σεμινάριο της Έδρας Κτιριολογίας με τον καθηγητή Π. Τζώνο 1983

Μεταπτυχιακή ερευνητική εργασία στον Αστικό Σχεδιασμό, Πόλη και Νερό, στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής της Βενετίας ως υπότροφος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιταλικού Κράτους 1989 - 1991

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Ελεύθερο Επάγγελμα - Αρχιτεκτονική 1982 -

Αρχιτεκτονικό Γραφείο SPARCH SAKELLARIDOU / PAPANIKOLAOU ARCHITECTS με την αρχιτέκτονα Ρένα Σακελλαρίδου, με γραφεία σε Αθήνα (από το 1999) και Θεσσαλονίκη (από το 1982) 1982 -

Business Innovation Center, Θεσσαλονίκη, 2010. Α' Βραβείο, Κλειστός Διαγωνισμός.

Η Μόρφω Παπανικολάου (Θεσσαλονίκη 1955 – ) σπούδασε στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (IUAV) της Βενετίας, όπου έκανε και την μεταπτυχιακή της έρευνα.

 

Δίδαξε στο IUAV, στο International Workshop IUAV και είναι μέλος του δικτύου IUAV Abroad.  Έχει κάνει διαλέξεις και διδάσκει στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ.

Επίσης επιμελήθηκε τον σχεδιασμό εκθέσεων της Συλλογής Κωστάκη σε συνεργασία με το MOMus, στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Διατηρεί το αρχιτεκτονικό γραφείο SPARCH με την Ρένα Σακελλαρίδου (στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα) και το MP SPARCH.

 

Έχει διεθνή αναγνώριση με σημαντικά βραβεία, πολλαπλές συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις, δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις σε διαλέξεις.

 

 

*Το υλικό της ανάρτησης παραχώρησε στο Αρχείο η ίδια η βιογραφούμενη  -την οποία ευχαριστούμε πολύ- στα τέλη της άνοιξης του 2021. Ακόμα η ίδια θεώρησε τα τελικά κείμενα της ανάρτησης.

 

Α. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ – ΣΚΙΑΓΡΑΦΗΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΦΙΛ           

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1955 και για μια δεκαετία, από το ’65-’75, έζησε στην καρδιά του κέντρου της πόλης, στον 6οόροφο της πολυκατοικίας επί της Δ. Γούναρη, στην Πλατεία Ναυαρίνου. Αυτό αποτέλεσε μια ιδιόμορφη συγκυρία, καθώς έχοντας το προνόμιο ενός εξαιρετικού παρατηρητηρίου, παρακολουθούσε σε πραγματικό χρόνο την ανοικοδόμηση και διαμόρφωση ενός σημαντικού τμήματος της πόλης.

Ένα από τα βιώματα που ξεχωρίζει από την παιδική της ηλικία ήταν η καλοκαιρινή διαμονή στο εξωκλήσι της γιαγιάς της, στην λίμνη Ευβοίας. Μέσα σε αυτό το μικρό χώρο, θυμάται να παρατηρεί τη σχέση του με το φως και την αίσθηση, ότι χωρίς φως ο χώρος εξαφανίζεται, ότι το φως είναι αυτό που δημιουργεί το ‘μυστήριο’ στην ατμόσφαιρα του χώρου.

Μεγαλύτερη, στα γυμνασιακά χρόνια, ακριβώς στη διάρκεια της δικτατορίας, είχε την μεγάλη τύχη να παρακολουθεί παράλληλα ένα ιδιαίτερο ‘σχολείο’. Συμμετείχε στη χορωδία της Τέχνης, μια εξωσχολική εμπειρία με πολλαπλά ερεθίσματα, κι ένα μεγάλο παράθυρο σε ένα κόσμο με ιδιαίτερους ανθρώπους, πάντα ανοικτούς σε πειραματισμούς γύρω από τη δημιουργία και τις δυνατότητες έκφρασης της.

Σε ξεχωριστή επίσης θέση είναι οι οικογενειακές επιρροές στις οποίες οφείλει πολλά, καθώς και οι φιλίες που γεννήθηκαν στα παιδικά και εφηβικά χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, κοινά βιώματα και εφηβικές ανησυχίες, έγιναν η πρώτη ύλη για μια μακρόχρονη σχέση φιλίας με τη Ρένα Σακελλαρίδου. Παρά τους διαφορετικούς χαρακτήρες και τις διαδρομές, αποτελεί μια σχέση, που μαζί με την επαγγελματική, έχει ιδιαίτερη σημασία μέσα στα χρόνια.

 

Σπούδασε στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής της Βενετίας I.U.A.V., από το 1975-1981. Γοητεύτηκε από την κλίμακα της πόλης, την ποικιλία του ωραίου και από την φρεσκάδα των πρωτοποριακών σκέψεων, το δυναμισμό του διαλόγου γύρω από την τέχνη και την αρχιτεκτονική, που συνδύαζε ο πανεπιστημιακός χώρος. Αποφοιτά με Άριστα με τομέα Ειδίκευσης ‘Θεωρία και Τεχνική του Αστικού Σχεδιασμού’ και πτυχιακή εργασία με τους καθηγητές C. Lamanna, F. Pittaluga (υπεύθυνος καθηγητής G. Polesello) και θέμα ‘Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός της Πόλης των Χανίων – Πρόταση για ένα Πνευματικό κέντρο’.

 

Συνεχίζει τις σπουδές της στη Φιλοσοφική Σχολή Α.Π.Θ. στο Ιταλικό Τμήμα, από το 1981-1983. Το 1983, συμμετέχει στο Μεταπτυχιακό Σεμινάριο της Έδρας Κτιριολογίας με καθηγητή τον Π. Τζώνο. Το 1989-1991, ολοκληρώνει τη μεταπτυχιακή ερευνητική εργασία της στον Αστικό Σχεδιασμό, ‘Πόλη και νερό’, στο I.U.A.V. στη Βενετία, λαμβάνοντας υποτροφία του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιταλικού Κράτους.

 

Από το 1982, διατηρεί το Αρχιτεκτονικό Γραφείο SPARCH: SAKELLARIDOU/PAPANIKOLAOU ARCHITECTS με την αρχιτέκτονα Ρένα Σακελλαρίδου, με γραφεία στην Αθήνα (από το 1999) και στη Θεσσαλονίκη (από το 1982). Το αρχιτεκτονικό τους έργο έχει διεθνή αναγνώριση με σημαντικά βραβεία αρχιτεκτονικής, πολλαπλές συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις, δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις σε διαλέξεις. Η συνεργασία τους σφραγίζεται με επανειλημμένα πρώτα βραβεία σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

 

Η ίδια διακρίνεται τόσο για το αρχιτεκτονικό όσο και για το εκπαιδευτικό της έργο, την επιμέλεια, τον σχεδιασμό και τη διοργάνωση εκθέσεων, με πολλαπλές δημοσιεύσεις σε βιβλία, καταλόγους εκθέσεων, workshops, αρχιτεκτονικά περιοδικά και τύπο.

Η διδακτική της δραστηριότητα περιλαμβάνει τη συμμετοχή της ως διδάσκουσα σε εργαστηριακά και θεωρητικά μαθήματα του τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ., τη συμμετοχή της ως επισκέπτρια διδάσκουσα σε μαθήματα του πανεπιστημίου IUAV, σε διεθνή workshops, ημερίδες και συνέδρια, διαλέξεις και παρουσιάσεις σχετικές με το αρχιτεκτονικό έργο του γραφείου.

 

Παράλληλα συμβάλλει, ως μέλος κριτικής επιτροπής, σε πανελλήνιους και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, ως ομιλήτρια σε συνέδρια και ημερίδες, σε τεχνικές επιτροπές, σε διεθνείς διαγωνισμούς, στην επιστημονική ομάδα ΤΕΕ, σε επιτροπές ΤΕΕ, ως εκπρόσωπος ΣΑΔΑΣ και ως μέλος επιτροπής άσκησης αρχιτεκτονικού ελέγχου.

 

Μέσα από την πορεία της, διακρίνει διαφορές στο πλαίσιο που ασκείται η αρχιτεκτονική μέσα στα χρόνια. Περισσότερη πληροφορία και ευκολότερη πρόσβαση στην εικόνα της αρχιτεκτονικής πράξης βοηθούν στην αντίληψη ότι η αρχιτεκτονική συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής, ιδιωτικής και συλλογικής. Αυτό, ωστόσο, δεν μεταφράζεται ακόμη σε μια συλλογική και πολιτισμική θέση για το ρόλο της στην αναβάθμιση του δημόσιου χώρου.

 

Ο θαυμασμός προς όλους του γνωστούς ‘κλασσικούς δασκάλους’ Έλληνες και μη κινητοποιεί την επιθυμία μελέτης και επίσκεψης των έργων τους, η εκτίμηση γίνεται πολύτιμο βίωμα. Μέσα από τη διεισδυτική τους σκέψη και παρατήρηση της μαθαίνουν να ‘διαβάζει’ την αρχιτεκτονική. Περισσότερο θαυμάζει συγκεκριμένα έργα διαφόρων δημιουργών, την ενδιαφέρει το απλό, το λιτό, όσο σύνθετη και αν είναι η διαδικασία που το δημιουργεί. Εκτιμά έργα από σύγχρονους Ιάπωνες αρχιτέκτονες, τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρουν την εμπειρία της παράδοσής τους στο σύγχρονο κόσμο, που επανερμηνεύουν το παλιό και ανακαλύπτουν το νέο.

 

Ως κυρίαρχα κριτήρια στην αρχιτεκτονική της προσέγγιση λαμβάνει τη σχέση μεταξύ κεντρικής ιδέας και κατασκευαστικής λεπτομέρειας. Βιώνει την επιτυχία ενός έργου όταν βασικές ιδέες και ζητήματα προς διερεύνηση περνούν από το ένα θέμα στο άλλο, μεταλλάσσονται, ωριμάζουν, υλοποιούνται. Έργα του αρχιτεκτονικού γραφείου SPARCH τα οποία έχουν βραβευτεί και που η ίδια ξεχωρίζει, είναι το Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας, το Πολυκέντρο Δενδροποτάμου, η Επέκταση Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΑΠΘ-σε συνεργασία με Α.Μ. Κωτσιόπουλο-, το Μέγαρο Καρατζά -σε συνεργασία με M. Botta και M. Πολλάνη-, το Επιχειρηματικό Κέντρο ‘Λιμάνι’, το Συγκρότημα Εθνικής Ασφαλιστικής στην Αθήνα -σε συνεργασία με M. Botta-, το Νέο Κτήριο ΕΤΕ ΒΙΠΕΘ, το Astir Palace Πύλη και Στέγαστρο, την Βαλκανική Πλατεία -σε συνεργασία με Β. Τσακαλίδου και Α. Παπαδοπούλου-, το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων -σε συνεργασία με την Χ. Μαύρου-, το Φουγάρο, το ‘Eco Coccon’ Green Academy, κα το ‘Beyond Time, Down to Earth’ Rome Poetry Hall.

Το έργο της διευρύνεται με κοινωνική δραστηριότητα. Συμμετέχει στην έκθεση ‘Sketch for Syria IUAV’το 2016, μια πρωτοβουλία από το Πανεπιστήμιο της Βενετίας και το United Nations Economic and Social Commission for Western Asia. Επίσης, το 2020 συμμετέχει στην έκθεση εικαστικών και αρχιτεκτονικών έργων με το έργο κοινωνικού χαρακτήρα ‘Symbols & Iconic Ruins’. Και τα δύο αποτελούν συνεργασίες με την Beetroot Design Group.

 

Β. ΣΠΟΥΔΕΣ – ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ – ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

1975-1981

  • Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής Βενετίας I.U.A.V. Δίπλωμα Αρχιτέκτονα (Άριστα). Τομέας Ειδίκευσης: Θεωρία και Τεχνική του Αστικού Σχεδιασμού. Πτυχιακή εργασία με τους καθ. C. Lamanna, F.Pittaluga (υπεύθυνος καθ. G. Polesello), με θέμα ‘Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός της Πόλης των Χανίων – Πρόταση για ένα Πνευματικό κέντρο’.

1981-1983

  • Φιλοσοφική Σχολή Α.Π.Θ. – Ιταλικό Τμήμα.

1982

  • Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στην Ελλάδα.

1983

  • Μεταπτυχιακό Σεμινάριο Έδρας Κτιριολογίας (καθ. Π. Τζώνος).

1989-1991

  • Μεταπτυχιακή Ερευνητική Εργασία στον Αστικό Σχεδιασμό, ‘Πόλη και Νερό’, I.U.A.V., Βενετία.

1989-1991

  • Υπότροφος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιταλικού Κράτους.

 

Γ. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

  • Μέλος Μόνιμης Επιτροπής Βιβλιοθήκης ΤΕΕ/ΚΜ (1983-1985).

  • Μέλος Επιτροπής Άσκησης Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (1987-1990).

  • Μέλος Μόνιμης Επιτροπής Πολεοδομικών Θεμάτων ΤΕΕ/ΚΜ (1992-1993).

  • Εκπρόσωπος ΣΑΔΑΣ του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης (1991-1993).

  • Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της έκθεσης ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ 1980-90 στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι, Θεσσαλονίκη. Συμμετείχαν επίσης οι: Ε. Σακελλαρίδου, Β. Τεντοκάλη, Κ. Τσουκαλά. Συνδιοργάνωση : Α.Π.Θ./ Τμ. Αρχιτεκτόνων, ΤΕΕ/ Τμ. Κ.Μ., Δήμος  Θεσσαλονίκης, Ο.Λ.Θ., Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης της Γενεύης, Πολιτιστικό Ιδρύματος PRO HELVETIA (1993).

  • Μέλος Επιστημονικής Ομάδας Εργασίας ΤΕΕ/ Τμ. Κ.Μ. για την εκπόνηση πρότασης προκαταρτικής μελέτης για τη διαμόρφωση της παλιάς παραλίας της Θεσσαλονίκης. Συμμετείχαν επίσης: Σ. Βούγιας, Α. Γερόλυμπου, Ν. Καλογήρου, Κ. Πατραμάνης και Ι. Χατζόπουλος (1993).

  • Μέλος της Ο.Ε. της τριμερούς συνεργασίας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα του ΤΕΕ/ Τμ. Κ.Μ (1994).

  • Αναπλ. Μέλος Κριτικής Επιτροπής, Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, Θεσσαλονίκη 1997, Διεθνείς Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί: Οδός Αριστοτέλους: Ανάδειξη του θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης (με τη συνεργασία της Διεθνούς Ενώσεως Αρχιτεκτόνων, UIA) (1997).

  • Μέλος Τεχνικής Επιτροπής. Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Θεσσαλονίκη 1997, Διεθνείς Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί: Οδός Αριστοτέλους: Ανασχεδιασμός του Μνημειακού Άξονα της Θεσσαλονίκης (με τη συνεργασία της Διεθνούς Ενώσεως Αρχιτεκτόνων, UIA) (1997).

  • Υπεύθυνη Ελληνικών Συμμετοχών Piranesi Award. PDA, 25 YEARS OF ARCHITECTURE Piran days of architecture, 25th International Seminar, 25-26 November 2006, Πιράν, Σλοβενία.

  • Μέλος Κριτικής Επιτροπής για το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Σύγχρονη Αρχιτεκτονική -Βραβείο Mies van der Rohe 2007, ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (2006).

  • Μέλος Κριτικής Επιτροπής του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού για τον σχεδιασμό Κοινότητας Κοινωνικών Kατοικιών με αρχές Οικολογικού Σχεδιασμού. Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, Οκτώβριος (2010).

  • Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής του Διεθνές Συνεδρίου με θέμα: Colour & Light in Architecture, Βενετία IUAV, 11-12 Νοεμβρίου (2010).

  • Μέλος Κριτικής Επιτροπής της 7ης Πανελλήνιας Έκθεσης Αρχιτεκτονικού Έργου. Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Αχαΐας, 10 Νοεμβρίου (2012).

  • Συμμετοχή ως σχολιαστής. ΑΦΕΤΗΡΙΕΣ ΙΙ. Ημερίδα ΔΟΜΕΣ INDEX– Μουσείο Μπενάκη, 24.10.2015.

  • Συμμετοχή στο Academic Abroad – IUAV 2016 “Giornata di condivisione delle esperienze di ricerca e didattica condotte all’ estero dailaureati dell’ Ateneo’’, Βενετία, 24 Νοεμβρίου (2016).

  • Συμμετοχή στο Sketch for Syria IUAV – 2016. Initiative promoted by Università di Venezia and UN ESCWA, (United Nations Economic and Social Commission for Western Asia). Σε συνεργασία με την Beetroot Design Group, (2016).

  • Συμμετοχή ως συντονιστής. Γράμμα από το Λονδίνο: Έλληνες σπουδαστές αρχιτεκτονικής και αρχιτέκτονες στο Ηνωμένο Βασίλειο, 1955 – 2015. Ημερίδα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, Αθήνα, (2017).

  • Συμμετοχή ως ομιλητής. ‘Παλαιά παραλία: Σύντομες ιστορίες ευελιξίας και σταθερότητας’. Thessaloniki Project 20X5-II. ‘Η πόλη επινοεί ξανά τον εαυτό της’. Εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη. Σάββατο 10 Μαρτίου, (2018).

  • Μέλος Κριτικής Επιτροπής στον Πανελλήνιο Ανοιχτό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών ενός σταδίου με αντικείμενο: Ανάπλαση περιοχής σταθμού ΟΣΕ Κοζάνης. Δήμος Κοζάνης, 05 Ιουνίου, (2018).

  • Συμμετοχή στην έκθεση εικαστικών και αρχιτεκτονικών έργων Symbols & Iconic ruins-2020,Concept: Μόρφω Παπανικολάου- An Endless Meaning. Video: Beetroot Design Group. Διοργάνωση της επιστημονικής ομάδας Citylab, (2020).

 

Δ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

1982-Σήμερα

  • Διατηρεί το Αρχιτεκτονικό Γραφείο SPARCH: SAKELLARIDOU / PAPANIKOLAOU ARCHITECTS με την αρχιτέκτονα Ρένα Σακελλαρίδου, (www.sparch.gr) με γραφεία στην Αθήνα (από το 1999) και στην Θεσσαλονίκη (από το 1982). Το αρχιτεκτονικό τους έργο έχει διεθνή αναγνώριση με σημαντικά βραβεία αρχιτεκτονικής, πολλαπλές συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις, δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις σε διαλέξεις. Έχουν επίσης βραβευθεί επανειλημμένα με πρώτα βραβεία σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

1999-Σήμερα

  • Διατηρεί το Αρχιτεκτονικό Γραφείο SPARCH: SAKELLARIDOU/PAPANIKOLAOU ARCHITECTS με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

 

Ε. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

 

Ε. 1. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ – ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

1989-1991

  • Συμμετοχή ως επισκέπτρια διδάσκουσα στον κύκλο σεμιναρίων του μαθήματος Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός, I.U.A.V, Ιταλία. Καθηγητής: Roberto Sordina.

1993 Δεκ.

  • Διάλεξη στα πλαίσια του μαθήματος Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός 1, I.U.A.V., με θέμα: ‘Η πόλη και το υδάτινο στοιχείο. Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης’. Καθηγητής: Roberto Sordina.

1995-2002

  • Συμμετοχή ως επισκέπτρια στο μάθημα της Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης με θέμα: ‘Σχέση παλιού και καινούργιου’, των Α.Μ. Κωτσιόπολου και Κ. Δεμίρη στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ.

1997

  • Διάλεξη – Παρουσίαση του έργου ‘Επέκταση της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Α.Π.Θ’ στο πλαίσιο του κύκλου Σεμιναρίων DIALOGHI DI ARCHITETTURA CONTEMPORANEA της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βενετίας I.U.A.V με τίτλο UNA BIBLIOTECA A SALONICCO υπεύθυνος καθ. R. Bοocchi.

1997

  • Συμμετοχή στο Διεθνές Συνέδριο Underground Space ‘97, Montreal, Canada.

1997-1998 & 1998-1999

  • Συμμετοχή ως επισκέπτρια διδάσκουσα στο μάθημα της Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης 4 με θέμα: ‘Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης’ στο πλαίσιο του μαθήματος της Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης 4, Ι.U.A.V. Καθηγητής: C. Lamanna. Ανάθεση διδασκαλίας σύμφωνα με το άρθρο 11 bisstatuto I.U.A.V. α.α 1997/98, Modulo di Composizione architettonica e urban anel laboratorio di Progettazione architettonica.

2001

  • Διάλεξη στο πλαίσιο του μαθήματος ’Θεωρία του χώρου και της αρχιτεκτονικής’, στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του A.Π.Θ. του Α.Μ. Κωτσιόπουλου. Τίτλος της διάλεξης: Τέχνη και Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός.

2001

  • Συμμετοχή ως εξωτερική προσκεκλημένη στην κριτική επιτροπή των εξετάσεων  του Ιουνίου στο πλαίσιο του μαθήματος της Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης 4, I.U.A.V. Καθηγητής: C. Lamanna.

2002-Σήμερα

  • Συμμετοχή ως επισκέπτρια διδάσκουσα στο μάθημα της Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης με θέμα : ‘Σχέση παλιού και καινούργιου’, Τμήμα Αρχιτεκτόνων του A.Π.Θ. Διδάσκοντες: Α. Κωτσιόπουλος, Α. Γιακουμακάτος, Ρ. Σακελλαρίδου, Κ. Κονένα, Μ. Παπανικολάου, Β. Τσακαλίδου.

2002

  • Συμμετοχή ως εξωτερική διδάσκουσα συνοδός σε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ολλανδία διάρκειας επτά ημερών, στο πλαίσιο του μαθήματος της Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης 4, I.U.A.V.  Καθηγητής: C. Lamanna.

2002

  • Συμμετοχή ως εξωτερική διδάσκουσα συνοδός σε εκπαιδευτική εκδρομή στην Γαλλία διάρκειας επτά ημερών, στα πλαίσια του μαθήματος της Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης 2, I.U.A.V. Καθηγήτρια: F. Pittaluga.

2002-2013

  • Συμμετοχή ως επισκέπτρια διδάσκουσα στο μάθημα ‘2Θ101 Θεωρία του χώρου και της αρχιτεκτονικής’, στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του A.Π.Θ. Διδάσκοντες: Α.Μ. Κωτσιόπουλος, Α. Γιακουμακάτος, Ρ. Σακελλαρίδου, Κ. Κονένα, Μ. Παπανικολάου, Β. Τσακαλίδου. Διαλέξεις στα πλαίσια του μαθήματος.

2003

  • Συμμετοχή ως εξωτερική διδάσκουσα συνοδός σε εκπαιδευτική εκδρομή στην Πορτογαλία διάρκειας επτά ημερών, στα πλαίσια του μαθήματος της Aρχιτεκτονικής Σύνθεσης 4, I.U.A.V. Καθηγητές: E. Montanari, R. Bocchi.

2003

  • Διάλεξη με παρουσίαση του έργου του Γραφείου στο Πανεπιστήμιο του Trento, Ιταλία, με τίτλο: Immagini del concetto. Καθηγητής R. Bocchi.

  • Βενετία IUAV. Συμμετοχή σε σεμινάριο με θέμα ‘Border – device(s)’ Berlage Institute Rotterdam, second term 2003. Υπεύθυνοι καθηγητές: S. Boeri, M. Ghidon. Διάλεξη στο πλαίσιο του μαθήματος Αρχιτεκτονική Σύνθεση 2. IUAV με τίτλο: ‘di che cosa si parla quando si parla dell’ architettura Olandese”. Καθηγήτρια: F. Pittaluga.

2004

  • Εξωτερικός κριτής-διπλωματικές του τμήματος Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π.

2004

  • Συμμετοχή ως εξωτερική διδάσκουσα συνοδός σε εκπαιδευτική εκδρομή στην Αγγλία διάρκειας, πέντε ημερών, στα πλαίσια του μαθήματος της Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης 2, I.U.A.V. Καθηγήτρια: F. Pittaluga.

2005

  • Διάλεξη με παρουσίαση του έργου του Γραφείου στο Πανεπιστήμιο του Udine, Ιταλία, με τίτλο Quattro temi in un racconto. Καθηγήτρια: F. Pittaluga.

2005

  • Βενετία, IUAV, Workshop 2005. Ανάθεση μαθήματος στο πλαίσιο των ετήσιων Εντατικών Εργαστηρίων Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού διάρκειας τριών εβδομάδων με θέμα: Reinventare lo spazio commerciale.

2006

  • Βενετία, IUAV, Workshop 2006. Ανάθεση μαθήματος στο πλαίσιο των ετήσιων Εντατικών Εργαστηρίων Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού διάρκειας τριών εβδομάδων με θέμα: I Tanti colori di una linea verde. Gli oggetti semsibili.

2005-2010

  • Συμμετοχή στο μάθημα ‘3Σ103’ ‘Η Αρχιτεκτονική της ένταξης και του μετασχηματισμού’, στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του A.Π.Θ. Διδάσκοντες: Α. Γιακουμακάτος, Α. Κωτσιόπουλος, Ε. Σακελλαρίδου, C. Conenna.

2006-2009

  • Συμμετοχή στο μάθημα ‘2Σ153’ ‘Αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις στην πόλη’, στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του A.Π.Θ. Διδάσκοντες: Τ. Παπαδοπούλου, Μ. Παπανικολάου, Π. Χατζητσακύρης.

2007

  • Τενερίφη, Workshop 2007, Υπεύθυνη Επιστημονικής Ομάδας, Proyectar el Paisaje, Territorios en Transformacion, Baranco de Badajoz / Güimar.

2007

  • Συμμετοχή σε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιαπωνία-Αρχιτεκτονική Σχολή Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

2008

  • Συμμετοχή σε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ινδία-Μπαγκλαντές- IUAV, με C. Conenna.

2008

  • UNBUILT: Αστικές Στρατηγικές, Η πόλη ανακτά το πάρκο της’, Διεθνή γεγονότα αρχιτεκτονικής έρευνας 2008, 15 Ιουλίου-30 Αυγούστου 2008, στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του A.Π.Θ. Διδάσκοντες: Τ. Παπαδοπούλου, Μ. Παπανικολάου.

2008

  • Θεσσαλονίκη, Workshop 2008, ’Belgrade Designing Growth’, 26 Σεπτεμβρίου-10 Οκτωβρίου 2008, Τμήμα Αρχιτεκτόνων του A.Π.Θ. Διδάσκοντες: Ν. Καλογήρου, Ρ. Σακελλαρίδου, Σ. Βεργόπουλος, Μ. Παπανικολάου, Γ. Αδηλενίδου, Ε. Σοπέογλου.

2010-2012

  • Προσκεκλημένη στο Εργαστήριο ‘2Σ127’ ‘Αρχιτεκτονικές Παρεμβάσεις στην πόλη: Το περίπτερο της αγοράς’, στο  Τμήμα Αρχιτεκτόνων του A.Π.Θ. Διδάσκουσα: Τ. Παπαδοπούλου.

2012

  • Ημερίδα Βενετία, Biennale Sessions ‘Recycling  Common Ground Workshop’, Universita di Trento, C. Lamanna, 22 – 23 Νοεμβρίου 2012.

2013

  • Προσκεκλημένη στο Εργαστήριο’2Σ127’ ‘Αρχιτεκτονικές Παρεμβάσεις στην πόλη: Εφήμερες ελαφρές κατασκευές στην παλαιά παραλία Θεσσαλονίκης’, στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του A.Π.Θ. Διδάσκουσα: Τ. Παπαδοπούλου.

2014

  • Βενετία, Workshop Invernali 2014, ‘Progettare lo Spazio minimo dell’ abitare contemporaneo’  IUAV 03 – 07 Φεβρουαρίου 2014.

2014

  • Συμμετοχή στο μάθημα ‘2Θ101’ ‘Θεωρία του Χώρου και της Αρχιτεκτονικής’, στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του A.Π.Θ. διάλεξη 29 Απριλίου 2014 με θέμα: ‘Η αρχιτεκτονική της σιωπής’. Διδάσκοντες: Ρ. Σακελλαρίδου, C. Conenna, Α. Τέλλιος.

2014

  • Προσκεκλημένη στο Εργαστήριο ’07ΕΑ10’ ‘Σχεδιασμός 5: Αρθρώσεις / Εμπορικό Κέντρο στο ΟΤ αρ. 9’, στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του A.Π.Θ. Διδάσκουσα: Τ. Παπαδοπούλου.

2015

  • Συμμετοχή στο μάθημα ‘08EM17 Εμβαθύνσεις’, στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του A.Π.Θ. Διδάσκοντες: Τ. Παπαδοπούλου, Μ. Παπανικολάου, Β. Τσιούμα.

2015

  • Θεσσαλονίκη, Ecoweek Thessaloniki 2015. ’The space in between’, 1 – 7 Νοεμβρίου 2015 W11 SPARCH: ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΟΥ / ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ. Σε συνεργασία με Σ. Γιαννίκη, Β. Καράογλου, Κ. Μουστάκα.

2016

  • Συμμετοχή στο μάθημα ‘04ΤΗ22’ ‘ Θεωρία του Χώρου και της Αρχιτεκτονικής’, στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του A.Π.Θ., διάλεξη 09 Μαΐου 2016 με θέμα: ‘Το απλό είναι και ωραίο’ Διδάσκοντες: Ρ. Σακελλαρίδου, Α. Τέλλιος.

  • Β΄ επιβλέπουσα στην διπλωματική εργασία της Αναστασίας Παπαδοπούλου με θέμα: RecyclingThessaloniki: Μουσείο για παιδιά – πρώην στρατόπεδο του Παύλου Μελά. Α΄ επιβλέπων καθηγητής: Pippo Ciorra Universita di Camerino, 8/4/2016.

  • Θεσσαλονίκη, EcoweekThessaloniki 2016. ‘OntheEdge’, 14 – 20 Νοεμβρίου 2016 W4 SPARCH: ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΟΥ / ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ. Σε συνεργασία με Β. Καράογλου, Κ. Μουστάκα.

2017

  • Προσκεκλημένη στο Εργαστήριο ‘04ΤΗ22’ ‘Θεωρία του Χώρου και της Αρχιτεκτονικής’, στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του A.Π.Θ., διάλεξη 08 Μαΐου 2017 με θέμα: ‘Η σιωπή των μορφών και η λιτότητα’. Διδάσκοντες: Ρ. Σακελλαρίδου, Α. Τέλλιος.

  • Συμμετοχή στο μάθημα ‘04ΕΑ10 Σχεδιασμός 2’, στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του A.Π.Θ. Διδάσκοντες: Κ. Αξαρλή, Φ. Βαβύλη – Τσινίκα, Σ. Γαλίκας, Κ. Ιωαννίδης, Σ. Λεφάκη, Μ. Παπανικολάου, Μ. Τρατσέλα.

  • Βενετία I.U.A.V., Workshop Heritage Enviroment. Διάλεξη με τίτλο: Lo spazio sospeso IUAV Academics Abroad 2017, 6 – 7 Novembre 2017.

2018

  • Συμμετοχή στο μάθημα ‘04ΕΑ10 Σχεδιασμός 2’, στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του A.Π.Θ. Διδάσκοντες: Κ. Αξαρλή, Φ. Βαβύλη, Κ. Ιωαννίδης, Σ. Λεφάκη, Τ. Παπαδοπούλου, Μ. Παπανικολάου, Μ. Τρατσέλα.

2019

  • Συμμετοχή στο μάθημα ‘04ΕΑ10 Σχεδιασμός 2’, στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του A.Π.Θ. Διδάσκοντες: Κ. Αξαρλή, Κ. Ιωαννίδης, Σ. Λεφάκη, Μ. Παπανικολάου.

  • Βενετία IUAV, Seminario internazionale ‘Bella maci vivrei’, Progetti per una citta sostenibile IUAV, 20 – 21.06.2019, Οργάνωση με τους: Stefano Rocchetto, Jorge Ramos, Iñak iGalarraga, Piotr Barbarewicz, Carme Pinós, Maruša Zorec, Alessandro Santarossa, Paolo Bürgi, Sara Marini, Alberto Bertagna,Juan Manuel Palerm prof. R. Bocchi.

2020

  • Συμμετοχή  στο μάθημα ‘08ΕΒ10-Σχεδιασμός 8 Αρθρώσεις (a,b,c,d).’ Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. Διδάσκοντες: C. Conenna, Δ. Θωμόπουλος, Κ. Ιωαννίδης, Κ. Τσουκαλά, Μ. Παπανικολάου.

 

Ε. 2. ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΈΡΓΟΥ

1993

  • ΔΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΤΗΡΙΟ. ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ. Κύκλος διαλέξεων: Αρχιτεκτονική την ‘Aνοιξη, Τ.Ε.Ε. Τµ. Κ.Μ., (διάλεξη Ρ. Σακελλαρίδου, Μ. Παπανικολάου).

1993

  • 7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ. Κύκλος διαλέξεων: Αρχιτεκτονική την Άνοιξη, Τ.Ε.Ε. Τµ. ΚΜ., (διάλεξη Ρ. Σακελλαρίδου, Μ. Παπανικολάου).

1994

  • ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΥΦΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΙΔΕΑΣ. Διάλεξη Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στα πλαίσια κύκλου διαλέξεων. Καθηγητής:  Α. Κούρκουλας (διάλεξη Ρ. Σακελλαρίδου, Μ. Παπανικολάου).

1996

  • ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ. Διάλεξη-Παρουσίαση του αρχιτεκτονικού έργου του γραφείου, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λάρισας, (διάλεξη Μ. Παπανικολάου).

2003

  • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ. Πανεπιστήμιο του Τρέντο, (διάλεξη Μ. Παπανικολάου).

2004

  • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ. Μεταπτυχιακό Σεμινάριο ΕΜΠ. Καθηγητής: Δ. Φιλιππίδης, (διάλεξη Ρ. Σακελλαρίδου, Μ. Παπανικολάου).

  • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ. Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, Επαγγελματικό Επιμελητήριο, Ρόδος, (διάλεξη Ρ. Σακελλαρίδου, Μ. Παπανικολάου).

2005

  • ΤΕΣΣΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΦΗΓΗΣΗ. Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, Αθήνα, (διάλεξη Ρ. Σακελλαρίδου, Μ. Παπανικολάου).

  • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΑΤΟΥ ΕΡΓΟΥ. Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου, Λευκωσία, (διάλεξη Ρ. Σακελλαρίδου, Μ. Παπανικολάου).

  • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ. Πανεπιστήμιο του Udine, (διάλεξη Μ. Παπανικολάου).

2006

  • Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΦΩΣ. Σεμινάριο Φως και Αρχιτεκτονική ΙΙ, Χανιά Κρήτη, (διάλεξη Ρ. Σακελλαρίδου, Μ. Παπανικολάου).

  • FOUR THEMES IN A NARRATION. Piran days of architecture, 24th International Seminar, Πιράν, Σλοβενία, (διάλεξη Ρ. Σακελλαρίδου, Μ. Παπανικολάου).

2007

  • ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, (διάλεξη P. Σακελλαρίδου, Μ. Παπανικολάου).

2008

  • CONTEMPORARY ART & ARCHITECTURE IN HISTORIC URBAN LANDSCAPES. 1st Contempο International Workshop, Barcelona, The National Bank Building, (διάλεξη P. Σακελλαρίδου, Μ. Παπανικολάου).

2008

  • ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΥΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Ανάπλαση Περιοχής Νέας Ελβετίας, Κεραµοποιείων Αλλατίνη, (διάλεξη Μ. Παπανικολάου).

  • Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ Α-ΚΤΙΣΤΟΥ, ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Η ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ: ΜΝΗΜΗ. Ο Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός της Ισραηλιτική Κοινότητας Θεσσαλονίκης: UN-BUILT, (διάλεξη Ρ. Σακελλαρίδου, Μ. Παπανικολάου).

2009

  • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Αρχιτεκτόνων  Μηχανικών, Βόλος, (διάλεξη Ρ. Σακελλαρίδου, Μ. Παπανικολάου).

2013

  • ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΕΡΓΟ. Διάλεξη στην Ελληνική Αρχιτεκτονική Εταιρεία, Αθήνα, (διάλεξη Ρ. Σακελλαρίδου, Μ. Παπανικολάου).

  • GATE AND CANOPY AT ASTIR PALACE. Εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη, Ημερίδα ΔΟΜΕΣ INDEX.

2014

  • DPOINT CONFERENCE ‘THE FUTURE OF HOTEL & RESTAURANTS DESIGN’, HOTELIA (διάλεξη Μ. Παπανικολάου).

2015

  • ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ. Ημερίδα με θέμα ‘Τουρισμός και Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων’ στο ΤΕΙ  Αθηνών, (διάλεξη Μ. Παπανικολάου).

2016

  • Θέματα Ελληνικής Μουσικής, Μουσικολογική συνάντηση. Αφιέρωμα στη μνήμη του Λυκούργου Αγγελόπουλου.’Ο Θόδωρος Αντωνίου και η Μόρφω Παπανικολάου συζητούν για την σύνθεση, στη μουσική και την αρχιτεκτονική’, Μουσικό Σπουδαστήριο Καρδαμύλης.

  • ‘Αστικά Πολιτιστικά Τοπία μέσα από το πρίσμα της Βιομηχανικής μας Κληρονομιάς’ διάλεξη με θέμα: ‘Το Φουγάρο Διατηρητέο Βιομηχανικό Συγκρότημα, Ένα εναλλακτικό σενάριο ανακύκλωσης’. Ημερίδα στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα. Βόλος (διάλεξη Μ. Παπανικολάου).

2019

  • ΕΙΚΟΝΑ & ΑΥΤΟ-ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 2019 του ΜΚΣΤ. ‘ΜΑΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ, ΤΗ ΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ’ Μ. Παπανικολάου (Διάλεξη με την Ρ. Σακελλαρίδου). Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, (MOMus).

  • ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΜΟΔΙΑΝΟ. Διάλεξη με την Κλεοπάτρα Θεολογίδου, στο τμήμα αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ, στα πλαίσια του μαθήματος ‘08ΕΜ14 Αποκατάσταση & Επανάχρηση Ιστορικών Κτηρίων και Συνόλων’, διδάσκων Σοφοκλής Κωτσόπουλος, Εαρινό εξάμηνο.

 

Ε. 3. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ – ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΘΕΣΕΩΝ

1993

  • MARIO BOTTA: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ 1980-1990. ΑΠΟΘΗΚΗ 1, ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της έκθεσης. Επιτροπή οι: Μ. Παπανικολάου, Ρ. Σακελλαρίδου, B. Tεντοκάλη, K. Tσουκαλά. Συνδιοργάνωση: AΠΘ/ Tµ. Αρχιτεκτόνων, TEE / Tµ.K.M., Δήμος Θεσσαλονίκης, OΛΘ, Μουσείο Ιστορίας Τέχνης  της Γενεύης, Πολιτιστικό Ίδρυμα PRO HELVETIA.

2006

  • ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ 10Η ΒΙΕΝΝΑLΕ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ. Συμμετοχή της Κύπρου στην 10η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στην Βενετία µε τίτλο ‘Διαπερατά όρια’. 10 ομάδες αρχιτεκτόνων κλήθηκαν να υποβάλλουν την πρότασή  τους µε θέμα την νεκρή ζώνη στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας. Επιμελητές: Μ. Παπανικολάου, Ρ. Σακελλαρίδου, Μ. Φιλιππίδης (προσκεκλημένος επιμελητής). Συμμετείχαν οι αρχιτέκτονες: Μ. Δανού & Σ. Φλωρίδου, «Επί τέσσερα αρχιτέκτονες» (Γ. Γεωργίου, Γ. Παρούτης, Ε. Παρούτη, Μ. Χαραλαµπίδου), Η. Παπαχρίστου & D. Irwin, Γ. Πατσαλοσαββής, Σ. Στρατής & Μ. Λοϊζίδου, Π. Φιλίππου, Α. Αντωνίου & A. Swiny, Χ. Χατζηχρίστος, Γ. Χατζηχρίστου, Π. Κωνσταντίνου, Β. Αντωνίου, Μ. Χριστοδουλίδης, Χ. Χριστοδούλου &E.Bozatli, Χ. Χρυσάνθου). Συνδιοργανωτές της έκθεσης ήταν ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου και ο Σύνδεσμος Αρχιτεκτόνων ΣΠΜΑΚ.

2007

  • ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ – ΕΚΘΕΣΗ DURRENMAT.Επιμέλεια έκθεσης Durrenmat στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Σχεδιασμός έκθεσης: Mario Botta. Επιμέλεια έκθεσης στην Αθήνα: Ρ. Σακελλαρίδου, Μ. Παπανικολάου / SPARCHarchitects.

2014

  • ΕΚΘΕΣΗ AVANGUARDIA RUSSA DAMALEVICARODCENKO. Capo lavori dalla collezione Costakis – ΚΜΣΤ. Torino, Spazio Mostre Polo Reale, Palazzo Chiablese – Piazzetta Reale. Επιμελητές: Μ. Τσαντσάνογλου, Α. Χαριστού. Σχεδιασμός: SPARCHarchitects. 

Α.  ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ – ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ

 

Α. 1. ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

1989

  • Έπαινος στο Α’ Διεθνή Διαγωνισμό Κατοικίας EUROPAN, ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ / ΚΩΣ Αρχιτεκτονική μελέτη με Ρ. Σακελλαρίδου.

1991

  • ΠOΛEOΔOMIKH EΠEMBAΣH KAI ANAΠΛAΣH / MΕΝΕΜΕΝΗ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. B΄ Διεθνής Διαγωνισμός Κατοικίας EUROPAN 1991, Αρχιτεκτονική μελέτη με Ρ. Σακελλαρίδου.

1997

  • CONSTANTINI MUSEUM BUENOS AIRES. Διεθνής Διαγωνισμός. Αρχιτεκτονική μελέτη με Ρ. Σακελλαρίδου. Συνεργάτες: Φ. Λαμπρινός, A. Oικονομίδου, E. Bλαχονάσιου, Φ. Tσακμάκης, Γ. Γιαννόπουλος. Σύμβουλοι: Π. Aντωνιάδου, πολ. μηχ., I. Aββοττ, μηχαν. Μηχ.

1997

  • NEOI KOINOXPHΣTOI XΩPOI ΓIA TH ΣYΓXPONH ΠOΛH. Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών. OΠΠE Θ’97 με την συνεργασία EUROPAN 1997, Αρχιτεκτονική μελέτη με A. Aνυφαντάκης, K. Δεμίρη, Ρ. Σακελλαρίδου. Συνεργάτης: E. Bλαχονάσιου.

2007

  • 1ο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Ανάθεσης Προκαταρκτικής Μελέτης Ανάπλασης Νοτιοανατολικής Πύλης Θεσσαλονίκης, ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΥΛΗ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Αρχιτεκτονική μελέτη με Ρ. Σακελλαρίδου (SPARCHarchitects). Συνεργάτες: Α. Γιαννακού, Proap-Estudos E ProjectsPaisagista, ΒΑΣΙΣ ΣΥΣΜ, Η. Βαλιούλης & Συνεργάτες ΕΕ, Μ. Ρωμανός. Συνεργάτες: Γ. Αδηλενίδου, Μ. Ανθοπούλου, Ι. Θεοδωρίδου, Ε. Παπαευαγγέλου, Χ. Παπανικολάου, H. Meireles.

2011

  • 2ο Βραβείο στον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, Δήμος Γεροσκήπου, ΑΝΑΠΛΑΣΗ – ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΝΑΣ. Αρχιτεκτονική μελέτη με Ρ. Σακελλαρίδου και Χ. Μαραθοβουνιώτη. Συνεργάτες Α΄ Φάση: Ν. Απέργης, Ι. Κλωνή, Θ.Π. Χατζηιωαννίδου, Β. Γιαννάκης, Ε. Αρβανίτης, Ε. Παπαευαγγέλου. Συνεργάτες Β΄ Φάση: Ε. Παπαευαγγέλου, Γ. Παπανικολάου. Συνεργάτες φοιτητές αρχιτεκτονικής: Γ. Κοντομηνάς, Ι. Τάτλη, Σ. Στυλίδης. Στατική μελέτη: Π. Κινάτος, Ι. Παγώνης, Κ. Πολυχρονόπουλος. Η/Μ μελέτη: Ι. Παπαγρηγοράκης, Α. Ταμπαθάνη. Τοπογραφική μελέτη: Α. Αγησιλάου. Αρχιτεκτονική Τοπίου: Σ. Μπαρμπαριάν.

2012

  • 4ο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό, ΟΛΠ. ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΚΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΙΤΗΡΩΝ (SILO) ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΝΑΛΙΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΧΩΡΟ ΥΠΑΙΘΡΙΑΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ / ΠΕΙΡΑΙΑΣ. ICONIC AWARD 2013, Concept, Visionary Architecture. Αρχιτεκτονική μελέτη με Ρ. Σακελλαρίδου και Χ. Μαύρου. Συνεργάτες: Ε. Παπαευαγγέλου, Ν. Τσομπίκου, Ε. Κορομπέλη, Γ. Παπανικολάου, Φ. Σμουκλής. Συνεργάτες φοιτητές αρχιτεκτονικής: Κ. Μουστάκας, Π. Τζαννετάκης. Σύμβουλοι: Παγώνης – Πολυχρονόπουλος – Κινάτος Ε.Ε., Ι. Παπαγρηγοράκης & Συνεργάτες ΕΠΕ.

2013

  • Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός, 2013. TAICHUNG CITY CULTURAL CENTER. Αρχιτεκτονική μελέτη με RepresentativeTenderer: G. Batzios, JointTenderer: E. Sakellaridou, Architectural Team: M. Papanikolaou, R. Sather, C. Choudeloudis, P. Manari, LocalArchitect: E. Yang. Structural Engineer: Pagonis – Polychronopoulos – Kinatos Co. Mechanical & Electrical Engineer: 3GEnergy. Landscape Designer: S. Berberian.

2014

  • Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός, ΟΛΠ, 2014. ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΧΕΡΣΑΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ Ο.Λ.Π. ΣΕΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΡΚΟ ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΧΩΡΟ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΚΑΤΩΘΕΝ ΑΥΤΟΥ. Αρχιτεκτονική Μελέτη με Ρ. Σακελλαρίδου (SPARCHarchitects). Συνεργάτες: Ε. Παπαευαγγέλου, Γ. Παπανικολάου, Ε. Κορομπέλη, Ε. Ζντράβκοβ, Ν.-Μ. Χριστοπούλου. Συνεργάτες φοιτητές αρχιτεκτονικής: Γ. Κοντομηνάς, Ι. Τάτλη, Α. Παπαδοπούλου, Ζ. Ιατρίδου. Σύμβουλοι: Μουσειολογική μελέτη: Φ. Βλαχάκη. Αρχιτεκτονική Τοπίου: Σ. Μπαρμπαριάν, Ν. Γαλιάτσου. Στατική Μελέτη: Παγώνης – Πολυχρονόπουλος – Κινάτος Ε.Ε.. Η/Μ μελέτη: Σαμαράς & Συνεργάτες Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε. Μελέτη Φωτισμού: Ε. Ντεκώ & ΣΙΑ Ε.Ε. Λογότυπος – Σήμανση: Beetroot.

2016

  • Εξαγορά στον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, KRISTIANS AND KUNST SILO, NORWA Commendation – Κατηγορία Cultural Regeneration. Future Projects Awards 2017 – Architectural Review. Αρχιτεκτονική Μελέτη: SPARCH / Sakellaridou Papanikolaou Architects (Athens) καιMeinich Architekter (Oslo).

  • Τιμητική Διάκριση στον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, ROME POETRY HALL Αρχιτεκτονική μελέτη με Ρ. Σακελλαρίδου. Συνεργάτες: Γ. Παπανικολάου, Κ. Μουστάκας, Δ. Πούνιου, Μ. Βόλλα, A. CarrerVives, Σ.-Α. Γκούντα, Ε. Χαραλαμπίδου. Σύμβουλοι Στατικής Μελέτης: Ι. Λαβασάς, Π. Ζέρβας.

  • Finalists σε διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, Bologna 2016, GREEN ACADEMY. Αρχιτεκτονική μελέτη με Ρ. Σακελλαρίδου. Συνεργάτες: Ν. Απέργης, Α. Γεωργιάδης, Α. Βασιλείου, Α. Βερτεούρη, Γ. Παπανικολάου, Δ. Πούνιου, Κ. Βενιέρης, A. Carrer Vives, Ζ. Κοκόγια, Π. Βρύζα, Ν. Τσομπίκου.

2017

  • ΝΕΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ KCP. Συμμετοχή ως σύμβουλος. Αρχιτεκτονική μελέτη: Ρ. Σακελλαρίδου, Ν. Απέργης, Α. Γεωργιάδης, Ν. Τσομπίκου, Α. Βερτεούρη, Γ. Παπανικολάου, Μ. Καραβασίλη, Μ.-Ν. Παντού, Σ. Γεωργίου, Φ. Νευροκοπλή, Ι. Θηβαίου, Alex Van Belleghem. Στατική Μελέτη: Κ. Πολυχρονόπουλος-PCK. Ηλεκτρομηχανολογική Μελέτη: Ι. Παπαγρηγοράκης – JEPA.

2020

  • Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός, Θεσσαλονίκη, 2020. Arxellence 2 – Thessaloniki Skyline, ARCHING LIGHT | GRAVITY | POROSITY. Αρχιτεκτονική μελέτη: MP SPARCH architects: Μ. Παπανικολάου, Γ. Παπανικολάου, Π. Λιάκου, Συνεργάτης: Μ. Λιτσαρδάκη. THATDesign: Γ. Κοντομηνάς, Κ. Μουστάκας, P.Samartzis, P. J.Steidl, Ι. Τατλή.

  • Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών, Tiny House 2020,Tiny Island House, Volume Zero Competitions. Αρχιτεκτονική μελέτη: MP SPARCH architects: Μ. Παπανικολάου, Γ. Παπανικολάου, Π. Λιάκου.

 

Α. 2. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

1990

  • 2ο Βραβείο σε Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό με Προεπιλογή. ΠNEYMATIKO KENTPO ΓPEBENΩN. Αρχιτεκτονική μελέτη με Π. Mιμίδη, Ρ. Σακελλαρίδου.

1991

  • ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΤΟ EΛΛHNIKO ΠEPIΠTEPO ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ. Συμμετοχή με επιλογή από το Υπουργείο Πολιτισμού, Biennale, Βενετία 1991. Αρχιτεκτονική μελέτη με Ρ. Σακελλαρίδου, σε συνεργασία με Μ. Φιλιππίδη.

1991-1992

  • 1ο Βραβείο στον Διαγωνισμό Μελέτης Κατασκευής. ΔHMOTIKO ΣXOΛEIO, KΑΛΑΜΠΑΚΑ. Μελέτη 1991-1992, κατασκευή 1993-1994. Αρχιτεκτονική μελέτη με Π. Mιμίδη, Ρ. Σακελλαρίδου. Συνεργάτης: A. Oικονομίδου.

1994

  • 1ο Βραβείο στον Διαγωνισμό Μελέτης Κατασκευής. KENTPO ΨYXIKHΣ YΓEIAΣ ΞANΘHΣ. Αρχιτεκτονική μελέτη με Π. Mιμίδη, Ρ. Σακελλαρίδου, K. Θερμό. Συνεργάτης: E. Φάρκωνα. Στατική Μελέτη: A. Πλέσσας. Μελέτη Η/Μ Εγκαταστάσεων: Θ. Παπαδόπουλος.

1996

  • Διαγωνισμός Μελέτης Κατασκευής. ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Αρχιτεκτονική προμελέτη Κτηρίου B και υπογείου Parking 522 θέσεων, Κοινοπραξία: EKTEP A.E., TEB A.E., ΨYKTIKH EΛΛAΔOΣ A.E. Αρχιτεκτονική μελέτη με Ρ. Σακελλαρίδου. Συνεργάτης: M. Πολλάνη.

  • 1ο Βραβείο σε Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό με Προεπιλογή για ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ Γ’ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ. Αρχιτεκτονική μελέτη με Ρ. Σακελλαρίδου.  Συνεργάτες: Φ. Λαμπρινός, A. Oικονομίδου, Γ. Γιαννόπουλος, Φ. Tσακμάκης.

1997

  • Διαγωνισμός Μελέτης Κατασκευής 1997. ΠΟΛΥΩΡΟΦΟ KTΗPIO KATAΣTHMATΩN KAI ΓPAΦEIΩN IΔIOKTHΣIAΣ NAT KAI ΠΟΛΥΩΡΟΦΟΣ ΣTAΘMOΣ AYTOKINHTΩN, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, Κοινοπραξία: A.T.E. ΓNΩMΩN A.E., TEΓK A.E.Αρχιτεκτονική μελέτη με καθ. A. M. Kωτσιόπουλος, Ρ. Σακελλαρίδου. Συνεργάτες: Φ. Λαμπρινός, A. Oικονομίδου, M. Παπακωνσταντίνου, A. Σιαμπίρης, Δ. Xατζησαββίδου, Γ. Γιαννόπουλος,  Φ. Tσακμάκης, E. Xαλκιοπούλου. Στατική Μελέτη: I. Πούλιος & Συνεργάτες. Συνεργάτης: Γ. Παπαργύρης. Μελέτη Η/Μ Εγκαταστάσεων: TPIEΔPOΣ MEΛETHTIKH EΠE, Σ. Kολοκοντές, N. Nιάρχος.

  • 2ο Βραβείο σε Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό με Προεπιλογή, ΔHMAPXEIO KAI ΠOΛITIΣTIKO KENTPO ΠANOPAMATOΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Αρχιτεκτονική μελέτη με Ρ. Σακελλαρίδου. Ειδικός Συνεργάτης Αρχιτέκτων: Π. Μιμίδης. Συνεργάτες Αρχιτέκτονες: Φ. Λαμπρινός, A. Oικονομίδου, E. Bλαχονάσιου. Στατική Μελέτη: BAΣIΣ ΣYΣM A.E.. Μελέτη Η/Μ Εγκαταστάσεων: I. Aββοττ.

1998

  • 1ο Βραβείο σε Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό με Προεπιλογή για το ΜΕΓΑΡΟ ΚΑΡΑΤΖΑ ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΚΑΙ ΑΙΟΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. Υποψηφιότητα MIES VAN DER ROHE 2003. Αρχιτεκτονική μελέτη με Ρ. Σακελλαρίδου, Φ. Λαμπρινός, Α. Οικονομίδου, Μ. Πολλάνη, Σύμβουλος: M. Botta.

2003

  • 1ο Βραβείο σε Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό με Προεπιλογή, ΜΟΥΣΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΛΥΚΕΙΟ, ΤΡΙΚΑΛΑ. Αρχιτεκτονική μελέτη με Ρ. Σακελλαρίδου, Π. Μιμίδη. Συνεργάτες: Γ. Αδηλενίδου, Β. Καράογλου, Φ. Κοκκινομαγούλου, Α. Κοτζαμάνη, Μ. Μουμουλίκα, Α. Μπουντουρίδου, Ι. Βολάκη (φοιτήτρια). Στατική Μελέτη: ΒΑΣΙΣ ΣΥΣΜ Α.Ε. Μελέτη Η/Μ Εγκαταστάσεων: Μελετητική ΣΕΜ-Η ΕΠΕ. Σύμβουλος Ακουστικής Μελέτης: Θ. Τιμαγένης. Σύμβουλος Παθητικής Πυροπροστασίας: Σ. Αβράμης.

  • 4ο Βραβείο σε Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό με Προεπιλογή, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ. Αρχιτεκτονική μελέτη με Ρ. Σακελλαρίδου (sparcharchitects). Συνεργάτες: Φ. Κοκκινομαγούλου, Α. Κοτζαμάνη, Α. Μπουντουρίδου, Α. Ρεκτσίνη. Φωτορεαλισμός: Π. Χατζητσακίρης.

2004

  • 2ο Βραβείο σε Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΡΓΥΡΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ. Αρχιτεκτονική μελέτη με Ρ. Σακελλαρίδου. Ανάθεση με Α. Δραζινού, ΚΙΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Α.Ε., Μ. Κουρμπανά, Κ. Θεολογίδου, D. Pasariello.

  • 3ο Βραβείο σε Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για τις ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΚΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ. Αρχιτεκτονική μελέτη με Ρ. Σακελλαρίδου. Σύμβουλος Αρχιτέκτων: Μ. Κουρμπανά.

2006

  • Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός με Προεπιλογή. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΤΗΡΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΕΤΕ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ, ΑΘΗΝΑ. Αρχιτεκτονική μελέτη με M. Botta, Ρ. Σακελλαρίδου. Συνεργάτες: Γ. Αδηλενίδου, Β. Καράογλου, Ι. Κλωνή, Α. Μπουντουρίδου, Γ. Παπαδοπούλου. Σύμβουλος: Κ. Πολυχρονόπουλος (πολ. Μηχ.).

  • Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός με Προεπιλογή. ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ, ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΖΕΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Αρχιτεκτονική μελέτη με Ρ. Σακελλαρίδου (sparcharchitects). Συνεργάτες: Γ. Αναγνωστέλλης, Ν. Κατσίκης, Θ. Κουβάκη, Χ. Παπανικολάου, Γ. Παπαδοπούλου.

2007

  • 5ο Βραβείο σε Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό με Προεπιλογή. ΝΕΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΤΗΡΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ. Αρχιτεκτονική μελέτη με Ρ. Σακελλαρίδου (sparcharchitects). Συνεργάτες: Γ. Αδηλενίδου, Β. Καράογλου, Α. Μπουντουρίδου, Γ. Παπαδοπούλου. Σύμβουλοι: Π. Αντωνιάσου-ΒΑΣΙΣ  ΣΥΣΜ ΑΕ (πολ. μηχ.), Π. Κικίδης (μηχ. μηχ.).

  • 1ο Βραβείο σε Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΥΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Αρχιτεκτονική μελέτη με Ρ. Σακελλαρίδου, Α. Γιαννακού, Proap-Estudos E Projects Paisagista, ΒΑΣΙΣ ΣΥΣΜ, Η. Βαλιούλης & Συνεργάτες ΕΕ, Μ. Ρωμανός. Συνεργάτες: Γ. Αδηλενίδου, Μ. Ανθοπούλου, Ι. Θεοδωρίδου, Ε. Παπαευαγγέλου, Χ. Παπανικολάου, H. Meireles.

2008

  • 1ο Βραβείο σε Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό με πρόσκληση, ΥΠΑΙΘΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΕΞΙΩΣΕΩΝ “ΑΚΡΩΤΗΡΙ” ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ. Αρχιτεκτονική μελέτη με Ρ. Σακελλαρίδου (sparcharchitects). Συνεργάτες: Μ. Ανθοπούλου, Ν. Απέργης, Χ. Γέσιου, Ν. Κατσίκης, Ι. Κλωνή, H. Meireles (Α’ και Β’ Φάση Διαγωνισμού), Ν. Απέργης, Ι. Κλωνή (Μελέτη Εφαρμογής).

  • 1ο Βραβείο σε Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό με πρόσκληση, CONCEPT MASTER PLAN ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΤΕΡΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ. Αρχιτεκτονική μελέτη με Ρ. Σακελλαρίδου (sparcharchitects). Συνεργάτες: Μ. Ανθοπούλου, Ν. Κατσίκης, Ι. Κλωνή, Δ. Μωϋσιάδης, Ε. Παπαευαγγέλου, Χ. Παπανικολάου, Χ. Τσιραγγέλου, H. Meireles.

  • Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός με Πρόσκληση. ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΨΗ ΠΡΩΗΝ ΚΤΗΡΙΟΥ ΜΙΝΙΟΝ, ΑΘΗΝΑ. Αρχιτεκτονική μελέτη με Ρ. Σακελλαρίδου. (sparcharchitects). Συνεργάτες: Ν. Κατσίκης, Μ. Σπανιόλα.

2009

  • Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός με Πρόσκληση. ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Αρχιτεκτονική μελέτη με Ρ. Σακελλαρίδου (sparcharchitects). Συνεργάτες: Μ. Ανθοπούλου, Ι. Κλωνή, Ε. Παπαευαγγέλου, H. Meireles. Φοιτήτριες: Σ. Αβραμοπούλου, Π. Βασιλοπούλου.

2010

  • Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός . ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΒΑΦΕΙΑΔΑΚΗ ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ. Αρχιτεκτονική μελέτη με Ρ. Σακελλαρίδου (sparcharchitects).

2010

  • 1ο Βραβείο σε Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό με πρόσκληση, BUSINESS INNOVATION CENTER, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ. Αρχιτεκτονική μελέτη με Ρ. Σακελλαρίδου (SPARCHarchitects) . Συνεργάτες: Ν. Απέργης, Ι. Κλωνή, Α. Μπουντουρίδου, Φ. Νάτου, Ε. Παπαευαγγέλου, Φοιτήτρια:  Ξ. Παυλίδου. Ενεργειακή Μελέτη/ e2 Αρχιτέκτονες.

  • 1ο Βραβείο σε Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό με πρόσκληση, ΚΤΗΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΣΙΝΑ ΚΑΙ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝΟΣ. Αρχιτεκτονική μελέτη με Ρ. Σακελλαρίδου (sparcharchitects). Συνεργάτες: Ν. Απέργης, Ι. Κλωνή, Α. Μπουντουρίδου, Ε. Παπαευαγγέλου. Στατική Μελέτη: Παγώνης – Χρονέας – Κινάτος Ε.Ε. Μελέτη Η/Μ Εγκαταστάσεων: Ι. Παπαγρηγοράκης & Συνεργάτες Ε.Π.Ε. Γεωτεχνική Μελέτη: Γεωσύμβουλοι Ε.Π.Ε.

2012

  • 1ο Βραβείο σε Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό με πρόσκληση, ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ – AGEMAR ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε. Αρχιτεκτονική μελέτη με Ρ. Σακελλαρίδου (sparcharchitects).

  • 1ο Βραβείο σε Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, ΥΠΕΚΑ, ΑΝΑΠΛΑΣΗ – ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΣΤΡΕΜΠΕΝΙΩΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ – ΣΥΚΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ICONIC AWARD 2013, Concept, Urban Planning. Αρχιτεκτονική μελέτη με Ρ. Σακελλαρίδου, A. Παπαδοπούλου, Β. Τσακαλίδου. Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Κ. Ολύμπιος, Ε. Παπαευαγγέλου, Χ. Καρακάνα, Κ. Τουμπεκτσή. Συνεργάτες φοιτητές αρχιτεκτονικής ΑΠΘ:  Σ. Γεωργίου, Ε. Κουμπλή, Α. Νιάκα. Πολεοδομική μελέτη: Γεωχώρος Μελετητική ΕΠΕ,  δρ. Αθηνά Γιαννακού, δρ. Αναστασία Τασοπούλου, Δήμητρα Ζέκα. Συνεργάτης: Σπύρος Τσόβρας, Κυκλοφοριακή μελέτη: Κωνσταντίνα Δερπάνη. Συνεργάτες: Δημήτρης Σαμαράς, Γιώργος Παπανδρίτσας.

  • Δημόσιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών. ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ ΑΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΥ – ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΤΟΥ Δ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Αρχιτεκτονική μελέτη με Ρ. Σακελλαρίδου (sparcharchitects), Α. Παπαδοπούλου, Β. Τσακαλίδου / 40.22 ARCHITECTS.  Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Κ. Ολύμπιος, Ε. Παπαευαγγέλου, Χ. Καρακάνα, Κ. Τουμπεκτσή. Συνεργάτες φοιτητές αρχιτεκτονικής: Ε. Κουμπλή, Α. Νιάκα. Μελέτη Η/Μ Εγκαταστάσεων: ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε., Συνεργάτες: Γ. Παπανδρίτσας. Σύμβουλος φωτισμού: Daniel Frampton. Φυτοτεχνική μελέτη:  Α. Μαυρίδου. Κυκλοφοριακή μελέτη: Κ. Δερπάνη, Συνεργάτες: Δ. Σαμαράς, Γ. Παπανδρίτσας.

2015

  • Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός με πρόσκληση ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ – ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΟΨΕΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΩΝ, ΕΠΙ ΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 112, ΑΘΗΝΑ. Αρχιτεκτονική μελέτη με Ρ. Σακελλαρίδου (SPARCHarchitects), Μ. Πολλάνη.

  • 1ο Βραβείο σε Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό με πρόσκληση για το ΝΕΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ANATOLIA ΣΤΗΝ ΠΥΛΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.  Αρχιτεκτονική μελέτη με Ρ. Σακελλαρίδου (sparcharchitects). Συνεργάτες Αρχιτέκτονες: Ε. Παπαευαγγέλου, Γ. Παπανικολάου, Κ. Μουστάκας, Π. Λιάκου, Ε. Βουλγαρίδου, Γ. Κοντομηνάς, Ι. Τάτλη, Μ. Τσακμάκη.

  • 1ο Βραβείο σε αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό με πρόσκληση ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ του Β’ ΟΡΟΦΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΤΑΡΙΟΥ ΥΠΕΡ ΤΟΝ Β’ ΌΡΟΦΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ.  Αρχιτεκτονική μελέτη με Ρ. Σακελλαρίδου (SPARCHarchitects). Συνεργάτες Αρχιτέκτονες: Ε. Παπαευαγγέλου, Γ. Παπανικολάου, Π. Λιάκου, Ε. Βουλγαρίδου, Μ. Τσακμάκη.

2018

  • Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός ΝΕΟ ΚΤΗΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ. Αρχιτέκτονες: RENA SAKELLARIDOU SPARCH, αρχιτεκτονική μελέτη: Ρ. Σακελλαρίδου, Μ. Παπανικολάου (sparcharchitects). Συνεργάτες: Ν. Τσομπίκου, Γ. Παπανικολάου, Α. Βερτεούρη, Κ. Μουστάκας, Κ. Σκαλκογιάννη, Γ. Μπραζιώτη, Μ. Παραφέστα.

2019

  • Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΜΕ ΥΠΟΓΕΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ. Αρχιτεκτονική μελέτη με Ρ. Σακελλαρίδου (SPARCHarchitects).

 

Β. ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ 1982 – ΣΗΜΕΡΑ (ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ)

Όνομα συνεργασίας: SPARCH SAKELLARIDOU / PAPANIKOLAOU ARCHITECTS

 

Β. 1. ΣΥΝΘΕΤΑ ΕΡΓΑ

1982-1986

  • Δημαρχείο Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη. Μελέτη (1982-1983) και κατασκευή (1985-1986). Στατική μελέτη: P. Nτόνας, Γ. Πούλιος. Μελέτη Η/Μ Εγκαταστάσεων: Θ. Xατζηαθανασίου.

1985-1987

  • Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας VITRO A.E. στην Αλεξάνδρεια. Βραβείο ΥΠΕΧΩΔΕ. Μελέτη (1985-1986) και κατασκευή (1986-1987).

1983

  • Πολιτιστικό κέντρο Χρυσούπολης. Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός.

1984

  • Πολιτιστικό κέντρο Λάρισας. Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός.

1989

  • Πολιτιστικό κέντρο Πλατείας Ιπποδρομίου στη Θεσσαλονίκη. Διαγωνισμός Μελέτης Κατασκευής. Συνεργάτες στην αρχιτεκτονική μελέτη: Π. Μιμίδης. Στατική Μελέτη: Κ. Γρηγοριάδης. Μελέτη Η/Μ Εγκαταστάσεων: Δ. Σακιζλής, Β. Σεφερτζής.

1989-1990

  • Σταθμός μεταφορών Δήμου Μενεμένης στη Θεσσαλονίκη. Προκαταρκτική μελέτη. Συνεργάτης στην αρχιτεκτονική μελέτη: Π. Μιμίδης.

1990-1997

  • Πολυκέντρο Δενδροποτάμου στη Μενεμένη, Θεσσαλονίκη. Υποψηφιότητα για βραβείο αρχιτεκτονικής Δημόσιου Κτηρίου, ΕΙΑ 2000. Πλήρης Αρχιτεκτονική Μελέτη (1990-1994) και κατασκευή (1993-1997). Ειδικός συνεργάτης στην αρχιτεκτονική  μελέτη: Π. Μιμίδης. Συνεργάτες αρχιτέκτονες: A. Oικονομίδου, E. Φάρκωνα. Στατική μελέτη: K. Γρηγοριάδης. Μελέτη Η/Μ Εγκαταστάσεων: Δ. Σακιζλής, Β. Σεφερτζής.

1997

  • Πολυδύναμο Αστυνομικό Τμήμα Δενδροποτάμου στη Μενεμένη, Θεσσαλονίκη. Συνεργάτες αρχιτεκτονικής μελέτης: Π. Μιμίδης. Στατική Μελέτη: Κ. Γρηγοριάδης. Μελέτη Η/Μ Εγκαταστάσεων: Δ. Σακιζλής, Β. Σεφερτζής.

  • Provoking Urban Episodes on the coast στη Θεσσαλονίκη. Αρχιτέκτονας μελετητής: M. Botta.Συνεργάτες στην μελέτη εφαρμογής: A. Scalla, M. Παπανικολάου, Ρ. Σακελλαρίδου. Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Φ. Λαμπρινός, A. Oικονομίδου, M. Παπακωνσταντίνου, A. Σιαμπίρης, Δ. Xατζησαββίδου. Στατική μελέτη: BAΣIΣ ΣYΣM. Συνεργάτης: A. Mαυράκης. Μελέτη Η/Μ Εγκαταστάσεων: I. ΄Aββοττ. Συνεργάτες: Δ. Mισαϊλίδου, M. Mανιδάκη, Π. Kαβούκης, K. Aρβανίτη, I. Zιώγας, M. Kάτου.

1998-2000

  • Μέγαρο Καρατζά επί των οδών Σοφοκλέους και Αιόλου στην Αθήνα. Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός με Προεπιλογή. Υποψηφιότητα MIES VAN DER ROHE 2003. Μελέτη: Δεκέμβριος 1998 – Μάρτιος 2000. Κατασκευή 1η φάση (εκσκαφές, αντιστηρίξεις, υποθεμελίωση αχαρνικής οδού, φέρων οργανισμός υπογείων): Μάρτιος 1999 – Αύγουστος 2000. Κατασκευή 2η φάση (ολοκλήρωση υπολοίπου): Σεπτέμβριος 2000 – Δεκέμβριος 2001. Αρχιτεκτονική Μελέτη: M. Botta, Ρ. Σακελλαρίδου, Μ. Παπανικολάου, Μ. Πολλάνη. Συνεργάτες στην αρχιτεκτονική μελέτη: Μ. Βουράκης, Θ. Χρυσόμαλλης, Π. Ξυπτερά. Ειδικοί μελετητές: Βάσις – Σ.Υ.Σ.Μ. Α.Ε., Χ. Μυλωνάς – Π. Αντωνιάδου, πολ. μηχ. Τρίεδρος Μελετητική Ε.Π.Ε., Σ. Κολοκοντές – Α. Μίχας – Ν. Νιάρχος, μηχανολόγοι μηχ. Ειδικοί σύμβουλοι: Κ. Δεμίρη, Δρ αρχιτέκτων, Θ. Τιμαγένης, αρχιτέκτων ακουστικός, Κ. Τσακαλίδης, Δρ πολ. μηχανικός – εδαφομηχανικός, Κ. Θεολογίδου, αρχιτέκτων αναστηλωτής. Σύμβουλος αντοχής λίθων: Ε.Μ.Π. Τμήμα Χημικών Μηχανικών. Τομέας επιστήμης και τεχνικής των υλικών. Μελέτη επίπλωσης – κινητού εξοπλισμού: Ν. Ζωγράφος, Designer. Αρχιτέκτονες μελετητές στον διαγωνισμό: Ρ. Σακελλαρίδου, Μ. Παπανικολάου, Φ. Λαμπρινός, Α. Οικονομίδου, Μ. Πολλάνη, Σύμβουλος: M. Botta.

2000-2002

  • Εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο «ΛΙΜΑΝΙ» στη Θεσσαλονίκη. 2ο Βραβείο Archizing. Διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός 2004. Μελέτη (2000-2001) και κατασκευή (2001-2002). Συνεργάτες στην αρχιτεκτονική μελέτη: Μ. Βουράκης, Μ. Δανιήλ, Μ. Κεχρινιώτη, Φ. Κοκκινομαγούλου. Στατική Μελέτη: ΒΑΣΙΣ ΣΥΣΜ Α.Ε. Μελέτη Η/Μ Εγκαταστάσεων: Χ. Τσεκούρας, Α. Αποστολόπουλος, Ε. Εμμανουηλίδης & Συνεργάτες, Σ. Αβράμης.

2001-2002

  • Νέο κτήριο ΕΤΕ/Βιομηχανική Περιοχή στη Θεσσαλονίκη. Βραβείο ‘Άρης Κωνσταντινίδης’  από Σύλλογο Αρχιτεκτόνων 2005. Μελέτη (2001, πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη) και κατασκευή (2002). Συνεργάτες: Α. Μπουντουρίδου, Φ. Κοκκινομαγούλου. Στατική Μελέτη: Βάσις ΣΥΣΜ. Μελέτη Η/Μ Εγκαταστάσεων: Α. Πανταζής & Συνεργάτες Α.Ε. Σύμβουλος Μελέτης Φωτισμού: Θ. Γραβάνης.

2001-2006

  • Συγκρότημα Εθνικής Ασφαλιστικής επί της λεωφόρου Συγγρού στην Αθήνα. Πλήρης αρχιτεκτονική Μελέτη (2001-2002) και κατασκευή (2002-2006). Αρχιτεκτονική Μελέτη: M. Botta, Ρ. Σακελλαρίδου, Μ. Παπανικολάου. Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Γ. Αδηλενίδου, Β. Καράογλου, Α. Μπουντουρίδου. Στατική Μελέτη: Παγώνης – Χρονέας – Κινάτος Ε.Ε. Μελέτη Η/Μ Εγκαταστάσεων: Φάσμα Σύμβουλοι Μηχανικοί ΕΠΕ. Κυκλοφοριακή Μελέτη: Σ. Κωνσταντινίδης. Σύμβουλος Παθητικής Πυροπροστασίας: H. Schattenmann.

2002-2003

  • Νέο κτήριο ΕΤΕ στην Κηφισιά, Αθήνα. Πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη (2002) και κατασκευή (2003). Συνεργάτες στην αρχιτεκτονική μελέτη: Φ. Κοκκινομαγούλου, Α. Ρεκτσίνη. Στατική Μελέτη: ΟΜΕΤΕ Α.Ε. – Π. Κρεμέζης, Χ. Κωστίκας, Γ. Ιακωβίδης, Μελέτη Η/Μ Εγκαταστάσεων: ΤΕΑΜ Μ-Η. Σύμβουλοι Μηχανικοί ΕΠΕ – Ι. Μακατσώρης.

2006-2007

  • Συγκρότημα κατοικιών, καταστημάτων & γραφείων στην οδό Μοναστηρίου στη Θεσσαλονίκη. Συνεργάτες στην αρχιτεκτονική μελέτη: Γ. Αδηλενίδου, Β. Καράογλου, Α. Μπουντουρίδου, Στατική Μελέτη: ΒΑΣΙΣ ΣΥΣΜ Α.Ε., Χ. Μυλωνάς, Π. Αντωνιάδου.

2008-2009

  • Προετοιμασία μελέτης εκσυγχρονισμού παλαιού λιμένα Καβάλας & Λιμενικής Ζώνης. Συνεργάτες στην αρχιτεκτονική μελέτη: Δ. Μωϋσιάδης, H. Meireles.

2011

  • Προκαταρκτική αρχιτεκτονική μελέτη αναβάθμισης ανατολικής εσωτερικής περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης (fly over). Μελέτη: ΟΔΟΣ Μελετητική. Ειδικοί Σύμβουλοι: Ρ. Σακελλαρίδου, Μ. Παπανικολάου / sparcharchitects. Συνεργάτες στη μελέτη: Π. Χατζητσακύρης, Ε. Παπαευαγγέλου, Β. Αρβανίτης, Β. Γιαννάκης.

 

Β. 2. ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΚΤΗΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ

1991

  • Προκαταρκτική μελέτη του κεντρικού κτηρίου διοίκησης Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Θεσσαλονίκη. Συνεργάτες στην αρχιτεκτονική μελέτη: καθ. Γ. Κονταξάκης. Ειδικοί Σύμβουλοι: καθ. Ν. Κ. Μουτσόπουλος, καθ. Π.Δ. Παναγιωτόπουλος, καθ. Ε.Γ. Τζεκάκης, καθ. Κ.Δ. Μπουζάκης.

1993

  • Μελέτη και κατασκευή εργαστηρίου βιοτεχνολογίας VITRO A.E. στην Αλεξάνδρεια. 1ο Βραβείο εφαρμοσμένης αρχιτεκτονικής ΥΠΕΧΩΔΕ 1998. Μελέτη 1993 – Κατασκευή 1993. Αρχιτεκτονική Μελέτη: Μ. Παπανικολάου, Ρ. Σακελλαρίδου.

1995

  • Προμελέτη (προκαταρκτική μελέτη) για το εμπορικό κέντρο και πολυώροφο υπόγειο parking στα Χανιά. Συνεργάτες στην αρχιτεκτονική μελέτη: καθ. Α.Μ.

  • Μελέτη για το πολυώροφο κτήριο γραφείων, καταστημάτων και υπόγειων Parking, Αυστροελληνική – ΓΕΚ Α.Ε. Συνεργάτες στην αρχιτεκτονική μελέτη: Μ. Πολλάνη.

1999

  • Μελέτη για την επέκταση γραφείων VITRO A.E. στην Αλεξάνδρεια.

  • ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΟΨΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΤΕ / Π. ΜΕΛΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Μελέτη 1999-Κατασκευή 1999.Αρχιτεκτονική Μελέτη: M. Παπανικολάου, Ρ. Σακελλαρίδου.

2004

  • Μελέτη για την επέμβαση στις όψεις του κτηρίου γραφείων ΕΤΕ στο Ηράκλειο, Κρήτη.

2007-2009

  • Μελέτη (2007) και κατασκευή (2009) για το κτήριο καταστημάτων και γραφείων με αποθήκες και υπόγειο χώρο στάθμευσης στο Μοσχάτο, Αθήνα Συνεργάτες Γ. Αναγνωστέλλης, Χ. Μαύρου, Α. Μπουντουρίδου, Ν. Απέργης, Στατική Μελέτη: Κ. Πολυχρονόπουλος, Μελέτη Η/Μ Εγκαταστάσεων: Γ. Τζελέπης

2007

  • Μελέτη για την ανακαίνιση εξαώροφης οικοδομής στου Ψυρρή, Αθήνα. Συνεργάτες στην αρχιτεκτονική μελέτη: Γ. Αναγνωστέλλης, Ν. Κατσίκης, Α. Μπουντουρίδου. Στατική Μελέτη: Κ. Πολυχρονόπουλος. Μελέτη Η/Μ Εγκαταστάσεων: Χ. Παναγιωτόπουλος.

2010

  • Μελέτη για τον νέο χώρο γραφείων επί των οδών Μανουσογιαννάκη και Φιλικής Εταιρίας στην Θεσσαλονίκη (Beetroothouse). Αρχιτεκτονική Μελέτη: Μ. Παπανικολάου / SPARCHarchitects. Συνεργάτες: Ε. Παπαευαγγέλου, Γ. Παπανικολάου, Κ. Μουστάκας, Π. Λιάκου, Ρ. Μυλιδώνη, Ε. Φουτζιτζόγλου. Στατική Μελέτη: Θ. Αντωνόπουλος. Μελέτη Η/Μ Εγκαταστάσεων: ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ.

2018

  • Αρχιτεκτονική προμελέτη, προσχέδια για την αξιοποίηση ακινήτου της τράπεζας της Ελλάδος επί της Λεωφόρου Κηφισιάς 29-31, Δήμος Αθηναίων.

 

Β. 3. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

1984-1987

  • Μελέτη (1984-1985) και κατασκευή (1986-1987) 7ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Συνεργάτες στην αρχιτεκτονική μελέτη: Π. Μιμίδης. Στατική Μελέτη: K. Γρηγοριάδης. Μελέτη Η/Μ Εγκαταστάσεων: Δ. Σακιζλής, B. Σεφερτζής.

1986

  • Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προσχεδίων με προεπιλογή (Εξαγορά), Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο. Συνεργάτες στην αρχιτεκτονική μελέτη: Γ. Aικατερινάρης, Γ. Zωίδης, Π. Mιμίδης. Συνεργάτες μελετητές: M. Παπανικολάου, Ρ. Σακελλαρίδου.

1990

  • Πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη για τον Παιδικό Σταθμό στην Μενεμένη, Θεσσαλονίκη. Συνεργάτες στην αρχιτεκτονική μελέτη: Π. Μιμίδης.

1990-1991

  • Συμμετοχή με ομάδα μελέτης για την Διερεύνηση Προγραμματισμού και Ρυθμιστικού Σχεδίου Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επιστημονικός υπεύθυνος καθ. Α. Μ. Κωτσιόπουλος

1990-1994

  • Μελέτη (1990-1991, Προμελέτη, Οριστική Μελέτη, Σύμβουλοι στην Μελέτη Εφαρμογής) και κατασκευή (1992-1994) για τo ΕΙΤΧΗΔ-Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης. Συνεργάτες στην αρχιτεκτονική μελέτη, προμελέτη και οριστική μελέτη: καθ. Α. Μ. Κωτσιόπουλος. Συνεργάτης: A. Oικονομίδου. Mελέτη Εφαρμογής: Σύνθεση και Έρευνα E.Π.E., Γ. Aλμπάνης, N. Φιντικάκης. Αρχιτεκτονική Ομάδα 3.87: M. Kωστίκα, Π. Kουκουράκης και Συνεργάτες E.Π.E. Στατική Προμελέτη: E. Σακελλαριάδου, πολ. μηχ. Oριστική Στατική Μελέτη και Μελέτη Εφαρμογής: OMETE A.E. Συνεργάτες: E. Eυστρατιάδης, Γ. Tσιριμονάκης πολ. μηχ. Προμελέτη H/M Εγκαταστάσεων: A. Tσαλαπάτας, Mηχ. ηλεκτρ. μηχ. Oριστική Μελέτη και Μελέτη Εφαρμογής H/M Εγκαταστάσεων: TEAM M-H E.Π.E. μηχ. ηλεκτρ. μηχ. Επίβλεψη: T. Y. Γ.Γ.Ε.Τ., T. Y. Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

1991-1994

  • Μελέτη για την Διερεύνηση ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ στα Χανιά. Ομάδα εργασίας: επιστημονικός υπεύθυνος καθ. Α. Μ. Κωτσιόπουλος, καθ. Α. Φ. Λαγόπουλος, καθ. Π. Τζώνος. Συνεργάτες στην αρχιτεκτονική μελέτη: Γ. Συνεφάκης, M. Bαγιωνάκη, Σ. Oικονομάκης, T.Y.Π.K. A. Πετούσης.

1995

  • Διαγωνισμός μελέτης – κατασκευής για το 18ΤΑΞΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ ΣΤΙΣ 40 ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ, Θεσσαλονίκη. Συνεργάτες στην αρχιτεκτονική μελέτη: Π. Mιμίδης, Συνεργάτες: Φ. Λαμπρινός, A. Oικονομίδου.

1991-1999

  • Μελέτη (1991-1992), Μελέτη Εφαρμογής (1995-1996) και κατασκευή (1994-1999) για την ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ Θεσσαλονίκης. Βραβείο Αρχιτεκτονικής για Δημόσια Κτήρια, ΕΙΑ 2000. Συνεργάτες στην αρχιτεκτονική μελέτη: καθ. Α. Μ. Κωτσιόπουλος. Συνεργάτες: A. Oικονομίδου, M. Παπακωνσταντίνου, A. Σιαμπίρης, Δ. Xατζησαββίδου. Στατική Μελέτη: Σύμβουλος καθ. Π. Δ. Παναγιωτόπουλος, επ. καθ. X. Mπίσμπος, Π. Pάλλη, M. Θεοφάνους. BAΣIΣ ΣYΣM A. E. X. Mυλωνάς, Π. Aντωνιάδου. Μελέτη Η/Μ Εγκαταστάσεων: Σύμβουλος καθ. K. Mπουζάκης, A. Στεργιάνης, Tσελεπίδης, Σ. Kολοκοντές. Aρχιτέκτονες τοπίου: καθ. I. Tσαλικίδης, O. Kοσμίδου.

1992-1999

  • Μελέτη (1992-1995, Συμμετοχή στην προμελέτη, εποπτεία οριστικής μελέτης και μελέτης εφαρμογής) και κατασκευή (1994-1999) για τις ΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΙΑΤΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ. Αρχιτεκτονική Μελέτη: καθ. A. M. Kωτσιόπουλος, N. Aρβανιτοπούλου, Δ. Δακή, B. Kαραλάζος, E. Σπάρτση, Γ. Xορόζογλου (εποπτεία προμελέτης, συμμετοχή στη μελέτη εφαρμογής), M. Παπανικολάου, Ρ. Σακελλαρίδου (εποπτεία οριστικής μελέτης και μελέτης εφαρμογής, συμμετοχή στην προμελέτη). Συνεργάτες: Φ. Λαμπρινός, A. Oικονομίδου. Αρχιτέκτων Σύμβουλος: K. Δεμίρη, αρχιτέκτων. Ειδικός Σύμβουλος: Σ. Xατζηκοκκόλη. Αρχιτέκτονες, συνεργάτες CAAD: A. Σιαμπίρης, M. Παπακωνσταντίνου, Δ. Xατζησαββίδου. Στατική Μελέτη: καθ. Π. Δ. Παναγιωτόπουλος, E. Kολτσάκης, K. Xονδρογιάννης, X. Mπίσμπος, E. Mυστακίδης, O. Παναγούλη, I. Πούλιος, E. Σακελλαριάδου, Π. Zέρβας, Γ. Nικολαϊδης, Θ. Mαντοπούλου (αρχιτέκτων). Μελέτη Η/Μ Εγκαταστάσεων: καθ. K. Mπουζάκης, Στεργιάννης, I. Tσελεπίδης. Συνεργάτες: K Eυσταθίου, I. Tσιάφης.

2004-2006

  • Πλήρης Αρχιτεκτονική Μελέτη για το ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ στο Ρέθυμνο. Συνεργάτες: Γ. Αναγνωστέλλης, Α. Μπουντουρίδου. Στατική Μελέτη: Κ. Πολυχρονόπουλος. Μελέτη Η/Μ Εγκαταστάσεων: Γ. Λόγγος. Γεωτεχνική Μελέτη: Κ. Μάλλιου / ΓΕΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΕ.

2005-2007

  • Μελέτη ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ στην Καρδίτσα. Συνεργάτης: Α. Μπουντουρίδου.

2008

  • Πλήρης Αρχιτεκτονικής Μελέτη (2007) και κατασκευή (2009-Σε εξέλιξη) για τα ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΕΙ ΡΕΘΥΜΝΟΥ. Συνεργάτες: Μ. Ανθοπούλου, Α. Μπουντουρίδου, Ε. Παπαευαγγέλου, Χ. Τσιραγγέλου. Στατική Μελέτη: Κ. Πολυχρονόπουλος, Χ. Μακρής. Μελέτη Η/Μ Εγκαταστάσεων: ΕΛ.ΤΕ.ΜΕ Ε.Π.E.

2011

  • Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών για τις ΝΕΕΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΑΠΘ. Συνεργάτες στην αρχιτεκτονική μελέτη: Β. Τσακαλίδου, Α. Παπαδοπούλου.

2015

  • Κλειστός Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Προτάσεων και Ιδεών για την Ανακαίνιση του Β’ Ορόφου

Α. ΒΙΒΛΙΑ – ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ ΕΚΘΕΣΕΩΝ – WORKSHOP

  • ‘Η κατασκευή της εικόνας του ορίου / Μία επίλεκτη Ανάγνωση’. Στο ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ, Αρχιτεκτονικές Μελέτες και Έργα του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Θεσσαλονίκη 1997, εκδοτικός οίκος Α.Α. Λιβάνη, σσ. 793-795.

  • ‘Reinventare lo spazio commerciale’. Στο UNIVERSITA IUAV DI VENEZIA, FACOLTA DI ARCHITETTURA, QUADERNI IUAV 45, WORKSHOP 2005, σσ. 114-119.

  • ‘Cittadi Nicosia. I tanti colori di una linea verde. Gli oggetti semsibili’. Στο UNIVERSITA IUAV DI VENEZIA, FACOLTA DI ARCHITETTURA, QUADERNI IUAV 46, WORKSHOP 2006, σσ. 128-133.

  • ‘Recuperando el barranco de badajoz: nubs emergentes’. ΣτοPROYECTAR EL PAISAJE, TERRITORIOS EN TRANSFORMACION, BARANCO DE BADAJOZ / GÜIMAR, JUAN MANUEL PALERM SALAZAR, 2007, σσ. 127 – 132.

  • ‘Εναλλακτικά σενάρια για το όριο’. Στο BELGRADE DESIGNING GROWTH, SCHOOL OF ARCHITECTURE, ARISTOTLE UNIVERSITY OF THESSALONIKI, WORKSHOP 2008, (με Ρ. Σακελλαρίδου), σσ. 142-143.

  • ‘Μετά τον σχεδιασμό. Αφηρημένες έννοιες σε ένα δωμάτιο’. Στο Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ, ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ & ΕΦΗΣ ΜΙΧΕΛΗ, Πάτρα, 2009, σσ. 536 – 539.

  • ‘Alternative scenarios for the boundary’, RECYCLING COMMON GROUND, BIENNALE SESSIONS, VENICE, 2012, (με Ρ. Σακελλαρίδου), σσ. 49-51.

  • ‘ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, Ιδιωτική Γενική Μαιευτική και παιδιατρική Κλινική στη Λάρισα (2004) – Η σημασία της λεπτομέρειας’, Κυριάκος, Αντέλα Κυριακίδη & Συνεργάτες, Αρχιτέκτονες, Κατάλογος Έκθεση Μουσείο Μπενάκη 29 Μαΐου 2012 – 29 Ιουλίου 2012, (με Ρ. Σακελλαρίδου).

 

Β. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

  • ‘Δυτικές συνοικίες στη Θεσσαλονίκη. Περιθωριακές επεμβάσεις κεντρικότητας’, Περιοδικό ΘΕΜΑΤΑ ΧΩΡΟΥ+ ΤΕΧΝΩΝ, 23/1992, (με Ρ. Σακελλαρίδου ), σσ. 48-50.

  • ‘Φάρος στη ξηρά»’, Περιοδικό ΑΝΕΠΙΚΑΙΡΑ / ΤΕΥΧΟΣ, No. 1, 1989, (με Ρ. Σακελλαρίδου ), σελ. 8.

  • ‘Mario Botta’, Περιοδικό WORLD OF BUILDINGS, Τεύχος 3, Ιούλιος, 1993, (με Ρ. Σακελλαρίδου), σσ. 58-66.

  • ‘Μία έκθεση, δύο διαλέξεις’, Περιοδικό ΑΝΕΠΙΚΑΙΡΑ / ΤΕΥΧΟΣ, 12-13, 1993, (με Ρ. Σακελλαρίδου και σε συνεργασία με Β. Τεντοκάλη, Κ. Τσουκαλά), σελ. 203.

  • ‘H πόλη, το νερό και το όριο’, Περιοδικό ΑΝΕΠΙΚΑΙΡΑ / ΤΕΥΧΟΣ, 12-13, 1993, (με Ρ. Σακελλαρίδου), σσ. 96-104.

  • ‘Δεύτερη Biennale νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων. Μεταλλάξεις / Επεκτάσεις στο αστικό τοπίο’, Κατάλογος Έκθεσης, ΕΙΑ, Αθήνα, 1998, (με Ρ. Σακελλαρίδου), σελ. 24.

  • ‘Κτήρια Γραφείων. Διαθλάσεις της εικόνας’, Περιοδικό ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ, Τεύχος 43/Β’ Περίοδος, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2004, (με Ρ. Σακελλαρίδου ), σσ. 59-61.

  • ‘Ρένα Σακελλαρίδου, Μόρφω Παπανικολάου’, Περιοδικό ΙΔΕΕΣ & ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ, Τεύχος 229, Μάιος 2004, (με Ρ. Σακελλαρίδου), σελ. 207.

  • ‘Πράσινα δώματα τοπία στον ορίζοντα της πόλης’, Περιοδικό HOME magazine, Τεύχος 2, Καλοκαίρι 2006-07-07, (με Ρ. Σακελλαρίδου).

  • ‘Maison από φως και νερό’, MC Redux, Maison Crystal / Συλλογή ιδεών για τη νέα χρήση του κτιρίου, Σεπτέμβριος 2015.

  • ‘Μόρφω Παπανικολάου’ Interview, Περιοδικό Ελληνικές Κατασκευές Τεύχος 250, Σεπτέμβριος 2020, σελ. 176 – 179.

  • ‘ELECTRA PALACE ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Κάδρα στην Πόλη’, Περιοδικό Ελληνικές Κατασκευές Τεύχος 252, Νοέμβριος 2020, MP sparcharchitects (σε συνεργασία με Olivia Siskou), σελ. 110 – 117.

 

Γ. ΤΥΠΟΣ

  • ‘Με αφορμή την πρόταση για την επιχωμάτωση της παλιάς παραλίας της Θεσσαλονίκης’. Ανακοίνωση στην Ημερίδα: ‘Πόλη και Νερό’, Πάτρα, 1994.

  • ‘Μόρφω Παπανικολάου, Ρένα Σακελλαρίδου’, Περιοδικό V, ‘Το ιδανικό ελληνικό σπίτι’ Το άλλο ΒΗΜΑ, 25 Ιουνίου 2000, σελ. 5 (με Ρ. Σακελλαρίδου).

  • ‘Το μη γνώριμο διαμέρισμα’, Περιοδικό ΒΗΜΑ ΙΔΕΩΝ, Τεύχος 22, Φεβρουάριος 2009, (με Ρ. Σακελλαρίδου), σελ. 13.

  • ‘Αισιόδοξες σκέψεις: με το βλέμμα στραμμένο στο κέντρο της Αθήνας’ Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, Ένθετο Περιοδικό ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ, Τεύχος 10, Οκτώβριος 2010, σελ. 22.

  • ‘Πάμε μια Βόλτα. Έξι Θεσσαλονικείς, γνωστοί για την δημιουργική δράση τους, μας ξεναγούν στα αγαπημένα τους μέρη’, Περιοδικό ΒΗΜΑ DECO, Τεύχος 51, Ιανουάριος 2012, Συνέντευξη με Μ. Παπανικολάου, σελ. 16.

  • ‘Thessalonikis multiple identities’, View Thessaloniki City Guide, Issue 01, Summer 2016, pp.32-33.

  • ‘ΙN A QUIET PLACE’, Περιοδικό ‘GREECE IS’, Τεύχος 40 ’GREECE IS THESSALONIKI’, Έκδοση 2019-2020.

 

Δ. ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΡΙΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

  • Techniques & Achitecture, ’ Workshop architettura 2006’, Φεβρουάριος/Μάρτιος, σσ. 84-87.

  • Box International Trade, ‘Progetto e Percorsi’, Ιανουάριος 2007, σσ. 46-47.

  • On Diseno, ‘Workshop architettura 2006’, Φεβρουάριος 2007, σσ. 52-54.

  • Italia Oggi, ‘Edizia e Appalti’, 19 Ιουλίου 2006, σελ. 39.

  • Edizia e Territorio, ‘Venezia, workshop con le archistar’, 31 Ιουλίου 2006, σελ.6.

  • La Nuova di Venezia e Mestre, ‘Architetture per la laguna’, 2 Ιουλίου 2006.

  • www.abienteufficio.it, Ιούλιος 2006.

  • www.archiblog.it, Ιούλιος 2006.

  • www.architettare.it, Ιούλιος 2006.

  • www.architettura.it, Ιούλιος 2006.

  • www.professionearchitetto.it, Ιούλιος 2006.

  • www.trovanotizie.com, Ιούλιος 2006.

  • www.ilgazzettino.it, 12 Ιουλίου 2006.

  • www.archiworld.tv, Αύγουστος 2006.

  • 9th Edition of BEYOND MEDIA, International Festival of Architecture and Media, Florence, Italy, July 9-17 2009, ‘Belgrade Designing Growth Workshop’, pp.78-79.

  • 9th Edition of BEYOND MEDIA, International Festival of Architecture and Media, Florence, Italy, July 9-17 2009, ‘Studio 2S1 53 – Architectural Interventions in the city: The market pavillion’, pp. 80-81.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΡΓΩΝ