ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981      |      ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΑΝΤΩΝΙΑ ΠΑΝΟΥ
ΑΘΗΝΑ 1949 -
Α.Μ. ΤΕΕ    16364

ΣΠΟΥΔΕΣ

Διπλωματούχος Αρχιτέκτων, Σχολή Αρχιτεκτόνων Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) 1966 - 1971

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Ελεύθερο Επάγγελμα - Αρχιτεκτονική 1971 - 2011

Βιβλιοθήκη, Μονάδα Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης ΤΕΕ - Επιστημονικός Συνεργάτης 1977 - 1990

Ιδιωτικό Αρχιτεκτονικό Γραφείο 1971 - 2011

NODHOM ALTAQA General trading and Contracting Agencies co. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο 200 κλινών στο Ιράκ, 2012. Προκαταρκτική Μελέτη. Διαγωνιστική - διαδικασία σε συνεργασία με το ως άνω εργοληπτικό σχήμα που κερδήθηκε.

Η Αντωνία Πάνου γεννήθηκε στην Αθήνα το Γενάρη του 1949. Ο πατέρας της Ηλεκτρολόγος – Μηχανολόγος του ΕΜΠ, η μητέρα καλλιεργημένο άτομο αφοσιωμένη στην οικογένεια. Ένας αδελφός επίσης αρχιτέκτονας γεννημένος το 1953.

 

Τέλειωσε το γυμνάσιο στην ελληνογαλλική σχολή καλογραιών του Saint Joseph (1966) και την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ το 1971.

Η φοίτηση στην Αρχιτεκτονική ΕΜΠ (1966 – 1971) συνέπεσε με τα χρόνια της Δικτατορίας, στον αγώνα ενάντια στην οποία έλαβε ενεργό μέρος.

 

Στη συνέχεια άσκησε το ελεύθερο επάγγελμα αρχικά ως συνεργάτης οργανωμένων γραφείων, έπειτα στα πλαίσια ομαδικής συνεργασίας με συναδέλφους – συμφοιτητές από το ΕΜΠ, και τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια επικεφαλής οργανωμένου ατομικού γραφείου αρχιτεκτονικών μελετών και επιβλέψεων κτιριακών έργων και ελεύθερων χώρων. Υπήρξε μελετήτρια Δημοσίων έργων εγγεγραμμένη στα Μητρώα Μελετών της ΓΕΜ για Αρχιτεκτονικές Μελέτες Κτιρίων (κατηγορία 6) και Ειδικές μελέτες κτιρίων και Ελεύθερων Χώρων (κατηγορία 7).

 

Έχει στο ενεργητικό της πληθώρα μελετών κτιρίων κατοικιών, επαγγελματικών κτιρίων και κτιρίων δημόσιας χρήσης. Πολύ συχνά εκτός από τις συνεργασίες νεαρών αρχιτεκτόνων -στα πλαίσια του προσωπικού της γραφείου- συνεργαζόταν για την ανάληψη και διεκπεραίωση των έργων με αντίστοιχα αρχιτεκτονικά γραφεία. Οι δουλειές της έχουν επανειλημμένα βραβευτεί, στα πλαίσια κλειστών διαγωνισμών και μελετοκατασκευών.

 

Για ένα διάστημα από το 1978 έως το 1990 συμμετείχε ως επιστημονική συνεργάτης στη Βιβλιοθήκη και τη Μονάδα Τεκμηρίωσης του ΤΕΕ ασχολούμενη με αρχεία Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας. Συνταξιοδοτήθηκε το 2011.

 

Από το 2015 συμμετέχει ενεργά στην Επιστημονική Επιτροπή του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ  ‘Διαδρομές της Αρχιτεκτονικής από τις απαρχές του Μοντερνισμού έως σήμερα στην Αττική‘. Έχει συντελέσει στη δημιουργία της Attikipedia (ηλεκτρονικής πλατφόρμας για το Δομημένο περιβάλλον και την Αρχιτεκτονική στην Αττική –και γενικότερα για την Αρχιτεκτονική). Ακόμα υπήρξε μέλος της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής του Συνεδρίου του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ το 2017 ‘Αττική σε κρίση’ και τώρα, στα χρόνια της πανδημίας του COVID19, 2020-2021, συμμετέχει ενεργά στην Επιστημονική Ομάδα Συγκρότησης του Ψηφιακού Αρχείου Ελληνίδων Αρχιτεκτόνων, του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ.

 

Έχει έναν γιο, τον Θωμά Δίτσα, επίσης αρχιτέκτονα, που γεννήθηκε το 1977.

 

 

*Το υλικό της ανάρτησης έχει παραχωρηθεί στο Αρχείο από την ίδια τη βιογραφούμενη -την οποία ευχαριστούμε πολύ- το φθινόπωρο του 2020. Η ίδια θεώρησε τα τελικά κείμενα της ανάρτησης. 

Aντωνία Πάνου – Αρχιτέκτων: Σχεδίασμα επαγγελματικού βίου

 

Πρώτα Χρόνια

Γεννήθηκα τον Γενάρη του 1949 στις παρυφές του κέντρου της Αθήνας. Ήμουνα το πρώτο παιδί της οικογένειας. Ύστερα από 4,5 χρόνια γεννήθηκε και ο αδελφός μου. Ζούσαμε με τους παππούδες από την πλευρά της μητέρας μου.

 

Ο πατέρας μου Ηλεκτρολόγος-Μηχανολόγος του ΕΜΠ, δούλευε στην ΤΤΤ (τον μετέπειτα ΟΤΕ). Η μητέρα μου, καλλιεργημένη και με έφεση στη γνώση –δεν κατόρθωσε να πάει στο Πανεπιστήμιο για λόγους οικονομικούς– αφιερωμένη στην οικογένεια.

 

Ήμουνα το καλό παιδί της οικογένειας. Λόγοι υγείας (πρόβλημα με τα νεφρά) δεν μου επιτρέπανε να παίξω στο δρόμο και να τρεχοβολήσω όσο θα επιθυμούσα. Έτσι, μόλις άρχισα να διαβάζω, διάβαζα του σκοτωμού. Ό,τι έπεφτε στο χέρι μου. Από Ρομάντσο και Πάνθεον, Κλασσικά Εικονογραφημένα, παραμύθια και Ιούλιο Βερν. Πολύ καλή μαθήτρια στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο ακόμα καλύτερη προσπαθώντας -όπως το βλέπω τώρα- να αντιμετωπίσω ψυχικά το χωρισμό των γονιών μου που συνέβηκε στα 14 μου χρόνια. Πήγαινα σε κλασσικό γυμνάσιο. Στις Καλόγριες του Saint Joseph. Ελληνικό Σχολείο και Γαλλικό ταυτόχρονα. Οι γονείς θέλανε να σπουδάσω. Η μαμά μου περισσότερο. Ο πατέρας μου ήθελε να πάω στο Πολυτεχνείο να γίνω όπως αυτός Ηλεκτρολόγος-Μηχανολόγος για να τον διαδεχτώ στο γραφείο Εσωτερικών Εγκαταστάσεων κτιρίων που είχε ανοίξει, παράλληλα με την υπηρεσία στον  ΟΤΕ, εν τω μεταξύ.

 

Προσπαθώντας να συγκεράσω τις γονεϊκές επιθυμίες και την προσωπική επιθυμία για ενασχόληση με τις καλές τέχνες και την κοινωνία στράφηκα προς την Αρχιτεκτονική.

 

Στο φροντιστήριο του Μανωλκίδη γνώρισα τον Δημήτρη τον Πλάκα, καθηγητή νεοελληνικών, στον οποίο οφείλω τα πρώτα μου βήματα στον κόσμο του Πολιτισμού, των Τεχνών και της Πολιτικής με την ευρεία έννοια.

 

Το 1966 μετά από ενάμιση χρόνο φροντιστήριο μπήκα στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ, έβδομη και με υποτροφία.

 

Φοιτητική Ζωή – Τα Χρόνια της Χούντας

Δεν πρόλαβα να μπω στο κλίμα της Σχολής και κηρύχθηκε η Δικτατορία. Έτσι η φοιτητική ζωή καλύφθηκε από βαρύ σύννεφο τρόμου, παγωνιά, σιωπή. Φοβόμασταν να εκφραστούμε, να κουβεντιάσουμε ανοιχτά. Ούτε καν με τους πολύ κοντινούς συμφοιτητές/συμφοιτήτριες. Σύντομα με πλησιάσανε και οργανώθηκα σε μιαν αντιφασιστική ομάδα, παρακλάδι της ΟΜΛΕ. Εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Καθόλου από επιλογή. Από καθαρή τύχη. Σαν υπόβαθρο είχα μόνο το δημοκρατικό φρόνημα της οικογένειας και το γεγονός ότι οι γονείς είχαν και κάποιους φίλους κομμουνιστές που τους γνώριζα και εγώ και τους συμπαθούσα.

 

Έτσι παράλληλα με την Αρχιτεκτονική σπούδασα και τον Αντιδικτατορικό Αγώνα… Βγήκα και από τα δυο με ζητήματα. Από την Αρχιτεκτονική διότι δεν είχα εμβαθύνει στις σπουδές μου, γιατί περνούσα τα μαθήματα μεν, αλλά όχι με αναζήτηση σε βάθος. Από τον Αντιδικτατορικό αγώνα γιατί προς το τέλος της Δικτατορίας απογοητεύτηκα οικτρά από τον καθοδηγητή μου που αποκαλύφθηκε κατώτερος του μύθου που είχα πλάσει γι’ αυτόν. Η απογοήτευση αυτή συμπαρέσυρε για μεγάλο χρονικό διάστημα και κάθε ενδιαφέρον μου για τα πολιτικά πράγματα.

Παρόλα τούτα θυμάμαι από αυτή την περίοδο με νοσταλγία και ενίοτε με συγκίνηση τον Εγγονόπουλο σαν καθηγητή με το Σόρογκα επιμελητή στη ζωγραφική, τον Μπίρη στην Οικοδομική, το Βαλεντή με τους καννάβους του στην Κτιριολογία, τον Λιάπη στους Εσωτερικούς Χώρους, τον Κασσάνδρα στις Συνθέσεις, τον Λαμέρα στην Πλαστική. Απ΄ όλους με καθόρισε νομίζω ο Βαλεντής.

 

Στα πέντε χρόνια τέλειωσα με διάλεξη: Άνθρωπος και Μηχανή και διπλωματική στον Βαλεντή ένα Εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου. Θέματα ενδεικτικά νομίζω τώρα, της ελπίδας που τρέφαμε εκείνη την εποχή για τη συμβολή της τεχνοκρατικής αντίληψης στην ευημερία της ανθρωπότητας.

 

Τέλειωσα τόσο σύντομα γιατί ήθελα πολύ να δουλέψω και να συνεισφέρω οικονομικά στο κίνημα…

 

Επαγγελματική Ζωή

Βλέποντας τώρα από μακριά και εκ των υστέρων την επαγγελματική μου ζωή διακρίνω τέσσερις ή μάλλον πέντε -με τη σημερινή- περιόδους.

 

1971 – 1976

Η πρώτη περίοδος. Εργαζόμουν περιστασιακά σε διάφορα αρχιτεκτονικά γραφεία, στο γραφείο του πατέρα μου, με άλλους συναδέλφους σε μικρές αρχιτεκτονικές μελέτες και επιβλέψεις. Πανωσηκώματα, όψεις πολυκατοικιών για εργολάβους, μικρά σπίτια συγγενών και φίλων διαρρυθμίσεις, ανακαινίσεις.

 

1976 – 1990

Η δεύτερη περίοδος. Συνεργάτης στο ΤΕΕ στη Βιβλιοθήκη, στη Μονάδα Τεκμηρίωσης, εκπρόσωπος της Μονάδας Τεκμηρίωσης του ΤΕΕ στον ΕΛΟΤ. Εδώ κατέφυγα για να έχω ένα σταθερό εισόδημα (γιατί εν τω μεταξύ είχα παντρευτεί είχα γεννήσει ένα αγοράκι και είχα χωρίσει κιόλας). Παράλληλα συνέχιση ενός υποτυπώδους γραφείου ελεύθερου επαγγελματία με σποραδικές δουλειές -ενίοτε και μεγάλες- και ευκαιριακός συνεργάτης σε μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία.

 

1990 – 1995

Η τρίτη περίοδος. Παραίτηση από το ΤΕΕ και συγκρότηση ενός αρχιτεκτονικού γραφείου με παλιούς συμφοιτητές/συμφοιτήτριες που μοιράζαμε τις δουλειές και τις εισπράξεις. Δεν υπήρχε όμως πνεύμα ομαδικής δουλειάς και αναζήτησης που οδήγησε σύντομα στη διάλυσή του.

 

1995 – 2011

Η τέταρτη περίοδος. Προσωπικό γραφείο αρχιτεκτονικών μελετών και επιβλέψεων. Μελετητικό πτυχίο ΓΕΜ στις κατηγορίες 6 και 7, Αρχιτεκτονικές και Ειδικές Αρχιτεκτονικές Μελέτες, με υπαλλήλους και συνεργάτες νέους συναδέλφους αρχιτέκτονες. Αρχικά είχα και μελετητικό πτυχίο στην κατηγορία 2 για πολεοδομικά που στη συνέχεια το μετέτρεψα στην κατηγορία 7.

Η τέταρτη αυτή περίοδος ήταν και η πιο μεστή όπου κατάφερα να κάνω -όσο μπορούσα και όσο επέτρεπαν οι συνθήκες- και αρχιτεκτονική. Δημόσια έργα με αναθέσεις ή σε συνεργασία με εργολάβους και ιδιωτικά –κυρίως κατοικίες.

Πάντα επεδίωκα τις συνεργασίες και με άλλα αρχιτεκτονικά γραφεία τόσο για μεγαλύτερη πιθανότητα πρόσβασης στο έργο όσο και επιδιώκοντας –όπως πίστευα- το καλύτερο αποτέλεσμα για το έργο συνδυάζοντας τις καλύτερες δεξιότητες όλων.

 

Στο γραφείο εκτός από μένα που είχα την κύρια ευθύνη της δουλειάς δούλεψαν σε σταθερή βάση από το 1995 και ως το 2011, που αναγκάστηκα να το κλείσω λόγω κρίσης, η Ευτυχία Μήτσιου – γραμματειακή υποστήριξη, ο Βασίλης Μητσόπουλος – ψηφιακή σχεδίαση δισδιάστατη/τρισδιάστατη και ευκαιριακή σύνταξη τευχών δημοπράτησης, η Σμάρω Φραδέλου επίσης ψηφιακή δισδιάστατη σχεδίαση και σύνταξη προμετρήσεων καθώς και διάφοροι νέοι συνάδελφοι αρχιτέκτονες με μεγαλύτερη ή μικρότερη χρονική διάρκεια παρουσίας. Η Δήμητρα Κατραούζου, η Σταυρούλα Χριστοφιλοπούλου, η Κατερίνα Κυριακάκη, η Κάλια Θωμοπούλου, η Αργυρώ Σταθοπούλου-Βλάμη, η Δήμητρα Παπαπαναγιώτου, η Κατερίνα Πυλαβά, ο Θωμάς Δίτσας, ο Σταύρος Παπάζογλου, ο Χάρης Μιχαήλ, η Έφη Ψαχούλια.

 

2011 και μετά η σύνταξη …

Μη μπορώντας να αντιμετωπίσω την κρίση εξωθήθηκα προς τη σύνταξη παρόλο που συνέχισα για κάποια χρόνια να δουλεύω σαν σύμβουλος σε διάφορες μελέτες μεγάλων κτιριακών έργων ή καλύπτοντας νέους συναδέλφους σε τεχνικά θέματα μελετών εφαρμογής, τεχνικών περιγραφών, προδιαγραφών, τευχών δημοπράτησης. Και κάποια τελευταία σπίτια ή ανακαινίσεις διαμερισμάτων και καταστημάτων συγγενών και φίλων.

 

Κοινωνική – Επιστημονική Δραστηριότητα

Από το 2015 έως σήμερα -το καλοκαίρι του 2020- ενεργοποιήθηκα στο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων στο Τμήμα Αττικής.

 

Δούλεψα στα πλαίσια του Εργαστηρίου των Διαδρομών της Αρχιτεκτονικής από τις απαρχές του Μοντερνισμού έως σήμερα στην Αττική του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ.

 • Προσέγγισα τις αιτιάσεις της φυσιογνωμίας της Αθήνας συμμετέχοντας στην οργάνωση διαλέξεων, ερευνών πεδίου, περιπάτων για το δομημένο περιβάλλον στην Αττική, (τις αιτιάσεις κατά τη γένεση και την εξέλιξή του), και συνέβαλα στην ανάδειξη σημαντικών συναδέλφων του μεσοπολέμου.

 • Συντέλεσα στη δημιουργία και εμπλουτισμό πλατφόρμας με μελέτες και άρθρα από τη δουλειά του Εργαστηρίου των Διαδρομών αλλά και ξένων δημοσιεύσεων σχετικά με το δομημένο και φυσικό περιβάλλον στην Αττική – την Attikipedia. Η δραστηριότητα αυτή συνεχίζεται.

 • Συμμετείχα στην επιστημονική και οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ το 2017,«Αττική σε κρίση» και τώρα,

 • Συμμετέχω στην οργανωτική επιτροπή για τη δημιουργία του Ψηφιακού Αρχείου των Ελληνίδων Αρχιτεκτόνων.

 

Μια Κριτική Αποτίμηση

Έχοντας πια μιαν εποπτική εικόνα της επαγγελματικής μου ζωής μπορώ να πω ότι η άσκηση του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα και ιδιαίτερα της γυναίκας αρχιτέκτονα τουλάχιστο τα χρόνια από το 1971 μέχρι σήμερα ήταν μια δύσκολη, πολύπλευρη και απαιτητική διαδικασία.

 

Καταρχήν ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τις εξελίξεις στην ελληνική κοινωνία. Ήταν πολύ σημαντικές οι κοινωνικές σχέσεις για το ελεύθερο επάγγελμα. Οι αρχιτέκτονες οι έχοντες επαφές και γνωριμίες με τους κατέχοντες ψηλά εισοδήματα και τα κέντρα εξουσίας σε διάφορα επίπεδα αντλούσαν την πελατεία μέσα από αυτές. Η σταδιακή αλλά εμφανής κυριαρχία σε όλους τους τομείς της ζωής του εύκολου πλουτισμού μετέτρεψαν τις κατασκευές και τα κτίρια, εν γένει το δομημένο περιβάλλον –με την αρωγή της πολιτείας και της απαιτούμενης σχετικής διαπλοκής– σε τομέα εμπορικών συναλλαγών, πηγή πλουτισμού και προβολής, και όχι στη δημιουργία καλών συνθηκών ζωής για τους ανθρώπους – χρήστες. Η διαδικασία αυτή έβαλε τη σφραγίδα της, σε αυτά τα χρόνια, στην άσκηση του επαγγέλματος.

 

Κατά δεύτερο ένοιωθα πάντα την ανάγκη ότι έπρεπε -λόγω φύλου- να αποδεικνύω και τεκμηριώνω τη δυνατότητα μου να ανταποκριθώ στα επαγγελματικά προβλήματα.

Στην ουσία δούλεψα στα πλαίσια μιας κοινωνίας σε συνεχή αποδόμηση του όποιου συλλογικού κοινωνικού μοντέλου-ιδεώδους και σταδιακής επικράτησης της στενά νοούμενης ατομικής ευημερίας. Με τις εμφανείς επιπτώσεις στις ζωές μας και στις πόλεις μας.

 

Σε όλη μου σχεδόν την επαγγελματική δραστηριότητα είχα στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου την αίσθηση ότι δεν ήμουν τόσο κοντά στο παιδί μου όσο θα όφειλα και θα ήθελα. Ούτε προς το τέλος κοντά στους υπερήλικες γονείς μου. Έννοιες και συγκρούσεις εσωτερικές, σε αντίφαση με το επάγγελμα…

 

Παρόλα αυτά, παρά τις δυσκολίες, την αρχική ελλιπή αρχιτεκτονική παιδεία και τα όποια συναφή ζητήματα, μπόρεσα όχι απλά να επιβιώσω αλλά και πολλές φορές να αντλήσω απόλαυση και χαρά από την κοινή με άλλους δημιουργία και τη χρησιμότητα στο κοινωνικό σύνολο.

 

Τώρα στη σύνταξη με αποζημιώνει, ακόμα μια φορά, το γεγονός ότι, παρά την ασυνείδητη -λίγο ως πολύ- επιλογή του επαγγέλματος, η ενασχόληση με άλλες πλευρές αυτού του corpus γνώσης, της αρχιτεκτονικής, -η ιστορία της στον τόπο μας και -όχι μόνο, είναι ένα κοίτασμα ανεξάντλητης γνώσης, απόλαυσης και κοινωνικοποίησης τόσο για μένα όσο και για τους / τις συναδέλφους με τους οποίους το μοιράζομαι…

Φθινόπωρο 2020

 

Το παρόν κείμενο αποτελεί αυτοβιογραφικό σημείωμα και κατατίθεται όπως μας δόθηκε από τη βιογραφούμενη.

Α. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

 

Προοίμιο

Ο τρόπος με τον οποίο προσέγγιζα τα θέματα ήταν διττός:

Από τη μια, προσπαθούσα να εκμεταλλευτώ όσο το δυνατό καλύτερα τις δυνατότητες -από άποψη της πολεοδομικής νομοθεσίας- του συγκεκριμένου γηπέδου στις οποίες να εντάξω το δεδομένο  -κάθε φορά- κτιριολογικό πρόγραμμα, σεβόμενη τις κλιματολογικές τοπικές συνθήκες (προσανατολισμούς, αέρηδες, θέες κ.λπ.) και   την προσαρμογή  στο τοπίο και/ή στον αστικό ιστό. Να εφαρμόσω σωστά τους συναφείς με τη λειτουργία του κτιρίου κανονισμούς. Τον πρώτο λόγο τον είχαν λοιπόν οι όροι δόμησης -οι λεγόμενες οικοδομικές δυνατότητες, οι κανονισμοί (ΓΟΚ, κτιριοδομικός κ.λπ.), η ικανοποίηση των ιδιοκτητών ή εργολάβων ως προς την εμπορευματική αξιοποίηση του ακινήτου τους. Βασικό μέλημα για να συνεχιστεί η επαγγελματική σχέση με τον κύριο του έργου.

Από την άλλη,  προσπαθούσα το τελικό αποτέλεσμα να είναι αρχιτεκτονημένο. Αυτό προσεγγίστηκε –όπως βλέπω εκ των υστέρων- σε μια πορεία γενικά βελτιούμενη. Θα μπορούσα όμως να πω ότι η επιδίωξη της καλής λειτουργίας και η ικανοποίηση του χρήστη ήταν πρωταρχική ευθύς εξ αρχής.

 

Δεν είχα την επιδίωξη της διαμόρφωσης ενός συγκεκριμένου στυλ (όχι πως δεν είχα βασικές επιρροές από τον μοντερνισμό και από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα των αρχιτεκτονικών περιοδικών), τον καθοριστικό λόγο όμως  είχε η οργάνωση των κατόψεων οι οποίες δουλεύονταν παράλληλα με τους όγκους, τις τομές και τις όψεις. Η κύρια επιδίωξη ήταν στη βελτίωση της αισθητικής ποιότητας των χώρων με όσο το δυνατό πιο οικονομικά μέσα (απόρροια του οικονομικού προφίλ των πελατών) μέσω του φυσικού φωτισμού, της χρήσης των πιο πρόσφορων υλικών και τη διαμόρφωση –όπου ήταν δυνατό– διαδοχής/εναλλαγής κλειστών, ημιυπαίθριων και υπαίθριων χώρων διαβίωσης (κλίμα της Ελλάδας).

 

Α. 1. ΒΡΑΒΕΙΑ – ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

(Λεπτομερής ομάδα μελέτης στη σχετική αναφορά οικείου κεφαλαίου έργων)

 

1997

 • Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων – 2ο Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο Τρικάλων Κλειστός διαγωνισμός. Προκαταρκτική μελέτη μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος. Α’ Αρχιτεκτονικό βραβείο. Αρχιτέκτονες:  Γραφείο Αντωνίας Πάνου. Σύμβουλοι Αρχιτέκτονες: Μαρία Κοκκίνου, Αντρέας Κούρκουλας. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 • Εθνική Τράπεζα. Νέο κτίριο στη συμβολή των οδών Αιόλου και Σοφοκλέους. Αθήνα. Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός – Συμμετοχή στην αρχιτεκτονική ομάδα μελέτης. Έπαινος – Εξαγορά. Αρχιτέκτονες : Μαρία Κοκκίνου, Αντρέας Κούρκουλας, Αντωνία Πάνου κ.ά.

 

1998

 • Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Κτιριακές εγκαταστάσεις τμημάτων ιστορίας – εθνολογίας και φιλολογίας (αίθουσες διδασκαλίας – αμφιθέατρα και εργαστήρια) – Κλειστός διαγωνισμός. Προκαταρκτική μελέτη μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος. Β’ Αρχιτεκτονικό βραβείο. Αρχιτέκτονες : Γραφείο Αντωνίας Πάνου, Μαρία Κοκκίνου, Αντρέας Κούρκουλας. Σύμβουλος αρχιτέκτων: Δημήτρης Κονταργύρης.

 

1999

 • Δήμος Βελεστίνου. Δημαρχιακό μέγαρο Δήμου Βελεστίνου – Κλειστός διαγωνισμός. Προκαταρκτική μελέτη μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος. Β’ Αρχιτεκτονικό βραβείο. Αρχιτέκτονες: Γραφείο Αντωνίας  Πάνου, Μαρία Κοκκίνου, Αντρέας Κούρκουλας.

 

2000

 • Δήμος Καλλιθέας. Μουσείο Τύπου Εθνικής Αντίστασης επί της οδού Σκρά 31, στην Καλλιθέα – Κλειστός Διαγωνισμός. Προκαταρκτική μελέτη μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος. Α’ Αρχιτεκτονικό Βραβείο. Αρχιτέκτονες:  Γραφείο Αντωνίας Πάνου, Μαρία Κοκκίνου, Αντρέας Κούρκουλας.  Η μελέτη παρέμεινε σε στάδιο Οριστικής.

 

2004

 • Δήμος Πατρέων. Ανακαίνιση-ανακατασκευή Αγοράς Αργύρη στο Δήμο Πατρέων – Κλειστός διαγωνισμός. Προκαταρκτική μελέτη μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος. Γ’ Αρχιτεκτονικό Βραβείο. Αρχιτέκτονες: Γραφείο Αντωνίας Πάνου.

 • Δήμος Παπάγου. Δημοτικός βρεφονηπιακός και παιδικός σταθμός επί των οδών Αλευρά και Βερσή – Κλειστός διαγωνισμός. Προκαταρκτική μελέτη μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος. Β’ Αρχιτεκτονικό βραβείο. Αρχιτέκτονες: Γραφείο Αντωνίας Πάνου, Μανώλης Αναστασάκης.

 

2004 – 2006

 • Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων – Δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη Ρεθύμνης .Πλήρης Αρχιτεκτονική Μελέτη – Κλειστός Διαγωνισμός. Προκαταρκτική μελέτη μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος που κερδήθηκε. Α΄ Αρχιτεκτονικό Βραβείο.  Αρχιτέκτονες: Γραφείο Αντωνίας Πάνου, ΟΜΕ – ΕΠΕ (Αντζελα Μακρή-Τζιώτη, Αλίκη Τουφεξή-Νάτση). Η μελέτη υλοποιήθηκε.

 

2012

 • City of Helsinki – Κεντρική Βιβλιοθήκη στο HELSINKI. Διεθνής Διαγωνισμός. Εύφημος μνεία για την οργάνωση των κατόψεων. Σύμβουλος στην Αρχιτεκτονική Ομάδα Μελέτης.

 

Α. 2. ΚΤΙΡΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ

Το κεφάλαιο αυτό περιλαμβάνει κατά το πλείστον μελέτες έργων που έχουν υλοποιηθεί.  Κατ΄ εξαίρεση περιλαμβάνει κάποιες μελέτες που δεν έχουν κατασκευαστεί λόγω της ιδιαίτερης σημασίας τους. Ακόμα δεν περιλαμβάνει διάφορες μελέτες προσφοράς σε συνεργασία με εργοληπτικά σχήματα που παρέμειναν σε φάση οριστικής (1 Δημαρχείο, 3 πολιτιστικά  κέντρα, 1 ΚΑΠΗ, 4 κολυμβητήρια, 4 σχολεία μέσης εκπαίδευσης, 3 βρεφονηπιακοί σταθμοί κ.ά.) καθώς και οριστικές μελέτες μελετοκατασκευών σε συνεργασία με μεγαλύτερα – σε δυναμικό και πτυχία- αρχιτεκτονικά μελετητικά γραφεία (Φυλακές Χαλκίδας, επέκταση αεροσταθμού Σάμου κ.α.). Επίσης την αρχιτεκτονική μελέτη για την επέκταση πλυντηρίων στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Νταού Πεντέλης -περί το 1992 και τη συμμετοχή στη μελέτη του ΟΣΕ για το αμαξοστάσιο Καλαμάτας περί το 1994-5. Δεν υπάρχουν τα  σχετικά   αρχεία.

 

Α. 2. 1. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ – ΚΤΙΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

 

1976

 • Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών. Ανακατασκευή σύγχρονων  ΜαγειρείωνΑνάθεση – Εκπόνηση Αρχιτεκτονικής Μελέτης – Συνεργασία με το γραφείο Η/Μ Εγκαταστάσεων Α. Πάνου και Συνεργάτες. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 

1977

 • Μαιευτήριο Αλεξάνδρα. Ανακαίνιση μαγειρείων. Ανάθεση – Εκπόνηση Αρχιτεκτονικής Μελέτης – Συνεργασία με το γραφείο Η/Μ Εγκαταστάσεων Α. Πάνου και Συνεργάτες. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 

1978

 • Γενικό Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών. Ανακατασκευή και επέκταση λεβητοστασίου. Ανάθεση – Εκπόνηση Αρχιτεκτονικής Μελέτης – Συνεργασία με το γραφείο Η/Μ Εγκαταστάσεων Α. Πάνου και Συνεργάτες. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 

1984

 • Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών. Κέντρο Υγείας Πολυχνίτου Λέσβου. Ανάθεση μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος. Πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη. Αρχιτέκτονες : Αντωνία Πάνου, Έλλη Λεπτουργού. Στατικοί : Αριστόδημος Χατζηδάκης. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Ελευθέριος Κρυσταλλίδης. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 

1994

 • Υπουργείο Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Α’ θεραπευτήριο χρόνιων παθήσεων Αθηνών – Μετατροπή υπαρχόντων κτισμάτων στην πρώην αμερικάνικη βάση Ελληνικού. Μελέτη – Κατασκευή. Συνεργάτης εργολάβου. Πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη. Σε συνεργασία με το εργοληπτικό σχήμα Κ. Πατίδης ΑΤΕ και συνεργάτες. Μελέτη – Κατασκευή – Συμμετοχή στην αρχιτεκτονική ομάδα μελέτης. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου, Γιάννης Δίτσας, Έλλη Λεπτουργού, Λουΐζα Γιαννούση. Στατικοί: Χ. Βαχλιώτης, Ν. Πετρομιχελάκης. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Π + Χ. Αργυρός. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 

1997

 • Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας. Νέο κτίριο κοινωνικής υποστήριξης και κατάρτισης ατόμων με ειδικές ανάγκες Ν. Καρδίτσας. Ανάθεση μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος. Πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη – Εκπόνηση και συντονισμός αρχιτεκτονικής μελέτης – Γενική συντονίστρια συμπραττόντων γραφείων. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου. Σύμβουλοι αρχιτέκτονες: Μαρία Κοκκίνου, Αντρέας Κούρκουλας. Στατικοί: ΜΕΤΕΡ ΕΠΕ Λάμπρος και Γιώργος Μπαμπίλης, Αντρέας Μητσόπουλος. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Π + Χ. Αργυρός. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 • Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας. Πολλαπλές εφαρμογές του κτιρίου κοινωνικής υποστήριξης και κατάρτισης ατόμων με ειδικές ανάγκες στους Νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Βοιωτίας. Ανάθεση μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος. Πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη. Εκπόνηση και συντονισμός αρχιτεκτονικής μελέτης – Γενική συντονίστρια συμπραττόντων γραφείων. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου. Σύμβουλοι Αρχιτέκτονες: Μαρία Κοκκίνου, Αντρέας Κούρκουλας. Στατικοί: ΜΕΤΕΡ ΕΠΕ Λάμπρος και Γιώργος Μπαμπίλης, Αντρέας Μητσόπουλος. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Π + Χ. Αργυρός. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 

1998

 • Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας – Νέο κτίριο κοινωνικής υποστήριξης και κατάρτισης ΑΜΕΑ Ν. Βοιωτίας. Μελέτη εφαρμογής σε συνεργασία με το εργοληπτικό σχήμα Ποθητάκης Μιχάλης και Συνεργάτες – συνεργάτης εργολάβου. Εκπόνηση και συντονισμός αρχιτεκτονικής μελέτης – Γενική συντονίστρια συμπραττόντων γραφείων. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου. Σύμβουλοι Αρχιτέκτονες: Μαρία Κοκκίνου, Ανδρέας Κούρκουλας. Στατικοί : ΜΕΤΕΡ ΕΠΕ Λάμπρος και Γιώργος Μπαμπίλης, Αντρέας Μητσόπουλος. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Π + Χ. Αργυρός. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 

1999

 • Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας. Ανέγερση μονάδας ειδικής θεραπευτικής αγωγής και οικοτροφείου ‘S.O.S’ για άτομα αυτιστικά και νοητικά καθυστερημένα σε περιοχή του Δήμου Αχαρνών. Ανάθεση μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος. Πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη. Εκπόνηση και συντονισμός αρχιτεκτονικής μελέτης – Γενική συντονίστρια συμπραττόντων γραφείων. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου. Σύμβουλοι Αρχιτέκτονες: Μαρία Κοκκίνου, Αντρέας Κούρκουλας. Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Άννα Βαρδαλάχου, Α. Βαρδαλάχος, Κ. Κυριακάκη, Αργυρώ Σταθοπούλου-Βλάμη. Στατικοί: ΔΟΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Β. Λέζος, Χ. Βαχλιώτης, Ν. Πετρομιχελάκης, Χ. Παπαδόπουλος. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Γεώργιος Παπαδόπουλος , Ν, Δημητρακόπουλος Ι. Πολιτίδης, Ν. Οικονόμου. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 • Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας. Νέο μικτό κέντρο διημέρευσης – ημερήσιας φροντίδας για άτομα με ειδικές ανάγκες στα Καλύβια Θορικού Αττικής. Ανάθεση μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος. Πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη. Εκπόνηση και συντονισμός αρχιτεκτονικής μελέτης – Γενική συντονίστρια συμπραττόντων γραφείων. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου. Συνεργάτιδες αρχιτέκτονες: Κάλλια Θωμοπούλου, Αργυρώ Σταθοπούλου-Βλάμη. Στατικοί: ΜΕΤΕΡ ΕΠΕ Λάμπρος και Γιώργος Μπαμπίλης, Αντρέας Μητσόπουλος. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Π + Χ. Αργυρός. Το έργο δεν έχει υλοποιηθεί.

 

2000

 • Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας. Ανέγερση Νέου Κτιρίου Μικτού Κέντρου διημέρευσης – ημερήσιας φροντίδας για άτομα με ειδικές ανάγκες στη Σαλαμίνα. Ανάθεση μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος. Πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη. Εκπόνηση και συντονισμός αρχιτεκτονικής μελέτης – Γενική συντονίστρια συμπραττόντων γραφείων Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου, Άννα Βαρδαλάχου, Συνεργάτιδες Αρχιτέκτονες: Κ. Κυριακάκη, Σ. Χριστοφιλοπούλου. Στατικοί: Κ. Γκερεδάκης, ΔΟΜΟΣ Τεχνικές μελέτες: Χρήστος Βαχλιώτης, Νίκος Πετρομιχελάκης. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Γιώργος Παπαδόπουλος, Ν. Δημητρακόπουλος Ι. Πολιτίδης, Ν. Οικονόμου. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 

2001

 • Δήμος Κερατσινίου. Κατασκευή παιδικού σταθμού στην οδό Προύσσης. Μελέτη – Κατασκευή – συνεργάτης εργολάβου. Πλήρης Αρχιτεκτονική Μελέτη σε συνεργασία με το εργοληπτικό σχήμα Κ. Πατίδης και συνεργάτες. Εκπόνηση και συντονισμός αρχιτεκτονικής μελέτης – Γενική συντονίστρια συμπραττόντων γραφείων. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου. Στατικοί: ΔΟΜΟΣ Τεχνικές Μελέτες. Χ. Βαχλιώτης, Ν. Πετρομιχελάκης. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Π + Χ. Αργυρός. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 

2002

 • ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε. – Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών. 1. Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, 2. Μονάδα Φυσικής Αποκατάστασης. 3. Μ.Ε.Θ. Παίδων, 4. Τ.Ε.Π. Μητέρας – Παιδιού. Ανάθεση μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος. Μελέτη Δημοπράτησης – Εκπόνηση και συντονισμός αρχιτεκτονικής μελέτης – Γενική συντονίστρια συμπραττόντων γραφείων. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου. Συνεργάτιδες αρχιτέκτονες: Δ. Παπαπαναγιώτου, Αργυρώ Σταθοπούλου-Βλάμη, Κάλλια Θωμοπούλου. Στατικοί: Γ. Χατζηστεργίου, Γιάννης Σκοπελίτης, Ε. Τσιαντή. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Μ. Λυράς, Δ. Κοντονής. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 

2003

 • Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας. Ανέγερση κέντρου κοινωνικής φροντίδας ΑΜΕΑ της ΠΕΓΚΑΠ Ν.Υ. Ανάθεση μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος. Πλήρης Αρχιτεκτονική Μελέτη – Εκπόνηση και συντονισμός αρχιτεκτονικής μελέτης – Γενική συντονίστρια συμπραττόντων γραφείων. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου. Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Κάλια Θωμοπούλου, Δ. Παπαπαναγιώτου, Αργυρώ Σταθοπούλου-Βλάμη. Στατικοί: ΜΕΤΕΡ ΕΠΕ Λάμπρος και Γιώργος Μπαμπίλης, Αντρέας Μητσόπουλος. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Χ+Π. Αργυρός. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 

2004

 • Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών. Ανακαίνιση / ανακατασκευή δύο οφθαλμολογικών χειρουργείων στο κτίριο D. Ανάθεση μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος. Μελέτη Δημοπράτησης. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Εμμ. Κοκκινάκης. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 • Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης. Ανακαίνιση – ανακατασκευή και επέκταση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, στη στάθμη 0 των κτιρίων Κ1-Κ2 περιοχής Β. Ανάθεση μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος. Μελέτη Δημοπράτησης – Εκπόνηση και συντονισμός αρχιτεκτονικής μελέτης – Γενική συντονίστρια συμπραττόντων γραφείων. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου, Συνεργάτες:  Κάλια Θωμοπούλου, Αργυρώ Σταθοπούλου-Βλάμη, Κατερίνα Πυλαβά. Στατικοί: ΜΕΤΕΡ ΕΕ Λάμπρος και Γιώργος Μπαμπίλης, Αντρέας Μητσόπουλος Η/Μ Εγκαταστάσεις: Εμμ. Κοκκινάκης. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 • Δήμος Παπάγου. Δημοτικός βρεφονηπιακός και παιδικός σταθμός επί των οδών Αλευρά και Βερσή. Κλειστός διαγωνισμός. Προκαταρκτική μελέτη μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος. Γενική συντονίστρια αρχιτεκτονικής μελέτης και συμπραττόντων γραφείων. Β’ Αρχιτεκτονικό βραβείο. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου, Μανώλης Αναστασάκης, Κάλια Θωμοπούλου, Αργυρώ Σταθοπούλου-Βλάμη, Α. Τωμαδάκη. Στατικοί: Σταύρος Θεοδωράκης, Σούλα Βαγενά, Η/Μ Εγκαταστάσεις: Εμμ. Κοκκινάκης. Κατασκευάστηκε το Α΄ βραβείο.

 

2005

 • Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης. Ρυθμιστική μελέτη λειτουργικών μετατροπών στο σύνολο του Νοσοκομείου. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου, Αργυρώ Σταθοπούλου-Βλάμη.

 • Παγκρήτιος Σύλλογος Γονέων και Φίλων Παιδιών με νεοπλασία “Η Ηλιαχτίδα” – Ανέγερση κτιρίου ξενώνα στο χώρο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης. Ανάθεση – Πλήρης Αρχιτεκτονική Μελέτη – Εκπόνηση και συντονισμός αρχιτεκτονικής μελέτης – Γενική συντονίστρια συμπραττόντων γραφείων. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου. Συνεργάτιδες αρχιτέκτονες: Αργυρώ Σταθοπούλου-Βλάμη, Κάλλια Θωμοπούλου. Στατικοί: ΜΕΤΕΡ Ε.Ε. Λάμπρος και Γιώργος Μπαμπίλης, Αντρέας Μητσόπουλος. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Εμμ. Κοκκινάκης. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 • Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών. Προσθήκη 1ου ορόφου στο νέο κτίριο Τ.Ε.Ι (Τμήματος Εξωτερικών Ιατρείων). Ανάθεση – Μελέτη δημοπράτησης – Εκπόνηση και συντονισμός αρχιτεκτονικής μελέτης – Γενική συντονίστρια συμπραττόντων γραφείων. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου, Αργυρώ Σταθοπούλου-Βλάμη, Κάλλια Θωμοπούλου. Στατικοί: ΜΕΤΕΡ ΕΠΕ Λάμπρος και Γιώργος Μπαμπίλης, Αντρέας Μητσόπουλος. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Εμμ. Κοκκινάκης. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 

2008

 • Ευ ζην Α.Ε. Κέντρο αποκατάστασης – αποθεραπείας κλειστής νοσηλείας στη Χίο. Ανάθεση – Προμελέτη. Εκπόνηση και συντονισμός αρχιτεκτονικής μελέτης – Γενική συντονίστρια συμπραττόντων γραφείων. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου, Κάλια Θωμοπούλου, Αργυρώ Σταθοπούλου-Βλάμη. Στατικός: Σούλα Βαγενά. H/M Εγκαταστάσεις: Εμμ. Κοκκινάκης. Η μελέτη διακόπηκε λόγω οικονομικών εργοδότη.

 

2012

 • NODHOM ALTAQA General trading and Contracting Agencies co. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο 200 κλινών στο Ιράκ. Προκαταρκτική Μελέτη. Διαγωνιστική – διαδικασία σε συνεργασία με το ως άνω εργοληπτικό σχήμα που κερδήθηκε. Σύμβουλος Αρχιτεκτονικής Μελέτης. Αρχιτέκτονες: Α. Πάνου, Πάολο Κοντσέττι, Αργυρώ Σταθοπούλου-Βλάμη, Φ. Αναστασιάδης. Στατικοί: ΜΕΤΕΡ ΕΠΕ (Λ. και Γ. Μπαμπίλης.) Η/Μ Εγκαταστάσεις: ΤΡΙΕΔΡΟΣ ΕΠΕ. Η μελέτη συνεχίστηκε από άλλο μελετητικό σχήμα.

 

2015

 • Δήμος Μοσχάτου. Βρεφονηπιακός Σταθμός οδού Πάρνηθος. Ανάθεση – Πλήρης Αρχιτεκτονική Μελέτη. Σύμβουλος Αρχιτεκτονικής Μελέτης. Αρχιτέκτονες: Α. Πάνου, Αργυρώ Σταθοπούλου-Βλάμη. Στατικοί: Ε. Τέκου, Αθανασία Βαγενά. H/M Εγκαταστάσεις: Χ+Π Αργυρός. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 

Α. 2. 2. ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ – ΤΡΑΠΕΖΕΣ – ΔΗΜΑΡΧΕΙΑ

 

1983

 • Ελληνικά Διυλιστήρια Ασπροπύργου. Διαρρύθμιση υπάρχοντος κτιρίου γραφείων και προσθήκη κατ’ επέκταση νέου. Ανάθεση – Πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη – Συμμετοχή και συντονισμός αρχιτεκτονικής ομάδας μελέτης. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου, Θεόδωρος Πάνου, Λουΐζα Γιαννούση, Έλλη Λεπτουργού, Γιάννης Δίτσας. Στατικοί: Ντίνος Γεννηματάς, Γιώργος Παπαβασιλείου, Αλέκος Αλεξόπουλος. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Γραφείο Αναστασίου Πάνου και Συνεργατών. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 

1985

 • Δήμος Νέου Ψυχικού. Δημαρχείο Νέου Ψυχικού. Ανάθεση μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος. Πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη – Συμμετοχή στην αρχιτεκτονική ομάδα μελέτης. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου, Γιώργος Μαδεμοχωρίτης, Βαγγέλης Απέργης , Στατικοί: Αλέξανδρος Αλεξόπουλος, Γιώργος Χατζηστεργίου H/M Εγκαταστάσεις: Εμμ. Κοκκινάκης. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 

1989

 • Εμπορική Τράπεζα. Αρχιτεκτονική μελέτη ανακαίνισης παραδοσιακού κτιρίου στην Κάλυμνο και μετατροπής του σε υποκατάστημα της τράπεζας. Ανάθεση – Πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη – Συμμετοχή στην αρχιτεκτονική ομάδα μελέτης. Αρχιτέκτονες: Γιάννης Δίτσας, Έλλη Λεπτουργού, Αντωνία Πάνου. Στατικοί: Αντρέας Μητσόπουλος.  H/M Εγκαταστάσεις: Αναστάσιος Πάνου. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 

1990

 • Ιονική Τράπεζα. Υποκατάστημα στη Νέα Σμύρνη. Ανάθεση – Πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη. Αρχιτεκτονική διαρρύθμιση σε υπάρχον κέλυφος. Συμμετοχή στην αρχιτεκτονική ομάδα μελέτης. Αρχιτέκτονες: Γιάννης Δίτσας, Έλλη Λεπτουργού, Αντωνία Πάνου. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 

1991 – 1996

 • Την περίοδο αυτή εκπονήθηκαν μια σειρά μελέτες καταστημάτων της Τράπεζας Εργασίας. Υποκατάστημα Λαμίας, Υποκατάστημα Ζωγράφου, Κατάστημα Λειβαδιάς, Κατάστημα Κέρκυρας, Κατάστημα στην Ερμού, Κατάστημα στη Ρόδο. Υποκατάστημα Πετρούπολης, Υποκατάστημα Νέας Ιωνίας . Διαρρύθμιση πενταώροφου κτιρίου επί υπογείου. Όλες κατ΄ ανάθεση. Πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη και τεύχη δημοπράτησης. Αρχιτέκτονες: Γιάννης Δίτσας, Έλλη Λεπτουργού, Αντωνία Πάνου. Τα έργα έχουν υλοποιηθεί.

 

1994

 • Μηχανική Α.Ε. – Κτίριο γραφείων – καταστημάτων – garage στο Μαρούσι. Συμμετοχή στην αρχιτεκτονική ομάδα μελέτης με κύριους μελετητές τους αρχιτέκτονες: Μαρία Κοκκίνου, Αντρέα Κούρκουλα. Εκπόνηση Βοηθητικών Αρχιτεκτονικών Μελετών – Μελέτη Εφαρμογής. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 

1995

 • Συγκρότημα κτιρίου γραφείων – αποθηκών – garage στον Πειραιά. Ανάθεση – Συμμετοχή στην αρχιτεκτονική ομάδα μελέτης εφαρμογής. Αρχιτέκτονες: Γιάννης Δίτσας, Αντωνία Πάνου. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 • Εμπορική Τράπεζα. Υποκατάστημα Μολάων. Ανάθεση – Πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη νέου διώροφου κτιρίου μετά υπογείου. Συμμετοχή στην αρχιτεκτονική ομάδα μελέτης. Αρχιτέκτονες: Γιάννης Δίτσας, Αντωνία Πάνου. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 

1997

 • Εθνική Τράπεζα. Νέο κτίριο στη συμβολή των οδών Αιόλου και Σοφοκλέους, Αθήνα. Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός – Συμμετοχή στην αρχιτεκτονική ομάδα μελέτης. Έπαινος – Εξαγορά. Αρχιτέκτονες: Μαρία Κοκκίνου, Αντρέας Κούρκουλας, Αντωνία Πάνου κ.ά.

 

1998

 • Εταιρία Folli-Follie.  Κτίριο γραφείων – αποθηκών και χώρων παραγωγής Συνεργάτης των κυρίων μελετητών Μαρίας Κοκκίνου, Αντρέα Κούρκουλα. Εκπόνηση Μελέτης Εφαρμογής και δευτερευουσών αρχιτεκτονικών μελετών. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 

1999

 • Δήμος Βελεστίνου. Δημαρχιακό μέγαρο Δήμου Βελεστίνου – Κλειστός διαγωνισμός. Προκαταρκτική μελέτη μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος. Β’ Αρχιτεκτονικό βραβείο. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου. Εκπόνηση και συντονισμός αρχιτεκτονικής μελέτης. Γενική συντονίστρια συμπραττόντων γραφείων.  Σύμβουλοι Αρχιτέκτονες: Μαρία Κοκκίνου, Αντρέας Κούρκουλας. Συνεργάτιδες Αρχιτέκτονες: Δήμητρα Κατραούζου, Κατερίνα Κυριακάκη, Κατερίνα Παπανδρέου, Σταυρούλα Χριστοφιλοπούλου. Φοιτητής Αρχιτεκτονικής: Γ. Νικόπουλος. Στατικοί: Γιώργος Χατζηστεργίου, Γιάννης Σκοπελίτης, Φωτεινή Μυλωνά. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Π+Χ Αργυρός.

 

2000

 • Λάμδα Ακίνητα Α.Ε. Μονάδα παραγωγής λογισμικού με γραφεία και διώροφο υπόγειο χώρο στάθμευσης στην Κάτω Κηφισιά (πρώην Παπουτσάνη). Ανάθεση – Πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη. Αρχιτέκτονες: Θ. Ζουμπουλάκης , Μαρία Κοκκίνου, Αντρέας Κούρκουλας, Αντωνία Πάνου. Συνεργάτιδες αρχιτέκτονες: Λία Καναγκίνη, Ηρώ Σταθοπούλου-Βλάμη.  Στατικοί: Αλέκος Αλεξόπουλος, Η/Μ Εγκαταστάσεις: LDK Consultants . Το έργο έχει υλοποιηθεί  με μετατροπές.

 • Εμπορική Τράπεζα. Μελέτη ανέγερσης νέου καταστήματος τράπεζας επί της Λεωφ. Φανερωμένης 88 στη Σαλαμίνα. Ανάθεση – Πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη. Αρχιτέκτονες: Γιάννης Δίτσας, Αντωνία Πάνου. Στατικός: Α. Μητσόπουλος, Η/Μ Εγκαταστάσεις: Χ. Αργυρός.Το έργο έχει υλοποιηθεί. Έχει μετατραπεί σε επί μέρους καταστήματα.

 

2008

 • Νέο Νομαρχιακό Κατάστημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δυτικής Αττικής. Σύνταξη κτιριολογικού προγράμματος και προμελέτη. Εκπόνηση κτιριολογικού προγράμματος και συντονισμός αρχιτεκτονικής προμελέτης – Γενική συντονίστρια συμπραττόντων γραφείων. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου, Δήμητρα Παπαπαναγιώτου, Αργυρώ Σταθοπούλου-Βλάμη. Στατικοί: Γιώργος Σκούρας. H/M Εγκαταστάσεις: Γιάννης Τριπιδάκης, Ανδρέας Καμινάρης.

 

Α. 2. 3. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ – ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

 

1983

 • Βιβλιοθήκη της Βουλής – Κτιριολογικό Πρόγραμμα Νέου Τυπογραφείου και Βιβλιοστασίου της Βουλής στη θέση Αμυγδαλέζα Δήμου Αχαρνών. Σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα και ιστορικό Χριστίνα Αγριαντώνη.

 

1992

 • Δήμος Νίκαιας (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΣΤΕ Ηράκλειτος) – Μετατροπή των τεχνικών εκπαιδευτικών σχολών Ηράκλειτος σε κέντρο τεχνολογίας. Σε συνεργασία με το εργοληπτικό σχήμα Κ. Πατίδης ΑΤΕ και συνεργάτες. Μελέτη – Κατασκευή. Α. Προμελέτη συγκροτήματος τριών κτιρίων με διαρρύθμιση του υπάρχοντος κτιρίου και προσθήκη καθ’ ύψος και κατ’ επέκταση (δύο νέα κτίρια, συνολικό εμβαδόν κτιρίων 4.000 m2), Β. Πλήρης μελέτη του νέου κτιρίου επί της οδού Αχιλλέως (εμβαδού 1.500 m2). Συμμετοχή και συντονισμός ομάδας αρχιτεκτονικής μελέτης. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου, Γιάννης Δίτσας, Έλλη Λεπτουργού, Λουΐζα Γιαννούση. Στατικοί: Χ. Βαχλιώτης. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Π + Χ. Αργυρός. Κατασκευάστηκε το κτήριο επί της οδού Αχιλλέως.

 • Δήμος Περιστερίου.  Ανέγερση 41ου Δημοτικού Σχολείου. Μελέτη – Κατασκευή σε συνεργασία με το εργοληπτικό σχήμα Κ. Πατίδης ΑΤΕ και συνεργάτες. Πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη. Συμμετοχή και συντονισμός ομάδας αρχιτεκτονικής μελέτης. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου, Γιάννης Δίτσας, Έλλη Λεπτουργού, Λουΐζα Γιαννούση. Στατικοί: Χ. Βαχλιώτης. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Π + Χ. Αργυρός. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 

1993

 • Δήμος Πειραιά. Ανέγερση 34ου Δημοτικού Σχολείου. Μελέτη – Κατασκευή. Πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη σε συνεργασία με το εργοληπτικό σχήμα Κ. Πατίδης ΑΤΕ και συνεργάτες. Συμμετοχή στην αρχιτεκτονική ομάδα μελέτης. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου, Γιάννης Δίτσας, Έλλη Λεπτουργού, Λουΐζα Γιαννούση. Στατικοί: Χ. Βαχλιώτης. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Π + Χ. Αργυρός. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 • Δήμος Πειραιά. Ανέγερση 13ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά. Μελέτη – Κατασκευή σε συνεργασία με το εργοληπτικό σχήμα Κ. Πατίδης ΑΤΕ και συνεργάτες. Πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη – Συμμετοχή και συντονισμός της αρχιτεκτονικής ομάδας μελέτης. Αρχιτέκτονες : Αντωνία Πάνου, Γιάννης Δίτσας, Έλλη Λεπτουργού, Λουΐζα Γιαννούση. Στατικοί: Χ. Βαχλιώτης. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Π + Χ. Αργυρός. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 

1997

 • Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων – 2ο Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο Τρικάλων. Κλειστός διαγωνισμός. Προκαταρκτική μελέτη μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος. Α’ Αρχιτεκτονικό βραβείο. Πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη. Εκπόνηση και συντονισμός αρχιτεκτονικής μελέτης – Γενική συντονίστρια συμπραττόντων γραφείων. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου. Σύμβουλοι Αρχιτέκτονες: Μαρία Κοκκίνου, Αντρέας Κούρκουλας. Συνεργάτες Αρχιτέκτονες: Αργυρώ Σταθοπούλου-Βλάμη Στατικοί: Γιώργος Χατζηστεργίου, Γιάννης Σκοπελίτης Η/Μ Εγκαταστάσεις: Εμμ. Κοκκινάκης. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 

1998

 • Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Κτιριακές εγκαταστάσεις τμημάτων ιστορίας – εθνολογίας και φιλολογίας (αίθουσες διδασκαλίας – αμφιθέατρα και εργαστήρια). Κλειστός διαγωνισμός. Προκαταρκτική μελέτη μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος. Β’ Αρχιτεκτονικό βραβείο. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου, Μαρία Κοκκίνου, Αντρέας Κούρκουλας. Σύμβουλος αρχιτέκτων: Δημήτρης Κονταργύρης.

 

1999

 • Δήμος Καματερού – Κατασκευή 2ου Δημοτικού Σχολείου Καματερού. Μελέτη – Κατασκευή σε συνεργασία με το εργοληπτικό σχήμα Α+Δ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΤΕ. Πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη. Εκπόνηση και συντονισμός αρχιτεκτονικής μελέτης – Γενική συντονίστρια συμπραττόντων γραφείων. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου. Συνεργάτιδες: Δ. Κατραούζου. Σ. Χριστοφιλοπούλου. Στατικοί: Β. Πολιτόπουλος. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Π. Κολοκοτρώνης. Γ. Διαμαντούρος, Κ. Ζαχάριος. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 • Δήμος Νίκαιας. Κατασκευή 9ου Γυμνάσιου στο Δήμο Νίκαιας. Μελέτη – Κατασκευή σε συνεργασία με το εργοληπτικό σχήμα Α+Δ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΤΕ. Πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη. Εκπόνηση και συντονισμός αρχιτεκτονικής μελέτης – Γενική συντονίστρια συμπραττόντων γραφείων.  Αρχιτέκτονες : Αντωνία Πάνου, Συνεργάτιδες: Δ. Κατραούζου, Στατικοί: Β. Πολιτόπουλος Η/Μ Εγκαταστάσεις: Π. Κολοκοτρώνης. Γ. Διαμαντούρος, Κ. Ζαχάριος . Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 • Δήμος Νίκαιας. Κατασκευή 5ου Λυκείου στο Δήμο Νίκαιας. Μελέτη – Κατασκευή σε συνεργασία με το εργοληπτικό σχήμα  Α+Δ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΤΕ. Πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη. Εκπόνηση και συντονισμός αρχιτεκτονικής μελέτης – Γενική συντονίστρια συμπραττόντων γραφείων. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου. Συνεργάτιδες: Δ. Κατραούζου, Σ. Χριστοφιλοπούλου. Στατικοί: Β. Πολιτόπουλος. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Π. Κολοκοτρώνης. Γ. Διαμαντούρος, Κ. Ζαχάριος . Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 

2002

 • Δήμος Ζωγράφου. Ανέγερση ΤΕΕ Ζωγράφου όμορο του νεκροταφείου Ζωγράφου. Μελέτη – Κατασκευή σε συνεργασία με το εργοληπτικό σχήμα ΚΟΜΒΟΣ ΑΒΕΤΕ. Πλήρης Αρχιτεκτονική Μελέτη – Εκπόνηση και συντονισμός αρχιτεκτονικής μελέτης – Γενική συντονίστρια συμπραττόντων γραφείων. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου, ΟΜΕ ΕΠΕ: Αγγελική Μακρή-Τζιώτη, Αλίκη Τουφεξή-Νάτση, Ελίνα Ζουλάμογλου. Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Κάλια Θωμοπούλου Αργυρώ Σταθοπούλου-Βλάμη. Σύμβουλοι Αρχιτέκτονες: Μαρία Κοκκίνου, Ανδρέας Κούρκουλας. Στατικοί: ΜΕΤΕΡ ΕΠΕ Λάμπρος και Γιώργος Μπαμπίλης, Αντρέας Μητσόπουλος. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Π + Χ. Αργυρός. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 • Δήμος Βριλησσίων. Μελέτη προσθήκης στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων. Ανάθεση μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος. Πλήρης Αρχιτεκτονική Μελέτη – Εκπόνηση και συντονισμός αρχιτεκτονικής μελέτης – Γενική συντονίστρια συμπραττόντων γραφείων. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου. Συνεργάτιδες αρχιτέκτονες: Αργυρώ Σταθοπούλου-Βλάμη. Στατικοί: Γιώργος Χατζηστεργίου, Γιάννης Σκοπελίτης. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Μ. Λυράς, Δ. Κοντονής. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 

2003

 • Ε.Κ.Π.Α. – Ανέγερση αμφιθεάτρου για τις ανάγκες του τμήματος πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ανάθεση μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος. Πλήρης Αρχιτεκτονική Μελέτη – Εκπόνηση και συντονισμός αρχιτεκτονικής μελέτης – Γενική συντονίστρια συμπραττόντων γραφείων. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου. Συνεργάτιδες αρχιτέκτονες: Κάλια Θωμοπούλου, Δ. Παπαπαναγιώτου, Αργυρώ Σταθοπούλου-Βλάμη. Στατικοί: Λάμπρος Γατής. Η/Μ Εγκαταστάσεις: ΤΡΙΕΔΡΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΕΠΕ, Εμμ. Κοκκινάκης.Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 

2004 – 2006

 • Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων – Δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη Ρεθύμνης. Πλήρης Αρχιτεκτονική Μελέτη – Κλειστός Διαγωνισμός. Προκαταρκτική μελέτη μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος που κερδήθηκε. Α΄ Αρχιτεκτονικό Βραβείο. Εκπόνηση και συντονισμός αρχιτεκτονικής μελέτης – Γενική συντονίστρια συμπραττόντων γραφείων. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου, ΟΜΕ ΕΠΕ (Άντζελα Τζιώτη-Μακρή, Αλίκη Νάτση-Τουφεξή), Ελίνα Ζουλάμογλου, Όλγα Τζιώτη. Στατικοί: Γιώργος Χατζηστεργίου, Γιάννης Σκοπελίτης, Σταύρος Θεοδωράκης, Σούλα Βαγενά, Η/Μ Εγκαταστάσεις: Εμμ. Κοκκινάκης, Μ. Λυράς, Δ. Κοντονής. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 

2005

 • Δήμος Περάματος. Κατασκευή 5ου Νηπιαγωγείου Περάματος. Μελέτη – Κατασκευή σε συνεργασία με το εργοληπτικό σχήμα Κ. Πατίδης ΑΤΕ – Πλήρης Αρχιτεκτονική Μελέτη. Εκπόνηση και συντονισμός αρχιτεκτονικής μελέτης – Γενική συντονίστρια συμπραττόντων γραφείων.- Αρχιτέκτονες : Αντωνία Πάνου, Αργυρώ Σταθοπούλου-Βλάμη, Κατερίνα Πυλαβά.   Στατικοί : Αριστόδημος Χατζηδάκης,  ΔΟΜΟΣ  Α.Ε. (Χ. Βαχλιώτης, Ν. Πετρομιχελάκης). Η/Μ Εγκαταστάσεις: Π + Χ. Αργυρός. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 • Δήμος Κερατσινίου. Επέκταση 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου – Αναδιαρρύθμιση υπάρχοντος και επέκταση 3ου και 7ου Γυμνάσιου – Κατασκευή 3θέσιου Νηπιαγωγείου στον αύλειο χώρο, (Μελέτη – Κατασκευή) σε συνεργασία με το εργοληπτικό σχήμα Σ. ΚΑΠΕΤΑΝΙΔΗ ΑΤΕΕ  – Πλήρης Αρχιτεκτονική Μελέτη. Εκπόνηση και συντονισμός αρχιτεκτονικής μελέτης – Γενική συντονίστρια συμπραττόντων γραφείων.- Αρχιτέκτονες :  Αντωνία Πάνου, Αργυρώ Σταθοπούλου-Βλάμη, Δ. Παπαπαναγιώτου, Κ. Πυλαβά Στατικοί : ΔΟΜΟΣ  Α.Ε. (Χ. Βαχλιώτης, Ν. Πετρομιχελάκης). Η/Μ Εγκαταστάσεις: Π + Χ. Αργυρός. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 

2006

 • Δήμος Πειραιά . 48ο Νηπιαγωγείο Πειραιά επί των οδών Κρεββατά και Ηρακλειδών. (Μελέτη – Κατασκευή) σε συνεργασία με το εργοληπτικό σχήμα ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ Κ. ΜΙΧΕΛΗΣ-Κ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ. Πλήρης Αρχιτεκτονική Μελέτη Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου, Αργυρώ Σταθοπούλου-Βλάμη. Στατικός: Χρήστος Γιώτης.  Η/Μ Εγκαταστάσεις: Χ. Αργυρός. Το έργο έχει υλοποιηθεί.
 • Δήμος Κορυδαλλού..(Ανάθεση) Πλήρης Αρχιτεκτονική μελέτη. Εκπόνηση και συντονισμός αρχιτεκτονικής μελέτης – Γενική συντονίστρια συμπραττόντων γραφείων Αρχιτέκτονες : Αντωνία Πάνου, Αργυρώ Σταθοπούλου-Βλάμη. Στατικοί: Ε.Τέκου, Αθανασία Βαγενά .H/M Εγκαταστάσεις: Χ+Π Αργυρός, Α. Ρουγγέρης. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 

2012

 • City of Helsinki . – Κεντρική Βιβλιοθήκη στο HELSINKI . Διεθνής Διαγωνισμός . Εύφημος μνεία για την οργάνωση των κατόψεων. Σύμβουλος Αρχιτεκτονικής Μελέτης. Αρχιτέκτονες : Α.Πάνου, Πάολο Κοντσέττι, Θωμάς Δίτσας, Λήδα Δίτσα, Πάνος Κουντουράς. Στατικοί :Αντρέας Μητσόπουλος .  Η/Μ Εγκαταστάσεις : Π+Χ Αργυρός

 

Α.2.4. ΕΠΑΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ-ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΑ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ –   ΣΤΑΘΜΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ, ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ –ΑΠΟΘΗΚΕΣ

 

1983

 • Ελληνικά Διυλιστήρια Ασπροπύργου. Κτίριο υδροβολής.(Ανάθεση) Πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη. – Συμμετοχή και συντονισμός  αρχιτεκτονικής ομάδας μελέτης. Αρχιτέκτονες : Αντωνία Πάνου, Θεόδωρος Πάνου, Λουίζα Γιαννούση,  ΄Ελλη Λεπτουργού, Γιάννης Δίτσας. Στατικοί : Ντίνος Γεννηματάς, Γιώργος Παπαβασιλείου, Αλέκος Αλεξόπουλος. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Γραφείο Αναστασίου Πάνου και Συνεργατών. Το έργο έχει υλοποιηθεί.
 • Ελληνικά Διυλιστήρια Ασπροπύργου. Κτίριο καταναλωτικού συνεταιρισμού. (Ανάθεση). Πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη. – Συμμετοχή και συντονισμός αρχιτεκτονικής ομάδας μελέτης. (Αρχιτέκτονες : Αντωνία Πάνου, Θεόδωρος Πάνου, Λουίζα Γιαννούση,  Ελλη Λεπτουργού, Γιάννης Δίτσας. Στατικοί : Ντίνος Γεννηματάς, Γιώργος Παπαβασιλείου, Αλέκος Αλεξόπουλος. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Γραφείο Αναστασίου Πάνου και Συνεργατών. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 

1984

 • Ελληνικά Διυλιστήρια Ασπροπύργου .Κτίριο αποδυτηρίων. (Ανάθεση).  Πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη.– Συμμετοχή και συντονισμός  αρχιτεκτονικής ομάδας μελέτης. Αρχιτέκτονες : Αντωνία Πάνου, Θεόδωρος Πάνου, Κυριακή Λίνα . Στατικοί : Ντίνος Γεννηματάς, Γιώργος Παπαβασιλείου, Αλέκος Αλεξόπουλος. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Γραφείο Αναστασίου Πάνου και Συνεργατών. Το έργο έχει υλοποιηθεί.
 • Ελληνικά Διυλιστήρια Ασπροπύργου .Κτίριο χημείου. (Ανάθεση).    Πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη.- Συμμετοχή και συντονισμός  αρχιτεκτονικής ομάδας μελέτης. Αρχιτέκτονες : Αντωνία Πάνου, Θεόδωρος Πάνου, Λουίζα Γιαννούση,  Ελλη Λεπτουργού, Γιάννης Δίτσας. Στατικοί : Ντίνος Γεννηματάς, Γιώργος Παπαβασιλείου, Αλέκος Αλεξόπουλος? Η/Μ Εγκαταστάσεις: Γραφείο Αναστασίου Πάνου και Συνεργατών) Το έργο έχει υλοποιηθεί.
 • ΥΠΕΧΩΔΕ – Ταμείο Εθνικής Οδοποιϊας – Σταθμός εξυπηρέτησης αυτοκινήτων: Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας 19 – Χ.Θ. αριστερά, (Μελέτη – Κατασκευή) σε συνεργασία με MOBIL AE και εταιρεία MAC DONALD. Αρχιτέκτονες : Λουίζα Γιαννούση, Γιάννης Δίτσας, Ελλη Λεπτουργού, Αντωνία Πάνου,. Στατικοί : Π. Γεννηματάς ΑΤΕ. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Μ. Κοκκινάκης, Α.Φρουδάκης Το έργο έχει υλοποιηθεί.

1994

 • ΥΠΕΧΩΔΕ – Ταμείο Εθνικής Οδοποιϊας. Σταθμός εξυπηρέτησης αυτοκινήτων: Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου Χ.Θ. 40+500, (Μελέτη – κατασκευή) σε συνεργασία με MOBIL AE .– Οριστική Μελέτη. Αρχιτέκτονες : Λουίζα Γιαννούση, Γιάννης Δίτσας, Ελλη Λεπτουργού, Αντωνία Πάνου,. Στατικοί : Π. Γεννηματάς ΑΤΕ. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Μ. Κοκκινάκης, Α.Φρουδάκης  Το έργο  έχει υλοποιηθεί με άλλη μελέτη.
 • ΥΠΕΧΩΔΕ – Ταμείο Εθνικής Οδοποιϊας.Σταθμός εξυπηρέτησης αυτοκινήτων: Αυτοκινητόδρομος Κορίνθου – Τρίπολης ΧΘ 0+762Δ (Μελέτη – κατασκευή) σε συνεργασία με MOBIL AE – Οριστική Μελέτη. Αρχιτέκτονες: Λουίζα Γιαννούση, Γιάννης Δίτσας, Ελλη Λεπτουργού, Αντωνία Πάνου,. Στατικοί : Π. Γεννηματάς ΑΤΕ. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Μ. Κοκκινάκης, Α.Φρουδάκης  Το έργο  έχει υλοποιηθεί με άλλη μελέτη.

 

1997

 • Δήμος Αγρινίου . Κατασκευή τριώροφου υπόγειου χώρου στάθμευσης οχημάτων κάτω από την πλατεία Δημάδη.– (Μελέτη – κατασκευή) σε συνεργασία με το εργοληπτικό σχήμα Α+Δ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΤΕ. Πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη. Εκπόνηση και συντονισμός αρχιτεκτονικής μελέτης – Γενική συντονίστρια συμπραττόντων γραφείων. Αρχιτέκτονες : Αντωνία Πάνου , Στατικοί : Αντρέας Μητσόπουλος. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 

1998

 • Υπουργείο Γεωργίας. Περιφερειακό κέντρο ποιοτικού ελέγχου, ταξινόμησης και τυποποίησης  βάμβακος Στερεάς Ελλάδας. (Ανάθεση). Πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη. – Εκπόνηση και συντονισμός αρχιτεκτονικής μελέτης – Γενική συντονίστρια συμπραττόντων γραφείων. Αρχιτέκτονες : Αντωνία Πάνου, Ουρανία Οικονόμου-Γαζέπη. Συνεργάτης αρχιτέκτων: Δήμητρα Κατραούζου . Σύμβουλοι Αρχιτέκτονες: Μαρία Κοκκίνου, Αντρέας Κούρκουλας Στατικοί: ΜΕΤΕΡ Ε.Ε: Λάμπρος και Γιώργος Μπαμπίλης, Αντρέας Μητσόπουλος. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Ε. Κοκκινάκης . Το έργο δεν  έχει υλοποιηθεί.

 

2000

 • Δήμος Μεγαρέων. Κατασκευή σταθμού αυτοκινήτων στην κεντρική πλατεία του Δήμου Μεγαρέων.(Ανάθεση) Οριστική μελέτη – Εκπόνηση και συντονισμός αρχιτεκτονικής μελέτης – Γενική συντονίστρια συμπραττόντων γραφείων – Αρχιτέκτονες :  Αντωνία Πάνου.Στατικοί: ΜΕΤΕΡ ΕΠΕ Λάμπρος και Γιώργος Μπαμπίλης, Αντρέας Μητσόπουλος Η/Μ Εγκαταστάσεις: Εμμ. Κοκκινάκης Φυτοτεχνική Μελέτη : Κατερίνα Γκόλτσιου. Η μελέτη διακόπηκε μετά τη φάση της οριστικής- λόγω ύπαρξης αρχαίων στο οικόπεδο.

 

2007

 • Ύδρευση Ρόδου από φράγμα Γαδουρά. Κατασκευή υπολειπομένων εργασιών φράγματος και έργα αγωγού μεταφοράς των διυλιστηρίων στη Δ/νση Ύδρευσης και αποχέτευσης Ρόδου – Υποστηρικτικά κτιριακά έργα. (Ανάθεση). Οριστική μελέτη με πληρότητα εφαρμογής σε συνεργασία με το εργοληπτικό σχήμα ΑΕΓΕΚ ΑΕ. – Εκπόνηση και συντονισμός αρχιτεκτονικής μελέτης. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου. Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Δ. Παπαπαναγιώτου. Το έργο έχει υλοποιηθεί.
 • ΑΛΕΧ ΠΑΚ ΑΕ . Αλλαγή χρήσης των ήδη υπαρχουσών κτιριακών εργοστασιακών εγκαταστάσεων και δημιουργία της κεντρικής εφοδιαστικής αλυσίδας (κέντρο Logistics) της Alex Pak στη Θήβα . (Ανάθεση) Πλήρης Αρχιτεκτονική Μελέτη –Εκπόνηση και συντονισμός αρχιτεκτονικής μελέτης – Γενική συντονίστρια συμπραττόντων γραφείων. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου, Δήμητρα Παπαπαναγιώτου, Αργυρώ Σταθοπούλου-Βλάμη. Στατικοί: Ψαλτάκης Μιχάλης. H/M Εγκαταστάσεις: Γιάννης Τριπιδάκης. Το έργο έχει υλοποιηθεί. ‘Εχει μεταβιβαστεί στην εταιρεία JUMBO AE – Εχουν αλλοιωθεί οι όψεις.

 

2008

 • REDEPLAN AE . Δημιουργία πρότυπου στοιχείου κελύφους για τις κτιριακές ανάγκες βιοτεχνικών της περιοχής ΒΙΟΠΑ Αγ. Νικολάου Κρήτης. (Ανάθεση). Προμελέτη – Εκπόνηση και συντονισμός αρχιτεκτονικής μελέτης – Γενική συντονίστρια συμπραττόντων γραφείων. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου, Δήμητρα Παπαπαναγιώτου, Αργυρώ Σταθοπούλου-Βλάμη. Στατικοί: ?? H/M Εγκαταστάσεις: Γιάννης Τριπιδάκης, Ανδρέας Καμινάρης.

 

Α.2.5.  ΜΟΥΣΕΙΑ – ΧΩΡΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΚΑΖΙΝΟ – ΑΘΛΗΤΙΚΑ  ΚΕΝΤΡΑ

 

1994

 • ΄Ιδρυμα Γουλανδρή. Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά Αττικής. Συμμετοχή στην αρχιτεκτονική ομάδα μελέτης στο στάδιο της Μελέτης Εφαρμογής. Κύριοι μελετητές αρχιτέκτονες.: Μ. Φωτιάδης και Συνεργάτες. Το έργο έχει κατασκευαστεί.

 

1995

 • ΗΑΥΑΤΤ. Καζίνο Θεσσαλονίκης . Σε συνεργασία με την Εργοληπτική εταιρεία Φρανκ Ε. Μπέιζιλ. Μελέτη εφαρμογής κελύφους, βασικών αιθουσών. Συμμετοχή στην αρχιτεκτονική ομάδα μελέτης εφαρμογής.

 

1996

 • Υπουργείο Πολιτισμού Επέκταση αρχαιολογικού μουσείου Θήβας και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου. (Ανάθεση μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος.) Πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου, Μιχάλης Σουβατζίδης. Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Εριφύλλη Σουβατζίδου, Αργυρώ Σταθοπούλου-Βλάμη.  Στατικοί : ΔΟΜΟΣ  Τεχνικές Μελέτες.- Χ. Βαχλιώτης, Ν. Πετρομιχελάκης. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Π. Αργυρός. Το έργο έχει υλοποιηθεί μετά από τροποποίηση των μελετών από τους ίδιους μελετητές. 

 

2000

 • Δήμος Καλλιθέας. Μουσείο Τύπου Εθνικής Αντίστασης επί της οδού Σκρά 31, στην Καλλιθέα.– Κλειστός Διαγωνισμός (προκαταρκτική μελέτη μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος.) . Α΄Αρχιτεκτονικό Βραβείο – Οριστική μελέτη.  Εκπόνηση και συντονισμός αρχιτεκτονικής μελέτης – Γενική συντονίστρια συμπραττόντων γραφείων. Σύμβουλοι αρχιτέκτονες :. Μαρία Κοκκίνου, Αντρέας Κούρκουλας. Συνεργάτιδες αρχιτέκτονες : Κάλια Θωμοπούλου, Αργυρώ Σταθοπούλου-Βλάμη.  Στατικοί: Θανάσης Κοντιζάς. , Χ. Βαχλιώτης, Α. Κυριαζή. Σύμβουλος επί θεμάτων στατικής: Δ. Κορρές.  Η/Μ Εγκαταστάσεις: Ε. Δημοπούλου, Ι. Πολιτίδης.  Η μελέτη διακόπηκε μετά τη φάση της  οριστικής .
 • Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. Ανακαίνιση κύριας αίθουσας καζίνο Mont-parnes και υποστηρικτικών της χώρων (Ανάθεση.) Πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη.  – Αρχιτέκτονες :  Αντωνία Πάνου. Συνεργάτες Αρχιτέκτονες: Κατερίνα Κυριακάκη, Χάρης Μιχαήλ, Αργυρώ Σταθοπούλου-Βλάμη.  Η/Μ Εγκαταστάσεις: ΤΕΑΜ Μ-Η.- Σταύρος Λιβαδάς. Το έργο  έχει υλοποιηθεί– το σύνολο του κτιρίου   έχει εγκαταλειφθεί.
 • Μουσείο Μπενάκη (κτίριο οδού Πειραιώς). Μετατροπή και επέκταση υπαρχόντων βιοτεχνικών κτισμάτων σε μουσείο και πολιτιστικό κέντρο. (Ανάθεση)– Συνεργάτης των κύριων μελετητών αρχιτεκτόνων Μαρίας Κοκκίνου, Ανδρέα ΚούρκουλαΜελέτη Εφαρμογής ,ειδικές μελέτες, έκδοση οικοδομικής άδειας. Αρχιτέκτονες : Μαρία Κοκκίνου , Ανδρέας Κούρκουλας, Αντωνία Πάνου, Αργυρώ Σταθοπούλου-Βλάμη κ.α. Στατικοί :  Κώστας Ζάμπας. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Π. Αργυρός. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 

2004-2006

 • Δήμος Μάνδρας . Δημιουργία αθλητικού κέντρου στην περιοχή Ρίζα Μπλέτα στο Δήμο Μάνδρας . (Ανάθεση μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος). Αρχιτεκτονική Μελέτη – Εκπόνηση και συντονισμός αρχιτεκτονικής μελέτης – Γενική συντονίστρια συμπραττόντων γραφείων. Αρχιτέκτονες : Αντωνία Πάνου. Σύμβουλοι Μελέτης: ΔΕΚΑΘΛΟΝ ΑΕ  Σύμβουλοι Μηχανικοί, GEOPLAN Π. Δεληκούρας – Δ. Παναγιώτου Ο.Ε.  Συνεργάτιδες αρχιτέκτονες:  Αναστασία Γκότση, Κατερίνα Παρθενίου, Δήμητρα Παπαπαναγιώτου, Αργυρώ Σταθοπούλου-Βλάμη, Κατερίνα Πυλαβά. Στατικοί : Φώτης Σωτηρόπουλος. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Ξενοφών Κόζαρης, Περιβαλλοντική Μελέτη:    Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος. Το έργο δεν  έχει υλοποιηθεί.

 

2005

 • Λαογραφικό Μουσείο Ορεστιάδας και Περιφέρειας. Μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη νέας πτέρυγας και μουσειολογική αναβάθμιση παλιάς–– (Ανάθεση). Εκπόνηση και συντονισμός αρχιτεκτονικής μελέτης. Αρχιτέκτονες :  Αντωνία Πάνου, Αργυρώ Σταθοπούλου-Βλάμη. Μουσειολόγος:  Ε. Μαντσούτσου . Το έργο έχει υλοποιηθεί

 

2007

 • Ε.Τ.Α. ΑΕ . Παραχώρηση του δικαιώματος ανάπτυξης και μακροχρόνιας του Ολυμπιακού κέντρου ιστιοπλοίας Αγ. Κοσμά. Συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία Μελέτης – Κατασκευής σε συνεργασία με το εργοληπτικό σχήμα ΑΤΤΙΚΑΤ. Αρχιτέκτονες:  Δημήτρης και Νικόλας Τραβασάρος, Μαρία Κοκκίνου, Αντρέας Κούρκουλας, Αντωνία Πάνου,Αργυρώ Σταθοπούλου-Βλάμη, Δήμητρα Παπαπαναγιώτου.

 

2009

 • Λαογραφικό μουσείο Μεγάλου Χωριού Ευρυτανίας. ΄Εκθεση λαογραφικού υλικού στο Μουσείο με ανακαίνιση του υπάρχοντος χώρου. (Ανάθεση). Μελέτη – επίβλεψη. Εκπόνηση και συντονισμός αρχιτεκτονικής μελέτης. Αρχιτέκτονες : Αντωνία Πάνου. Συνεργάτιδες αρχιτέκτονες :  Κάλια Θωμοπούλου, Αργυρώ Σταθοπούλου-Βλάμη. Μουσειολόγος : Εφη Μαντσούτσου. Το έργο έχει υλοποιηθεί..

 

Α.2.6.  ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΩΝ

 

1989

 • Εμπορική Τράπεζα. Αρχιτεκτονική μελέτη ανακαίνισης παραδοσιακού κτιρίου στην Κάλυμνο και μετατροπής του σε υποκατάστημα της τράπεζας.(Ανάθεση) Πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη. – Συμμετοχή στην αρχιτεκτονική ομάδα μελέτης. Αρχιτέκτονες:  Γιάννης Δίτσας, Ελλη Λεπτουργού, Αντωνία Πάνου. Στατικοί :  Αντρέας Μητσόπουλος. H/M ΕγκαταστάσειςΑναστάσιος Πάνου. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 

1993

 • Νομαρχία Πειραιά (Δ/νση αρχιτεκτονικού – Γ.Σ.Π.), Μελέτη – κατασκευή του κτιρίου επί των οδών Κουντουριώτου και Μπουμπουλίνας και μετατροπή του σε ιστορικό αρχείο της πόλης του Πειραιά. (Μελέτη – Κατασκευή) σε συνεργασία με το εργοληπτικό σχήμα Κοινοπραξία : Κ. Πατίδης, Γ. Γαιτανέλλης. Πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη  – Συμμετοχή στην αρχιτεκτονική ομάδα μελέτης. Αρχιτέκτονες : Αντωνία Πάνου, Γιάννης Δίτσας, Ελλη Λεπτουργού, Λουίζα Γιαννούση. Στατικοί: Χ. Γιώτης, Χ. Βαχλιώτης, Η/Μ Εγκαταστάσεις:  ΤΕΗΜ ΕΠΕ Νίκος Τσάγκανος,   Χ. Αργυρός. Το έργο έχει υλοποιηθεί.
 • Νομαρχία Πειραιά (Δ/νση αρχιτεκτονικού – Γ.Σ.Π.), Μελέτη – κατασκευή του κτιρίου επί των οδών Πύλης και Πραξιτέλους και μετατροπή του σε ιστορική βιβλιοθήκη της πόλης του Πειραιά. (Μελέτη – Κατασκευή) σε συνεργασία με το εργοληπτικό σχήμα Κοινοπραξία : Κ. Πατίδης, Γ. Γαιτανέλλης. Πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη   – Συμμετοχή στην αρχιτεκτονική ομάδα μελέτης. Αρχιτέκτονες : Αντωνία Πάνου, Γιάννης Δίτσας, Ελλη Λεπτουργού, Λουίζα Γιαννούση. Στατικοί: Χ. Γιώτης, Χ. Βαχλιώτης, Η/Μ Εγκαταστάσεις:  ΤΕΗΜ ΕΠΕ Νίκος Τσάγκανος,   Χ. Αργυρός. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 

1998

 • Θ. Κοκκινάκης . Αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου και περιβάλλοντα χώρου στα Εξάρχεια. Καλλιδρομίου και Εμμ. Μπενάκη (Ανάθεση).Πλήρης μελέτη – επίβλεψη. Αρχιτέκτονες : Αντωνία Πάνου. Στατικοί : Αντρέας Μητσόπουλος, Η.Μ. Εγκαταστάσεις : Μανώλης Κοκκινάκης . Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 

2001

 • Εκδοτικός οίκος ΣΤΙΓΜΗ Αιμίλιου Καλιακάτσου. – Ανακαίνιση και επισκευή διατηρητέου κτιρίου στα Εξάρχεια – μετατροπή νεοκλασσικού κτιρίου σε εκδοτικό οίκο και πολιτιστικό κέντρο (Ανάθεση). Πλήρης Αρχιτεκτονική Μελέτη – Εκπόνηση και συντονισμός αρχιτεκτονικής μελέτης, επίβλεψη – Γενική συντονίστρια συμπραττόντων γραφείων.- Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου, συνεργάτης αρχιτέκτων: Χάρης Μιχαήλ. Στατικοί: Αντρέας Μητσόπουλος. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Εμμ. Κοκκινάκης. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 

2002-2009

 • Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης – Αξιοποίηση, ανακαίνιση του κτιρίου Ν. Τσανακλή στην Κομοτηνή (1907) και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου. (Ανάθεση μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος). Πλήρης Αρχιτεκτονική Μελέτη – Εκπόνηση και συντονισμός αρχιτεκτονικής μελέτης – Γενική συντονίστρια συμπραττόντων γραφείων. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου, ΟΜΕ ΕΠΕ /΄Αντζελα Μακρή – Τζιώτη, Αλίκη Νάτση-Τουφεξή, Ελίνα Ζουλάμογλου. Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Αργυρώ Σταθοπούλου-Βλάμη, Κάλια Θωμοπούλου, ΄Ολγα Τζιώτη, Ντιάνα Χριστοδουλίδου. Στατικοί: Γιώργος Χατζηστεργίου, Γιάννης Σκοπελίτης, Ελένη Τσιαντή. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Π. Αργυρός, Κώστας Σωτηρόπουλος.Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 

2004

 • Δήμος Πατρέων. Ανακαίνιση-ανακατασκευή Αγοράς Αργύρη στο Δήμο Πατρέων –Κλειστός διαγωνισμός. (Προκαταρκτική μελέτη μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος) – Γ’ Αρχιτεκτονικό Βραβείο – Εκπόνηση και συντονισμός αρχιτεκτονικής μελέτης – Γενική συντονίστρια συμπραττόντων γραφείων.  Αρχιτέκτονες :  Αντωνία Πάνου. Συνεργάτιδες: Κάλια Θωμοπούλου, Αργυρώ Σταθοπούλου-Βλάμη, Δήμητρα Παπαπαναγιώτου.   Στατικοί : ΜΕΤΕΡ ΕΠΕ Λάμπρος και Γιώργος Μπαμπίλης, Αντρέας Μητσόπουλος. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Εμμ. Κοκκινάκης. Μουσειολόγος : Αλεξάνδρα Νικηφορίδου.
 • Κ. Πατίδης ΑΤΕ. Ανακαίνιση-ανακατασκευή και αλλαγή χρήσης από κατοικία σε γραφεία διατηρητέου κτιρίου στον Πειραιά, οδός Παπαναστασίου και Κριεζή – Καστέλλα. (Ανάθεση). Πλήρης Αρχιτεκτονική Μελέτη – Εκπόνηση και συντονισμός αρχιτεκτονικής μελέτης – Γενική συντονίστρια συμπραττόντων γραφείων. Αρχιτέκτονες :  Αντωνία Πάνου. Συνεργάτις αρχιτέκτων: Αργυρώ Σταθοπούλου-Βλάμη, Στατικοί: ΔΟΜΟΣ Τεχνικές Μελέτες, Χρήστος Βαχλιώτης, Η/Μ Εγκαταστάσεις: Χ.Αργυρός. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 

Α.2.7.  ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΕΣ ΧΩΡΟΙ.

Στο κεφάλαιο αυτό αναφέρονται οι πολεοδομικές μελέτες και οι μελέτες περιβάλλοντος χώρου που ήταν αποκλειστικά ελεύθεροι χώροι και όχι οι περιβάλλοντες χώροι που συνόδευαν κτιριακές εγκαταστάσεις.

Ακόμα δεν έχουν αναφερθεί πολλές μελετοκατασκευές που παραμείναν στο στάδιο της οριστικής μελέτης (τουλάχιστον 3) και κάποιες που κακοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τους αναδόχους εργολάβους και γίνηκαν παρόλα αυτά αποδεκτές από δήμους (4) και τουλάχιστο μια προμελέτη για δήμο.

 

Α.2.7.1. ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

 

1983

 • ΥΧΟΠ – Επιχείρηση Πολεοδομική Ανασυγκρότηση (ΕΠΑ). ΓΠΣ Δήμου Καλαβρύτων Νομού Αχαΐας, και
 • ΥΧΟΠ – Επιχείρηση Πολεοδομική Ανασυγκρότηση (ΕΠΑ). Πολεοδομική Μελέτη Αναθεώρησης οικισμού Καλαβρύτων Δήμου Καλαβρύτων Νομού Αχαίας. (Ανάθεση μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος). – Συμμετοχή και συντονισμός πολεοδομικής ομάδας μελέτης. Συντονισμός συμπραττόντων γραφείων. Πολεοδόμοι-αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου, Ελλη λεπτουργού κα. ΄Εχει βγεί ΦΕΚ (1987). Η μελέτη είχε βραβευτεί από ΥΧΟΠ.
 • ΥΧΟΠ – Επιχείρηση Πολεοδομική Ανασυγκρότηση (ΕΠΑ). Πολεοδομική Μελέτη Επέκτασης και Αναθεώρησης οικισμού Κλειτορίας Δήμου Καλαβρύτων Νομού Αχαΐας . (Ανάθεση  μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος).– Συμμετοχή και συντονισμός πολεοδομικής ομάδας μελέτης. Συντονισμός συμπραττόντων γραφείων. Πολεοδόμοι-αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου, ΄Ελλη λεπτουργού κα.

 

Α.2.7.2  ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ

 

1996

 • Δήμος Κερατσινίου – Αξιοποίηση λόφου Σελεπίτσαρι – Πάρκο Α. Παπανδρέου. (Μελέτη – Κατασκευή) σε συνεργασία με το εργοληπτικό σχήμα Κ. Πατίδης ΑΤΕ και συνεργάτες. Πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη. Συμμετοχή στην αρχιτεκτονική ομάδα μελέτης. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου. Σύμβουλοι Αρχιτέκτονες: Μαρία Κοκκίνου, Αντρέας Κούρκουλας. Στατικοί: Χ. Βαχλιώτης, Η/Μ Εγκαταστάσεις: Π + Χ. Αργυρός. Το έργο έχει υλοποιηθεί..

 

2000

 • Δήμος Κερατσινίου. Αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων περιοχής Χαραυγής Δήμου Κερατσινίου Πλατείες ‘Πόντου’ και ‘Ευγένειας’. (Μελέτη – Κατασκευή) σε συνεργασία με το εργοληπτικό σχήμα Κ/Ξ Ι. Μανιατάκος – Γ.Δαγρές – Μ. Στόγιαννος. – Πλήρης Αρχιτεκτονική Μελέτη Εκπόνηση και συντονισμός αρχιτεκτονικής μελέτης – Γενική συντονίστρια συμπραττόντων γραφείων Αρχιτέκτονες : Αντωνία Πάνου, Συνεργάτιδες Αρχιτέκτονες: Κ. Κυριακάκη, Σ. Χριστοφιλοπούλου, Αργυρώ Σταθοπούλου-Βλάμη.  Σύμβουλοι αρχιτέκτονες: Μαρία Κοκκίνου, Αντρέας Κούρκουλας. Στατικοί: Β. Χρηστάκης. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Ηρ. Σκιαδάς. Φυτοτεχνικά: Κ. Παπασωτηρίου, Α. Πούλος, Ε. Παπαδημητρίου. Το έργο έχει υλοποιηθεί. ΄Εχει αλλοιωθεί εν μέρει.  

 

2010

 • Δήμος Αγίων Αναργύρων – Εκπόνηση πλήρους αρχιτεκτονικής μελέτης και σύνταξη τευχών δημοπράτησης ανάπλασης οδών και πλατειών Δήμου Αγ. Αναργύρων σε συνεργασία με Τεχνικό σύμβουλο του Δήμου Redeplan AE. Εκπόνηση και συντονισμός αρχιτεκτονικής μελέτης Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου, Κάλια Θωμοπούλου, Αργυρώ Σταθοπούλου-Βλάμη.

 

2014

 • Δήμος Νέας Σμύρνης – Ανάπλαση περιοχής Λουτρών. Πλήρης Μελέτη. Σύμβουλος Αρχιτεκτονικής Μελέτης. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου, Ηρώ Σταθοπούλου, Θωμάς Δίτσας, Παύλος Αγάθης. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Γιάννης Τριπιδάκης. Το έργο είναι σε στάδιο υλοποίησης.

 

 Γ.   ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ-ΟΙΚΙΣΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΤΗΡΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ.

Στο  κεφάλαιο αυτό θέλω να αναφέρω ότι:

 

Στη δεκαετία του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 είχα σχεδιάσει αρκετές μονοκατοικίες (επτά μονοκατοικίες -αν θυμάμαι καλά-) και μια μικρή οικογενειακή πολυκατοικία στα περίχωρα της Αθήνας μακρινών συγγενών και φίλων. ΄Εχοντας χάσει των περισσότερων από αυτούς τα ίχνη, καθώς και τα σχετικά αρχεία δεν τα αναφέρω συγκεκριμένα. 

 

Ακόμα σε όλη την πορεία της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας έχω μελετήσει – επιβλέψει μικρές αστικές και εξοχικές κατοικίες καθώς και καταστήματα -τόσο νέα κτίρια, όσο και ανακαινίσεις- φίλων και γνωστών. Υπάρχουν ακόμα αρκετές μελέτες που έχουν μείνει στο στάδιο της προμελέτης ή οριστικής. Νομίζω ότι θάταν πάρα πολύ να φορτώσω και με αυτά -που ξεπερνούν τα είκοσι- τον κατάλογο των έργων. ΄Ισως από αυτά θάπρεπε να αναφέρω, ως πολύ καλό αποτέλεσμα με πολύ μικρό κόστος κατασκευής, ένα πρόσφατο: το Παιδικό Βιβλιοπωλείο ο Γάτος Μαουρίτσιο στο Παγκράτι, το καλοκαίρι του 2018 που συμβούλεψα τις τρεις ιδιοκτήτριες του στα πλαίσια της εγκάρδιας φιλίας με μια από αυτές.

Τέσσερις μελέτες πολυκατοικιών, μια στου Παπάγου, δύο στη Φιλοθέη, μια στα Βριλήσσια που μείνανε στα σχέδια και αυτές δεν τις αναφέρω.

 

Επίσης αρκετά συχνά στο γραφείο εκπονούσαμε τις μελέτες εφαρμογής αρκετών κατοικιών υψηλών εισοδημάτων για νέους συναδέλφους -και αυτό για καθαρά βιοποριστικούς λόγους του γραφείου- (όπως και μελέτες παθητικής πυροπροστασίας και τεύχη δημοπράτησης κτιρίων άλλων γραφείων). Από τις μελέτες εφαρμογής αναφέρω παρακάτω ενδεικτικά τις πιο σημαντικές.

 

1979

 • Αλουμίνιον Ελλάς – Επέκταση του οικισμού ΄Ασπρων Σπιτιών στο Δίστομο Βοιωτίας Πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη. Συνεργάτης αρχιτέκτων στο γραφείο των αναδόχων μελετητών  αρχιτεκτόνων Π. Μασουρίδη – Μ. Φωτιάδη,

 

1982

 • Οικισμός TIZI – OUZOU στην Αλγερία. Προκαταρκτική Αρχιτεκτονική Μελέτη. Συνεργάτης αρχιτέκτων στο γραφείο των αναδόχων μελετητών αρχιτεκτόνων Π. Μασουρίδη – Μ. Φωτιάδη.

 

1986

 • ΄Εφη Κασαμπαλίδου – Αναγνωστάκη. Πενταόροφη οικογενειακή πολυκατοικία, Ιωάννου Σούτσου και Ραγκαβή στου Γκύζη. (Ανάθεση).  Μελέτη – Επίβλεψη. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου. Στατικός: Αντρέας Μητσόπουλος. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Αναστάσιος Πάνου. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 

1989 

 • Αντωνία Πάνου, ΄Ελλη Λεπτουργού. Τριόροφη μικρή Πολυκατοικία (3  κατοικίες – 1 αρχιτεκτονικό γραφείο) στα Τουρκοβούνια Αττικής – Κυψέλη – οδός Γιαλούρου 13. Μελέτη – Αυτεπιστασία. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου, ΄Ελλη Λεπτουργού. Στατικός: Αντρέας Μητσόπουλος. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Αναστάσιος Πάνου. Το έργο έχει κατασκευαστεί.
 • Νικολέττα Στεργιοπούλου-Καλαντζή. Επέκταση ορόφου σε υπάρχον μοντερνιστικό ισόγειο κτίσμα (κατοικία) του 1950 στην οδό Αδμήτου 41 στην πλατεία Αττικής. (Ανάθεση). Μελέτη – Επίβλεψη. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου, ΄Ελλη Λεπτουργού. Στατικός: Γιώργος Καστραντάς. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Αναστάσιος Πάνου. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 

1993

 • Βασίλης Ταμπουράκης. Διόροφη μονοκατοικία με υπόγειο στη Νέα Μάκρη. Ανάθεση. (Μελέτη – επίβλεψη) Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου.  Στατικός: Αντρέας Μητσόπουλος. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Μανώλης Κοκκινάκης. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 

2001

 • Αθανάσιος και Αγγελική Πλατή. Τριόροφη κατοικία επί υπογείου και υπαίθρια πισίνα, Σκουφά 34, στο Ντράφι Αττικής .(Ανάθεση) Πλήρης Μελέτη. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου – συνεργάτιδες αρχιτέκτονες: Κ. Κυριακάκη, Σ. Χριστοφιλοπούλου Το έργο έχει κατασκευαστεί – έχει αλλοιωθεί από τους ιδιοκτήτες.
 • Νίκος και Βάσω Στραβελάκη. Εξοχική κατοικία στο Μπατσί της ΄Ανδρου. (Ανάθεση)  Πλήρης Μελέτη – Υψηλή επίβλεψη. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου. Συνεργάτις αρχιτέκτων : Αργυρώ Σταθοπούλου-Βλάμη. Το έργο έχει υλοποιηθεί.
 • Ιωάννα και Δημήτρης Γρηγορίου – Διόροφη κατοικία επί υπογείου και υπαίθρια πισίνα στον Αγιο Στέφανο Αττικής. (Ανάθεση) Πλήρης Μελέτη – Υψηλή επίβλεψη. Αρχιτέκτονες : Αντωνία Πάνου – συνεργάτις αρχιτέκτων  : Κάλια Θωμοπούλου. Στατικός: Δημήτρης Γρηγορίου. Το έργο έχει υλοποιηθεί.
 • Κώστας και Νάντια Καλούδη.  Προσθήκη σε υπάρχον ισόγειο δύο δυόροφων μαιζονεττών στους Θρακομακεδόνες Αττικής. (Ανάθεση)  Πλήρης μελέτη – Υψηλή επίβλεψη. Αρχιτέκτονες : Αντωνία Πάνου – συνεργάτις αρχιτέκτων: Αργυρώ Σταθοπούλου – Βλάμη. Στατικοί: ΜΕΤΕΡ  ΕΠΕ  Γ.+ Λ. Μπαμπίλης, Α. Μητσόπουλος. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Εμμ. Κοκκινάκης. Το έργο έχει υλοποιηθεί

 

2004

 • Στέλλα και Στέλιος Γιαννακόπουλος. Διόροφη Εξοχική κατοικία με υπόγειο στα Στύρα Ευβοίας. (Ανάθεση)    Πλήρης μελέτη – Υψηλή επίβλεψη. Αρχιτέκτονες : Αντωνία Πάνου – συνεργάτις αρχιτέκτων  : Κάλια Θωμοπούλου,Αργυρώ Σταθοπούλου-Βλάμη.  Στατικοί: ΜΕΤΕΡ  ΕΠΕ  Γ.+ Λ. Μπαμπίλης, Α. Μητσόπουλος. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Π.+Χ. Αργυρός. Το έργο έχει κατασκευαστεί.
 • Σοφία Κωστή και Κώστας Νικολαίδης – Κατοικία αναπτυγμένη σε επτά επίπεδα (τρία στην ανωδομή και τέσσερα στο υπόγειο) στον ΄Αλιμο Αττικής . (Ανάθεση) Πλήρης μελέτη – Υψηλή επίβλεψη. Αρχιτέκτονες : Αντωνία Πάνου – συνεργάτιδες αρχιτέκτονες  : Κάλια Θωμοπούλου, Αργυρώ Σταθοπούλου-Βλάμη.  Στατικοί: ΜΕΤΕΡ  ΕΠΕ  Γ.+ Λ. Μπαμπίλης, Α. Μητσόπουλος. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Π.+Χ. Αργυρός. Το έργο έχει υλοποιηθεί. (2004-2009)
 • Κλεονίκη Παπαζογλου και Στέφανος Κεχαγιάς – Δυόροφη κατοικία επί υπογείου στη Λεωφόρο Λεγραινών – Λεγραινά Αττικής. (Ανάθεση)  Πλήρης μελέτη – αυτεπιστασία . Αρχιτέκτονες : Αντωνία Πάνου – συνεργάτες αρχιτέκτονες : Κατερίνα Πυλαβά, Θωμάς Δίτσας, Σταύρος  Παπάζογλου. Στατικός: Λ. Μπαμπίλης. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Χ. Αργυρός. Το έργο έχει υλοποιηθεί.(2004-2006)   
 • Αντωνία Πάνου. Εξοχική διόροφη κατοικία και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου  στη Λεωφόρο Λεγραινών – Λεγραινά Αττικής. Πλήρης μελέτη – αυτεπιστασία . Αρχιτέκτονες : Αντωνία Πάνου – συνεργάτες αρχιτέκτονες: Κατερίνα Πυλαβά, Θωμάς Δίτσας, Σταύρος  Παπάζογλου. Στατικός: Λ. Μπαμπίλης. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Χ. Αργυρός. Το έργο έχει υλοποιηθεί..(2004-2006)

 

2005

 • Μιχάλης Γλυνός. Τετραόροφη πολυκατοικία επί Pilotis με υπόγειο garage, επί της οδού Μακρυγιάννη 10, στο Λουτράκι. (Ανάθεση)   Πλήρης Μελέτη. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου – συνεργάτις αρχιτέκτων: Κάλια Θωμοπούλου. Στατικός: Π. Κουίνης. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Α. Καπανάς.Το έργο έχει κατασκευαστεί με μικρές αλλοιώσεις στις όψεις.

 

2007

 • Ηρώ Τούμπουρα και Καλοπίτας Δημήτρης. Μονοκατοικία στο Πανόραμα Μενιδίου. (Ανάθεση) Πλήρης μελέτη – Υψηλή επίβλεψη. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου – Συνεργάτις: Αργυρώ Σταθοπούλου-Βλάμη. Στατικοί: Σούλα Βαγενά. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Π.+Χ. Αργυρός. Το έργο έχει κατασκευαστεί.
 • Λήντια Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις ΑΕ. Διόροφη κατοικία με 2 υπόγεια και πισίνα στην οδό Εμμ. Ροίδη 5α στο Παλαιό Ψυχικό. Μελέτη Εφαρμογής ως συνεργαζόμενο γραφείο των κυρίων μελετητών DIVERCITY: Νικόλας Τραβασάρος, Δήμητρα Καραμπελιά, Δημήτρης Τραβασάρος. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου – συνεργάτις: Δήμητρα Παπαπαναγιώτου. Στατικός: ΜΕΤΕΡ ΕΠΕ Γ+Λ Μπαμπίλης, Ανδρέας Μητσόπουλος. Η/Μ Εγκαταστάσεις: LDK Consultants.Το έργο έχει υλοποιηθεί.
 • Αλέξανδρος, Κώστας και Μαρίνα Λυρίγκου. Τετραόροφη Πολυκατοικία επί υπογείου στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου 157 στο Χαλάνδρι. Πλήρης μελέτη – Επίβλεψη. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου (υπογραφή αρχιτεκτονικών από τον ιδιοκτήτη Πολ. Μηχ. Κώστα Λυρίγκο) – συνεργάτης αρχιτέκτων: Κάλια Θωμοπούλου. Στατικός: Κώστας Λυρίγκος. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Αλέξανδρος Λυρίγκος. Το έργο έχει κατασκευαστεί με αλλοιωμένη όψη από τους ιδιοκτήτες.
 • Σπύρος Ξανθόπουλος-Σισίνης – Τριόροφη οικοδομή επί υπογείου και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου Αρκαδίας 34 στο Διόνυσο Αττικής. (Ανάθεση). Πλήρης μελέτη – επίβλεψη. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου – συνεργάτες αρχιτέκτονες: Θωμάς Δίτσας, Αργυρώ Σταθοπούλου-Βλάμη, ΄Εφη Ψαχούλια. Στατικός: Λάμπρος Γατής. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Δαμιανός Μαϊστρος. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 

2008

 • Θανάσης Δόδουλας, Νίκη Παρέσογλου. Εξοχική διόροφη κατοικία επί υπογείου και γκαράζ στον Μέγα Γυαλό Σύρου. (Ανάθεση) Πλήρης  αρχιτεκτονική μελέτη – υψηλή επίβλεψη. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου – Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Αργυρώ Σταθοπούλου-Βλάμη, Θωμάς Δίτσας. Στατικός: Σούλα Βαγενά. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Αλέξανδρος Νικολαϊδης. Το έργο έχει υλοποιηθεί.
 • Κ. Νικολακοπούλου – Β. Παπαδογιαννάκης. Τριόροφη μονοκατοικία με υπόγειο στην Αφαία Σκαραμαγκά. (Ανάθεση). Πλήρης  αρχιτεκτονική μελέτη-υψηλή επίβλεψη. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου – Συνεργάτις αρχιτέκτων : Αργυρώ Σταθοπούλου-Βλάμη, Στατικός: Σούλα Βαγενά. Η/Μ Εγκαταστάσεις: Αλέξανδρος Διαμαντόπουλος. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 

 2009

 • Α. Βαγενά, Ε. Λαμπροπούλου. Συγκρότημα 5 κατοικιών με υπόγεια γκαράζ στην Αζόλιμνο Βάρης Δήμου Ερμούπολης – Σύρος. (Ανάθεση). Οριστική μελέτη για την έκδοση οικοδομικής αδείας. Αρχιτέκτονες: Αντωνία Πάνου – Συνεργάτις αρχιτέκτων: Κάλια Θωμοπούλου.  Στατικός: Σούλα Βαγενά. Η/Μ Εγκαταστάσεις: ΄Ελενα Λαμπροπούλου. Το έργο δεν  έχει υλοποιηθεί.
 • ΚΛΕΙΔΩΡΑ ΑΕ –ιδιοκτήτης Τ. Τριφύλλης –. Αρχιτεκτονική Μελέτη Εφαρμογής. Συνεργάτης αρχιτέκτων του αναδόχου αρχιτέκτονα  Κωνσταντίνου Παπαδημητρακόπουλου. Το έργο έχει υλοποιηθεί.

 

Β.   ΑΡΧΕΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

 

1978-1990

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Μονάδα Τεκμηρίωσης & Πληροφόρησης. Επιστημονικός Συνεργάτης της Βιβλιοθήκης και της Μονάδας Τεκμηρίωσης του ΤΕΕ.

 • Οργάνωση των συλλογών αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού υλικού, εμπλουτισμός και αξιοποίηση τους σε όφελος των χρηστών μηχανικών, και λοιπών ερευνητών της Βιβλιοθήκης και της Μονάδας Τεκμηρίωσης. (Ταξινόμηση, θεματική ανάλυση, τεκμηρίωση αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού υλικού, ανάδειξη του υλικού με σύνταξη βιβλιογραφιών, δελτίο καταλόγων κ.λ.π.). Διασύνδεσή της με άλλες βιβλιοθήκες και κέντρα πληροφοριών του εσωτερικού και εξωτερικού. Παρακολούθηση συνεδρίων και σεμιναρίων σχετικών με βιβλιοθήκες και τεκμηρίωση.

 

 

Γ. ΛΟΙΠΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

 

Γ1. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

 

1986

 • SARP (Σύλλογος Πολωνών Αρχιτεκτόνων) – INTERNATIONAL SEMINAR WITHIN THE FRAMEWORK OF CULTURAL EXCHANGE “POLISH ARCHITECTURE OF 1918-1919 AND ITS INFLUENCE ON MODERN ARCHITECTURAL CONCEPTIONS. POLAND. WARSAWTUCZNO 17-30 SEPTEMBER 1986 (Διεθνές Σεμινάριο στα πλαίσια Πολιτιστικών Ανταλλαγών «Αρχιτεκτονική στην Πολωνία το Μεσοπόλεμο 1918-1939 και οι επιρροές της στις αρχιτεκτονικές αντιλήψεις του Μοντερνισμού». Βαρσοβία-Τούτζνο 17-30 Σεπτεμβρίου 1986). Συμμετοχή με την ανακοίνωση: The Athens block of flats. Greek Architecture of twenties and thirties and its influence on Modern Architectural Conceptions. (Η Αθηναϊκή Πολυκατοικία. Η ελληνική αρχιτεκτονική των δεκαετιών του ’20  και του ’30 και η επίδρασή της στις αρχιτεκτονικές αντιλήψεις του Μοντερνισμού) – 14 σελίδες, αδημοσίευτο, στο προσωπικό μου αρχείο.
 • Οργάνωση έκθεσης βαλκανικής αρχιτεκτονικής ως εκπρόσωπος του ΤΕΕ σε συνεργασία με αρχιτέκτονα Τζένη Κοσμάκη

 

Γ2.   ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ  ΤΟΥ ΣΑΔΑΣ

 

2015- 2019

 • ΣΑΔΑΣ-ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Εργαστήριο Διαδρομών της Αρχιτεκτονικής από τις απαρχές του Μοντερνισμού έως σήμερα στην Αττική.- Συμμετοχή στην επιστημονική και οργανωτική επιτροπή του Εργαστηρίου.

           

΄Αμεση προσωπική συμμετοχή στις εξής δράσεις:

 • Οργάνωση και συμμετοχή στην επιστημονική επιτροπή ημερίδων, διαλέξεων, ερευνών πεδίου, αρχιτεκτονικών περιπάτων κ. α. δράσεων για την ανάδειξη των αιτιάσεων της πολεοδομικής  εξέλιξης και της φυσιογνωμίας του οικιστικού περιβάλλοντος της Αττικής από τις απαρχές του Μοντερνισμού (από το 1922) έως σήμερα. Το υλικό αυτών των δράσεων είναι αναρτημένο στην Attikipedia.
 • Σε αυτά τα πλαίσια -και στη βάση αρχειακού και ιστορικού υλικού που συγκεντρώθηκε στο πλαίσια του Εργαστηρίου, παρουσίαση -από μεριάς μου- του αρχιτεκτονικού περιπάτου που διοργανώθηκε από το Τμήμα Αττικής στην Ακαδημία Πλάτωνα στις 19 Μαίου 2018.(συνεργάτιδες: αρχιτέκτων  Ευγενία  Δημοπούλου και  φοιτήτρια  αρχιτεκτονικής Ελένη-Θηρεσία Παπακωνσταντίνου.
 • Οργάνωση ημερίδων και διαλέξεων σχετικά με την επιρροή της κρίσης στο κτιριακό απόθεμα, στους οικιστές και στην άσκηση του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα.
 • Οργάνωση ημερίδας στη μνήμη νέας πολυτάλαντης συναδέλφου ενεργού μέλους του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ
 • Οργάνωση ημερίδας για τον Μοντερνιστή αρχιτέκτονα Πάνο Νικολή Τζελέπη. Παρουσίαση -από μεριάς μου- δύο σχετικών ανακοινώσεων:
 1. Σκιαγραφώντας τον Πάνο Νικολή Τζελέπη  μέσα στο ταραγμένο πρώτο μισό  του 20ου αιώνα (αναρτημένη στην Attikipedia).
 2. 1933-1940: Με έμφαση στα κτίρια του ΠΙΚΠΑ (αναρτημένη στην Attikipedia).
 • Δημιουργία και εμπλουτισμός της ATTIKIPEDIAηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη συγκέντρωση του  υλικού  των δράσεων του Εργαστηρίου των Διαδρομών της Αρχιτεκτονικής και ξένων δημοσιεύσεων που αφορούν το δομημένο και φυσικό περιβάλλον  της Αττικής και των οικισμών της. Ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2017 και μέχρι σήμερα –φθινόπωρο του 2020- έχει περί τις 400 αναρτήσεις.

 

2017

 • Συνέδριο του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ ‘Αττική σε κρίση’ 20-22 Οκτωβρίου 2017.  Συμμετοχή στην επιστημονική και οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου.
 • Συνοπτική παρουσίαση από μεριάς μου και σε συνεργασία με τους συναδέλφους αρχιτέκτονες – μέλη της επιστημονικής επιτροπής του Εργαστηρίου των Διαδρομών της Αρχιτεκτονικής … στην Αττική – Χρήστου Κούτελη, Μυριάνθης Μουσά, Ουρανίας Οικονόμου και Ευγενίας Τούση,   των μέχρι τότε δράσεων του, με την ανακοίνωση: 
 •  Κρίση & Κριτική:  Τομές στην διαμόρφωση μέσα στο χρόνο της εικόνας του δομημένου περιβάλλοντος της Μητροπολιτικής περιοχής της Αττικής.(αναρτημένη στην ATTIKIPEDIA).

 

2020-2021

 • ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΑΔΑΣΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923-1981. Συμμετοχή στην επιστημονική και οργανωτική επιτροπή.

 

 

‘Ανοιξη  2021- Α.Π.

 

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΡΓΩΝ