ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981      |      ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΑΡΓΥΡΕΝΙΑ ΠΑΠΑΖΩΗ - ΧΑΡΩΝΗ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 1939 -
Α.Μ. ΤΕΕ    8789

ΣΠΟΥΔΕΣ

Αρχιτεκτονική Σχολή Νάπολης 1957 - 1959

Διπλωματούχος Αρχιτέκτων, Σχολή Αρχιτεκτόνων Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) 1960 - 1963

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Σεμινάριο Δομικής Προκατασκευής Τ.Ε.Ε. Οργάνωση C.T.G - Καθηγητής ΕΜΠ: Δημήτρης Κορωναίος 1968

Σεμινάριο Επιχειρησιακής Έρευνας Χρονικού Προγραμματισμού από Ε.Ε.Ε.Ε. (Ελληνική Εταιρεία Επιχειρησιακών Ερευνών) Καθηγητής ΕΜΠ Αλέξανδρος Παππάς 1969

Ινστιτούτο Ηλιακής Τεχνικής Θεσσαλονίκη «Ήπιες Μορφές Ενέργειας» καθηγητής Κ.Ν. Πάττας 1983

Παθητικά Ηλιακά Συστήματα & Αρχιτεκτονική Ελληνική Εταιρεία Ηλιακής Ενέργειας - Ελληνικό τμήμα ISES Γ. Γ. ΕΛΕΤΗΛΕΝ Κ. Σταμπολής 1985

Αρχιτεκτονική Σύγχρονα Προβλήματα Πολεοδομίας, Σχόλης, Εκπαίδευσης ΙΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΣ - Καθηγητές: Γ. Κανδύλης & Ι. Τσαρούχης 1985

ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) πρόγραμμα κατάρτισης διπλωματούχων μηχανικών «Επεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας» 1994

 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών (ΑΟΟΑ) 1963 - 1965

Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) 1965 - 1986

Διδακτική Εμπειρία ΑΣΤΕΜ - ΚΑΤΕ 1966 - 1977

Σύμβουλος Εκπαίδευσης στις Πολεοδομικές Μελέτες της Εθνικής Κτηματικής 1973 - 1979

Γ6 Τεχνική Διεύθυνση Υπουργείου Εξωτερικών 1986 - 1991

Ειδική Σύμβουλος Υπουργείων: ΠΕΧΩΔΕ, ΑΙΓΑΙΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 1992 - 2002

Ελεύθερο Επάγγελμα -  Αρχιτεκτονική 1963 - 2002

28ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, 1976. ΟΣΚ - Προκατασκευασμένα Σχολικά Κτίρια.

Γεννήθηκε το 1939 στο Ηράκλειο Κρήτης, και από το 1940 μένει στην Αθήνα. Πρωτότοκη κόρη του Αλέξανδρου Παπαζώη ανώτατου αξιωματικού και της Μαρίας Κουμεντάκου απόφοιτης της Χαροκοπείου σχολής. Έχει δύο αδελφές μηχανικούς απόφοιτες του ΕΜΠ και του ΑΠΘ. Φοίτησε στο 4ο Γυμνάσιο Θηλέων Παγκρατίου, και συμμετείχε ως αθλήτρια ελεύθερης κολύμβησης στην ομάδα του σχολείου. Έκανε μαθήματα ξένων γλωσσών Αγγλικά-Γαλλικά, αργότερα Ιταλικά και σπουδές πιάνου και θεωρίας στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών (1946-1956).

 

Το 1957 γράφτηκε στην Σχολή Αρχιτεκτόνων της Νάπολης, όπου υπηρετούσε ο πατέρας της. Το 1960 έχοντας ολοκληρώσει το προδίπλωμα (biennio), έδωσε κατατακτήριες εξετάσεις στο ΕΜΠ και συνέχισε τις σπουδές της στο 3ο έτος της Αρχιτεκτονικής. Μεταξύ του 3ου και 4ου έτους με το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών εργάστηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο των Hans & Jost Mayer στο Wezicon της Ζυρίχης.

Ολοκλήρωσε τις σπουδές της το 1963 με την επί πτυχίω διάλεξη τριμελούς ομάδας στην έδρα «Μορφολογίας-Ρυθμολογίας» με θέμα: «Έκθεση και Προβολή Ιδεών & Προϊόντων»(άριστα), και Διπλωματική Εργασία στην έδρα της Πολεοδομίας (ομαδική) με θέμα «Περιφερειακός Προγραμματισμός Πελοποννήσου» (άριστα).

 

Παρακολούθησε επιμορφωτικά σεμινάρια για:  «Δομική Προκατασκευή», «Επιχειρησιακή Έρευνα Χρονικού Προγραμματισμού», «Ήπιες Μορφές Ενέργειας», «Παθητικά Ηλιακά Συστήματα & Αρχιτεκτονική», «Αρχιτεκτονική – Σύγχρονα Προβλήματα Πολεοδομίας, Σχόλης, Εκπαίδευσης», «Επεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας».

 

Εργάστηκε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στο δημόσιο (ΑΟΟΑ, ΟΣΚ, Γ6 Τεχνική Διεύθυνση ΥΠΕΞ, ειδικός σύμβουλος Υπουργείων), ως σύμβουλος εκπαίδευσης στις πολεοδομικές μελέτες των οικισμών της Εθνικής Κτηματικής, δίδαξε στα ΚΑΤΕ και εκπόνησε μελέτες ιδιωτικών έργων.

 

Την προσωπική της ζωή την μοιράστηκε με τον Παναγιώτη Χαρώνη Μηχανολόγο – Ηλεκτρολόγο, ερευνητή/καθηγητή/συγγραφέα τεχνικών βιβλίων & ήπιων μορφών ενέργειας. Απέκτησαν δύο κόρες απόφοιτες του ΕΚΠΑ με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πάντειο και στην Αγγλία. Έχει τρία εγγόνια. Ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά.

 

 

 

*Το υλικό της ανάρτησης παραχώρησε στο Αρχείο η ίδια η βιογραφούμενη -την οποία ευχαριστούμε πολύ- το καλοκαίρι του 2021. Η ίδια η βιογραφούμενη θεώρησε και τα τελικά κείμενα της ανάρτησης. 

Α. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1939 και έζησε στην Αθήνα. Θυμάται την ζωή της ως αδιαχώριστο συνδυασμό γειτονιάς, ανθρώπων, κτιρίων και ιστορικών γεγονότων. Ο πατέρας της Αλέξανδρος Παπαζώης, ανώτατος αξιωματικός του ελληνικού στρατού από τα Άβδηρα της Ξάνθης, γόνος οικογένειας Δημογερόντων, θυμάτων της βουλγαρικής κατοχής του Β’ Βαλκανικού πολέμου, μεγάλωσε υπό την προστασία του Νικόλαου Πλαστήρα. Η μητέρα της Μαρία Κουμεντάκου κόρη εκπαιδευτικού από το Γύθειο της Λακωνίας ήταν απόφοιτη της Χαροκοπείου Σχολής. Έχει δύο αδελφές την Ελισάβετ Παπαζώη, Πολιτικό Μηχανικό ΕΜΠ και την Ελένη Παπαζώη, Αρχιτέκτονα ΑΠΘ. Την προσωπική της ζωή την μοιράστηκε με τον Παναγιώτη Χαρώνη Μ/Η ΕΜΠ, ερευνητή/καθηγητή/συγγραφέα πανεπιστημιακών τεχνικών βιβλίων & ήπιων μορφών ενέργειας. Απέκτησαν δύο κόρες απόφοιτες του ΕΚΠΑ με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πάντειο και στην Αγγλία. Έχει τρία εγγόνια.

 

Β. ΣΠΟΥΔΕΣ

Β. 1. ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Φοίτησε στο μεγάλο σχολικό συγκρότημα του 4ου Γυμνασίου Θηλέων δίπλα στο άλσος Παγκρατίου. Στα πολυπληθή τμήματα του δημοσίου γυμνασίου συνάντησε καθηγητές αφοσιωμένους στη διδασκαλία κατανόησης της ύλης με κριτική σκέψη, πειράματα, διαδραστικές ασκήσεις και παρότρυνση για άθληση. Η ίδια ανήκε στην ομάδα ελεύθερης κολύμβησης του σχολείου. Το σχολείο (εποχής 1928-1932) διέθετε 2 υπόστεγα γυμναστικής, και για τους αθλητές γινόταν χρήση και των εγκαταστάσεων του Φωκιανού & Εθνικού Κολυμβητηρίου. Οι σχολικές παραστάσεις ελλείψει αίθουσας πολλαπλών χρήσεων γίνονταν στον κινηματογράφο της περιοχής (ΠΑΛΛΑΣ).

 

Η εμπειρία αυτή υπήρξε πολύτιμη αργότερα στον σχεδιασμό σχολείων στον ΟΣΚ, στη σχέση σχολείου και υποδομών της συνοικίας και στην αξία της γειτνίασης των σχολικών μονάδων με άλση, όπως γινόταν από επιλογή στα σχολικά συγκροτήματα της εποχής 1928-1932.

 

Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα αγγλικών και γαλλικών στο κέντρο της Αθήνας και πιάνου στο Ελληνικό Ωδείο.

 

Στη διαδρομή από το σπίτι της στα μαθήματα συναντούσε πριν από το Καλλιμάρμαρο, τον Ιλισό ποταμό ακάλυπτο με θέα ως τους Αμπελόκηπους, το Ζάππειο, τον Εθνικό Κήπο, την κλασσική Τριλογία και το Αρσάκειο, ενώ στην Χαριλάου Τρικούπη συναντούσε το συγκρότημα των «Καλογραιών της Γαλλικής Σχολής», το «Αρχαιολογικό Γερμανικό Ινστιτούτο» και το «Ελληνικό Ωδείο». Ήταν μια διαδρομή που κυριαρχούσε το φυσικό περιβάλλον, όπου την γοήτευε και την συγκινούσε ο συνδυασμός της αρχιτεκτονικής των κτιρίων με τις παιδαγωγικές αξίες που στέγαζαν. Χωρίς να το καταλάβει η διαδρομή αυτή είχε γεννήσει σκέψεις και προσδοκίες μιας πόλης υψηλής αρχιτεκτονικής και πολιτισμού.

 

Β. 2. ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αρχιτεκτονική Σχολή στη Νάπολη της Ιταλίας

Το 1957 γράφτηκε στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Νάπολης της Ιταλίας όπου υπηρετούσε ο πατέρας της και ζούσε η οικογένειά της.

Στην Σχολή Αρχιτεκτονικής στην Ιταλία, οι σπουδαστές εκπαιδεύονταν από το πρώτο έτος τόσο στην διατήρηση του πολιτιστικού πλούτου των ιστορικών κέντρων, όσο και στον σχεδιασμό των νέων αστικών και βιομηχανικών περιοχών με νεωτερική αρχιτεκτονική.

 

Στη σχολή δίδασκαν σημαντικοί, για την Ιταλία, καθηγητές όπως ο Roberto Pane στην Ιστορία Τέχνης (που επεσήμανε την ενιαία σύλληψη της τεχνικής και της τέχνης των έργων στις διάφορες ιστορικές περιόδους), ο Renato Greco, στην Αρχιτεκτονική Κτιριολογία Ι (πρώτο έτος ασκήσεις αποτύπωσης της ελληνιστικής Πομπηίας, και στο δεύτερο έτος σχεδίαση και οικοδομική ανάλυση ενός σύγχρονου σπιτιού, που στην περίπτωσή της ήταν το ένα από τα δύο σπίτια του Le Corbusierστην Ζυρίχη).

Η άσκηση, ωστόσο, που την ευαισθητοποίησε ως προς την ευθύνη του αρχιτέκτονα για τη διατήρηση των ιστορικών κέντρων, ήταν ο σχεδιασμός ενός κτίσματος πλάτους 8 μέτρων στον δρόμο των ιστορικών κτιρίων Via Duomo, με παράλληλη αποτύπωση των εκατέρωθεν κτιρίων για μήκος 400 μέτρων (σε κλίμακα 1:200).

Τέλος, στο μάθημα της Οικοδομικής διδάχθηκε μεταξύ των συστημάτων δόμησης, την τυποποίηση και τη βιομηχανοποιημένη δόμηση που εφάρμοζε ο μηχανικός Pier – Luigi Nervi σε κατασκευές μεγάλων ανοιγμάτων, (όπως στο Hallτου αεροδρομίου Fiumicinoγια τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης του 1960). Ιδιαίτερης εκπαιδευτικής αξίας ήταν η επίσκεψη με την σχολή στην αναδρομική έκθεση του Le Corbusier στη Villa Borgese στη Ρώμη.

 

Αρχιτεκτονική Σχολή Ε.Μ.Π

Το 1960, έχοντας τελειώσει το προ-δίπλωμα Biennio, έδωσε κατατακτήριες εξετάσεις στο Ε.Μ.Π και εντάχθηκε στο τρίτο έτος της Σχολής Αρχιτεκτόνων. Στο νέο χώρο σπουδών της στο ΕΜΠ, συνάντησε  ιδιαίτερες μορφές δασκάλων που ανέπτυξαν την κριτική σκέψη και τον στοχασμό για τα οικιστικά σύνολα του παρελθόντος ενώ παράλληλα την έφεραν σε επαφή με τα διεθνή νεωτερικά ρεύματα της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας.

 

Ο Παναγιώτης Μιχελής, με την αισθητική προσέγγιση της αρχαίας ελληνικής, της βυζαντινής  και της νεότερης λαϊκής αρχιτεκτονικής, μέσα από τους κανόνες του μέτρου, του ρυθμού και της αρμονίας, παρέπεμπε σε μια στοχαστική προσέγγιση της αρχιτεκτονικής όπου η ύλη συνδέεται με τις άυλες ανθρώπινες αξίες.

Ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος, αρχιτέκτονας της σχολής του Bauhaus και εικαστικός, δίδασκε νεωτερική αρχιτεκτονική που υπηρετεί τις αξίες ενός σύγχρονου τρόπου ζωής, μέσα σε ένα διάλογο σεβασμού με το παρελθόν της πόλης. Χαρακτηριστική ήταν η σπουδαστική άσκηση για τον σχεδιασμό «Σχολής Καλών Τεχνών σε λόφο απέναντι από την Ακρόπολη».

Οι σπουδές στην Πολεοδομία με τον καθηγητή Α. Κριεζή και τους εξαίρετους επιμελητές του, την ευαισθητοποίησε στα προβλήματα της πόλης και την επίλυση τους αλλά και στην ανάγκη ευρύτερου σχεδιασμού σε περιφερειακό επίπεδο.

 

Η διπλωματική εργασία της με άλλους 12 συμφοιτητές της, στην έδρα της Πολεοδομίας, με θέμα «Περιφερειακός Προγραμματισμός Πελοποννήσου», την δίδαξε ότι πέρα από τη δημιουργία μιας αξιόπιστης βάσης  δεδομένων, χρειάζεται βαθιά γνώση και κατανόηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών μιας περιοχής για τον σχεδιασμό μιας μακροχρόνιας αναπτυξιακής προοπτικής.

 

Ιδιαίτερης αξίας ήταν και η εμπειρία που αποκόμισε από την εργασία της στο γραφείο των Hans & Υost Mayer, στο Wezicon της Ζυρίχης με το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών. Εκπαιδεύτηκε στη συστηματοποίηση των αρχιτεκτονικών μελετών-συλλογή στοιχείων, διαμόρφωση κτιριολογικού προγράμματος, σύνταξη προκαταρκτικής μελέτης-, που εφάρμοσε στο μικρό νοσοκομείο του Uster και στην πολεοδομική επέκταση του μικρού μεσαιωνικού οικισμού του Wezicon.

 

Β. 3. ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η ποιότητα των σπουδών στο ΕΜΠ και οι επιμορφώσεις για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στο έργο των μηχανικών, προσέγγιζαν το ευρωπαϊκό επίπεδο, όμως η άσκηση του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα στην ελληνική πραγματικότητα της δεκαετίας του 1960 επηρεαζόταν αρνητικά από την έλλειψη σταθερού νομοθετικού πλαισίου και κανόνων.

 

Με το Σύνταγμα του 1975, άρθρο 24, τίθεται το νομικό πλαίσιο για τα ζητήματα ρύθμισης του χώρου, ενώ αργότερα με την ένταξη μας στην Ε.Ε. μαζί με τους οικονομικούς πόρους που διατέθηκαν, αρχίζει και η εναρμόνιση μας με τις ευρωπαϊκές πολιτικές.

Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση, ψηφίστηκαν καθυστερημένα και με ελλιπείς ρυθμίσεις, νόμοι και ακολουθήθηκαν πρακτικές προς την κατεύθυνση υποχώρησης του δημόσιου συμφέροντος υπέρ του ιδιωτικού.

 

Πέρα από την καθυστέρηση στη δημιουργία συγκροτημένου νομοθετικού πλαισίου τα προβλήματα της Αθήνας και της Ελλάδας οφείλονται τόσο στις επιλογές των κυβερνήσεων μετά τον πόλεμο και τον εμφύλιο όσο και στην απρογραμμάτιστη σε όγκο και χωρική κατανομή αστυφιλία. Η πρωτεύουσα επιβαρύνθηκε με το 40% του πληθυσμού της χώρας που ερήμωσε την ύπαιθρο, δημιουργώντας ανισότητες στην κοινωνική ζωή.

 

Το οξύτατο πρόβλημα της στέγασης στην Αθήνα αντιμετωπίστηκε με την κατασκευή πολυκατοικιών με το σύστημα της αντιπαροχής στην θέση των παλιών διώροφων κατοικιών στον ίδιο ιστό της πόλης και με την άναρχη δόμηση που σταδιακά κατήργησε τις εξοχές και τα προάστια. Πέρα από την αλλοίωση της μορφής της πόλης, δημιουργήθηκε οξύ πρόβλημα απόκτησης γης για κοινωνικές υπηρεσίες(η γη ανήκε στον στρατό, στην εκκλησία & στους ιδιώτες). Η Πολιτεία για την αντιμετώπιση των αναγκών στο πλαίσιο της οικονομικής ανασυγκρότησης, ίδρυσε και στελέχωσε με νέους επιστήμονες, οργανισμούς που σκοπό είχαν την μελέτη και υλοποίηση ταχύρρυθμων προγραμμάτων ανάπτυξης ανά αντικείμενο.

 

Το 1950 ιδρύεται ο Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών (ΑΟΟΑ) και το 1954  ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) που διέθεταν γη και κάλυψαν τις στεγαστικές ανάγκες των μελών τους με ίδιες εισφορές.

 

Για την αύξηση των εσόδων από την τουριστική ανάπτυξη επανιδρύεται το 1950  ο ΕΟΤ με θεσμικό πλαίσιο συντονισμού δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων. Με τις πρώτες δημιουργεί τα ξενοδοχεία ΞΕΝΙΑ σε περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και φυσικού κάλους, με τις δεύτερες αναδεικνύει με τραπεζικά κεφάλαια την Αττική Ριβιέρα όπως τον ΑΣΤΕΡΑ της Βουλιαγμένης. Το ΥΠΕΧΩΔΕ συνδέει με οδικά δίκτυα τους τουριστικούς προορισμούς και αναπλάθει τον περιβάλλοντα χώρο της Ακρόπολης και του Φιλοπάππου με τον εξαίρετο αρχιτέκτονα Πικιώνη και με αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς αναπλάθει κεντρικές πλατείες της Αθήνας. Το 1962 ο Τάκης Ζενέτος θέτει νέα δεδομένα πολεοδομικού σχεδιασμού με την ομιλία του για την ηλεκτρονική πόλη στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

 

Την ίδια εποχή ιδρύεται ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) με αντικείμενο την απόκτηση γης και τη μελέτη και κατασκευή σχολικών κτιρίων στην Αττική, και τη μελέτη και τον εξοπλισμό των σχολικών κτιρίων σε όλη την Ελλάδα. Οι ελλείψεις σε σχολική γη και σχολικά κτίρια όλων των βαθμίδων στην πρωτεύουσα ήταν μεγάλες, τα υπάρχοντα κτίρια παλαιά, ακατάλληλα τα νοικιασμένα και επισφαλή στους σεισμούς.

 

Το 1964 ψηφίζεται με το ΝΔ 4379 η «Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση» δίνοντας νέες κατευθύνσεις σε όλους τους τομείς που επηρεάζουν την εκπαιδευτική διαδικασία, και επιδρούν στον σχεδιασμό των σχολικών κτιρίων. Η Μεταρρύθμιση διαχωρίζοντας τη Μέση Εκπαίδευση σε Γυμνάσιο και Λύκειο, έδωσε τη δυνατότητα διασύνδεσης του Λυκείου με την Τεχνική – Επαγγελματική Κατάρτιση, απαραίτητη στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας. Γρήγορα έγινε αντιληπτό ότι για να καλυφθούν οι τεράστιες σχολικές ανάγκες στην πρωτεύουσα, έπρεπε να αποκτηθεί γη στις διάφορες περιοχές της Αττικής, να συστηματοποιηθεί η μελέτη του σχολικού κτιρίου, να βελτιωθεί η αντισεισμική αντοχή του και με την ενσωμάτωση κατασκευαστικών καινοτομιών να μειωθεί ο χρόνος και το κόστος κατασκευής και λειτουργίας  του.

 

Το 1967 η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση καταργήθηκε και έμεινε μόνο ο δημόσιος χαρακτήρας της Παιδείας. Ο ΟΣΚ ανέθεσε μελέτες σε ιδιωτικά γραφεία και έκανε έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό (Σχολεία Γκράβας). Το 1968 ο Τάκης Ζενέτος στην μελέτη που είχε αναλάβει για το γυμνασιακό συγκρότημα του Αγίου Δημητρίου στο Μπραχάμι, εισήγαγε την καινοτομία του «Εξελισσόμενου Σχολείου» με την αυξομείωση των εκπαιδευτικών χώρων και την ένταξη της τεχνολογίας στη μετάδοση της γνώσης. Το γεγονός ότι η κατασκευή δεν ανταποκρίθηκε στις προθέσεις της μελέτης, δεν ακυρώνει την αξία της σύλληψης.

 

Ο ΟΣΚ μέχρι το 1975 σταδιακά απέκτησε γη, διαπίστωσε, από τον σχεδιασμό των σχολείων για την Αθήνα και την Περιφέρεια, τα διαφορετικά μαθητικά μεγέθη, διερεύνησε τη λειτουργία και τη μορφολογία του κτιρίου από τον διάλογο με τους ιδιώτες μηχανικούς και σχεδίασε τύπους 12τάξιων δημοτικών σχολείων και γυμνασίων για 40 μαθητές ανά τάξη. Η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση επανήλθε με την μεταπολίτευση το 1976 και μείωσε τον αριθμό των μαθητών από 40 σε 30 ανά τάξη.

 

Γ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Η Αργυρένια Χαρώνη – Παπαζώη εργάστηκε κυρίως στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και στο Δημόσιο ενώ παράλληλα ασχολήθηκε και με ιδιωτικά έργα.

 

Γ. 1. ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

1963 – 1965

  • Θητεία στον ΑΟΟΑ (Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών)

Στο πλαίσιο της εγκεκριμένης από το 1953 πολεοδομικής μελέτης της περιοχής Παπάγου, μελέτησε τύπους μονοκατοικίας καθώς και το μικρό Εμπορικό Κέντρο Κάτω Ζώνης, των κατασκευαστικών προγραμμάτων 1ο-11ο περιόδου 1953-1969 με τα οποία χτίστηκαν 1.395 κατοικίες. Επίσης συνέταξε τύπο πολυκατοικίας και επέβλεψε την εφαρμογή της αρχιτεκτονικής μελέτης των δύο πολυκατοικιών του στρατού στο Πάρκο Ελευθερίας, που είχαν προκύψει από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Η εμπειρία από τη θητεία στον ΑΟΟΑ, της επιβεβαίωσε ότι όταν υπάρχει εφαρμοσμένη πολεοδομική μελέτη και διαθέσιμη γη, ο αρχιτέκτονας πετυχαίνει να εντάξει αρμονικά στον αστικό ιστό το νέο κτίριο που λειτουργεί προσθετικά στην αξία του οικιστικού περιβάλλοντος.

 

1965 – 1986

  • Θητεία στον ΟΣΚ (Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων)

Η θητεία της στον ΟΣΚ, από διάφορες θέσεις ευθύνης συνέβαλε στην κάλυψη των μεγάλων αναγκών σχολικής στέγης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, με την μελέτη και τυποποίηση σχολικών μονάδων συμβατικής κατασκευής και κυρίως με τη μελέτη και κατασκευή σχολικών κτιρίων βιομηχανοποιημένης δόμησης. Για την ασφάλεια των μαθητών, συνέταξε προδιαγραφές για τους ελεύθερους χώρους του σχολείου και προέβλεψε πεζοδρομήσεις στις εισόδους τους.

1965 – 1976

  • Σχολικές μονάδες συμβατικής κατασκευής. Ως αρχιτέκτων μελετήτρια  και αργότερα ως Προϊσταμένη του Τμήματος Αρχιτεκτονικών Μελετών Συμβατικών Έργων, συμμετείχε στο ετήσιο πρόγραμμα σχεδιασμού σχολικών μονάδων του Υπουργείου Παιδείας για ολόκληρη την Ελλάδα και στην επίβλεψη των μελετών που είχαν ανατεθεί σε ιδιωτικά γραφεία.
  • Ως επικεφαλής μελετητικής ομάδας, εκπόνησε Τύπους Σχολικών Μονάδων για το 12τάξιο Δημοτικό και το 9τάξιο-12τάξιο Γυμνάσιο συνδέοντας τον σχεδιασμό των τύπων με τους στόχους της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης.
  • Σε φιλμ που δημιούργησε με την σκηνοθέτη Μ. Αρβανίτη της ΕΡΤ, παρουσίασε την επικίνδυνη  πρόσβαση των μαθητών σε σχολεία της Αθήνας, γεγονός που οδήγησε στην κατασκευή πεζοδρομήσεων στις εισόδους των σχολικών μονάδων.

1976 – 1981

  • Βιομηχανοποιημένη δόμηση σχολικών μονάδων. Το γραφείο προκατασκευής στο οποίο ήταν προϊσταμένη,  εκπόνησε το σύστημα  βιομηχανοποιημένης δόμησης του ΟΣΚ, με δομικά στοιχεία που κάλυπταν τις ποικίλες ανάγκες των σχολικών χώρων. Το σύστημα προκατασκευής, εγκεκριμένο από το Κεντρικό Εργαστήριο Δημοσίων Έργων, ήταν υψηλής αντισεισμικότητας, όπως απεδείχθη στους σεισμούς της Αθήνας, μειωμένου χρόνου και κόστους κατασκευής. Χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή μονάδων 6θέσεων έως 30θέσεων και συνέβαλε στην υλοποίηση του μεγάλου προγράμματος σχολικών κτιρίων στην Αττική που εξάλειψε τις διπλοβάρδιες στα σχολεία. Με ελαφρά ηχομονωτικά πετάσματα γινόταν ο διαχωρισμός των χώρων, παρέχοντας τη δυνατότητα αυξομείωσης τους ανάλογα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες.
  • Το «νέο» σχολικό κτίριο από ορατό σκυρόδεμα, εμφανή τούβλα, υαλότουβλα και χρωματικές συνθέσεις, διακριτό σε σχέση με τα κτίσματα του περιβάλλοντος, αποτέλεσε τοπόσημο για την κάθε περιοχή και κρίθηκε φιλικό από τους μαθητές και διδάσκοντες (βλέπε ‘Σύγχρονο Διδακτήριο΄, Τεχνικά Χρονικά, Ίρις Παναγιωτοπούλου).
  • Στη θητεία της (1977-1981) ως Διευθύντριας ‘Μελετών και Κατασκευών Βιομηχανοποιημένων Έργων’ (ΜΕΚΑΒΕ) μελετήθηκαν και κατασκευάστηκαν στην Αττική 74 σχολικές μονάδες και συνολικά με τις προσθήκες σε υφιστάμενα σχολεία, χτίστηκαν 1172 αίθουσες βιομηχανοποιημένης δόμησης καθώς και 4 σχολικές μονάδες με 64 αίθουσες στην επαρχία.
  • Μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1978 στη Θεσσαλονίκη και την κατάρρευση των νοικιασμένων σχολικών κτιρίων δημιουργήθηκε υπό τη διεύθυνση της, τοπικό παράρτημα ΜΕΚΑΒΕ για την επείγουσα στέγαση των μαθητών στην πόλη. Χτίστηκαν 160 αίθουσες με το βιομηχανοποιημένο σύστημα του ΟΣΚ σε οικόπεδα του Δημοσίου και τοποθετήθηκανσε ελεύθερες επιφάνειες της πόλης 360 αίθουσες ελαφράς  προκατασκευής (τύπων «Λυόμενα -Μεταφερόμενα»).
  • Με το σύστημα της ελαφράς προκατασκευής κατασκευάστηκαν άλλες 28 αίθουσες σε επείγοντα έργα στην Αθήνα.

1982 – 1986

  • Έρευνα και προδιαγραφές. Στο πλαίσιο ορισμού της ως Προϊσταμένης στη Διεύθυνση Συντονισμού Επιθεώρησης & Έρευνας Σχολικών Κτιρίων, εισηγήθηκε, σύμφωνα με το νόμο, την οργάνωσή της ως «επιτελικής Διεύθυνσης του έργου του ΟΣΚ», πρόταση που δεν υλοποιήθηκε. Την περίοδο αυτή ασχολήθηκε:
  1. με τη σύνταξη προδιαγραφών υλικών, σε συνεργασία με τον ΕΛΟΤ για την πρόληψη ατυχημάτων στους ανοιχτούς χώρους των σχολικών κτιρίων.

  2. με τον έλεγχο των μελετών και την έγκριση της κατασκευής των πρώτων βιοκλιματικών σχολείων, τα τρία σχολεία στα Χανιά του αρχιτέκτονα Γ. Καλλιγέρη , και το Γυμνάσιο Άνδρου του αρχιτέκτονα Α. Καπόν.

  3. συνεργάστηκε στην σύνταξη αρχιτεκτονικών μελετών των σχολών του ΤΕΙ Πειραιά στον Ελαιώνα με τις αρχιτεκτόνισσες Β. Νταλίπη και Η. Σταματοπούλου.

 

Παράλληλη απασχόληση σε εκπαιδευτικά θέματα

1973 – 1979

  • Συμμετείχε ως Σύμβουλος για θέματα εκπαίδευσης σε όλα τα στάδια των πολεοδομικών μελετών των νέων οικισμών Κομοτηνής, Ξάνθης, Σαππών, (εγκατάσταση μικτών πληθυσμών), Θήβας, Χαραυγής, Λαυρίου (προγράμματα ανασυγκρότησης μετά την αποβιομηχάνιση) της Εθνικής Κτηματικής ΑΕ.

1966 – 1977

  • Δίδαξε στη ΑΣΤΕΜ-ΚΑΤΕ σχέδιο, μαθήματα Αρχιτεκτονικής & Στοιχεία Οικοδομικής.

1986 – 1991

  • Διευθύντρια της Γ6 Τεχνικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών
  • Κατά τη θητεία της στο ΥΠΕΞ υλοποίησε το δύσκολο έργο της συγκέντρωσης των κεντρικών υπηρεσιών του ΥΠΕΞ σε κτίρια του δημοσίου που βρίσκονταν στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο, αναβάθμισε ιδιόκτητα κτίρια των ελληνικών αρχών μας στο εξωτερικό και εντόπισε άγνωστες δωρεές ακινήτων Ελλήνων της διασποράς , οι οποίες καταγράφηκαν στα δημόσια ακίνητα προς αξιοποίηση.
  • Έργα στα κτίρια του ΥΠΕΞ στην Αθήνα.

  • Μετά από μελέτη των κτιριολογικών αναγκών των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου , εισηγήθηκε στην ΚΕΔ και πέτυχε την συγκέντρωσή τους στα δημόσια κτίρια του Οικοδομικού Τετραγώνου Ζαλοκώστα, Κριεζώτου, Ακαδημίας, Βασ. Σοφίας σύμφωνα με το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας. Πράγματι διατέθηκαν στο ΥΠΕΞ ,τα δημόσια κτίρια επί της Ζαλοκώστα 1 & 3, τα οποία και επισκευάστηκαν για την στέγαση υπηρεσιών του Υπουργείου και σύγχρονης βιβλιοθήκης για τα ελληνοτουρκικά θέματα.

  • Επισκευάστηκαν παράλληλα τα υπάρχοντα δημόσια κτίρια Βασ. Σοφίας 5 &Ζαλοκώστα 2 και δημιουργήθηκε για την εσωτερική λειτουργία τους κόμβοι επικοινωνίας στο ισόγειο και τον 3ο όροφο. Υλοποιήθηκε η μελέτη της Διεύθυνσης για μερική πεζοδρόμηση της οδού Ζαλοκώστα στην οποία είχαν πρόσβαση τα κτίρια του δημοσίου και τοποθετήθηκε η προτομή του πρέσβη & ποιητή Γεώργιου Σεφέρη.
  • Διατηρήθηκαν σε λειτουργία δύο πτέρυγες του κτιρίου του ΜΤΣ επί της οδού Κριεζώτου και προωθήθηκε η απόκτηση του πρώην ξενοδοχείου “AΣΤΕΡΑΣ”.

Τα έργα των επισκευών έγιναν από την ΚΕΔ με κοινή επίβλεψη με την Τεχνική Διεύθυνση και ολοκληρώθηκαν έγκαιρα για την ανάληψη από την Ελλάδα της Προεδρίας της Ε.Ε. το β’ εξάμηνο του 1988.

 

Το διάστημα 1987-1991 συμμετείχε ως εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ στην ομάδα του ΥΠΕΧΩΔΕ, για την σύνταξη προδιαγραφών ΑΜΕΑ και ένταξή τους στον ΓΟΚ.

 

  • Έργο στα κτίρια των Ελληνικών Αρχών στο εξωτερικό

Ως προϊσταμένη της Τεχνικής Διεύθυνσης, συνέταξε μελέτες και κατασκευαστικές προδιαγραφές με βάση τις οποίες αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα των κτιρίων ελληνικής ιδιοκτησίας που στεγάζουν Αρχές μας στη Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Οττάβα, Βιέννη, Μαδρίτη, Σόφια, Βουδαπέστη, Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Πράγα, Βελιγράδι, Μεξικό, Βρυξέλλες, Σκόπια, Γενεύη, Κάϊρο, Αλεξάνδρεια κ.α.. Με σύνθετες διαδικασίες ειδικού χειρισμού εξασφαλίστηκε η ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου σε κτίρια στο Βουκουρέστι, Βερολίνο και Λονδίνο τα οποία και αξιοποιήθηκαν από τις αρχές μας, καθώς και σε οικόπεδο στην πρεσβευτική περιοχή της Άγκυρας, που είχε παραχωρηθεί το 1937 στο Ελληνικό Δημόσιο.

Προώθησε επίσης την αισθητική αναβάθμιση των εσωτερικών χώρων των Αρχών μας στο εξωτερικό με μουσειακά αντίγραφα από το ΤΑΠ και Ελλήνων καλλιτεχνών από την Εθνική Πινακοθήκη, που προέβαλαν τον ελληνικό πολιτισμό. Επίσης από την κινητή περιουσία της δωρεάς Βότση (χαλιά, πίνακες, έπιπλα), αναβαθμίστηκαν χώροι υποδοχής του Υπουργείου.

 

  • Καταγραφή και αξιοποίηση δωρεών Ελλήνων του εξωτερικού προς το ελληνικό κράτος.

Με την αναδίφηση σε ξεχασμένα αρχεία, συγκεντρώθηκαν πληροφορίες, σε συνεργασία με την Ηλέκτρα Δουβέα (Γ4 Δ/νση ΥΠΕΞ), για τις περιουσίες που είχαν παραχωρηθεί ως δωρεές από Έλληνες της διασποράς σε κρίσιμες πολιτικές στιγμές σε αρχές μας στο εξωτερικό, και οι οποίες δεν είχαν καταχωρηθεί ως δημόσια κτήματα. Αναζητήθηκαν και βρέθηκαν 75 τίτλοι σε διάφορες χώρες (κάποιοι εκ των οποίων περιλάμβαναν μεγάλο αριθμό ακινήτων, π.χ. Αίγυπτος) οι οποίοι και καταγράφηκαν μέσω ΚΕΔ στο Υπουργείο Οικονομικών. Ακολούθησαν οι πρώτες αξιοποιήσεις, όπως η στέγαση των υπηρεσιών μας στη Μαδρίτη με διεθνή διαγωνισμό με το σύστημα μελέτης- κατασκευής σε οικόπεδο του δημοσίου του 1936, καθώς και η στέγαση των υπηρεσιών της Μόνιμης Αντιπροσωπείας του ΟΗΕ και της κατοικίας του Γενικού Προξένου στη Γενεύη στο κτίριο της οικογενείας Φωτιάδη μετά από δικαστικούς αγώνες.

Επιπρόσθετα σχολάζουσες δωρεές χρησιμοποιήθηκαν μέσω διαδικασιών εκποίησης ή ανταλλαγών για την στέγαση υπηρεσιών των αρχών μας στο Εξωτερικό, όπως η εκποίηση της κληρονομιάς Αργυρόπουλου από την ΚΕΔ για την αγορά κτιρίου γραφείων της αντιπροσωπείας μας στις Βρυξέλλες.

 

1992 – 2001

  • Ειδική Σύμβουλος στα Υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, ΥΠΑΙ, ΥΠΠΟ, ΥΠΕΞ

Για την έγκαιρη εφαρμογή προγραμμάτων και δράσεων στο δημόσιο απαιτείται συνεργασία και συντονισμός υπηρεσιών, φορέων και υπουργείων, άρση αδιεξόδων άμεσες λύσεις από χρονίζοντα προβλήματα, και κατά περίπτωση και εξειδικευμένη συνδρομή Ο ρόλος του Ειδικού Συμβούλου κινείται προς την κατεύθυνση αυτή.

1993 – 1996

  • Υπουργείο Χωροταξίας Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων (ΥΠΕΧΩΔΕ)

Ασχολήθηκε με  την προστασία των παράκτιων ζωνών και τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος  σε εφαρμογή κοινοτικών πολιτικών κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα. Προώθησε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα καθώς και πρόγραμμα υπογειοποίησης των εναέριων δικτύων της  ΔΕΗ σε παραδοσιακούς οικισμούς.

Συνέβαλε στις μελέτες και την εφαρμογή πολεοδομικών παρεμβάσεων για την ανάδειξη ιστορικών μνημείων και την απαλλαγή του ιστού των παραδοσιακών οικισμών, από το κυκλοφοριακό φορτίο και την αισθητική ρύπανση.

Ενδεικτικά στο πλαίσιο αυτό, συμμετείχε στην προστασία του Μνημείου της Εκατονταπυλιανής με δίκτυο πεζοδρομήσεων και την ενοποίηση με το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Πάρο, στη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου του σπηλαίου του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο για τον εορτασμό των 1900 χρόνων από την Αποκάλυψη, στη διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας των Φηρών στη  Θήρα καθώς στην ανάδειξη του Μικρού Μοναστηριακού Συγκροτήματος Αγ. Γεωργίου Μάρπησσας Πάρου ως Μνημείου Ιστορικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

1996 – 1999

  • Υπουργείο Αιγαίου (ΥΠΑΙ)

Συντόνισε την καταγραφή σημαντικών στοιχείων των νησιών του Αιγαίου, ως αναγκαία βάση σχεδιασμού για την ανάδειξη της πολιτιστικής και της περιβαλλοντικής φυσιογνωμίας τους και την ένταξη έργων σε κοινοτικά προγράμματα. Συμμετείχε στο πρόγραμμα Ελλάδας-Κύπρου-Ιταλίας, για κοινές δράσεις διάσωσης ατόμων και προστασίας από τη  ρύπανση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Συμμετείχε στην κήρυξη 120 διατηρητέων κτιρίων στην οδό Ερμού στην πόλη της Μυτιλήνης, έργο το οποίο εντάχθηκε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα και υλοποιήθηκε από το Δήμο Μυτιλήνης..

Στη Χίο επέβλεψε την μελέτη αποτύπωσης και ανάδειξης των εκκλησιαστικών μνημείων του ιστορικού οικισμού Ανάβατος, την ένταξη σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα των εγχάρακτων όψεων των κτιρίων στο Πυργί, την κήρυξη ως διατηρητέου ιστορικού μνημείου της οικίας του Καπετάν Γιάννη Λιβανού, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του έφιππου ανδριάντα του Νικόλαου Πλαστήρα στο λιμάνι της Χίου.

Συμμετείχε στην οργάνωση του ελληνικού περιπτέρου EXPO 1998 με θέμα «Θάλασσες & Ωκεανοί» και στις εκδηλώσεις εορτασμού της ημέρας της Ελλάδας στην Λισαβώνα.

Οργάνωσε την Έκθεση «Ναυτικοί Χάρτες του Αιγαίου 1482-1800» από την συλλογή Μαργαρίτας Σαμούρκα και Χρήστου Ζαχαράκη στο Ζάππειο Μέγαρο καθώς και την πολλαπλή παρουσίαση της έκθεσης «Ναυτική Παράδοση στο Αιγαίο».

1999 – 2000

  • Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ)

Ασχολήθηκε με την καταγραφή και την χρήση 500 περίπου ακινήτων που είχε απαλλοτριώσει το ΥΠΠΟ στην Πλάκα, Κεραμεικό, Ακαδημία Πλάτωνα από την δεκαετία του 80 και μετά, μικρός μόνο αριθμός των οποίων χρησιμοποιείτο από υπηρεσίες του ΥΠΠΟ ή είχε παραχωρηθεί σε Ιδρύματα. Για τα μη χρησιμοποιούμενα ακίνητα πρότεινε λύσεις αξιοποίησης τους είτε από το ΤΑΠ (Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων) είτε για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών του ίδιου του Υπουργείου.

Συμμετείχε στην διαμόρφωση του ισογείου του ΦΙΞ και στη διοργάνωση της Έκθεσης ‘Γιάννης Τσαρούχης, Μεταξύ Ανατολής και Δύσης΄ που οδήγησε στην προσωρινή και μετά στη μόνιμη παραχώρηση του κτιρίου ιδιοκτησίας της Μετρό Α.Ε. , στο νεοσύστατο τότε Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ).

Συνεργάστηκε με την Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων στην επιλογή λύσεων για τη διαμόρφωση της πεζοδρόμησης της Διονυσίου Αρεοπαγίτου & Αποστόλου Παύλου.

Συνέβαλε στον συντονισμό και την επίλυση προβλημάτων για την χωροθέτηση Ολυμπιακών έργων στο Μητροπολιτικό συγκρότημα της Αθήνας.

Συμμετείχε στην οργάνωση των ποικίλων εορταστικών εκδηλώσεων για την είσοδο του νέου αιώνα το 2000 στην Ακρόπολη .

2000 – 2001

  • ΥΠΕΞ

Στην θητεία της στο ΥΠΕΞ συνεργάστηκε στην έκθεση για τον Μέγα Αλέξανδρο στην Τασκένδη και στην οργάνωση του εορτασμού των 20 χρόνων ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο Ζάππειο Μέγαρο.

 

Γ. 2. ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΈΡΓΑ

Ενδεικτικά αναφέρονται:

  • Περίπτερο ΦΙΛΚΕΡΑΜ RICHARDS στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (19640).

  • Κατοικίες Αιγίνης 17 στην Κηφισιά & Δεκελείας 17 στην Εκάλη.

  • Δύο εργοστάσια ΦΕΙΔΑΣ Α.Ε. στην Λαμπρινή και στους Θρακομακεδόνες.

  • Μελέτη Ζαφειρίου Πνευματικού Κέντρου Άστρους Κυνουρίας και Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου (κήρυξή της ως «Επίτιμος Δημότης»).

  • Πολυώροφο parking αυτοκινήτων του ΦΟΙΝΙΚΑ-ΕΤΕ στη Ναυάρχου Νικοδήμου στην Αθήνα.

  • Αναπαλαίωση Νεοκλασικού Κτιρίου επί της οδού Απόλλωνος & Αγίας Φιλοθέης στην Πλάκα.

 

Εσωτερική Αρχιτεκτονική Επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων:

  • SAOS II ως συνεργάτιδα του ναυπηγικού γραφείου Ι. Κουϊμάνης.

  • ADAMANTIOS KORAIS-HULL 10 ως συνεργάτιδα της Ναυτιλιακής εταιρείας Νικόλαος Τομάζος. Συνεργασία στην Γ’ φάση της μελέτης με το γραφείο: Α. Κωστίκας – Α.  Τζίβελος & Συνεργάτες. Σύνταξη προδιαγραφών χώρων ενδιαίτησης πληρώματος και οδηγών σε πλοίο R/R που κατασκεύαζε η εταιρεία στη Βενετία.

 

Δ. ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΕΕ ΣΕ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ (UIA)

  • Συμμετοχή στο Συνέδριο της (UIA) στην Μαδρίτη με θέμα: «Δημιουργικότητα και Τεχνολογία» (1975) ως μέλος τριμελούς εισηγητικής ομάδας Roncal (Ισπανία), Cohen(Μαρόκο), Παπαζώη (Ελλάδα), ενέταξαν το θέμα ‘Παιδεία και Εκπαιδευτικές Εγκαταστάσεις’ στο αντικείμενο του συνεδρίου.

  • Συμμετοχή στην 5η Διαβαλκανική Συνδιάσκεψη (UIA) με θέμα: «Στέγαση Πληθυσμών σε Περιπτώσεις Έκτακτης Ανάγκης» (πόλεμος, σεισμοί, προσφυγικό κ.λπ.), στη Λευκωσία (1976).

  • Οργάνωση και διεξαγωγή Σεμιναρίου (UIA) με θέμα: «Σύνθεση Εκπαιδευτικών και Κοινοτικών Εξυπηρετήσεων», στην Αθήνα (1976).

 

Ε. ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

  • «Παιδεία- Σχολικά Κτίρια» (το παιδαγωγικό σύστημα φορέας έμπνευσης της αρχιτεκτονικής σύνθεσης) Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία.

  • «Σύγχρονη Κατοικία» στη ΑΣΤΕΜ (Δημόσια Σχολή Υπομηχανικών Αθηνών).

  • «Φιλοσοφία της Αρχιτεκτονικής, η περίπτωση του Επιβατηγού/ Οχηματαγωγού Πλοίου». Συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας (ΕΛΙΝΤ) στη Ζάκυνθο.

  • «Η Προικοδότηση της Αθήνας ως Πρωτεύουσας του Νέου Ελληνικού Κράτους με Νεοκλασικά Κτίρια Παιδείας, Πολιτισμού & Υγείας από τους Έλληνες της Διασποράς» κτίριο Κωστής Παλαμάς Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

ΣΤ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  • Αντιπρόεδρος στο «Πηνελόπειο Ίδρυμα Βρεφονηπιακός Σταθμός».

  • Ενεργό μέλος του Ιδρύματος «Πάνος & Χρυσηίδα Βοήθεια στα Παιδιά».

  • Συγγραφή ιστορικών κειμένων για τη Μ. Ασία στο βιβλίο της Αριάδνης Ψύλλου «Ευτέρπη Ορθόδοξη Μητέρα του Απόδημου Ελληνισμού της Αφρικής», εκδόσεις Κυπρή.

  • Ξενάγηση του Συλλόγου Συνταξιούχων του ΟΣΚ στα μουσεία: Δελφών, Αρχαιολογικό & Βυζαντινό Αθηνών (θέση Αντιπροέδρου του συλλόγου).

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

  • Διπλωματική Εργασία «Περιφερειακή Ανάπτυξη Πελοποννήσου».

  • Σύμβουλος εκπαίδευσης στις πολεοδομικές μελέτες Κομοτηνή, Ξάνθη, Σάππες, Θήβα, Χαραυγή, Λαύριο της Εθνικής Κτηματικής Α.Ε.

 

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

  • Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών (ΑΟΟΑ) εκπόνηση τύπων κατοικίας & εμπορικού κέντρου Κάτω Ζώνης Παπάγου, μελέτη τύπου πολυκατοικίας.

  • Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) εκπόνηση ειδικών μελετών & τύπων Δημοτικού – Γυμνασίου συμβατικής κατασκευής /επίβλεψη μελετών ιδιωτικών γραφείων /εκπόνηση συστήματος & τύπων βιομηχανοποιημένης δόμησης /μελέτη ΤΕΙ Πειραιά/προδιαγραφές υλικών υπαίθριων χώρων με ΕΛΟΤ.

  • Γ6 Τεχνική Διεύθυνση Υπουργείου Εξωτερικών μελέτη στέγασης των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου σε κτίρια του δημοσίου στην Αθήνα, τεχνικές προδιαγραφές αποκατάστασής τους, μελέτη πεζοδρόμησης της οδού Ζαλοκώστα που συνδέει τα κτίρια του ΥΠΕΞ / μελέτες αποκατάστασης προβλημάτων & συντήρησης των κτιρίων που στεγάζουν τις Αρχές μας στο εξωτερικό / προδιαγραφές ΑΜΕΑ για την ένταξή τους στο ΓΟΚ μέλος της επιτροπής του ΥΠΕΧΩΔΕ

  • Αρχιτεκτονικές μελέτες ιδιωτικών έργων.

 

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

  • Δίδαξε τα μαθήματα της Αρχιτεκτονικής & Στοιχείων Οικοδομικής στη ΑΣΤΕΜ & ΚΑΤΕ του Υπουργείου Παιδείας.

 

ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΠΕΧΩΔΕ, ΑΙΓΑΙΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 

  • Συμμετοχή σε κοινές επιτροπές υπουργείων για συντονισμό ενεργειών υλοποίησης έργων & ένταξή τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

 

ΧΡΟΝΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΡΓΩΝ

1963-1965

  • Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών Α.Ο.Ο.Α., Αθήνα.

«Μελέτη του Εμπορικού Κέντρου Κάτω Ζώνης Παπάγου» τύποι μονοκατοικιών. Τύπος πολυκατοικίας (Αρχείο ΑΟΟΑ) επίβλεψη στην εφαρμογή της αρχιτεκτονικής μελέτης στην κατασκευή δύο πολυκατοικιών του στρατού στο Πάρκο Ελευθερίας που είχαν γίνει με αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

1965-1986

  • Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων Ο.Σ.Κ.

Στην αρχή ως έκτακτη υπάλληλος για να νομιμοποιηθεί αργότερα.

1965-1968

  • Εκπόνηση μελετών ετήσιου προγράμματος.

1968

Επίβλεψη μελετών που είχαν ανατεθεί σε ιδιωτικά αρχιτεκτονικά γραφεία με παράλληλη εκπόνηση μελετών του ετήσιου προγράμματος. Ως υπεύθυνη της ομάδας Β’ (με την υπ’ αριθμ. 10348/31-7-68 απόφαση του Προέδρου του Δ.Σ. του Ο.Σ.Κ.) επέβλεψε και εκπόνησε αρχικά τις παρακάτω μελέτες:

 

Α. Επίβλεψη Μελετών

  • Σχολικό Συγκρότημα Καλλιθέας

  • Γυμνάσιο Νέου Ψυχικού

  • Ηρακλείου Αττικής

  • Βοΐου Κοζάνης

  • Ελλασσόνος

  • Θηλέων Λουτρών Αιδηψού

  • Γυμνάσιο Μεθώνης Μεσσηνίας

  • Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης

  • Γυμνάσιο Παλαιού Ψυχικού

  • 10o Γυμνάσιο Θηλέων Αθηνών

  • 51ο  Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

 

Β. Εκπόνηση μελετών

  • Γυμνάσιο Άστρους Κυνουρίας

  • 2ο Δημοτικό Σχολείο Ζακύνθου

 

Εκπόνηση νέων μελετών και ειδικότερα προσαρμογή τύπων για την κατασκευή διδακτηρίων σε παραμεθόριες περιοχές για την εφαρμογή τους στο πρόγραμμα του 1968.

1968

Συμπλήρωση του αντικειμένου επίβλεψης μελετών ιδιωτικών αρχιτεκτονικών γραφείων της ομάδας Β των κάτωθι έργων:

  • 4ο & 10ο  Δημοτικό Σχολείο Νέων Λιοσίων (μελετητής Α. Κουτσογιάννης)

  • 25ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (μελετητές Αφοί Μιχαήλ)

  •  3ο, 5ο, 7ο Δημοτικά Σχολεία Νέας Σμύρνης (μελετητής Α. Τομπάζης)

  • Γυμνάσιο   Θηλέων Νίκαιας (μελετητής Ι. Γ. Ράνος)

  • Γυμνάσιο Χαλκίδας (μελετητής Α. Προβελέγγιος)

  • Συγκρότημα Ακροπόλεως (μελετητές Ι. Ράνος – Λ. Κόκκα)

1969

  • Συμμετοχή σε επιτροπή σύνταξης σχεδίου διακήρυξης αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προμελετών τύπων διδακτηρίων 6/θέσια, 12/θέσια Δημοτικά Σχολεία και 9/θέσια Γυμνάσια με επέκταση σε 12/θέσια με την αρχιτέκτονα Α. Μάντζαρη και τον Πολ. Μηχανικό Δ. Νέστωρα (υπηρεσιακό σημείωμα 17-9-69). Το έργο δεν υλοποιήθηκε και πραγματοποιήθηκε από τον ΟΣΚ.

1969-1971

  • Εκπόνηση τύπων μελετών Δημοτικών Σχολείων 6/θέσιου-12/θέσιου τύπου 2001-2002 & Γυμνασίων 6/θέσιου και 9/θέσιου που επεκτεινόταν σε 12/θέσιο τύπου ΑΒ-ΒΑ. (Αρχείο τύπων & αρχείο εφαρμογών των τύπων ΟΣΚ).

1971

  • Συμμετοχή   στην 9/μελή επιτροπή μελέτης (Υ.ΠΑΙ.Θ) (υπ’ αριθμ. 102689/7894) για τη σύνταξη κτιριολογικών προγραμμάτων και προδιαγραφών πολυώροφων Δημοτικών Σχολείων περιοχή Αθηνών & Πειραιώς από τις 5/8/71-14/8/71. Παραιτήθηκαν με τον Διευθυντή της Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σ. Δοξιάδη, το έργο κρίθηκε αντιπαιδαγωγικό και ακυρώθηκε.

1971-1975

  • Εκπόνηση ειδικών αρχιτεκτονικών μελετών & εφαρμογές τύπων στα ετήσια προγράμματα του ΟΣΚ.

Ενδεικτικά:

  • Γυμνάσιο Λαυρίου

  • Γυμνάσιο – Λύκειο Νέας Ερυθραίας

  • Γυμνάσιο – Λύκειο Καισαριανής

  • 4ο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου

  • Προσθήκη στο 1ο Γυμνάσιο Μοσχάτου

  • 3ο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ψυχικού

  • 3ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου

  • Γυμνάσιο Πολυχνίτου Λέσβου

  • Γυμνάσιο Αβδήρων Ξάνθη

  • Γυμνάσιο Φλώρινας

  • Γυμνάσιο Διδυμότειχου

1975

  • Συμμετοχή σε ομάδα εργασίας για την σύνταξη του νέου οργανογράμματος λειτουργίας του Ο.Σ.Κ.

1976-1977

  • Σχεδιασμός του συστήματος προκατασκευής του Ο.Σ.Κ., υπεύθυνη της ομάδας του γραφείου προκατασκευής («εύφημος μνεία» στους υπαλλήλους της ομάδας).

Εκπόνησε την πρώτη μελέτη σχολείου βιομηχανοποιημένης δόμησης που εφαρμόσθηκε στο 28ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών. Ακολούθησε η σύνταξη των κάτωθι μελετών:

  • 1ο Δημοτικό Σχολείο Ραφήνας 6θέσιο

  • 4ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου 12θέσιο

  • 1ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών

  • 62ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών 18θέσιο – 1/θέσιο νηπιαγωγείο & Γυμνάσιο Σεπολίων 30θεσιο

  • 16ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

  • 33ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά 6θέσιο

  • Γυμνάσιο Βάρης 12θέσιο

  • 28ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο του νέου οργανογράμματος στις 15-9-77 δημιουργήθηκε η Διεύθυνση Μελετών & Κατασκευών Βιομηχανοποιημένων Έργων (ΜΕΚΑΒΕ). Ορίστηκε προϊσταμένη της Διεύθυνσης ΜΕΚΑΒΕ (υπ’ αριθμ. 1134/5-10-77 απόφαση Προέδρου – Γενικού Διευθυντού & υπηρεσιακού συμβουλίου), και ενισχύθηκε η διεύθυνση με 4 αρχιτέκτονες, 9 πολιτικούς μηχ. και 3 μηχανολόγους. Σταδιακά η διεύθυνση απέκτησε 51 υπαλλήλους διαφόρων ειδικοτήτων από τους 339 που εργαζόντουσαν στον ΟΣΚ. Το σύστημα βιομηχανοποιημένης δόμησης εφαρμόστηκε στα παρακάτω σχολεία:

  • 12ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας 12θέσιο

  • ΙΗ’ Γυμνάσιο αρένων Αθηνών 30θέσιο

  • 5ο Δημοτικό Σχολείο Π. Φαλήρου 12θέσιο

  • 4ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας 12θέσιο & 1/θέσιο νηπιαγωγείο

  • 3ο Δημοτικό Σχολείο Γαλατσίου 12θέσιο & 1/θέσιο νηπιαγωγείο

  • 13ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου 18θέσιο

  • 7ο Δημοτικό Σχολείο Μεταμόρφωσης 6θέσιο

  • 5ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου 12θέσιο

  • 1ο Δημοτικό Σχολείο Περάματος 12θέσιο

  • Δημοτικό Σχολείο Αγ. Βαρβάρας Αιγάλεω 32θέσιο

  • 1ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης 6θέσιο & 1/θέσιο νηπιαγωγείο

  • Γυμνάσιο Λόφου Αξιωματικών 32θέσιο

  • 2ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων 6θέσιο & 1/θέσιο νηπιαγωγείο

  • 1ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας 6θέσιο & 1/θέσιο νηπιαγωγείο

  • 4ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου 23θέσιο

  • 5ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας 12θέσιο & 1/θέσιο νηπιαγωγείο

  • 10ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών 12θέσιο & 2/θέσιο νηπιαγωγείο & κατοικία φύλακα

  • 3ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω 16θέσιο

  • 12ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω 16θέσιο

  • 16ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω 16θέσιο

  • Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης 18θέσιο

  • 3ο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ηρακλείου 21θέσιο

  • ΙΣΤ Γυμνάσιο – Λύκειο Αθηνών 15θέσιο & 3θέσιο

  • 4ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου 6θέσιο

  • Γυμνάσιο Π. Φαλήρου & 3ο Δημοτικό Σχολείο 32θέσιο & 6θέσιο

  • 7ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου 12θέσιο

  • 17ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών 18θέσιο

  • 1ο Δημοτικό Σχολείο Λυκόβρυσης 10θέσιο & 1/θέσιο νηπιαγωγείο

  • 9ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου 16θέσιο & 1/θέσιο νηπιαγωγείο

  • 7ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης 12θέσιο & κατοικία φύλακα

  • Γ’ Γυμνάσιο αρένων Αθηνών 18θέσιο

  • 1ο-2ο-3ο Δημοτικό Σχολείο Καισαριανής 6θέσιο

  • Δημοτικό Σχολείο Μερκάτη 6θέσιο

  • Γυμνάσιο Λύκειο Βριλησσίων 24θέσιο

  • Γυμνάσιο Βούλας 10θέσιο

  • 2ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών 8θέσιο

  • 27ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου 17θέσιο & 1/θέσιο νηπιαγωγείο

  • 9ο Δημοτικό Σχολείο Ελευσίνας 12θέσιο

  • 39ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών 12θέσιο

  • 7ο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ηρακλείου 12θέσιο

  • 104ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών 13θέσιο

  • ΙΒ’ Γυμνάσιο Αθηνών 14θέσιο

  • 76ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών 18θέσιο & 1/θέσιο νηπιαγωγείο

  • 4ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας 12θέσιο

  • ΙΕ’ Γυμνάσιο Αθηνών 18θέσιο

  • Γυμνάσιο Παλλήνης 6θέσιο

  • 9ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών 12θέσιο & 1/θέσιο νηπιαγωγείο

  • 113ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών 12θέσιο & 2θέσιο νηπιαγωγείο

  • Γυμνάσιο Αγ. Ιωάννη Ρέντη 24θέσιο

  • Γυμνάσιο Πεύκης 12θέσιο

  • 5ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Δημητρίου 14θέσιο & 5θέσιο νηπιαγωγείο

  • 85ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών 16θέσιο

  • 3ο Δημοτικό Σχολείο Λιοσίων 18θέσιο

  • 16ο Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού 12θέσιο

  • 18ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου 12θέσιο

  • 2ο Δημοτικό Σχολείο Μοσχάτου 12θέσιο

  • 1ο Δημοτικό Σχολείο Γεροβουνίου Καματερού 10θέσιο

  • Δημοτικό Σχολείο Μελισσίων 2θέσιο

  • Γυμνάσιο θηλέων Νέας Ιωνίας 18θέσιο

  • Γυμνάσιο Λύκειο Νέας Χαλκηδόνας 18θέσιο

  • Γυμνάσιο Λύκειο Αρσούπολης 27θέσιο

  • Γυμνάσιο θηλέων Λειβαδιάς 30θέσιο

  • Γυμνάσιο αρρένων Ναυπλίου 18θέσιο

  • Γυμνάσιο θηλέων Λευκάδος 13θέσιο

  • Δημοτικό Σχολείο Περδικακίου 3θέσιο

Παράρτημα ΜΕΚΑΒΕ στην Θεσσαλονίκη

 

1978

  • Μετά τους σεισμούς της Περαχώρας η διεύθυνση ανέλαβε την κατασκευή είκοσι (20) σχολείων δωρεάς του ιδρύματος Ωνάση, και έναν μεγάλο αριθμό τοποθέτησης μονοθέσιων και διθέσιων σχολείων με συστήματα μεταφερόμενα που πρότειναν οι ανάδοχοι στους νομούς Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Αττικής, Βοιωτίας.

1981-1986

  • Ως υπεύθυνη της Διεύθυνσης Συντονισμού   Επιθεώρησης & Ερευνών του Ο.Σ.Κ., ζήτησε την οργάνωση της διεύθυνσης σύμφωνα με το ΝΔ 817, προκειμένου το έργο της να ανταποκριθεί στα νευραλγικά τμήματα του Συντονισμού και της Έρευνας στο ετήσιο έργο του ΟΣΚ (υπηρεσιακό της σημείωμα 3/11/1981). Η διεύθυνση δεν λειτούργησε.
  • Την περίοδο αυτή ασχολήθηκε με στην σύνταξη των προδιαγραφών καταλληλόλητας υλικών για υπαίθριους σχολικούς χώρους σε συνεργασία με τον ΕΛΟΤ και συμμετείχε στην τριμελή ομάδα εκπόνησης της αρχιτεκτονικής μελέτης των σχολών Ανωτέρας Εκπαίδευσης των ΤΕΙ Πειραιά στον Ελαιώνα.

1986-1991

  • Απόσπαση από τον Ο.Σ.Κ. στην Γ6 ως Διευθύντρια στην Τεχνική Διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) Αντικείμενο η στέγαση και συντήρηση των κτιρίων που στεγάζουν τις υπηρεσίες του υπουργείου στην Αθήνα και των δημοσίων κτιρίων που στεγάζουν τις Αρχές μας στο εξωτερικό. Το έργο της Τεχνικής Διεύθυνσης στην περίοδο αυτή είναι:
  • Αίτημα προς την ΚΕΔ για την παραχώρηση των δημοσίων κτιρίων για τη δωρεάν στέγαση των υπηρεσιών του ΥΠΕΞ στο οικοδομικό τετράγωνο Ζαλοκώστα, Κριεζώτου, Ακαδημίας, Βασ. Σοφίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας, παραχωρήθηκαν τα κτίρια Ζαλοκώστα 1 & 3.

  • Μελέτη εγκατάστασης των υπηρεσιών ανά κτίριο:

  • Ζαλοκώστα 1: Υπηρεσίες Απόδημου ελληνισμού, Γενικής Επιθεώρησης, Διοικητικών και Δικαστικών υποθέσεων υπηρεσίες που δέχονται κοινό.
  • Ζαλοκώστα 3: Στεγάστηκε η Εθιμοτυπία, η υπερσύγχρονη βιβλιοθήκη & αρχείο Ελλάδας – Τουρκίας.
  • Ακαδημίας 3: Στεγάστηκαν οι διευθύνσεις της Ε.Ε. (πτέρυγα ιδιοκτησίας ΜτΣ). Τα Γραφεία Τύπου (πτέρυγα ιδιοκτησίας ΜτΣ).
  • Βασ. Σοφίας 5 & Ζαλοκώστα 2: Γραφείο Υπουργού και οι υπηρεσίες του.
  • Ακαδημίας 1: Στεγάστηκαν οι κεντρικές διευθύνσεις όλου του υπουργείου & Τηλέτυπα.
  • Επίβλεψη του αντικειμένου των επισκευών των τεσσάρων κτιρίων του δημοσίου Βασ. Σοφίας 5, Ζαλοκώστα1, 2, 3 καθώς και της διαμόρφωσης κόμβων εσωτερικής κυκλοφορίας μεταξύ των κτιρίων Βασ. Σοφίας 5 & Ζαλοκώστα 2 στο επίπεδο του ισογείου και του τρίτου ορόφου, η εργολαβία υλοποιήθηκε από την ΚΕΔ.

  • Μελέτη διαμόρφωσης και φύτευσης των πεζοδρομίων Ακαδημίας – Βασ. Σοφίας και της μερικής πεζοδρόμησης της οδού Ζαλοκώστα με νέα δίκτυα υποδομής που θα εξυπηρετούσαν αποκλειστικά τα τέσσερα κτίρια του ΥΠΕΞ και η εργολαβία υλοποιήθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Στην πεζοδρόμηση του τμήματος αυτού εντάχθηκε η προτομή του Γεώργιου Σεφέρη που ήταν πρέσβης και ποιητής κάτοχος του βραβείου Νόμπελ το 1963.

  • Διάθεση της κινητής περιουσίας (έπιπλα, χαλιά και πίνακες) του κληροδοτήματος Βότση, για τον εξοπλισμό των αιθουσών του κτιρίου Βασ. Σοφίας 5 και των κρίσιμων διευθύνσεων της Ε.Ε.

  • Σύνταξη μελετών και κατασκευαστικών προδιαγραφών αποκατάστασης των κτιρίων ελληνικής ιδιοκτησίας για Πρεσβείες, Προξενεία και Πρεσβευτικές κατοικίες (Νέας Υόρκης, Οττάβας, Βιέννης, Μαδρίτης, Σόφιας, Βουδαπέστης, Κωνσταντινούπολης, Σμύρνης, Πράγας, Βελιγραδίου, Μεξικού, Βρυξελλών, Σκοπίων, Γενεύης, Καΐρου, Αλεξάνδρειας).

  • Έργα ειδικού χειρισμού (Βουκουρεστίου, Λονδίνου, Άγκυρας, Βερολίνου).

  • Εισήγηση της διεύθυνσης για τον εσωτερικό διάκοσμο των αρχών μας στο εξωτερικό με έργα Ελλήνων καλλιτεχνών από το ΤΑΠ και την Εθνική Πινακοθήκη. Υλοποιήθηκε η πρόταση μετά από κοινή απόφαση ΥΠΕΞ & ΥΠΠΟ για αγορά έργων με έκπτωση 35%.

1987-1991

Ως αντιπρόσωπος του ΥΠΕΞ εργάστηκε στην ομάδα του ΥΠΕΧΩΔΕ για άτομα με ειδικές ανάγκες στην μετάφραση ξένων προδιαγραφών και στη συμμετοχή σύνταξης των άρθρων που εντάχθηκαν στον ΓΟΚ.

  • Καταγραφή και αξιοποίηση ιδιωτικών περιουσιών που είχαν διατεθεί στις κατά τόπους αρχές μας στο εξωτερικό
  • Εντοπίστηκαν (σε συνεργασία με την Γ4 Δ/νση) 75 τίτλοι σε διάφορες χώρες με μεγάλο αριθμό ακινήτων και καταγράφηκαν από ΚΕΔ στο υπουργείο Οικονομικών.

 

  • Αξιοποιήσεις:
  • Η στέγαση των υπηρεσιών μας στη Μαδρίτη, με διεθνή διαγωνισμό με το σύστημα μελέτης- κατασκευής σε οικόπεδο του δημοσίου του 1936. Η προκήρυξη έγινε από την Ελληνική Πρεσβεία της Μαδρίτης με την υποστήριξη της Γ6 Διεύθυνσης του ΥΠΕΞ & της ΚΕΔ.

  • Η στέγαση των υπηρεσιών της Μόνιμης Αντιπροσωπείας και της κατοικίας του Γενικού Προξένου στη Γενεύη, σε κτίριο της οικογενείας Φωτιάδη.

  • Εισήγηση για την ανταλλαγή δύο μικρών οικοπέδων σε διαφορετικές θέσεις που είχε αγοράσει το Ελληνικό Δημόσιο στη νέα πρεσβευτική περιοχή του Ριάντ με οικόπεδο μεγαλύτερης επιφάνειας δίπλα στην Αμερικάνικη Πρεσβεία, με χρηματοδότηση της οικογένειας Λάτση. Το έργο υλοποιήθηκε.

  • Συμμετοχή στην Επιτροπή της ΚΕΔ για την επιλογή αγοράς κτιρίου γραφείων της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, με πόρους από την κληρονομιά Αργυρόπουλου.

1967-1977

  • Εκπαιδευτικό Έργο

Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικού σχεδίου και Στοιχείων Οικοδομικής στο τμήμα ΑΣΤΕΜ, εν συνεχεία καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής και Στοιχεία Οικοδομικής στα ΚΑΤΕ.

1994-1995

ΥΠΕΧΩΔΕ

  • Προστασία των παράκτιων ζωνών και τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος σε εφαρμογή κοινοτικών πολιτικών κυρίως στη νησιώτικης Ελλάδα.

  • Προώθηση προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα και προγράμματος υπογειοποίησης των εναέριων δικτύων της ΔΕΗ σε παραδοσιακούς οικισμούς.

  • Συμμετοχή στη μελέτη ανάδειξης του μνημείου της Εκατονταπυλιανής με τη διαμόρφωση πεζοδρόμησης από το λιμάνι στην πλατεία έως το Αρχαιολογικό μουσείο και ένταξη του Νεοκλασικού σχολείου που λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος και ανάδειξη του μνημείου Πεσόντων στην Πάρο.

  • Συμμετοχή στη μελέτη διαμόρφωσης της κεντρικής πλατείας Φηρών στην Θήρα.

1996-1999

  • Συμμετοχή στη μελέτη και επίβλεψη στις εργασίες πρόσβασης και διαμόρφωσης του υπαίθριου χώρου εισόδου στο σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη στην Πάτμο.

  • Συμμετοχή στη μελέτη και επίβλεψη της αποκατάστασης του μικρού μοναστηριακού συγκροτήματος Αγίου Γεωργίου Μάρπησσας.

ΥΠΑΙ

  • Συντονισμός καταγραφής σημαντικών στοιχείων των νησιών του Αιγαίου ως αναγκαίας βάσης σχεδιασμού για την προστασία της πολιτιστικής και της περιβαλλοντικής φυσιογνωμίας τους και την ένταξη έργων σε κοινοτικά προγράμματα και συμβολή στη σύνταξη ειδικού προγράμματος για την οικολογική αξιοποίηση των πολύ μικρών νησιών του Αιγαίου.

  • Συμμετοχή στην κήρυξη 120 σπιτιών της οδού Ερμού στη Μυτιλήνη ως διατηρητέα και ένταξη της αποκατάστασής τους σε πρόγραμμα της Ε.Ε. για ιστορικά κτίρια.Το έργο υλοποιήθηκε από τον Δήμο.

  • Οργάνωση της έκθεσης «Ναυτική παράδοση στο Αιγαίο Ταρσανάδες και Σκαριά», στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και σε 35 προορισμούς (συνεργασία με Άννα Πρωτολάτη).

  • Οργάνωση της έκθεσης «Αιγαίο αρχιπέλαγος και Κύπρος» από τις συλλογές πρέσβη Χρήστου Ζαχαράκη και Μαργαρίτας Σαμούρκα, στο Ζάππειο Μέγαρο.

  • Συμμετοχή στην οργάνωση του ελληνικού περιπτέρου EXPO 1998 και στις εκδηλώσεις εορτασμού της «Ημέρας της Ελλάδας» στην Λισαβώνα.

  • Ένταξη του έργου «Διατήρηση και αποκατάσταση των κτιριακών όψεων στο Πυργί Χίου» στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα σε συνεργασία με τον μηχανολόγο Κ. Στεργίου. Το έργο υλοποιήθηκε από τα μέλη της βιβλιοθήκης Κοραή.

  • Επίβλεψη της μελέτης αποκατάστασης των εκκλησιαστικών μνημείων «Αναβάτου Χίου».

  • Συμμετοχή στο πρόγραμμα ασφάλειας και ρύπανσης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου Ελλάδας-Κύπρου-Ιταλίας, συνεργασία με τον μηχανολόγο Κ. Στεργίου.

  • Συμμετοχή στη μελέτη έργου μεταφοράς αρχαίων από το δασύλλιο της Εκατονταπυλιανής στο Μουσείο της Πάρου, καθαρισμός του πάρκου και τοποθέτηση δικτύου πυρόσβεσης για την ασφάλεια του μνημείου της Εκατονταπυλιανής.

  • Επίλυση προβλημάτων πρόσβασης και γρασιών στο υπό κατασκευή Γεωλογικό Μουσείο στο Σίγρι της Λέσβου.

  • Συμμετοχή στην αποκατάσταση της στέγασης του διατηρητέου κτιρίου επί των οδών Ξενοφώντος και Φιλελλήνων, (κτίσμα του Ιδρύματος Γεωργίου Σούτσου) σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών.

  • Εισήγηση για την κήρυξη ως ιστορικού κτιρίου το σπίτι του καπετάν Γιάννη Λιβανού στη Χίο (σήμερα ξενοδοχείο Κύμα) ως στρατηγείο της επανάστασης του 1922.

  • Μέλος της επιτροπής ανέγερσης έφιππου ανδριάντα Νικολάου Πλαστήρα στο λιμάνι της Χίου.

1999-2000

ΥΠΠΟ

  • Καταγραφή των ακινήτων που είχε απαλλοτριώσει το ΥΠΠΟ στην Πλάκα, Κεραμεικό, Ακαδημία Πλάτωνα την δεκαετία ου 1980 και πρότεινε λύσεις αξιοποίησής τους από το ΤΑΠ ή για κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Υπουργείου.

  • Εκπρόσωπος του υπουργείου στην εταιρεία ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων, συνεργασία με την Α’ & Γ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων.

  • Συμμετοχή στην επιτροπή διαμόρφωσης του ισογείου του ΦΙΞ και οργάνωση της έκθεσης του Γιάννη Τσαρούχη από «Ανατολή σε Δύση».

  • Συμβολή  στο συντονισμό και την επίλυση προβλημάτων στην χωροθέτηση Ολυμπιακών έργων στο Μητροπολιτικό συγκρότημα της Αθήνας.

  • Συμμετοχή στην οργάνωση των ποικίλων εορταστικών εκδηλώσεων για την είσοδο του νέου αιώνα το 2000 στην Ακρόπολη.

2000-2001

ΥΠΕΞ

  • Έκθεση Αρχαιολογικών Ευρημάτων Ελληνιστικής Εποχής στην Τασκένδη.

  • Οργάνωση του εορτασμού των 20 χρόνων για   την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε.

 

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ

1964

  • Περίπτερο ΦΙΛΚΕΡΑΜ RICHARDS Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.

1969

  • Δύο Κατοικίες στην Κηφισιά Αιγίνης 17 Κηφισιά & Δεκελείας 17 Εκάλη.

  • Πολυώροφο πάρκινγκ αυτοκινήτων στην Ναυάρχου Νικοδήμου Πλάκα σε συνεργασία με τον πολιτικό μηχανικό Γιάννη Τσοπανάκη.

  • Εργοστάσιο Φειδάς Α.Ε. – Λαμπρινή & Θρακομακεδόνες.

1998-2010

  • Μελέτη, επίβλεψη και επισκευή διατηρητέου νεοκλασικού κτιρίου Απόλλωνος 28 & Αγίας Φιλοθέης 7.

 

ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

Λόγω της εξειδίκευσής της στην τυποποίηση και προκατασκευή κτιρίων ασχολήθηκε με αρχιτεκτονικές μελέτες σε επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία:

  • SAOS ΙΙ  (σε συνεργασία με το γραφείο του Ναυπηγού Γιάννη Κουϊμάνη).

  • ADAMANDIOSKORAIS ή HUL 10 (για την εταιρεία Νικόλαος Τομάζος και το γραφείο του Ναυπηγού Χρήστου Σιμόπουλου) – (Η Γ’ φάση του έργου υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο Α. Κωστίκας – Α. Τζίβελος).

  • Σύνταξη ειδικών προδιαγραφών για την διαβίωση και παραμονή των οδηγών μεταφοράς οχημάτων σε πλοίο R/R που κατασκεύαζε η εταιρεία Τομάζος στη Βενετία.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΡΓΩΝ