ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981      |      ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΚΑΛΛΙΡΟΗ (ΚΛΑΙΡΗ) ΠΑΛΥΒΟΥ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ 1946 -
Α.Μ. ΤΕΕ    15908

ΣΠΟΥΔΕΣ

Διπλωματούχος Αρχιτέκτων, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) 1965 - 1970

Διδάκτωρ Σχολής Αρχιτεκτόνων Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) 1989

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Δημόσια Διοίκηση - Υπουργείο Πολιτισμού, Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Κυκλάδων - Προϊστορική πόλη Ακρωτηρίου Θήρας 1977 - 1992

Ελεύθερο Επάγγελμα - Αρχιτεκτονική 1992 - 2002

Ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Διερεύνησης της Αρχαίας και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ) 1993 -

Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Ιστορία Αρχιτεκτονικής - Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2002 - 2013

Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ 2013 -

Επισκέπτρια καθηγήτρια Frederick University, Κύπρος 2013 -

Δημοσιευμένο έργο της Κλαίρης Παλυβού.

Γεννήθηκε στον Πειραιά, το 1946, από μητέρα Αλεξανδρινή και πατέρα Πελοποννήσιο. Σε ηλικία 8 χρονών βρέθηκε στο Cardiff της Ουαλίας, όπου έζησε για τρία περίπου χρόνια, όσο διήρκεσε η θητεία του πατέρα της ως λιμενικού πρόξενου. Τα γυμνασιακά χρόνια τα έζησε στην Αθήνα, στο Τοσίτσειο Αρσάκειο. Ακολούθησαν σπουδές στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Α.Π.Θ. την περίοδο 1965 – 1970.

 

Η επιστροφή στην Αθήνα σήμανε, κατά κάποιο τρόπο, το τέλος της αθωότητας και συνοδεύτηκε από έντονο προβληματισμό, τόσο για την πορεία της αρχιτεκτονικής πράξης σε ένα περιβάλλον ανεξέλεγκτης ανάπτυξης, όσο και για τον αστικό τρόπο ζωής. Μία παρορμητική απόφαση ‘φυγής’ οδήγησε, το 1974, στην γνωριμία με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Δωδεκανήσων (πρώτη απογραφή και αξιολόγηση οικισμών σε εθνικό επίπεδο) αλλά και με τα προβλήματα της ζωής στην επαρχία. Στη Ρόδο έγινε και η πρώτη επαφή με τον κόσμο της αρχαιολογίας, μέσω του διευθυντή του Αρχαιολογικού Μουσείου, Χ. Ντούμα. Το πάθος και η αφοσίωση των νεαρών αρχαιολόγων που ζούσαν στο υποβλητικό περιβάλλον της Οδού Ιπποτών, στην παλιά πόλη της Ρόδου, ήταν συναρπαστικό. Το 1976, ακολούθησε, ‘τυχαία’ και πάλι, η πρώτη επαφή με αρχαίο μνημείο, με την συμμετοχή στην αποτύπωση του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες, μνημείο εντυπωσιακά διατηρημένο στο μέσον ενός επιβλητικού ορεινού τοπίου.

 

Ένα χρόνο μετά, ήρθε η πρόσκληση συμμετοχής στην ομάδα μελέτης της προϊστορικής πόλης στο Ακρωτήρι Θήρας, από τον νεοδιορισθέντα διευθυντή, καθηγητή Χ. Ντούμα. Με ένα μωρό στην αγκαλιά και την μετροταινία στο άλλο χέρι, ξεκίνησε μια περιπέτεια ζωής που συνεχίζεται ως σήμερα. Αρχικά, συνδυάστηκε με άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος -η Σαντορίνη βρισκόταν σε μεγάλη τουριστική και οικοδομική ανάπτυξη τότε. Δεν χωρούσαν όμως όλα μαζί. Η επιλογή ήταν μάλλον εύκολη: το απίστευτο θαύμα μιας ευημερούσας πολιτείας που θάφτηκε κάτω από παχύ στρώμα στάχτης, και των διώροφων και τριώροφων σπιτιών της που κτίστηκαν πριν 3500 χρόνια και που εκτός από την αντισεισμική τους τεχνολογία και τις υπέροχες τοιχογραφίες είχαν και εσωτερικά αποχωρητήρια στο πρώτο όροφο, δεν μπορούσε να συγκριθεί με τίποτα άλλο.  Η συνέχεια εξελίχθηκε έκτοτε με κύριο άξονα τον προϊστορικό κόσμο του Αιγαίου, με μελέτες στις Κυκλάδες, την Κρήτη, αργότερα και την Αίγυπτο, με διδακτορικό, διαλέξεις και συμμετοχές σε συνέδρια, συγγραφή άρθρων και βιβλίων και γενικά όλα όσα δομούν το ακαδημαϊκό προφίλ μιας ζωής αφιερωμένης στην έρευνα. Ακολούθησε ένα ακόμη παιδί: ο Ζαχαρίας. Μαζί με την αδελφή του, Μάρθα, είναι σήμερα αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες δημιουργοί και οι δύο, σκηνοθέτης και μουσικός αντίστοιχα. Ο πατέρας τους, Μάριος Μαυροειδής, καθηγητής μουσικολογίας στο Ιόνιο πανεπιστήμιο, δυστυχώς δεν πρόλαβε να απολαύσει την πρόοδο των παιδιών του.

 

Παράλληλα με την ερευνητική δραστηριότητα στον χώρο της αρχαιολογίας ασχολήθηκε από νωρίς και με την προστασία και ανάδειξη μνημείων και αρχαιολογικών χώρων. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμμετοχή στο πρόγραμμα της ‘Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας’. Έργο σύνθετο, που απαιτούσε στενό διάλογο με τον οικείο χώρο της αρχαιολογίας. Σημαντικές ήταν και οι εμπειρίες από τον διεθνή χώρο, με συμμετοχές σε ομάδες εμπειρογνωμόνων τεχνικής υποστήριξης.

 

Το 2002 ξεκίνησε μία νέα σημαντική περίοδος μέσα από την οποία ολοκληρώθηκε, κατά κάποιο τρόπο, η ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Ο διορισμός ως αναπληρώτριας καθηγήτριας στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Α.Π.Θ. άνοιξε νέους ορίζοντες και οι δυνατότητες που προσφέρει το πανεπιστημιακό περιβάλλον έδωσαν ευκαιρίες για νέα προγράμματα και διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως το πρόγραμμα ΘΑΛΗΣ με θέμα “Νησιωτικοί διαχρονικοί πολιτισμοί: η περίπτωση της Θηρασίας”. Ένα πρόγραμμα που συνδύασε όλες τις προηγούμενες εμπειρίες και απέδωσε σημαντικά αποτελέσματα από πρωτογενή διεπιστημονική έρευνα, στην οποία μετείχαν ενεργά οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Α.Π.Θ.

 

Ένας ακόμη άξονας ειδικού ενδιαφέροντος είναι η Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ύστερα από την καθοριστική γνωριμία με τον καθηγητή Θ.Π. Τάσιο -μέντορα και παράδειγμα ζωής-, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία ίδρυσης εταιρείας μελέτης με το αντικείμενο αυτό. Οι δράσεις της εταιρείας (διαλέξεις, συνέδρια, εκθέσεις, δημοσιεύσεις, εκπαιδευτικές εκδρομές) συνεχίζουν αδιαλείπτως 30 χρόνια τώρα και αποτελούν ένα ‘ανοικτό σχολείο’ που φέρνει κοντά ειδικούς και ενδιαφερόμενους πολλών διαφορετικών ειδικοτήτων, με πλούσιες εμπειρίες και νέες γνώσεις.

 

 

 

*Το υλικό της ανάρτησης παραχωρήθηκε στο Αρχείο από την ίδια τη βιογραφούμενη -την οποία ευχαριστούμε πολύ- την ΄Ανοιξη του 2021. Ακόμα η ίδια η βιογραφούμενη θεώρησε τα τελικά κείμενα της ανάρτησης. 

 

Α. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Γεννήθηκε στον Πειραιά, το 1946, από μητέρα Αλεξανδρινή και πατέρα Πελοποννήσιο. Σε ηλικία 8 χρονών βρέθηκε στο Cardiff της Ουαλίας, όπου έζησε για τρία περίπου χρόνια, όσο διήρκεσε η θητεία του πατέρα της ως λιμενικού πρόξενου. Τα γυμνασιακά χρόνια τα έζησε στην Αθήνα, στο Τοσίτσειο Αρσάκειο. Ακολούθησαν σπουδές στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Α.Π.Θ. την περίοδο 1965 – 1970.

 

Β. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

1977 – 1992

  • Δημόσιος υπάλληλος στο Υπουργείο Πολιτισμού, Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, και επιστημονικός συνεργάτης της ανασκαφής της προϊστορικής πόλης του Ακρωτηρίου Θήρας.

1992 – 2002

  • Ελεύθερος επαγγελματίας, με κύριο έργο την αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείων της αρχαιότητας.

2002 – 2013

  • Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ. με αντικείμενα διδασκαλίας την ιστορία της αρχιτεκτονικής και την διαχείριση της πολιτισμικής κληρονομιάς. Διευθύντρια του Διατμηματικού Προγράμματος Σπουδών στην Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού, της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. (2007 – 2009).

2013 –

  • Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Frederick της Κύπρου.

 

Γ. ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

  • Έχει εκπονήσει σχετικές μελέτες σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως η Κνωσός, ο Κομμός, οι Μυκήνες, το αρχαίο θέατρο Θορικού, τα Ίσθμια, η Αρχαία Κόρινθος, καθώς και σε μεσαιωνικά μνημεία της Σαντορίνης (Πύργος Καλλίστης, Σκάρκος, Γουλάς Εμπορείου).

  • Το 1997, η τετραμελής ομάδα αρχιτεκτόνων στην οποία μετείχε έλαβε το Α’ Βραβείο στον διαγωνισμό για την πεζοδρόμηση της Δ. Αρεοπαγίτου – Απ. Παύλου, στο πλαίσιο της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας (ΕΑΧΑ). Στην ομάδα ανατέθηκε στη συνέχεια η εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής και η επίβλεψη μέρους του έργου.

  • Εμπειρογνώμων σε θέματα προστασίας και ανάδειξης μνημείων της Παλαιστίνης στην Λωρίδα της Γάζας (1998, UNDP/ PAPP – United Nations Development Programme / Programme of Assistance to the Palestinian People).

  • Τεχνικός Σύμβουλος στο Regional Program for Cultural and Natural Heritage in South East Europe του Συμβουλίου της Ευρώπης (2004-2005).

  • Consulting Expert for the World Heritage List (ICOMOS), και External Referee για την επιστημονική αξιολόγηση προτάσεων ERC Starting Grant Call (2014).

  • Είναι επίσης μέλος της Ακαδημαϊκής Επιτροπής του Initiative for Heritage Conservancy (IHC) και του Archaeological Institute of America.

 

Δ. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

1993 – 2010

  • Μελέτη των ‘μινωικών’ τοιχογραφιών της Tell el-Dab’a της Αιγύπτου, σε συνεργασία με την αρχαιολόγο Ν. Μαρινάτου (ανασκαφή της Ακαδημίας της Αυστρίας, με διευθυντή τον καθηγητή Manfred Bietak).

2007 – 2015

  • Συντονίστρια ευρείας διεπιστημονικής έρευνας με θέμα: «Διαχρονικοί, νησιωτικοί πολιτισμοί: η περίπτωση της νήσου Θηρασίας», υπό την αιγίδα του Α.Π.Θ. και σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Κρήτης και Ιονίου. Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση Προγράμματος ΘΑΛΗΣ και παρουσιάστηκε σε διαλέξεις, δημοσιεύσεις και δύο εκθέσεις.

2000 –

  • Μελέτη της αρχιτεκτονικής του Μινωικού ανακτόρου του Γαλατά στην Κρήτη, σε συνεργασία με τον διευθυντή της ανασκαφής, αρχαιολόγο Γ. Ρεθεμιωτάκη.

2015 –

  • Συντονίστρια διεπιστημονικού προγράμματος για τη «Στερέωση, συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου Θήρας», υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

Ε. ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΡΓΟ

Κύριο αντικείμενο της ακαδημαϊκής της δραστηριότητας είναι η μελέτη της αρχιτεκτονικής και της τέχνης του προϊστορικού Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου γενικότερα.

 

Εργάστηκε ως ερευνήτρια (Visiting Fellow) στο Institute of Classical Studies του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (1984 – 1986), στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Princeton (1990), καθώς και στο TOPOI Berlin Excellence Cluster (2013).

 

To έργο της έχει αναγνωριστεί διεθνώς με βραβεία (Michael Ventris Memorial Award του Architectural Association του Λονδίνου), υποτροφίες και επιδοτήσεις (Fulbright, Samuel H. Kress, American Institute of Archaeology, INSTAP, Cotsen Family Foundation), καθώς και μεγάλο αριθμό αναφορών στην διεθνή βιβλιογραφία.

Αρκετές είναι και οι συνεντεύξεις που έχει δώσει, σε ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το History Channel, το Discovery, ΕΡΤ, το ράδιο Κύπρου και το BBC, με το οποίο συνεργάστηκε ως ακαδημαϊκός σύμβουλος του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ με θέμα την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας και την καταστροφή της προϊστορικής πόλης του Ακρωτηρίου (‘Atlantis: the end of a world the beginning of a legend’).

 

Έχει παρουσιάσει το έργο της σε πολλές διαλέξεις, ημερίδες και διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και έχει δημοσιεύσει πάνω από 120 άρθρα και 8 βιβλία (βλέπε ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ).

 

ΣΤ. ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ιδρυτικό μέλος (1993) και Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Διερεύνησης της Αρχαίας και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ), έχει συμβάλλει στην οργάνωση πολλών σχετικών δημόσιων παρουσιάσεων και συνεδρίων. Έχει επιμεληθεί τους τόμους δύο Διεθνών Συνεδρίων για την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία, καθώς και τα 4 τεύχη του περιοδικού Αρχαιολογία αφιερωμένα στην Ελληνική Τεχνολογία, από την αρχαιότητα ως σήμερα. Έχει επιμεληθεί επίσης αρκετές σχετικές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Ανόβερο, Φρανκφούρτη, Κύπρο και Μουσείο Τεχνολογίας στο Πεκίνο).

Α.  ΒΙΒΛΙΑ / BOOKS

  • Ακρωτήρι Θήρας: Η αρχιτεκτονική της Δυτικής Οικίας, εκδόσεις ΜΕΛΙΣΣΑ, 2019.

  • Daidalos at Work: A Phenomenological Approach to the Study of Minoan Architecture. Philadelphia: INSTAP Academic Press, 2018.

  • Akrotiri Thera: An Architecture of Affluence 3,500 Years Old, Prehistory Monographs 15, Philadelphia: INSTAP Academic Press, 2016.

  • With Doumas C., A. Devetzi, C. Boulotis. Akrotiri, Thera 17th Century BC. A Cosmopolitan Harbour Town 3,500 Years Ago. Society for the Promotion of Studies on Prehistoric Thera, 2015.

  • Σε συνεργασία με  Ι. Τζαχίλη (επιμ). ΘΗΡΑΣΙΑ Ι. Μια διαχρονική διαδρομή. Τα Πράγματα – εκδόσεις, Αθήνα, 2015.

  • Σε συνεργασία με  Κ. Ριτζούλη. Πρακτικός οδηγός αρχιτεκτονικών επεμβάσεων μικρής κλίμακας, σε παραδοσιακούς οικισμούς της Σαντορίνης. Το παράδειγμα του Πύργου Καλλίστης, Δήμος Θήρας, 2014.

  • With Bietak M., N. Marinatos. Taureador Scenes in Tell el-Dab’a (Avaris) and Knossos, Verlag der Österreichischen Akademie der Wissenschaften, Wien, 2007.

  • Ακρωτήρι Θήρας: Η οικοδομική τέχνη, Αρχαιολογική Εταιρεία, Αθήνα, 1999.

 

Β. ΑΡΘΡΑ – ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

  • Ένας θαυμαστός καινούργιος κόσμος: ο καινοτόμος χαρακτήρας της μινωικής αρχιτεκτονικής’ Στο ΔΑΙΔΑΛΟΣ, στα ίχνη του μυθικού τεχνίτη, Στ. Μανδαλάκη (επιμ.) Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Ηράκλειο, σ. 48-61, 2019.

  • ‘Αναστηλωτικές εργασίες στις Μυκήνες με τον Σπύρο Ιακωβίδη’ . Στα Πρακτικά Ημερίδας στη Μνήμη του Καθηγητή Σπύρου Ιακωβίδη, σ. 39-43, 2019.

  • ‘Η κρυφή γοητεία της αρχαιολογίας. Στιγμιότυπα από τα παρασκήνια της ανασκαφής στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης’, ΔεΚατα 58, σ. 122-129, 2019.

  • ‘Θηρασία: μια ανάγνωση του τοπίου με το βλέμμα απέναντι’. Στο ΤΟΠΟΣ – ΤΟΠΙΟ, Τιμητικός Τόμος για τον Δημήτρη Φιλιππίδη, εκδ. ΜΕΛΙΣΣΑ, σ. 103-197, 2018.

  • ’The visual representation of the Therasia finds: modes and techniques of iconography of the mid-19th century’, in D.Douskos, A. Farnoux, I. Txachili (eds) THERASIA II, Historicizing Prehistory, pp 358-380, 2018.

  • ‘Η πολυωροφία στο Αιγαίο κατά τους προϊστορικούς χρόνους’. Στο Μ. Κορρές, Σ. Μαμαλούκος, Κ. Ζάμπας, Φ. Μαλλούχου-Tufano (επιμ.). Ήρως Κτίστης. Μνήμη Χαράλαμπου Μπούρα, ΜΕΛΙΣΣΑ, σ. 335-344, 2018.

  • ‘Minoan Group Design: The ‘View from the Bridge.’’  In Q. Letesson and C. Knappett (eds). Minoan Architecture and Urbanism: New Perspectives on an Ancient Built Environment, Oxford: Oxford University Press. pp. 181-203, 2017.

  • ‘An architectural style of openness and mutability as stimulus for the development of an earthquake-resistant building technology at Akrotiri, Thera, and Minoan Crete.’ In Jusseret, S. and M.Sintubin, eds. Minoan Earthquakes: Breaking the Myth through Interdisciplinary, Studies in Archaeological Sciences 5, Leuven: Leuven University Press. pp. 249-265, 2017.

  • ‘Skylines: Borders of Materiality, Thresholds to Heaven’. Journal of Ancient Egyptian Interconnections 7.3. pp. 65-75, 2015.

  • ‘Παράδοση ή Κληρονομιά; Κτίζοντας το σήμερα δίπλα στο χθες.’ Στα Πρακτικά Συνεδρίου: Ανάδειξη της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Μεθοδολογία και αισθητικές τάσεις, Κύπρος, σ.16-25, 2015.

  • ‘Φανερή και κρυμμένη οίκηση στη Θήρα και τη Θηρασία”.  Στο, σε συνεργασία με  Ι. Τζαχίλη (επιμ.),  ΘΗΡΑΣΙΑ Ι. Μια διαχρονική διαδρομή, εκδόσεις Τα Πράγματα, σ.124-141, 2015.

  • ‘Οδυνηρές Μνήμες – Μνημεία Οδύνης’ Αρχαιολογία & Τέχνες, 29 Ιουνίου 2015.

  • ‘Spyridon Marinatos, 1901-74. Santorini: Akrotiri from beneath the Ashes.’ Στο,  Fagan, B. ed., The Great Archaeologists. London: Thames & Hudson Ltd. pp. 162-164, 2014.

  • ’Σπυρίδων Μαρινάτος: η μέριμνα για την προστασία των μνημείων της αρχαιότητας μέσα από την εμπειρία του Ακρωτηρίου Θήρας.’ Στο,  Ε. Μαντζουράνη, Ν. Μαρινάτου (επιμ.) Σπυρίδων Μαρινάτος, 1901-1974. Η ζωή και η εποχή του, εκδ. Καρδαμίτσα, σ. 243-263, 2014.

  • ‘Une architecture ‘moderne’ d’il y a 3500 ans.’ Archeologia Par 514. pp. 46-53, 2013.

  • ‘Wall Painting and Architecture in the Aegean Bronze Age: Connections between Illusionary Space and Built Realities.’ In Panagiotopoulos, D. and U.Günkel-Maschek, eds., Minoan Realities: Approaches to Images, Architecture, and Society in the Aegean Bronze Age, Presses universitaires de Louvain. pp. 9-26, 2012.

  • ‘Η ιστορία ως εργαλείο διδασκαλίας της Αρχιτεκτονικής’. Στο, Αιμ. Στεφανίδου (επ.), Εν Χώρω Τεχνήεσσα, Αφιέρωμα στην καθηγήτρια Ξανθίππη Σκαρπιά – Χόιπελ, Θεσσαλονίκη, σ. 391-402, 2011.

  • ‘Προϊστορικά συγκροτήματα. Προστασία, συντήρηση και ανάδειξη.’ Στο Χ. Μπούρας, Π. Τουρνικιώτης (επιμ.), Συντήρηση, Αναστήλωση και Αποκατάσταση Αρχιτεκτονικών Μνημείων στην Ελλάδα 1950-2000, Αθήνα, σ. 89-110, 2010.

  • ‘The Cities of Crete During the Minoan Age.’ In Lagopoulos, A. Ph., ed.A History of the Greek City,. BAR-IS 2050, Oxford: Archaeopress. pp. 71-86, 2009.

  • ‘The comparative analysis of concepts of space as a tool for interpreting Aegean Bronze Age architecture: Minoan and Mycenaean architecture. In Kyriatsoulis, A., ed., Proceedings of the Symposium, 07.-08.05.2008 in Munich. Bronze Age Architectural Traditions in the Eastern Mediterranean: Diffusion and Diversity,Weilheim, pp. 125-126, 2009.

  • ‘Prehistoric Dome Architecture in the Aegean.’ In S. Mecca and L. Dipasquale (eds) Earthen Domes and Habitats, Edizioni EDS, pp.39-49, 2009.

  • «Πρόπυλα» της Εποχής του Χαλκού στο Αιγαίο.’ Στο, Δανιηλίδου Δ. (επιμ.).  ΔΩΡΟΝ Τιμητικός Τόμος για τον καθηγητή Σπύρο Ιακωβίδη, Ακαδημία Αθηνών, σ. 537-563, 2009.

  • ‘Οκτώ δεκαετίες-παρουσιάσεις’, Στο  Τιμητική εκδήλωση του ΤΕΕ για τον Θ.Π. Τάσιον (12.06.2009), Ομιλία για το έργο του στην Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία, ΤΕΕ, 8-19, 2009.

  • Review of Joseph W., Shaw and Maria C. Shaw (eds), KOMMOS V, The Monumental Minoan Buildings at Kommos, Princeton University Press: Princeton and Oxford, 2006’ (βιβλιοκρισία στο AJA 112.4), 2008.

  • ‘Palatial Architecture: The Creation of a Sophisticated Urban Society.’ In Andreadaki-Vlazaki, M., G. Rethemiotakis and N.Dimopoulou-Rethemiotaki, eds.  From the Land of the Labyrinth: Minoan Crete, 3000-1100 B.C. Volume 2: Essays, New York: Alexander S. Onassis Public Benefit Foundation. pp. 37-43, 2008.

  • ‘Η κοσμοπολίτικη Ουγκαρίτ και τα ‘Αιγαιακά’ στοιχεία της οικιστικής αρχιτεκτονικής της.’ In  Kyriatsoulis, A. (ed.), Tagung – Austausch von Gütern, Ideen und Technologien in der Ägäisund im östlichen Mittelmeer von der prähistorischen bis zu der archaischen Zeit. 19.-21.05.2006 in Ohlstadt/Obb. Deutschland. pp. 453-469, 2008.

  • ‘Η μινωική όψη της αρχιτεκτονικής του Ακρωτηρίου.’ Στο   Χ. Ντούμας (επιμ.) Ακρωτήρι Θήρας τριάντα χρόνια έρευνας 1967-1997, Αθήνα 2008, σ. 475-490, 2008.

  • ‘Προϊστορικός οικισμός Ακρωτηρίου Θήρας: μια αρχιτεκτονική της ευημερίας 3500 χρόνων.’ Στο ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟ 22.3, Θεσσαλονίκη ΑΠΘ, σ. 18-19, 2008.

  • ‘La mise en image d’ un paysage historique: L’ unification des sites archéologiques d’ Athènes reconsidérée.’ In Études Balkaniques, pp. 213-229, 2007.

  • ‘The Cosmopolitan Harbor Town of Ugarit and the ‘Aegean’ Aspects of its Architecture’. In   Betancourt, Ph. P., M. C. Nelson and H. Williams, eds., Krinoi kai Limenes: Studies in Honor of Joseph and Maria Shaw, Prehistory Monographs 22, Philadelphia: INSTAP Academic Press. pp. 31-47, 2007.

  • ‘Ιστορία – Αρχαιολογία’, στο λήμμα “ΘHPA”, Εγκυκλοπαίδεια ΠAΠYPOΣ – LAROUSSE-BRITANNICA, Τόμος 23, σ. 653-662 (επικαιροποίηση της έκδοσης του 1987, Τόμος 28, 178-185), 2007.

  • ‘Οικοδομικές παρατηρήσεις μέσα από την τέχνη της Εποχής του Χαλκού: Τυποποιημένες, λυόμενες κατασκευές.’ Στα Πρακτικά 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία, Αθήνα, σ. 417-424, 2006.

  • ‘Σκάρος, η πρωτεύουσα της ενετοκρατούμενης Θήρας. Ιστορία, παρόν και μέλλον.’ Στο Καραδέδος Γ. (επιμ.), ΔΩΡΟΝ, Τιμητικός Τόμος στον Καθηγητή Νίκο Νικονάνο, Θεσσαλονίκη, σ. 615-626, 2006.

  • ‘Architecture in Aegean Bronze Age art: façades with no interiors.’ In Morgan, L., ed., Aegean Wall Painting: A Tribute to Mark Cameron, BSA Studies 13, pp. 185-197, 2005.

  • With T. P. Tassios, K. Stournaras, K. Geralis, “Adobe Structures at Mycenae.”Paipetis S.A. (ed), Extraordinary Machines in Antiquity, pp.221-230, 2005.

  • ‘Οικοδομική Τεχνολογία των προϊστορικών χρόνων’. Αρχαιολογία 94, σ. 12-18, 2005.

  • Επιμέλεια αφιερώματος του περιοδικού Αρχαιολογία στην Τεχνολογία, (2005) με εισαγωγικά σημειώματα ανά τεύχος: i. ‘Τεχνολογία, Τέχνη, Τεχνική’, Αρχαιολογία 94, 6-7. ii. ‘Από το ‘περίπου’ στο ‘ακριβώς’ και από την εμπειρία στη θεωρία’ , Αρχαιολογία95, 6-7. iii. ‘Μια οικουμενική τεχνολογία συγκερασμού Ανατολής και Δύσης’, Αρχαιολογία 96, 6-7. iv. ‘Η νέα εποχή και ο θρίαμβος της τεχνολογίας’ , Αρχαιολογία 97, 6-7.

  • ‘Η οικοδομική τεχνολογία της Κρητομυκηναϊκής εποχής.’ In Kyriatsoulis, A., ed., AlthellenischeTechnologieund Technik von der prähistorischen bis zurhellenistischen Zeit mit Schwerpunkt auf der prähistorischen Epoche, Tagung 21.-23.03.2003 in Ohlstadt/Obb. Deutschland, Weilheim, pp. 243-260, 2004.

  • ‘Outdoor space in Minoan architecture: ‘community and privacy’.’ In Cadogan, G., E.Hatzaki, A.Vasilakis, eds., Knossos: Palace, City, State: Proceedings of the Conference in Herakleion organised by the British School at Athens and the 23rd Ephoreia of Prehistoric and Classical Antiquities of Herakleion, in November 2000, for the Centenary of Sir Arthur Evans’s Excavations at Knossos. BSA Studies 12, pp. 207-217, 2004.

  • ‘Σχέσεις τοιχογραφίας και αρχιτεκτονικής στο Αιγαίο στην  Ύστερη Εποχή του Χαλκού.’ Εικαστική Παιδεία 20, σ. 112-117, 2004.

  • ‘Μέσα από την κλειδαρότρυπα του χρόνου.’ Αλς 2, σ. 66-103, 2004.

  • ‘Οι πόλεις της Κρήτης κατά την μινωική εποχή.’  Α. Λαγόπουλος (επιμ.), Η Ιστορία της Ελληνικής Πόλης, Αθήνα, σ. 105-122, 2004.

  • ‘Timber in Aegean Late Bronze Age Architecture.’ In C. Bertolini et al. (eds), Interaction between Science, Technology and Architecture in Timber Construction, Elsevier, pp.573-585, 2004.

  • ‘Michailidou Α., Ακρωτήρι Θήρας, Η Μελέτη των Ορόφων στα Κτήρια του Οικισμού, Βιβλιοθήκη της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας Αρ. 212, Αθήναι 2001’, Στο AJA 108, σ. 456-57. (βιβλιοκρισία), 2004.

  • ‘Architecture and Archaeology: The Minoan Palaces in the Twenty-first Century.’ In Papadopoulos, J. K. and R. M. Leventhal, eds., Theory and Practice in Mediterranean Archaeology: Old World and New World Perspectives. An Advanced Seminar in Honor of Lloyd Cotsen, Los Angeles, Cotsen Institute of Archaeology, UCLA, Godwin, Beverly, ed., CIOA Seminar, 1. pp. 205-233, 2003.

  • ‘Archaeological Sites – report on the selected papers’. In  Proceedings of the International Congress, More than Two Thousand years in the History of Architecture: Safeguarding the structures of our architectural heritage, 10-12 September 2001 Paris, UNESCO, pp.173-176, 2003.

  • ‘Central Courts: The Supremacy of the Void.’ In Driessen, J., I. Schoep, and R. Laffineur, eds., Monuments of Minos. Rethinking the Minoan Palaces. Proceedings of the International Workshop ‘Crete of the hundred Palaces?’ held at the Université Catholique de Louvain, Louvain-la-Neuve, 14-15 December 2001. Liege: Université de Liège, Aegaeum 23. pp. 167-177, 2002.

  • ‘Μια αρχιτεκτονική της ευημερίας ηλικίας 3.500 χρόνων.’  Στο  ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: Θήρα, Θηρασία,  Ασπρονήσι, Ηφαίστεια, εκδ. Ι.Μ. Δανέζη, Αθήνα, σ. 125-132, 2001.

  • ‘Notes on the Geometry of the Ancient Theatre of Thorikos’ In Archäologischen Anzeiger, pp.45-58, 2001.

  • With Bietak, M., N. Marinatos.  ‘The Maze Tableau from Tell el Dab‘a.’ In Sherratt, S., ed., The Wall Paintings of Thera. Proceedings of the First International Symposium, Petros M. Nomikos Conference Centre, Thera, Hellas, 30 August – 4 September 1997, Vol. I. Athens, Petros M. Nomikos and The Thera Foundation, pp. 77-90, 2000.

  • With Bietak, M. ‘A Large Griffin from a Royal Citadel of the Early 18th Dynasty at Tell el-Dab’a.’ In Karetsou, A., Th.Detorakis, and A.Kalokairinos, eds. Pepragmena H’ Diethnous Kritologikou Synedriou, Irakleio, 9-14 Septemvriou 1996, Vol. A1: Proïstoriki kai ArchaiaEllinikiPeriodos, Irakleio: EtairiaKritikonIstorikonMeleton, pp. 99-108, 2000. (Πεπραγμένα Η’ Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου, Ηράκλειο, 9-14 Σεπτεμβρίου 1996, Τόμος Α1: Προϊστορική και Αρχαία Ελληνική Περίοδος, Ηράκλειο Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, σελ. 99-108, 2000.)

  • ‘Concepts of Space in Aegean Bronze Age Art and Architecture’. In Sherratt, S., ed., The Wall Paintings of Thera. Proceedings of the First International Symposium, Petros M. Nomikos Conference Centre, Thera, Hellas, 30 August – 4 September 1997. Vol. I. Athens, Thera Foundation – Petros M. Nomikos and The Thera Foundation, pp. 413-436, 2000.

  • ‘Interpreting Minoan Architecture: from Evans to the Present Day.’ In BICS 44. pp. 227-228, 2000.

  • ‘Theran Architecture Through the Minoan Looking Glass.’ In  Betancourt, Ph. P., V. Karageorghis, R. Laffineur, and W.-D. Niemeier, eds. Meletemata: Studies in Aegean Archaeology Presented to Malcolm H. Wiener as He Enters His 65th Year. Vol. II. Université de Liège, Histoire de l’art et archéologie de la Grèce antique; University of Texas at Austin: Programs in Aegean Scripts and Prehistory. pp. 609-615, 1999.

  • ‘Εγκαταστάσεις υγιεινής’, Καθημερινή, Επτά Ημέρες, Αφιέρωμα στην Τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων, 04/01/98, 19, 1998.

  • ‘Αποχετευτικά δίκτυα και εγκαταστάσεις υγιεινής της 2ης χιλιετίας π.Χ. στο Αιγαίο.’ Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία: Πρακτικά 1ου Διεθνούς Συνεδρίου, Θεσσαλονίκη, σ. 381-389, 1997.

  • ‘Οικοδομική και Τεχνικά Έργα.’ Εισαγωγικό κείμενο Καταλόγου Έκθεσης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, Θεσσαλονίκη, 1997.

  • ‘The Functional Analysis of Architecture.’ In  R. Hägg (ed), ‘The Function of the Minoan ‘Villa’, Proceedings of the Eighth International Symposium at the Swedish Institute at Athens, 6-8 June 1992, Stockholm, pp.155-162, 1997.

  • With  M. Kapokakis ‘Deformations of the Mycenean Tholos Tomb of Aigisthos’ In Engineering Geology and the Environment, Balkema, pp.3223-7, 1997.

  • ‘Κνωσός, η πορεία των επισκεπτών’, Καθημερινή, Επτά Ημέρες, Αφιέρωμα στην Κνωσό, 20/4/97, σ. 23-25, 1997.

  • ‘Hποιητική δύναμη του τοπίου. Μορφολογικές παρατηρήσεις πάνω στην Μινωική και την Φαραωνική αρχιτεκτονική’. Αρχαιολογία55, σ. 33-44, 1995.

  • ‘Ακρωτήρι, Θήρας: υλικά δομής και τρόποι δόμησης’. Στο  Ακρωτήρι Θήρας, Είκοσι χρόνια έρευνας (1967-1987), Αρχαιολογική Εταιρεία, Αθήνα, σ. 33-42, 1992.

  • ‘Architectural Design at Late Cycladic Akrotiri.’ In  Hardy, D.A., C.G. Doumas, J.A. Sakellarakis, and P.M. Warren, eds.,  Thera and the Aegean World III. Vol. 1: Archaeology. Proceedings of the Third International Congress, Santorini, Greece, 3-9 September 1989. The Thera Foundation, London. pp. 44-56, 1990.

  • ‘Observations sur 85 fenêtres du cycladique récent à Théra.’ In Pascal Darcque and RenéTreuil, eds. L’ habitat égéen préhistorique. Actes de la table ronde internationale, Athènes, 23-25 juin 1987. BCH Suppl. XIX.  École française d’ Athènes. pp. 123-139, 1990.

  • ‘Kάναβες και βαρελοποιΐα στη Θήρα’. Στο Ιστορία του Ελληνικού Κρασιού, Πολιτιστικό Τεχνολογικό ΊδρυμαETBA, σ. 44-53, 1990.

  • ‘Προβλήματα στερέωσης και προστασίας σε προϊστορικά μνημεία: το παρά­δειγμα της Θήρας’. Στο ‘Επεμβάσεις σε αρχιτεκτονικά μνημεία και παραδοσιακά οικιστικά σύνολα, Ηράκλειο, σ. 29-41, 1988.

  • ‘Circulatory Patterns in Minoan Architecture.’ In Hägg, R. and N. Marinatos, eds. The Function of the Minoan Palaces. Proceedings of the Fourth International Symposium at the Swedish Institute in Athens, 10-16 June, 1984. Swedish Institute in Athens, Series in 4°, 35. Stockholm. pp. 195-203, 1987.

  • ‘Notes on the Town Plan of Late Cycladic Akrotiri, Thera.’ In  BSA 81. pp. 180-194, 1986.

  • ‘The Destruction of the Town at Akrotiri, Thera, at the Beginning of LCI: Rebuilding Activities.’  Mac Gillivray, J.A., and R.L.N. Barber, eds., The Prehistoric Cyclades: Contributions to a Workshop on Cycladic Chronology (in Memoriam: John Langdon Caskey, 1908-1981).Edinburgh. pp. 134-147, 1984.

  • ‘O προϊστορικός οικισμός του Aκρωτηρίου Θήρας’, Aρχαιολογία 2, σ. 16-30, 1982.

  • ‘Ανασκαφή Θήρας: αρχιτεκτονικές αποτυπώσεις.’ Στο ΠAE, σ. 225-228, 1978.

  • ‘Αρχιτεκτονική αποτύπωση στον προϊστορικό οικισμό Ακρωτηρίου Θήρας’. Στο  ΠAE, σ. 392-399, 1977.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΡΓΩΝ