ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981      |      ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΒΙΛΜΑ (ΒΗΘΛΕΕΜ) ΧΑΣΤΑΟΓΛΟΥ - ΜΑΡΤΙΝΙΔΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1945 -
Α.Μ. ΤΕΕ    13658

ΣΠΟΥΔΕΣ

  Διπλωματούχος  Αρχιτέκτων,  Τμήμα  Αρχιτεκτόνων  Αριστοτελείου  Πανεπιστημίου  Θεσσαλονίκης  (ΑΠΘ) 1964 - 1969
Licence d’Urbanisme, Université Paris-VIII 1973
Diplôme en Sociologie Urbaine, Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Paris 1974
Διδάκτωρ Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ 1976

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Βοηθός της Έδρας Ειδικής Kτιριολογίας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνικής Σχολής AΠΘ, 1970-1976

Επιμελήτρια της Έδρας Ειδικής Kτιριολογίας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνικής Σχολής AΠΘ, 1976-1983

Λέκτορας του Τομέα Πολεοδομίας-Χωροταξίας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνικής Σχολής AΠΘ, 1983-1985

Επίκουρη Καθηγήτρια του Τομέα Πολεοδομίας-Χωροταξίας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνικής Σχολής AΠΘ, 1985-1998

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τομέα Πολεοδομίας-Χωροταξίας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνικής Σχολής AΠΘ, 1998-2004

Καθηγήτρια του Τομέα Πολεοδομίας-Χωροταξίας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής AΠΘ, 2004-2012

Καθηγήτρια στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών  «Προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων πολιτισμού», Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ, 1998-2022

 

 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ ΕΡΓΟ ΒΙΛΜΑΣ ΧΑΣΤΑΟΓΛΟΥ

 

Η Βίλμα Χαστάογλου-Μαρτινίδη είναι από το 2012 Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτονικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου δίδαξε από το 1970. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1945 και σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΑΠΘ, και Πολεοδομία και Αστική κοινωνιολογία στο Παρίσι (Paris-VIII και EHESS). Το 1976 υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή της στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής  του ΑΠΘ. Είναι παντρεμένη με τον καθηγητή και συγγραφέα Πέτρο Μαρτινίδη και έχουν ένα γιο, τον Γιώργο.

 

Άρχισε την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία της στην Έδρα Ειδικής Κτιριολογίας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, δίπλα στον καθηγητή Ι.Τριανταφυλλίδη, με θέματα σχετικά με την αρχιτεκτονική και πολεοδομική οργάνωση των δημοσίων κτιρίων. Στη συνέχεια των μεταπτυχιακών σπουδών της διεύρυνε το πεδίο μελέτης της σε θέματα πολεοδομικά.  Συνέβαλε στην εισαγωγή δύο νέων γνωστικών αντικειμένων: της κοινωνιολογίας της πόλης και την ιστορία της πόλης και της πολεοδομίας, βασικών για τις αρχιτεκτονικές σπουδές, καθώς και στην εμπέδωση του γνωστικού αντικειμένου του αστικού σχεδιασμού.

 

Από το 1990 διεύρυνε το ερευνητικό πεδίο της στον χώρο της Μεσογείου με σκοπό τη διερεύνηση του φυσιογνωμίας της ελληνικής πόλης στο ευρύτερο ιστορικό και πολιτιστικό περιβάλλον της. Μελέτη των πολλαπλών δικτύων των Μεσογειακών  πόλεων, ανταλλαγές, τεχνικές, πολιτιστικές, αρχιτεκτονικές και η αντανάκλασή τους στον εκσυγχρονισμό και μετασχηματισμό του αστικού χώρου και τοπίου. 

 

Οι μελέτες της επικεντρώνονται στους μετασχηματισμούς  των κληροδοτημένων πολεοδομικών μορφών από μείζονες ανατροπές, όπως η σύσταση ελληνικού κράτους, η ανταλλαγή πληθυσμών και η προσφυγική εγκατάσταση, οι ανοικοδομήσεις μετά από σεισμούς, κ.ά. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον πολύ-πολιτισμικό χαρακτήρα των πόλεων με τη μελέτη του πολεοδομικού αποτυπώματος και της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των κοινοτήτων τους  (εβραϊκή κοινότητα Θεσσαλονίκης, ελληνική αρχιτεκτονική κληρονομιά στον Μικρασιατικό χώρο, δίκτυα ελληνικής διασποράς στην Αίγυπτο).

 

Εργάστηκε σε διεθνή αρχεία (Λονδίνο: Public Records-Kew Gardens, Institution of Civil Engineers, Παρίσι: AMAE, Monde du Travail-Roubaix, Bibliothèque Nationale, Ecole des Ponts et Chaussées, Cité de l’architecture et du patrimoine,  ΗΠΑ: Library of Congress, Houghton Library Harvard, F.D.Roosevelt Library/Morgenthau holdings, Princeton University Library, Κωνσταντινούπολη: Presidential archives, Ataturk Library, SALT, Institut Français d’Études Anatoliennes). Επιπροσθέτως, τεκμηρίωσε τις ερευνητικές εργασίες και δημοσιεύσεις της με έρευνα σε εθνικά αρχεία (αρχείο ΥΠΕΧΩΔΕ, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Κέντρο Ιστορίας Δήμου Βόλου, Εθνική Χαρτοθήκη, Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου, Αρχείο Υπουργείου Πρόνοιας, Εβραϊκό Μουσείο, ΓΑΚ Αθήνας και Θεσσαλονίκη κ.ά.).

 

Στο μελετητικό έργο της  ιδιαίτερη θέση έχουν οι εφαρμοσμένες μελέτες για την ανάπλαση και τον σχεδιασμό του αστικού χώρου, εμπλουτισμένες με την εμπειρία της στη διεύθυνση των διαγωνισμών αστικού σχεδιασμού του ΟΠΠΕΘ’97.  Οι μελέτες που διενέργησε συνέβαλαν στην ανάδειξη του πολιτιστικού δυναμικού / κληρονομιάς  και της  πόλης – όπως το «Δυτικό Τόξο» και το Ιστορικό λιμάνι της Θεσσαλονίκης, και πρόσφατα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

 

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από εκατόν τριάντα ερευνητικές μελέτες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων, και σε συλλογικούς τόμους, στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά, και έχει συγγράψει και επιμεληθεί (αυτοτελώς ή σε συνεργασία) είκοσι βιβλία, από τα οποία σημαντικότερα οι μονογραφίες: Jewish Sites in Thessaloniki ( μεταφρασμένο σε τέσσερις γλώσσες 2010-2019). Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης. Το κτίριο και η αποκατάστασή του (2016), Βόλος, πορτραίτο της πόλης από τον 19ο αιώνα έως σήμερα  (δύο εκδόσεις, 2002 και 2007),  Restructuring the city; urban design competitions for Thessaloniki, (1998),  Σχέδια πόλεων στην Ελλάδα του 19ου αιώνα (1990), και Κοινωνικές Θεωρίες για τον αστικό χώρο, (1982).   

Έλαβε μέρος σε οκτώ διεθνή-ευρωπαϊκά και 15 ελληνικά ερευνητικά προγράμματα, στην πλειονότητά τους σχετικά με την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία και την πολιτιστική κληρονομιά των  ελληνικών και των Μεσογειακών πόλεων. Παρουσίασε μελέτες και έρευνές της σε 60 διεθνή συνέδρια και περισσότερα από 30 ελληνικά. Είναι μέλος σε εθνικούς και διεθνείς επιστημονικούς φορείς και περιοδικά (συντακτική επιτροπή του Planning Perspectives).  

 

Διετέλεσε καθηγήτρια στο Kadir Has (Σχολή Τεχνών και Σχεδίου)  και το  Istanbul Technical University (Τμήμα Πολεοδομίας διδακτορικού κύκλου)  στην Κωνσταντινούπολη,  για το θερινό εξάμηνο του 2013. Προσκλήθηκε για ειδικά μαθήματα σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ (Saint-Louis,  UCLA, Princeton, CUNY, New York University) και της Ευρώπης (EHESS, PoliMi, Adam Mickievitch, Universitat di Coimbra). Δίδαξε κατ’ επανάληψη (2000-2016) στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ΕΜΠ Προστασία Μνημείων και ειδικά μαθήματα σε άλλα ελληνικά πανεπιστήμια. Από το 1998 έως σήμερα διδάσκει ανελλιπώς στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών  Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού του ΑΠΘ.

 

Συνέβαλε στην διενέργεια διεθνών εκθέσεων αρχιτεκτονικής  Enter the Modern Landscape (Modscapes-HERA, Bruxelles 2019), Η Συμβολή της Ρωμαίικης Κοινότητας τον 19ο και 20ο αιώνα (Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών – Tarih Vakfi, Άγκυρα 2018), Souvenirs de Salonique, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης  (2019).

 

 

 

 

*Το υλικό της ανάρτησης έχει παραχωρηθεί στο Αρχείο από την ίδια τη βιογραφούμενη -την οποία ευχαριστούμε πολύ- στις αρχές του καλοκαιριού  του 2022. Ακόμα η ίδια η βιογραφούμενη θεώρησε τα κείμενα της ανάρτησης. 

 

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

 

Η Βίλμα (Βηθλεέμ) Χαστάογλου-Μαρτινίδη είναι Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.

 

Γεννήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1945 στη Θεσσαλονίκη, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της.

Οι γονείς της Ηλίας Χαστάογλου και Ελπινίκη Καρολίδου με καταγωγή από το Ανδρονίκιο της Καισάρειας, ήταν συγγενείς των διακεκριμένων δασκάλων Ιορδάνη Καρολίδη, της Ιεράς Θεολογικής Σχολής Χάλκης, και Παύλου Καρολίδη, βουλευτή Αϊδινίου και ιστορικού. 

 

Είναι παντρεμένη με τον καθηγητή και συγγραφέα Πέτρο Μαρτινίδη και έχουν έναν γιο, τον Γιώργο, ψυχολόγο και συγγραφέα.

 

 

ΣΠΟΥΔΕΣ

 

  • Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ (1964-69): Διπλωματούχος  Αρχιτέκτων Μηχανικός.
  • Μεταπτυχιακές σπουδές: Licence d’Urbanisme, Université Paris VIII, 1973.
  • Μεταπτυχιακές σπουδές: Diplôme en Sociologie Urbaine, Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Paris 1974 (με τον καθηγητή Manuel Castells).
  • Διδακτορικό δίπλωμα: Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ. Τίτλος διατριβής: H οργάνωση των εγκαταστάσεων στοιχειώδους εκπαίδευσης σε συνδυασμό με την κοινωνική δομή. Εφαρμογή στον βορειοελλαδικό χώρο, 1976 (επιβλέπων καθηγητής Ι. Τριανταφυλλίδης).

 

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

 

  • Salzburg Sommerakademie fur Bildende Kunst με τον καθηγητή Γ. Kανδύλη, Αύγουστος 1971.
  • Μήνας Οικιστικής του Κέντρου Δοξιάδη, Αθήνα, Ιούλιος 1971.

 

 

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

 

  • Αγγλικά (πολύ καλά),
  • Γαλλικά (πολύ καλά),
  • Γερμανικά (μέτρια),
  • Τουρκικά (μέτρια).

 

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ – ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ,  ΑΠΘ

 

1967 – 1969

Εργάστηκε ως φοιτήτρια αρχιτεκτονικής στην εκπονούμενη Χωροταξική Μελέτη Θεσσαλονίκης κοντά στον καθηγητή Ιωάννη Τριανταφυλλίδη, στη σταθερή παρότρυνση του οποίου οφείλει την επιλογή της ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας. Η ευρύτητα των ενδιαφερόντων του, επιστημονικών και καλλιτεχνικών, η συμβολή του στην ανάπτυξη της πνευματικής ζωής της Θεσσαλονίκης του 1960 (συνιδρυτής της «Τέχνης» Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας), το ανθρωπιστικό πνεύμα του (μέγας δωρητής του «Ασύλου του Παιδιού») και η πατρική στοργή που έδειχνε σε όλους ανεξαιρέτως τους συνεργάτες του, λειτούργησαν ως προτροπή στις μεταπτυχιακές σπουδές της τότε νεαρής αρχιτεκτόνισσας. Μετέπειτα θεωρητικές αναζητήσεις, ερευνητικά ενδιαφέροντα και έφεση στην τεκμηριωμένη μελέτη τα οφείλει επίσης στη θητεία της στην Έδρα Ειδικής Κτιριολογίας, δίπλα στον ίδιο καθηγητή.

 

1970 – 1976

Βοηθός της Έδρας Ειδικής Κτιριολογίας, της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ (καθηγητής Ι. Τριανταφυλλίδης) με διδασκαλία και μελέτη της αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής οργάνωσης των χώρων της εκπαίδευσης, και συμμετοχή στην πολύπλευρη διδακτική και εκδοτική δραστηριότητα της Έδρας.

 

1976 – 1983

Επιμελήτρια της Έδρας Ειδικής Κτιριολογίας της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ (καθηγητής Ι. Τριανταφυλλίδης), Στην ευρεία διεπιστημονική οπτική της Έδρας ανέπτυξε και την κοινωνιολογική μελέτη της αρχιτεκτονικής της πόλης με διδακτικές πρωτοβουλίες και ερευνητικές δημοσιεύσεις.  

 

1983 – 1985

Λέκτορας του Τομέα Πολεοδομίας-Χωροταξίας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνικής Σχολής AΠΘ. Διεύρυνε την έρευνά της στη μελέτη της ιστορίας των πολεοδομικών μορφών και του αρχιτεκτονικού τους αποτυπώματος στην περίοδο του 19ου– 20ου αιώνα.

 

1985 – 1998

Επίκουρη καθηγήτρια του Τομέα Πολεοδομίας-Χωροταξίας της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ. Έρευνα των πολεοδομικών μετασχηματισμών στις ελληνικές πόλεις και συγκριτική μελέτη της διαμόρφωσης των πόλεων στην ανατολική Μεσόγειο. Μελέτες αναπλάσεων αστικού σχεδιασμού και προστασίας ιστορικών αστικών τόπων (ιστορικό λιμάνι Θεσσαλονίκης, 1996-1998), και εφαρμοστική εμπειρία στη διεύθυνση των αρχιτεκτονικών-αστικών διαγωνισμών του οργανισμού Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 1997.  Έρευνα σε τοπικές και διεθνείς αρχειακές πηγές (σε Λονδίνο, Παρίσι και ΗΠΑ).

 

1998 – 2004

Αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τομέα Πολεοδομίας-Χωροταξίας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνικής Σχολής AΠΘ. Μελέτες επεμβάσεων αστικού σχεδιασμού και προστασίας ιστορικών αστικών τόπων στον ελλαδικό χώρο, και συμμετοχή σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς αστικού σχεδιασμού (Κεραμεία Αλλατίνι, Ολυμπιακό Χωριό της Αθήνας 2004). Έρευνα αρχειακών πηγών και επιτόπιας τεκμηρίωσης.    

 

2004 – 2012

Καθηγήτρια του Τομέα Πολεοδομίας-Χωροταξίας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνικής Σχολής AΠΘ. Έρευνα του πολυ-πολιτισμικού χαρακτήρα των πόλεων με έμφαση στη μελέτη της  ιδιαίτερης πολεοδομικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των μειονοτικών κοινοτήτων και των δικτύων της ελληνικής διασποράς στην Ελλάδα και την ανατολική Μεσόγειο. Μελέτη αρχειακών πηγών (σε Παρίσι, Λονδίνο, Κωνσταντινούπολη) και επί τόπου τεκμηρίωση κτιρίων.

 

1998 – Σήμερα

Καθηγήτρια στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων πολιτισμού», της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, όπου διδάσκει και μετά την συνταξιοδότησή της. Συμμετοχή σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα (Μελέτη αποκατάστασης της Θεολογικής Σχολής Χάλκης (2012-2013), THALES- Μουσείο Πόλης του Βόλου (2012-2015), Modscapes–HERA (2016-2019) και Architectural Heritage of Anatolia,Turkey 2016).

 

 

 

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ     

 

Ακαδημαϊκά έτη 1971-1973, υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης για μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, στο Université Paris-VIII και στην Ecole des Hautes etudes en Sciences Sociales.  

 

Από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 1990 προσεκλήθη ως Research Associate στο Center for Byzantine and Modern Greek Studies, C.U.N.Y. και μελέτησε στο αρχείο του Κέντρου για θέματα αστικής ιστοριογραφίας του μεσοπολέμου. Επίσης μελέτησε στο αρχείο του H. Morgenthau Sr στο F.D. Roosevelt Presidential Library and Museum, Hyde Park, ΝΥ.

 

Τον Απρίλιο 1990 προσεκλήθη ως Visiting Scholar στο University of California at Los Angeles-School of Architecture and Urban Planning.

 

Μάρτιος-Μάιος 1995 :  

Υποτροφία του Seeger Center for Hellenic Studies ως Visiting Fellow στο Princeton University,  όπου μελέτησε στη βιβλιοθήκη και τα αρχεία του πανεπιστημίου.

Υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright, για την ίδια περίοδο, για έρευνα σε αρχεία της Library of Congress-Washington, της Houghton Library-Harvard University και της Public Library of New York, για θέματα σχετικά με την εγκατάσταση των προσφύγων του 1923.  

 

 

 

ΜΕΛΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

 

  • Συντακτική Επιτροπή του international journal Planning Perspectives, από το 2006.
  • Μέλος της International Planning History Society & Conference Convenor για το Διεθνές Συνέδριο The Planning of Capital Cities το 1995-1996.
  • Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού ΤΟΠΟΣ, 1990-1998.
  • Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού ΑΕΙΧΩΡΟΣ, 2002–2020.
  • Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, 1980-1987.
  • Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού ΓΕΩΓΡΑΦΙΕΣ, 2001-2012.
  • Μέλος του Réseau des chercheurs français sur les villes portuaires.
  • Μέλος του δικτύου εμπειρογνωμόνων στο Πρόγραμμα MOST (Management of Social Transformation) της UNESCO Small Coastal Mediterranean Towns, 2000 & 2001.
  • Μέλος της European Association of Urban Historians.
  • Μέλος του ελληνικού τμήματος της International Committee for the Conservation of Industrial HeritageTICCIH.
  • Ιδρυτικό μέλος της Εταιρεία Ιστορίας της Πόλης και της Πολεοδομίας και μέλος του Δ.Σ της 1993- 1998.
  • Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
  • Επιστημονικός σύμβουλος του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Βόλου, από το 1998.
  • Μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΤΕΕ).
  • Μέλος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ.
  • Μέλος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης.
  • Κριτής εργασιών προς δημοσίευση στα διεθνή επιστημονικά περιοδικά Planning Perspectives, Journal of Urban History, και Journal of Historical Geography.

 

 

 

 

Α. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

 

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

 

Ι. ΔΙΕΘΝΗ

2016-2019

MODSCAPES – Modernist reinvention of the rural landscape, διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα χρηματοδοτημένο από την ΕΕ – HERA-Humanities in the European Research Area 3rd Joint Reseach Programme / “Uses of the Past”. Η έρευνα μελέτησε μεγάλα προγράμματα αγροτικού εποικισμού που υλοποιήθηκαν στον 20ο αιώνα., Εκπονήθηκε από 5 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια (Université libre de Bruxelles-συντονιστής, Politecnico di Milano, CESAP–Ensino Superior Artistíca do Porto, TU Berlin, Estonian University of Life Sciences) και εκπόνησε 11  μελέτες περιπτώσεων. Η ελληνική περίπτωση αφορά τους αγροτικούς προσφυγικούς οικισμούς στις πεδιάδες του Αξιού και του Στρυμόνα (1922-1950) και συμμετείχε ως μέλος της ερευνητικής ομάδας του Politecnico di Milano.  https://www.modscapes.eu/about/

 

2015-2016  

Documentation and Protection of the Architectural Heritage of Anatolia,Turkey. Ερευνητικό πρόγραμμα του  Kültürel Mirası Koruma Derneği /Association for the Protection of Cultural Heritage, με χρηματοδότηση της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Άγκυρα. Εκπονήθηκε το 2015-2016 με επιτόπιες αποτυπώσεις και εκθέσεις αξιολόγησης για 130 ασυντήρητα αρχιτεκτονικά μνημεία των μη-μουσουλμανικών κοινοτήτων της Μικράς Ασίας στις περιοχές της Καισάρειας, Αδάνων, Σμύρνης, Ελαζίγ, Νίγδης, Προύσας και Αρτβίν. Η συμμετοχή της αφορά τη μελέτη και αξιολόγηση πέντε συνολικά μνημείων στη Σμύρνη και τη Νίγδη.  http://kmkd.org/en/documentation-and-protection-of-the-architectural-heritage-of-anatolia/   

 

2012-2015

DeMuCiV, Σχεδιάζοντας το μουσείο της πόλης του Βόλου: Ιστορική έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων διαδραστικών περιβαλλόντων για τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης. Συντονίστηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας –Τμήμα Αρχιτεκτόνων και εκπονήθηκε από 2 ερευνητικές ομάδες του ΠΘ και μία του ΑΠΘ. Ήταν επιστημονικά υπεύθυνη της ομάδας του ΑΠΘ με αντικείμενο «Ο Βόλος στο Δίκτυο των Μεσογειακών πόλεων, Μετακινήσεις, Οικονομικές και Πολιτιστικές επαφές». Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση / ΕΚΤ και από εθνικούς πόρους /ΕΣΠΑ – Ερευνητικό Χρηματοδοτούμενο Έργο Θαλής. http://lecad.arch.uth.gr/demuciv/

 

2008-2010

Preserving Places: Managing Mass Tourism, Urban Conservation and Quality of Life in Historic Centres, χρηματοδότηση European Union, Education and Culture DG-“Culture 2008” συμμετοχή Ιταλίας, Γαλλίας Ελλάδας, Τουρκίας. Βασική ερευνήτρια της ελληνικής συμμετοχής, Project Coordinator: Heleni Porfyriou, ICVBC – Roma. http://www.icvbc.cnr.it/test_eng/1.%20Preserving%20Places_eng.pdf  

 

2002–2003

Walled towns – from division to co-division, European Union, Education and Culture DG- “Culture 2000”. Project Leader University of Bergamo Italy, Συμμετοχή επτά ευρωπαϊκών πόλεων: Bergamo, Civitella del Tronto, Segovia, Vianne, Bad-Radkersburg, Eger και Χανιά (ελληνική συμμετοχή Β.Χαστάογλου-Μαρτινίδη) www.unibg.it/walledtowns/ 

 

2002

Foreigners’ districts in the East Mediterranean cities (16th to 19th c.), Διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα, με συμμετοχές Ιταλίας, Ελλάδας, Ισραήλ και Τουρκίας. Coordinator Heleni Porfyriou. Χρηματοδότηση Consiglio Nazionale delle Ricerche, Istituto per la Conservazione e la Valorisazione dei Beni Culturali, Italy.

 

1996 – 2001

ΑRTEMIS, Design and Evaluation of Residential Patterns in the Mediterranean Region that are Appropriate for the Sustainable Development and the Environmentally Deteriorated Rural Areas, European Union – DG XII – Environmental and Climate Programme. Project Leader University of Barcelona Spain. Ελληνική συμμετοχή Κ.Χατζημιχάλης (επιστ. υπευθ.), Ν. Παπαμίχος, Β. Χαστάογλου-Μαρτινίδη.

 

2002

Euro-mediterranean Experts’ Meeting to strengthen Scientific and Technological Co-operation for the Conservation, Restoration and valorization of the Euro-Mediterranean Cultural Heraitage, organized and funded by the Consiglio Nazionale delle Ricerche, Italy, coordinator Heleni Porfyriou, Aswan Egypt, 24-26 February 2002.

 

ΙΙ. ΕΛΛΗΝΙΚΑ

 

2011-2013

Διερεύνηση των τρόπων αποκατάστασης και της ένταξης νέων εκπαιδευτικών και κτιριολογικών προγραμμάτων στο ιστορικό κτίριο της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, με χρηματοδότηση του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Το έργο διεκπεραίωσε ερευνητική ομάδα 26 καθηγητών και 26 μεταπτυχιακών και αποφοίτων της Πολυτεχνικής Σχολής, από όλες τις επιστημονικές ειδικότητες. Η μελέτη κατατέθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τον Μάιο του 2013.

 

2009

Σύμη. Αναγνώριση της φυσιογνωμίας του ιστορικού οικισμού. Ανάθεση Δήμος Σύμης στο ΑΠΘ. Επιστ. υπεύθυνη Β. Χαστάογλου-Μαρτινίδη. Υλοποιήθηκε μόνο η φάση της καταγραφής – αποτύπωσης.

 

2000–2003

Ιστορικό Αρχείο Πολυτεχνικής Σχολής, Κοσμητεία Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ. Ερευνητική ομάδα: Ερευνητική ομάδα: Ν. Παπαμίχος (επιστ. υπεύθυνος), Μ. Μυρίδης, Π. Πωλαναγνωστάκης,  Β. Χαστάογλου-Μαρτινίδη. https://www.eng.auth.gr/scholi/istoriko-archeio.html   

 

1998–2001

Προσδιορισμός στοιχείων υποβάθμισης και αλλοίωσης του οικιστικού περιβάλλοντος των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης και διατύπωση προγραμματικού πλαισίου επεμβάσεων. Χρηματοδότηση ΟΠΠΕΘ’ 97 – ΟΡ.ΘΕ. Ερευνητική ομάδα Β. Χαστάογλου-Μαρτινίδη (επιστ. υπεύθυνη) Λ.Παπαδόπουλος, Ν. Παπαμίχος, Μ. Πασχαλίδης, Χ. Χριστοδούλου. https://qa.auth.gr/el/project/9158

 

1996-1998

Ένταξη του Α’ και Β’ προβλήτα του λιμένα Θεσσαλονίκης στον αστικό ιστό: Διερεύνηση των ιστορικών, τυπολογικών και πολεοδομικών χαρακτηριστικών του συνόλου και διατύπωση αρχών επεμβάσεων, ΥΠΕΧΩΔΕ- Διαχείριση Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης. Ερευνητική oμάδα: Ν. Παπαμίχος (επιστ.υπεύθυνος), Τ.Βασιλειάδης, Α. Παπάζογλου, Γ. Παπακώστας, Μ. Πασχαλίδης, Ε. Σταύρακα, Β. Χαστάογλου-Μαρτινίδη.

 

1996-1998

Πολεοδομική θεωρία και πράξη στην Ελλάδα του μεσοπολέμου. Διερεύνηση των ειδοποιών γνωρισμάτων της μεσοπολεμικής πόλης που συνιστούν δυνάμει αντικείμενα προστασίας και ανάδειξης. ΓΓΕΤ, Ερευνητική oμάδα: Κ. Καυκούλα (επιστ .υπεύθυνη), Α. Γερόλυμπου, Β. Χαστάογλου-Μαρτινίδη.

 

1995

Η εγκατάσταση των προσφύγων του 1922 στη Θεσσαλονίκη. Έρευνα με τρίμηνη υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright και τρίμηνη υποτροφία St.J.Seeger του πανεπιστημίου Princeton-ΗΠΑ κατά το 1995. Το σκέλος που εκπονήθηκε στις ΗΠΑ αφορούσε τη συλλογή στοιχείων από αμερικάνικά αρχεία (Library of Congress) και βιβλιοθήκες (Harvard). 

 

1994

Οι Τσιγγάνοι των Σοφάδων – Μελέτη εναλλακτικών στρατηγικών επίλυσης των οικιστικών προβλημάτων της τσιγγάνικης κοινότητας Σοφάδων. Αυτόνομη έρευνα που εντάσσεται στο Πρόγραμμα αναβάθμισης των συνθηκών διαβίωσης στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας – HORIZON, 1994. Δήμος Σοφάδων, Αναπτυξιακή Καρδίτσας ΑΝ.ΚΑ., ΑΠΘ, Συντονιστής προγράμματος Γ. Τσιάκαλος.

 

1994 – 1995

Η Θεσσαλονίκη στον 21ο αιώνα. Ανάπτυξη, περιβάλλον, πολιτισμός. Συμβολή στην εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδίου. Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, ΥΠΕΧΩΔΕ. Ερευνητική ομάδα: Ερευνητική oμάδα: Ν.Παπαμίχος (επιστ. υπεύθυνος), Α. Γερόλυμπου, Κ. Καυκούλα, Β. Χαστάογλου-Μαρτινίδη, Κ. Χατζημιχάλης

 

1994

Λιμάνι Θεσσαλονίκης – Δυνατότητες υποδοχής δραστηριοτήτων Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 1997, ΟΠΠΕΘ’97. Ερευνητική oμάδα: Ν. Παπαμίχος (επιστ. υπεύθυνος), Τ.Βασιλειάδης, Α. Παπάζογλου, Ε. Σταύρακα, Β. Χαστάογλου-Μαρτινίδη, Κ. Χατζημιχάλης

 

1993–1995

Τυπολογική ανάλυση ιστορικού κέντρου, ΤΕΕ-ΤΚΜ. Πρότυπο σχέδιο ανάπτυξης του ιστορικού εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, Ευρωπαϊκή Ένωση Γ.Δ. 16. Φορέας διαχείρισης Οργανισμός ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης. Ερευνητική oμάδα: Α. Γερόλυμπου (επιστ.υπεύθυνη)  Ν. Καλογήρου, Κ. Καυκούλα, Ν. Παπαμίχος, Β. Χαστάογλου-Μαρτινίδη.

 

1990-1991

Προσφυγικές εγκαταστάσεις στη Mακεδονία – Θράκη. Ερευνητικό πρόγραμμα με ανάθεση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος. Ερευνητική ομάδα Ν. Παπαμίχος  (επιστ. υπεύθυνος), A. Γερόλυμπου, N. Kαλογήρου, Σ. Kαραγιάννη,Κ. Καυκούλα Β. Χαστάογλου-Μαρτινίδη, K. Xατζημιχάλης  (ολοκληρώθηκε μόνο η πρώτη φάση).

 

1988-1990

Επιστημονικά Πάρκα: διερεύνηση της ευρωπαϊκής εμπειρίας και διαδικασίες εφαρμογής στην Ελλάδα. Πρόγραμμα Προσανατολισμένης Έρευνας της ΓΓET/YBET. Ερευνητική ομάδα : N. Kομνηνός (επιστ. υπευθυνος), E. Σεφερτζή, B. Xαστάγλου-Μαρτινίδη, Θ. Xατζηπαντελής.

 

1988-1989

Ανάπλαση των αστικών ιστορικών τόπων: η περίπτωση των “Λαδάδικων” Θεσσαλονίκης. Πρόγραμμα Προσανατολισμένης Έρευνας της ΓΓET/YBET. Ερευνητική ομάδα: A. Γερόλυμπου (επιστ. υπευθυνη.), N. Kαλογήρου, K. Tρακοσοπούλου, B. Xαστάογλου-Μαρτινίδη..

 

1985-1988

Σχέδια πόλεων και εφαρμογή τους στην Eλλάδα του 19ου αιώνα. Πρόγραμμα ελεύθερης έρευνας του YΠET. Ερευνητική ομάδα: Β. Xαστάογλου-Μαρτινίδη (επιστ. υπεύθυνη), K. Kαυκούλα, N. Παπαμίχος,

 

 

 

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ και  ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ (μετά το 1990)

 

2021-2022

Σύμβουλος στην οριστική μελέτη για την αποκατάσταση του κτιρίου της Θεολογικής Σχολής Χάλκης, Κωνσταντινούπολη. Εκπόνηση αρχιτεκτονικό γραφείο Tabanlioğlu Architects, Istanbul, Γ. & Γ. Πενέλης Consulting Engineers.   

 

2008-2009

Αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης, υπεύθυνη για ζητήματα πολιτιστικής κληρονομιάς και αστικών αναπλάσεων, ανάθεση Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκηςυντονιστής Ν. Παπαμίχος).

 

2005-2006

Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο για το Πράσινο στη Θεσσαλονίκη, ανάθεση Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης (συντονιστής Ν. Παπαμίχος). Η συμμετοχή μου αφορούσε την καταγραφή των στοιχείων του πολιτιστικού τοπίου και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

 

1997-1996

Υπεύθυνη του Γραφείου Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ’97, για την διοργάνωση αρχιτεκτονικών διαγωνισμών με θέματα αστικού σχεδιασμού: Τριών διεθνών διαγωνισμών – Αριστοτέλους. Ανασχεδιασμός του μνημειακού άξονα της Θεσσαλονίκης, Το Δυτικό Τόξο στη Θεσσαλονίκης. Νέοι κοινόχρηστοι χώροι για τη σύγχρονη πόλη, και Ανάδειξη του θαλασσίου μετώπου της Θεσσαλονίκης.

και πέντε πανελλαδικών διαγωνισμών: Ανάπλαση των όψεων των οικοδομικών τετραγώνων που περικλείουν το μνημείο Αλατζά Ιμαρέτ (προσχεδίων), Ανάπλαση πολιτιστικής γειτονιάς έξω από τα βορειοδυτικά τείχη (προσχεδίων), Ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του μνημειακού συνόλου των Δώδεκα Αποστόλων Θεσσαλονίκης (προσχεδίων), Ανάπλαση της ασυνέχειας: επανασχεδιασμός όψεων των κτιρίων κατά μήκος των  δυτικών τειχών της Θεσσαλονίκης (προσχεδίων), Δυτική είσοδος στο ιστορικό κέντρο της πόλης (ιδεών).

 

1997

Σύνταξη των τευχών προκήρυξης των διεθνών αρχιτεκτονικών διαγωνισμών του ΟΟΠΕΘ’97 (με μελετητική ομάδα) : Το Δυτικό Τόξο στη Θεσσαλονίκης. Νέοι κοινόχρηστοι χώροι για τη σύγχρονη πόλη και Ανάδειξη του θαλασσίου μετώπου της Θεσσαλονίκης.

 

1996

Ανάπλαση έξι κτιρίων του λιμανιού της Θεσσαλονίκης:  Αποθήκης 1,  Αποθήκης 2, Αποθήκης Α, Αποθήκης Β, Αποθήκης Γ και Αποθήκης Δ, Σύνταξη Τεχνικών φακέλων έργων, ανάθεση ΟΠΠΕΘ’97 (με μελετητική ομάδα).

 

1996

Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου του Α’ προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Τεχνικός φάκελος έργου, Ανάθεση ΟΠΠΕΘ’97 (με μελετητική ομάδα).

 

1994

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα αστικής ανάπτυξης στην περιοχή των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης. Πρόταση του Δήμου Σταυρούπολης στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας για τις αστικές περιοχές – URBAN (με μελετητική ομάδα).

 

1993

Μελέτη Περιφερειακών Οινοποιείων. ΕΤΒΑ-Κοινοτικό Πρόγραμμα ΜΕΝΤΩΡ – Ι.Μπουτάρης & Υιός (με μελετητική ομάδα).

 

 

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

 

1991

Επανασχεδιασμός του βιομηχανικού συγκροτήματος “Κεραμεία Αλλατίνη” για συγκρότημα αναψυχής και πολιτισμού.Μελέτη σκοπιμότητας και αρχιτεκτονική προμελέτη (μελετητική ομάδα Δ. Α. Φατούρος , Ι. Βλάχος, Λ. Παπαδόπουλος, Γ. Παπακώστας, Ν. Παπαμίχος, Α. Πρίντζιος, Β. Χαστάογλου, Μ. Φωτιάδης). Ανάθεση Κεραμεία Αλλατίνι Α.Ε.

1ο βραβείο διαγωνισμού του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας / μελέτη σκοπιμότητος και αρχιτεκτονική προμελέτη   http://www.loispapadopoulos.net/en/ker_alatini

 

2001

Γ’ βραβείο στον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό  για το βιομηχανικό συγκρότημα Τζίβρε στο Σουφλί, Απρίλιος 2001 (ομάδα μελετητών Θ. Φωτίου, Ν. Μάρδα, Ν. Παπαμίχος, Β. Χαστάογλου).

 

2000

Συμμετοχή στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό Ολυμπιακό Χωριό της Αθήνας 2004. Απρίλιος 2000 (μελετητική ομάδα Α. Λαδά, Λ. Παπαδόπουλος, Β. Χαστάογλου, Ν. Χρυσομαλλίδου). Η μελέτη επελέγη για έκθεση στη 2η Μπιεννάλε Τοπίου της Αρχιτεκτονικής Σχολής της Βαρκελώνης.

 

2020

Έπαινος – Εύφημος Μνεία για την Πρόταση ‘Thessaloniki Wave (T-WAVE)’ στον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών “ArXellence 2” για την εκ νέου ανάπτυξη της δυτική παράκτιας περιοχής της Θεσσαλονίκης (μεταξύ 173 τελικών μελετών από 90 χώρες)  F&M Ingegneria  / MAU Architecture  φορέας: ALUMIL & Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων (μέλος της τοπικής ομάδας). https://qa.auth.gr/el/distinction/11218

 

 

 Β. ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

 

ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ  του Α.Π.Θ.

 

1970 – 1982:

σύμφωνα με το τότε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, συμμετείχε στη διδασκαλία των μαθημάτων της Έδρας Ειδικής Κτιριολογίας, στο 3ο και 5ο έτος σπουδών, σε θέματα σχετικά με εκπαιδευτικά κτίρια, πολιτιστικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις κέντρων πόλεων. Επίσης, είχε την εποπτεία Ερευνητικών θεμάτων και Διπλωματικών εργασιών σε σχετικά θέματα. Από το 1976 συμμετείχε στη διδασκαλία του διαεδρικού μαθήματος Κοινωνιολογία του Χώρου, στο Δ’ έτος σπουδών.

 

1983 – 2012,

με την αλλαγή του  προγράμματος σπουδών, δίδαξε τα παρακάτω μαθήματα:

Υποχρεωτικά–εργαστηριακά: Πολεοδομία στο 4ο έτος σπουδών (6 ωρ/εβδ), με διδακτική ομάδα (1982-1984). Αστικός σχεδιασμός (6 ωρ/εβδ) με διδακτική ομάδα στον Γ’ κύκλο σπουδών (1997-2012). Εισαγωγή στην οργάνωση του χώρου της πόλης (8 ωρ/εβδ) με διδακτική ομάδα, στον εισαγωγικό κύκλο σπουδών, (1998-2012). Υποχρεωτικά–θεωρητικά Ιστορία της πόλης και της πολεοδομίας (2 ωρ/εβδ) με διδακτική ομάδα (1992-1997) και αυτοτελώς (1998-2012), στον Β’ κύκλο σπουδών.

Κατ’ επιλογήν μαθήματα: Κοινωνιολογία της πόλης (2 ωρ/εβδ) αυτοτελώς (1984-1997) στον Γ’ κύκλο σπουδών και Πόλη, πολίτες, πολιτισμός: χώρος και έμφυλη ταυτότητα (2 ωρ/εβδ)  με διδακτική ομάδα (2006-2012) στον Γ’ κύκλο σπουδών.

Επίσης είχε την επίβλεψη σημαντικού αριθμού Διπλωματικών εργασιών και Ερευνητικών θεμάτων.

 

1998 – Σήμερα :

Κατ’ επιλογήν μάθημα Προστασία, Αξιοποίηση και Ανάδειξη Ιστορικών Αστικών Περιοχών, (2ωρ/εβδ) από το 2006 αυτοτελώς, στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών  Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού, της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, και παρακολούθηση – εξέταση διπλωματικών  εργασιών. 

 

 

 

ΔIΔAKTIKA  KEIMENA – ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

 

  • Πόλεις και πολεοδομία στην Ευρώπη από τον Μεσαίωνα στον 20ο αιώνα, ΜΕΡΟΣ Ι: Η πόλη της δυτικής Ευρώπης (93 σελ.) και ΜΕΡΟΣ ΙΙ: Η πόλη στον ελλαδικό χώρο (88 σελ.). Διδακτικές σημειώσεις για το μάθημα Ιστορία της πόλης και της πολεοδομίας, φωτοτυπική αναπαραγωγή (1989-2012).
  • Πόλη και κοινωνική θεωρία. Διδακτικές σημειώσεις για το μάθημα Κοινωνιολογία της πόλης, (98 σελ.) φωτοτυπική αναπαραγωγή (1985-1997).
  • Αστικός Προγραμματισμός. Κοινωνιο-λογική ανάλυση. Διδακτικές σημειώσεις για το μάθημα Κοινωνιολογία του Χώρου του 4ου έτους σπουδών, (52 σελ.) φωτοτυπική αναπαραγωγή (1981-1984).
  • Συλλογή εκπαιδευτικών κειμένων με τον τίτλο Θεσμοί και προγράμματα αστικής αναβάθμισης, για το Πρόγραμμα Κατάρτισης Συμβούλων Τοπικής Ανάπτυξης, Οκτώβριος 1988 (129 σελ.) φωτοτυπική αναπαραγωγή.
  • «H κοινωνική προέλευση των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής ως παράγων που καθορίζει τη σπουδαστική τους επίδοση». Κείμενο ανακοίνωσης στο Σεμινάριο Σημερινά προβλήματα στην Αρχιτεκτονική Εκπαίδευση, που οργάνωσε η Έδρα Κτιριολογίας της Πολυτεχνικής Σχολής AΠΘ το 1979 (36 σελ) φωτοτυπική αναπαραγωγή.
  • «O μύθος των ίσων ευκαιριών εκπαίδευσης». Πρακτικά Σεμιναρίων Φλωρίνης, Εργαστήριο Ειδικής Kτιριολογίας 1976 (127-131).
  • «H αναπαραγωγή. Σημειώσεις πάνω στη λειτουργία και τον προγραμματισμό της εκπαίδευσης», Δελτίο Εργαστηρίου Ειδικής Kτιριολογίας, τχ. 24, Δεκέμβριος 1973 (31-45).
  • “Πόλη και ιδεολογία”, Δελτίο Εργαστηρίου Ειδικής Kτιριολογίας, τχ. 20-21, Αύγουστος 1973 (13-32).
  • «H σχολική μηχανή και η προβολή της στο χώρο», Δελτίο Εργαστηρίου Ειδικής Kτιριολογίας, τχ. 10, Οκτώβριος 1972 (19-30).
  • «H αρχιτεκτονική συλλογική δημιουργία». Σχολιασμός του βιβλίου του J. Belmont, Δελτίο Εργαστηρίου Ειδικής Kτιριολογίας, τχ. 5, Mάϊος 1972 (49-56).
  • «H αρχιτεκτονική και το παιδί», Δελτίο Εργαστηρίου Ειδικής Kτιριολογίας, τχ. 10, Οκτώβριος 1972 (19-30).
  • H κοινωνική έρευνα στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, Εκδόσεις Εργαστηρίου Ειδικής Kτιριολογίας, Τμήμα Αρχιτεκτόνων AΠΘ, Θεσσαλονίκη 1970 (87 σελ.).

 

 

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΙΒΕΣ

 

Από το 1984 μέχρι το 2000 συμμετείχε σε Συμβουλευτικές και Εξεταστικές Επιτροπές διδακτορικών διατριβών που εκπονήθηκαν στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ από τους:

  • A. Γερόλυμπου, H ανοικοδόμηση της Θεσσαλονίκης μετά την πυρκαγιά του 1917,
  • E.Tεντοκάλη-Σκούρτη, H οργάνωση του χώρου της κατοικίας ως έκφραση της δομής της οικογένειας,
  • K. Kαυκούλα, H ιδέα της κηπούπολης στην ελληνική πολεοδομία του μεσοπολέμου,
  • Aιμ. Στεφανίδου, H πολεοδομική εξέλιξη της Kαβάλας την περίοδο της τουρκικής κυριαρχίας
  • B. Kολώνα, H εκτός των τειχών Θεσσαλονίκη. Εικονογραφία της συνοικίας Xαμιδιέ,

και στην Αρχιτεκτονική σχολή του  ΕΜΠ από τη:

  • M. Mαυρίδου, Η συγκυριακή ανάπτυξη μιας περιφερειακής συνοικίας. Νέα Λιόσια.

 

Μετά το 2000

  • Επιβλέπουσα της διδακτορικής Διατριβής της κας Aysegul Özer «Preservation of the Architectural Heritage of the Exchanged population in Turkey and Greece: the example of Ayvalık and Rethymno», Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ σε συνεργασία με το ΕΜΠ και το Istanbul Technical University (σε εξέλιξη).
  • Μέλος της εξεταστικής επιτροπής (membre du Jury) της Διδακτορικής Διατριβής του Pierre Douart, με θέμα: La ville méditerranéenne: le renouvellement durable des éléments patrimoniaux dans un contexte de géogouvernance, Géographie, Université de Provence – Aix-Marseille I (2008).  https://tel.archives-ouvertes.fr/tel-00686252
  • Επιβλέπουσα της διδακτορικής διατριβής της Χ. Χριστοδούλου, «Αστικοποίηση και χώροι κοινωνικού αποκλεισμού: εγκαταστάσεις κατοίκησης στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, 1980-2000», Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ (2008).
  • Επιβλέπουσα της διδακτορικής διατριβής της Π. Κούρτη, «Αστικές πολιτικές και δημόσιος χώρος: συνέχεια και αλλαγή στη διαχείριση του δημόσιου χώρου στη Δυτική Θεσσαλονίκη, 1980-2010», Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ (2016).
  • Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της διατριβής του Κ.Αδαμάκη, «Tα βιομηχανικά κτίρια του Βόλου: αρχιτεκτονική και πολεοδομικός ρόλος», Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ (2005).
  • Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της διατριβή του Σ. Τσιλένη, με θέμα “Η διαμόρφωση του χώρου στην Κωνσταντινούπολη. Ο ρόλος των ομογενών αρχιτεκτόνων και η συμβολή του μειονοτικού τύπου, το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα”, Αρχιτεκτονική Σχολή ΕΜΠ (2009).
  • Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της διατριβής της Σ. Χαϊδεμένου «Κοινωνιολογικές συνιστώσες στην πολεοδομική ιστορία της Θεσσαλονίκης», Αρχιτεκτονική Σχολή ΕΜΠ (2016).
  • Μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής της διατριβής της Χ. Μελκίδου, «Τα μουσουλμανικά μνημεία της Ξάνθης και η συμβολή τους στην πολεοδομική εξέλιξη της πόλης», Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ (2000).
  • Μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής της διατριβής της Μ. Λιλιμπάκη με τίτλο “Το οικιστικό δίκτυο της Χαλκιδικής κατά την περίοδο 1912-1960», Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ (2002).
  • Μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής της διατριβής της Ρ.Λάββα, «Πόλη και αναπαράσταση: το Ρειχιώτικο σπίτι της γενέτειρας και της διασποράς (1984-2005)», Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ (2009).
  • Μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής της διατριβής του Ι.Σιμπή, Η έννοια της κοινότητας στους Εβραίους της Ελλάδας: Δομή και λειτουργία της Εβραϊκής κοινωνίας στην Οθωμανική αυτοκρατορία», Αρχιτεκτονική Σχολή ΕΜΠ (2008).
  • Μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής της διατριβής της Α. Κοτσιάρη «Τρίκαλα, η πολεοδομική εξέλιξη από το 1880 έως το 1940», Αρχιτεκτονική Σχολή ΕΜΠ (2016).

 

Είχε την επίβλεψη μεταπτυχιακών φοιτητριών από την Τουρκία, με υποτροφία ελληνικών αρχών ερευνητικών ινστιτούτων, για ολιγόμηνη συνεργασία στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ με αντικείμενο τη συγκριτική μελέτη ελληνικών και τουρκικών πόλεων:  

  • A. Bayik Kaynak, ερευνήτριας στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής, Izmir Institute of Technology,
  • Petek Kovanci Shehrin, βοηθού στο Τμήμα Πολεοδομίας της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Middle East Technical University, Άγκυρα, 2003.
  • Tülin Selvi Ünlü, ερευνήτριας στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Mersin University, 2013-2014 (με υποτροφία του American Research Institute in Turkey).

 

 

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΗΣ  ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ

 

Φεβρουάριος-Μάϊος 2013  

Προσκεκλημένη καθηγήτρια για το εαρινό εξάμηνο στο πανεπιστήμιο Kadir Has, Κωνσταντινούπολη, στο Τμήμα Sanat ve Tasarım Fakültesi (Σχολή Τεχνών και Σχεδίου, Τμήμα Αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων και περιβαλλοντικού σχεδιασμού). Διδασκαλία αυτοτελούς μαθήματος «Mediterranean cities: urban evolution and form, architectural heritage». Τρίωρο μάθημα που απευθυνόταν σε τελειόφοιτους φοιτητές,  με διάρκεια 14 διδακτικών εβδομάδων.   

 

Μάρτιος-Απρίλιος 2013

Προσκεκλημένη καθηγήτρια για το εαρινό εξάμηνο στο Istanbul Teknik Üniversitesi (Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης), Αρχιτεκτονική Σχολή, Τμήμα Πολεοδομίας-Χωροταξίας. Συμμετοχή στο μάθημα του διδακτορικού κύκλου, Urban Conservation Case Studies-καθηγήτρια Nuran Zeren Gülersoy, με πέντε εβδομαδιαία τρίωρα μαθήματα με θέματα “Urban heritage protection projects in Europe and Greece”.

 

2019

Stockton University,  The Dean C. and Zoë S. Pappas Interdisciplinary Center for Hellenic Studies, Master of Arts in Holocaust and Genocide Studies, in collaboration with the Chair of Jewish Studies at Aristotle University of Thessaloniki, Mada al-Carmel: Arab Center for Applied Social Research, Haifa, The Stephen Roth Institute for the Study of Contemporary Antisemitism and Racism, Tel Aviv University.  Study Tour and Seminar in Thessaloniki and Haifa on Nationalism, Nation States, Mass Violence, and the Transformation of Thessaloniki and Haifa in the Twentieth Century,9-21 June 2019. Διάλεξη “Thessaloniki’s Urban Space after the 1917 Fire”, 14/6/2019.

 

2015

Princeton University, Global Seminar Thessaloniki: 2,000 Years of a City in History, held in Thessaloniki (by Prof Molly Greene and a  group of 15 Princeton undergraduate students, June 8 – July 17, 2015. Διάλεξη “Urban transformations of Thessaloniki, 19th and 20th centuries”, 22/7/2015.

 

2013

Boğazici University, History Department, Istanbul. Διάλεξη “The port-cities of Izmir, Thessaloniki and Istanbul: harbour building and urban transformations in the late 19th century”,  7/3/2013.  

 

2013

Trakya University Department of Architecture, Chair of Restoration Studies, Αδριανούπολη. Διάλεξη “Thessaloniki, urban evolution and heritage”, 12/4/2013.

 

2009

Politecnico di Milano,  Dipartimento di Progettazione dell’Architettura. Διάλεξη «Trasfigurazioni della modernità a Salonicco», 22/4/2009.

 

2007

Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Direction d’études sur la Grèce moderne et contemporaine-Paris, Διάλεξη «Esthétique urbaine et la vision de la ville nationale en Méditerranée orientale, 1900-1930», 21/11/2007.

 

2007

Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Direction d’études sur la Grèce moderne et contemporaine-Paris, Διάλεξη «Villes nouvelles en Grèce après l’indépendance : plans et réalisations», 21/3/2007.

 

2006

Getty Foundation summer program in Thessaloniki. Διάλεξη “Thessaloniki. Evolution, transformation, and urban stratification: the layers of the past in the present”, 24/6/2006.

 

2002-2004

Drury University Center in Greece – Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας, Βόλος, Undergraduate students’ course: Global Studio 418. Διαλέξεις “Analysis of urban space” και “Elements of urban design”, 23- 25/9/2002. Διαλέξεις  “Analysis of urban space” και “the traces of city’s history», 10-11/3/ 2003. Διαλέξεις “Urban analysis of Volos” και  “Mediterranean city”, 10-11-12/11/2003. Διάλεξη  “On squares: evolution and Design”, 12/11/2004. https://www.yumpu.com/en/document/read/7101290/the-drury-university-center-in-volos-greece

 

1995

Department of Geography, University of California in Los Angeles, Διάλεξη “A Mediterranean city in transition: ethnicity and space in the interwar Thessaloniki”, 21/4/1995.

 

1995

Princeton University, Program in Hellenic Studies, Διάλεξη “Architecture and planning in 19th century Greece; political, ideological and formal aspects”, 25/4/1995.

 

1993

Adam Mickievitz University – Institute of Socio-economic Geography, Poznan, Poland, Διάλεξη “Town planning in Greece and the relevance of recent European policies”, 26/10/1993.

 

1993

The Onassis Center for Hellenic Studies–New York University, ΗΠΑ. Διάλεξη “Refugee Settlement and rural modernisation in Northern Greece, 1922-40”, 19/4/1993.

 

1993

City University of New York, Department οf Political Sciences – Seminar on the Modern Greek State.

Διάλεξη “The transformation of Thessaloniki in the interwar years: urban and social aspects”, 21/4/1993.

 

1992

Universitat di Coimbra- Instituto de Estudos Geograficos, Τρεις διαλέξεις σε σεμινάρια προπτυχιακού και μεταπτυχιακού κύκλου: 1. «Urbanisme et identité nationale en Grèce du XIXe siècle. L’émergence de la ville néo-hellenique». 2. «Les mutations des villes historiques de la Grèce du Nord pendant l’urbanisation d’après-guerre». 3. «Projet urbain et centre historique; l’opération urbanistique dans le vieux quartier de la ville-haute de Salonique». 28/3- 4/4/1992

 

1991

Washington University in Saint Louis-USA, School of Architecture, Διάλεξη “Making New Cities for a New State. The Town Planning of Greek Independence and the Case of Corinth”, 16/11/1991.

 

1991

Washington University in Saint Louis-USA, School of Architecture, Invited guest critic in the course “American Urbanism”, 11/1991.

 

1990

Center for Byzantine and Modern Greek Studies – Queens College, C.U.N.Y., lecture on the planning of Greek cities in the 19th century, 3/1990.

 

 

 

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΕ ΑΛΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

 

Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ΕΜΠ – Προστασία Μνημείων, 2016. Μάθημα: Προστασία και σχεδιασμός σε ιστορικά κτήρια και σύνολα,  «Κατανόηση της ιστορίας της νεώτερης Ελληνικής πόλης: σχεδίασμα στην προσέγγιση της πολεοδομικής εξέλιξης»  (3ωρο μάθημα), 2/6/2016.

 

International Hellenic University – School of Humanities, MA, course Modern Art and Architecture in the Black Sea (by R.Lava). Lecture “Constantinople – Istanbul: urban transformations 19th – 20th c. Α brief outline”, (2 ωρο μάθημα), 5/9/2012.

 

Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ΕΜΠ – Προστασία Μνημείων, 2000-2006. Μάθημα: Προστασία και σχεδιασμός σε ιστορικά κτήρια και σύνολα, Διάλεξη «Το πέρασμα από την οθωμανική στη νεώτερη ελληνική πόλη» (3ωρο μάθημα), κατά τα έτη 7/2/2001,  13/2/2002, 20/4/2004 και 11/2006.

 

Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, 2000 – μάθημα της κ. Ρ.Μόλχο, Ιστορία του ελληνικού Εβραϊσμού, Διάλεξη  «Η κοινωνική γεωγραφία των εβραίων της Θεσσαλονίκης. Αδράνειες και ανατροπές» (2ωρο μάθημα), 21/4/2000.

 

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Γεωγραφίας, Σεμινάρια Γεωγραφίας, Διάλεξη «Χρόνος και χώρος: διάρκεια και τομές», 9/6/2000.

 

Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ΕΜΠ – Αρχιτεκτονική-Σχεδιασμός του χώρου, 2000-2001. Μάθημα: Εισαγωγή στην κοινωνιολογική προσέγγιση του αστικού χώρου, Διάλεξη «Τάσεις και ερωτήματα στη σημερινή συζήτηση για τον χώρο» (3ωρο μάθημα), 7/2/2000.

 

Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ΕΜΠ – Πολεοδομία – Χωροταξία, 1999-2000. Μάθημα: Μεθοδολογία στην προσέγγιση του αστικού χώρου, «Ιστορική έρευνα: Ελλάδα – Βαλκάνια» (3ωρο μάθημα) στις 8/2/1999 και «Κριτικές κοινωνικές προσεγγίσεις για τον αστικό χώρο. Το ζήτημα της αντικειμενικότητας στην κοινωνική έρευνα» (3ωρο μάθημα) στις 21/4/1999.

 

 

ΒΙΒΛΙΑ 

 

2022

Το Μέγαρο της Χριστιανικής Αδελφότητος Νέων Θεσσαλονίκης: Ένας νεωτερικός κτιριακός τύπος για έναν καινοτόμο θεσμό  (συνεργασία με Π. Δελλαδέτσιμα). Επετειακή έκδοση ΤΕΤΡΑΔΙΑ  ΧΑΝΘ, University Studio Press 2022 (υπό έκδοση)  

 

2016

Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης.Το κτίριο και η αποκατάστασή του / Τhe Theological School of Halki. The building and its restoration. Δίγλωσση έκδοση (συνεργασία με Α. Λαδά), Χορηγός έκδοσης Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, Θεσσαλονίκη: Έκδοση Ιεράς Θεολογικής Σχολής Χάλκης, 2016 (274 σελ.), ISBN 978-618-82101-2-7

 

2009

Jewish Sites in Thessaloniki. Brief history and guide, (συνεργασία με Ρ.Μόλχο), Athens: Lycabettus Press (74 σελ.) ISBN 978-960-7269-49-2.  

Μεταφράστηκε στα ελληνικά Ιστορία και Αξιοθέατα των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη. Μια περιήγηση (2011 / ISBN 978-960-7269-51-2), στα γερμανικά Jüdische Orte in Thessaloniki. Ein historisches Rundgang (2011 / ISBN 978-960-7269-52-2) και στα γαλλικά Salonique. Histoire et Guide des Monuments Juifs (2019 / ISBN 978-960-7269-58-4). 

 

2007

Βόλος. Πορτραίτο της πόλης από τον 19ο έως σήμερα, Εκδόσεις Δήμου Βόλου. (Πρώτη έκδοση 2002, Δεύτερη έκδοση 2007)  (278 σελ.) ISBN 978-960-85703-8-2

 

2004

Πολιτιστικός Οδηγός-Χάρτης της αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής κληρονομιάς του Βόλου, Κέντρο Ιστορίας Δήμου Βόλου. Πολύπτυχο με πρωτότυπα κείμενα, χάρτες και φωτογραφίες, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. http://www.diki.gr/xartisgr.htm

 

1998

Restructuring the City. International urban design competitions for Thessaloniki / Μετασχηματίζοντας την πόλη. Διεθνείς διαγωνισμοί αστικού σχεδιασμού για τη Θεσσαλονίκη (ed.), London: Andreas Papadakis publ. (248 σελ.) ISBN 1-901092-16-Χ

 

1998

Θεσσαλονίκη 1997. Πανελλήνιοι διαγωνισμοί αστικού σχεδιασμού (επιμ.), Οργανισμός Πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης Θεσσαλονίκη 1997, Θεσσαλονίκη (176 σελ.)

 

1990

Σχέδια πόλεων στην Ελλάδα του 19ου αιώνα (συνεργασία με Κ. Καυκούλα , Ν. Παπαμίχο), IB’ τόμος Επιστημονικής Επετηρίδας Τμήμα Αρχιτεκτόνων AΠΘ. (239 σελ.).

 

1982

Κοινωνικές Θεωρίες για τον αστικό χώρο, Θεσσαλονίκη: Παρατηρητής (186 σελ.).

 

1979

Κοινωνιολογία του χώρου, Βόλος: TEE- Τμήμα Μαγνησίας και Ερευνητικού Κέντρου Βόλου, 1979 (84 σελ.)

 

1976

H οργάνωση των εγκαταστάσεων στοιχειώδους εκπαίδευσης σε συνδυασμό με την κοινωνική δομή. Εφαρμογή στον βορειοελλαδικό χώρο, Διδακτορική διατριβή, Παράρτημα του ΣT1 τόμου 1974 της Επιστημονικής Επετηρίδας της Πολυτεχνικής Σχολής του AΠΘ, Θεσσαλονίκη 1976, (432 σελ.).

 

 

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ (9)

 

Βόλος, δημόσιοι χώροι, αφιέρωμα του περιοδικού Εν Βόλω, 15/2004.

 

Η πόλη στο καλειδοσκόπιο (με Γ. Λάββα, Μ. Μαρμαρά, Σ. Τσιλένη), Πρακτικά συνεδρίου, Αθήνα: Εταιρεία Ιστορίας της Πόλης και της Πολεοδομίας – Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας 2001 (392 σελ).

 

Η πολεοδομία στην Ελλάδα από το 1949 έως το 1974 (με Α.Δέφνερ, Φ. Λουκίσσα, Μ. Μαρμαρά, Σ. Τσιλένη). Πρακτικά επιστημονικού συνεδρίου, Βόλος: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας 2000 (274 σελ.).

 

Η εκπαίδευση του Αρχιτέκτονα στον 21ο αιώνα (με Γ. Συνεφάκη, Σ. Τσιτιρίδου, Α. Κοσκινά) Πρακτικά Συνεδρίου, Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ. Θεσσαλονίκη: Αφοί Κυριακίδη 2000 (216 σελ.).

 

“Urban questions in the EU: Polarisation vs Integration”, Guest editorial, European Planning Studies, 2/1995.

 

“People and places facing European integration”, (με C. Hadjmichalis και Ν. Papamichos) Guest editorial, Society and Space, Environment and Planning D, 5/1993.

 

Επί Πόλεως, συλλογή κειμένων για την ανάλυση και τον σχεδιασμό του αστικού χώρου (με A. Γερόλυμπου, N. Kαλογήρου, K. Kαυκούλα, N. Παπαμίχο, Λ. Tσουλουβή και K. Xατζημιχάλη). Αθήνα: Σύγχρονα Θέματα 1987 (240 σελ.).

 

«Kρίση και Tοπικότητα», ειδικό τεύχος του περιοδικού Πόλη και Περιφέρεια, 13/1987.

 

«Aστικότητα», ειδικό τεύχος του περιοδικού Πόλη και Περιφέρεια, 12/1986.

 

 

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

 

Artemis: Αναγνώριση και αξιολόγηση του μεσογειακού τοπίου. Η εμπειρία της ελληνικής ομάδας. Συνοπτική παρουσίαση των πορισμάτων του ομώνυμου ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος, Τμήμα Γεωγραφίας–Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Θεσσαλονίκη: University Studio Press, 2001 (36 σελ.). Επιμέλεια σε συνεργασία με Κ.Χατζημιχάλη, Ν. Παπαμίχο.

 

Proceedings of the Aegean International Seminar Towards a Radical Cultural Agenda for European Cities and Regions. Athens-Thessaloniki 2000 (454 σελ.). Επιμέλεια σε συνεργασία με Ντ. Βαΐου, Π. Δελλαδέτσιμα, Μ. Μαντουβάλου, Κ. Χατζημιχάλη.

 

Proceedings of the Aegean International Seminar Space, Inequality and Difference: from “radical” to “cultural” formulations?, Athens-Thessaloniki-Mitilini 1998 (327 σελ.). Επιμέλεια σε συνεργασία με Ντ. Βαΐου, Π. Δελλαδέτσιμα, Μ. Μαντουβάλου, Κ. Χατζημιχάλη.

 

Proceedings of the International Planning History Conference The Planning of Capital Cities, IPHS-HUCPA, Thessaloniki 1997, 2 τόμοι, φωτοτυπική έκδοση (1035 σελ.). Επιμέλεια σε συνεργασία με Κ. Καυκούλα.

 

Proceedings of the Aegean International Seminar Geographies of Integration, Geographies of Inequality in Europe after Maastricht, Athens-Thessaloniki 1995 (347 σελ.). Επιμέλεια σε συνεργασία με Ντ. Βαΐου, Λ. Λαμπριανίδη, Μ. Μαντουβάλου, Ν. Παπαμίχο, Κ. Χατζημιχάλη.

 

Proceedings of the International Seminar Undefended Cities and Regions Facing the New European Order, Λήμνος 27 Aυγ.-1 Σεπτ. 1991. Οργάνωση AΠΘ και EMΠ. Aθήνα-Θεσσαλονίκη 1991, φωτοτυπική εκτύπωση (280 σελ.). Επιμέλεια σε συνεργασία με τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής.

 

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΕ ΒΙΒΛΙΑ 

 

ΔΙΕΘΝΗ

“And there arose a new world; building Modernist settlements”, in The 20th Century Modernist Reinvention of the Rural Landscape, επιμέλεια S.Bell, V.Capresi, A.Fisher, E.Maia, C.Pallini eds,  London: Routledge 2022 (κείμενο 46 σελ. και 33 εικόνες, υπό έκδοση).

 

 “Volos in the network of Mediterranean cities: Comparative mapping of the city’s spatial evolution through the 19th and the 20th century”, in Mediterranean Port Cities in Modern Times, F.Yenişehirlioğlu, E. Özveren, T. Selvi Ünlü eds, Springer publ. 2022 (υπό έκδοση).

 

“Urban change and the persistence of memory in modern Thessaloniki” (with E.Bastea), in Thessaloniki: a city in transition, 1912–2012, D. Kairidis and J.B. Kiesling eds, London: Routledge 2020 (260-290). ISBN 978-0-367-19282-2

 

“French interests and Salonica’s port, 1872-1912. Entrepreneurial and architectural innovation”, in Thessaloniki: a city in transition, 1912–2012, D. Kairidis and J.B. Kiesling eds, London: Routledge 2020 (291-309) ISBN 978-0-367-19282-2

 

«La présence française dans la vie économique de Thessalonique», in Souvenirs de Salonique. Histoires française dhier et d’aujourd’hui, Institut Français de Thessalonique 2019 (34-37)  ελληνική/γαλλική έκδοση, ISBN 978-618-7269-58-4

 

“The historic harbours of Eastern Mediterranean cities. The challenges of Enhancement”, in Waterfronts revisited, H. Porfyriou and M. Sepe eds, London: Routledge 2018 (43-61) ISBN 978-1138595095

 

“Sivri Church, Yeşilyurt, Niğde”, in Assessment reports of architectural cultural heritage, B.Pekol ed., Istanbul:KMKD/ Anadolu Kültür 2018 (440-445) ISBN 978-605-5276-20-1 https://drive.google.com/file/d/1eKLJ5DcfPruW-J1jHFbv5uXespDJJnsk/view

 

“Church of Saint Pachomios, Dikilitaş, Niğde”, in Assessment reports of architectural cultural heritage, B. Pekol ed., Istanbul:KMKD/Anadolu Kültür 2018 (458-463) ISBN 978-605-5276-20-1  https://drive.google.com/file/d/1eKLJ5DcfPruW-J1jHFbv5uXespDJJnsk/view

 

“Church of Saint George/Church of Taxiarchis, Dikilitaş, Niğde”, in Assessment reports of architectural cultural heritage, B. Pekol ed., Istanbul:KMKD/Anadolu Kültür 2018 (496-501) ISBN 978-605-5276-20-1  https://drive.google.com/file/d/1eKLJ5DcfPruW-J1jHFbv5uXespDJJnsk/view

 

“The Jewish Cemetery in Tire, Izmir”, in Assessment reports of architectural cultural heritage, B. Pekol ed., Istanbul:KMKD/ Anadolu Kültür 2018 (268-273) ISBN 978-605-5276-20-1  https://drive.google.com/file/d/1eKLJ5DcfPruW-J1jHFbv5uXespDJJnsk/view

 

“Church of Prophet Elijah, Konak county, Izmir”, in Assessment reports of architectural cultural heritage, B.Pekol ed., Istanbul: KMKD/ Anadolu Kültür 2018 (242-249) ISBN 978-605-5276-20-1  https://drive.google.com/file/d/1eKLJ5DcfPruW-J1jHFbv5uXespDJJnsk/view

 

“(Re)searching Architecture in Doctoral Education” (with G. Papakostas and C. Spiridonidis), in Doctoral Education in Architecture. Challenges and Opportunities, G.Sağlamer and F.Erkök eds, Cambridge Scholars Publishing 2015 (152-164) ISBN 1-4438-7114-1 https://www.cambridgescholars.com/resources/pdfs/978-1-4438-7114-3-sample.pdf

 

“Modernisation and its Discontents in Post-1950s Thessaloniki: Urban Change and Urban Naratives” (with E. Bastea), in Landscapes of Development, P. Pyla ed., Harvard University Press 2013 (90-117) ISBN 978-097-7122-44-8.

 

“The advent of reinforced concrete technology in Constantinople constructions and the activity of the Rum architects, engineers and contractors, 1902-1913” in Greek architects of Istanbul in the era of Westernisation, H. Kuruyazici, E. Şarlak eds., (στην ελληνική, αγγλική και τουρκική) Istanbul: OLKOS 2011 (144-157)  ISBN 978-960-99827-0-2.

 

“The Cartography of harbour constructions in Eastern Mediterranean cities: Technical and urban modernisation in the late nineteenth century”, in Cities of the Mediterranean: From the Ottomans to the present day, B. Kolluoglu and M. Toksoz eds, London: I.B. Tauris 2010 (78-99) ISBN 978-1-84885-127-6.

 

“Salónica, la Jerusalén de los Balcanes” (with R.Molho), in  El camino de la lengua castallana y su expansión en el Mediterráneo. Las routas de Sefarad, Elena Romero Castelló ed., Fundación Camino de la Lengua Castellana, Estella, 2008 (131-161) ISBN 978-84-612-2474-6.

 

«Les acquis d’une initiative locale. La mise en valeur du patrimoine industriel de la ville de Volos–Grèce», Habiter le patrimoine, M. Gravari-Barbas dir., Presses Universitaires de Renne 2005 (527-541) ISBN 9782753500013.

 

“The Advent of Transport and Aspects of Urban Modernisation in the Levant during the Nineteenth Century”, in The City and the Railway in Europe, R. Roth and M-N. Polino eds, London: Ashgate, 2002 (61-78) ISBN 9780754607663.

 

“The Harbour of Thessaloniki, 1896-1920”, in Albert Dock. Trade and Technology, A. Jarvis ed., The Centre for Port and Maritime History, Μerseyside Maritime Museum, Liverpool 1999 (133-142) ISBN 9780906367995.

 

«La ville, la guerre et les réfugiés. Thessalonique entre les années 1920 et 1930», in Villes et guerres mondiales en Europe au XXe siècle, R.Hudermann et F. Walter dir., Paris: L’Harmattan 1997 (129-148) ISBN 9782738457219.

 

«Les villes-ports du bassin oriental de la Méditerranée à la fin du XIXe siècle: Τravaux portuaires et transformations urbaines», in Petites et grandes villes du bassin méditerranéen, C. Vallat dir., Paris: De Boccard 1998 (507-525) ISBN 2-7283-0536-6.

 

«De l’urbanisme néoclassique à l’urbanisme moderne. La reconstruction de la ville de Corinthe après les tremblements de terre de 1858 et de 1928», in Villes reconstruites; du dessin au destin, P. Dieudonne dir., Paris: L’Harmattan 1994 (171-182) ISBN 9782738426055.

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

 

«Βόλος: Μια ιστορική βιομηχανική πόλη με ανανεωμένη φυσιογνωμία», στο Σύγχρονα Ελληνικά Τοπία, Κ. Χατζημιχάλης επιμ., Αθήνα:  Μέλισσα 2011 (114-117)  ISBN 978-960-2043-12-7.

 

«Οι ιδέες για την αισθητική της πόλης και οι πολεοδομικοί εκσυγχρονισμοί στην ανατολική Μεσόγειο, 1900-1940», στο Εν χώρω τεχνήεσσα : αφιέρωμα στην καθηγήτρια Ξανθίππη Σκαρπιά-Χόιπελ,  Α. Στεφανίδου επιμ., Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πολυτεχνική Σχολή 2011 (581-609), ISBN 9789608932036. 

 

«Η ανοικοδόμηση του Βόλου μετά τους σεισμούς του 1955-1957. Προβλήματα και διδάγματα μιας παράδοξης επιχείρησης», στο Σεισμοί και οικιστική ανάπτυξη. Ο ρόλος του αρχιτεκτονικού, πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμου, Η. Μπεριάτος, Π-Μ. Δελλαδέτσιμας επιμ., Αθήνα: Κριτική 2010 (93-114) ISBN 9789602186985.

 

«Νεωτερικότητα και μνήμη στη διαμόρφωση της μεταπολεμικής Θεσσαλονίκης» στο H Θεσσαλονίκη στο Μεταίχμιο, Γ. Καυκαλάς, Λ. Λαμπρανίδης, Ν. Παπαμίχος επιμ., Αθήνα: Κριτική, 2008 (151-198) ISBN 9789602185933.  

 

«Β. Χαστάογλου-Μαρτινίδη, Μαρτυρίες Φοιτητικών Χρόνων», Το Ελληνικό Ίδρυμα στη Διεθνή Πανεπιστημιούπολη στο Παρίσι. Τόπος ζωής – Τόπος Μνήμης, Ε. Φίλη επιμ., Fondation Héllenique, Paris 2007 (132-133). ISBN 978-960-6654-65-7.

 

«Οι θεσσαλικές πόλεις πριν και μετά το 1881: Η παραδοσιακή πόλη και ο πολεοδομικός εκσυγχρονισμός της», στο Θεσσαλία, θέματα ιστορίας, ΕΤΕΔΚ Θεσσαλίας, Λάρισα 2006 (169-199) ISBN 978-960-89677-1-7.

 

«Ιστορικά τοπία και μελλοντικές εικόνες της πόλης: Ανασχεδιάζοντας τη Θεσσαλονίκη ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», στο Τα νέα αστικά τοπία και η ελληνική πόλη, Α. Γοσπονδίνη, Η. Μπεριάτος επιμ. – Αθήνα: Κριτική 2006 (190-201) ISBN 9789602184714.

 

«Τεχνικές καινοτομίες και διαχείριση της πόλης: τα λιμενικά έργα στην Ανατολική Μεσόγειο, 1850-1920» στο Η ελληνική πόλη σε ιστορική προοπτική, Λ. Σαπουνάκη-Δρακάκη επιμ., Αθήνα: Διόνικος 2005 (181-191) ISBN 9789606619038.

 

«Η ίδρυση και η εξέλιξη της νέας πόλης του Βόλου τον  19ο αιώνα”, στο Βόλος 1881-1955. Ο χώρος και οι άνθρωποι,  Εκδόσεις Βόλος 2004 (42-57) ISBN 9789608570337.

 

«Η πολεοδομική εξέλιξη του Βόλου, 1881-1940”, στο Βόλος 1881-1955. Ο χώρος και οι άνθρωποι,  Εκδόσεις Βόλος 2004 (60-75) ISBN 9789608570337.

 

«Βόλος – Λιμενικά έργα, 1881-1950”, στο έργο Βόλος 1881-1955. Ο χώρος και οι άνθρωποι,  Εκδόσεις Βόλος 2004 (105-115) ISBN 9789608570337.

 

«Ιστορικές παράκτιες πόλεις: Σε αναζήτηση νέας φυσιογνωμίας» στο Πόλη και χώρος από τον 20ο στον 21ο αιώνα, Τιμητικός Τόμος στον καθηγητή Α. Αραβαντινό, Αθήνα: ΕΜΠ, 2004  (571-581)

 

«Η κληρονομιά της βιομηχανίας στην ελληνική πόλη των αρχών του 20ου αιώνα: αιώνα: Όψεις και ιδιομορφίες στη σύνδεση του αστικού και του βιομηχανικού φαινομένου», Στο βέλος του χρόνου, Τιμητικός Τόμος στον ακαδημαϊκό-καθηγητή Γ. Λάββα, Θεσσαλονίκη: University Studio Press, 2004  (187-196) ISBN 9789601213026.

 

«Πόλεις και οικιστικό δίκτυο της Μεσογείου», στο Η οικογεωγραφία της Μεσογείου, Μ. Μοδινός επιμ., Αθήνα: Στοχαστής-ΔΙΠΕ, 2001 (61-92) ISBN 9789603031154.

 

«Η ανάκτηση της αίσθησης της πόλης», στο Μετασχηματισμοί του αστικού τοπίου. Αρχιτεκτονικές μελέτες και έργα του ΟΠΠΕΘ’97, Λ. Παπαδόπουλος επιμ., Αθήνα: Λιβάνης 2001 (60-63) ISBN 9789601404738.

 

«Η ανάπλαση του Α’ προβλήτα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης» (με Ν.Παπαμίχο), στο Μετασχηματισμοί του αστικού τοπίου. Αρχιτεκτονικές μελέτες και έργα του ΟΠΠΕΘ ’97, Λ. Παπαδόπουλος επιμ., Αθήνα: Λιβάνης 2001 (110-111) ISBN 9789601404738.

 

«Η κατασκευή των προσφυγικών συνοικισμών Κάμπελ-Βότση, Βυζαντίου και Καλαμαριάς», στο Η Καλαμαριά στο μεσοπόλεμο (1920-1940), Θεσσαλονίκη: Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού, 1998 (189-216) ISBN 9789601206783. Τμήμα της εργασίας αναδημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΧΡΟΝΙΚΑ Ιαν.-Φεβ/2000 (6-10) και στο Newsletter La Lettre Sépharade 35/Sept. 2000.

 

«Το αστικό φαινόμενο και η ιστορία του πολεοδομικού σχεδιασμού», στο Η βιώσιμη πόλη, επιμ. Μ. Μοδινός, Η. Ευθυμιόπουλος, Αθήνα: Στοχαστής-ΔΙΠΕ, 2000 (31-46) ISBN 9789603031109.

 

«Η Στοά των προσφύγων παλαιοπωλών – Μπιτ-Παζάρ. Μια ιδιαίτερη αστική και κτιριακή τυπολογία της μεσοπολεμικής Θεσσαλονίκης», στο Όριον, Τιμητικός τόμος στον καθηγητή Δ.Α. Φατούρο, Θεσσαλονίκη: Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ, 1999 (551-573).

 

«Η διαμόρφωση και η γενεαλογία των δυτικών συνοικιών», στο Δυτικό Τόξο στη Θεσσαλονίκη. Νέοι κοινόχρηστοι χώροι για τη σύγχρονη πόλη, Γ. Σημαιοφορίδης επιμ. (ελληνική, αγγλική και γαλλική έκδοση), Αθήνα: Ανεπίκαιρες εκδόσεις, 1998 (30-37).

 

«Χωροταξία και Περιφερειακή Ανάπτυξη, Πολεοδομία και Αστικός Σχεδιασμός» (με Ν. Παπαμίχο και Κ. Χατζημιχάλη), στο Κανών. Το παρόν των επιστημών στην Ελλάδα, Σ. Σαρίκας επιμ., Θεσσαλονίκη: Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Θεσσαλονίκη 1997, τομ. 2 (193-204). 

 

«Ο Βόλος από τον 19ο στον 20ο αιώνα», στο Βόλος, αναζήτηση της κοινωνικής ταυτότητας, Θ. Μαλούτας επιμ., Θεσσαλονίκη: Παρατηρητής, 1995 (89-118).

 

«H ανάδυση της νεοελληνικής πόλης: η σύλληψη της μοντέρνας πόλης και ο εκσυγχρονισμός του αστικού χώρου», στο Bενιζελισμός και αστικός εκσυγχρονισμός, Γ. Mαυρογορδάτος, Χ. Xατζηιωσήφ επιμ., Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 1988 (93-112) ISBN 9789607309310

 

 

 

 

ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΜΕ ΚΡΙΤΕΣ  

 

ΔΙΕΘΝΗ 

 

“Colonizing New Lands: rural settlement of refugees in Northern Greece (1922-1940)” (with C. Pallini), Clara, revue de la Faculté d’Architecture, Université libre de Bruxelles 2022 (υπό έκδοση)

 

“Identikits of Smyrna/Izmir at Turbulent Times Through Surveys, Plans, References and Projects” (with C. Pallini), Città e Storia – Passato conteso, Università Roma Tre, 2/2013 (379-404) ISSN 1828-6364

 

“Urban aesthetics and national identity: the refashioning of Eastern Mediterranean cities between 1900 and 1940”, Planning Perspectives, 26:2/ 2011 (153-182) DOI: 10.1080/02665433.2011.550442

 

“The building of Istanbul docks 1870-1910”, A/Z Urban transformation: Controversies, Contrasts and Challenges, I.T.Ü. Journal, 8/1-2011 (85-99).

 

“Preservation of Urban Heritage and Tourism in Thessaloniki” (with C. Christodoulou), Rivista di Scienze del Turismo, Maggio-Agosto 2010 (121-147).

 

“Visions of Constantinople / Istanbul from the 19th century guidebooks”, Journeys, University of Surrey, No 2/2004 (46-68).

 

“A Mediterranean city in transition: Τhessaloniki between the two world wars”, Facta Universitatis – series Architecture and Civil Engineering, University of Niš, Serbia, 4/1997 (493-507)  ISSN 0354-4605.

 

“City form and national identity: urban designs in 19th century Greece”, Journal of Modern Greek Studies, 1/1995 (99-123).

 

“Urban questions in the EU: Polarisation vs Integration” (with D. Vaiou and M. Mandouvalou),   European Planning Studies, 2/1995 (139-141).

 

«La ‘mise en valeur’ du quartier de la Ville-Haute de Thessaloniki. Rehabilitation ou renovation?» (avec N. Kalogirou),  Espaces et Sociétés, 70-71/1993 (215-236).

 

“The Green Paper for European cities and the case of Greece” (with N. Kalogirou, N. Papamichos, C. Chadjimichalis), Antipode, 3/1993 (154-177). 

 

“Urban modernisation and national renaissance. Town planning in 19th century Greece» (with Κ. Kafkoula and Ν. Papamichos), Planning Perspectives, 8/1993 (427-469).

 

“The town-plan as schema for new social and spatial identity, in 19th century Greece”, Cadernos de Geografia, Universidade de Coimbra, 12/1993 (3-11).

 

“People and places facing European integration”  (with N. Papamichos and C. Chadjimichalis), Society and Space, Environment and Planning D,  5/1993 (497-499). 

 

“Metamorphoses of Corinth. From the Community of the Ottoman Era to the Neohellenic Town”, Planning History, 1/1992 (15-28).

 

“Greek cities in distress”, Sistema Terra, 2/1992 (45 & 67).

 

“City Plans and their Implementation in 19th Century Greece” (with K. Kafkoula and N. Papamichos), Planning History, 2/1990 ( 27-29).

 

“The Making of Modern Urban Identity: The Transformation of Greek Towns in the Nineteenth Century Greece” (with K. Kafkoula and N. Papamichos), The Journal of Modern Hellenism, VII/1990 (49-62).

 

“Urbanisation, Crisis and Urban Policy in Greece” (with N. Kalogirou, N. Papamichos, and C. Chadjimichalis), Antipode, 2/1987 (154-177).

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

 

«Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ένα γαλλικό εγχείρημα του τέλους του 19ου αιώνα και η αρχιτεκτονική κληρονομιά του», Θεσσαλονικέων Πόλις, 69/2019 (46-51) ISSN 1108-5452

 

«Βιομηχανική κληρονομιά μεταξύ στεριάς και θάλασσας. Σκέψεις για το Οικομουσείο του Παγασητικού», Εν Βόλω. Αφιέρωμα Βιομηχανική κληρονομιά στη Μαγνησία,23/2006 (16-19). http://81.186.130.244/islandora/object/voDKI%3A691

 

«Παλιά Βόλου: Μια συνοικία σε πλήρη μετάλλαξη», Εν Βόλω. Αφιέρωμα στα Παλιά, 32/2009, (10-44)  http://81.186.130.244/islandora/object/voDKI%3A700  

 

«Ερευνητικό πρόγραμμα Walled Towns: from Division to Co-division /  Περιτειχισμένες πόλεις: από τη διαίρεση στη συμβίωση», Γεωγραφίες 9/2005 (127-133).

«Οι περιπέτειες των πλατειών του Βόλου», Εν Βόλω, Αφιέρωμα Βόλος, δημόσιοι χώροι, 15/2004 (12-15) http://81.186.130.244/islandora/object/voDKI%3A683

 

«Οι κεντρικές πλατείες του Βόλου», Εν Βόλω, αφιέρωμα Βόλος, δημόσιοι χώροι, 15/2004 (16-23).  http://81.186.130.244/islandora/object/voDKI%3A683

 

«Κτίζοντας την πόλη μετά τους σεισμούς», Εν Βόλω, Αφιέρωμα Αρχιτεκτονική, φθινόπωρο, 6/2002  (60-65) http://81.186.130.244/islandora/object/voDKI%3A675

 

«Το θαλάσσιο μέτωπο του Βόλου», Εν Βόλω. Αφιέρωμα Θάλασσα, 3/2001 (24-27) http://81.186.130.244/islandora/object/voDKI%3A672

 

«Λαδάδικα Θεσσαλονίκης. Προτάσεις για μια ολοκληρωμένη διατήρηση» (με Α. Γερόλυμπου, Ν. Καλογήρου, Κ. Τρακοσοπούλου), Αρχιτεκτονικά Θέματα 29/1995 (30-33).

 

«Για την κατάσταση της εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης μετά την πυρκαϊά του 1917. Ανέκδοτο υπόμνημα και άλλα στοιχεία από το αρχείο του Ερρίκου Μοργκεντάου – ΗΠΑ», Σύγχρονα Θέματα, Αφιέρωμα Εβραίοι στην Ελλάδα, 52-53/1994 (33-44).

 

«Επιστημονικά Πάρκα: Τα αστραφτερά τοπία της φαιάς ουσίας», Σύγχρονα Θέματα, αφιέρωμα στα Τεχνολογικά Πάρκα, 49/1993 (66-79).

 

«Λαδάδικα Θεσσαλονίκης. Αναγνώριση της φυσιογνωμίας και προοπτικές διατήρησης ενός ιστορικού τόπου» (με A. Γερόλυμπου, N. Kαλογήρου, K. Tρακοσοπούλου), Θεσσαλονίκη Επιστημονική Επετηρίδα του KIΘ 1992 (267-310).

 

«Καταστροφές και μεταπλάσεις. H γένεση της σύγχρονης Θεσσαλονίκης» (με A. Γερόλυμπου),  Θέματα Χώρου + Τεχνών: Αφιέρωμα Σύγχρονη Θεσσαλονίκη, 1992 (17-26).

 

«H Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης. Προθέσεις και αποτελέσματα μιας πολεοδομικής επέμβασης» (με N. Kαλογήρου), Θέματα Xώρου + Tεχνών: Αφιέρωμα Σύγχρονη Θεσσαλονίκη, 1992 (51-56).

 

«Σύγχρονα ρεύματα στην ιστοριογραφία της ελληνικής πολεοδομίας», Σύγχρονα Θέματα: Αφιέρωμα Σύγχρονα ρεύματα στην ιστοριογραφία του νέου ελληνισμού, 35-36-37/1988 (212-217).

 

«Τα ιστορικά κέντρα των βορειοελλαδικών πόλεων και η μεταπολεμική ανοικοδόμηση»  (με A. Γερόλυμπου, N. Kαλογήρου και N. Παπαμίχο), Αρχαιολογία, 26/1988 (75-84). 

 

«Περί πολεοαρχιτεκτονικής» (με A. Γερόλυμπου, N. Kαλογήρου, K. Kαυκούλα, N. Παπαμίχο), Πόλη και Περιφέρεια, 8/1983 (11-40).

 

«Παρουσίαση του αφιερώματος της Sociological Review με τίτλο Urban Social Research. Problems and Prospects, 1983», Πόλη και Περιφέρεια, 7/1983 (181-186).

 

«H σχέση πόλης-υπαίθρου στον Γκράμσι», Πόλη και Περιφέρεια, 3/1982 (7-35).

 

«Αστικός προγραμματισμός. O μύθος της ορθολογικότητας», Πόλη και Περιφέρεια, 1/1981 (9-27).

 

 

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

 

ΔΙΕΘΝΗ

  • «Le patrimoine des réfugiés ruraux. la valorisation d’un héritage ‘silencieux’», Πρακτικά του Σεμιναρίου La patrimonialisation des bâtiments pour les réfugiés de 1922 en Grèce. Défis et perspectives, Fondation Hellénique – Université Paris I, Paris, 5 avril 2022 (υπό δημοσίευση).

 

  • «Τι έβλεπαν οι Μαγεμένες; Η αρχιτεκτονική των σεφαραδίτικων συγκροτημάτων κατοικίας – cortijos– στη Θεσσαλονίκη», Πρακτικά επιστημονικής διημερίδαςThe work of magic art”: Ιστορία, χρήσεις και σημασίες του μνημείου των Incantadas της Θεσσαλονίκης, επιμ. Ε.Σολωμόν, Σ.Γκαλινίκη. Έκδοση Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, 2021 (241-258), ISBN 978-960-9621-44-1.

 

  • «Mixité des usages ville-port : évolution du rapport et sa réactivation par les projets de requalification du patrimoine portuaire en Méditerranée orientale», Acts de la Matinale Vivapolis Imbrication VillePort: vers une nouvelle urbanité durable, Marseille, 11/9/ Ηλεκτρονική έκδοση  http://static.avitem.org/ACTES_Matinale_Vivapolis.pdf   

 

  • «Η Γαλλική παρουσία στην κατασκευή του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, 1872-1917». Ημερίδα για  τα εγκαίνια της έκθεσης Souvenirs de Thessalonique, οργάνωση Institut Français,  Δημαρχείο Θεσσαλονίκης 16/3/2019. (Ανακοίνωση)

 

 

 

 

  • “Colonizing New Lands: Refugee Settlement and Regional Restructuring in Northern Greece (1922-1930)”, International symposium The idea of decentralization and regional planning in the 20th Century, National school of Architecture, Grenoble, 9-10/11/2017. (Ανακοίνωση)

 

  • “The Transformations of Thessaloniki, 1900-1945: Watersheds in the Course from a Multi-ethnic to a National Cityscape”,  International Workshop  A Multicultural City in the Ottoman Empire and the Greek State,  The Ben-Zvi Institute –  The Van Leer Institute – University of Haifa, Jerusalem-Haifa,  21-23/5/2017. (Ανακοίνωση)

 

  • “Jewish Heritage of Thessaloniki. Tracing the presence of a vibrant community”, 12th Limmud Turkey Conference, Istanbul, 11-13/11/2016. (Ανακοίνωση)

 

 

  • “The recovery of Volos after the earthquake disasters of the years 1954-1957”, Workshop on Cultural Memory and Disaster Recovery and Reconstruction, EDUCEN (European Disasters in Urban Centers: a Culture Expert Network) European Union’s Horizon 2020, Volos, 6/4/2016. https://cultureanddisaster.eu/case-studies/volos.html (Ανακοίνωση)

 

 

  • «Ο μετασχηματισμός του θαλασσίου μετώπου της Σμύρνης: Έργα και όψεις του κοσμοπολίτικου εκσυγχρονισμού, 1860-1910», Πρακτικά Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου Σμύρνη:  Η ανάπτυξη μιας μητρόπολης της Ανατολικής Μεσογείου (17ος αι. – 1922), Ακαδημία Αθηνών, Κέντρο Έρευνας Ελληνικής Λαογραφίας, Αθήνα: Εθνικό Τυπογραφείο 2016  (243-261), ISBN 978-960-404-303-3.

 

  • “Depicting Volo’s Mediterranean Networks for the City Museum”, Museums in Motion, Symposium Proceedings, Alifrangis S., Papakonstantinou G., Papasarandou C. eds, University of Thessaly Press, 2015 (119-123), ISBN 978-960-9439-40-4.

 

  • «Η Γαλλική παρουσία στην κατασκευή του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, 1872–1912. Εργοληπτικές εταιρείες και πολεοδομικές και αρχιτεκτονικές καινοτομίες», Πρακτικά Διεθνούς συνεδρίου Θεσσαλονίκη: μια πόλη σε μετάβαση, 1912–2012, Δ. Καιρίδης επιμ., Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο 2015 (419-437), ISBN 978-960-458-562-5.

 

 

  • “Volos in the network of Mediterranean cities: Comparative mapping of the city’s spatial evolution through the 19th and the 20th century”, Colloquium on Mediterranean Urban Studies, The Transformation of Mediterranean port cities: 19th and 20th centuries, Centre for Mediterranean Urban Studies, Mersin University, 23‐24/10/2014 (υπό έκδοση ως κεφάλαιο βιβλίου).

 

  • “Colonizing the ‘New Lands’: rural settlement of refugees in Northern Greece (1922-1940)” (with C.Pallini). European Science Foundation, Exploratory Workshop on Promised Lands, Internal. Colonization In 20th Century Mediterranean History, Rome / Sabaudia, Italy, 7-10/10/2013. (Ανακοίνωση)

 

  • «Μοντερνισμός και δυσαρέσκεια στη μεταπολεμική Θεσσαλονίκη: πολεοδομικές αλλαγές και λογοτεχνικές αφηγήσεις» (με Ε. Μπαστέα), Διεθνές επιστημονικό συνέδριο Θεσσαλονίκη: μια πόλη σε μετάβαση, 1912–2012, Δήμος Θεσσαλονίκης, 18-21/10/ 2012. (Ανακοίνωση)

 

  • “(Re)searching Architecture in Doctoral Education” (with G. Papakostas and Spyridonidis), International Workshop on Doctoral Education in Architecture, Istanbul Technical University 28-29/11/2011 (δημοσιεύθηκε ως κεφάλαιο βιβλίου).

 

  • “Rehabilitation of historic sites in Thessaloniki: protection, new building and reuse”, 3rd LLP/Erasmus International Workshop 26-28 May 2010, University of Florence – National Technical University of Athens. Proceedings CHR ONOCITY: Sensitive Interventions in Historic Environment, Babalis ed., Firenze: Alinea editrice, 2011 (15-17) ISBN 978-88-6055-618-9.

 

  • «L’héritage culturel, facteur d’optimisation en géographie urbaine. Le cas de Thessalonique, Grèce», Colloque Optimisation de l’espace géographique et satisfactions sociétales, Avignon, 5- 6/6/2008. Revue Géopoint 2009 (46-52).

 

  • “Urban Conservation and Tourism in Thessaloniki”, International Conference Preserving Places: Managing Mass Tourism, Urban Conservation and Quality of Life in Historic Centres, METU-Ankara 5-6/12/2008. (Ανακοίνωση)

 

  • «Η ανοικοδόμηση του Βόλου μετά το σεισμό του 1955. Η επέμβαση και τα διδάγματά της», Πρακτικά του Διεθνούς Συνεδρίου Πόλεις της Μεσογείου μετά από σεισμούς, Κέντρο Ιστορίας Δήμου Βόλου & Εταιρεία Ιστορίας της πόλης και της πολεοδομίας, Δήμος Βόλου 2007 (182-197). 

 

  • «Αξιοποίηση – ανάπλαση του παλιού λιμανιού και της αγοράς (Λαδάδικα) στην Θεσσαλονίκη», International Forum Η επιχειρηματικότητα ως μοχλός ανάπτυξης Ιστορικών Κέντρων, Δημοτική Αναπτυξιακή Επιχείρηση Καβάλας (Δ.ΑΝ.Ε.Κ), Ιμαρέτ Καβάλας  24-25/11/2006. (Ανακοίνωση).

 

  • “Volos: The profile of the city”, International Scientific Conference on City Museums and the City Museum of Volos, Cities’ Portraits in City MuseumsGlobal stances, local practices, Volos 1-2/4/2006. (Ανακοίνωση)

 

  • “Thessaloniki: Urban Modernisation and Memory in the 20th”, Proceedings of the International Conference The Cultural Heritage and its diversity at the origin of Creativity, Losinj-Croatia 28-31/8/2006, Università di Trieste 2006 (90-97).

 

  • “Planning elites and the envisioning of the national city-image in the early 20th southeast Europe”, International symposium Urban Elites and the Shaping of the Urban Cultural Environment, Centre for Urban Culture, University of Nottingham, 16-18/6/2006. (Ανακοίνωση).

 

  • «Θεσσαλικές πόλεις: Μεσαιωνικές κληρονομιές και νεοελληνική πολεοδομία μετά το 1881», Πρακτικά 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Ιστορίας & Πολιτισμού της Θεσσαλίας, 9-11/11/2006. Θεσσαλονίκη: Περιφέρεια Θεσσαλίας, Εκδόσεις Αλέξανδρος, 2006 (750-759) ISBN 978-960-8092-62-4.

 

  • “Protection and enhancement of the old harbours: Creating cultural routes through the Eastern Mediterranean”, Proceedings of the International Conference Towards an Integrated Development of the Central European, Danubian, Adriatic and Eastern Mediterranean Area, Università di Trieste, 10/2005 (125-132).

 

  • “Cartography of harbour-works in the Eastern Mediterranean cities: The paths of modernisation”, Conference Mapping out the Eastern Mediterranean, organized by Zentrum Moderner Orient,Beirut, 16-18/12/2004. (δημοσιεύθηκε ως κεφάλαιο βιβλίου).

 

  • “Innovative networks: The construction of harbours in the Levantine cities, 1850-1930”, 7th Urban History Association Conference, Session: Eastern Mediterranean Cities Compared, Athens, Panteion Univesrity 27-30 /10/ (Ανακοίνωση)

 

  • “Camillo Sitte and Urban Aesthetics in Southeast Europe and the Eastern Mediterranean”, International Conference Camillo Sitte and the Circulation of Ideas on Urban Aesthetics. Europe and Latin America: 1880-1930, Universidade Estadual Paulista UNESP Bauru, Brazil, 7-9/10/2004 (Ανακοίνωση)

 

  • Public presentation of the research project Culture 2000, Walled Towns / the case of Chania, In Civitella del Tronto, 16-18/5/2003 (Ανακοίνωση

 

  • «Les acquis d’une initiative locale. La mise en valeur du patrimoine industriel de la ville de Volos–Grèce», Université d’été Habiter le patrimoine, Saumur, 13-16/10/ (Ανακοίνωση)  (δημοσιεύθηκε ως κεφάλαιο βιβλίου)

 

  • “Looking towards the past, looking towards the future. Urban design projects for ‘Thessaloniki 1997’ Cultural Capital of Europe”. International Conference Modern Greece and its Monuments, Yale University, The Hellenic Studies Program, USA, 5-6/4/ (Ανακοίνωση) (δημοσιεύθηκε ως κεφάλαιο βιβλίου)

 

  • «Η πολεοδομία του νέου βασιλείου», Πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου Η Οθωνική Ελλάδα και η συγκρότηση του ελληνικού κράτους, Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών – Ινστιτούτο Γκαίτε, 7-9/5/2000. Αθήνα: Εκδ. Οδυσσέας 2002 (301-316).

 

 

  • “Visions of Constantinople / Istanbul from the 19th century guidebooks”, Proceedings of the International Conference Oriental–Occidental; Geography, Identity, Space. Association of Collegiate Schools of Architecture, Istanbul, 15-19/6/2001, ACSA 2001 (8-12).

 

  • “The construction of the artificial harbour of Thessaloniki, 1896-1920. Technological innovation and urban modernisation”, Proceedings of the 10th TICCIH Ιnternational Conference Maritime Technologies, Athens 2000 (171-176).

 

  • «La transformation des échelles levantines au XIXe siècle», suivi de  «Thessalonique, le choix de l’eau», Séminaire International Les échelles territoriales de la ville portuaire, Réseau des chercheurs français sur la ville portuaire – UNESCO, Paris 8-9/3/ (Ανακοίνωση)

 

  • «La réhabilitation de la partie historique du port de Thessalonique», Premières Rencontres des villes jumelées et amies de Marseille, Célébration du 26ème centenaire de la fondation de la ville, Municipalité de Marseille, 18-19/6/ (Ανακοίνωση)

 

  • «L’architecture de l’eau à Thessalonique. Projets pour une capitale culturelle», Actes du séminaire International Développement urbain durable en zone côtière, UNESCO, Mahdia, Tunisie 21-24/6/ Paris 2000 (136-141) https://issuu.com/pubcipriano/docs/madhia
  • Invited discussant / Προσκεκλημένη “συζητήτρια” στη συνεδρία για θέματα αστικής ιστοριογραφίας με τους καθηγητές Erol Tümertekin, Ilhan Tekeli, Stefanos Yerasimou. Ελληνοτουρκικό Συμπόσιο Sosiopolitical Sciences and Historiography in Turkey Today: Major currents. Τμήμα πολιτικής επιστήμης και ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο – UNESCO, Αθήνα 28-30/5/1998. (Ανακοίνωση)

 

  • “The construction of the artificial harbour of Thessaloniki, 1896-1920. Technological innovation and urban modernisation”, International Conference on Maritime Technologies, The International Committee for the Conservation of Industrial Heritage, Athens – Thessaloniki, 22-29/6/ (Ανακοίνωση)

 

  • «Από τις ‘σκάλες’ του Λεβάντε στις σύγχρονες εμπορικές αποβάθρες. Λιμενικά έργα και όψεις του εξευρωπαϊσμού των πόλεων στην ανατολική Μεσόγειο, 1870-1910», Πρακτικά Διεθνούς συνεδρίου Η πόλη στους νεώτερους χρόνους. Μεσογειακές και Βαλκάνιες όψεις, Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού–Μνήμων, Αθήνα 2000 (51-68) ISBN 9789607089175

 

  • “On the state of the Jewish Community of Salonica after the fire of 1917. An unpublished memoir and other documents from the Papers of Henry Morgenthau Sr”, Proceedings of the international conference The Jewish Communities of Southeastern Europe from the 15th to the 20th century, Hassiotis ed., Thessaloniki: Institute for the Balkan Studies, 1997 (147-174).

 

  • «Ένταξη του ιστορικού τμήματος του λιμανιού της Θεσσαλονίκης στον αστικό ιστό» (με Γ.Παπακώστα και Ν.Παπαμίχο), Διεθνές συνέδριο Λιμάνι και Πόλη, Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ – Istituto Universitario Architettura Venezia, 11-14/12/1997. (Ανακοίνωση).

 

  • «La ville, la guerre et les réfugiés. Salonique entre les années 1920 et 1930», International Conference on European Cities and Societies, European Association of Urban Historians, Strasbourg 8-10/9/ (Ανακοίνωση)  (δημοσιεύθηκε ως κεφάλαιο βιβλίου).

 

  • «De l’urbanisme néoclassique à l’urbanisme moderne. La reconstruction de la ville de Corinthe après les tremblements de terre de 1858 et de 1928», Deuxième Colloque International des Villes Reconstruites, Institut de Géoarchitecture, Université de Bretagne Occidentale, L’Orient, 20-22/1/ (δημοσιεύθηκε ως κεφάλαιο βιβλίου)

 

  • “Fire, war and Refugee Housing; Thessaloniki between 1920 and 1930”, Annual Meeting of the Society of Architectural Historians, Charleston, USA, 14-18/4/ (Ανακοίνωση).

 

  • “The town plan as schema for new social and spatial identity. Urban designs in 19th century Greece”, International Conference on Urban History, European Association of Urban Historians, Amsterdam, 4-7/9/ (Ανακοίνωση).

 

  • “Metamorphoses of Corinth: From the Community of the Ottoman Era to the Neohellenic Town”, International Conference on Planning History, Planning History Group & Society for American City and Regional Planning History. Richmond, USA 7-10/11/ (Δημοσιεύθηκε ως άρθρο περιοδικού).

 

  • “The Revaluation of Urban Space. The ‘Green Book’ for the European Cities and the Case of Greece” (with Kalogirou and N.Papamichos), International Seminar Undefended Cities and Regions Facing the New European Order, AUTh and NTUA, Lemnos 27/8-1/9/1991. (Δημοσιεύθηκε ως άρθρο περιοδικού).

 

  • «La ‘mise en valeur’ du quartier de la Haute-Ville de Thessaloniki. Réhabilitation ou rénovation?» (avec Kalogirou), Conference Internationale Recherche sur le Logement : Les enjeux urbains de l’habitat, Paris, La Villette, 7/1990. (Δημοσιεύθηκε ως άρθρο περιοδικού).

 

  • “Urban Art Revisited, or the Pastiches of Urbanity”, Colloque International Conception Architecturale et Urbaine, Ecole d’Architecture de Paris la Villette – School of Architecture AUTh. Hydra, 3-6/9/ (Ανακοίνωση).

 

  • «Recomposition de la vie et de l’espace urbains», Actes du Colloque Les Raisons de l’Urbain LARES-Université Rennes 2/ Plan Urbain, 1991 (289-295).

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

 

  • «Το μεσοπολεμικό τεχνικό-αγροτικό τοπίο των πεδιάδων του Στρυμόνα και του Αξιού: η διαμόρφωση και ανάδειξη του μέσα από το ερευνητικό πρόγραμμα MODSCAPES-HERA», Διημερίδα Αρχιτεκτονικής Τοπίου, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, 9-10/10/2020. Ηλεκτρονική έκδοση https://www.ihu.gr/event/imerida-topia-topion-sn360130

 

  • «Τα ‘Γεωπονικά’ αγροκτήματα του Κάμπου των Γιαννιτσών και η αρχιτεκτονική κληρονομιά τους: πρόταση για τη μελέτη και ανάδειξη της», (με Π.Ανδρικόπουλο και Μ.Τριανταφυλλίδου) , στο επιστημονικό συνέδριο Προστασία Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού – 20 χρόνια Δ.Μ.Π.Σ., Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ., 20-23/11/2019. Ηλεκτρονική έκδοση.

 

  • «Ιστορική ανάλυση του κτιρίου της Θεολογικής Σχολής Χάλκης και της αρχιτεκτονικής του», στο επιστημονικό συνέδριο «Προστασία Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού – 20 χρόνιαΔ.Μ.Π.Σ.», Οργάνωση  Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., 20-23/11/2019. (Ανακοίνωση)

 

  • «Μετασχηματισμοί των πόλεων της Ανατολικής Μεσογείου, 19ος/20ος αι.», Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου, Επιστημονική συνάντηση: Η Πόλη μέσα από το φακό του Αχιλλέως Σαμαντζή και του Ευγενίου Δαλέζιου. Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας, 30/3/2017. (Ανακοίνωση).

 

  • «Τα σχολικά κτίρια στην Πόλη κατά τον 19ο αιώνα», Κύκλος ομιλιών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών (ΙΙΕ) / ΕΙΕ, Πολίτικες ιστορίες και εικόνες 15ος – 20ός αι., 24/11/2015. (Ανακοίνωση).

 

  • «Η κατασκευή της Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη, 1953-1972. Η πρώτη φάση», Πρακτικά συνεδρίου Η ελληνική πόλη και η πολεοδομία του μοντέρνου, DO.CO.MO.MO, Α.Βιτοπούλου, Α.Γερόλυμπου, Π.Τουρνικιώτης (επιμ.), Αθήνα: Futura 2015 (315-330) ISBN 978-960-9489-49-2

 

  • «Ο Βόλος και τα μεσογειακά του δίκτυα», Ημερίδα Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ. – DeMuCiV  Δίκτυα μεσογειακών πόλεων : σχέσεις και συγκρίσεις με αφετηρία το Μουσείο της πόλης του Βόλου, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Θεσσαλονίκη, 4/4/2015. (Ανακοίνωση)

 

  • «Γαλλικές εργοληπτικές εταιρείες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, 1872-1912. Πολεοδομικοί και αρχιτεκτονικοί νεωτερισμοί», Διεπιστημονικό Συμπόσιο, Η Θεσσαλονίκη τις παραμονές του 1912, Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, 21-23/9/2012. Ηλεκτρονική έκδοση> http://www.jmth.gr/article-01082015-symposium-thessaloniki-on-the-eve-of-1912

 

  • «Η αρχιτεκτονική των προσφυγικών συνοικισμών και η περίπτωση της Νέας Ιωνίας Βόλου», σε εκδήλωση στο πλαίσιο της προβολής του ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού Σμύρνη, η Καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1900-1922, Δήμος Βόλου, Νέα Ιωνία 24/11/2012. (Ανακοίνωση)

 

  • «Προσφυγική εγκατάσταση και κοινωνικοί και πολεοδομικοί μετασχηματισμοί της Θεσσαλονίκης, 1922-1930», Πρακτικά Ημερίδας Η μεταμόρφωση της Θεσσαλονίκης: Η εγκατάσταση των προσφύγων στην πόλης (1920-1940), Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς, Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο 2010 (43-88) ISBN 978-960-458-244-0.

 

  • «Πολιτιστικός τουρισμός, αρχιτεκτονική κληρονομιά και ποιότητα ζωής: προϋποθέσεις και ζητούμενα για τη Θεσσαλονίκη», Ημερίδα Πολιτιστικός Τουρισμός: Πραγματικότητα ή Ουτοπία για την πόλη της Θεσσαλονίκης; οργάνωση Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. 23/10/2008. (Ανακοίνωση)

 

  • «Ο σχεδιασμός των θεσσαλικών πόλεων μετά το 1881: πολεοδομικά πρότυπα και εκσυγχρονιστικές επιδιώξεις», Πρακτικά επιστημονικής συνάντησης Ο Νεοκλασικισμός στη Θεσσαλία, Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας, 2005 (8-27).

 

  • «Δυτική Θεσσαλονίκη. Δυνατότητες και προοπτικές για την ανασύνταξη του Μητροπολιτικού χώρου» (με Ν.Παπαμίχο), Πρακτικά διεθνούς συνεδρίου Οικονομική και κοινωνική ιστορία της Θεσσαλονίκης, Υπουργείο Μ-Θ., Θεσσαλονίκη 20-21/3/2000  (207-212).

 

  • «Η πολεοδομία και η χωροταξία στη δεκαετία του 1960» (με Ν.Παπαμίχο), Πρακτικά συνεδρίου Η πολεοδομία στην Ελλάδα από το 1949 έως το 1974, Εταιρεία Ιστορίας της Πόλης και της Πολεοδομίας και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βόλος 2000 (49-58).

 

  • «Ο διαγωνισμός για τον ανασχεδιασμό του άξονα της Αριστοτέλους», Πρακτικά Επιστημονικής διημερίδας Αρχαία Αγορά Θεσσαλονίκης, οργάνωση 16η Εφορεία Αρχαιοτήτων, Θεσσαλονίκη: University Studio Press, 2001 (281-292).

 

  • «Η Κωνσταντινούπολη μέσα από τους ταξιδιωτικούς οδηγούς του 19ου αιώνα», Πρακτικά επιστημονικής ημερίδας Η καθημερινή ζωή στην Κωνσταντινούπολη στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, Σύνδεσμος των εν Αθήναις Μεγαλοσχολιτών, Αθήνα 12/12/1998 Αθήνα, 1999 (15-55).

 

  • «Αστικός σχεδιασμός και ελληνική πόλη. Οι προκλήσεις μιας δύσκολης σύζευξης», Επιστημονική ημερίδα για το Πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ-ΑΓΕΤ Δέκα μελέτες για την ελληνική πόλη, Οργάνωση ΑΓΕΤ- Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ, 2/10/1998. (Ανακοίνωση)

 

  • «Θεσσαλονίκη 1922-1930. Η προσφυγική εγκατάσταση και ο βίαιος μετασχηματισμός του αστικού χώρου», Πρακτικά Επιστημονικού Συμποσίου O ξεριζωμός και η άλλη πατρίδα. Οι Προσφυγουπόλεις στην Ελλάδα, οργάνωση Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού & Γενικής Παιδείας, Σχολή Μωραΐτη, Αθήνα 1999 (315-340).

 

  • «Το σχέδιο της πόλης και η διαμόρφωση της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας του Βόλου (1881-1921). Δημοτικές προδιαγραφές και ιδιωτικές πρωτοβουλίες», Συμπόσιο Αρχιτέκτονες του Βόλου – Συμβολές στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας Βόλου, 14-15/11/1997. (Ανακοίνωση)

 

  • «Στοιχεία για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας από έγγραφα του Αναστασίου Αδοσίδη», Πρακτικά επιστημονικής ημερίδας Η παρουσία των εθνικών μειονοτήτων στην Κωνσταντινούπολη τον 19ο αιώνα, 5/10/1996, Σύνδεσμος των εν Αθήναις Μεγαλοσχολιτών (199-222). Ολόκληρος ο τόμος εκδόθηκε σε τουρκική μετάφραση με τίτλο Yÿzyil Istanbul’un Gayrimüslimler, Tahir Vakfi Yurt Yayinlari, Istanbul 1999.

 

  • «Λαδάδικα Θεσσαλονίκης πριν και μετά από την ‘πρότυπη’ πολεοδομική επέμβαση: αποκατάσταση κελυφών, εκτόπιση χρήσεων» (με Α.Γερόλυμπου), Πρακτικά συνεδρίου Μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις στον ιστό της πόλης, οργάνωση ΕΜΠ, ΑΠΘ, ΒΕΑ, ΒΕΠ, Αθήνα 3-4 /5/1996 (98-104).

 

  • «Νεάπολη. Ο σχηματισμός του προσφυγικού συνοικισμού στη δεκαετία 1920», Επιστημονική ημερίδα Ο Τόπος, η Ιστορία οι Άνθρωποι, Οργάνωση Δήμος Νεάπολης,16/11/1996. (Ανακοίνωση).

 

  • «Η κατασκευή του τεχνητού λιμένα και οι μεταβολές του αστικού τοπίου 1897-1930», Επιστημονική διημερίδα Η περιοχή Αγίου Μηνά – πλατείας Ελευθερίας-Λαδάδικων. Επιστημονική και τοπογραφική ανασκόπηση, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Πολιτιστικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος 21-22/10/1995. (Ανακοίνωση).

 

  • «Η δημιουργία των προσφυγικών συνοικισμών Αγίου Παύλου και Ευαγγελιστρίας», Πρακτικά διημερίδας Εκτός των Τειχών, Θεσσαλονίκη: Δήμος Αγίου Παύλου, 1995 (81-107).

 

 

  • «Οι δρόμοι του κρασιού στην κεντρική Μακεδονία και η θέση της Νάουσας» (με Ν.Παπαμίχο), Συνέδριο Βιομηχανική κληρονομιά και οικονομική ανάπτυξη της Νάουσας 1875-1994, οργάνωση Δήμος Νάουσας, 12-14/5/1994. (Ανακοίνωση).

 

  • «Ο Βόλος του τότε και οι παρεμβάσεις του σήμερα», Επιστημονική ημερίδα Ο Βόλος μέχρι τους σεισμούς του 1955-56, Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας Βόλου, 25/6/1994. (Ανακοίνωση).

 

  • «Ο Βόλος από τον 19ο στον 20ο αιώνα. Η ανάδυση της βιομηχανικής πόλης», Συνέδριο Η βιομηχανία του Βόλου και της περιοχής του, 1881-1981, Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας Βόλου, 19-21/11/1993. (δημοσιεύθηκε ως κεφάλαιο βιβλίου).

 

  • «Εξέλιξη της πόλης της Κορίνθου από την όψιμη τουρκοκρατία έως την ανοικοδόμησή της μετά τον σεισμό του 1928», Σεμινάρια της Ερμούπολης Νεώτερες έρευνες για τη νεοελληνική πόλη. Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών E.I.E., Ερμούπολη 2-12/7/1991. (Ανακοίνωση).

 

  • «Λαδάδικα Θεσσαλονίκης. Παρελθόν και μέλλον ενός ιστορικού τόπου» (με A.Γερόλυμπου, N.Kαλογήρου, Tρακοσοπούλου), Συνέδριο Θεσσαλονίκη-Ρύθμιση του χώρου και αστικός σχεδιασμός, TEE-TKM, Θεσσαλονίκη, Ιούνιος 1990 (Ανακοίνωση).

 

  • “New Projects in Local Regulation”, Changing Labor Process and New Forms of Urbanisation, Proceedings of Samos International Seminar, Thessaloniki 1988 (115-121). Αναδημοσιεύθηκε στον IB’ τόμο της Επιστημονικής Επετηρίδας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων AΠΘ, 1990, (185-195).

 

  • «Θεσσαλονίκη 1900-1940. Από τις αντιφάσεις του κοσμοπολιτισμού στην ομοιογένεια της ελληνικής πόλης» (με A.Γερόλυμπου), Πρακτικά του Συμποσίου Ιστορίας H Θεσσαλονίκη μετά το 1912, Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης 1986 (449-473).

 

 

  • «Πόλη και πολεοδομία στη βόρειο Ελλάδα μετά το 1912» (με A.Γερόλυμπου, N.Kαλογήρου, K.Kαυκούλα και N.Παπαμίχο), Πρακτικά του Διεθνούς Συμποσίου Ιστορίας Nεοελληνική Πόλη, Αθήνα: Mνήμων, 1985 (397-421).

 

 

 

 

ΑΛΛΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

 

«D.H.T.G.: Ένα πρώιμο δείγμα ελληνικού μοντερνισμού και μια αργοπορημένη τήρηση υπόσχεσης»,  στο Αφιέρωμα στον Θαλή Αργυρόπουλο, Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ)  2014 (69-76), ηλεκτρονική έκδοση http://docplayer.gr/2262444-Afieroma-ston-thali-argyropoylo.html

 

«Μπιτ-παζάρ: Η στοά των παλαιοπωλών», στο ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ, Θεσσαλονίκη Παραδοσιακές αγορές κυριακάτικο ένθετο της Καθημερινής 3.2.2002 (29-31).

 

«Λαδάδικα: Οι περιπέτειες μιας ανάπλασης» (με Α.Γερόλυμπου), στο ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ, Θεσσαλονίκη Παραδοσιακές αγορές, κυριακάτικο ένθετο της Καθημερινής 3.2.2002 (21-22).

 

«Η πόλη του δυτικού μεσαίωνα: τα έξι καταστατικά γνωρίσματα», στο ΙΣΤΟΡΙΚΑ, Η μεσαιωνική πόλη, εβδομαδιαίο ένθετο της Ελευθεροτυπίας 118/17.1.2002 (6-13).

 

«Η ομορφιά βρίσκεται στο βλέμμα του παρατηρητή», στο Εν Βόλω, τχ.1, αφιέρωμα Ο Βόλος με τη ματιά του επισκέπτη, άνοιξη 2001 (59).

 

«Βόλος, η δημιουργία της νέας πόλης», στο ΙΣΤΟΡΙΚΑ,  Βόλος: Το αστικό θαύμα, εβδομαδιαίο ένθετο της Ελευθεροτυπίας 66/18.1.2001 (6-9).

 

«Δρόμοι και δημόσιοι χώροι. Τα δίκτυα της κοινωνικότητας στην πόλη», στο ΠΡΙΣΜΑ, αφιέρωμα Οι δρόμοι της πόλης, περιοδικό του ΤΕΕ-Κιλκίς, 10/2000, (9-13).

 

Παρουσίαση της Ημερίδας Αστικός σχεδιασμός: δύο διαφορετικές προσεγγίσεις, που οργανώθηκε από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ και το Πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ «Δέκα σχέδια για την ελληνική πόλη», στις 2.10.1998, στην Επιστημονική Επετηρίδα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ, τομ. ΙΖ/1999-2000 (261-263).

 

«Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Παλιά και νέα ταυτότητα», στο Εμείς & Η Τράπεζα, περιοδική έκδοση της Ε.Τ.Ε., 11/1998, (38-41).

 

«Η ανάπλαση του παλιού τμήματος του λιμανιού της Θεσσαλονίκης» (με Γ.Παπακώστα και Ν.Παπαμίχο),  στο Αρχιτέκτονες, περιοδικό του ΣΑΔΑΣ, 8/1997 (70-74).

 

«Σχέδια πόλεων και εφαρμογή τους στην Eλλάδα του 19ου αιώνα» (με K.Kαυκούλα και N.Παπαμίχο), στο Kατασκευαστής, 9/1990 (22-27).

 

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

 

Συμβολή με υλικό στην καταληκτική έκθεση των εργασιών και εικονογραφικών τεκμηρίων του ερευνητικού προγράμματος MODSCAPES – HERA, με τίτλο Enter the Modern Landscape. Οργάνωση MODSCAPES research team in collaboration with BOZAR – Brussels’ Center for Fine Arts, 29/11/2019 έως 12/1/2020  https://www.modscapes.eu/brusselsevent2019/exhibition/

 

Μέλος της επιστημονικής επιτροπής για την έκθεση Souvenirs de Salonique.Histoires françaises d’hier à aujourd’hui / Γαλλικές ιστορίες από το χθες στο σήμερα, και υπεύθυνη για το θέμα Οικονομία και Υποδομές. Οργάνωση Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, 15/3 έως15/5/2019,  https://www.ift.gr/fr/exposition-conferences-quot-souvenirs-de-salonique-histoires-francaises-d-hier-a-aujourd-hui-quot/    

 

Επιμέλεια 13 πανώ με έργα ρωμιών αρχιτεκτόνων (εκκλησίες, σχολεία, νοσοκομεία, τράπεζες, θέατρα και ιδιωτικές κατοικίες) στις περιφέρειες της Καππαδοκίας, του Πόντου, και της Σμύρνης για την έκθεση Η Συμβολή της Ρωμαίικής Κοινότητας τον 19ο και 20ο αιώνα στους τομείς: Παιδείας, Διοίκησης, Νομικής Επιστήμης, Ιατρικής – Φαρμακευτικής, Καλές Τέχνες, Αρχιτεκτονικής, Βιομηχανίας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης  και Οικονομίας / Osmanli ve Cumhuriyet Dönemlerinde Rum Toplumunun Kültürel Katkilarindan Örnekler. Mimarlik, Eğitm, Tip, Bilimiler, Sağlik, Endüstri ve Ekonomi. Οργάνωση: Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών και Tarih Vakfi ve Ankara Mimarlar Odasi, Ankara Mimarlar Odasi, 12-15/11/2018 https://docplayer.biz.tr/108855756-Sergi-osmanli-ve-cumhuriyet-donemlerinde-rum-toplumunun-kulturel-katkilarindan-ornekler.html

 

Μέλος της οργανωτικής επιτροπής για την Έκθεση Διπλωματικών Εργασιών 2010-2011 των φοιτητών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ και της Αρχιτεκτονικής Σχολής  του Istanbul Technical University, στο πλαίσιο της 15ης Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης & της Μεσογείου με θέμα ‘Symbiosis?’ (http://portal.tee.gr/portal/page/portal/teetkm/GRAFEIO_TYPOY/TEXNOGRAFHMA_2011/TEXNOGRAFHMA_427/427%2019.pdf

 

Μέλος της επιστημονικής επιτροπής για την έκθεση και το συμπόσιο με θέμα Αρχιτέκτονες του Βόλου. Συμβολές στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική,  που οργάνωσαν ο Δήμος Βόλου (Δημοτικό Κέντρο Ιστορικών Ερευνών, Τεκμηρίωσης, Αρχείων και Εκθεμάτων) και το ΤΕΕ Νομού Μαγνησίας υπό την αιγίδα του ΥΠ.ΠΟ., 14/10-30/11/1997.

 

 

 

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ – ΟΜΙΛΙΕΣ κλ.π.

 

«Το Μπιτ παζάρ», επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, TV100-08/05/22, https://www.youtube.com/watch?v=GngTnsOYitM

 

«Το κτήριο της Θεολογικής Σχολής Χάλκης και η αποκατάστασή του», Β΄Κύκλος Διαδικτυακών Διαλέξεων Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης, Σισμανόγλειο Μέγαρο – Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη,  12/10/ 2021.  https://www.youtube.com/user/sismanogliomegaro/videos

 

«Βόλος, η διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της πόλης», Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης, 16/11/2018.

 

«Οθωμανικά μνημεία της Θεσσαλονίκης: αρχιτεκτονική και πολεοδομία». Εκπαιδευτική περιήγηση στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Σεμιναρίου Οθωμανικής Γλώσσας και Παλαιογραφίας από το Ελληνικό Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΕΕΣΝΑΕ – ΕΚΕΝΕ) και της Εταιρείας Μελέτης της Καθ’ Ημάς Ανατολής (ΕΤΜΕΛΑΝ), 13-14/10/2018.

 

“Jewish Heritage of Thessaloniki”, Kültürel Mirası Koruma Derneği / Association for the Protection of Cultural Heritage, Istanbul, 26/1/2016.

 

«Μετασχηματισμοί της Θεσσαλονίκης στον 19ο και 20ο αιώνα: Πολιτισμικές ανατροπές και πολεοδομικές αναδιατάξεις», Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών, Φιλοσοφική σχολή ΑΠΘ, 30/3/2016.

 

«Πλατεία Ελευθερίας: πλατεία μνήμης, συμφιλίωσης και συγνώμης», ομιλία στην έκθεση των μελετών για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό : Ανάπλαση Πλατείας Ελευθερίας. Ανάκτηση κοινόχρηστων χώρων. Ανάδειξη τοπόσημου.  ∆ιατηρητέο Κτίριο Alpha Bank, Θεσσαλονίκη 4-13/4/2014.

 

«Πλατεία Ελευθερίας. Μια συνάντηση με την πρόσφατη ιστορία της Θεσσαλονίκης», Μνήμη και δημόσιος χώρος. Η πόλη συζητά με αφορμή τον επανασχεδιασμό της Πλατείας Ελευθερίας. Δήμος Θεσσαλονίκης, Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, 16 /11/2013.

 

 “Thessaloniki’s Heritage: The Layers of the Past”, EUROPA NOSTRA Turkey – ITÜ Istanbul 17/4/2013.

 

“Ottoman Heritage of Thessaloniki”, EUROPA NOSTRA Turkey – ITÜ Istanbul 20/3/2013.

 

«Η μεταπολεμική Θεσσαλονίκη στην  περιπέτεια του μοντερνισμού», Πόλη, αρχιτεκτονική και καθημερινή ζωή, Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Δήμου Θεσσαλονίκης,19/3/2012.

 

 «Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη : η παράλληλη πορεία προς τον εκδυτικισμό και ο ρόλος των Ρωμιών αρχιτεκτόνων», Ένωση Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως ΒΕ, Καλαμαριά, 30/5/2012.

 

Συμμετοχή στην εσπερίδα με θέμα Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη-Προύσα-Σμύρνη, οργάνωση Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ και Σύλλογος Φίλων Τελλογλείου Ιδρύματος, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, 16/2/2012.

 

 «Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη : παράλληλοι βηματισμοί προς τον εκδυτικισμό», Εγκαίνια της έκθεσης «Οι Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης στην περίοδο του εκδυτικισμού»,  ΤΕΕ/ΤΚΜ 1/4/2011. http://portal.tee.gr/portal/page/portal/teetkm/DRASTHRIOTHTES/EKDHLVSEIS/EKDHLWSEIS_2010_2013/%CF%C9%20%D1%D9%CC%C9%CF%C9%20%C1%D1%D7%C9%D4%C5%CA%D4%CF%CD%C5%D3%20%D4%C7%D3%20%D0%CF%CB%C7%D3/Tab1/xastaoglou.pdf

 

«Νεωτερικότητα και μνήμη στη μεταπολεμική διαμόρφωση της Θεσσαλονίκης» παρουσίαση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, κύκλος διαλέξεων για τη Θεσσαλονίκη, 17/1/2007.

 

Δύο  εκπομπές για την ιστορία και τον σχεδιασμό των Θεσσαλικών πόλεων, ΕΡΑ – Θεσσαλίας, Μάρτιος 2005.

 

«Τα τείχη και η υπέρβαση τους – η εκδοχή των Χανίων», 2ο Θερινό Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής, αφιερωμένο στο θέμα ΤΟ ΟΡΙΟ  της πόλης, Κ.Α.Μ. / Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, Χανιά, 7/8/2003  (Περιοδικό Αρχιτέκτονες, 45/ Μάιος-Ιούνιος 2004, σελ. 29).

 

“The urban physiognomy of Thessaloniki architectural competitions”, διαλέξη σε ομάδα 13 φοιτητών της Architectural Association του Λονδίνου, συνοδός καθηγητής Charles Tashiba, Θεσσαλονίκη 2/2002.

 

«Πόλεις και οικιστικό δίκτυο της Μεσογείου», μάθημα στο Θερινό Οικολογικό Πανεπιστήμιο, Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών, με γενικό θέμα την Οικογεωγραφία της Μεσογείου, Σκύρος 5-20/7/2001.

 

«Το αστικό φαινόμενο και η ιστορία του πολεοδομικού σχεδιασμού», μάθημα στο Θερινό Οικολογικό Πανεπιστήμιο, Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών, με γενικό θέμα Βιώσιμες Πόλεις, Κεφαλονιά 3-21/7/ 2000.

 

«Thessalonique et la mer – Le concours du front maritime», διάλεξη σε τάξη φοιτητών της Ecole d’Architecture de Clermont-Ferrant, συνοδός καθηγητής Didier Rebois, Θεσσαλονίκη 29/11/1999.

 

“Greek coastal cities”, διάλεξη στο EASA99 – European Architecture Students’ Assembly, Καβάλα, 3/8/1999.

 

«Η κατασκευή των προσφυγικών συνοικισμών Κάμπελ-Βότση, Βυζαντίου και Καλαμαριάς», ομιλία στις εκδηλώσεις του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού, Δήμος Καλαμαριάς, 9/9/1998.

 

Διάλεξη για τον δημόσιο χώρο της Θεσσαλονίκης και το Πρόγραμμα των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών του ΟΠΠΕΘ’97, σε ομάδα 50 φοιτητών και 3 διδασκόντων του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, σε εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη 12/5/1997.

 

“The urban physiognomy of Thessaloniki and the Program of OCCE-Th’97 architectural competitions”, διάλεξη σε ομάδα 13 φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Trondheim-Νορβηγία με τον καθηγητή Bjorn Roe, σε εκπαιδευτική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, 10/2/1997.

 

«Η προσφυγική Θεσσαλονίκη». Ομιλία στη σειρά των διαλέξεων της Εταιρείας Ιστορίας της Πόλης και της Πολεοδομίας, 13/2/1996.

 

Παρουσίαση της “Τυπολογικής ανάλυσης του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης” στην Ημερίδα Παρεμβάσεις ποιοτικής αναβάθμισης σε ιστορικά κέντρα, οργάνωση Δήμος Πατρέων και Σύλλογος Αρχιτεκτόνων νομού Αχαΐας, Πάτρα 9/12/1995.

 

«Παρεμβαίνοντας στον ιστορικό πυρήνα της Θεσσαλονίκης», διάλεξη στο σεμινάριο επαγγελματικής κατάρτισης του ΤΕΕ-ΤΚΜ Αστικός Σχεδιασμός: ο δημόσιος χώρος της πόλης, Θεσσαλονίκη 25/5/1994.

 

«Νέες απόψεις για τον σχεδιασμό του αστικού χώρου: το Πράσινο Βιβλίο της ΕΚ για το αστικό περιβάλλον», διάλεξη στο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης μηχανικών Αστικός και Περιφερειακός Σχεδιασμός: εκσυγχρονισμός διαδικασιών, μεθόδων, τεχνολογιών, επιστ.υπ. Ε.Καρνάβου, Τμήμα Τοπογράφων ΑΠΘ, 18/10/1993.

 

«Διατήρηση και επανάχρηση των ιστορικών κέντρων των πόλεων». Εισήγηση στο σεμινάριο επαγγελματικής κατάρτισης διπλωματούχων μηχανικών με θέμα Αστικός Σχεδιασμός, οργάνωση TEE-Τμήμα Δυτικής Ελλάδας, Πάτρα 11/1991.

 

«Ιστορικές, κοινωνικές και οικονομικές παράμετροι για τις επεμβάσεις στα ιστορικά οικιστικά σύνολα». Διάλεξη στα Επιδοτούμενα σεμινάρια νέων μηχανικών με θέμα Συντήρηση-αναστήλωση μνημείων και ιστορικών οικιστικών συνόλων, οργάνωση TEE-Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη Οκτώβριος-Δεκέμβριος 1990.

 

«Προστασία και αποκατάσταση ιστορικών οικιστικών συνόλων. Ιστορικές, κοινωνικές και οικονομικές παράμετροι». Διάλεξη στο σεμινάριο εκπαίδευσης διπλωματούχων μηχανικών με θέμα Συντήρηση-διατήρηση, αρχιτεκτονική αναστήλωση μνημείων και παραδοσιακών οικισμών, οργάνωση TEE-Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας, Οκτώβριος-Δεκέμβριος 1990, Καβάλα.

 

«Σχέδια πόλεων και εφαρμογή τους στην Ελλάδα του 19ου αιώνα». Εισήγηση στην ημερίδα H έρευνα στον αστικό χώρο, που οργάνωσε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του YBET, Δεκέμβριος 1988 (με K.Kαυκούλα και N.Παπαμίχο).

 

«H έννοια της τοπικότητας και η αυτοτέλεια των αστικών περιοχών». Διάλεξη στο Πρόγραμμα Κατάρτισης Συμβούλων Τοπικής Ανάπτυξης, EETAA, Οκτώβριος 1988.

 

Συμμετοχή στην ημερίδα με θέμα την παρουσίαση και συζήτηση των βραβευμένων προτάσεων του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού Ανάπλαση της περιοχής των Παλιών Bόλου. Οργάνωση Δήμος Bόλου, Φεβρουάριος 1986.

 

«Κοινωνιολογία της πόλης». Διάλεξη στον κύκλο διαλέξεων για την ανανέωση του προγράμματος σπουδών, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης,  Σεπτέμβριος 1985.

 

«Τόποι και τρόποι ζωής στη σύγχρονη πόλη». Διάλεξη στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στον ετήσιο κύκλο διαλέξεων με θέμα Πόλη και κοινωνικός χώρος, Νοέμβριος 1986.

 

«Πόλη και Ιδεολογία» και «Το φαινόμενο και η κοινωνία των πόλεων». Δύο διαλέξεις στο Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Bόλου, Φεβρουάριος 1982.

 

«Κοινωνικές θεωρίες για την πόλη», «Αστική κοινωνιολογία», «Αναπτυξιακή πολιτική και πολεοδομική επέμβαση». Τρεις διαλέξεις στον κύκλο Σεμιναρίων του TEE-Τμήμα Μαγνησίας και το Ερευνητικό Κέντρο Bόλου, 1979.

 

«H κοινωνική προέλευση των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής ως παράγων που καθορίζει τη σπουδαστική τους επίδοση». Ανακοίνωση στο Σεμινάριο Σημερινά προβλήματα στην Αρχιτεκτονική Εκπαίδευση, Οργάνωση Έδρα Kτιριολογίας της Πολυτεχνικής Σχολής AΠΘ, 1979. 

 

«O μύθος των ίσων ευκαιριών εκπαίδευσης». Ανακοίνωση στον Πρώτο Κύκλο Σεμιναρίων Φλωρίνης, στα Πρακτικά Σεμιναρίων Φλωρίνης, Έδρα Kτιριολογίας της Πολυτεχνικής Σχολής AΠΘ 1976 (127-131).

 

 

 

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

 

Παρουσίαση του καταλόγου της έκθεσης «Souvenirs de Salonique, Γαλλικές ιστορίες από το χθες στο σήμερα», έκδοση του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, στο βιβλιοπωλείο Ιανός, στην Αθήνα 15/1/2020 και στη Θεσσαλονίκη 29/1/2020 https://www.ift.gr/paroysiasi-toy-ergoy-souvenirs-de-salonique-gallikes-istories-apo-to-chthes-sto-simera/

 

Παρουσίαση του βιβλίου Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης – Το κτίριο και η αποκατάσταση του, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Κτίριο Μ2, αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ, 13/10/ 2016.

 

Παρουσίαση του βιβλίου Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης – Το κτίριο και η αποκατάσταση του, οργάνωση Εστία Θεολόγων Χάλκης και Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών, Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών, Αθήνα, 2/2/2018.

 

Παρουσίαση του βιβλίου των Γιάννη Μέγα και Τζέκυ Μπενμαγιόρ, Οι εβραίοι της Θεσσαλονίκης. Μαρτυρίες μη Θεσσαλονικέων 50 μ.χ – 1912, University Studio Press ,  Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Οργάνωση Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, 31/5/2017.

 

Παρουσίαση του βιβλίου Μετα-τοπίσεις. Φύλο, διαφορά και αστικός χώρος (επιμ. Σ. Λαδά) Αθήνα: Futura  2009, πολυχώρος «Μικρόπολις», Θεσσαλονίκη,18/3/ 2010.

 

Παρουσίαση του βιβλίου της Αιμιλίας Στεφανίδου Η πόλη-λιμάνι της Καβάλας κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας.Πολεοδομική και ιστορική διερεύνηση (1391-1912), οργάνωση Σύλλογος Καβαλιωτών,  Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού,  Θεσσαλονίκη 13/10/2008.

 

Παρουσίαση βιβλίου της Αιμιλίας Στεφανίδου Η πόλη-λιμάνι της Καβάλας κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Πολεοδομική και ιστορική διερεύνηση (1391-1912), οργάνωση Ιστορικό και Λογοτεχνικό Αρχείο Καβάλας, Καβάλα 25.2.2008.

 

Παρουσίαση του βιβλίου του Jean-Luc Pinol, Ο κόσμος των πόλεων τον 19ο αιώνα, στο περιοδικό Γεωγραφίες, 2/2001 (153-155). 

 

Παρουσίαση του βιβλίου της E. Bastéa, The Creation of Modern Athens. Planning the Myth, στο περιοδικό Town Planning Review, 2003.

 

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΡΓΩΝ