ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981      |      ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΛΟΥΙΖΑ ΜΑΡΘΑ - ΓΡΗΓΟΡΑΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1938 - ΑΘΗΝΑ 2002
Α.Μ. ΤΕΕ    8839

ΣΠΟΥΔΕΣ

Διπλωματούχος Αρχιτέκτων, Σχολή Αρχιτεκτόνων Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) 1958 - 1963

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Γραφείο Δεσποτόπουλου 1963

Διδασκαλία στο Τμήμα Διακοσμητικής Σχολών Δοξιάδη 1963 - 1968

Ιδρυτικό μέλος Γραφείου Αρχιτεκτονικών και Πολεοδομικών Μελετών DNA 1966 - 1978

ΥΠΕΧΩΔΕ με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου 1978 - 2002

Ελεύθερο Επάγγελμα - Αρχιτεκτονική 1978 - 2002

Α' Βραβείο Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού.Αμφιθέατρο Ιατρικής σχολής Θεσσαλονίκης. Αρχιτεκτονικά Θέματα Νο 2, 1968.

Η Λουίζα Γρηγοράκη-Μάρθα (1938-2002) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Αθήνα από γονείς με έντονη αντιστασιακή δράση.

Σπούδασε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ από το 1958 έως το 1963 απ΄ όπου αποφοίτησε με άριστα. Καθηγητές που καθόρισαν την μετέπειτα επαγγελματική και προσωπική της πορεία ήταν ο Τ. Μάρθας, ο Ν. Εγγονόπουλος και ο Ι. Δεσποτόπουλος με τον οποίο εκπόνησε τη διπλωματική της εργασία με θέμα Bιομηχανικός οικισμός στην Πύλο, σε συνεργασία με τους Ί. Μπούζεμπεργκ, Ρ. Κλουτσινιώτου, Ν. Γεωργουσόπουλο, Γ. Σαρηγιάννη και Π.Πυκνή.

 

Μετά το πέρας των σπουδών της εργάστηκε στο γραφείο του Ι. Δεσποτόπουλου σε έργα όπως το Ωδείο Αθηνών και το Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, ενώ κατά την πενταετία 1963-1968 διετέλεσε καθηγήτρια στις Σχολές Δοξιάδη, στο τμήμα Διακοσμητικής.

Από το 1966 έως το 2002 δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον Δημόσιο τομέα. Από το 1966 έως το 1978 διατηρούσε το Γραφείο αρχιτεκτονικών και πολεοδομικών Μελετών DNA (Dynamic New Architecture), με τον σύζυγό της αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Μάρθα και με συνεργάτες τον πολιτικό μηχανικό Δ. Μπαϊρακτάρη, τον μηχανολόγο Γ. Παππά και τους αρχιτέκτονες Γ. Σαρηγιάννη, Δ. Φιλιππίδη, Μ. Μαυρίδου και Μ. Μαντουβάλου.

 

Απέσπασε διακρίσεις σε σημαντικούς Πανελλήνιους και Διεθνείς Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς, όπως το Α’ βραβείο στον Διαγωνισμό για το Αμφιθέατρο 800 θέσεων της Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. (1966, Γραφείο Μελετών DNA) και το Β’ βραβείο –δεν απενεμήθηκε Α’– στον Διαγωνισμό για το Ιστορικό Πολεμικό Μουσείο (1968, Γραφείο Μελετών DNA).

Εκπόνησε αρχιτεκτονικές μελέτες κατοικιών, όπως της κατοικίας Σαραντόπουλου στη Φιλοθέη (1969, Γραφείο Μελετών DNA), βιομηχανικών κτιρίων όπως το εργοστάσιο αρτοποιίας Κρις-Κρις στην Εθνική οδό (1968, Γραφείο Μελετών DNA),ξενοδοχειακών μονάδων όπως το Ξενοδοχείο στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής (1968-1971, Γραφείο Μελετών DNA. Συνεργάτης: Γ. Σαρηγιάννης), καθώς και πολεοδομικών μελετών, όπως το Ρυθμιστικό και Ρυμοτομικό Σχέδιο Χαλκίδας (1973-1975, Γραφείο Μελετών DNA) και η Πολεοδομική Διαμόρφωση χώρου Καναλιών Έδεσσας (1975, Γραφείο Μελετών DNA).

 

Από το 1978 έως το 2002 εργάστηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου, όπου ασχολήθηκε με την προστασία Παραδοσιακών Οικισμών (1982-1987) καθώς και με πολεοδομικά θέματα όπως, για παράδειγμα, με την Πολεοδομική Ανάπλαση του Άξονα της οδού Πειραιώς (1987-1988), και διετέλεσε υπεύθυνη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Πειραιά (1988).  Συμμετείχε επίσης, ως μέλος, σε ομάδες εργασίας όπως: στην Διυπουργική ομάδα ΥΠΠΟ-ΥΠΕΧΩΔΕ για την προστασία και ανάπλαση της Μακρονήσου, σε συνεργασία με τις Μ. Ξύδη και Ρ. Λευκαδίτου-Παπαντωνίου (1979), στην ομάδα για την εκπόνηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας (ΡΣΑ) (1983), στην ομάδα για την διαμόρφωση-ανάπλαση του Θεάτρου της «Πέτρας» στην Πετρούπολη (1983), και στην ομάδα επεξεργασίας και προώθησης των προτάσεων του Σπουδαστηρίου Πολεοδομικών Ερευνών για την αναβάθμιση του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας (1991).

 

Παράλληλα συμμετείχε σε Αρχιτεκτονικά Συνέδρια όπως στο Β’ Πανελλήνιο Συνέδριο Αρχιτεκτόνων στη Θεσσαλονίκη με θέμα Πολεοδομία και Κατοικία(1962), και στο Α’ Διεθνές Συμπόσιο Πολεοδομίας του Δήμου Αμβούργου με θέμα Προβλήματα Προγραμματισμού στην Πολεοδομία (1969).

Συμμετείχε επίσης, ως συντονίστρια, στην οργάνωση Συνεδρίων-Ημερίδων και Αρχιτεκτονικών Εκθέσεων όπως στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα τα Υψηλά Κτήρια (Αθήνα 1975) και στην έκθεση Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας H Αθήνα όπως δεν φαίνεται (Οργάνωση ΥΠΠΟ – ΣΑΔΑΣ,1985).

 

Εκπόνησε επιστημονικές εργασίες κυρίως σε θέματα πολεοδομίας και τουρισμού, όπως την Έρευνα Πολεοδομικών Προτύπων-Τουρισμός (σε συνεργασία με τον Γ. Νικολετόπουλο στην Έδρα Πολεοδομίας του ΕΜΠ, 1974).

Επιμελήθηκε επιστημονικές εκδόσεις με θέμα τον ιστορικό τόπο της Μακρονήσου, την πρώτη με τίτλο Μακρόνησος Ιστορικός Πολιτιστικός Τόπος, σε συνεργασία με τους Κ. Διαφωνίδη και Ρ. Λευκαδίτου-Παπαντωνίου (Οργάνωση ΥΠΠΟ – ΥΠΕΧΩΔΕ – ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ – ΤΕΕ – ΕΜΠ – ICOMOS – ΠΕΚΑΜ, Εκδόσεις Εντός, Αθήνα 1994) και τη δεύτερη με τίτλο Ιστορικό Τοπίο και Ιστορική Μνήμη. Το παράδειγμα της Μακρονήσου, σε συνεργασία με την Ρ. Λευκαδίτου-Παπαντωνίου (οργάνωση ΤΕΕ – ΥΠΠΟ, Εκδόσεις Φιλίστωρ, Αθήνα 1998).

 

Στο σύνολο του έργου της σημαντική θέση κατέχει η δημόσια δράση της ως ειδικού Γραμματέα του Ελληνικού Τμήματος Προστασίας Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS, 1995-2001) και ως μέλους της Αντιπροσωπείας του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ  (1975-2001) σε θέματα προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και προστασίας του περιβάλλοντος.

 

 

 

*Το υλικό της ανάρτησης παραχωρήθηκε στο Αρχείο από την κόρη της βιογραφούμενης συναδέλφο Λουκία Μάρθα -την οποία ευχαριστούμε πολύ.- 

 

Η Λουίζα Μάρθα-Γρηγοράκη (1938-2002) γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Μεγάλωσε στην Αθήνα από γονείς με έντονη αντιστασιακή δράση. Ο πατέρας της Ευάγγελος Γρηγοράκης, φιλόλογος, καθώς και η μητέρα της Μερόπη φυλακίστηκαν και βασανίσθηκαν για πολλά χρόνια σε τόπους εξορίας.

 

Αριστούχος απόφοιτος του Δ΄ Λυκείου Παγκρατίου, παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου στο φροντιστήριο του Τάκη Μάρθα και στη συνέχεια σπούδασε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ (1958-1963) όπου αποφοίτησε με άριστα.

Καθηγητές που καθόρισαν την μετέπειτα επαγγελματική και προσωπική της πορεία ήταν ο Τ. Μάρθας, ο Ν. Εγγονόπουλος και ο Ι. Δεσποτόπουλος, με τον οποίο εκπόνησε την διπλωματική της εργασία με θέμα «Βιομηχανικός οικισμός στην Πύλο», σε συνεργασία με τους Ίωνα Μπούζεμπεργκ, Ράνια Κλουτσινιώτου, Νάσο Γεωργουσόπουλο, Γιώργο Σαρηγιάννη και Π. Πυκνή.

To 1981 παρακολούθησε τα μαθήματα για Doctorat de troisième cycle στην École des Hautes Études του Παρισιού.

 

Μετά το πέρας των σπουδών της (1963) εργάστηκε στο γραφείο του Ι. Δεσποτόπουλου σε έργα όπως το Ωδείο Αθηνών και το Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός και από το 1963-1968 διετέλεσε καθηγήτρια στη Σχολή Δοξιάδη, στο τμήμα Διακοσμητικής.

 

Από το 1963 – 2002 δραστηριοποιείται επαγγελματικά τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, ενώ παράλληλα εμφανίζει έντονη δημόσια δράση.

Από το 1966 έως το 1978 διατήρησε το Γραφείο αρχιτεκτονικών και πολεοδομικών μελετών DNA (Dynamic New Architecture), σε συνεργασία με τον σύζυγό της αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Μάρθα και με συνεργάτες τον πολιτικό μηχανικό Δ. Μπαιρακτάρη, τον μηχανολόγο Γ. Παππά και τους αρχιτέκτονες Γ. Σαρηγιάννη, Δ. Φιλιππίδη, Μ. Μαυρίδου, Μ. Μαντουβάλου.

 

Από το 1978 – 2002  εργάστηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου, εκπονώντας παράλληλα ιδιωτικές μελέτες. Έλαβε επίσης μέρος σε πανελλήνιους και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Παρακάτω αναφέρονται οι κυριότερες μελέτες πού εκπόνησε στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα καθώς και οι διαγωνισμοί στους όποιους συμμετείχε.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ DNA

ΕΤΑΙΡΟΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΘΑΣ, ΛΟΥΚΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗ-ΜΑΡΘΑ, ΣΥΝΕΡΓΑΤEΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΪΠΑΚΤΑΡΗΣ, πολιτικός μηχανικός και Γ. ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ, Δ. ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ, Μ. ΜΑΥΡΙΔΟΥ, Μ. ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΥ, αρχιτέκτονες.

 

Α. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Α.1 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

 

1966

  • Α’ βραβείο στον Διαγωνισμό για το Αμφιθέατρο 800 θέσεων της Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ., Γραφείο Μελετών DNΑ – Λ. Γρηγοράκη-Μάρθα, Κ. Μάρθα. Συνεργάτες: A. Εμμανουήλ, Π. Σακορράφου.

  • Διάκριση στον Διαγωνισμό του κέντρου της πόλης Βάρνας στη Βουλγαρία, Γραφείο Μελετών DNΑ – Λ. Γρηγοράκη-Μάρθα, Κ. Μάρθα. Συνεργάτες: Κ. Μάρθας, Τ. Εμμανουήλ, Γ. Σαρηγιάννης.

 

1967

  • Έπαινος. Διαγωνισμός Αρχαιολογικού Μουσείου Καστοριάς. Γραφείο Μελετών DNΑ – Λ. Γρηγοράκη-Μάρθα, Κ. Μάρθα. Συνεργάτης: Δ. Φιλιππίδης.

 

1968

  • Β’ βραβείο –δεν απονεμήθηκε Α’– στον Διαγωνισμό του Ιστορικού Πολεμικού Μουσείου. Γραφείο Μελετών DNΑ – Λ. Γρηγοράκη-Μάρθα, Κ. Μάρθα. Συνεργάτες: Κ. Μπίτσιος, Γ. Σαρηγιάννης, Δ. Ζούπα, Ν. Πετριόλι.

 

1969

  • Β’ έπαινος στον Διαγωνισμό κτιρίου γραφείων του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Γραφείο Μελετών DNΑ – Λ. Γρηγοράκη-Μάρθα, Κ. Μάρθα. Συνεργάτες: Κ. Μπίτσιος, Γ. Σαρηγιάννης, Ν. Πετριόλι.

 

1970

  • Διεθνής Διαγωνισμός Καρλσρούης (UIA). Μελέτη Αναπλάσεως Εμπορικού και Διοικητικού Κέντρου. (Γραφείο Μελετών DNA. Συνεργάτης: Δ. Μπαραϊκτάρης).

 

1978

  • Ε’ Βραβείο στον Διαγωνισμό για την διαμόρφωση του χώρου του Πνευματικού Κέντρου Αθήνας. Γραφείο Μελετών DNΑ – Λ. Γρηγοράκη-Μάρθα, Κ. Μάρθα. Συνεργάτες:  Μ. Μαντουβάλου, Γ. Πολύζος, Σ. Κούλης, Θ. Βεργόπουλος, Γ. Γιαννόπουλος.

 

1985

  • Ε’ Βραβείο στον Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό διαμόρφωσης του Πάρκου της Καισαριανής. Γραφείο Μελετών DNΑ – Λ.  Γρηγοράκη-Μάρθα, Κ. Μάρθα.

 

Α.2 ΛΟΙΠΑ ΕΡΓΑ

 

1964

  • Μελέτη μετατροπής τριώροφου αρχοντικού σε ξενώνα «Στάμος Στούρνας» (Συνεργάτες: Ρ. Λευκαδίτου, Κ. Παπαντωνίου και Γ. Σαρηγιάννη).

 

1966

  • Κτίριο γραφείων επί των οδών Μάρνη – Βερανζέρου – Κουμουνδούρου, Αθήνα. Μελέτη – επίβλεψη (DNA).

 

1968

  • Κατοικία στην Κινέττα, ιδιοκτησίας Ανταβαλλή. Μελέτη – επίβλεψη (DNA).

  • Εργοστάσιο αρτοποιίας «Κρις – Κρις» στην Εθνική οδό. Μελέτη – επίβλεψη (DNA).

 

1969

  • Πολυκατοικία στον Κοκκιναρά. Μελέτη – επίβλεψη (DNA).

  • Τριώροφη πολυκατοικία στη Βουλιαγμένη. Μελέτη – επίβλεψη (DNA Συνεργάτης: Μ. Μαυρίδου).

  • Ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Μύκονο. Μελέτη – επίβλεψη (DNA).

 

1968 – 1971

  • Ξενοδοχείο στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής (Μελέτη DNA. Συνεργάτης: Γ. Σαρηγιάννης).

 

1969 – 1971

  • Ξενοδοχείο στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, θέση Παχιά Άμμος. (Μελέτη DNA. Συνεργάτης: Γ. Σαρηγιάννης).

 

1969

  • Κατοικία ιδιοκτησίας Σαραντόπουλου στην Φιλοθέη. Μελέτη – επίβλεψη (Γραφείο Μελετών DNA. Συνεργάτης. Γ. Σαρηγιάννης).

 

1971

  • Κτιριακά έργα Υπηρεσίας Συγκοινωνιών Αθήνας. Μελέτη (DNA).

 

1971 – 1973

  • Αμφιθέατρο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μελέτη κτιρίου (DNA). Συνεργάτες: Τ. Εμμανουήλ και Λ. Σακορράφου.

 

1973

  • Ιδιωτική κατοικία στην Αμάρυνθο Εύβοιας. Μελέτη – επίβλεψη (DNA).

  • Τριώροφη κατοικία, ιδιοκτησίας Β. Σούρλα, στην Κηφισιά. Μελέτη – επίβλεψη (DNA).

 

1980

  • Κατοικία ιδιοκτησίας Κ. Μαραγκού στην Αθήνα. Μελέτη – επίβλεψη (DNA). Συνεργάτης: Ν. Γεωργιάδης.

 

Β. ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ – ΑΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

 

B.1 Μελέτες

 

1966

  • Ρυθμιστικό και Ρυμοτομικό σχέδιο οικισμού Κέδρος, Αρκίτσα  Φθιώτιδας (DNA).

 

1970

  • Eπέκταση ρυμοτομικού σχεδίου Αχαρνών, έκταση 12.000 στρ. (DNA). Συνεργάτης: Γ. Σαρηγιάννης.

 

1971

  • Ρυθμιστικό και Ρυμοτομικό σχέδιο Διεθνούς Ιπποκράτειου πολιτείας, Πάρνηθα (DNA).

 

1973

  • Μέλος της ομάδας συντάξεως Πολεοδομικών Προτύπων του Σπουδαστηρίου Πολεοδομικών Ερευνών Ε. Μ. Πολυτεχνείου.

 

1973 – 1975

  • Ρυθμιστικό και Ρυμοτομικό σχέδιο Χαλκίδας (DNA).

 

1975

  • Πολεοδομική διαμόρφωση χώρου Καναλιών Έδεσσας (DNA), Συνεργάτης: Μ. Μαυρίδου.

 

1977

  • Επέκταση Ρυμοτομικού σχεδίου Δήμου Γαλατσίου (DNA).

  • Μελέτη πολεοδομικών προτύπων για τον Τουρισμό (Σ.Π.Ε. – Ε.Μ.Π. Έδρα Πολεοδομίας). Συνεργάτης: Γ. Νικολετόπουλος.

 

1979

  • Χωροταξική και Ρυθμιστική Μελέτη της χερσαίας ζώνης του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Συνεργάτες: Δ. Αθηναίος, Δ. Γεωργουλής, Γ. Κολιόπουλος, Η. Σωτηρόπουλος, Α. Τορτοπίδης, Γ. Τσουδερός, Δ. Φιλιππίδης.

 

1981

  • Μελέτη Οργανώσεως και Ρυθμίσεως ευρύτερης περιοχής, Αθήνα – Διαμέρισμα 4 (Λ. Μάρθα, συντονίστρια μελέτης στο γραφείο Γ. Σκιαδαρέση).

  • Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εγκατάσταση τσιμεντοβιομηχανίας στη Σητεία Κρήτης.

 

1985

  • Πολιτική για το πράσινο σε σχέση με τη Ρύπανση και την ποιότητα του περιβάλλοντος στην Αθήνα. (Συνεργάτες: Β. Θανασούλια, Ρ. Λευκαδίτου – Παπαντωνίου, Α. Μουρμούρη, Α. Παπαϊωάννου, Φ. Τούντα, Αθήνα: ΤΕΕ, τ. 264).

 

χ. χ.*

  • Επέκταση Ρυμοτομικού σχεδίου πόλης Σκιάθου (Δήμος Σκιάθου).

  • Ρυθμιστική Μελέτη της περιοχής Χρυσής Αμμουδιάς Σκιάθου.

  • Ρυθμιστική μελέτη Πύλου Μεσσηνίας.

 

Β.2  Συμμετοχές σε Ομάδες Εργασίας ΥΠΕΧΩΔΕ – Σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου (1978 – 2002)

 

1979 – 2000

  • Μέλος Διυπουργικής (ΥΠΠΟ-ΥΠΕΧΩΔΕ ) Ο.Ε. για την προστασία και ανάπλαση της Μακρονήσου. Συνεργάτες: Μ. Ξύδη, Ρ. Λευκαδίτη-Παπαντωνίου.

 

1981 – 1987

  • Συντονίστρια Μελέτη προστασίας και οργάνωσης των οικισμών της Καλύμνου.

 

1982 – 1987

  • Διεύθυνση Παραδοσιακών οικισμών. Μελέτη για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιστορικού Κέντρου Κέρκυρας και οικισμών της Δωδεκανήσου.

 

1983

  • Μέλος ομάδας για την Διαμόρφωση – Ανάπλαση του Θεάτρου της «Πέτρας» στην Πετρούπολη.

  • Μέλος της ομάδας για την εκπόνηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας (ΡΣΑ) επί της υπουργίας Α. Τρίτση. Συνεργάτης: Ε. Μπασουκέα.

 

1984 – 1988

  • Υπεύθυνη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Πειραιά (Ε.Π.Α.).

 

1986 – 1987

  • Πολεοδομική Μελέτη της περιοχής Αγ. Διονύσης στον Πειραιά.

 

1989 – 1990

  • Πολεοδομική Μελέτη Ανάπλασης της περιοχής Καστέλας Πειραιά (Διεύθυνση Γ2 – Οργανισμός Αθήνας).

 

1989 – 1995

  • Πολεοδομική μελέτη άξονα οδού Πειραιώς (Δ/νση Γ2 – Οργανισμός Αθήνας).

 

1989 – 1990

  • Πολεοδομική Μελέτη Ανάπλασης της περιοχής Καστέλας Πειραιά (Δ/νση Γ2 – Οργανισμός Αθήνας).

 

1990 – 1991

  • Μέλος ομάδας εργασίας για την επεξεργασία και προώθηση των προτάσεων του Σπουδαστηρίου Πολεοδομικών Ερευνών για την αναβάθμιση του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας.

  • Μελέτη για τη εξεύρεση χώρων στάθμευσης στην κεντρική περιοχή Πειραιά. (1990 – 1991).

 

1995 – 1996

  • Μελέτη προστασίας και οργάνωσης των οικισμών της νήσου Κέας.

 

1998 – 1999

  • Μελέτη καθορισμού ζωνών δόμησης σε οικισμούς του Νομού Ευρυτανίας.

 

χ.χ.*

  • Μελέτη για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιστορικού Κέντρου Κέρκυρας και οικισμών της Δωδεκανήσου.

  • Μελέτη προστασίας και οργάνωσης των οικισμών της Καλύμνου (συντονίστρια ομάδας μελέτης).

 

* χ.χ. = χωρίς χρονολογία

 

Γ. ΕΡΓΑΣΙΕΣ – ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

 

Γ.1 Εργασίες

  • Σύγχρονος Δομή Οικιστικής Μονάδος 70.000 κατοίκων, -επέκταση υπαρχούσης πόλεως. Στην International Sommerakademie für BildendeKunst, Salzburg 1967, υπό τον πολεοδόμο καθηγητή J.Β. Bakema. (Συνεργάτες: Κ. Μάρθας, Γ. Σαρηγιάννης).

  • Μέλος της ομάδας συντάξεως Πολεοδομικών Προτύπων του Σπουδαστηρίου Πολεοδομικών Ερευνών ΕΜΠ, 1973.

  • Έρευνα Πολεοδομικών Προτύπων-Τουρισμός. Έδρα Πολεοδομίας ΕΜΠ, Αθήνα 1974. Συνεργάτης: Γ. Νικολετόπουλος.

  • Προκαταρκτική δειγματοληπτική έρευνα σε Υψηλά Κτήρια της Χώρας. Στο Διεθνές Συνέδριο: Tα Υψηλά Κτήρια. Αθήνα 1975. (Συνεργάτης: Π. Καρύδης).

  • Σύνταξη Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού, Τ. Ε.Ε. 1976. (Μέλος ομάδας εργασίας).

 

Γ.2 Δημοσιεύσεις- Επιμέλειες

  • Διάκριση στον Διαγωνισμό του κέντρου της πόλης Βάρνας στη Βουλγαρία, 1966. Γραφείο Μελετών DNA – Λ. Γρηγοράκη-Μάρθα, Κ. Μάρθα. Συνεργάτες: Τ. Εμμανουήλ, Γ. Σαρηγιάννης. Δελτίο ΣΑΔΑΣ, 1/1967.

  • Α’ βραβείο στον Διαγωνισμό για το Αμφιθέατρο 800 θέσεων της Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ., 1967. Γραφείο Μελετών DNΑ – Λ. Γρηγοράκη-Μάρθα, Κ. Μάρθα. Συνεργάτες: A. Εμμανουήλ, Π. Σακορράφου. Αρχιτεκτονικά Θέματα, 3/1969, σ. 228.

  • Β’ βραβείο –δεν απονεμήθηκε Α’– στον Διαγωνισμό του Ιστορικού Πολεμικού Μουσείου. Γραφείο Μελετών DNΑ – Λ. Γρηγοράκη-Μάρθα, Κ. Μάρθα. Συνεργάτες: Κ. Μπίτσιος, Γ. Σαρηγιάννης, Δ. Ζούπα, Ν. Πετριόλι. Αρχιτεκτονικά Θέματα, 3/1969, σ. 252-253.

  • Σύγχρονος Δομή Οικιστικής Μονάδος 70.000 κατοίκων, –επέκταση υπαρχούσης πόλεως. ό.π. (Εργασίες). Δημοσίευση στo εξώφυλλο του ετήσιου τεύχους του Σεμιναρίου Staedtebauliche Architektur, Saltzburg 1967 και στα Αρχιτεκτονικά Θέματα, 2/1968.

  • Επιμέλεια του βιβλίου Μακρόνησος Ιστορικός Πολιτιστικός Τόπος. ΥΠΠΟ -ΥΠΕΧΩΔΕ – ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ – ΤΕΕ – ΕΜΠ – ICOMOS – ΠΕΚΑΜ, Εκδόσεις Εντός, Αθήνα 1994. Σε συνεργασία με τους: Κ. Διαφωνίδη, Ρ. Λευκαδίτου-Παπαντωνίου.

  • Επιμέλεια πρακτικών επιστημονικής συνάντησης Ιστορικό Τοπίο και Ιστορική Μνήμη. Το παράδειγμα της Μακρονήσου. ΤΕΕ – ΥΠΠΟ, Εκδόσεις Φιλίστωρ, Αθήνα 1998. Σε συνεργασία με Ρ. Λευκαδίτου-Παπαντωνίου.

 

ΣΥNΕΔΡΙΑ –  ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ – ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

  • Συμμετοχή στο Β’ Πανελλήνιο Συνέδριο Αρχιτεκτόνων με θέμα Πολεοδομία και Κατοικία, Θεσσαλονίκη, 1962.

  • Συμμετοχή στο Δ’ Πανελλήνιο Συνέδριο Αρχιτεκτόνων με θέμα Κτήρια Εκπαιδεύσεως, Βόλος, 1964.

  • Συμμετοχή στο Ε’ Πανελλήνιο Συνέδριο Αρχιτεκτόνων με θέμα Το Πολεοδομικό Πρόβλημα του Λεκανοπέδιου Αθηνών, Αθήνα, 1966.

  • Συμμετοχή στο Στ’ Πανελλήνιο Συνέδριο Αρχιτεκτόνων με θέμα Σύγχρονα Υλικά στην Αρχιτεκτονική, Πάτρα, 1966.

  • Συμμετοχή στο Σεμινάριο Πολεοδομίας της International Sommerakademie für BildendeKunst, Salzburg 1967.

  • Συμμετοχή στο Α’Διεθνές Συμπόσιο Πολεοδομίας του Δήμου Αμβούργου με θέμα Προβλήματα Προγραμματισμού στην Πολεοδομία, Αμβούργο, 1969.

  • Συμμετοχή στο Σεμινάριο Εξειδικεύσεως της έδρας Πολεοδομίας ΕΜΠ με θέμα Τουρισμός και Πόλις, Αθήνα, 1974.

  • Συμμετοχή σε Διεπιστημονικό Σεμινάριο με θέμα την Ανάπλαση Ακτής Κονδύλη στον Πειραιά. Συνεργασία Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Μιλάνου και Τομέα Αρχιτεκτονικής Γλώσσας, Επικοινωνίας και Σχεδιασμού του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ. Μιλάνο – Ιούλιος 1986 και Αθήνα – Σεπτέμβριος 1986.

  • Συμμετοχή ως εισηγήτρια στο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Συμβούλων Τοπικής Ανάπτυξης, που οργανώθηκε από το Υφυπουργείο Νέας Γενιάς και τον Τομέα Πόλη και Κοινωνικές Πρακτικές – Σπουδαστήριο Χωροταξίας και Οικιστικής Ανάπτυξης ΕΜΠ, 1986.

 

OΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ – ΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • Μέλος επιτροπής οργάνωσης Διεθνούς Συνεδρίου, 1975. Θέμα: Υψηλά Κτήρια.

  • Συντονίστρια ΄Εκθεσης Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας με θέμα Η Αθήνα όπως δεν φαίνεται. Οργάνωση ΥΠΠΟ-ΣΑΔΑΣ, Αθήνα 1985.

  • Μέλος οργανωτικής επιτροπής για την έκδοση βιβλίου με θέμα την Μακρόνησο, 1990.

  • Εισηγήτρια σε ημερίδα που οργάνωσε το Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ – Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας, 1996.

  • Μέλος επιτροπής οργάνωσης επιστημονικής συνάντησης για την Μακρόνησο (1997).

 

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  • Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, 1994-1996.

  • Ειδικός Γραμματέας του Ελληνικού Τμήματος Προστασίας Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS), 1995.

  • Εισηγητής του Πειθαρχικού Συμβουλίου των μελών του ΤΕΕ.

  • Μέλος της Αντιπροσωπείας του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ.

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΡΓΩΝ