ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981      |      ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΛΠΙΣ ΜΑΤΡΑΚΙΔΗ - ΦΙΛΙΠΠΑ
ΑΘΗΝΑ 1936 -
Α.Μ. ΤΕΕ    7284

ΣΠΟΥΔΕΣ

Διπλωματούχος Αρχιτέκτων, Σχολή Αρχιτεκτόνων Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) 1955 - 1960

Diploma Housing-Building-Planning,  Bouwcentrum Rotterdam, Ολλανδία –ως  υπότροφος Ολλανδικής Κυβερνήσεως, 1971

Master in Town and Regional Planning, University of Sheffield –ως υπότροφος Ελληνικής Κυβερνήσεως 1978 -1980

 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Δημόσιος τομέας – Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας, Δημοσίων ΄Εργων ΥΠΕΧΩΔΕ   1961 - 1996

Μόνιμος εκπρόσωπος της Ελλάδος στην ομάδα εργασίας για θέματα Χωροταξίας, Κατοικίας και Σχεδιασμού της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη του Ο.Η.Ε.

Μόνιμος εκπρόσωπος της Ελλάδος της ομάδας εμπειρογνωμόνων για θέματα Πολεοδομικής και Χωροταξικής Ερεύνης της Οικονομικής Επιτροπής του Ο.Η.Ε.

Το εξώφυλλο του τεύχους της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας για την διάσωση και ανάδειξη του ιστορικού οικισμού Αναβάτου Χίου, 1985 (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 1990) - Επί προεδρίας Δημήτρη Τριποδάκη. Φωτογραφία εξωφύλλου Ελπίς Ματρακίδη-Φίλιππα.

Η Ελπίς Ματρακίδη-Φίλιππα γεννήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 1936. ΄Ηταν σύζυγος του Φραγκίσκου Φίλιππα, γεωπόνου, Γενικού Διευθυντού Βασιλικών Κτημάτων Τατοϊου, Επιθεωρητού Γεωργίας Αττικής και Νήσων (αποβιώσαντος το 2012) και μητέρα 2 παιδιών και γιαγιά 6 εγγονιών.

 

 ΣΠΟΥΔΕΣ

 

  • Τις γυμνασιακές σπουδές τελείωσε στο Αρσάκειο Γυμνασίου Θηλέων Ψυχικού (με άριστα) το 1954.
  • Στη συνέχεια σπούδασε στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο και έλαβε δίπλωμα Αρχιτέκτονος Μηχανικού το 1960.
  • ΄Εκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό και το 1971 απέκτησε το Diploma Housing Building Planning στο Bouwcentrum Rotterdam, στην Ολλανδία.
  • Στη συνέχεια,1978-1980, απέκτησε Master in Town and Regional Planning στο University of Sheffield.

 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

 

Α. Στην Κεντρική Υπηρεσία Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε (1961-1996)

 

Αρχικά, 1961-1971, ασχολήθηκε ως μελετήτρια στη Διεύθυνση Πολεοδομικών Μελετών.

 

Στη συνέχεια, 1971-1977 ασχολήθηκε με:

  • μελέτες σκοπιμότητας για την ίδρυση ζωνών Ενεργού Πολεοδομίας και επιμέρους θέματα σχετικά με την ίδρυση Οικιστικών Μονάδων.
  • σύνταξη πολεοδομικής νομοθεσίας.
  • μελέτη και σύνταξη Πολεοδομικών Διαταγμάτων με εφαρμογή άρθρων του Συντάγματος και,
  • σύνταξη του Πενταετούς Προγράμματος Οικονομικής Αναπτύξεως του ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών) για τους τομείς Πολεοδομίας και Κατοικίας.

 

Στο διάστημα 1977-1987 υπηρέτησε στη Διεύθυνση Ενεργού Πολεοδομίας, αρχικά ως αναπληρώτρια Διευθύντρια και στη συνέχεια ως Διευθύντρια.

 

Από το 1987-1990 πήρε απόσπαση στον Δήμο της Αθήνας ως συντονίστρια του Γραφείου Ειδικών Πολεοδομικών Παρεμβάσεων για τον προγραμματισμό και τη σύνταξη μελετών μείζονος πολεοδομικής σημασίας για την αναβάθμιση της Αθήνας.

 

Διετέλεσε υπεύθυνη για την παρακολούθηση της πορείας σύνταξης του φακέλου σχετικά με την υποψηφιότητα της Ελλάδος για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996.

 

Β. Συμμετείχε σε επιστημονικές επιτροπές και φορείς στην Ελλάδα και διεθνώς

 

Γ. Στο ελεύθερο επάγγελμα εκπόνησε μελέτες κατοικιών, πολεοδομικές μελέτες.

 

Συνέταξε την πολεοδομική μελέτη επέκτασης στην περιοχή Κοντόπευκου  Αγίας Παρασκευής, καθώς και τη μελέτη επέκτασης  κατά δύο οικοδομικά τετράγωνα της περιοχής Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή κ.α. 

 

Δ. Δραστηριότητες μετά τη συνταξιοδότηση

 

  • Μετά τη συνταξιοδότησή της από το Δημόσιο το 1996, με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Έβερτ, ορίστηκε Γραμματέας Ποιότητας Ζωής της Νέας Δημοκρατίας.
  • Το 2001, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Δημ. Σιούφα, ορίστηκε εξωκοινοβουλευτικό Μέλος στον Τομέα Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων της Ομάδας Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.

 

 

 

*Το υλικό της ανάρτησης παραχωρήθηκε στο Αρχείο από την ίδια τη βιογραφούμενη -την οποία ευχαριστούμε πολύ- την ΄Ανοιξη του 2021.

 

Α. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ – ΣΠΟΥΔΕΣ

 

ΕΛΠΙΣ ΜΑΤΡΑΚΙΔΗ-ΦΙΛΙΠΠΑ

Αρχιτέκτων Μηχανικός, Πολεοδόμος, Χωροτάκτης

Κάτοικος Αγίας Παρασκευής Αττικής, Διεύθυνση: Ελπίδος 5, 153 43, Τηλ: 2106391129, FAX: 2106394770 – 6945974494

Email: elpisphilippa@gmail.com

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

 

Η  Ελπίς Ματρακίδη-Φίλιππα γεννήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 1936.

΄Ηταν σύζυγος του Φραγκίσκου Φίλιππα, γεωπόνου, Γενικού Διευθυντού Βασιλικών Κτημάτων Τατοϊου, Επιθεωρητού Γεωργίας Αττικής και Νήσων (αποβιώσαντος το 2012) και μητέρα 2 παιδιών και 6 εγγονιών.

Η κόρη της Μαρία Φίλιππα είναι Πολιτικός Μηχανικός διπλωματούχος Ε.Μ.Π. με M.Sc. in Transport Planning and Engineering–University of Leeds, U.K. και η άλλη της κόρη Αικατερίνη Φίλιππα είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός διπλωματούχος Ε.Μ.Π. με Master in Architecture–University of Sheffield, U.K.

 

ΣΠΟΥΔΕΣ

 

Γυμνασιακές Σπουδές

 

1954       

  • Απολυτήριο του Αρσακείου Γυμνασίου Θηλέων Ψυχικού (με Άριστα)

 

Επιλογή επιστημονικής κατεύθυνσης

 

Οι σπουδές της στον κλάδο της Αρχιτεκτονικής ήταν προσωπική της επιθυμία και επιλογή. Από την περίοδο των Γυμνασιακών της χρόνων ασχολήθηκε με την ιστορία  της Αρχιτεκτονικής και τις διαχρονικές της εξελίξεις.

Μετά την οριστική της απόφαση και την προετοιμασία της για τις εξετάσεις εισαγωγής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. με παρακολούθηση καθημερινού φροντιστηρίου, εξαιρετικά σημαντική συμβολή για την επιτυχία της είχε ο πνευματικός της αδελφός Μάνθος Δωρής ο οποίος (παράλληλα με το φροντιστήριο) την προετοίμασε με διδασκαλία Γραμμικού και Ελευθέρου Σχεδίου. Ιδιαίτερα για το ελεύθερο σχέδιο αφιέρωνε χρόνο μαζί της στην περιοχή της Πλάκας και των Αέρηδων όπου κάθε Κυριακή, για έναν ολόκληρο χρόνο παρακολουθούσε την απόδοσή της και της έδινε πολύ ουσιαστικές συμβουλές οι οποίες συνετέλεσαν αποτελεσματικά στην βαθμολογία των εισαγωγικών της εξετάσεων

 

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

 

1955–1960

  • Σπουδές στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο. Δίπλωμα Αρχιτέκτονος Μηχανικού το 1960.

 

Μεταπτυχιακές Σπουδές

 

1971

  • Diploma Housing Building Planning, Bouwcentrum Rotterdam, Ολλανδία, ως υπότροφος της Ολλανδικής Κυβερνήσεως.

 

1978 -1980

  • Master in Town and Regional Planning, University of Sheffield, ως υπότροφος της Ελληνικής Κυβερνήσεως με εξειδίκευση σε θέματα Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Οικιστικής.

 

  Εργασίες κατά την μεταπτυχιακή φάση σπουδών

 

1971

  • STRATEGY FOR THE DEVELOPMENT OF TEXCOCO, Methodology for the Approach of the development of  TEXCOCO, Bouwcentrum, Rotterdam, Netherlands. Διπλωματική Διατριβή: «Μελέτη και Πρόταση Μεθοδολογίας για την πραγματοποίηση Οικιστικής αναπτύξεως στην περιοχή TEXCOCO για ίδρυση δορυφόρου πόλεως του Mexico city με στόχο την αποκέντρωση του Mexico city». Ανάπτυξη μοντέλου για γενική εφαρμογή.

1981  

  • ΤHESIS: URBAN RENEWAL IN PERIPHERAL AREAS OF ATHENS, Department of Town and Regional Planning, University of Sheffield. Μεταπτυχιακή Διατριβή: Διερεύνηση του θέματος αναπλάσεως περιοχών αυθαιρέτου δομήσεως εντασσομένων στο Πολεοδομικό Σχέδιο και ανάπτυξη Μεθοδολογίας για σχεδιασμό και πραγματοποίηση της αναπλάσεως. Εφαρμογή τους στην περιοχή ΑΣΠΡΑ ΧΩΜΑΤΑ, ΑΝΩ ΛΟΦΟΣ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ.

 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

 

Α.  ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε (1961 – 1996)

 

1961-1971        

  • Μελετήτρια στη Διεύθυνση Πολεοδομικών Μελετών. Ασχολήθηκε με τη σύνταξη πολεοδομικών μελετών λεκανοπεδίου Αττικής και ειδικότερα Αθηνών.

                           

1971-1977       

  • Από της εκδόσεως του Ν.Δ/τος «Περί Ενεργού Πολεοδομίας» και προ της συστάσεως της σχετικής Δ/νσεως, ως μελετήτρια ασχολήθηκε με τη σύνταξη μελετών σκοπιμότητος για την ίδρυση ζωνών Ενεργού Πολεοδομίας και επί μέρους θέματα ιδρύσεως Οικιστικών Μονάδων. 

 

Κατά το ίδιο διάστημα είχε παράλληλη Υπηρεσιακή απασχόληση με συμμετοχή σε Επιστημονικές Επιτροπές για:

 

 α) τη σύνταξη Πολεοδομικής Νομοθεσίας

 

 β) τη μελέτη και σύνταξη Πολεοδομικών Διαταγμάτων με εφαρμογή άρθρων του Συντάγματος και,

 

 γ) τη σύνταξη του Πενταετούς Προγράμματος Οικονομικής Αναπτύξεως του ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών) για τους τομείς Πολεοδομίας και Κατοικίας.

                           

1977-1987

  • Μετά την έκδοση του Διατάγματος Συστάσεως Διευθύνσεως Ενεργού Πολεοδομίας του ΥΠΕΧΩΔΕ υπηρέτησε στη Δ/νση Ενεργού Πολεοδομίας ως αναπληρώτρια Διευθυντού και στη συνέχεια ως Διευθύντρια.

                           

1987-1990

  • Απόσπαση στο Δήμο Αθηναίων ως :

α) Συντονίστρια του Γραφείου Ειδικών Πολεοδομικών Παρεμβάσεων για τον προγραμματισμό και τη σύνταξη μελετών μείζονος πολεοδομικής σημασίας για την αναβάθμιση της Αθήνας μετά τη πραγμάτωση των οποίων εξασφαλίστηκε η χρηματοδότησή τους από την Ε.Ο.Κ.

 

Κατά το διάστημα αυτό είχε στενή συνεργασία με τον Καθηγητή του Ε.Μ.Π. κ. Αθανάσιο Αραβαντινό, υπεύθυνο του Σπουδαστηρίου Πολεοδομικών Ερευνών Ε.Μ.Π., για την έρευνα και τον προγραμματισμό της αναβαθμίσεως του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας καθώς και με τον Καθηγητή του Ε.Μ.Π. Διονύσιο Ζήβα, υπεύθυνο για την αναβάθμιση της συνοικίας Πλάκας και την εν γένει συμβατή προς τη μορφή της περαιτέρω ανάπτυξής της. 

 

Το έργο που προσέφερε κατά τη διάρκεια παροχής των υπηρεσιών της στο Δήμο εκτιμήθηκε ιδιαίτερα επιτυχές για την επίτευξη των στόχων του Δήμου Αθηναίων για τη βελτίωση της μορφής της πόλεως και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της και σχολιάσθηκε ευνοϊκά από όσους συνεργάσθηκαν μαζί της. Ιδιαίτερες ευχαριστίες και συγχαρητήρια εξέφρασαν και εγγράφως με επιστολές τους ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων, Καθηγητής Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης κ. Πέτρος Παπαγεωργίου (βλ. «ΕΠΙΣΤΟΛΗ 1») και ο καθηγητής Ε.Μ.Π. κ. Αθανάσιος Αραβαντινός (βλ. «ΕΠΙΣΤΟΛΗ 2»).

 

β) Ως Σύνδεσμος του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Οργανισμού «Αθήνα 1996», υπεύθυνη για την παρακολούθηση της πορείας συντάξεως του φακέλου για την υποψηφιότητα της Ελλάδος για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996.                         

 

1990-1996

  • Διευθύντρια στη Διεύθυνση Οικιστικής Πολιτικής και Κατοικίας

 

Β. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΑ

 

  1. Μέλος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου ΥΠΕΧΩΔΕ (1990)
  2. Μέλος του Τεχνικού Συμβουλίου ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ (1978-1981)
  3. Μέλος του Συμβουλίου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος Αθηνών (1988)
  4. Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και αναπληρώτρια του Γεν. Γραμματέα ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Βασ. Κορκολόπουλου (1990)
  5. Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΤΕΡΠΣ (Εθνικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυμοτομικών και Πολεοδομικών Σχεδίων ) (1992-1994)
  6. Μέλος της Επιτροπής Σχεδίου Πόλεως του Δήμου Αθηναίων (1988)
  7. Μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Τ.Ε.Ε.
  8. Μόνιμη εκπρόσωπος της Ελλάδος στην ECE/UN/HBP με συμμετοχή στις δραστηριότητές της και παρουσίαση των Ελληνικών προτάσεων σε Συνέδρια, Σεμινάρια, κ.λ.π.
  9. Μέλος της Ειδικής Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού για την αξιολόγηση του περιεχομένου της μελέτης Ενοποιήσεως των Αρχαιολογικών χώρων
  10. Μέλος της Εθνικής και Ερωπαϊκής Επιτροπής EUROPAN
  11. Μέλος της Επιτροπής Διοικητικού Εκσυγχρονισμού του Υπουργείου Προεδρίας και της ομάδος εργασίας για τη Χωροταξική Κατανομή των Υπουργείων
  12. Μέλος της Επιτροπής Παρακολουθήσεως και παραλαβής των μελετών αναβαθμίσεως του Μεταξουργείου και Ψυρρή (1989)
  13. Μέλος της Κριτικής Επιτροπής Αρχιτεκτονικών Ιδεών της πλατείας Κεραμεικού (1990)
  14. Μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας για την επίλυση διαφορών εφαρμογής των Συμβάσεων Κομοτηνής, Ξάνθης (1981-1986)
  15. Υπεύθυνος Σύνδεσμος Ενεργού Πολεοδομίας με το Υπουργείο Προεδρίας της Κυβερνήσεως, Γεν. Δ/νση για θέματα Δημοσίας Διοικήσεως (1976-1981)
  16. Μέλος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής ΔΕΠΟΣ (Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης) (1979-1984)
  17. Μέλος και αναπληρώτρια του Δ/ντού Ενεργού Πολεοδομίας κ. Ε. Τρεπεκλή στο Συμβούλιο Δημ. Έργων, Τμήμα Οικισμού (1981-1982)

 

Γ.  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

 

  1. Μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.).
  2. Μέλος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών –ΣΑΔΑΣ.
  3. Εκλεγμένο μέλος της Αντιπροσωπείας του ΣΑΔΑΣ (1960).
  4. Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών.
  5. Μέλος της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας (Ε.Α.Ε.) από το 1976, μέλος του Δ.Σ. (Ε.Α.Ε) από το 1986 και Γεν. Γραμματέας (Ε.Α.Ε.) από το 2006 ως το 2017.
  6. Μέλος της Διοικούσης Επιτροπής Ολυμπείων και Κληροδοτημάτων (Ζαππείου) (1974-1981).
  7. Μέλος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής της Κ.Ε.Δ. (Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου) (1979-1984).

 

Δ.  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  ΔΙΕΘΝΩΝ  ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ  ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

 

  1. Μόνιμος εκπρόσωπος της Ελλάδος στην ομάδα εργασίας για θέματα Χωροταξίας, Κατοικίας και Σχεδιασμού (Housing, Building, Planning) (H.B.P.) της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη του Ο.Η.Ε. (Economic Commission for Europe / United Nations) (Ε.C.E./U.N.) [Working Party on Town and Regional Planning].
  2. Μόνιμος εκπρόσωπος της Ελλάδος της ομάδος εμπειρογνωμόνων για θέματα Πολεοδομικής και Χωροταξικής Ερεύνης της E.C.E./U.N. (Group of Experts on Town and Regional Research).
  3. Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών «Europan» (1990).
  4. Μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών «Europan» (1990).
  5. «National Focal Point» για την Ελλάδα στην Επιτροπή για τους Ανθρώπινους Οικισμούς «HABITAT» του Ο.Η.Ε. (έδρα Ναϊρόμπι) (1990).
  6. «National Focal Point» για την Ελλάδα στην Επιτροπή για την Κατοικία, τις Κατασκευές και τον Σχεδιασμό της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη του Ο.Η.Ε. (United Nations / Economic Commission for Europe / Committee on Housing–Building–Planning) (1990).

 

Ε.   ΕΞΩ-ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 

  1. Μέλος της Διεθνούς Συνεργασίας Ερευνητών με έδρα το «University College, London». Μεταξύ των θεμάτων ερεύνης: «Οι επιδράσεις των Οικονομικών Αλλαγών στην πορεία του Σχεδιασμού σε Τοπικό Επίπεδο» (International Researchers’ Cooperation – I.R.C. – Economic Change and Local Planning Process) (1980).
  2. Μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού του Τ.Ε.Ε. (1985).
  3. Εκλεγμένη Πρόεδρος του Συνοικιακού Συμβουλίου περιοχής Αγίου Ιωάννου του Δήμου Αγίας Παρασκευής Αττικής (1985-1987).
  4. Εκλεγμένη Πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Συλλόγου Μονίμου Υπαλλήλων ΥΠΕΧΩΔΕ (1986-1988).
  5. Σύμβουλος της UNESCO στο τμήμα Κυβερνητικών Προγραμμάτων περιοχής Ευρώπης για το θέμα της «Ιδρύσεως Μεσογειακού Κέντρου Διαχειρίσεως Περιβάλλοντος» με έδρα την Μάλτα (Mediterranean Environmental Management Centre) (1989).
  6. Σύμβουλος της Διεθνούς Τραπέζης για θέματα Χωροταξικής και Πολεοδομικής Αναπτύξεως.  Εκπόνηση του Προγράμματος Καθορισμού Προτεραιοτήτων ανά τομείς δραστηριοτήτων και γεωγραφικές περιοχές για την υποστήριξη χωροταξικών και πολεοδομικών αναπτύξεων (1990).

 

ΣΤ.  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ   

 

1973

  • Δ΄ Διεθνές Σεμινάριον επί της Βιομηχανίας Κτιρίων της E.C.E/U.N., ΛΟΝΔΙΝΟ, ΜΕΓ. ΒΡΕΤΤΑΝΙΑ (Τεχνικά Χρονικά, Τεύχος 4ης Απριλίου 1973).
  • Housing – Building and Planning Problems and Policies in the less Developed Countries of Southern Europe National Monograph (Συμμετοχή) (Τεχνικά Χρονικά 1973).

1974

  • 5η Συνάντηση της Ομάδος Εργασίας Μεσογειακών Χωρών της E.C.E./U.N./H.B.P., Αθήνα.
  • 35η Γενική Σύνοδος της E.C.E./U.N./H.B.P., Γενεύη – Ελβετία.

1975

  • Συμμετοχή στο Σεμινάριο της E.C.E./U.N. «Η Κατοικία της Αύριον», Αθήνα.
  • 8η Συνάντηση της Ομάδος Εμπειρογνωμόνων για την Πολεοδομική και Χωροταξική Έρευνα της E.C.E./U.N./H.B.P., Γενεύη-Ελβετία.

1979

  • 10η Συνάντηση της Ομάδος Εμπειρογνωμόνων για την Πολεοδομική και Χωροταξική Έρευνα της E.C.E./U.N./H.B.P., Γενεύη-Ελβετία (26.2.1979 – 05.03.1979).

1980

  • 4ο Συνέδριο για την Πολεοδομική και Χωροταξική Έρευνα με θέμα «Έρευνα και Πόλεις», Παρίσι-Γαλλία.

1981

  • Επιστημονικές Συζητήσεις του εκπαιδευτικού ταξιδιού της 42ας Γενικής Συνόδου της E.C.E./U.N./H.B.P., ΑΘΗΝΑ,

1984

  • Επιστημονική Συνάντηση (workshop) του Group of Experts on Town and Regional Research, E.C.E./U.N./H.B.P. και της International Researchers’ Cooperation με θέμα: «Οι επιπτώσεις των μεγάλων οικονομικών αλλαγών στην πορεία του τοπικού σχεδιασμού», BRISTOL, ΜΕΓ. ΒΡΕΤΤΑΝΙΑ.

1985

  • 10η Συνάντηση (10thworkshop) της International Researchers’ Cooperation με θέμα: «Σχεδιασμός και Τοπική Οικονομία», BRADFORD, ΜΕΓ. ΒΡΕΤΤΑΝΙΑ.

1986

  • 11η Συνάντηση (11thworkshop) της International Researchers’ Cooperation με θέμα : «Παραοικονομία και Τοπική Ανάπτυξη», ΔΥΤ. ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ.

1987

  • 12η Συνάντηση (12thworkshop) της International Researchers’ Cooperation με θέμα: «Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις από την Εκμετάλλευση Φυσικών Πηγών», URSA, ΣΟΥΗΔΙΑ.

1988

  • Επιστημονική Συνάντηση της UNESCO και του Ιδρύματος Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Μάλτας (Foundation of International Studies – University of Malta) για την προώθηση της ιδρύσεως Μεσογειακού Κέντρου Διαχειρίσεως Περιβάλλοντος (Mediterranean Environmental Management Centre), Valetta, Malta.

 

  Ζ.  ΕΚΘΕΣΕΙΣ – ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΕ  ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Ζ1.     ΕΚΘΕΣΕΙΣ

 

1977  

  • Πρόσφατες εξελίξεις στο Σχεδιασμό. Έκθεση στη Συνάντηση – Διαλογική συζήτηση της ομάδος εμπειρογνωμόνων επί της Πολεοδομικής και Χωροταξικής Ερεύνης. Στα Πρακτικά της Συναντήσεως από την Ολλανδική Κυβέρνηση. Χάγη, Ολλανδία.

1978

  • Έκθεση για το Συμπόσιο της E.C.E. για την Πολεοδομική Ανάπλαση και την Ποιότητα Ζωής . Γενεύη, Ελβετία. Στο περιοδικό  N., E.C.E.  HBP  1978.

1979

  • Research on Administrative Structure for Urban and Regional Planning. Γενεύη, Ελβετία. 26.02 – 02.03 1979. ΄Εκθεση στα Πρακτικά της C.E. Working Party on Urban and Regional Planning, Group of Experts on Urban and Regional Research, 1979.
  • Εκθέσεις για το 3ο Συμπόσιο της E.C.E. URBAN RENEWAL AND THE QUALITY OF LIFE με αντικείμενο:

 1)  Problems and experience of Urban renewal in Greece

 2) A CASE STUDY CONCERNING CONSERVATION. The main objectives:

  1. a) Maintenance of buildings of special interest.
  2. b) Prevention of further abandonment .
  3. c) Creation of conditions that would probably bring back some of the former residents. Στο τεύχος URBAN RENEWAL AND THE QUALITY OF LIFE, E.C.E. FOR EUROPE, UNITED NATIONS, New York, 1980.

 

Z2.    ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

 

1971

  • STRATEGΥ FOR THE DEVELOPMENT OF METHODOLOGY FOR THE APPROACH OF THE DEVELOPMENT OF TEXCOCO, MEXICO. ‘Εκδοση Bouwcentrum, Rotterdam, Holland, 1971.

1973

  • HOUSING, BUILDING AND PLANNING: PROBLEMS AND POLICIES IN THE LESS DEVELOPED COUNTRIES OF SOUTHERN EUROPE NATIONAL MONOGRAPHΥ. Έκδοση Τ.Ε.Ε. 1973.
  • POLITICS AND  PROGRAMMES: VISANT A AMÉLIORER LA SITUATION DU LOGEMENT EN EUROPE MÉRIDIONALE. Έκδοση Υπουργείου Δημοσίων Έργων.  
  • NATIONAL MONOGRAPHY – GREECE, U.N. C.E. HBP. Έκδοση Υπουργείου Δημοσίων Έργων, 1973.

1975

  • HOUSING TOMORROW. Έκδοση Υπουργείου Δημοσίων Έργων, 1975.
  • COMPREHENSIVE AND INTEGRATED APPROACH TO THE PLANNING AND BUILDING NEW HOUSING. Έκδοση  Υπουργείου Δημοσίων Έργων, 1975.
  • ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ. Δημοσίευση ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Τ.Ε.Ε., Φεβρουάριος 1975.
  • Δ΄ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΗΣ C.E. Δημοσίευση ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Τ.Ε.Ε., Απρίλιος 1975.
  • Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ  ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ, 35η ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. Δημοσίευση ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Τ.Ε.Ε., Μάιος. 

1977

  • ANALYSIS OF PLANNING AND IMPLEMENTATION PROCEDURES IN GREECE. Έκδοση Υπουργείου Δημοσίων Έργων, 1977.

1979

  • RESEARCH ON ADMINISTRATIVE STRUCTURES FOR URBAN AND REGIONAL PLANNING. Έκδοση Περιοδικού N., E.C.E. HBP 1979.

1980

  • CASE STUDY – GREECE URBAN RENEWAL AND THE QUALITY OF LIFE, 3ο και  4ο Συμπόσιο N., E.C.E.  HBP. Έκδοση Περιοδικού U.N., E.C.E. HBP 1980.

1981

  • CURRENT TRENDS AND POLICIES IN THE FIELD OF HBP IN GREECE. ΄Εκδοση Υπουργείου, Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος, 1981.
  • URBAN RENEWAL IN PERIPHERAL AREAS OF Έκδοση UNIVERSITY OF SHEFFIELD, 1981.

 

Η.   ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

 

  • Ως μέλος της τριμερούς ομάδας εργασίας της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας, για την προβολή του παραδοσιακού οικισμού Αναβάτου Χίου, ανέλαβε τη λήψη φωτογραφιών που δημοσιεύθηκαν στο τεύχος “ΑΝΑΒΑΤΟΣ ΧΙΟΥ” που εξέδωσε η Ε.Α.Ε. και  παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση του Δήμου Αθηναίων στην οποία εκπροσώπησε την Ε.Α.Ε. ως ομιλήτρια. Επίσης εκπροσώπησε την Ε.Α.Ε. ως ομιλήτρια στο “Διεθνές Συνέδριο Χίου” του 2008 με θέμα: “Η οχυρωματική Αρχιτεκτονική στο Αιγαίο και ο Μεσαιωνικός Οικισμός του Ανάβατου”.
  • Ως μέλος της ομάδας εργασίας της E.C.E./U.N./H.B.P συνέταξε επιστημονική εργασία με θέμα RESEARCH ON ADMINISTRATIVE STRUCTURES FOR URBAN AND REGIONAL PLANNING που παρουσιάστηκε στην 10η συνάντηση της 26ης Φεβρουαρίου έως 5ης Μαρτίου 1979 του Group of Experts on Urban and Regional Research.
  • Έχει εκπονήσει Αρχιτεκτονικές και Πολεοδομικές Μελέτες μεταξύ των οποίων ενδεικτικά αναφέρονται:
  • Σχέδιο 3ορόφου οικοδομής επί οδού Ιουλίου Σμιθ 198, Θησείο.
  • Σχέδιο 4ορόφου οικοδομής επί οδού Αθηνών – Λαμίας, Νέα Φιλαδέλφεια.
  • Σχέδιο προσθήκης ορόφου επί ισογείου κατοικίας επί οδού Αγ. Λαύρας 15, Παλαιό Φάληρο.
  • Σχέδιο 2ορόφου μονοκατοικίας επί οδού Ελπίδος 5, Αγία Παρασκευή (βλ. φωτογραφίες 1, 2, 3).
  • Σχέδιο 3ορόφου οικοδομής με μία κατοικία ανά όροφο επί οδού Αμπάτη, Κουκάκι.
  • Σχέδιο εξοχικής κατοικίας επί οδού Αιόλου 17, Βάρκιζα.
  • Σχέδιο εξοχικής κατοικίας, Θεολόγος, Μαλεσίνα Λοκρίδος (βλ. φωτογραφία 4).
  • Μελέτη επεκτάσεως σχεδίου πόλεως Αγίας Παρασκευής, περιοχής Κοντοπεύκου.
  • Μελέτη πρώτης διαμορφώσεως της Πλατείας Αγίας Παρασκευής.
  • Μελέτη επεκτάσεως σχεδίου πόλεως κατά 2 οικοδομικά τετράγωνα της περιοχής Αγίου Ιωάννου, Αγίας Παρασκευής.
  • Μελέτη «η Εξέλιξη του Τέμπλου στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία».
  • Μελέτη διαμορφώσεως Γυναικωνίτη της εκκλησίας Αγίας Παρασκευής.

 

Θ.   ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

 

Μετά τη  συνταξιοδότησή της από το Δημόσιο το 1996, με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Έβερτ, ορίστηκε Γραμματέας Ποιότητας Ζωής της Νέας Δημοκρατίας.

Στον τομέα αρμοδιοτήτων της Γραμματείας Ποιότητας Ζωής, που αφορά στο πρόγραμμα του κόμματος της Ν.Δ. και με συνεργάτες διακεκριμένους επιστήμονες –  στελέχη της Γραμματείας, συνετάχθη το Πρόγραμμα του Κόμματος που αφορά:

Το συνολικό Πρόγραμμα “Ποιότητας Ζωής” και το Πρόγραμμα της “Περιφέρειας Αττικής” που καλύπτουν:

  • Το Περιβάλλον (φυσικό και ανθρωπογενές)
  • Τον Αθλητισμό
  • Τις Σχέσεις Πολίτη και Κράτους     

(δημοσιοποίηση θέσεων του κόμματος, Ανακοινώσεις στον Τύπο, Ενημέρωση κοινού δια των υποψηφίων βουλευτών κ.λ.π.).

Αναλυτικά οι απόψεις και προτάσεις της Γραμματείας Ποιότητας Ζωής για το πρόγραμμα του κόμματος έχουν εκδοθεί σε ειδικά τεύχη μεταξύ των οποίων ενδεικτικά αναφέρονται:

  • Τεύχος “ΑΤΤΙΚΗ O.S.” (09.03.1996).
  • Τεύχος “Πρόγραμμα για το Περιβάλλον” (Αύγουστος 1996).
  • Τεύχος “Πρόγραμμα για τις Ανθρώπινες Σχέσεις, τον Ελεύθερο Χρόνο, την Τηλεματική και τον Κοινωνικό Αποκλεισμό”.

 

Το 2001 με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Δημ. Σιούφα ορίσθηκε εξωκοινοβουλευτικό Μέλος στον Τομέα Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων της Ομάδας Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.

 

Ι.  ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ.

 

Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας στο Δημόσιο και τον Ιδιωτικό Τομέα συνεργάστηκε με αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, μηχανολόγους – ηλεκτρολόγους και τοπογράφους μηχανικούς, μεταξύ των οποίων ενδεικτικά αναφέρονται :

α) Οι αρχιτέκτονες: Νικόλαος Μουτσόπουλος Καθηγητής Α.Π.Θ., Διονύσιος Ζήβας Καθηγητής Ε.Μ.Π., Αθανάσιος Αραβαντινός Καθηγητής Ε.Μ.Π., Πέτρος Παπαγεωργίου Καθηγητής Α.Π.Θ., Ελένη Αγγελοπούλου, Προκόπης Βασιλειάδης, Αλέξανδρος Καλλιγάς, Σπύρος Κοκολιάδης, Σάββας Κονταράτος, Κώστας Στέγγος, Αλέξης Κουκούλης, Στυλιανή Κουρκουμέλη, Δάφνη Τσιμάρα, Βασίλειος Μπόγδανος, Γεώργιος Μπόγδανος, Φανή Σωτηράκη – Αναιρούση, Τζένη Σακελλαροπούλου, Λουκιανός Παγώνης.

β) Οι Πολιτικοί Μηχανικοί: Ιωάννης Γκόλιας Καθηγητής – τ. Πρύτανης Ε.Μ.Π., Δημήτριος Μπαϊρακτάρης, Ευάγγελος Χατζηδημητρίου, Ιωάννης Ματρακίδης, Γεώργιος Φιλιππίδης, Γεώργιος Φούρλαρης.

γ) Οι Μηχανολόγοι – Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί:  Δημήτριος Κωστόπουλος, Γιαννούλης Βρατσάνος, Μιχάλης Σακκάς, Ζαφείρης Χατζηδημητρίου.

δ) Τοπογράφοι Μηχανικοί: Γεώργιος Αυγερίκος, Μανώλης Δρακάκης.

 

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ  1 εδώ  ΚΑΙ 2 εδώ ως pdf .

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΡΓΩΝ