ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981      |      ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΟΥΡΑΝΙΑ (ΡΑΝΙΑ) ΚΛΟΥΤΣΙΝΙΩΤΗ
ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 1940 -
Α.Μ. ΤΕΕ    8806

ΣΠΟΥΔΕΣ

Διπλωματούχος Αρχιτέκτων, Σχολή Αρχιτεκτόνων Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) 1958 - 1963

Μεταπτυχιακές Σπουδές: Δύο εξάμηνα στο Institut d’Aménagement du Territoire, Université Aix - Marseille 1971

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Ως συνεργάτης σε Mεγάλα Αρχιτεκτονικά Γραφεία στη Γαλλία 09.1963 - 08.1972

Ως συνεργάτης σε Mεγάλα Αρχιτεκτονικά Γραφεία - Γραφεία Πολεοδομικών Μελετών στην Ελλάδα 09.1972 - 2000

Ελεύθερο Επάγγελμα - Aρχιτεκτονική, Πολεοδομία 1984 - 2016

Επιστημονική δραστηριότητα / Πολεοδομία - Χωροταξία 1984 - 2016

Μέλος Αντιπροσωπείας ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ 1989 

Πρόεδρος ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ 1989 - 1991

Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο Αρχιτεκτόνων της Ευρώπης ("Conseil des Architectes d'Europe", Bruxelles) 1989 - 2009

Μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ 1989

Αιρετή Επιμελήτρια Επιστημονικού Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΤΕΕ 1991 - 2000

Ιδρυτικό και ενεργό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) 1981

Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου, Γραφείο Θ. Παπαγιάννης & Συνεργάτες ΑΕΜ, 2001 - 2002. Κύρια Μελετήτρια στα πλαίσια του ως άνω γραφείου.

Η Ράνια Κλουτσινιώτη, ως αρχιτέκτων – πολεοδόμος και ελεύθερος επαγγελματίας, διαθέτει εμπειρία πάνω από 50 χρόνια στον τομέα του αστικού σχεδιασμού, της πολεοδομίας και της χωροταξίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία.

 

Έχει έντονη κοινωνική δραστηριότητα και διετέλεσε μεταξύ άλλων: Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) την περίοδο 1989 έως 1991, αιρετός Επιμελητής του Επιστημονικού Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΤΕΕ, εκλεγμένη τρεις συνεχείς περιόδους, το 1991, το 1994 και το 1997 και εκπρόσωπος του ΤΕΕ στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας. Διετέλεσε επίσης επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο Αρχιτεκτόνων της Ευρώπης (“Conseil des Architectes d’Europe”, Bruxelles) επί μια 20ετία από την ίδρυσή του το 1989 και Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας «Αστική και Χωρική Ανάπτυξη».

 

Είναι Ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) και ενεργό μέλος του. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε επιστημονικά και πολιτικά περιοδικά, υπήρξε εισηγήτρια σε ημερίδες και μέλος οργανωτικών επιτροπών διεθνών και εθνικών συνεδρίων.

 

 

 

*Το υλικό της ανάρτησης παραχωρήθηκε στο Αρχείο από την ίδια τη βιογραφούμενη το φθινόπωρο 2020-χειμώνα 2021. Την ευχαριστούμε πολύ. Ακόμα, η ίδια η βιογραφούμενη θεώρησε  τα κείμενα της ανάρτησης. 

 

Α. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Τόπος καταγωγής: Ελλάδα

Οικογενειακά στοιχεία: Ο πατέρας υπάλληλος ΟΤΕ και η μητέρα δασκάλα. Δύο αδελφές.

Τόπος γέννησης: Ξυλόκαστρο Κορινθίας στις 18.11.1940

Πρώτα χρόνια ζωής: έως το 1947 στην Κορινθία, με καθοριστικά γεγονότα αυτής της περιόδου  την Γερμανική Κατοχή και τον Εμφύλιο.

Κύριοι τόποι διαμονής: Ξυλόκαστρο Κορινθίας, Αθήνα, Παρίσι. Le Lavandou et Bormes les Mimosas – Cote d’Azur/ Γαλλία, Megève – Savoie/ Γαλλία, Aix en Provence/ Γαλλία, Αθήνα.

Πρωτοβάθμια εκπαίδευση: σε δημόσιο σχολείο στην Αθήνα.

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση: στο Μαράσλειο δημόσιο Γυμνάσιο Αθηνών.

 

Αποφασίζει να σπουδάσει αρχιτεκτονική για το ίδιο το αντικείμενό της και ιδιαίτερα για τις ανθρωπιστικές και πολιτιστικές σπουδές (Αισθητική, Ιστορία της Τέχνης, Ιστορία της Αρχιτεκτονικής) , αλλά και την αίγλη που ασκούσε την εποχή εκείνη το Μετσόβιο.

 

Προσωπική οικογένεια: Δυο φορές έγγαμος (την πρώτη στη Γαλλία, με τον Γάλλο συνάδελφο L. Chevrot  και τη δεύτερη στην Ελλάδα, με τον αρχαιολόγο Ν. Φαράκλα).

 

Β. ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΣΠΟΥΔΕΣ

Στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ 1958 – 1963. Εξαιρετικό κλίμα της σχολής, με σημαντικούς καθηγητές: Ι. Δεσποτόπουλος, Αντ. Κριεζής, Π. Μιχελής, Ν. Εγγονόπουλος, κ.ά.  Διπλωματική εργασία στην Πολεοδομία.

Έντονη κοινωνικοπολιτική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των σπουδών. Διετέλεσε Πρόεδρος της τάξης της επί τέσσερα χρόνια και ενεργό μέλος του φοιτητικού κινήματος της γενιάς του 1-1-4.

Μεταπτυχιακές Σπουδές: Δύο εξάμηνα στο Institut d’Aménagement du Territoire, Université Aix – Marseille.

 

Γ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Ελεύθερος επαγγελματίας, με μελετητικό αντικείμενο μεγάλου εύρους.

 

Διαθέτει μεγάλη εμπειρία διαχείρισης σύνθετων Μελετών και ‘Έργων, σε Γενικές και Ειδικές Χωροταξικές Μελέτες, σε Πολεοδομικές Μελέτες, καθώς και σε προβλήματα Ανάπλασης και Εξυγίανσης Αστικών Περιοχών και Οικισμών, σε Αποκαταστάσεις Παραδοσιακών Οικισμών και Κτιρίων, σε Διαμορφώσεις Πάρκων Αστικής και Περιαστικής κλίμακας, καθώς και σε Μελέτες ‘Έργων με Ειδικά Περιβαλλοντικά Προβλήματα. Έχει εκπονήσει μεγάλο αριθμό σχετικών με το αντικείμενο μελετών, είτε ως Ανάδοχος Μελετών, είτε ως Υπεύθυνος Έργου Μελετών του Γραφείου “Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες, ΑΕΜ” ή και άλλων κοινοπρακτούντων σχημάτων.

 

Έχει εκπονήσει πέραν των 15 χωροταξικών μελετών κατά την τελευταία δεκαπενταετία, έχει ασχοληθεί με θέματα μεγάλων και μεσαίων αστικών κέντρων στην Αθήνα / Αττική, στο Βόλο και στην Πάτρα, αλλά και δικτύων αστικών κέντρων, όπως με το ΚΕΠΑ Βόλου – Λάρισας, τα δίκτυα των πόλεων της Κρήτης. Ως μελετητής του Περιφερειακού Χωροταξικού της Κρήτης, αλλά και ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας (εκπρόσωπος του ΤΕΕ) έχει παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς και έχει συμβάλει σε όλες τις προσπάθειες για τη συγκρότηση ενός κειμένου και συνοδευτικών χαρτών προς θεσμοθέτηση για τον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό, βάσει του Ν.2742/99.

 

Υπήρξε συνανάδοχος για την Μελέτη  εκπόνησης του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου.

 

Διαθέτει σημαντική εμπειρία ως Συνεργάτης, Μελετητής ή Σύμβουλος των Γενικών Διευθύνσεων της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης, των Δημοσίων Υπηρεσιών και Υπηρεσιών του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα της Ελλάδας, καθώς και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού, σε θέματα κοινοτικής πολιτικής, χωροταξίας, καταγραφής και διαχείρισης στοιχείων του φυσικού και του τεχνητού περιβάλλοντος, περιφερειακής πολιτικής, μεταφορών – συγκοινωνιών, καταγραφής και ανάδειξης μνημειακού πλούτου, κλπ.

 

Ως πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας «Αστική και Χωρική Ανάπτυξη» του Συμβουλίου των Αρχιτεκτόνων Ευρώπης παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς την όλη προσπάθεια για την προώθηση πρωτοβουλιών και μέτρων για την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και την συγκρότηση του Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Χώρου (ΣΑΚΧ).

 

Άσκησε και διοικητικό έργο την περίοδο 1985 – 1994 ως Πρόεδρος της Εταιρίας “Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες, Ανώνυμος Εταιρεία Μελετών”.

Επέλεξε ως επαγγελματική κατεύθυνση τους τομείς της πολεοδομίας και της χωροταξίας εξ αιτίας του ότι για την εκπόνηση και την θεσμοθέτηση αυτών των Μελετών απαιτείται πολυεπίπεδη συνεργασία πολλών κλάδων και ειδικοτήτων, από μηχανικούς άλλων ειδικοτήτων, οικονομολόγους, συγκοινωνιολόγους, γεωπόνους, αρχαιολόγους, κλπ., καθώς και στελεχών της δημόσιας διοίκησης και εκλεγμένων πολιτικών όλων των βαθμίδων, γεγονός που προσδίδει μεγάλο ενδιαφέρον στην επαγγελματική δραστηριότητα. Ο παράγοντας της συνεργασίας πολλών και της κοινής προσπάθειας υπήρξε καθοριστικός για αυτήν την επιλογή.

 

Η επαγγελματική της απασχόληση καθόλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της υπήρξε η ακόλουθη:

 

09.1963 – 04.1964

Ως έμμισθος συνεργάτης-μέλος ομάδων μελέτης, Γραφείου Αρχιτεκτονικών και Πολεοδομικών Μελετών «Candilis – Josic – Woods», Γαλλία, Paris.

 

05.1964 – 09.1967

Ως έμμισθος συνεργάτης-μέλος ομάδων μελέτης, Γραφείου Μελετών “Α.Lefevre – J. Aubert, Cabinet d’ Architecture”, Γαλλία, Le Lavandou – Cote d’ Azur

 

10.1967 – 10.1969

Ως Συνεργάτης, εγγεγραμμένος στα μητρώα των επαγγελματικών στελεχών (Cadres) -μέλος ομάδων μελέτης, Γραφείο Μελετών «Bernard Rosier, architecte»

 

11.1969 – 08.1972

Ως Συνεργάτης, εγγεγραμμένος στα μητρώα των Επαγγελματικών στελεχών (Cadres)- Ιδρυτικό μέλος. Επικεφαλής – συντονίστρια Ομάδων Μελέτης. Συνεργατική Εταιρία UPA (Urbanisme, Programmation, Architecture), μέλους ομάδας εταιριών παροχής υπηρεσιών, κυρίως στον Δημοτικό Τομέα. Γαλλία, Aix En Provence, Bouches du Rhône

 

09.1972 – 06.1974

Ελεύθερος επαγγελματίας, ως συνεργάτης-μέλος ομάδων μελέτης.

Γραφείο Μελετών «Ντίνος Οικονομίδης και Συνεργάτες». Ελλάδα, Αθήνα.

 

1973 – 2000

Ελεύθερος επαγγελματίας. Γραφείο Μελετών «Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες Α.Ε.Μ.» Πρόεδρος για την περίοδο 1985 – 1994 και Εταίρος έως το 2000. Κυρίως, επικεφαλής – συντονίστρια Ομάδων Μελέτης και σπανιότερα, μέλος Ομάδων Μελέτης. Ελλάδα, Αθήνα.

 

1984 – 2016

Ελεύθερος επαγγελματίας. Προσωπικό Γραφείο Μελετών «Ουρανία Κλουτσινιώτη, αρχιτέκτων – πολεοδόμος). Επικεφαλής του Γραφείου Συντονίστρια Ομάδων Μελέτης Ελλάδα, Αθήνα.

 

Γενικά το γεγονός ότι είναι γυναίκα δεν είχε επιπτώσεις στην άσκηση του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα, εξ’ αιτίας της απελευθέρωσης που επικρατούσε τη δεκαετία του 60, δηλαδή τα πρώτα κρίσιμα χρόνια της σταδιοδρομίας της.

 

Δ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ

Διετέλεσε μέλος Επιστημονικών Επιτροπών για τη διοργάνωση συνεδρίων, Εθνικού και Διεθνούς επιπέδου.

 

Αναφέρονται στη συνέχεια ορισμένες από τις σημαντικότερες επιστημονικές δραστηριότητες :

 

1969-1972

  • Μέλος του UPAU ‑Marseille, Διαρκές Πανεπιστήμιο Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας. Προετοιμασία σεμιναρίων, διαλέξεις, ομαδικές μελέτες, δημοσιεύσεις.

 

1975

  • ΧΕΝ Αθηνών. Δίδαξε στους ετήσιους μορφωτικούς κύκλους σπουδών, με θέμα “Ο άνθρωπος και ο χώρος στο σύγχρονο κόσμο” (12 μαθήματα).

 

1981

  • Κριτής εκπρόσωπος του ΣΑΔΑΣ στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το “Πολιτιστικό Κέντρο Καλαμάτας”.

  • Μελέτη για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της νήσου Τζιας (Κέας), με τον αρχαιολόγο Ν. Φαράκλα. Εκδοτικός οίκος ΜΕΛΙΣΣΑ, σειρά “Ελληνική Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική”.

 

1982

  • Κριτής, εκπρόσωπος του ΣΑΔΑΣ, στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για τη διαμόρφωση Πάρκου Αναψυχής σε χώρο 50,0 στρ. στην Καλαμάτα, με φορέα το Δήμο Καλαμάτας.

  • Επιμελητής της έρευνας, με θέμα “Αθήνα – Ένα ειδικό φαινόμενο μεγάλης αστικής συγκέντρωσης”, Περιοδικό “Αντί”, τεύχος 202 – περίοδος Β.

 

1983

  • Κριτής, για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Ερευνάς Τεχνολογίας, σε αξιολόγηση Ερευνητικού Προγράμματος.

 

1985

  • Κριτής, εκπρόσωπος του ΣΑΔΑΣ, στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για την Ανάπλαση της συνοικίας ΠΑΛΗΑ στο Βόλο, με φορέα το Δήμο Βόλου.

 

1986

  • Επιμελητής της έρευνας, με θέμα “Αυτονομία Δημοτικών Αρχών”, Περιοδικό “Αντί”, τεύχος 309 – περίοδος Β.

  • Επιμελητής του αφιερώματος, με θέμα την πόλη “Βόλος”, Περιοδικό “Αντί”, τεύχος 313 – περίοδος Β.

 

1988

  • Επιμελητής της έρευνας, με θέμα “Ο Ελαιώνας να γίνει Πηγή Ζωής”, περιοδικό “Αντί”, τεύχος 219 – περίοδος Β.

  • Κριτής, εκπρόσωπος του ΤΕΕ, στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για την αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών Ικαρίας, με φορέα την ΕΤΒΑ.

 

1990 – 1992

  • Διδασκαλία σε σεμινάρια Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης, που διοργανώνει το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, με θέματα αστικές αναπλάσεις, προβλήματα σχεδιασμού του αστικού χώρου, κλπ.

 

1990 – 1994

  • Μέλος της Ερευνητικής Ομάδας για τη δημιουργία Αρχείου Ελληνικής Αρχιτεκτονικής, που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Ερευνάς -Τεχνολογίας, με φορέα χρήστη τον ΣΑΔΑΣ-ΠΑΕ και με επιστημονική εποπτεία του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ.

 

1995

  • Μέλος της Ευρωπαϊκής  Ομάδας Σύνταξης της έκδοσης του Συμβουλίου Αρχιτεκτόνων Ευρώπης“Europe and Architecture tomorrow”.

  • Κριτής, εκπρόσωπος ΤΕΕ, στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών, με θέμα την τουριστική αξιοποίηση χώρου παλαιών Λατομείων Δήμου Υμηττού.

 

1998

  • Μέλος της Ομάδας Έρευνας του ΕΜΠ – Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος, με θέμα «Πολεοδομική και Περιβαλλοντική διάσταση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004».

  • Κριτής, εκπρόσωπος ΤΕΕ, στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών, με θέμα την ανάπλαση του ευρύτερου χώρου της ΔΕΗ – ΑΗΣ Αγίου Γεωργίου Δήμου Κερατσινίου.

 

1999

  • Μέλος της Επιτροπής Προγράμματος του Ευρωπαϊκού Σεμιναρίου “L’Architecture médiatrice des tensions urbaines” (διοργάνωση: UNESCO και Συμβούλιο Αρχιτεκτόνων Ευρώπης)

 

2000

  • Εισηγητής στο Ευρωπαϊκό Σεμινάριο «Architecture et Acquis Communautaire” (διοργάνωση: Ε.Ε. και Συμβούλιο Αρχιτεκτόνων Ευρώπης)

 

2001

  • Μέλος της Επιτροπής Προγράμματος του Συμβουλίου των Αρχιτεκτόνων της Ευρώπης για τη διοργάνωση Ευρωπαϊκής Έκθεσης με χρήση πολυμέσων και με θέμα “The Reflecting City – Urban Transformations in Europe”, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Βερολίνο το 2002.

 

2006

  • Κριτής εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για το παράκτιο πρόσωπο της Valencia ‘regeneration of the costal area of Valencia / Valencia del Mar – Marina Real Juan Carlos’

 

2010

  • Κριτής εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για το “new Centre for the promotion of Science and urban design for a Science and Art Campus in new Belgrade” («Κέντρο για την προώθηση της Επιστήμης και αστικός σχεδιασμός ιδεών για ένα Πάρκο Επιστήμης και Τέχνης στο Βελιγράδι, Σερβία»

 

Ε . ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Ασχολήθηκε σχεδόν δημοσιογραφικά, με μαχητική αρθρογραφία, σε επιστημονικά και πολιτικά περιοδικά και εφημερίδες από το 1974 και έκτοτε.

Έχει δημοσιεύσει πάνω από εκατό άρθρα σε επιστημονικά και πολιτικά περιοδικά και εφημερίδες, όπως τα “Αρχιτεκτονικά Θέματα”, τα “Θέματα Χώρου και Τεχνών”, το “Δελτίο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων”, ο “Πολίτης”, το “Αντί”, η “Αυγή”, η “Ελευθεροτυπία”, τα “Νέα”, η “Καθημερινή” κ.ά.

 

Είχε τακτική εκπομπή το 1989 στον ραδιοφωνικό σταθμό “902 αριστερά στα FM “ και έκανε σχόλια για τον τρόπο που ασκείται η Πολεοδομία και η Χωροταξία στην Ελλάδα.

 

Α. ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΕ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ‑ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

1976

  • Πρώτος έπαινος στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του “Αθλητικού Κέντρου Νέου Φαλήρου”, με την ομάδα συναδέλφων Κ. Αδαμόπουλο, Ι. Μεσσαρέ, Ε. Μωρέτη, Κ. Φινέ και Μ. Φινέ. (Περίληψη δημοσιευμένη στο περιοδικό “Αρχιτεκτονικά Θέματα”, αρ. τεύχους 12/1978)

 

1977

  • Τέταρτο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για την “Αξιοποίηση του χώρου του Ιπποδρόμου, στο Δέλτα Φαλήρου”, με τους αρχιτέκτονες Γ. Παντόπουλο, Θ. Παπαγιάννη, Μ. Μίληση, τον οικονομολόγο Κ. Σοφούλη και τον συγκοινωνιολόγο Κ. Ζέκκο. (Περίληψη δημοσιευμένη στο περιοδικό “Αρχιτεκτονικά Θέματα”, αρ. τεύχους 13/1979).

  • Πέμπτο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του “Μουσείου της Ακροπόλεως” με τον Κ. Φινέ,αρχιτέκτονα και το Ν. Φαράκλα, αρχαιολόγο. (Περίληψη δημοσιευμένη στο περιοδικό “Αρχιτεκτονικά Θέματα”, αρ. τεύχους 12/1978).

  • Μέλος της συντακτικής επιτροπής στην έρευνα του περιοδικού “Αρχιτεκτονικά Θέματα” ‑ ειδικό τεύχος, αριθμός 11/1977 ‑ με θέμα “Η ρύθμιση του χώρου στην Ελλάδα”.

 

1980

  • Μια από τις έξι πρώτες ισότιμες διακρίσεις στο διαγωνισμό για τα “Κτίρια Κεντρικών Υπηρεσιών Υπουργείων”, ως σύμβουλος ‑ πολεοδόμος στην ομάδα μελέτης που αποτελούσαν οι αρχιτέκτονες Θ. Παπαγιάννης, Ι. Τερζόγλου και Μ. Καμχής. (Περίληψη δημοσιευμένη στο περιοδικό “Αρχιτεκτονικά Θέματα”, αρ. τεύχους 15/1981).

 

B.  ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΕΡΓΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ

1963 – 1964

Γραφείο Αρχιτεκτονικών και Πολεοδομικών Μελετών «Candilis – Josic Woods».

ΓΑΛΛΙΑ, Paris. Δευτερεύον μέλος ομάδων μελέτης σε πολεοδομικές μελέτες, αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και μελέτες ανάπτυξης πόλεων.

 

1964 – 1967

Γραφείο Μελετών “Α. Lefevre – J. Aubert, Cabinet d’ Architecture”. ΓΑΛΛΙΑ, Le Lanvandou – Cote d’ Azur.

  • Μελέτη συγκροτήματος 200 παραθεριστικών κατοικιών, ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και bungalows, Αygade– Ηyères / Côte d’ Azur. Από τα κύρια μέλη της Ομάδας Μελέτης.

  • Μελέτη οικισμών θερινών διακοπών και μονάδων κατοικίας στην Κυανή Ακτή.  Μέλος Ομάδων Μελέτης.

 

1967 – 1969

Γραφείο Μελετών «Bernard Rosier, architecte». Megève – Haute Savoie. Γαλλία.

  • Μελέτη τουριστικής, οικιστικής, ξενοδοχειακής αναπτύξεως και αθλητικών εγκαταστάσεων ski του όρους Αrbois, καθώς και μελέτη τύπων κατοικίας για την οικιστική ανάπτυξη του όρους. Η πόλη της Megève στις Γαλλικές Άλπεις αποτελούσε και αποτελεί ακόμη ένα από τα σημαντικότερα θέρετρα των Άλπεων για χειμερινά σπορ. Η Μελέτη διατύπωσε το Σχέδιο και το Πρόγραμμα για την ανάπτυξη του όρους Arbois. Συνεργάτης – μέλος της Ομάδας Μελέτης.

 

1969 – 1972

Συνεργατική Εταιρία UPA (Urbanisme, Programmation, Architecture). Aix En Provence, Bouches du Rhône. Γαλλία.

1969

  • Μελέτη και ίδρυση ΖΕΠ (Ζώνη ενεργού Πολεοδομίας) στην άμεση περιφέρεια της πόλης του AIX EN PROVENCE. Επρόκειτο για τις πρώτες εφαρμογές του θεσμού ΖΕΠ στη Γαλλία και η συγκεκριμένη παρέμβαση αφορούσε στη δημιουργία συγκροτημάτων 100 κατοικιών πολυτελείας εντός της ζώνης ενός ιδιωτικού αστικού πάρκου, με πολύ χαμηλούς συντελεστές δόμησης (0,3) και κάλυψης (2,0). Μέλος της Ομάδας Μελέτης.

1969 – 1971

  • Μελέτη και ίδρυση ΖΕΠ (ΖΩΝΗ ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ) στην πόλη του Carpentras, Vaucluse – Ανάπλαση τμήματος της παλαιάς πόλης. Αφορούσε κυρίως στη δημιουργία νέων περιφερειακών πυρήνων κατοικίας, για τη στέγαση νοικοκυριών με μικρά και μεσαία εισοδήματα (επιδοτούμενη κατοικία), αλλά και στην ενεργό ανάπλαση εγκαταλειμμένου τμήματος του ιστορικού πυρήνα, προκειμένου να παραλάβει οικιστικές πιέσεις. Σύμβουλος – πολεοδόμος, εκπρόσωπος της UPA στη συνεργατική Δήμων και Κοινοτήτων της Περιφέρειας Carpentras.

1970 – 1972

  • Μελέτη και ίδρυση ΖΕΠ (Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας) στην πόλη του Plan de Cuques, Marseille – Aνάπλαση τμήματος του παλαιού οικιστικού πυρήνα και επέκταση του πυρήνα στην περιφερειακή ζώνη. Μελέτη και επίβλεψη της πρώτης και της δεύτερης οικιστικής μονάδας. Αφορούσε κυρίως στη δημιουργία νέων περιφερειακών πυρήνων κατοικίας, για τη στέγαση νοικοκυριών με μικρά και μεσαία εισοδήματα (επιδοτούμενη κατοικία), αλλά και στην ενεργό ανάπλαση εγκαταλειμμένου τμήματος του ιστορικού πυρήνα, προκειμένου να παραλάβει τις έντονες οικιστικές πιέσεις στην περιφερειακή ζώνη της Μασσαλίας. Σύμβουλος – πολεοδόμος, εκπρόσωπος της UPA στο Δήμο του Plan de Cuques.

 

1972 – 1974

Γραφείο Μελετών «Ντίνος Οικονομίδης και συνεργάτες» ως συνεργάτης. ΕΟΤ (Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού).

1972

  • Μελέτη τουριστικής αξιοποίησης ιδιοκτησίας ΕΟΤ στην Πάρνηθα. Μέλος της ομάδας μελέτης.

1973 – 1974

  • Μελέτη για τη δημιουργία μαρίνας στο Μανδράκι Ρόδου. Μέλος της ομάδας μελέτης.

 

1974 – 1989

Γραφείο Μελετών «Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες, ΑΕΜ

1974 – 1976

  • ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ – ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΒΟΛΟΥ.  Η Μελέτη είχε ανατεθεί στο Γραφείο Μελετών «Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες, ΑΕΜ» από τον Δήμο Βόλου, ο οποίος λειτουργούσε την εποχή εκείνη πρωτοποριακά στα πλαίσια του Ελληνικού Χώρου.  Συντονίστρια μελέτης . Μαζί με τον Θύμιο Παπαγιάννη οργάνωσαν και συντόνισαν τη Μελέτη και τις συμμετοχικές διαδικασίες.

 

1975 – 1976

  • Νομαρχιακό Ταμείο Ιωαννίνων. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΦΡΟΥΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Πλήρης αποτύπωση του ιστορικού – παραδοσιακού ιστού και των αρχιτεκτονικών λεπτομερειών και διατύπωση ειδικού πολεοδομικού κανονισμού για την αποκατάσταση του συνόλου και των επιμέρους κτιρίων και λοιπών στοιχείων. Μέλος της Ομάδας Μελέτης.

 

1978 – 1979

  • ΔΕΗ (Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού). ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΎ ΝΕΣΤΟΥ. Η Μελέτη εκπονήθηκε για λογαριασμό της ΔΕΗ, η οποία και κατασκεύασε το φράγμα, προκειμένου να εντοπιστούν και να ληφθούν τα αναγκαία επανορθωτικά μέτρα (οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά και πολεοδομικά). Μέλος της Ομάδας Μελέτης.

  • ΥΧΟΠ. ΚΕΠΑ ΒΟΛΟΥ – ΛΑΡΙΣΑΣ. Η Μελέτη Κέντρου Εντατικής Περιφερειακής Αναπτύξεως του Διπόλου Βόλου –Λάρισας ανατέθηκε από το ΥΧΟΠ στα Γραφεία Μελετών «Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες, ΑΕΜ» και «Εταιρία Μελετών Περιβάλλοντος», γραφεία τα οποία είχαν επιλεγεί προηγουμένως από τα Δημοτικά Συμβούλια για την εκπόνηση των Ρυθμιστικών Μελετών των δύο σημαντικών αστικών κέντρων. Συντονίστρια χωροτάκτης –πολεοδόμος, υπεύθυνος έργου, ως εκπρόσωπος του Γραφείου «Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες, ΑΕΜ». Εκδόθηκε ΦΕΚ.

 

01.1980 – 09.1981

  • ΑΘΗΝΑ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΉ. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ.Η Μελέτη αφορούσε στην προσπάθεια για μέτρα και ενέργειες ρύθμισης του χώρου των Δήμων Αθηναίων, Καλλιθέας, Ταύρου και Μοσχάτου, στα πλαίσια των μελετών των εννέα (9) Διαμερισμάτων της Αθήνας. Συντονίστρια Χωροτάκτης – Πολεοδόμος. Μαζί με τον Θύμιο Παπαγιάννη οργάνωσαν και συντόνισαν την Μελέτη και τις συμμετοχικές διαδικασίες.

 

11.1983 – 10.1985

  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ – ΕΠΑ .ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΒΟΛΟΥ. Στα πλαίσια της Επιχείρησης Πολεοδομική Ανασυγκρότηση ανατέθηκε στο Γραφείο Μελετών «Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες, ΑΕΜ» η εκπόνηση του ΓΠΣ του Π.Σ. Βόλου (2 Δήμοι και 6 Κοινότητες). Το ΦΕΚ που εκδόθηκε το 1985 αποτελεί ένα από τα πρώτα ΦΕΚ που εκδόθηκαν στα πλαίσια της ΕΠΑ. Συντονίστρια Χωροτάκτης – Πολεοδόμος. Επικεφαλής της Ομάδας Μελέτης.

 

11.1983 – 09.2000

  • ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ-ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΩΝ ΒΟΛΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΓΙΟΥ ΟΝΟΥΦΡΙΟΥ, ΔΙΜΗΝΙΟΥ, ΑΝΩ ΒΟΛΟΥ, ΑΛΛΗΣ ΜΕΡΙΑΣ, ΑΝΑΚΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑΣ. Κατ’ εφαρμογή των προβλέψεων του ΓΠΣ, εκπονήθηκαν Προμελέτη και Οριστική Μελέτη ανά Πολεοδομική Ενότητα και εκδόθηκαν εννέα (9) ΦΕΚ ένταξης σε σχέδιο πόλεως ή και αναθεώρησης εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως. Για τις περισσότερες από τις Πολεοδομικές Ενότητες ανατέθηκαν, εκπονήθηκαν και κυρώθηκαν οι σχετικές Πράξεις Εφαρμογής. Εκδόθηκαν 9 ΦΕΚ για τις Πολεοδομικές Ενότητες. Συντονίστρια Χωροτάκτης – Πολεοδόμος. Επικεφαλής της Ομάδας Μελέτης του Γραφείου Μελετών «Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες, ΑΕΜ».

 

04.1984 – 10.1987

  • ΥΠΕΧΩΔΕ. ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. Γενικά τα ΓΠΣ των Δήμων και Κοινοτήτων της Περιφέρειας Αττικής εκπονήθηκαν με ευθύνη του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας. Σε αυτήν τη βάση ανατέθηκε στο Γραφείο Μελετών «Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες, ΑΕΜ» η εκπόνηση στοιχείων του ΓΠΣ για τον Ελαιώνα της Αθήνας, που περιλαμβάνεται στις διοικητικές περιοχές των Δήμων Αθηναίων, Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Μοσχάτου, Ταύρου, Αιγάλεω και Περιστερίου. Συντονίστρια Χωροτάκτης – Πολεοδόμος. Επικεφαλής της Ομάδας Μελέτης.

 

1985 – 1986

  • Υπουργείο Δημοσίων Έργων. ΕΥΔΕΜ. ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ. Προκειμένου να διερευνηθούν οι προϋποθέσεις, να οριστικοποιηθούν και να διατυπωθούν οι προδιαγραφές και η συγγραφή υποχρεώσεων για τη δημοπράτηση του Μετρό της Αθήνας, η Ειδική Υπηρεσία ΕΥΔΕΜ του ΥΔΕ ανέθεσε σε συμπράττοντα Γραφεία Μελετών (Δοξιάδη, Ο.Τ.Μ., Σινάνη και Παπαγιάννη) τον ρόλο του Συμβούλου. Εκπρόσωπος του Γραφείου «Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες, ΑΕΜ» και μέλος του 5μελούς συντονιστικού οργάνου.

 

1988 – 2016

Ουρανία Κλουτσινιώτη – Ιδιωτικό γραφείο μελετών.

11.1988 – 06.1990

  • ΥΠΕΧΩΔΕ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ. Η θεσμική αλλαγή των «συνόρων» μεταξύ νομών Αττικής και Βοιωτίας διευκόλυνε την ανάπτυξη βιοτεχνικών και βιομηχανικών χρήσεων στην περιοχή των Οινοφύτων, η οποία έγινε απολύτως άναρχα. Η Μελέτη είχε στόχο την εξυγίανση της υπάρχουσας κατάστασης και τον καθορισμό χρήσεων γης στην ευρύτερη περιοχή. Επικεφαλής της Ομάδας Μελέτης.

 

03.1989 – 06.1990

  • ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ . ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΠΑΛΑΙΩΝ (ΚΑΣΤΡΟ) ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ. Η μελέτη αφορούσε στην ανάπλαση της αρχαιότερης συνοικίας του Βόλου, με μόνιμη παρουσία στην ιστορία της, όπου τοποθετείται η προϊστορική και ιστορική Ιωλκός και όπου επίσης ήταν το Κάστρο της Πόλης κατά την Τουρκική περίοδο. Στην περιοχή του Κάστρου αναπτύχθηκαν και οι πρώτες δραστηριότητες του λιμανιού, κατά τα μέσα του 19ου αιώνα και εδώ επίσης εγκαταστάθηκε ένας πρώτος πυρήνας προσφύγων, που έφτασε στο Βόλο μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Κύριο στόχο της Μελέτης αποτελούσε η προσεκτική και υποδειγματική παρέμβαση του Δήμου, ώστε να αποκτήσει εκ νέου η συνοικία τον ιστορικό της ρόλο στην ανάπτυξη της σύγχρονης πόλης. Επικεφαλής της Ομάδας Μελέτης.

 

1990 – 1991

  • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΤΒΑ. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΑΤΤΙΚΗΣ.Αυτή τη δεκαετία η Αθήνα περνούσε από τις κρισιμότερες περιόδους της, από την άποψη των συνθηκών περιβάλλοντος. Η Μελέτη έθεσε στόχο να διερευνήσει και να επισημάνει εκείνες τις επενδυτικές ευκαιρίες, που θα ήταν κατ’ αρχήν οικονομικά βιώσιμες, αλλά που η υλοποίησή τους θα συνέβαλε στην αναβάθμιση των συνθηκών περιβάλλοντος της Περιφέρειας.Επικεφαλής της Μελέτης Ως χωροτάκτης –πολεοδόμος και συντονίστρια πολυπληθούς διεπιστημονικής ομάδας.

 

02.1992 – 06.1993

  • ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ . ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ. Η μελέτη αφορά στην ανάπλαση της κεντρικότερης συνοικίας της Νέας Ιωνίας, εκεί δηλαδή όπου εγκαταστάθηκε εκτεταμένος πυρήνας προσφύγων (περίπου 1200 οικογένειες). Η Νέα Ιωνία αποτέλεσε την κυρίως περιοχή εγκατάστασης των προσφύγων στην εδαφική περιφέρεια του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου.Η θέση της περιοχής, στο Κέντρο της Πόλης και το προβληματικό ιδιοκτησιακό καθεστώς (25,0 έως 40,0 μ2 / ανά ιδιοκτησία) κατέστησαν απαραίτητη την παρέμβαση των Δημοτικών Αρχών, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες αναβάθμισης του Κέντρου της Πόλης, διατηρώντας συγχρόνως τα στοιχεία της ιστορίας της περιοχής. Από τη Μελέτη προέκυψε πλήρες πρόγραμμα ανάπλασης της περιοχής, που επέτρεψε στη συνέχεια στο Δήμο να αναλάβει επιχειρησιακή δράση, στα πλαίσια της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας URBAN και να υλοποιήσει σημαντικό τμήμα των προτάσεων της Μελέτης. Συν – ανάδοχος με γραφεία Πολεοδομικών, τοπογραφικών και στατικών μελετών. Νόμιμος εκπρόσωπος και επικεφαλής της Ομάδας Μελέτης.

 

1992 – 12.1996

  • ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ. ΠΑΡΚΟ ΠΥΡΓΟΥ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. Στα πλαίσια των πρότυπων αστικών προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε., η Γενική Διεύθυνση DGXVIενέκρινε πρόταση του Οργανισμού Αθήνας για τη δημιουργία Θεματικού Πάρκου για το Περιβάλλον στη Δυτική Αθήνα, σε έκταση περίπου 1000,0 στρ., εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων Αγίων Αναργύρων, Καματερού και Ιλίου. Η βασική υποδομή (υπαίθριοι, ημιυπαίθριοι και κλειστοί χώροι) για τη λειτουργία του Πάρκου ολοκληρώθηκε το 1996. Χωροτάκτης – Πολεοδόμος. Επικεφαλής και συντονίστρια πολυπληθούς διεπιστημονικής ομάδας.

 

11.1992 – η Γ΄ Φάση περατώθηκε 1995

  • ΥΠΕΧΩΔΕ – ΔΙΕΥΘ. ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ. ΕΙΔΙΚΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ Β. ΚΑΙ Ν. ΑΚΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ENVIREG. Η αποτελεσματική προστασία των παράκτιων περιοχών της Ελλάδας και κατ’ επέκταση του θαλασσίου περιβάλλοντος, προκειμένου να αναβαθμιστούν κοινωνικο-οικονομικά, τόσο σε ποιοτικό και όσο και σε ποσοτικό επίπεδο, ήταν οι στόχοι του Κοινοτικού Προγράμματος ENVIREG. Επικεφαλής της Μελέτης(Χωροτάκτης-Πολεοδόμος ) και συντονίστρια πολυπληθούς διεπιστημονικής ομάδας.

 

06.1995 – 04.1997

  • ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ . ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ. ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΧΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ. Η Μελέτη είχε γενικό στόχο να υποστηρίξει την “Αττικό Μετρό Α.Ε.” στις αναγκαίες επιλογές για την ανάπτυξη του δικτύου υπογείων σιδηροδρόμων και γενικά των ηλεκτρικών σιδηροδρόμων του Νομού Αττικής, με την εξαίρεση του σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ. Όλη η εργασία διήρκεσε δύο έτη και εργάστηκαν για να την ολοκληρώσουν πάνω από 30 επιστήμονες μηχανικοί και 150 άτομα σε οργανωμένα συνεργεία. Συντονίστρια για το Χωροταξικό – Πολεοδομικό αντικείμενο για λογαριασμό του ενός εκ των δύο ανάδοχων γραφείων μελετών.

 

07.1995 – 11.1996

  • ΥΠΕΘΟ και Δημοτική Επιχείρηση Νέας Ιωνίας Μαγνησίας. ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ URBAN ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΒΟΛΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ. Η παραγωγική αναβάθμιση των εγκαταλειμμένων κεντρικών περιοχών των πόλεων Στην περίπτωση του Π.Σ. Βόλου οι παρεμβάσεις οργανώθηκαν για την λειτουργική σύνδεση και την αισθητική ανάδειξη των τριών υφιστάμενων ιστορικών πυρήνων του Κέντρου Πόλης, με την χρησιμοποίηση στρατηγικού χαρακτήρα αξόνων της Πόλης του Βόλου, στην περιφέρεια των οποίων συναντώνται σημαντικά κενά βιομηχανικά ή άλλα ιστορικά κελύφη και τόποι τα οποία αποκαθίστανται και διαμορφώνονται, προκειμένου να παραλάβουν τις προβλεπόμενες παραγωγικές δραστηριότητες και δραστηριότητες κοινωνικού – πολιτιστικού χαρακτήρα και αναψυχής. Επικεφαλής της Ομάδας Μελέτης.

 

12.1995 – 12.2005

  • ΜΕΛΕΤΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΗΣ, ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΒΙΠΑ – ΒΙΟΠΑ ΔΗΜΟΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ. Αφορά στην πολεοδομική οργάνωση, στη σύνταξη του Ρυμοτομικού Σχεδίου και στην Πράξη Εφαρμογής του Βιομηχανικού – Βιοτεχνικού Πάρκου του Δήμου Λαυρεωτικής. Ή έκτασή του είναι 1300,0 στρ. και είναι χωροθετημένο, από το ΓΠΣ του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, σε επαφή με το Κέντρο Πόλης και το αναπτυσσόμενο Λιμάνι. Η οργάνωση του χώρου, η οποία προτάθηκε από τους Μελετητές, εγκρίθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τον Οργανισμό Αθήνας και έγινε κατ’ αρχήν αποδεκτή από τον Δήμο, στηρίζεται σε πολυεπίπεδη ανάπτυξη της ζώνης, με χρήσεις βιομηχανίας – βιοτεχνίας, μαρινών και μικρών ναυπηγοεπισκευαστικών μονάδων, καταλυμάτων αναψυχής και ζωνών προστασίας του θαλασσίου μετώπου και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η πολυπλοκότητα του αντικειμένου απαίτησε τελικά και τροποποίηση του ΓΠΣ, αλλά και οριστική διευθέτηση του δασικού χαρακτήρα ορισμένων εκτάσεων, λόγοι για τους οποίους και δεν έχει εκδοθεί το Π.Δ. Συνανάδοχος με γραφείο τοπογραφικών μελετών. Νόμιμος εκπρόσωπος και επικεφαλής της Ομάδας Μελέτης.

 

03.1996 – 11.1997

  • ΥΠΕΧΩΔΕ Διεύθυνση Χωροταξίας. ΜΕΛΕΤΗ ΧΩΡΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ. Αντικείμενο της μελέτης ήταν :η συστηματική καταγραφή της χωρικής διάστασης των Προγραμμάτων και Πολιτικών με Κοινοτική συγχρηματοδότηση και η ανάλυση και αποτίμηση των χωρικών τους επιπτώσεων, ώστε να συμβάλει αφ’ ενός στην ανάπτυξη των απαραιτήτων στοιχείων για τη διαμόρφωση μιας στρατηγικής χωροταξικής πολιτικής και για την υποστήριξη της δημιουργίας Παρατηρητηρίου Χωροταξίας και αφ’ ετέρου με εισροές σε επίπεδο στοιχείων και κατευθύνσεων για την εκπόνηση του Χωροταξικού Σχεδίου της Περιφέρειας.. Ανάδοχος και επικεφαλής της Ομάδας Μελέτης.

 

12.1997 – 02.2000

  • ΥΠΕΧΩΔΕ Διεύθυνση Χωροταξίας. Με βάση τα πορίσματα της Μελέτης, συντάχθηκε Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης, το οποίο υπεγράφη και εκδόθηκε ΦΕΚ. ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ. Η Μελέτη εκπονήθηκε σε τρεις φάσεις : Στην Α` Φάση, αναλύεται διεξοδικά και αξιολογείται η σημερινή φυσιογνωμία της Περιφέρειας, σε συγκριτική θεώρηση με τις άλλες Ελληνικές και Ευρωπαϊκές Περιφέρειες.  Στη Β` Φάση, διατυπώνονται οι εναλλακτικές προτάσεις αναπτυξιακού και χωροταξικού σχεδιασμού της Περιφέρειας, και Στη Γ` Φάση, εξειδικεύεται η Οριστική Πρόταση, μετά από αξιολόγηση των εναλλακτικών σεναρίων χωρικής ανάπτυξης, των γνωμοδοτήσεων των αρμοδίων υπηρεσιών και φορέων και πρόταση της Επιτροπής Επίβλεψης. Ανάδοχος, επικεφαλής πολυεπιστημονικής Ομάδας Μελέτης.

 

02.2000 – 12.2001

  • Περιφέρεια Ηπείρου. ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΑΡΤΑΣ. Η Μελέτη ανατέθηκε συγχρόνως με αντίστοιχες μελέτες για τους υπόλοιπους τρεις νομούς της Περιφέρειας. Με δεδομένο μάλιστα ότι δεν είχε προωθηθεί στο μεταξύ χρονικό διάστημα η θεσμοθέτηση του Περιφερειακού Χωροταξικού, θεωρείτο επιθυμητό να ελεγχθεί εκ νέου και να εμπλουτιστεί με λεπτομερέστερες προσεγγίσεις, από αυτές που πραγματοποιήθηκαν από τα Χωροταξικά Σχέδια των Νομών.Η γεωγραφική απομόνωση και το χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης που χαρακτηρίζουν την Περιφέρεια και τον Νομό, επιβάλλουν απόλυτο συντονισμό για την υλοποίηση των πολιτικών της βιώσιμης ανάπτυξης, με τρόπο που να μεγιστοποιείται η αποδοτικότητα των μεσοπρόθεσμων δράσεων και έργων, ώστε να αρχίσουν να δημιουργούνται προϋποθέσεις για την άρση των ιδιαίτερα δυσμενών φαινομένων και την ενσωμάτωση του χωρικού συστήματος στις νέες διαμορφούμενες συνθήκες, τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο διεθνές περιβάλλον. Συν – ανάδοχος και επικεφαλής της Ομάδας Μελέτης.

 

07.1999 – 12.2002

  • Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. (ΟΡΣΑ). ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΛΙΜΕΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ – ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ / ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ TERRA POSIDONIA. Ως περιοχή διερεύνησης των προβλημάτων και των προοπτικών στην Ελλάδα, ο ΟΡΣΑ επέλεξε την παραλιακή λιμενοβιομηχανική ζώνη Δραπετσώνας – Κερατσινίου, περιοχή στρατηγικής σημασίας στα πλαίσια του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, η οποία εμφανίζει σημαντικά προβλήματα υποβάθμισης. Κύριο άξονα των δράσεων αποτέλεσε η προώθηση των διαδικασιών για συντονισμένη διαχείριση των προγραμμάτων όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δημοσίου και ιδιωτικού συμφέροντος, προσέγγιση η οποία εκτιμάται ότι μελλοντικά θα αποδώσει καρπούς και θα συμβάλει στην προώθηση του προγράμματος ανάπλασης, για την αναβάθμιση της περιοχής. Συν-ανάδοχος με γραφείο οικονομικών μελετών. Επικεφαλής της Ομάδας Μελέτης. Δεν έγινε κατορθωτό να υπογραφεί το Πρωτόκολλο Συμφωνίας.

 

02.2000 – 03.2001

  • Περιφέρεια Κρήτης. ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΟΡΜΟΥ ΤΡΥΠΗΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TERRA ΔΙΑΣ. Στα νότια και περίπου στο κέντρο του ορεινού όγκου των Αστερουσίων, του Νομού Ηρακλείου, βρίσκεται η αμμώδης παραλία της Παναγιάς της Τρυπητής, μήκους περίπου 400,0μ., στην οποία καταλήγει το απόκρημνο φαράγγι του Αγίου Σάββα, μήκους περίπου 3.500,0μ. Τόσο το φαράγγι, όσο και η παραλία συνθέτουν ισχυρά στοιχεία ενός τοπίου μοναδικού και ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και περιλαμβάνονται άλλωστε στον Εθνικό κατάλογο του δικτύου «Φύση 2000».Στην παραλία και στην έξοδο του φαραγγιού έχουν αναγερθεί και ανεγείρονται αυθαίρετα, μικρού μεγέθους και με ευτελή υλικά, κτίσματα, τα οποία χρησιμοποιούνται για αποθηκευτικοί χώροι το καλοκαίρι, αλλά και ως μέσον για κατοχύρωση τίτλων ιδιοκτησίας. Στόχο του Διαχειριστικού Σχεδίου αποτέλεσε, μετά από λεπτομερή διερεύνηση του ισχύοντος ιδιοκτησιακού καθεστώτος, η διατύπωση προγραμματικών μεγεθών και μεγεθών αντοχής και επάρκειας του συστήματος, ο καθορισμός των ορίων και των όρων και ειδικών περιορισμών ανά επιμέρους ζώνη προστασίας, η με βάση τα προηγούμενα χωροθέτηση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, η κατοχύρωση του θεσμικού πλαισίου προστασίας και ανάδειξης και η διατύπωση αναλυτικού προγράμματος δράσης. Ανάδοχος και επικεφαλής της Ομάδας Μελέτης.

 

07.2000 – 12.2001

  • ΥΠΕΧΩΔΕ, Υπουργείο Δημοσίων Έργων Ιταλίας, Περιφέρεια Basilicata Ιταλίας. ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΝΟΤΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ. ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ARCHI-MED.Η πιλοτική δράση ARCHI-MED αποτελεί σημαντική διεθνική κοινοτική πρωτοβουλία για την υλοποίηση του Προγράμματος INTERREG III, που σκοπό είχε την ενθάρρυνση της αρμονικής και ισόρροπης ανάπτυξης του ευρωπαϊκού εδάφους. Στα πλαίσια του ARCHI-MED εντάσσεται η υποδράση 2.2 “ανάδειξη του περιβάλλοντος σε παράγοντα ανάπτυξης στο χώρο της Μεσογείου”, ως πρότυπη πειραματική ενέργεια στον τομέα της Χωροταξίας στο χώρο της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Μεσογείου.  Τα αποτελέσματα από την πρώτη διερευνητική φάση της συγκεκριμένης πειραματικής ενέργειας ολοκληρώθηκαν το 2001, ώστε οι δράσεις που θα είχαν επιλεγεί για την εφαρμογή της να προωθηθούν σε δεύτερη φάση για χρηματοδότηση και υλοποίηση από το Πρόγραμμα INTERREG III.  Ανάδοχος και επικεφαλής της Ομάδας Μελέτης.

 

03.2001 – 12.2002

  • Δήμος Πατρέων. ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ ΔΥΜΑΙΩΝ. Η παραλιακή περιοχή της Ακτής Δυμαίων, έκτασης περίπου 750,0 στρ., αποτελούσε την σημαντική βιομηχανική ζώνη της Πάτρας, εγκατεστημένη στο νότιο όριο του ιστορικού κέντρου της. Εντός της, εκτός των άλλων βιομηχανιών, περιλαμβάνονται και οι εγκαταστάσεις της Πειραϊκής – Πατραϊκής και της Χαρτοβιομηχανίας Λαδόπουλου, από τις σημαντικότερες μονάδες των Βαλκανίων και οι οποίες ήταν εν λειτουργία έως το 1992. Από τη δεκαετία του 1980 όλες οι εγκαταστάσεις και οι βιομηχανίες της περιοχής υπολειτουργούν ή αργούν, ενώ στο θαλάσσιο μέτωπό της ολοκληρώνεται η κατασκευή του νέου Λιμανιού της Πάτρας, της κύριας Δυτικής Πύλης εισόδου της Χώρας από τις λοιπές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Η Μελέτη στοχεύει στην αναζήτηση των εναλλακτικών εφικτών χρήσεων γης και δραστηριοτήτων, για την ολοκληρωμένη ανάπλαση και παραγωγική / περιβαλλοντική ανασυγκρότηση της ιδιαίτερα κρίσιμης για την Πάτρα περιοχής. Συν – ανάδοχος με Πολεοδομικό, Οικονομικό, Τοπογραφικό Γραφεία Μελετών. Νόμιμος εκπρόσωπος και επικεφαλής της Ομάδας Μελέτης.

 

01.2001 – 03.2002

  • ΥΠΕΧΩΔΕ/ΓΓΔΕ/ΕΥΔΕ-ΟΕ 2004. ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (Ε.Σ.Ο.Α.Π.) ΦΑΛΗΡΙΚΟΥ ΟΡΜΟΥ. Με την ευκαιρία της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων, η Πολιτεία αποφάσισε την ριζική ανάπλαση της με μητροπολιτική εμβέλεια περιοχής. Όπως προέβλεπε ο σχετικός Νόμος, προκειμένου να μελετηθούν και να δημοπρατηθούν τα έργα της περιοχής, έπρεπε να εκπονηθεί Πολεοδομική Μελέτη και να εγκριθεί με Π.Δ. το Ειδικό Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπλασης της Περιοχής (Ε.Σ.Ο.Α.Π). Οι ευρύτεροι στόχοι του Προγράμματος Ανάπλασης είναι αφ’ ενός η διασφάλιση του κοινόχρηστου υπερτοπικού και δημόσιου χαρακτήρα του χώρου και αφ’ ετέρου το εκ νέου άνοιγμα της Πόλης προς την θάλασσα. Το 2020 ολοκληρώνονται τα έργα για την συνολική ανάπλαση του μετώπου, ώστε να λειτουργήσουν ευεργετικά (αντιπλημμυρική προστασία, απομάκρυνση όχλησης του μετώπου από τον αυτοκινητόδρομο, δημιουργία οικολογικού πάρκου, κλπ.) ακόμη και τα έργα που έχουν ήδη κατασκευαστεί. Υπεύθυνος έργου για τη σύνταξη και έγκριση του Ε.Σ.Ο.Α.Π.

 

01. 2002 – 07.2003

  • Υπουργείο Ανάπτυξης Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού. ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ. Ο τουριστικός τομέας στην Περιφέρεια Αττικής υποβαθμίστηκε τα τελευταία είκοσι χρόνια. Η Μελέτη αναζήτησε αιτίες και διαμόρφωσε προτάσεις οι οποίες μπορεί να επιφέρουν την επιθυμητή, βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη, αναζωογόνηση και εξέλιξη στον τουριστικό τομέα και την ταυτόχρονη αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Ειδικότερα, οι προτάσεις αναφέρονται στην στρατηγική για την προώθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας, στον προσδιορισμό των προτεραιοτήτων και των αξόνων παρέμβασης των δημοσίων φορέων, στους άξονες και στις μορφές κινητοποίησης των φορέων του ιδιωτικού τομέα και στις αναγκαίες κοινές ενέργειες και των δύο μερών. Κάλυψη της ειδικότητας του ειδικού επιστήμονα – χωροτάκτη.

 

09.2002 – 10.2003

  • ΥΠΕΧΩΔΕ. Διεύθυνση Χωροταξίας. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΧΛΟΥΣΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΙΝΟΠΕΡΑΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΓΑΖΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ. Αντικείμενο της μελέτης αποτελεί η διερεύνηση των προϋποθέσεων για μετεγκατάσταση οχλουσών δραστηριοτήτων, ώστε να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα που εμφανίζει η συγκεκριμένη περιοχή της πόλης του Ηρακλείου από τη λειτουργία μη συμβατών μεταξύ τους χρήσεων, οι οποίες είναι όμως απαραίτητες για την ανάπτυξη του Νομού και της Περιφέρειας και αφορούν αφ’ ενός σε χρήσεις του δευτερογενούς τομέα (παραγωγή ενέργειας, αποθήκευση πετρελαιοειδών, κλπ) και αφ’ ετέρου σε χρήσεις δραστηριοτήτων τουρισμού. Πραγματοποιήθηκε η μετεγκατάσταση της πλειονότητας των δραστηριοτήτων Ανάδοχος και επικεφαλής της Ομάδας Μελέτης.

 

11.2004 – 02.2005

  • Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας. ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΙΕΡΑΣ ΟΔΟΥ ΑΠΟ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ ΕΩΣ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΙΓΑΛΕΩ. Η ανάδειξη της ιστορικότητας και η ανάπλαση της Ιεράς Οδού αποτελεί μια από τις ποιοτικές παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας στην προσπάθεια ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων και ανάδειξης αξόνων με ιστορική σημασία, που αναφέρονται ονομαστικά στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, ήδη από το 1985 (Ν.1515/85). Με δεδομένες τις μεγάλες οδικές και συγκοινωνιακές παρεμβάσεις, που ήδη πραγματοποιήθηκαν την τελευταία εξαετία εντός της Περιφέρειας Αττικής ή βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης, προκύπτει ότι συντρέχουν πλέον οι προϋποθέσεις να υποβαθμιστεί σημαντικά ο χαρακτήρας της Ιεράς Οδού ως οδικού άξονα, να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη κινήσεων πεζών κατά μήκος του, πεζή ή με ποδήλατα ή ακόμη και με μηχανοκίνητα μέσα, καθώς και να αναβαθμιστεί δραστικά το άμεσο αστικό τοπίο. Ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε η Πολεοδομική και Συγκοινωνιακή μελέτη. Η συνέχειά της σε Αρχιτεκτονική μελέτη διεκόπη, κατόπιν αιτήματος του Δήμου Αιγάλεω, ο οποίος προχώρησε σε έργα με το σύστημα Μελέτη – Κατασκευή. Συν – ανάδοχος με Πολεοδομικό, Συγκοινωνιακό, Μηχανολογικό, Στατικό και Τοπογραφικό Γραφεία Μελετών. Νόμιμος εκπρόσωπος και επικεφαλής της Ομάδας Μελέτης.

 

11.2005 – 11.2007

  • Δήμος Δραπετσώνας. ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΉΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ. Οι αρχές και οι στόχοι για την ανάπλαση τη πρώην Λιμενοβιομηχανικής Ζώνης προκύπτουν από τον υπερτοπικό χαρακτήρα της, δίπλα από το Λιμάνι του Πειραιά και είναι: Η απόδοση του παραλιακού μετώπου στους κατοίκους της άμεσης περιβάλλουσας περιοχής, αλλά και ευρύτερα σε αυτούς της δυτικής Αθήνας, και η λειτουργική σύνδεση του παραλιακού κοινόχρηστου μετώπου με τις περιβάλλουσες περιοχές κατοικίας. Η δημιουργία πλέγματος «πεζοδρόμων – ποδηλατοδρόμων» σε κατάλληλη υψομετρικά θέση, ώστε να είναι εύκολα δυνατή η προσπέλαση του παραλιακού μετώπου από τους κατοίκους – χρήστες, Η κατάλληλη επιλογή χρήσεων για όλα τα τμήματα της περιοχής μελέτης, ώστε να καταστεί ικανή αφ’ ενός να παραλάβει τον υπερτοπικό χαρακτήρα της, σε σχέση και με το Λιμάνι του Πειραιά, αλλά αφετέρου να μην καθίσταται «έρημη ζώνη» τις νυχτερινές ώρες, με κατάλληλη χρήση του στοιχείου «κατοικία» και «αναψυχή», ενώ για την επίτευξη των στόχων πρέπει να επιλεγούν τα κατάλληλα μέτρα. Ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε η Μελέτη.  Συνανάδοχος με γραφείο Πολεοδομικών Μελετών. Νόμιμος εκπρόσωπος και επικεφαλής της Ομάδας Μελέτης.

 

01.2006 – 09.2007

  • ΥΠΕΧΩΔΕ Διεύθυνση Χωροταξίας . ΜΕΛΕΤΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ. Η Μελέτη εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον» του ΥΠΕΧΩΔΕ και ειδικότερα στο Μέτρο 7.1 «Χωροταξία – Πολεοδομία», του οποίου ένας από τους στόχους είναι η εκπόνηση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου. Τελικός στόχος της μελέτης είναι να οδηγήσει στη διατύπωση του «Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης» της χώρας, όπως αυτό ορίζεται από το άρθρο 6 του Ν.2742/99. Εκδόθηκε ΦΕΚ 128 Α / 03.07.2008. Συνανάδοχος με γραφεία Χωροταξικών, Οικονομικών και Περιβαλλοντικών Μελετών. Νόμιμος εκπρόσωπος της Ομάδας Μελέτης.

 

06.2007 – 10.2008

  • Υπουργείο Περιβάλλοντος Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού. ΜΕΛΕΤΗ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΒΟΛΟΥ. Η Μελέτη εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον» του ΥΠΕΧΩΔΕ και ειδικότερα στο Μέτρο 7.1 «Χωροταξία – Πολεοδομία», του οποίου ένας από τους στόχους είναι η βιώσιμη ανάπτυξη του ελληνικού χώρου. Τελικός στόχος της Μελέτης είναι να οδηγήσει στη διατύπωση των γενικών αρχών προστασίας και ανάπτυξης της περιοχής, με τις οποίες θα λειτουργήσει ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου, ο οποίος πρέπει να συγκροτηθεί. Η μελέτη παρελήφθη και τα πορίσματά της ενσωματώθηκαν στο ΠΧΠ Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ανάδοχος Συντονίστρια της Ομάδας Μελέτης.

 

04.2012 – 11.2015

  • Υπουργείο Περιβάλλοντος Διεύθυνση Χωροταξίας. ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. Η Μελέτη εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και εκπονείται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και τους στόχους του ΕΣΠΑ 2007-2013 γιατην βιώσιμη χωρική οργάνωση και ανάπτυξη του ελληνικού χώρου. Πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη διαβούλευση με τους πολίτες και τους φορείς και έτυχε γνωμοδότησης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης. Εγκρίθηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος. Εκδόθηκε ΦΕΚ 290 Α.Α.Π. / 08.11.2017. Συνανάδοχος με γραφεία Οικονομικών και Περιβαλλοντικών Μελετών. Συντονίστρια της Ομάδας Μελέτης.

 

05.2014 – 11.2016

  • Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.(ΟΡΣΑ) .ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ. ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ. Το Θριάσιο Πεδίο κατατάσσεται στις περιοχές στρατηγικής σημασίας και αποτελεί Αναπτυξιακό / Επιχειρηματικό Πόλο Διαπεριφερειακής Εμβέλειας, περιλαμβάνοντας την πόλη και το λιμάνι της Ελευσίνας και τους υποδοχείς επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Κατά το νέο ΡΣΑ προάγεται επίσης ισότιμα, η ταυτόχρονη ανάταξη, προστασία ενίσχυση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και των πολιτιστικών πόρων, σε συνδυασμό με την ενίσχυση επιλεκτικών μορφών τουρισμού, καθώς και με συμπληρωματικές δράσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και οικονομικής ανάπτυξης. Τέλος, ενισχύονται κατά προτεραιότητα οι υφιστάμενες οικιστικές συγκεντρώσεις και διαφυλάσσεται ο περιαστικός χώρος. Η μελέτη αποσκοπεί στην εξειδίκευση των προβλέψεων του ΡΣΑ. Ειδικός επιστήμονας. Υπεύθυνη Χωροταξικών Θεμάτων.

     

    ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

    1: ΜΕΛΕΤΗ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕ∆ΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΒΟΛΟΥ / 2007 – 2021 (Rithmistiko Volou.pdf)

    2: ΜΕΛΕΤΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕ∆ΙΟΥ ΕΛΛΑ∆ΑΣ / 2007 – 2021 (Ethniko Xorotaxiko.pdf)

    3: ΑΝΑ∆ΕΙΞΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΙΕΡΑΣ Ο∆ΟΥ ΑΠΟ ΑΓΙΑΣ AΝΝΗΣ ΕΩΣ ∆ΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΙΓΑΛΕΩ/ 2004 (Iera Odos-Anadeixi istorikotitas kai anaplasi.pdf)

    4: ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΟΧΛΟΥΣΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΙΝΟΠΕΡΑΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΑΖΙΟΥ / 2002 – 2003 (Kriti-Linoperamata.pdf)

    5: ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ / 2002 (Attiki-Touristiki Anaptyxi.pdf)

    6: ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΙΚΟΥ ΟΡΜΟΥ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΕ∆ΙΑΣΜΟΣ ΠΟΛΕΟ∆ΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ / 2002 – 2004 (Anaplasi-Faliro- Poleodomika.pdf)

    7: ΠΟΛΕΟ∆ΟΜΙΚΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ, ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ ∆ΥΜΑΙΩΝ / 2001 – 2003 (Patra-Akti Dymaion.pdf)

    8: TΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ TERRA POSIDONIA / ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΛΙΜΕΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ∆ΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ – ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ / 1999 – 2001 (Terra Posidonia.pdf)

    9: ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕ∆ΙΟ ΝΟΜΟΥ ΑΡΤΑΣ / 2000 – 2001 (Xorotaxiko Sxedio Nomou Artas.pdf)

    10: ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ / 1997 – 1999 (Kriti-Xorotaxiko Sxedio Perifereias.pdf)

    11: ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΒΙ-ΠΑ / ΒΙΟ-ΠΑ ΛΑΥΡΙΟΥ / 1995 (BIOPA-Lavrio.pdf)

    12: ΕΙ∆ΙΚΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ENVIREG / 1992 – 1997 (Xorotaxiki Meleti-Korinthiakos.pdf)

    13: ΠΑΡΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΥΡΓΟΥ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ/ 1993 – 1996 (Parko Pyrgou Vasilissis.pdf)

    14: ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ / 1991 – 1993 (Prosfygika N. Ionia.pdf)

    15: ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΠΑΛΑΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ / 1989 – 1990 (Palaia Volou.pdf)

    16: ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΧΑΝΙΩΝ / 1989 – 1991 (BIOPA-Chania.pdf)

    17: ΕΙΔΙΚΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ / 1988 – 1990 (Xorotaxiki Meleti Oinofyta.pdf)

     

Α.  ΒΙΒΛΙΑ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ

1981

  • Μελέτη για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της νήσου Τζιας (Κέας), με τον αρχαιολόγο Ν. Φαράκλα. Εκδοτικός οίκος ΜΕΛΙΣΣΑ, σειρά “Ελληνική Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική”.

2001

  • Εφημερίδα Καθημερινή, 08.07.2001/ 7 ΗΜΕΡΕΣ. Αφιέρωμα στην Κέα. Άρθρα με θέμα: “Παραδοσιακή κατοίκηση και αρχιτεκτονική” και “Το παρόν και το μέλλον”.

2016

  • “Κυκλάδες. Όπως πετάει ο γλάρος”. Εκδόσεις Ανάβαση / Επιμέλεια της παρουσίασης  της  νήσου Κέας, μαζί με τον αρχαιολόγο Ν. Φαράκλα.

2019

  • Παλίμψηστον, τεύχος 36: Ετήσια έκδοση της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Ηράκλειο. Αφιέρωμα στον Χρήστο Παπουτσάκη. Παρέμβαση με θέμα:”Ο Χρήστος, ο χώρος, ο Ελαιώνας της Αθήνας και το περιοδικό ΑΝΤΙ”.

2020

  • Οι καθοικιές και οι καθέντρες της Τζιας. Έκδοση «Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Δήμος Κέας, Σύλλογος Φίλων Κέας». Θέμα: Η αγροτική κατοίκηση στην Κέα.

 

Β.  ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΩΝ – ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

1977

  • Μέλος της συντακτικής επιτροπής στην έρευνα του περιοδικού “Αρχιτεκτονικά Θέματα” ‑ ειδικό τεύχος, αριθμός 11/1977 ‑ με θέμα “Η ρύθμιση του χώρου στην Ελλάδα”.

1982

  • Επιμελητής της έρευνας, με θέμα “Αθήνα – Ένα ειδικό φαινόμενο μεγάλης αστικής συγκέντρωσης”, Περιοδικό “Αντί”, τεύχος 202 – περίοδος Β.

1986

  • Επιμελητής της έρευνας, με θέμα “Αυτονομία Δημοτικών Αρχών”, Περιοδικό “Αντί”, τεύχος 309 – περίοδος Β.

  • Επιμελητής του αφιερώματος, με θέμα την πόλη “Βόλος. Μνήμη και εικόνα της σύγχρονης Πόλης”, Περιοδικό “Αντί”, τεύχος 313 – περίοδος Β.

1988

  • Επιμελητής της έρευνας, με θέμα “Ο Ελαιώνας να γίνει Πηγή Ζωής”, περιοδικό “Αντί”, τεύχος 219 – περίοδος Β.

1991

  • Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου του ΤΕΕ, με θέμα”Ο Ελαιώνας της Αθήνας” (Ε.Δ. ΤΕΕ 18.06.1991).

1993

  • Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου του ΤΕΕ, με θέμα”Μεγάλα έργα και ρυθμίσεις στην Αττική” (Ε.Δ. ΤΕΕ 21.06.1993).

1994

  • Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου του ΤΕΕ, με θέμα “Ένα Όραμα για την Αθήνα” (Ε.Δ. ΤΕΕ 13.09.1994).

 

Γ.  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Έχει δημοσιεύσει πάνω από εκατό άρθρα σε επιστημονικά και πολιτικά περιοδικά και εφημερίδες, όπως τα “Αρχιτεκτονικά Θέματα”, τα “Θέματα Χώρου και Τεχνών”, το “Δελτίο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων”, ο “Πολίτης”, το “Αντί”, η “Αυγή”, η “Ελευθεροτυπία”, τα “Νέα”, κ.ά. Ακολούθως αναφέρονται ενδεικτικά οι τίτλοι περιορισμένου αριθμού άρθρων, που επελέγησαν για την θεματική τους και για την  ποικιλία των εντύπων που τα φιλοξένησαν:

28.05.1981

Δελτίο ΣΑΔΑΣ “Αθήνα. Το πολιτιστικό κέντρο και η κουλτούρα της αλλαγής”.

26.11.1982

Περιοδικό ΑΝΤΙ “Η ελληνική πολεοδομία στο σφυρί” με την Λίλα Λεοντίδου και την Τούλα Σιετή.

27.05.1983

Περιοδικό ΑΝΤΙ “Το οικιστικό ρετρό της αλλαγής Περιοδικό ΑΝΤΙ “.

01.08.1986

Περιοδικό ΑΝΤΙ “Τσερνομπίλ. Με την ευκαιρία της Τζιάς”.

14.02.1988

Εφημερίδα ΕΠΟΧΗ “Αθήνα – πόλη φάντασμα”.

01.01.1990

Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ “Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε”.

01.12.1990

Περιοδικό ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ για λογαριασμό του περιοδικού BAUWELT “Αθήνα. Νύξεις για την πολεοδομική της οργάνωση”.

27.02.1991

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ “Ο Ελαιώνας βορρά στην αντιπαροχή”.

14.03.1991

Περιοδικό ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ  “Έγκλημα στον Ελαιώνα”.

20.03.1991

Περιοδικό ΕΝΑ “Ελαιώνας. Πράσινο και κοινωνικοί στόχοι”.

13.10.1991

Εφημερίδα ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ, Παρουσίαση του Προγράμματος “Αρχείο Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής”.

07.07.1992

ΑΣΔΑ (Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας) / ημερίδα για τον ρόλο των ΟΤΑ: “Πολυκεντρική Αθήνα”.

14.03.1993

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ “Πάρκο Πύργου Βασιλίσσης. Ένας μυθικός χώρος στο Αττικό τοπίο”.

31.10.1993

Περιοδικό Τεχνικά Χρονικά / στο διήμερο για την ΕΠΑ “Από τον καθολικό στον σημειακό σχεδιασμό”.

26.11.1993

Περιοδικό ΑΝΤΙ “Βρέχει κροκοδείλια δάκρυα”.

10.01.1994

Ε.Δ. ΤΕΕ / στο διήμερο του ICOMOS: “Τουρισμός και μνημεία”.

21.04.1994

Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ “Τσιμέντο να γίνει”.

13.11.1994

Εφημερίδα ΑΥΓΗ, αφιέρωμα στον Ελαιώνα της Αθήνας “Παίξαμε και χάσαμε”.

05.06.1995

Εφημερίδα ΑΥΓΗ, ημέρα περιβάλλοντος “Στενάχωρες σκέψεις για οραματικές επετείους

21.04.1996

Περιοδικό ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ, τεύχος 12-13, για την Αθήνα του 96 “Η πλατεία ήτανε άδεια”.

25.11.1996

Ε.Δ. ΤΕΕ “Η Πόλη του μέλλοντος”, με τον Ίνη Μεσσαρέ.

13.11.1998

Εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ “Ρυθμιστικό Σχέδιο Βόλου”.

07.09.1999

Περιοδικό ΕΠΙΛΟΓΟΣ 99 “Το πολιτισμικό status της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής”.

01.02.2000

Ε.Δ. ΤΕΕ “Συμπόσιο για το αστικό περιβάλλον” (εκφωνήθηκε στο συνέδριο του Συμβουλίου Αρχιτεκτόνων Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στην UNESCO στο Παρίσι).

14.03.2001

Εφημερίδα ΑΥΓΗ “Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου Μεσογαίας”.

19.05.2002

Ενθέματα ΑΥΓΗΣ “Πόλη και αισθητική. Η Ελληνική Πόλη” (εκφωνήθηκε στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στη Ζάκυνθο, με θέμα “Πόλη και Πολιτισμός”).

02.03.2013

Ενθέματα ΑΥΓΗΣ “Παρεμβάσεις εμπλουτισμού της πόλης σε πράσινα άλογα”.

19.09.2003

Περιοδικό ΑΝΤΙ “Εκεί που μας χρωστούσανε …”.

28.11.2003

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία “Πρέπει να αλλάξουν οι νοοτροπίες”.

02.07.2013

Περιοδικό ΑΕΙΧΩΡΟΣ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας/ τεύχος 18-2013 “Για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου”, με τον Σπύρο Καβουνίδη.

13.05.2020

Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ “Ο ιός ενός Αθηναϊκού Λούνα Παρκ”, με τον Σπύρο Καβουνίδη.

01.10.2020

Εφημερίδα ΑΥΓΗ “Ο μεγαλεπήβολος περίπατος”.

 

Δ. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

1988

Στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (21.08.1988), όπου παρουσιάζεται η Ρ.Κ. με  τον τίτλο “Η κοινωνία παράγει την Αρχιτεκτονική”.

1989

Στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ” (07.05.1989), έρευνα για την πολιτική ψήφο.

1990

Στην “ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ”, συνέντευξη στην Μαρία Μαραγκού “εφ όλης της ύλης’’.

1995

Στην εφημερίδα “ΑΥΓΗ” (12.03.1995), έρευνα για τον Κ. Καραμανλή, με θέμα δικής μου παρέμβασης “υπερτερεί συντριπτικώς ο πόλεμος”.

1998

Στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ” (22.01.1998), συνέντευξη με θέμα την “Ολυμπιάδα 2004”.

1999

Στο περιοδικό “Αρχιτεκτονικά Θέματα” (04.01.1999), έρευνα για την ΑΘΗΝΑ με θέμα δικής μου παρέμβασης “μια πόλις άλλη θα βρεθεί καλλίτερη από αυτήν? “

2003

Στο μηνιαίο Δελτίο του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ (01.06.2003), συνέντευξη με θέμα τα Ολυμπιακά Έργα.

2020

Στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (02.07.2020), συνέντευξη στον Γιώργο Λιάλιο με  θέμα τον “Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας”.

 

Ε. ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ – ΗΜΕΡΙΔΕΣ

1989

Δημόσια συζήτηση οργανωμένη από το GOETE INSTITUT για τον Ελαιώνα της Αθήνας 07.02.1989). Παρουσίαση της προβληματικής για την έναρξη της συζήτησης.

1993

Ημερίδα Αρχιτεκτονικής Σχολής, ΕΜΠ (12.05.1993). Παρουσίαση του  Προγράμματος “Αρχείο Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής”.

1993

Ημερίδα για τον Ελαιώνα της Αθήνας, Αρχιτεκτονική Σχολή, ΕΜΠ (01.02.1993). Παρέμβαση με θέμα “Η Ανάπλαση του Ελαιώνα”.

1994

Ημερίδα Τμήμα Χωροταξίας- Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (08.04.1994). Παρέμβαση με θέμα “Ο ρόλος του χωροτάκτη μηχανικού”.

2001

Ημερίδα ΤΕΕ (22.10.2001). Παρέμβαση με θέμα “Ολυμπιάδα – Αθήνα 2004”.

2002

Ημερίδα στο Κτήμα Συγγρού (26.06.2002) από Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος, Αρχιτεκτονικής Σχολής, ΕΜΠ. Ανακοίνωση με θέμα Παρουσίαση του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Πύργου Βασιλίσσης .

2002

Ημερίδα στον Πειραιά (04.04.2002). Παρέμβαση με θέμα “Πόλη και θαλάσσιο Μέτωπο”.

2003

Ημερίδα στο Κόρθυ Άνδρου (20.06.2003). Ανακοίνωση με θέμα “Το περιβάλλον ως παράγων ανάπτυξης”.

2003

Ημερίδα στην Πόλη της Τήνου (17.05.2003). Ανακοίνωση με θέμα “Ο Χωροταξικός σχεδιασμός στις Κυκλάδες”.

2003

Ημερίδα της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος (28.03.2003). Ανακοίνωση με θέμα “Προστασία Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η περίπτωση της Κέας”.

2003

Διήμερο στο Ηράκλειο (27 και 28.02.2003)για την Ανάπλαση Αστικών Κέντρων. Ανακοίνωση με θέμα “Κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις προσπάθειες ανάπλασης”.

2003

Διήμερο ΤΕΕ (17.02. 2003) για τον σχεδιασμό του χώρου και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

2007

Ημερίδα του Δικτύου Αειφόρων Νήσων Αιγαίου (10.12.2007). Στη θεματική  ενότητα “Χωροταξικός σχεδιασμός στα νησιά του Αιγαίου”, ως μέλος στο Στρογγυλό Τραπέζι.

 

ΣΤ. ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

04.04.1989

Αθήνα – πόλη ιδέα.

11.04.1989

Όσα έργα «μεγάλης» πνοής προγραμματίζονται συσχετίζονται αποκλειστικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

19.04.1989

Πολιτισμός και εκπομπές ρυπογόνων αερίων χέρι με χέρι.

09.05.1989

Μην αμφιβάλλετε! Τσιμέντο θα γίνει.

16.05.1989

Το νέο Μουσείο για τα εκθέματα της Ακρόπολης.

23.05.1989

«άστο αυτό, θα το αναγγείλουμε παραμονές εκλογών».

30.05.1989

«στο όνομα της στήριξης της Αγίας – μικρομεσαίας – Οικογένειας».

06. 06.1989

Περιβάλλον: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου.

13.06.1989

Μας θέλγουν τα μεγάλα και τα φαντασιωτικά.

20.06.1989

Η υδροκέφαλη Αθήνα δεν είναι υπεύθυνη για την υπανάπτυξη της Χώρας.

27.06.1989

Έφτασε το καλοκαίρι. Τα δάση άρχισαν πάλι να καίγονται.

04.07.1989

Μεταβατική Κυβέρνηση δεν σημαίνει ακυβερνησία.

 

Ζ. IN MEMORIAM

1993.09.27

Ε.Δ. ΤΕΕ “Έφυγε ο έλληνας αρχιτέκτονας Άρης Κωνσταντινίδης”.

1993.10.11

Ε.Δ. ΤΕΕ “Μνήμη Άρη Κωνσταντινίδη”.

1995.07.24

Ε.Δ. ΤΕΕ “Μνήμη Γιώργου Κανδύλη”.

2002.02.21

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ “Γιώργος Σημαιοφορίδης, από καρδιάς”.

2009.03.12

Εφημερίδα ΑΥΓΗ, μνήμη Χρήστου Παπουτσάκη.

2010.08.31

Εφημερίδα ΑΥΓΗ, μνήμη Γρηγόρη Διαμαντόπουλου.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΡΓΩΝ

    / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / /