ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981      |      ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΜΑΡΙΑ (ΜΑΡΩ) ΚΟΣΙΩΝΗ - ΚΟΕΝ
ΑΘΗΝΑ 1939 -
Α.Μ. ΤΕΕ    8826

ΣΠΟΥΔΕΣ

Διπλωματούχος Αρχιτέκτων, Σχολή Αρχιτεκτόνων Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) 1958 - 1963

Παρακολούθηση Σεμιναρίων στην Έδρα Πολεοδομίας ΕΜΠ 1975

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Υπουργείο Δημοσίων Έργων, Υπηρεσία Οικισμού, Διεύθυνση Λαϊκής Κατοικίας 1964 - 1967

Νομαρχία Ιωαννίνων, Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών 1967 - 1969

Υπουργείο Δημοσίων Έργων, Υπηρεσία Οικισμού, Διεύθυνση Πολεοδομίας Ε2 1969 - 1979

Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας Δημοσίων Έργων (ΥΠΕΧΩΔΕ) 1979 - 1986

Παραίτηση από ΥΠΕΧΩΔΕ 1986

Ελεύθερο Επάγγελμα - Αρχιτεκτονική, Πολεοδομία 1986 - 2010

Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Νέας Μάκρης.

Η  Μαρία (Μάρω) Κοσιώνη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939, στους πρόποδες του Λυκαβηττού. Πατέρας της ο Γεώργιος Κοσιώνης από την Αχαΐα, Μαθηματικός-υπάλληλος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και Μητέρα της η Κυριακή Νάκα, με καταγωγή από Σμύρνη Μ. Ασίας. Με δίδυμη αδελφή που πέθανε από μηνιγγίτιδα στα 5 τους χρόνια, και μια ακόμα μικρότερη αδελφή έλαβε τις εγκύκλιες σπουδές στο Τοσίτσειο Αρσάκειο και την τελευταία χρονιά σε Δημόσιο Σχολείο. Πολύ καλή στα μαθηματικά, πέτυχε να εισαχθεί το 1958 στην Αρχιτεκτονική σχολή του ΕΜΠ από την οποία αποφοίτησε το 1963.

 

Το 1964, μετά από ένα χρόνο δουλειά σε γραφείο συγγενούς μηχανικού, διορίστηκε στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων-Υπηρεσία Οικισμού, στη Διεύθυνση Λαϊκής Κατοικίας με αντικείμενο Αρχιτεκτονικές Μελέτες συγκροτημάτων και αρχιτεκτονικούς τύπους κατοικιών.

Το Νοέμβριο του 1967 μετατέθηκε στα Γιάννενα, στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Ιωαννίνων,  με κύριο αντικείμενο τους τότε σεισμόπληκτους οικισμούς, αλλά και άλλες μελέτες της Διεύθυνσης , όπως διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων, αρχιτεκτονική μελέτη δημόσιων κτιρίων κλπ.

Το 1969 επανήλθε στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων, στη Διεύθυνση  Πολεοδομίας (Ε2), με αντικείμενο τα πολεοδομικά σχέδια στους Νομούς της Χώρας, πλην Ν. Αττικής.

 

Το 1975 η Μαρία παρακολούθησε σεμινάρια στην έδρα Πολεοδομίας του ΕΜΠ.

 

Το 1978 ορίστηκε  τμηματάρχης στη Διεύθυνση  Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και παρέμεινε στη θέση αυτή, μέχρι της παραιτήσεώς της το 1986.

 

Μετά την παραίτησή της εργάστηκε –ως ελεύθερος επαγγελματίας– για 5-6 χρόνια στο γραφείο ΚΕΠΑΜΕ (πολεοδόμος  Γ. Διαμαντόπουλος) ενώ παράλληλα, σε ενδιάμεσους χρόνους, συμμετείχε σε αρχιτεκτονικές μελέτες στο γραφείο του συζύγου της Ζοζέφ Κοέν.

Από το 1994, με συνεργάτες άλλους πολεοδόμους, αναλαμβάνει πολεοδομικές μελέτες με ανάθεση από ΥΠΕΧΩΔΕ, Δήμους ή και ιδιώτες (ιδιωτική πολεοδόμηση).

 

Η Μαρία Κοσιώνη παντρεμένη από το 1969 με τον αρχιτέκτονα Ζοζέφ Κοέν – ταλαντούχο αρχιτέκτονα και πολυσχιδή καλλιτέχνη – παρέμειναν μαζί 49 χρόνια μέχρι το θάνατο του Ζοζέφ και απόκτησαν δυο γιους, τους Ααρών (Άρη) και Ηλία που έγιναν αρχιτέκτονας και εικαστικός αντίστοιχα.

 

 

 

*Το υλικό για την ανάρτηση αυτή παραχωρήθηκε στο Αρχείο από την ίδια τη βιογραφούμενη με τη βοήθεια του γυιου της αρχιτέκτονα Ααρών – ‘Αρη Κοέν -τους οποίους ευχαριστούμε πολύ- τον χειμώνα -‘Ανοιξη του 2021. Τα κείμενα της ανάρτησης θεωρήθηκαν από τους ίδιους. 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η Μαρία Κοσιώνη-Κοέν γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939, στο πατρικό σπίτι της Μητέρας της, στους πρόποδες του Λυκαβηττού. Πατέρας της ο Γεώργιος Κοσιώνης από την Αχαΐα, Μαθηματικός-υπάλληλος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και Μητέρα της η Κυριακή Νάκα, με καταγωγή από Σμύρνη Μ. Ασίας, αδελφή του Φιλίππου Νάκα επιτυχημένου επιχειρηματία στον τομέα της μουσικής.

 

Η Μαρία γεννήθηκε δίδυμη αλλά η αδελφή της στα πέντε χρόνια έφυγε από τη ζωή από μηνιγγίτιδα. Αργότερα μετά από τρία έτη απέκτησε μια αδελφή, η οποία θα γίνει γιατρός.

 

ΣΠΟΥΔΕΣ

Το τραγικό γεγονός της απώλειας της δίδυμης αδελφής της  συνετέλεσε ώστε η Μαρία επί δύο έτη να πάρει τα πρώτα μαθήματα στο σπίτι, με εγγραφή της όμως σε Δημόσιο Δημοτικό Σχολείο. Από την τρίτη Δημοτικού ως το τέλος των μαθητικών της σπουδών η Μαρία υπήρξε μαθήτρια του Τοσιτσείου Αρσακείου με άριστες επιδόσεις στα μαθήματα και ιδιαίτερα στα μαθηματικά.

Στον τελευταίο χρόνο -ογδόη Γυμνασίου- και ειδικότερα στο μέσον της χρονιάς γράφτηκε σε Δημόσιο Γυμνάσιο, από το οποίο έλαβε μέρος σε διαγωνισμό της Μαθηματικής Εταιρίας και βραβεύτηκε.

Η Μαρία παρακολούθησε επί πολλά έτη μαθήματα γαλλικής στη Γαλλική Ακαδημία και μαθήματα πιάνου στο σπίτι, από μικρή ηλικία.

 

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το 1958 η Μαρία εισάγεται στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από την οποία  θα αποφοιτήσει το 1963. Παρακολούθησε με μεγάλη επιμέλεια και προσήλωση τα μαθήματα κάθε φοιτητικού έτους με επιτυχή έκβαση κάθε χρονιά.

Είχε την τύχη να έχει εξαίρετους Καθηγητές, όπως τους Π. Μιχελή, Κ. Μπίρη, Ν.  Εγγονόπουλο, Α.  Κριεζή,  Ι. Δεσποτόπουλο, Ν Χατζηκυριάκο-Γκίκα και τους Επιμελητές τους,  που οι περισσότεροι αργότερα έγιναν Καθηγητές.

Στην καθιερωμένη διάλεξη του τελευταίου φοιτητικού έτους με θέμα “Έκθεση και Προβολή Προϊόντων και Ιδεών” η Μαρία εργάσθηκε με ομάδα συμφοιτητών της και αρίστευσαν.

Επίσης στην Διπλωματική Εργασία με την συμφοιτήτριά της Εύα Πατίκη πήραν θέμα στην κτιριολογία, στο Καθηγητή Ι. Δεσποτόπουλο τη σύνθεση Παιδικό Χωριό SOS.

Το θέμα το οποίο, περιελάμβανε την προγραμματική πολεοδομική διάταξη του χωριού, καθώς και την κτιριολογική αρχιτεκτονική πρόταση των περιλαμβανομένων κτισμάτων, βραβεύτηκε με άριστα.

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ

Η Μαρία κατά το διάστημα των σπουδών της γνωρίστηκε με τον φοιτητή της σχολής Αρχιτεκτόνων Ιωσήφ (Ζοζέφ) Κοέν, από την αμέσως μεγαλύτερη τάξη, με τον οποίο συνδέθηκε συναισθηματικά και αργότερα το 1969 παντρεύτηκαν στο Παρίσι σε liberal Συναγωγή.

Η Μαρία με τον Ζοζέφ έζησαν ως παντρεμένοι 49 ευτυχισμένα χρόνια και απέκτησαν δύο αγόρια, τους Ααρών (Άρη) και Ηλία που έγιναν Αρχιτέκτονας και Εικαστικός αντίστοιχα.

Ο Ζοζέφ που έφυγε από τη ζωή το 2018, υπήρξε ταλαντούχος αρχιτέκτονας, πολυσχιδής καλλιτέχνης και άφησε ένα σημαντικό αριθμό έργων ζωγραφικής, κεραμικής, χαρακτικής, φιγούρες καραγκιόζη. Υπήρξε ακόμα συγγραφέας του αυτογραφικού βιβλίου “Πως βίωσα το Ναζισμό”.

 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ

Το 1963 η Μαρία πήρε το πτυχίο της από το ΕΜΠ και επί ένα έτος εργάσθηκε σε γραφείο συγγενούς μηχανικού, ερχόμενη σε πρώτη επαφή με την ισχύουσα κατάσταση στην άσκηση του επαγγέλματος.

 

Το 1964 διορίστηκε  στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων-Υπηρεσία Οικισμού, στη Διεύθυνση Λαϊκής Κατοικίας, που στεγάζονταν τότε στο κτίριο του Μετοχικού Ταμείου στο κέντρο της Αθήνας (ΟΤ οδών Σταδίου, Πανεπιστημίου κλπ), με Διευθυντή, ένα εξαίρετο επιστήμονα τον Α. Σπανό.

Στην Διεύθυνση αυτή η Μαρία εργάστηκε επί τρία χρόνια και ασχολήθηκε με θέματα πολεοδομικών διατάξεων και αρχιτεκτονικής σύνθεσης εργατικών κατοικιών -ως επί το πλείστον στη περιοχή του Λεκανοπεδίου- αλλά και με αντίστοιχες μελέτες σεισμόπληκτων οικισμών της Χώρας.

 

Το Νοέμβριο του 1967 επί χούντας η Μαρία μετατέθηκε  στα Γιάννενα, στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της εκεί Νομαρχίας , με κύριο αντικείμενο τους τότε σεισμόπληκτους οικισμούς. Ασχολήθηκε ακόμα και με  άλλες μελέτες της Διεύθυνσης, όπως διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων, αρχιτεκτονική μελέτη δημόσιων κτιρίων κλπ.

 

Το 1969 επανήλθε στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων, στη Διεύθυνση Πολεοδομίας (Ε2), με αντικείμενο τα πολεοδομικά σχέδια στους Νομούς της Χώρας, πλην Ν Αττικής. Με  Διευθυντή τον αρχιτέκτονα και λογοτέχνη Ν. Ρυσσιάνο και τμηματάρχη την αρχιτέκτονα Θ. Ρούσσου, εξαίρετο άνθρωπο και αργότερα αγαπημένη φίλη της Μαρίας –έλκουσες  και οι δύο την καταγωγή από Σμύρνη. Η Θ. Ρούσσου έχουσα ιδιαίτερες διοικητικές ικανότητες γίνεται αργότερα Γενικός Διευθυντής του νέου δημιουργούμενου Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, όπως μετονομάσθηκε τότε  η Διεύθυνση Οικισμού ΥΔΕ.

 

Το 1975 η Μαρία παρακολουθεί σεμινάρια στην έδρα Πολεοδομίας του ΕΜΠ υπό την εποπτεία του καθηγητού Α. Αραβαντινού και ταυτόχρονα μελετά σχετικά εγχειρίδια, εφόσον είχε ήδη εντρυφήσει εντατικά στο πολεοδομικό αντικείμενο, μελετώντας την πολεοδομική νομοθεσία καθώς και την πολεοδομική βιβλιογραφία.

 

Το 1978 στη Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, η Μαρία ορίστηκε  τμηματάρχης και παρέμεινε  στη θέση αυτή μέχρι της παραιτήσεώς της το 1986.

Τα έτη 1969 έως 1986 αντιμετωπίζει πληθώρα πολεοδομικών θεμάτων, εργάζεται εντατικά με εξαιρετική αφοσίωση μη υπολογίζοντας τον χρόνο απασχόλησής της,  αισθανόμενη ύψιστη την ευθύνη ως δημόσιος λειτουργός.

 

Μετά την παραίτησή της εργάστηκε , ως ελεύθερος επαγγελματίας, 5-6 χρόνια στο γραφείο ΚΕΠΑΜΕ του εξαίρετου πολεοδόμου Γ. Διαμαντόπουλου, ενώ παράλληλα σε ενδιάμεσους χρόνους συμμετείχε σε αρχιτεκτονικές μελέτες του γραφείου του συζύγου της Ζοζέφ Κοέν.

Από το 1994 με συνεργάτες άλλους πολεοδόμους ανελάμβανε  πολεοδομικές μελέτες με ανάθεση από ΥΠΕΧΩΔΕ, Δήμους η και ιδιώτες (ιδιωτική πολεοδόμηση).

Τα αντικείμενα απαιτούσαν επίπονη εργασία εκπόνησης, μακροχρόνιες γραφειοκρατικές διαδικασίες,  έγκυρη γνώση της συνεχώς τροποποιούμενης πολεοδομικής νομοθεσίας καθώς και τον ηλεκτρονικό πλέον τρόπο παρουσίασης των πολεοδομικών μελετών.

 

Τέλος η Μαρία επιθυμεί ως επίλογο να αναφερθεί στη συμβολή των Υπουργών Δημοσίων Έργων και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας, Δημοσίων Έργων κκ Σ. Μάνο και Α. Τρίτση (εμπνευστή της Επιχείρησης Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης ΕΠΑ), που υπήρξαν πρωτοπόροι στη θητεία τους στα εν λόγω Υπουργεία, μελέτησαν την αναμόρφωση της πολεοδομικής νομοθεσίας, προώθησαν σε όλη τη Χώρα τον εντατικό σχεδιασμό και την πολεοδόμηση καθώς και την εφαρμογή των σχεδίων, ενώ παράλληλα στήριξαν ουσιαστικά την αποκέντρωση με την ενίσχυση των Περιφερειακών Υπηρεσιών σε γνώσεις και κατευθύνσεις μελετώντας κεντρικά εξειδικευμένες προδιαγραφές για κάθε πολεοδομικό αντικείμενο.

 

1964 – 1967

Διεύθυνση Λαϊκής Κατοικίας Υπουργείου Δημοσίων Έργων

  • Πολεοδομική διάταξη συγκροτήματος και αρχιτεκτονικοί τύποι λαϊκών κατοικιών: Δραπετσώνα, Ρέντη, κλπ.

 

1967 – 1969

Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Νομαρχίας Ιωαννίνων

  • Πολεοδομικές Μελέτες σεισμόπληκτων οικισμών Αγνάντα, Πράμαντα, Δωδώνη.

  • Διαμορφώσεις πλατειών και άλλων κοινοχρήστων χώρων: Ανάπλαση πλατείας στο νησί Ιωαννίνων κλπ.

  • Αρχιτεκτονική μελέτη Προσθήκη ορόφου στο κτίριο ΔΕ, εργαστήριο δομικών υλικών.

 

1969 – 1979

Διεύθυνση Πολεοδομίας (Ε2) ΥΔΕ ή Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού ΥΠΕΧΩΔΕ

  • Μελέτες Αναθεώρησης και Επέκτασης σχεδίων πόλεως – Όροι δόμησης.

  • Πολεοδομική μελέτη επέκτασης σχεδίου Τήνου (1975).

  • Πολεοδομική μελέτη επέκτασης σχεδίου Λάρισας-επεξεργασία πρότασης (1976).

  • Πολεοδομική μελέτη επέκτασης σχεδίου Σητείας (1979).

  • Πολεοδομική μελέτη επέκτασης σχεδίου Λάρισας – επεξεργασία πρότασης (1979).

  • Πολεοδομική μελέτη Αναθεώρησης σχεδίου Καβάλας και νέοι όροι δόμησης (1979).

  • Μελέτες τροποποιήσεων σχεδίων και όρων δόμησης.

  • Καθορισμός χώρων ανέγερσης κοινωφελών κτιρίων: Σχολείων, Αθλητικών Εγκαταστάσεων, Δημοτικών Κτιρίων, Παιδικών Σταθμών, κλπ.

  • Ρύθμιση κυκλοφοριακών θεμάτων, Πεζοδρομήσεων, Διαμορφώσεων, κλπ.

  • Πολεοδομικές μελέτες οικιστικών συγκροτημάτων παραθεριστικών οικισμών (Ν625)

  • Επεξεργασία προτάσεων και σχέδιο νομοθετικής κατοχύρωσης  για Πόρτο Ράφτη, Κέρκυρα, Κύθνο,  κλπ.

  • Πολεοδομικές μελέτες οικισμών Οικοδομικών Συνεταιρισμών – Επεξεργασία προτάσεων και σχέδιο νομοθετικής κατοχύρωσης : α) Συνεταιρισμού  Εθνικής Αμύνης (Μαλεσίνα), β) Συνεταιρισμού Ιπποκράτειου Πολιτείας (Άγιος Μερκούριος), γ) Συνεταιρισμού Siemens (Σοφικό Κορινθίας), κλπ.

  • Πολεοδομικές μελέτες Βιομηχανικών Περιοχών ΕΤΒΑ – Επεξεργασία Προτάσεων ΕΤΒΑ: ΒΙΠΕ Λαρίσης, ΒΙΠΕ Καβάλας κλπ.

  • Πολεοδομικές Μελέτες Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας ΟΕΚ.

  • Επεξεργασία Προτάσεων Οικιστικών Συγκροτημάτων σε πόλεις και οικισμούς της Χώρας

  • Εντοπισμός και Απογραφή Αξιόλογων Οικισμών της Χώρας: Εκπρόσωπος ΥΔΕ στο Υπουργείο Εσωτερικών.

  • Μελέτη Προστασίας και Ανάδειξης Παλαιάς Πόλεως Ρεθύμνου: Εκπρόσωπος ΥΔΕ στο Δήμο Ρεθύμνης.

  • Μελέτη Ειδικών Κανονισμών Δόμησης Προστασίας Παραδοσιακών Οικισμών: α) Μυκόνου, Ρηνείας (με βάση χωροταξική μελέτη), β) Ερμούπολης, Ρεθύμνου (με βάση μελέτη προστασίας), κλπ.

  • Μελέτη Όρων Δόμησης με μείωση Συντελεστών Δόμησης στις πόλεις της Χώρας: Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλο, Καρδίτσα, Κέρκυρα, Καβάλα, Ρέθυμνο, Χανιά κλπ.

  • Χωροταξική Μελέτη Κέντρων Εντατικής Περιφερειακής Ανάπτυξης ΚΕΠΑ: Παρακολούθηση εκπόνησης ΚΕΠΑ Λάρισας – Βόλου και ΚΕΠΑ Καβάλας.

  • Μελέτη Γενικών Όρων Δόμησης Οικισμών με σχέδιο χωρίς όρους, οικισμών χωρίς σχέδιο μέχρι 2000 κατοίκους, κλπ.

  • Συμμετοχή στην ομάδα εκπόνησης Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (1978).

 

1979 – 1986

Τμηματάρχης Διεύθυνσης  Πολεοδομικού Σχεδιασμού ΥΠΕΧΩΔΕ

  • Εποπτεία -Επεξεργασία Πολεοδομικών Θεμάτων για τους 25 Νομούς της Χώρας.

  • Πολεοδομικές Μελέτες Επέκτασης Σχεδίου Πόλεως προτάσεων με Ν1337/83 Ιωαννίνων, Τρικάλων, Καρδίτσας, Σοφάδων, Πατρών, Αιγίου, Βόλου, Ν. Ιωνίας, Αγρινίου, Σπάρτης, Ναυπλίου, Αργοστολίου, Κορίνθου, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Χανίων, Σητείας, Πρέβεζας  κ. ά. σε μικρότερους οικισμούς.

  • Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) προτάσεις Ν 1337/83: Πατρών, Κ. Αχαΐας, Σπάρτης, Καλαμάτας, Άργους, Κρανιδίου, Λυγουριού, Ναυπλίου, Αμαλιάδας, Κυλλήνης, Μεγαλόπολης, Γυθείου, Μολάων, Νεάπολης, Αργοστολίου, Ληξουρίου, Ζακύνθου, Βόλου, Ν. Ιωνίας, Αγχιάλου, Σκιάθου, Σκοπέλου, Τρικάλων, Καρδίτσας, Σοφάδων, Φαρκαδόνας, Καλαμπάκας, Χανίων-Σούδας,  Ρεθύμνου κά.

  • Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) Χρήσεις γης και Όροι Δόμησης εκτός σχεδίου. ΖΟΕ Βόλου, Τρικάλων, Καρδίτσας.

 

1986 – 2010

Ελεύθερος Επαγγελματίας

Α. Συνεργασία με το Γραφείο ΚΕΠΑΜΕ του εξαίρετου Πολεοδόμου Γρηγόρη Διαμαντόπουλου. Συμμετοχή σε ομάδα μελέτης για:

  • Πολεοδομική μελέτη Ταχί Θηβών 1989,

  • Προστασία Ανάδειξη Όρους Σαγματά 1990,

  • Πολεοδομική Διάταξη Λειτουργιών Αναψυχής στο Μοσχοπόδι Θηβών 1999,

  • Χωροταξική Περιβαλλοντική Ανάπτυξη του Δήμου Πειραιά 1994-1995,

  • Αναθεώρηση ΓΠΣ Χαλανδρίου 1994.

 

Β. Συνεργασία με Αρχιτέκτονα Ιωσήφ Κοέν στο  Γραφείο 12 Αρχιτεκτονική Συνεργασία. Συμμετοχή σε ομάδα μελέτης για:

Σχολικά Συγκροτήματα Μελέτες Προσφοράς. Προσθήκες.

  • 12ο Δημοτικό Κορυδαλλού,

  • 69ο Δημοτικό Αθηνών,

  • 12ο Δημοτικό Π. Φαλήρου,

  • 4ο Δημοτικό Ν. Σμύρνης,

  • 8ο Δημοτικό Δάφνης 1991,

  • 22ο Λύκειο Αθηνών 1992,

  • 5ο Δημοτικό Βριλησσίων 1993,

  • Δημοτικό Ν. Ιωνίας 1993,

  • 1ο Λύκειο Ν. Σμύρνης προσθήκη αιθουσών και Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων,

  • 4ο Δημοτικό Νηπιαγωγείο, Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, Γυμναστήριο 2004.

 

Κτίρια Υγείας.

  • Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στο Δήμο Περιστερίου,

  • Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στο Δήμο Κερατσινίου (2004),

  • Τύποι διαμερισμάτων ΑΜΕΑ.

 

Μελέτη Αξιοποίησης Ακινήτων Αγροτικής Τράπεζας.

  • Ανάπλαση κτιρίων ΑΤΕ στο Κιάτο, Τρίπολη, Ξυλόκαστρο (1998).

  • Μελέτη Πολεοδομικού Καθεστώτος Νέες Χρήσεις Ακινήτων ΑΤΕ: Κ. Αχαΐα, Φιλιατρά, Ηγουμενίτσα, Ζαχάρω (1999).

 

Ιδιωτικά Πολυώροφα Κτίρια.

  • Πολυκατοικία στο Λυκαβηττό Φ. Νάκα.

  • Πολυκατοικία στη Νέα Λέσβο Αμαρουσίου.

  • Πολυκατοικία στην οδό Αποκαύκων Νεάπολης.

  • Πολυώροφο Κτίριο Μουσικού Οίκου Φ. Νάκα στην οδό Ναυαρίνου Αθηνών.

 

Γ. Αναθέσεις από φορείς

Ανάθεση από ΕΤΒΑ – Συνεργασία με Αρχιτέκτονα Ιωσήφ Κοέν:

  • Πυροσβεστικός Σταθμός ΒΙΠΕ Πατρών 1996-1997.

  • Εφαρμογή του Τύπου Πυροσβεστικού Σταθμού στις Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙΠΕ): Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Βόλου, Λάρισας, Λαμίας, Κιλκίς, Κομοτηνής, Ξάνθης 1996-2004.

 

Ανάθεση από ΥΠΕΧΩΔΕ και από Ιδιώτες:

  • Ιδιωτική Πολεοδόμηση Ίδρυσης Οικιστικού Συγκροτήματος σε περιοχή Πέρδικας Αιγίνης –  Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων – 1994.

  • Πολεοδομική Μελέτη Β ́ στη Δυτική Καλλικράτεια Ν Χαλκιδικής ΥΠΕΧΩΔΕ – (Συνεργασία με Πολεοδόμο Ε.  Μπέλλου).

  • ΥΠΕΧΩΔΕ.  Πολεοδομική Μελέτη Β ́ Κατοικίας στον Αγιόκαμπο – Κ. Σωτηρίτσας Ν. Λαρίσης. (Συνεργασία με Πολεοδόμο Δ. Κωστελέτο) – 1996.

  • Μελέτη Οικιστικής Καταλληλότητας στο Ακρωτήρι Τρυπητή Νήσου Ίου – 1996.

 

Αναθέσεις από Δήμους:

  • Δήμος Ν.  Μάκρης . Αναθεώρηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Νέας Μάκρης Ν. Αττικής. (Συνεργασία με Πολεοδόμο Ε. Μητσοπούλου), 1999-2000.

  • Δήμος Αγίας Παρασκευής.  Αναθεώρηση Εγκεκριμένου Σχεδίου περιοχής Πευκάκια Δήμου Αγίας Παρασκευής, Ν.  Αττικής, 2000.

  • Δήμος Χαλανδρίου.  Πολεοδομική Μελέτη Επέκτασης Σχεδίου περιοχής Πεύκο Πολίτη, Δουκίσσης Πλακεντίας στο Χαλάνδρι. (Συνεργασία με Πολεοδόμο Ε. Μητσοπούλου), 2002-2005.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΡΓΩΝ