ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981      |      ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΚΟΡΝΗΛΙΑ ΤΡΑΚΟΣΟΠΟΥΛΟΥ - ΤΖΗΜΟΥ
ΔΡΑΜΑ 1951 -
Α.Μ. ΤΕΕ    25872

ΣΠΟΥΔΕΣ

Απόφοιτος Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ρώμης "La Sapienza" 1975

Διεθνές Κέντρο Σπουδών για τη Μελέτη και Αναστήλωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ICCROM) 1976

Μεταπτυχιακό  Δίπλωμα εξειδίκευσης στη Μελέτη και Αναστήλωση Μνημείων, της  Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ρώμης "La Sapienza" 1976 - 1978

Master  Science in Architecture (MSc in Arch) Bartlett School of Architecture  and Planning,του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL) 1988 - 1989

Διδάκτωρ Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ 2006

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

ΥΠΠΟA - 4η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας 1979 - 2011

Εντεταλμένη διδάσκουσα (ΠΔ. 407) στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΔΠΘ 2012 - 2018

Θεσσαλονίκη - Έπαυλη Μοδιάνο. Λαογραφικό - Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης (ΛΕΜΜ-Θ). Αποκατάσταση -ΥΠΠΟ- 4η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων (ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 1994 - 1999).

H Κορνηλία Τρακοσοπούλου-Τζήμου γεννήθηκε στη Δράμα.

Φοίτησε στην Αρχιτεκτονική Σχολή La Sapienza του Πανεπιστημίου Ρώμης και στο Διεθνές Κέντρο Συντήρησης Μνημείων ICCROM-UNESCO (International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property) στη Ρώμη, με εξειδίκευση στον τομέα Architectural Conservation.

Παρακολούθησε το διετές Μεταπτυχιακό του ίδιου Πανεπιστημίου –Scuola di Perfezionamento per lo Studio e il Restauro dei Monumenti– και της απονεμήθηκε ο τίτλος Diploma di Specializzazione (Δίπλωμα εξειδίκευσης στη Μελέτη και Αναστήλωση Μνημείων).

Παρακολούθησε, επίσης, το Μεταπτυχιακό της Bartlett School of Architecture and Planning του Πανεπιστημίου Λονδίνου (UCL) με εξειδίκευση στον τομέα Advanced Architectural Studies, όπου φοίτησε με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), και της απονεμήθηκε ο τίτλος Master οf Science in Architecture.

 

Το 2006 αναγορεύτηκε διδάκτωρ μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) / Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών / Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού. Το θέμα της διατριβής ήταν: Ο Εκσυγχρονισμός της Βορειοελλαδικής Αρχιτεκτονικής και Πόλης στη διάρκεια του 19ου  αιώνα και στις αρχές του 20ού.

 

Διορίστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την πρόσληψη 20 αρχιτεκτόνων, τον Σεπτέμβριο του 1979. Από τον Οκτώβριο του 1996 έως τον Δεκέμβριο του 2007 υπηρέτησε ως αναπληρώτρια Προϊσταμένη στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων (έδρα: Θεσσαλονίκη και αρμοδιότητα στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης) και από τον Ιανουάριο του 2008 έως τον Νοέμβριο του 2011 ως Προϊσταμένη της ίδιας Εφορείας. Μετά την αποχώρησή της από το Δημόσιο (λόγω ένταξης σε καθεστώς αναγκαστικής εφεδρείας), της απονεμήθηκε ο τίτλος της Προϊσταμένης της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων – Κεντρικής Μακεδονίας «επί τιμή».

 

Από τον Οκτώβριο του 2012 έως τον Ιανουάριο του 2018 υπηρέτησε στην εκπαίδευση, ως διδάσκουσα στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει εκτεταμένο επιστημονικό και τεχνικό έργο σε εμβληματικά νεότερα μνημεία, όπως το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η βίλα Αχμέτ Καπαντζή και το Εργαστήριο της Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων (Ισλαχανέ) στη Θεσσαλονίκη, το Κονάκι του Μουζαφέρ μπέη στην Ξάνθη, κ.ά.

 

Ήταν μέλος σε Κεντρικά και Περιφερειακά Συμβούλια του ΥΠΠΟΑ, Επιτροπές, Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς και Ερευνητικά Προγράμματα. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις και ομιλίες σε Επιστημονικά Συνέδρια και έχει δημοσιεύσει 50 και πλέον επιστημονικές μελέτες και άρθρα σχετικά με νεότερα και οθωμανικά μνημεία σε συλλογικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων, περιοδικά, κ.ά. Είναι συγγραφέας του βιβλίου: Η Αρχιτεκτονική του Konrad Jacob Josef Von Vilas (1866-1929) στη Δράμα και την ευρύτερη περιοχή της (Δράμα 2001-02).

 

 

 

*Το υλικό της ανάρτησης έχει παραχωρηθεί στο Αρχείο από την ίδια τη βιογραφούμενη -την οποία και ευχαριστούμε πολύ- την ΄Ανοιξη του 2021. Ακόμα  η ίδια η βιογραφούμενη είχε την τελική θεώρηση των κειμένων της ανάρτησης. 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η Κορνηλία Τρακοσοπούλου γεννήθηκε στη Δράμα. Πήρε το απολυτήριο του Γυμνασίου το 1969  από το Γυμνάσιο Θηλέων Δράμας. Κατοικεί στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Γ. Βαφοπούλου 28. Είναι παντρεμένη με τον Ανδρέα Τζήμο,  ψυχίατρο, και έχουν δύο παιδιά.

 

Την αρχιτεκτονική την επέλεξε αφού πρώτα είχε αποκλείσει άλλες σπουδές. Το σημαντικό είναι ότι είχε δασκάλους οι οποίοι την ενθάρρυναν να ακολουθήσει τον συγκεκριμένο δρόμο και ότι η οικογένειά της την στήριξε πάρα πολύ. Όχι επειδή υπήρχε κάποιος στην οικογένεια που είχε ασχοληθεί με την αρχιτεκτονική. Ο πατέρας της ήταν υπάλληλος στην Αγροτική Τράπεζα.  Από παιδί ήταν περίεργη για κάθε τι νέο και εντυπωσιαζόταν, κάθε χρόνο που ταξίδευε στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη, με τα θαυμάσια εκείνα ιστορικά κτίρια. Όπως και να’ χει, όταν είσαι 18 χρονών και αποφασίζεις να κάνεις κάτι, ποτέ δεν ξέρεις ποια θα είναι η συνέχεια αυτών των επιλογών σου. Στη Ρώμη, όπου φοίτησε στην Αρχιτεκτονική Σχολή (1970-1975), ξεκίνησε η αγάπη της για την αρχιτεκτονική και σύντομα –στο δεύτερο έτος των σπουδών– το ενδιαφέρον της για την ιστορία της αρχιτεκτονικής και τις αποκαταστάσεις των κτιρίων. Θεωρεί ότι οι εξαίρετοι καθηγητές της στη Σχολή, όπως ο Arnaldo Bruschi, ο Bruno Zevi, και αργότερα –στο μεταπτυχιακό– o Guglielmo De Angelis dOssat συνέβαλαν ουσιαστικά σ΄ αυτό.

 

Φοίτησε στην Αρχιτεκτονική Σχολή La Sapienza του Πανεπιστημίου Ρώμης και στο Διεθνές Κέντρο Συντήρησης Μνημείων ICCROM-UNESCO (International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property) επίσης στη Ρώμη, με εξειδίκευση στον τομέα “Architectural Conservation”. Παρακολούθησε το διετές Μεταπτυχιακό του ίδιου Πανεπιστημίου –Scuola di Perfezionamento per lo Studio e il Restauro dei Monumenti– και της  απονεμήθηκε ο τίτλος Diploma di Specializzazione (Δίπλωμα εξειδίκευσης στη Μελέτη και Αναστήλωση Μνημείων). Παρακολούθησε, επίσης, το Μεταπτυχιακό της Bartlett School of Architecture and Planning του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL) με εξειδίκευση στον τομέα Advanced Architectural Studies, όπου φοίτησε με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), και της απονεμήθηκε ο τίτλος Master οf Science in Architecture.

 

Διορίστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την πρόσληψη 20 αρχιτεκτόνων, τον Σεπτέμβριο του 1979. Από τον Οκτώβριο του 1996 έως τον Δεκέμβριο του 2007 υπηρέτησε ως αναπληρώτρια Προϊσταμένη στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων (έδρα: Θεσσαλονίκη και αρμοδιότητα στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης ) και από τον Ιανουάριο του 2008 έως τον Νοέμβριο του 2011 ως Προϊσταμένη της ίδιας Εφορείας. Μετά την αποχώρησή της από το Δημόσιο (λόγω ένταξης σε καθεστώς εφεδρείας), της απονεμήθηκε ο τίτλος της Προϊσταμένης της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων – Κεντρικής Μακεδονίας «επί τιμή».

 

Από τον Οκτώβριο του 2012 έως τον Ιανουάριο του 2018 υπηρέτησε στην εκπαίδευση, ως διδάσκουσα στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.  Έχει εκτεταμένο επιστημονικό και τεχνικό έργο σε εμβληματικά νεότερα μνημεία, όπως το Λαογραφικό  και Εθνολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η βίλα Αχμέτ Καπαντζή και το Εργαστήριο της Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων (Ισλαχανέ) στη Θεσσαλονίκη, το Κονάκι του Μουζαφέρ μπέη στην Ξάνθη, κ.ά.

 

Ήταν μέλος σε Κεντρικά και Περιφερειακά Συμβούλια του ΥΠΠΟΑ, Επιτροπές, Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς και Ερευνητικά Προγράμματα. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις και ομιλίες σε Επιστημονικά Συνέδρια και έχει δημοσιεύσει 50 και πλέον επιστημονικές μελέτες και άρθρα σχετικά με νεότερα και οθωμανικά μνημεία σε συλλογικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων, περιοδικά, κ.ά. Είναι συγγραφέας του βιβλίου: Η Αρχιτεκτονική του Konrad Jacob Josef Von Vilas (1866-1929) στη Δράμα και την ευρύτερη περιοχή της (Δράμα 2001-02).

 

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

Αγγλικά (πολύ καλά), Ιταλικά (άριστα) και Γαλλικά (καλά).

 

ΣΠΟΥΔΕΣ

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

Αποφοίτησε με βαθμό 110/110, που αντιστοιχεί στην ελληνική βαθμολογική κλίμακα 5-10 στο βαθμό 9,14 και στον αξιολογικό χαρακτηρισμό άριστα (βεβαίωση ΔΟΑΤΑΠ). Το 1978, μετά από εξετάσεις (οχτάωρα) στο Ε.Μ.Π., έλαβε άδεια άσκησης επαγγέλματος αρχιτέκτονα μηχανικού. Είναι εγγεγραμμένη στο ΤΕΕ με αύξοντα αριθμό 25872.

 

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

Το 1976 και για ένα εξάμηνο (Ιαν-Ιούνιος 1976) φοίτησε στο Διεθνές Κέντρο Σπουδών για τη Μελέτη και Αναστήλωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ICCROM, International Center for the Study of the Preservation and the Restoration of Cultural Property) που ιδρύθηκε από την UNESCO, με εξειδίκευση στον τομέα Architectural Conservation. Αντικείμενο της πτυχιακής της εργασίας ήταν η αποτύπωση και μελέτη της Καθολικής εκκλησίας S.Maria in Monticelli.

 

Το 1976-1978 παρακολούθησε το διετές Μεταπτυχιακό Τμήμα–Scuola di Perfezionamento per lo Studio ed il Restauro dei Monumenti–του Πανεπιστημίου Ρώμης La Sapienza και της απονεμήθηκε o τίτλος Diploma di Specializzazione (Δίπλωμα εξειδίκευσης στη Μελέτη και Αναστήλωση Μνημείων),το οποίο αναγνωρίστηκε από το Δ.Ι.Κ.Α.Τ.Σ.Α. το 1980. Το θέμα της μεταπτυχιακής εργασίας της, ήταν «Η αποκατάσταση της εβραϊκής συνοικίας ‘Μπαρμπούτα’ στη Βέροια», με επιβλέποντα καθηγητή τον Δρ. αρχιτέκτονα  Guglielmo De Angelis d’ Ossat, και σε συνεργασία με τον Γεώργιο Λάββα καθηγητή της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ.

Η μελέτη αυτή χρησιμοποιήθηκε, το 1977, από το Υπουργείο Πολιτισμού για το χαρακτηρισμό της εβραϊκής συνοικίας ως «ιστορικού τόπου», σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1469/50 «Περί προστασίας ειδικής κατηγορίας οικοδομημάτων και έργων τέχνης μεταγενεστέρων του 1830», και αργότερα, το 1995, για την αποκατάσταση επιλεγμένων κτιρίων στην ίδια συνοικία. Εκτός από την αρχιτεκτονική αποτύπωση, την ιστορική τεκμηρίωση και τον σχεδιασμό για την αποκατάσταση της εν λόγω συνοικίας (σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Χ. Ζαρκάδα), η μελέτη ολοκληρώθηκε με προτάσεις για την επανάχρηση-αποκατάσταση δύο αξιόλογων κτιρίων: της εβραϊκής συναγωγής και του αρχοντικού Μπέκα (σήμερα είναι δημοτική ιδιοκτησία και στεγάζει το Αρχείο του καθηγητή Ν. Μουτσόπουλου).

Η παραπάνω εργασία διακρίθηκε μεταξύ των καλύτερων κατά το ακαδημαϊκό έτος 1978 και επιλέχτηκε για να δημοσιευτεί από το Πανεπιστήμιο Ρώμης (πρβλ. “Il ghetto ebraiko di Verria Studio storico e proposte di restauro”, Istituto di Storia dell’ Architettura, Quadernidi Restauro, serie 24, fascicoli 149/150, 1977/1978, σ.149/160, εκδ. Πανεπιστήμιο Ρώμης).

Επίσης, προτάθηκε από τον Γεώργιο Λάββα, καθηγητή του ΑΠΘ, για να δημοσιευτεί και στην Ελλάδα ως άριστη σπουδαστική εργασία στα Αρχιτεκτονικά Θέματα (πρβλ. Συντήρηση και αναβίωση της εβραϊκής συνοικίας στη Βέροια, Αρχιτεκτονικά Θέματα, 13/1979, σ. 80-83.

 

Το 1987 συμμετείχε επιτυχώς στις εξετάσεις του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ)-Πρόγραμμα Εξωτερικού και φοίτησε:

  • Στην Bartlett School of Architecture and Planning του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (University of London – University College London, Faculty of Science) με εξειδίκευση στον τομέα Advanced Architectural Studies, και της απονεμήθηκε o τίτλος MSc in Architecture,  o οποίος αναγνωρίστηκε από το Δ.Ι.Κ.Α.Τ.Σ.Α. το 1997. Το θέμα της μεταπτυχιακής της εργασίας, ήταν: “Monuments & Urban Fabric. A study of the relationship between monuments & urban fabric in respect to urban conservation(1988-1989),

  • Στο Πανεπιστήμιο του York, όπου παρακολούθησε τα εργαστήρια και τα σεμινάρια στον τομέα Architectural Conservation (1990).

 

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ

Το 2001 έγινε δεκτή για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στον τομέα Ι «Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού» στο ΕΜΠ. Την επίβλεψη της διδακτορικής της εργασίας είχε ο καθηγητής του ΕΜΠ, Νικόλαος Χολέβας. Θέμα της Διατριβής ήταν Ο Εκσυγχρονισμός της Βορειοελλαδικής Αρχιτεκτονικής και Πόλης στη διάρκεια του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου.

Κατά τη διάρκεια εκπόνησής της, μελέτησε, μεταξύ άλλων, τα Ιστορικά Αρχεία του Foreign Office του Λονδίνου, και τα αρχεία της Βρετανικής Βιβλιοθήκης του Λονδίνου (Εφημερίδων, κλπ). Στο σημαντικό υλικό που εντοπίστηκε κατά την έρευνα, συμπεριλαμβάνονται ιστορικά στοιχεία για τον εκσυγχρονισμό των βορειοελλαδικών πόλεων (πολεοδομία, αρχιτεκτονική) καθώς και χάρτες, σχέδια, εκθέσεις των Άγγλων προξένων, τα οποία ήταν, σε μεγάλο βαθμό, αδημοσίευτα.

Η διδακτορική διατριβή υποστηρίχθηκε το Δεκέμβριο του 2005 και στις 15/02/2006 αναγορεύτηκε διδάκτωρ αρχιτέκτων μηχανικός του ΕΜΠ.

 

 

 

Α. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ & ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΤΟΠΩΝ

Οι εργασίες αρχιτεκτονικού περιεχομένου αφορούν μελέτες αποτύπωσης, προστασίας – συντήρησης, αποκατάστασης διατηρητέων κτιρίων και ανάδειξης ιστορικών τόπων.

Ο ικανός αριθμός εργασιών που ανατέθηκαν από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ έχει παρουσιαστεί σε ποικίλα σεμινάρια του ΤΕΕ, σε συνέδρια και δημοσιευτεί σε πρακτικά συνεδρίων και περιοδικά.

 

Συνοπτικά το περιεχόμενο επιλεγμένων εργασιών έχει ως εξής:

 

  • Μελέτη αποκατάστασης & αναδιαρρύθμιση του διατηρητέου κτιρίου του Υποκαταστήματος Θεσσαλονίκης της Τράπεζας της Ελλάδος (σε συνεργασία με Γ.Γκόρτσιο και  Ε. Ξένο)

 

  • Τροποποιητική μελέτη για την αποκατάσταση-επανάχρηση του αρχοντικού (κονάκι) του Μουζαφέρ βέη, ιδιοκτησίας Δήμου Ξάνθης, στην Ξάνθη. Η μελέτη αποκατάστασης και επανάχρησης του κτιρίου ως Παιδικό Μουσείο και Ιστορικό Αρχείο, υποβλήθηκε στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων ΚΜ, το 2003. Μετά από επιτόπια και συγκριτική βιβλιογραφική έρευνα, η μελέτη συμπληρώθηκε -τροποποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό, με σκοπό να ελαχιστοποιηθούν οι προτεινόμενες επεμβάσεις και να αναδειχτούν τα αξιόλογα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία του μνημείου που αποκαλύφτηκαν στη διάρκεια της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργήθηκε (ανοίγματα όψεων και εσωτερικών χώρων, δάπεδα, διάκοσμος, κ.ά.) και των εργασιών αποκατάστασης που ακολούθησαν. (Βλ. συνημ. Παράρτημα με σχέδια και εικόνες)

 

  • Μελέτη αποκατάστασης – επανάχρησης του διατηρητέου κτιρίου επί της οδού Αναγεννήσεως, ιδιοκτησίας Δήμου Θεσσαλονίκης, στη Θεσσαλονίκη. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ανέθεσε την μελέτη αποκατάστασης του κτιρίου σε ιδιωτικό γραφείο μελετητών, το1996. Η μελέτη υποβλήθηκε στην Εφορεία καισυμπληρώθηκε – αναμορφώθηκε εν μέρει ύστερα από διερευνητικές εργασίες και τεκμηρίωση της υπάρχουσας κατάστασης. Οι εργασίες, που έχουν ολοκληρωθεί, ενίσχυσαν και αποκατέστησαν τον φέροντα οργανισμό του, ενώ ανέδειξαν τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία με σεβασμό στον αρχικό χαρακτήρα του κτίσματος.

 

  • Μελέτη αποκατάστασης της έπαυλης Α. Καπαντζή στη Θεσσαλονίκη και επανάχρησή της ως έδρα του Οργανισμού για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης-Θεσσαλονίκη ’97 (ΟΠΠΕΘ ΄97). Η αρχιτεκτονική μελέτη για την αποκατάσταση του κτιρίου, έργο του Ιταλού αρχιτέκτονα P. Arrigoni, εκπονήθηκε σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα του ΟΠΠΕ-Θ ’97 Δημήτρη Μουσουρίδη. Το ύφος του κτιρίου υποστηρίχθηκε παντοιοτρόπως: οι οροφογραφίες αποκαταστάθηκαν με τρόπο σχολαστικό, οι εξωτερικές όψεις αποκαταστάθηκαν, ύστερα από προσεκτική διερεύνηση των στοιχείων που είχαν αλλοιωθεί ή πλήρως καταστραφεί (αποκατάσταση φραγμένων ή «διευρυμένων» ανοιγμάτων και λιθόκτιστης βάσης του κτιρίου, ανακατασκευή εξώστη ανατολικής όψης και του αντίστοιχου μαρμάρινου κλιμακοστασίου, κ.ά.). (Βλ. συνημ. Παράρτημα με σχέδια και εικόνες)

 

  • Μελέτη αποκατάστασης και εξυγίανση της Έπαυλης Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη. Προσαρμογή ενός νεότερου μνημείου στη σύγχρονη χρήση του ως μουσείο. Πλήρης αποτύπωση και εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης – επανάχρησης του κτιρίου όπου στεγάζεται το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας- Θράκης. Το έργο της αποκατάστασης εντάχθηκε στο Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας1994-1999) και υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού -4η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων. (Βλ.συνημ.Παράρτημα με σχέδια και εικόνες)

 

  • Μελέτη τεκμηρίωσης και πρόταση για την ανάδειξη και προστασία των κτιρίων του συγκροτήματος του Ελληνικού Ινστιτούτου Καπνού στη Δράμα. Καταγραφή, τεκμηρίωση των κτιρίων του συγκροτήματος (κτίριο διοίκησης, καπναποθήκες, θερμοκήπιο, ξηραντήρια, εργατικές κατοικίες κ.ά.) που βρίσκεται σε χαρακτηριστική θέση στο ανατολικό άκρο της πόλης της Δράμας και πρόταση για την ανάδειξη και προστασία τους. Τα κτίρια που αποτελούν αξιόλογα δείγματα της μοντέρνας εκδοχής στην αρχιτεκτονική του Μεσοπολέμου, σχεδιάστηκαν από τον αρχιτέκτονα Λέανδρο Ζωίδη (γ.1900), απόφοιτο της Technische Hochschule του Βερολίνου.

 

  • Μελέτη για την αποκατάσταση του εργαστηρίου της Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων (Ισλαχανέ) στη Θεσσαλονίκη. Η αρχιτεκτονική μελέτη βασίστηκε στην προσεκτική έρευνα, στην τεκμηρίωση και αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και των οικοδομικών φάσεων. Είχεστόχο την αποκατάσταση και ανάδειξη τηςαρχικής τυπολογίας και μορφολογίας του κτιρίου που είχαν αλλοιωθεί από πλήθος καταστροφικών επεμβάσεων. Τον Ιούνιο του 2011 το έργο της αποκατάστασης- επανάχρησης εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ-ΚΜ2007-2013. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2011 και έχουν ολοκληρωθεί. (Βλ. συνημ. Παράρτημα με σχέδια και εικόνες)

 

Β.  ΑΛΛΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΩΣ ΜΕΛΕΤΗΤΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

  • Μελέτη ανέγερσης διώροφης εξοχικής κατοικίας στον ιστορικό οικισμό της Αθύτου ν. Χαλκιδικής (σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Λίζα Τικταπανίδου). Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός σύγχρονου κτιρίου σε έναν παραθαλάσσιο οικισμό που έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός και ιστορικός τόπος, προϋπόθετε αφενός την αναγνώριση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών γνωρισμάτων του τόπου και αφετέρου την καταγραφή και την αντιμετώπιση σύγχρονων απαιτήσεων. Η εξωτερική μορφή της κατοικίας επιχειρείται με λιτότητα και αυστηρότητα που στηρίζεται στις ορθές αναλογίες, την ορθή χρήση και τον συσχετισμό των υλικών. (Βλ. συνημ. Παράρτημα με σχέδια και εικόνες)

 

  • Μελέτη – επίβλεψη μερικής αποκατάστασης διατηρητέου μεγάρου Τζήμου στη Δράμα.  (Βλ. συνημ. Παράρτημα με σχέδια και εικόνες)

 

Α. ΒΙΒΛΙΑ

  • Κ. Tρακοσοπούλου–Τζήμου, Η αρχιτεκτονική του Konrad J.J. von Vilas (1866-1929), στη Δράμα και την ευρύτερη περιοχή της. Δράμα: έκδοση Δήμου Δράμας και TΕΕ – Αν. Μακεδονίας, 2002-2004. (Βλ. συνημ. Παράρτημα με σχέδια και εικόνες)

  • Κ. Tρακοσοπούλου–Τζήμου, Ο Εκσυγχρονισμός της Βορειοελλαδικής Αρχιτεκτονικής και Πόλης στη διάρκεια του 19ου  αιώνα και στις αρχές του 20ου. Διδακτορική διατριβή Αθήνα: ΕΜΠ, 2005 (αδημοσίευτη). (Βλ. συνημ. Παράρτημα με σχέδια και εικόνες)

 

Β. ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΤΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ

  • K. Trakossopoulou (X. Zarkada). Il ghetto ebraiko di Verria. Studio storico e proposte di restauro. Istituto di Storia dell’ Architettura, Quaderni di Restauro, serie 24, fascicoli 149/150, 1977/1978, p. 149/160.

 

  • K. Trakosopoulou-Tzimou. The Drama watermills and roller mills: historical and architectural documentation (19th-20th c.). In Greek Mills. From the Middle Byzantine Period to the 20th century. The International Molinological Society, vol.2 (2019), p. 262-274.

 

  • Κ.Trakosopoulou-Tzimou. The care of monuments in modern Thessaloniki. Perceptions and practices. In D. Keridis and J.B.Kiesling (eds.). Thessaloniki. A city in transition, 1912-2012. Routledge Studies in Modern European History, 2020, p. 352-374.

 

ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΑ

  • K. Tρακοσοπούλου (με Χ. Ζαρκάδα). Συντήρηση και αναβίωση της εβραϊκής συνοικίας στη Βέροια. Αρχιτεκτονικά Θέματα, 13/1979, σ. 80-83.

 

  • Κ. Τρακοσοπούλου (με Ε. Καμπούρη, Ε. Μαυρουδή). Τα Νεώτερα Μνημεία της Θεσσαλονίκης.  Αρχαιολογία, 7/1983, σ. 72-83.

 

  • Κ. Τρακοσοπούλου-Τζήμου. Στερεωτικές εργασίες σε διατηρητέα κτίρια στην Άνω πόλη της Θεσσαλονίκης. Ένα παράδειγμα: το κτίριο στην οδό Κλειούς 19. Τεχνική περιοδική έκδοση ΥΠ.ΠΟ. Αναστήλωση – Συντήρηση – Προστασία Μνημείων και Συνόλων, 1984, τ. Α’, σ. 329-340.

 

  • Κ. Τρακοσοπούλου -Τζήμου. Μελέτη – παρουσίαση 37 θεμάτων στο συλλογικό έργο της 4ης Ε.Ν.Μ. με θέμα: Νεότερα Μνημεία της Θεσσαλονίκης. Θεσσαλονίκη: έκδ. ΥΠΠΟ-Υ.Β.Ε, 1985-1986.

 

  • Κ. Τρακοσοπούλου-Τζήμου (με Μ. Καμπούρη). Η Ζωγραφική Διακόσμηση σε κτίρια της Θεσσαλονίκης μετά το 1912. Στο Η Θεσσαλονίκη μετά το 1912, Θεσσαλονίκη 1986, σ. 636-670.

 

  • Κ. Τρακοσοπούλου-Τζήμου. Προστασία βιομηχανικών κτισμάτων στην περιοχή των πηγών Αγ. Βαρβάρας Δράμας. Ύλη και Κτίριο, Θεσσαλονίκη 1991.

 

  • Κ.Τρακοσοπούλου-Τζήμου. Αποκατάσταση – επανάχρηση του κτιρίου της Michelin στο Λονδίνο. ‘Υλη και Κτίριο,Θεσσαλονίκη 1991.

 

  • Κ.Τρακοσοπούλου-Τζήμου (με Α. Γερόλυμπου, Ν.Καλογήρου, Β.Χαστάογλου). Λαδάδικα Θεσσαλονίκης. Αναγνώριση της φυσιογνωμίας και προοπτικές διατήρησης ενός ιστορικού τόπου. Στο Επιστημονική Επετηρίδα Θεσσαλονίκη, τ. Γ’, Θεσσαλονίκη: έκδ. Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης του Δήμου Θεσσαλονίκης, 1992.

 

  • Κ. Τρακοσοπούλου-Τζήμου. Κτίριο Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης: Θεσσαλονίκη 1997. Στον Κατάλογο της έκθεσης Αποκατάσταση και αναβίωση ιστορικών κτιρίων και πόλεων από τον 18οέως τον 20οαιώνα στα Βαλκάνια. Θεσσαλονίκη: Εκδ. ΤΕΕ, 1999, σ. 114 – 115.

 

  • Κ. Τρακοσοπούλου –Τζήμου. Νερόμυλοι της περιοχής των πηγών Δράμας. Προτάσεις ανάδειξης και αξιοποίησης, Το νερό πηγή ζωής και καθαρμού. Αθήνα:  ΥΠΠΟ – Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, 1999, σ. 285-295.

 

  • Κ. Τρακοσοπούλου-Τζήμου. Αποκατάσταση της ‘Επαυλης Α. Καπαντζή στη Θεσσαλονίκη και επανάχρησή της ως έδρα του Οργανισμού για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Θεσσαλονίκη ’97. Στο Μ. Νομικός (επιμ.) Αποκατάσταση – Επανάχρηση Μνημείων και Ιστορικών κτιρίων στη Βόρεια Ελλάδα. Θεσσαλονίκη 2001, β’ τόμος, σ 118-139.

 

  • Κ. Τρακοσοπούλου-Τζήμου. Αποκατάσταση και εξυγίανση της ‘Επαυλης Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη. Προσαρμογή ενός νεότερου μνημείου στη σύγχρονη χρήση του ως μουσείο. Στο Μ. Νομικός (επιμ.). Αποκατάσταση – Επανάχρηση Μνημείων και Ιστορικών κτιρίων στη Βόρεια Ελλάδα. Θεσσαλονίκη 2001, β’ τόμος, σ. 140 -161.

 

  • K. Tρακοσοπούλου-Τζήμου (με Δ. Μουσουρίδη). Αποκατάσταση της έπαυλης Αχμέτ Καπαντζή για τη στέγαση του Οργανισμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Θεσσαλονίκη 1997». Στο Ν. Καλογήρου (επιμ.), Σύγχρονη Ελληνική Αρχιτεκτονική. Διατηρητέα Κτίρια: Αποκατάσταση – Επανάχρηση Κτιρίων. Θεσσαλονίκη 2003, σ. 188-195.

 

  • Κ. Τρακοσοπούλου -Τζήμου. Μελέτη – παρουσίαση 12 θεμάτων.  Στο συλλογικό έργο της Ε.Ν.Μ-ΚΜ.: Αποσπάσματα από το έργο της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Κ-Μ. Θεσσαλονίκη: έκδ. ΥΠΠΟ-ΕΝΜ-ΚΜ, 2000-2006 (τρεις τόμοι).

 

  • Κ.Τρακοσοπούλου-Τζήμου, Η Θεσσαλονίκη στους Οθωμανικούς χρόνους (19ος – αρχές 20ού). Στο  Η Οθωμανική Αρχιτεκτονική στην Ελλάδα, Αθήνα: ΥΠΠΟ/Δ/νση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, 2008, σ.119-221.

 

  • Κ.Τρακοσοπούλου-Τζήμου, Η επανάχρηση των βιομηχανικών κτιρίων. Αρχές και μεθοδολογία επέμβασης για την αξιοποίηση των καπναποθηκών στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Στο συνέδριο Το τέλος των γιγάντων (Βόλος, 22-25 Νοεμβρίου 2007), Βόλος 2010, σ. 287-300 (ηλεκτρονική έκδοση). https://www.academia.edu/9048290

 

  • K.Τρακοσοπούλου-Τζήμου, Το εργαστήριο της Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων (Ισλαχανέ) στη Θεσσαλονίκη. Ιστορική τεκμηρίωση και μελέτη για την αποκατάσταση ενός νεότερου μνημείου. Στο Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, Κατερίνα Τζαναβάρη (επιμ.). Το Αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, 26/2012, Θεσσαλονίκη: ΥΠΠΟΑ/ΑΠΘ, 2017, σ. 405-418.

 

  • K.Τρακοσοπούλου-Τζήμου, Αθανάσιος Κάζης. Δράμα. Εικόνες και μνήμες της παλιάς πόλης. Στο Δίοδος 8(2015), σ.  4-14.

 

  • K.Τρακοσοπούλου-Τζήμου. Η μέριμνα για τα μνημεία στη νεότερη Θεσσαλονίκη: Αντιλήψεις και πρακτικές (19ος-20ός αι.).  Στο Δ. Καιρίδης (επιμ.) Θεσσαλονίκη 1912-2012. Μια πόλη σε μετάβαση. Θεσσαλονίκη: Εκδ. Επίκεντρον,  2015, σ. 502-529.

 

  • K.Τρακοσοπούλου-Τζήμου. Τα εβραϊκά κοινοτικά ιδρύματα της Δράμας. Η Ισραηλιτική Σχολή: το 2ο δημοτικό σχολείο που αγαπήσαμε. Δίοδος, 10 /2016, σ. 65-78.

 

  • K.Τρακοσοπούλου-Τζήμου. Αρχιτεκτονική του μοντέρνου κινήματος: Ζητήματα προστασίας, διατήρησης και αποκατάστασης. Στο Ανδρέας Γιακουμακάτος (επιμ.), Ελληνική Αρχιτεκτονική στον 20ό και 21οαιώνα. Πρακτικά ομότιτλου Συνεδρίου, Αθήνα: Εκδ. Gutenberg, 2016, σ. 254-265.

 

  • K.Τρακοσοπούλου-Τζήμου. Η βιομηχανική κληρονομιά της Θάσου: Το διατηρητέο μεταλλευτικό συγκρότημα Speidel στα Λιμενάρια. Στο Κ. Χιόνης (επιμ.). Θασιακά, τ. 18ος, 2017, σ. 539-567. https://www.academia.edu/35267545

 

  • K.Τρακοσοπούλου-Τζήμου, Τόποι, Χώροι και Αρχιτεκτονική των πιο εμβληματικών κινηματογράφων της Δράμας: ΜΕΓΑΣ, ΑΤΤΙΚΟΝ, ΟΡΦΕΥΣ (1920-1979). Δίοδος, 12 /2017, σ. 67-91.

 

  • K.Τρακοσοπούλου-Τζήμου. Το Κονάκι του Μαχμούτ βέη στη Δράμα. Ένα σημαντικό παράδειγμα αστικού πύργου, ένα σύμβολο εξουσίας που χάθηκε. Δίοδος, 15/2018, σ. 20-38.

 

  • K.Τρακοσοπούλου-Τζήμου. Το Eλληνικό Ινστιτούτο Καπνού στη Δράμα. Αρχή και τέλος μιας εποχής. Σύγχρονοι προβληματισμοί και προοπτικές αποκατάστασης – αξιοποίησης. Δίοδος 18 /2020, σ. 4-25.

 

  • K.Τρακοσοπούλου-Τζήμου (με Ε. Τικταπανίδου). Η ιστορική Βίλα Φραντζή (Εξάρχου) στη Δράμα. Μια υποβαθμισμένη αστική βίλα και οι ανολοκλήρωτες προσπάθειες για την αποκατάστασή της. Δίοδος 19/2021, σ.4-20.

 

Γ. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

  • Διερεύνηση του τρόπου ανάπλασης αστικών ιστορικών τόπων. Η περίπτωση των Λαδάδικων Θεσσαλονίκης. Υπουργείο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΠΡΟΠΕ), 1990, σε συνεργασία με Α. Γερολύμπου, Ν. Καλογήρου και Β. Χαστάογλου.

 

Δ. ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΑΡΘΡΩΝ ΣΕ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ – ΗΜΕΡΙΔΩΝ (ΜΕ ΚΡΙΤΕΣ)

  • Κ. Τρακοσοπούλου-Τζήμου. Το αρχοντικό του Αλλατίνι στο Φραγκομαχαλά. Η εξέλιξη του αστικού χώρου και ο αρχιτεκτονικός τύπος. Στα Πρακτικά Πανελληνίου Συνεδρίου: Νεοκλασική Πόλη και Αρχιτεκτονική. Θεσσαλονίκη: Α.Π.Θ. Σπουδαστήριο Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής, 1983, σ. 161-171.

 

  • Κ. Τρακοσοπούλου-Τζήμου. Δράμα. Από την Οθωμανική στην Νεοελληνική πόλη. Εξέλιξη της μορφολογίας του χώρου και αρχιτεκτονική. Στα Πρακτικά Α’ Επιστημονικής Συνάντησης: Η Δράμα και η Περιοχή της, τ. 1, Δήμος Δράμας 1994.

 

  • Κ. Τρακοσοπούλου-Τζήμου. Konrad von Vilas (1866-1929). Διείσδυση και αφομοίωση της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής στη Δράμα και την ευρύτερη περιοχή της (Καβάλα, Θάσος, Χωριστή, Δοξάτο, Ροδολείβος, Πρώτη).  Στα Πρακτικά Β’ Επιστημονικής Συνάντησης: Η Δράμα και η περιοχή της, τ. 2, Δήμος Δράμας 1998, σ. 811-83.

 

  • Κ. Τρακοσοπούλου-Τζήμου (με Ζ. Σκαμπάλη). Οι υδρόμυλοι της Αγ. Βαρβάρας Δράμας. Τόπος για ένα Μουσείο Υδροκίνησης. Στα Πρακτικά Β’ Επιστημονικής Συνάντησης Δράμας: Η Δράμα και η Περιοχή της. Ιστορία και Πολιτισμός, τ. 2, Δράμα 1998, σ. 361-370.

 

  • Κ. Τρακοσοπούλου-Τζήμου (με Σ. Γεωργιάδου). Αποκατάσταση – εξυγίανση έπαυλης Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη. Στα Πρακτικά 1ου Εθνικού Συνεδρίου: Ήπιες επεμβάσεις και προστασία ιστορικών κατασκευών. Θεσσαλονίκη: Eκδ. 4η ΕΝΜ-ΤΕΕ/τμ. Κεντρικής Μακεδονίας, 2001, σ. 655-667.

 

  • Κ. Τρακοσοπούλου-Τζήμου. Αρχές της βιομηχανίας στη Δράμα (1875-1930). Στα Πρακτικά Γ΄ Επιστημονικής Συνάντησης: Η Δράμα και η Περιοχή της. Ιστορία και Πολιτισμός. Δήμος Δράμας 2002, σ. 341 – 372.

 

  • K. Tρακοσοπούλου-Τζήμου (με Ν. Χατζητρύφωνα). Οι καπναποθήκες στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Αναγνώριση, κατάσταση διατήρησης, τεχνικές αποκατάστασης-ενίσχυσης. Στα Πρακτικά 2ουΕθνικού Συνεδρίου: Ήπιες επεμβάσεις για την προστασία ιστορικών κατασκευών. Θεσσαλονίκη: Εκδ.  ΕΝΜ-ΚΜ-ΤΕΕ/τμ. Κεντρικής Μακεδονίας, 2004, τ. 2, σ. 128-141.

 

  • K. Tρακοσοπούλου-Τζήμου. Το συγκρότημα του Ελληνικού Ινστιτούτου Καπνού στη Δράμα και ο αρχιτέκτων Λέανδρος Ζωίδης. Στα Πρακτικά Δ΄ Επιστημονικής Συνάντησης: Η Δράμα και η Περιοχή της. Ιστορία και Πολιτισμός. Δήμος Δράμας 2006, σ. 251-279.

 

  • Κ. Τρακοσοπούλου-Τζήμου. Το συγκρότημα του Ελληνικού Ινστιτούτου Καπνού στη Δράμα: 1931-1960. Επιστημονικό πρόγραμμα και κτιριακές εγκαταστάσεις. Στα Πρακτικά Ε΄ Επιστημονικής Συνάντησης: Η Δράμα και η Περιοχή της. Ιστορία και Πολιτισμός. Δήμος Δράμας 2006, σ. 1415-1450.

 

  • K.Tρακοσοπούλου-Τζήμου. Η προκαταρκτική έρευνα (καταγραφή, αποτύπωση, τεκμηρίωση, διάκοσμος) ως βασικό εργαλείο στην εκπόνηση των μελετών και την εκτέλεση των εργασιών αποκατάστασης σε νεότερα μνημεία. Παραδείγματα από την Ξάνθη. Στα Πρακτικά Α’ Συνεδρίου Ιστορικών Κατασκευών. Ξάνθη 26-29 Νοεμβρίου 2007 (ηλεκτρονική έκδοση).

 

  • K. Tρακοσοπούλου-Τζήμου. Αρχιτεκτονική του μοντέρνου κινήματος στη Θεσσαλονίκη: αποκατάσταση ή ‘εκσυγχρονισμός’; Στα Πρακτικά 3ου Εθνικού Συνεδρίου: Ήπιες επεμβάσεις και προστασία ιστορικών κατασκευών. Θεσσαλονίκη: εκδ. ΕΝΜ-ΚΜ -ΤΕΕ/τμ. ΚΜ, 2009, σ.602-610

 

  • K. Tρακοσοπούλου-Τζήμου. Μεθοδολογική προσέγγιση για την αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων του 19ου αιώνα. Το «κονάκι» του Μουζαφέρ βέη στην Ξάνθη. Στα Πρακτικά 3ου Εθνικού Συνεδρίου: Ήπιες επεμβάσεις και προστασία ιστορικών κατασκευών. Θεσσαλονίκη: Eκδ. ΕΝΜ-ΚΜ-ΤΕΕ/τμ. ΚΜ, 2009, σ.261-268.

 

  • K. Tρακοσοπούλου-Τζήμου (με Ν. Γκόρτσιο, Α. Ξένο). Αποκατάσταση και αναδιαρρύθμιση του διατηρητέου κτιρίου του Υποκαταστήματος Θεσσαλονίκης της Τράπεζας Ελλάδος. Στα Πρακτικά 3ου Εθνικού Συνεδρίου: Ήπιες επεμβάσεις και προστασία ιστορικών κατασκευών. Θεσσαλονίκη: Εκδ. ΕΝΜ-ΚΜ-ΤΕΕ/τμ. ΚΜ, 2009, σ.290-296.

 

  • K. Tρακοσοπούλου-Τζήμου (με Κ. Μπλέτσα, Σ. Χριστοφορίδου). Το έργο της αποκατάστασης – επανάχρησης του διατηρητέου κτιρίου της οδού Αναγεννήσεως στη Θεσσαλονίκη. Στα Πρακτικά 3ου Εθνικού Συνεδρίου: Ήπιες επεμβάσεις και προστασία ιστορικών κατασκευών. Θεσσαλονίκη: Εκδ. ΕΝΜ-ΚΜ-ΤΕΕ/τμ. ΚΜ, 2009, σ.280-288.

 

  • Κ. Τρακοσοπούλου-Τζήμου. Η ‘’ξεχασμένη’’ οθωμανική κληρονομιά: το μικρό τέμενος κοντά στη σκάλα («Ισκελέ Τζαμί») στη Θεσσαλονίκη. Στα Πρακτικά Επιστημονικής Ημερίδας: Ιστορικά Ισλαμικά Τεμένη. Τεκμηρίωση-Προστασία-Ανάδειξη-Καινοτόμες προσεγγίσεις, Θεσσαλονίκη 2014, σ.57-68.

 

  • K.Τρακοσοπούλου-Τζήμου. Το χρονικό της μελέτης και της ανέγερσης του Ελληνικού Ινστιτούτου Καπνού στη Δράμα (1929-1937). Στα Πρακτικά 2ουΕθνικού Συνεδρίου: Ιστορία Δομικών Κατασκευών. Ξάνθη 5-7 Δεκεμβρίου 2014 (ηλεκτρονική έκδοση),http://infoidk.arch.duth.gr/ .

 

  • K.Τρακοσοπούλου-Τζήμου, Το Πολυτεχνείο του Μιδχάτ πασά (Ισλαχανέ) στη Θεσσαλονίκη: οθωμανική οικοδομική δραστηριότητα και μετασχηματισμοί του αστικού χώρου στα τέλη του 19ου αιώνα. Στα Πρακτικά 2ου Εθνικού Συνεδρίου: Ιστορία Δομικών Κατασκευών, Ξάνθη 5-7 Δεκεμβρίου 2014.(ηλεκτρονική έκδοση) http://infoidk.arch.duth.gr/ .

  • K.Τρακοσοπούλου-Τζήμου. H πόλη της Καβάλας κατά τον 19ο αιώνα: Όψεις της οργάνωσης και λειτουργίας ενός περίκλειστου οικιστικού συνόλου (intra-extramuros). Στο συνέδριο τοπικής ιστορίας: Η Καβάλα από το 1835 έως το 1918: Από τη σύσταση του ελληνικού προξενικού πρακτορείου στην Καβάλα έως τη λήξη της β’ βουλγαρικής κατοχής της πόλης. Καβάλα, 24-26 Νοεμβρίου 2017 (πρακτικά υπό έκδοση).

 

  • K.Τρακοσοπούλου-Τζήμου. Εικονογραφία της Δράμας πριν και μετά το 1913: έργα και αρχιτεκτονική μιας πόλης σε μετάβαση. Στα Πρακτικά Ζ΄ Επιστημονικής Συνάντησης: Η Δράμα και η Περιοχή της. Ιστορία και Πολιτισμός. Δήμος Δράμας 2017, σ. 409-433.

 

Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ, ΗΜΕΡΙΔΕΣ (ΧΩΡΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΑ).

  • Κ. Τρακοσοπούλου-Τζήμου. Συμβολή στη μελέτη των κολλήγικων της Χαλκιδικής. Στο Πανελλήνιο συνέδριο Ιστορία και Αρχαιολογία της Χαλκιδικής. Πολύγυρος, Δεκ. 1984.

 

  • Κ.Τρακοσοπούλου-Τζήμου. Aspects of Art Nouveau Architecture in Thessaloniki.  Στην Ευρωπαϊκή συνάντηση με θέμα το ART-NOUVEAU/JUGENDSTIL. Joint European Cultural Study on the Problems of preserving and restoring the Cultural Heritage of Immovable Objects. European Expert Meeting Frankfurt/Darmstadt/Heiligkreuztal, Γερμανική Επιτροπή της UNESCO, 1-5 Σεπτεμβρίου, 1986.

 

  • Κ. Τρακοσοπούλου-Τζήμου (με A. Γερολύμπου, Ν. Καλογήρου, Β. Χαστάογλου), Λαδάδικα Θεσσαλονίκης. Παρελθόν και μέλλον ενός ιστορικού τόπου. Στο Επιστημονικό Τριήμερο: Θεσσαλονίκη – ρύθμιση του χώρου και αστικός σχεδιασμός. Τ.Ε.Ε. τμ. Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη 13/14/15 Ιουνίου 1990.

 

  • Κ. Τρακοσοπούλου-Τζήμου. Σχέδια ρύθμισης για μια ιστορική πόλη. Η περίπτωση της Βέροιας. Στο Aρχιτεκτονικές παρεμβάσεις στα ιστορικά κέντρα των πόλεων. Βέροια 2-3/09/1995.

 

  • Κ. Τρακοσοπούλου-Τζήμου. Ο εκσυγχρονισμός του προαστίου της αποβάθρας (Varoș Ιskele) της Θεσσαλονίκης κατά τον 19ο αιώνα. Κατεδάφιση των τειχών και Μετασχηματισμοί. Στην Επιστημονική Διημερίδα Ε.Τ.Ε- ΠΚΒΕ: Η περιοχή Αγ. Μηνά – Πλατείας Ελευθερίας – Λαδάδικων. Ιστορική και τοπογραφική ανασκόπηση.Θεσσαλονίκη, 21-22/10/ 1995.

 

  • Κ. Τρακοσοπούλου-Τζήμου. Προστασία των μνημείων και του περιβάλλοντα χώρου τους. Στην Ημερίδα: Η ιστορική μνήμη της πόλης. Η πλατεία του Εργατικού Κέντρου και οι Καπναποθήκες της: Ανάδειξη ή οικοπεδοποίηση; Σύλλογος Διάσωσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ν. Καβάλας, Καβάλα 26/03/2008.

 

  • K. Trakosopoulou-Tzimou. The Greek Tobacco Institute (1925-1960). Foundation and architecture of a tobacco research centre. Στο International Conference: Tobacco Roads: Vienna to Kavala. Technology Transfer in the Early Twentieth Century. Municipality of Kavala, Tobacco Museum 5-7 July 2013.

 

Α. ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΥ Δ.Π.Θ, 2012-2018, ΩΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ

  • Μορφολογία–Ρυθμολογία Ι:  Αποτυπώσεις και Τεκμηρίωση Κτηρίων (3ο, 4ο εξάμηνο).

  • Μορφολογία–Ρυθμολογία ΙΙ: Τεκμηρίωση, ανάλυση και προστασία ιστορικών οικιστικών συνόλων.

  • Μορφολογία–Ρυθμολογία ΙΙΙ: Μορφολογική διερεύνηση και Ένταξη Σύγχρονου Κτίσματος σε Ιστορικό Οικιστικό Σύνολο. Σχεδιασμός κτιρίου σε υπάρχον διατηρητέο κέλυφος (7ο εξάμηνο).

  • Μορφολογία–Ρυθμολογία ΙV:  Μορφολογική διερεύνηση, Ένταξη και Ανάδειξη Μνημείων και Αρχαιολογικών Χώρων σε Αστικά και Μη Περιβάλλοντα.

 

Β. ΣΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΤΕΕ, Κ.Α. ΩΣ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ

1991    α. Σεμινάρια του ΤΕΕ/ τμ. Κεντρ. Μακεδονίας με τα παρακάτω θέματα:

  • Συντήρηση – αναστήλωση ιστορικών συνόλων & οικισμών.

  • Aναπλάσεις ιστορικών κέντρων στην Ευρώπη (21/11/1991).

  • Εξυγίανση από την υγρασία του κτιρίου του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας – Θράκης (25/11/1991).

 

       β. Σεμινάρια του ΤΕΕ/τμ. Ανατ. Μακεδονίας – Περιφέρεια Δράμας, με τα παρακάτω θέματα:

  • Επεμβάσεις σε ιστορικά κέντρα ευρωπαϊκών πόλεων (Ιταλία, Ολλανδία) (11/11/1991).

  • Προστασία μνημείων από την υγρασία.

  • Καταγραφή και   προστασία βιομηχανικών κτισμάτων Δράμας.

 

1992    Σεμινάρια του ΤΕΕ/ τμ. Κεντ. Μακεδονίας με τα παρακάτω θέματα:

  • Συντήρηση – Αποκατάσταση ιστορικών μνημείων και συνόλων – Η περίπτωση των Λαδάδικων Θεσσαλονίκης (10/12/1992).

  • Παραδείγματα προστασίας και συντήρησης ιστορικών οικιστικών συνόλων από την ξένη και ελληνική εμπειρία (14/12/1992).

 

1993    Σεμινάρια του Τ.Ε.Ε/ τμ. Κυκλάδων:

  • Επεμβάσεις σε ιστορικά διατηρητέα σύνολα.

 

8/4/1992   Διάλεξη στο ΑΠΘ (τομέας Πολεοδομίας – Χωροταξίας) με θέμα:

  • Συγκρότηση και εξέλιξη των βορειοελλαδικών πόλεων κατά τον 19ο αιώνα. (Τομέας Πολεοδομίας – Χωροταξίας), Υπεύθυνος καθηγητής Ν. Καλογήρου.

 

10/1994    Σεμινάρια του Princeton University – Department of Art and Archaelogy. Thessaloniki: A   Mediterranean City between East and West, που  οργανώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, με                      θέμα:

  • Historical Transformations of the old market area of Thessaloniki. Υπεύθυνος σεμιναρίων καθηγητής S. Ćurčić.

 

1995 – 1996     Σεμινάρια του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης   Καλαμαριάς (Θεσσαλονίκη):

  • Αποκατάσταση μνημείων και προστασία αρχιτεκτονικών συνόλων.

  • Αποκατάσταση κτιρίου Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας Θράκης (26/1/1996).

 

3/2000    Διάλεξη   με θέμα:

  • Αποκατάσταση – εξυγίανση έπαυλης Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη. Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού. Υπεύθυνος καθηγητής ΑΠΘ: Μ. Νομικός.

 

20/3/2007    Διάλεξη   με θέμα:

  • Οι καπναποθήκες στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού. Υπεύθυνος Προγράμματος Γ. Καραδέδος.

 

05/2007   Διάλεξη με θέμα:

  • Το συγκρότημα του Ελληνικού Ινστιτούτου Καπνού στη Δράμα: 1931-1960. ΤΕΙ / Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου.

 

07/2012    Διάλεξη   με θέμα:

  • Η προστασία των νεότερων μνημείων του βορειοελλαδικού χώρου: παραδείγματα. Δ.Π.Θ. – Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών – Εργαστήριο θεωρητικής και πρακτικής αποκατάστασης κτηρίων παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στα Μαστοροχώρια νομού Κοζάνης.

 

07/2013     Διάλεξη με θέμα:

  • Η διαχείριση της νεότερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Δ. Π. Θ. – Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών – Εργαστήριο θεωρητικής και πρακτικής αποκατάστασης κτηρίων παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στα Μαστοροχώρια νομού Κοζάνης.

1994 – 1995

  • Μέλος κριτικής επιτροπής διαγωνισμού: Ανάπλαση της περιοχής της πλατείας Χρηματιστηρίου στη Θεσσαλονίκη. Διοργάνωση Δήμος Θεσσαλονίκης.

1997 – 1998

  • Μέλος επιστημονικής επιτροπής για τη σύνταξη του μουσειολογικού προγράμματος του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας και ειδικότερα υπεύθυνη για τον τομέα της νεότερης ιστορικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, σε συνεργασία με την ΙΗ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (υπεύθυνη αρχαιολόγος Χ. Κουκούλη) και τη 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (υπεύθυνη αρχαιολόγος Ε. Τσουρή).

2006 -2007

  • Μέλος κριτικής επιτροπής διαγωνισμού για το έργο: Ανάθεση Προκαταρκτικής μελέτης ανάπλασης Νοτιοανατολικής Πύλης Θεσσαλονίκης. Διοργάνωση Δήμος Θεσσαλονίκης.

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ

1996 – 2007

  • Αναπληρωματικό μέλος Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

1996 – 2008

  • Αναπληρωματικό μέλος Συμβουλίου ΧΟΠ (ΥΜΑΘ).

Από 2008

  • Τακτικό μέλος Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας.

Από 2008

  • Τακτικό μέλος Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Δυτικής Μακεδονίας.

Από  2008

  • Τακτικό μέλος Συμβουλίου ΧΟΠ (ΥΜΑΘ).

2010

  • Τακτικό μέλος Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΚΘΕΣΕΩΝ, ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

10/1983

  • Συμμετοχή στη διοργάνωση της 1ης Έκθεσης Αρχιτεκτονικού Έργου – του ΣΑΘ, Δημήτρια 1983.

01-02/1994

  • Συμμετοχή στη διοργάνωση της έκθεσης του ΤΕΕ/ΤΚΜ με θέμα: Διατήρηση Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, Μελέτες, Εφαρμογές, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο του 1994.

1999

  • Συμμετοχή στη διοργάνωση της έκθεσης του ΤΕΕ/ΤΚΜ με θέμα: Αποκατάσταση και αναβίωση ιστορικών κτιρίων και πόλεων από τον 18ο έως τον 20ο αιώνα στα Βαλκάνια.

1998

  • Μέλος οργανωτικής επιτροπής Γ’ Επιστημονικής Συνάντησης Δράμας, με θέμα: Η Δράμα και η Περιοχή της. Ιστορία και Πολιτισμός.

1999 – 2001

  • Αντιπρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου: ΗΠΙΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ, που διοργανώθηκε από την 4η ΕΝΜ σε συνεργασία με το ΤΕΕ/τμ. Κεντρικής Μακεδονίας.

2001 – 2004

  • Αντιπρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου: ΗΠΙΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ, που διοργανώθηκε από την ΕΝΜ-ΚΜ σε συνεργασία με το ΤΕΕ/τμ. Κεντρικής Μακεδονίας.

2004 – 2009

  • Αντιπρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου: ΗΠΙΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ, που διοργανώθηκε από την ΕΝΜ-ΚΜ σε συνεργασία με το ΤΕΕ/τμ. Κεντρικής Μακεδονίας.

11/2008

  • Οργάνωση βιβλιοπαρουσίασης Αποσπάσματα   από το έργο της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΡΓΩΝ