ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981      |      ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (ΛΙΑ) ΜΠΕΛΛΟΥ
ΑΘΗΝΑ 1946 -
Α.Μ. ΤΕΕ    15050

ΣΠΟΥΔΕΣ

Διπλωματούχος Αρχιτέκτων, Σχολή Αρχιτεκτόνων Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) 1965 - 1970

 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Ελεύθερο Επάγγελμα - Αρχιτεκτονική, Πολεοδομία 1970 - 2007

Βασικό στέλεχος του γραφείου ΚΕΠΑΜΕ (Κέντρο Πολεοδομικών και Αρχιτεκτονικών Μελετών και Ερευνών) με επικεφαλής τον Γρηγόρη Διαμαντόπουλο 1972 - 2007

Ρυθμιστικό Σχέδιο Καλαμάτας, ΚΕΠΑΜΕ, 1980 - 1988.

Η Ευαγγελία Μπέλλου, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Τις εγκύκλιες σπουδές της τελείωσε επίσης στην Αθήνα. Το διάστημα 1952 – 1958 φοίτησε στο 70ο πρότυπο δημόσιο δημοτικό στην οδό Καλλισπέρη 1 -κάτω από την Ακρόπολη- σε κτίριο που είχε σχεδιάσει ο αρχιτέκτονας Πάτροκλος Καραντινός, ενώ το 1958 – 1964 στο Γ΄ γυμνάσιο Θηλέων (δημόσιο) στην οδό Τσάμη Καρατάσου.

 

Το 1965 πέτυχε 7η στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ αριστεύοντας στο ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο και την έκθεση.

Το 1970 τελείωσε την Σχολή και πήρε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

 

Σε όλο της σχεδόν τον επαγγελματικό βίο και συγκεκριμένα από το 1972 έως το 2007 που συνταξιοδοτήθηκε, δούλεψε ως ελεύθερος επαγγελματίας –βασικό στέλεχος– στα πλαίσια ενός από τα αξιολογότερα πολεοδομικά – αρχιτεκτονικά  γραφεία της εποχής, του ΚΕΠΑΜΕ (Κέντρου Πολεοδομικών και Αρχιτεκτονικών Μελετών και Ερευνών), με επικεφαλής τον συνάδελφο πολεοδόμο και αρχιτέκτονα Γρηγόρη Διαμαντόπουλο. Ο τρόπος δουλειάς τους -κατά μικρότερες και μεγαλύτερες ομάδες- είχε πρωτοποριακό χαρακτήρα και όχι μόνο για την εποχή της.

Το επίγραμμα ‘ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ’ για την Αυτοδιοίκηση και τον Άνθρωπο,  συγκροτούσε το πολεοδομικό όραμα του ΚΕΠΑΜΕ για καλύτερες συνθήκες ζωής των τοπικών υπό πολεοδόμηση οικισμών – κοινωνιών και των κατοίκων τους.

 

Η Ευαγγελία Μπέλλου συμμετείχε στις περισσότερες από τις 300 επαγγελματικές και 450 εξω-επαγγελματικές μελέτες του ΚΕΠΑΜΕ, όπως δηλώνει στις ευχαριστίες του, ο ίδιος ο Γρηγόρης Διαμαντόπουλος στην αφιερωμένη στο έργο του έκδοση του ΤΕΕ, ‘ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ – ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΟΣ: ΤΙ ΜΕΝΕΙ ΑΡΑΓΕ ΑΠΟ 45 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΧΟΜΕΝΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ;’ Αθήνα 2008, ISBN: 978 960 8369 40 5.

 

 

*Το υλικό της ανάρτησης παραχωρήθηκε στο Αρχείο από την ίδια τη βιογραφούμενη -την οποία ευχαριστούμε πολύ- το φθινόπωρο του 2020. 

 

Α. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ – ΣΠΟΥΔΕΣ

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1945.

Ο πατέρας μου είχε γεννηθεί στην Καλαμπάκα Θεσσαλίας. Η οικογένειά του ήταν ιδιαίτερα εύπορη. Στον πόλεμο όμως οι Γερμανοί έκαψαν την Καλαμπάκα με αποτέλεσμα να καταστραφεί η περιουσία του. Του έμειναν μόνο χωράφια. Μετά την καταστροφή εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και εργάσθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Η μητέρα μου είχε γεννηθεί στην Αθήνα. Ο πατέρας της καταγότανε από την Βουρμπιανή, χωριό της Κόνιτσας και ήταν εργολάβος δημοσίων έργων. Η μητέρα της καταγόταν από την Πάτρα. Η μητέρα μου ήτανε ιδιαίτερα θρησκευόμενη χριστιανή και μας ανέθρεψε με τις αξίες της χριστιανικής πίστης. Οι αξίες αυτές έκρινα ότι ήταν πιο κοντά στις αξίες της αριστεράς στην οποία και εγώ εντάχθηκα από την ηλικία των 18 ετών και έμεινα για πάντα.

Είμαι η μεσαία από τα πέντε αδέλφια.

Μέχρι το 1970 -που τελείωσα το Πολυτεχνείο- έζησα στην γειτονιά Γαργαρέτα στου Μακρυγιάννη. Έκτοτε κατοίκησα και κατοικώ στο κέντρο της Αθήνας και δούλεψα όλα μου τα χρόνια βασικά πολεοδομία με έδρα την Αθήνα.

 

Β. ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ – ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΕΜΠ

Από το 1952 – 1958 φοίτησα στο 70ο πρότυπο δημόσιο δημοτικό στην οδό Καλλισπέρη 1 κάτω από την Ακρόπολη σε κτίριο που είχε σχεδιάσει ο αρχιτέκτονας Πάτροκλος Καραντινός.

Από το 1958 – 1964 φοίτησα στο Γ΄ γυμνάσιο Θηλέων (δημόσιο) στην οδό Τσάμη Καρατάσου.

 

Η ιδέα να σπουδάσω αρχιτεκτονική γεννήθηκε απ’ όταν πήγαινα στο Δημοτικό. Ζωγράφιζα καλά και μου έλεγαν ότι κανονικά θα έπρεπε να γίνω ζωγράφος, αλλά για να μη πεινάσω καλύτερα να πάω στην Αρχιτεκτονική. Επιρροή σ’ αυτό άσκησε το ότι ο παππούς μου ήταν εργολάβος δημοσίων έργων και ο αδελφός μου σπούδαζε πολιτικός μηχανικός.

Το 1964 μπήκα στην αρχιτεκτονική σχολή του Ε.Μ.Π. 7η, ανάμεσα σε 180 εισαγόμενους. Για αυτήν την καλή σειρά, με βοήθησε το ότι ήμουνα άριστη στα σχέδια ελεύθερο και γραμμικό και στην έκθεση.

Αποφοίτησα από το Ε.Μ.Π. τον Ιούλιο του 1970. Από τους καθηγητές θυμάμαι έντονα τον επιμελητή του Καθηγητή Εσωτερικών Χώρων Γιάννη Λιάπη, Παντόπουλο.

 

Γ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Ασχολήθηκα βασικά με το ελεύθερο επάγγελμα και σχεδόν στο σύνολο της επαγγελματικής μου ζωής υπήρξα ενταγμένη στο ΚΕΠΑΜΕ Κέντρο Πολεοδομικών και Αρχιτεκτονικών Μελετών και Ερευνών[1].

 

Συνδικαλιστικά συμμετείχα στο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών από το 1970 – 1980. Σε αυτό το διάστημα εργάστηκα σε πολλές επιστημονικές επιτροπές του Συλλόγου.

Ακόμα το 1971 εκλέχθηκα αναπληρωματικό μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ) και το 1972 εκλέχθηκα τακτικό μέλος (ταμίας) στο διοικητικό του συμβούλιο.

 

 

[1] Ένα από τα μεγαλύτερα πολεοδομικά γραφεία της εποχής με επικεφαλής τον Γρηγόρη Διαμαντόπουλο, αρχιτέκτονα – πολεοδόμο. Κανόνας του ΚΕΠΑΜΕ υπήρξε η ‘ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ’ για το πραγματικό συμφέρον του κατοίκου – πολίτη.

Το γραφείο μας ΚΕΠΑΜΕ – Γρηγόρης Διαμαντόπουλος και συνεργάτες (κέντρο πολεοδομικών, αρχιτεκτονικών μελετών και ερευνών) ήταν από τα μεγαλύτερα πολεοδομικά γραφεία. Δουλεύαμε κατά μικρές ή μεγαλύτερες ομάδες. Υπήρχε ελευθερία και δημιουργικότητα.

Στο ΚΕΠΑΜΕ ήμουν ενταγμένη σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του επαγγελματικού μου βίου. Η δουλειά μας δεν ήτανε μία απλή επαγγελματική ενασχόληση αλλά είχε στοιχεία κοινωνικής προσφοράς. Πριν την εκπόνηση μιας πολεοδομικής μελέτης, συντάσσαμε πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής και μετά πολεοδομούσαμε. Εμπλεκόμαστε στην ενημέρωση των δημοτικών συμβουλίων και του κοινού.

 

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

1982

  • 1ο βραβείο στη Μπιενάλε της Σόφιας για τη μελέτη της κεντρικής πλατείας Φιλιατρών (έκταση 10 στρεμ.). Φορέας ανάθεσης: Δήμος Φιλιατρών. Ομάδα μελέτης: Γρ. Διαμαντόπουλος (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Λία Μπέλλου (αρχιτέκτων – πολεοδόμος),  Κώστας Γούτης (αρχιτέκτων).

1984

  • 1ο βραβείο στο διαγωνισμό για το Δημοτικό Πάρκο του ΟΣΕ στην Καλαμάτα. Φορέας ανάθεσης: Δήμος Καλαμάτας. Ομάδα μελέτης: Γρ. Διαμαντόπουλος (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Λία Μπέλλου (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Κώστας Γούτης (αρχιτέκτων), Ρόη Κλουτσινιώτη (γεωπόνος), Κων/νος Ζέκκος (πολ. μηχανικός – συγκοινωνιολόγος). Η ιδέα για την οποία διακριθήκαμε εκτός των άλλων ήταν ότι στεγάσαμε διάφορες χρήσεις, όπως παιδικό σταθμό, μπαρ, εστιατόριο, κ.λπ., σε βαγόνια τραίνων μια και δεν επιτρεπόταν να κτιστεί οτιδήποτε στο χώρο του πάρκου. Το έργο υλοποιήθηκε.

1988

  • 1ο βραβείο για τη μελέτη διαμόρφωσης κεντρικής πλατείας Δήμου Ν. Ηρακλείου Αττικής. Φορέας ανάθεσης: Δήμος Ν. Ηρακλείου. Ανάδοχος ΚΕΠΑΜΕ: Γρ. Διαμαντόπουλος και Συν/τες. Ομάδα μελέτης: Γρ. Διαμαντόπουλος (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Δημήτρης Ντοκόπουλος (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Λία Μπέλλου (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Michel Rosser (αρχιτέκτων). Με τη μελέτη γεφυρώναμε την τομή της πόλης από τη σιδηροδρομική γραμμή του Η.Σ.Α.Π., με ένα επίπεδο γέφυρας που διάφορες χρήσεις (leaving bridge). Παρ’ όλο που πήραμε το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό η μελέτη ανατέθηκε στο 3ο βραβείο.

1972

  • Προστασία των παραδοσιακών κτισμάτων που μετατρέπουν σε  τουριστικά καταλύματα, στο Πήλιο και στις Σποράδες. Φορέας ανάθεσης: Υπουργείο εσωτερικών. Ανάδοχος: Τσολάκης – Ζάννας – Γραμάκος (αρχιτέκτονες). Ομάδα μελέτης: Πόπη Γιαμάκου, Λία Μπέλλου, Άννα Καστρούνη.

1966 – 1974

  • Ρυθμιστικό και Ρυμοτομικό σχέδιο Θήβας. Φορέας Ανάθεσης: Δήμος Θήβας. Μελετητές: Γρηγόρης Διαμαντόπουλος (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Μπέττυ Βακαλοπούλου (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Λία Μπέλλου (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Κων/νος Ζέκκος (πολ. μηχ. – συγκοινωνιολόγος).

 

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΡΓΩΝ

1970 – 1977

  • Μελέτη μεταφοράς και προσαρμογής Σχεδίου Πόλεως Θήβας. Φορέας Ανάθεσης: Δήμος Θήβας. Μελετητές: Γρηγόρης Διαμαντόπουλος (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Μπέττυ Βακαλοπούλου (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Λία Μπέλλου (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Δ. Αργύρη (Αρχιτέκτων), Κων/νος Ζέκκος (πολ. μηχ. – συγκοινωνιολόγος).

1974

  • Κατασκευή εξοχικής κατοικίας του François Bernard Mache στην περιοχή Λεύκες στα Κατάπολα Αμοργού. Η κατοικία είχε σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα – μουσικό Ιάνη Ξενάκη. Φορέας εργασίας: Γρ. Διαμαντόπουλος (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Λία Μπέλλου (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Γιάννης Μπανιάς (πολ. μηχανικός – στατικός).

1975

  • Ξενοδοχείο Σταμπουλή 113 δωματίων στο Μύρτος Κρήτης σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα – πολεοδόμο Γρ. Διαμαντόπουλο και την αρχιτέκτονα Αικ. Διαλεισμά. Δεν υλοποιήθηκε.

1976

  • Ξενοδοχείο Σταμπουλή 200 δωματίων στο Τιγκάκι της Κω. Συνεργασία με αρχ. πολεοδόμο Γρ. Διαμαντόπουλο και την αρχιτέκτονα Αικ. Διαλεισμά. Δεν υλοποιήθηκε.

1977

  • Σχολικά συγκροτήματα Μπαχλιτζανάκη στην Εκάλη: Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο. Ομάδα Μελέτης: Γρ. Διαμαντόπουλος (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Λία Μπέλλου (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Δ. Ντοκόπουλος (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Ιωσήφ Κοέν (αρχιτέκτων), Βιβιάν Δημητράτου (παιδαγωγός), Κ. Διαφωνίδης (πολ. μηχανικός), Γ. Βογιατζόγλου (μηχανολόγος). Δεν υλοποιήθηκε.

1977

  • Δημοτική Πινακοθήκη Καβάλας. Μετατροπή της σε πολιτιστικό κέντρο. Αίθουσα εκδηλώσεων, βιβλιοθήκη, εκθεσιακός χώρος με ντοκουμέντα από την λειτουργία της καπναποθήκης. Διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου στην πρόσοψή της. Ανάθεση: Δήμος Καβάλας. Ομάδα μελέτης: Γρ. Διαμαντόπουλος (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Λία Μπέλλου (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Αικ. Διαλεισμά (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Αργύρης Μπακιρτζής (αρχιτέκτων). Δεν υλοποιήθηκε.

1977

  • Μελέτη και επίβλεψη πολυκατοικίας 4 ορόφων και pilotis στο Κ. Χαλάνδρι, οδός Βύρωνος 17. Μελετητές: Γρ. Διαμαντόπουλος (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Λία Μπέλλου (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Κ. Διαφωνίδης (πολ. μηχανικός).

1978

  • Μελέτη και επίβλεψη πολυκατοικίας 4 ορόφων και pilotis στο Χαλάνδρι, οδός Μυκόνου 1. Μελετητές: Γρ. Διαμαντόπουλος (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Λία Μπέλλου (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Κ. Διαφωνίδης (πολ. μηχανικός).

  • Διαμόρφωση εσωτερικού χώρου διαμερίσματος Παπαπάνου στην επί της Λεωφόρου Κηφισίας πολυκατοικίας του αρχιτέκτονα Ν. Βαλσαμάκη. Μελετήτρια: Λία Μπέλλου (αρχιτέκτων – πολεοδόμος).

1979 – 1981

  • Μελέτη οργάνωσης και ρύθμισης 8ου διαμερίσματος της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας (Ανατολική Αθήνα). Αφορούσε τους Δήμους Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Αγίου Δημητρίου, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Αλίμου, Παλαιού Φαλήρου, Ελληνικού, Γλυφάδας, Βούλας, Βουλιαγμένης, Βάρης. Φορέας ανάθεσης: Υ.Χ.Ο.Π. Ανάδοχος: Κοινοπραξία γραφείων Γρ. Διαμαντόπουλος και Συνεργάτες, Λέανδρος Γεροντάκης και συνεργάτες, Γιώργος Χαϊδόπουλος και συνεργάτες. Βασικοί Μελετητές: Γρ. Διαμαντόπουλος (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Γ. Χαϊδόπουλος (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Ανέστης Παπαδάκης (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Λία Μπέλλου (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Νίκος Νικολαΐδης (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Δ. Ντοκόπουλος (αρχιτέκτων – πολεοδόμος). Ειδικοί συνεργάτες: Μ. Παπαγιαννάκης (οικονομολόγος), Κ. Ζέκκος (πολ. μηχ. – κυκλοφοριολόγος), Σπ. Παπαγρηγορίου (πολ. μηχ. – υγιεινολόγος), Ειρήνη Λεβίδη (κοινωνιολόγος), Βασίλης Φίλιας (κοινωνιολόγος), Δανάη Μυλωνάκη (οικονομολόγος), Πέτρος Παππάς (στατιστικός).

1979

  • Μελέτη εξοχικής κατοικίας 140 m2 Γιάννη Τραβασάρου στο Γαλαξίδι. Μελετητές: Γρ. Διαμαντόπουλος (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Λία Μπέλλου (αρχιτέκτων – πολεοδόμος).

1980

  • Πλατεία δημαρχείου Καλαμάτας και δημοτικό αναψυκτήριο. Ανάθεση: Δήμος Καλαμάτας. Ομάδα μελέτης: Γρ. Διαμαντόπουλος (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Λία Μπέλλου (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Παύλος Κρέμος (αρχιτέκτων), Ρόη Κλουτσινιώτη (γεωπόνος), Κ. Ζέκκος (πολ. μηχ. κυκλοφοριολόγος).

1981

  • Μελέτη διαμόρφωσης πέντε λόφων στη Θήβα οι τέσσερις εκ των οποίων είχαν αρχαιολογικά ευρήματα και ο πέμπτος διαμορφώθηκε σε πλατεία (πλατεία Πούρου) και αλσάκι. Φορέας Ανάθεσης: Δήμος Θηβαίων. Μελετητές: Γρ. Διαμαντόπουλος (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Λία Μπέλλου (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Ρόη Κλουτσινιώτη (γεωπόνος).

1982

  • Μελέτη υποκαταστήματος Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος στου Ζωγράφου. Ανάθεση: Ε.Τ.Ε. Μελετητές: Γρ. Διαμαντόπουλος (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Λία Μπέλλου (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Καίτη Διαλεισμά (αρχιτέκτων).

1983  – 1984  – 1985

  • Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Τρικάλων.   Εργοδότης: Υ.Χ.Ο.Π. Ανάδοχος: Ε. Μπέλλου – Θ. Αντωνιάδης και Συνεργάτες. Ομάδα Μελέτης: Λία Μπέλλου (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Θέμις Αντωνιάδης (αρχιτέκτων), Σωτήρης Πέτας (αρχιτέκτων), Ερρίκος Διβάνης (αρχιτέκτων), Μαριλένα Κόμη (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Ε. Μιστόκα (τοπογράφος), Μ. Σαλαχώρης (τοπογράφος), Σ. Καφανιάρης (οικονομολόγος), Ι. Μάντζαρης (γεωτεχνικός), Α. Μπαρούνης (γεωτεχνικός), Δ. Ευαγγελίδης (συγκοινωνιολόγος), Ι. Μαυράκης (πολ. μηχ. Υδραυλικός), Γ. Βασιλειάδης (μηχ. ηλεκτρολόγος). Κ. Δεληγιάννης (περιβαλλοντολόγος). Σύμβουλοι: Γρ. Διαμαντόπουλος (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Κ. Ζέκκος (συγκοινωνιολόγος).

1986 – 1989

  • Πολεοδομική Μελέτη Τρικάλων. Εργοδότης: Υ.Χ.Ο.Π. Ανάδοχος: Γρ. Διαμαντόπουλος – Ε. Μπέλλου & Συνεργάτες. Ομάδα Μελέτης: Γρ. Διαμαντόπουλος (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Ε. Μπέλλου (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Δ. Ντοκόπουλος (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Μ. Σαλαχώρης (αγρονόμος – τοπογράφος), Α. Βελισσάριος (τοπογράφος – μηχανικός), Γ. Αργύρης (συγκοινωνιολόγος), Γ. Σπαθόπουλος (πολ. μηχ. Υδραυλικός), Θ. Σκοτίδας (πολ. Μηχ. Μηχανολόγος). Συνεργάτες: Περσεφόνη Γεωργίου (αρχιτέκτων), Μαριλένα Κόμη (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Βασίλης Αγραφιώτης (αρχιτέκτων), Μ. Διαφανόπουλος (αρχιτέκτων – πολεοδόμος). Σύμβουλοι: Κων/νος Ζέκκος (συγκοινωνιολόγος), Θ. Αντωνιάδης (αρχιτέκτων).

1985 – 1987

  • Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Βασιλικού – Ερέτριας – Αμαρύνθου Ν. Ευβοίας. Εργοδότης: Νομαρχία Ευβοίας – Υ.Χ.Ο.Π. – Ε.Π.Α. 82 – 84. Ανάδοχος: Ε.Ε. Πολεοδομικών Μελετών Βασιλικό – Ερέτρια –  Αμάρυνθος 84 – ΚΕΠΑΜΕ. Ομάδα Μελέτης: Ε. Μπέλλου (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Μ. Κόμη (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Ε. Παπάζογλου (αρχιτέκτων), Π. Γεωργίου (αρχιτέκτων), Μ. Σαλαχώρης (τοπογράφος – γεωτεχνικός), Λ. Παπαγιαννάκης (οικονομολόγος), Α. Μαζαράκου (συγκοινωνιολόγος), Κ. Δεληγιάννης (υδραυλικός – περιβαλλοντολόγος), Γ. Βασιλειάδης (Μ/Η δικτύων).

1986 – 1987

  • Μελέτη διαμόρφωσης δυτικού κέντρου κοινωνικής ζώνης Καλαμάτας. Φορέας Ανάθεσης: Δήμος Καλαμάτας. Ομάδα Μελέτης: Γρ. Διαμαντόπουλος (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), M. Rossiez (αρχιτέκτων), Β. Αδάλογλου (αρχιτέκτων), Λ. Μπέλλου (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Δ. Ντοκόπουλος (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Ξ. Γούργια (αρχιτέκτων), Κ. Χατζηγιάννης (πολεοδόμος). Το κέντρο περιλάμβανε στεγαστικό πρόγραμμα 500 κατοικιών του Ο.Ε.Κ., εμπορικό κέντρο 30 καταστημάτων, βρεφονηπιακό σταθμό της εργατικής εστίας, αθλητικό – πολιτιστικό κέντρο, 12θέσιο δημοτικό, πλατεία.

1988 – 1990

  • Πολεοδομική Μελέτη Β΄ κατοικίας περιοχών Ο.Τ.Α Βασιλικού, Ερέτριας, Αμαρύνθου Ευβοίας. Φορέας ανάθεσης: Νομαρχίας Ευβοίας – ΥΠΕΧΩΔΕ – ΕΠΑ. Ανάδοχος:  Ε.Ε. Πολεοδομικών Μελετών Ε. Μπέλλου- Π. Γεωργίου & Συν/τες. Ομάδα Μελέτης: Ε. Μπέλλου (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Π. Γεωργίου (αρχιτέκτων), Χ. Σωτηρόπουλος (αρχιτέκτων), Μ. Διαμαντόπουλος (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Α. Κούνης (τοπογράφος – μηχανικός), Σ. Βασιλείου (πολ. μηχανικός), Π. Κούκος (ηλεκτρολόγος μηχ.). Σύμβουλοι: Γρ. Διαμαντόπουλος (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Κ. Ζέκκος (συγκοινωνιολόγος).

1991

  • Ισόγειο κατάστημα με εμβαδό 99 m2  με υπόγειο και όροφο κατοικίας του Ιωάννη Σταυράκη. Οδός Μαραθώνος – Κ. Χαρβάτι Παλλήνη.

1991 – 1992

  • Μελέτη Διαμόρφωσης και ανάδειξης λόφου «ΟΧΥΡΟ» κοινότητας Ραφήνας. Φορέας ανάθεσης: Κοινότητα Ραφήνας. Ανάδοχος: Έφη Καραθανάση και Συν/τες. Συμμετείχα στην ομάδα μελέτης σαν βασικός συνεργάτης.

1991 – 1992

  • Πολεοδομική Μελέτη Οικοδομικού Συνεταιρισμού Αγίου Νικολάου Δομβραίνης. Φορέας Ανάθεσης: Παραθεριστικός Οικοδομικός Συνεταιρισμός «Άγιος Νικόλαος» Δομβραίνης, έκταση: 1200 στρέμματα, 883 μερίδες μελών συνεταιρισμού. Ανάδοχος: ΚΕΠΑΜΕ – Γρ. Διαμαντόπουλος & Συν/τες. Ομάδα Μελέτης: Γρ. Διαμαντόπουλος (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Λία Μπέλλου (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Κ. Χατζηγιάννης (πολεοδόμος), Δ. Ντοκόπουλος (αρχιτέκτων – πολεοδόμος). Ειδικοί συνεργάτες: Κ. Ζέκκος (πολ. μηχ. – συγκοινωνιολόγος), Κ. Κωτσόβολος (τοπογράφος – μηχανικός), Δ. Κατσαρέλης (πολ. Μηχ. Υδραυλικός), Α. Σέρέτης (ηλεκτρολόγος – μηχανολόγος), Παν. Βέζας (εδαφομηχανικός).

1991 – 1993

  • Ειδική Χωροταξική Μελέτη στο νησί της Χίου. Φορέας Ανάθεσης: ΥΠΕΧΩΔΕ – Νομαρχία Χίου. Ανάδοχος: Λία Μπέλλου και Συν/τες. Ομάδα Μελέτης: Γρ. Διαμαντόπουλος (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Λία Μπέλλου (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Δώρα Μονιούδη – Γαβαλά (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Κώστας Χατζηγιάννης (πολεοδόμος). Ειδικοί Συνεργάτες: Νίκος Αβραμόπουλος (Γεωπόνος), Κατερίνα Ζανάκη (Βιολόγος), Παν. Καρέλλας (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Κων/κος Ζέκκος (πολ. Μηχ. Συγκοινωνιολόγος), Βασ. Ανωμερίτης (οικονομολόγος), Χαρ. Σωτηρόπουλος (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Περ. Γεωργίου (αρχιτέκτων – πολεοδόμος).

1993

  • Ειδική Χωροταξική Μελέτη Πάρου. Φορέας   ανάθεσης: ΥΠΕΧΩΔΕ. Ανάδοχος: ΚΕΠΑΜΕ – Γρ. Διαμαντόπουλος και Συν/τες. Ομάδα Μελέτης: Γρ. Διαμαντόπουλος (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Μ. Rossiez (αρχιτέκτων), Λία Μπέλλου (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Κ. Χατζηγιάννης (πολεοδόμος). Ειδικοί συνεργάτες: Κων/νος Ζέκκος (πολ. μηχ. – συγκοινωνιολόγος), Σπύρος Παπαγρηγορίου (πολ. μηχ. – περιβαλλοντολόγος).

1992 – 1994

  • Πολεοδομική μελέτη χρήσεων γης στην γειτονιά Νεάπολη του 1ου  και 7ου Διαμερίσματος Δήμου Αθήνας. Ανάθεση: Δήμος Αθήνας – Διεύθυνση Σχεδίου Πόλης, Γραφείο Μελετών Αθήνας. Ομάδα Μελέτης: Γρ. Διαμαντόπουλος (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Λία Μπέλλου (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Μάρω Κοσιώνη (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Μαρία Νικολακοπούλου (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Κώστας Χατζηγιάννης (πολεοδόμος).

1994

  • Διαμόρφωση χώρου Έλους Αγυιάς και του πλησίον εκτός σχεδίου παραλιακού χώρου Πάτρας. Φορέας ανάθεσης: Δήμος Πατρέων. Ανάδοχοι: Ε. Καραθανάση (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Ε. Μπέλλου (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Κ. Δημητράτος (αρχιτέκτων), Χάρης Ροϊδης (γεωπόνος). Συνεργάτης Μελετητής: Γιώργος Πλατσάκης (αρχιτέκτων). Ειδικοί συνεργάτες: Ε. Οικονομίδου (Δρ. βιολόγος – οικολόγος), Δρόμος ΑΕΜ (κυκλοφοριακές μελέτες), ΕΨΙΛΟΝ ΑΕ (υδραυλικές μελέτες), Planning group ΕΠΕ (οικονομικές μελέτες), Μ. Μαραβέγια (τοπογράφος), Δ. Αναγνώστου (ηλεκτρολόγος), Δ. Καρακώστας (γεωπόνος).

1996 – 1998

  • Πολεοδομική Μελέτη Β΄ κατοικίας περιοχής 2α Δυτικής Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής. Φορέας ανάθεσης: ΥΠΕΧΩΔΕ. Μελετητές: Μάρω Κοσιώνη – Κοέν (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Ευαγγελία Μπέλλου (αρχιτέκτων – πολεοδόμος).

1998

  • Ανάπλαση της πλατείας Δημοκρατίας και παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καματερού. Φορέας ανάθεσης: Α.Σ.Δ.Α. (Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας). Ανάδοχος: Ν. Μπανιάς (αρχιτέκτων – πολεοδόμος).Ομάδα Μελέτης: Ν. Μπανιάς (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Λ. Μπέλλου (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Βάγια Τουρή (αρχιτέκτων).

1999

  • Μελέτη διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου και χωροθέτηση λειτουργιών σε κάμπινγκ στην παραλία Ερίστου στη νήσο Τήλο. Ανάθεση: Δήμος Τήλου Δωδεκανήσου. Μελετητές: Γρ. Διαμαντόπουλος (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Λία Μπέλλου (αρχιτέκτων – πολεοδόμος). Έκταση 20 στρέμματα. Θέσεις 74 με 4 άτομα ανά θέση.

1999 – 2000

  • Μελέτη διώροφης εξοχικής κατοικίας στη χώρα Αλοννήσου του Κυριάκου Αθανασίου. Μελετητές: Λία Μπέλλου (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Βάγια Τουρή (αρχιτέκτων).

2001

  • Αποκατάσταση του περιβάλλοντος και αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης του όρμου και του οικισμού Λιβάδια. Δίκτυο πεζών και τροχοφόρων. Διαμόρφωση παραλιακού πεζόδρομου και της κεντρικής πλατείας του οικισμού (ενοποίηση δύο πλατειών). Φορέας ανάθεσης: Νομαρχία Δωδεκανήσου και Δήμος Τήλου. Ανάδοχοι μελέτης: ΚΕΠΑΜΕ – Γρ. Διαμαντόπουλος και Συν/τες, Ευαγγελία Μπέλλου (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Κων/νος Ζαγοριανός (πολ. μηχανικός), Κων/νος Αντωνιάδης (γεωλόγος –  περιβαλλοντολόγος), Νικ. Χατζηγεωργίου (τοπογράφος), Παύλος Διακοσταματίου (τοπογράφος). Ομάδα μελέτης: Γρ. Διαμαντόπουλος (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Ευαγγελία Μπέλλου (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Μαρία Νικολακοπούλου (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Κων/νος Χατζηγιάννης (πολεοδόμος), Κων/νος Ζαγοριανός (πολ. μηχ. – στατικός), Ν. Χατζηγεωργίου (τοπογράφος). Ειδικοί Σύμβουλοι: Κων/νος Σκιαδόπουλος (πολ. μηχ. – υδραυλικός – στατικός), Βασίλειος Περλέρος (γεωλόγος), Κων/νος Αντωνιάδης (γεωλόγος – περιβαλλοντολόγος), Παύλος Διακοσταματίου (πολ. μηχ. – συγκοινωνιολόγος).

2001

  • Σταθμός ΗΣΑΠ ΑΕ Ν. Ιωνίας. Ανάθεση: ΗΣΑΠ ΑΕ. Ανάδοχοι: ΚΕΠΑΜΕ – Γρ. Διαμαντόπουλος και Συνεργάτες, ΜΕΤΕΡ Σύμβουλοι Μηχανικοί, Ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες Κων. Ανδρέου – Αθ. Σαχνίκα, Γιώργος Κατζαγιαννάκης ΟΤΜ-ΤΕΠΕ. Μελετητές: Γρ. Διαμαντόπουλος (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), M. Rissiez (αρχιτέκτων), Λία Μπέλλου (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Κ. Χατζηγιάννης (πολεοδόμος).

2002

  • Μελέτη ανάπλασης Λεωφόρου Πανεπιστημίου. Στην μελέτη συμπεριλήφθηκε α) η πεζοδρόμηση και διαμόρφωση του τμήματος της οδού Βουκουρεστίου ανάμεσα στην Πανεπιστημίου και τη Σταδίου, β) το τμήμα μπροστά στην Ακαδημία στη γωνία με την οδό Σίνα και γ) διαμόρφωση σε πλατεία της οδού Κοραή. Ανάθεση: ΥΠΕΧΩΔΕ – Γενική Διεύθυνση προγραμματισμού και έργων – Διεύθυνση Ειδικών έργων. Ομάδα Μελέτης: Γρ. Διαμαντόπουλος (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Λία Μπέλλου (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), M. Rozziez (αρχιτέκτων), Ιωάννης Τσίλης (αρχιτέκτων). Ειδικοί συνεργάτες: Κων/νος Ζέκκος (πολ. μηχ. – συγκοινωνιολόγος), Ηλίας Αποστολίδης (δασολόγος), Βασίλης Γκανιάτσας (αρχιτέκτων), ειδικός για θέματα προστασίας και ανάδειξης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

2003

  • Μελέτη ανάπλασης του Κάστρου του Ρίου. Φορέας Ανάθεσης: Υπουργείο Πολιτισμού – ΤΑΠΑ. Ανάδοχος: Λία Μπέλλου (αρχιτέκτων – πολεοδόμος). Ομάδα Μελέτης: Λία Μπέλλου (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Σάκης Διγενής (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), Ανδρέας Διγενής (αρχιτέκτων).

2007

  • Συνταξιοδοτήθηκα.

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΡΓΩΝ