ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981      |      ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΛΕΝΗ ΤΖΩΡΤΖΗ ΜΑΝΟΥΡΑ
ΚΡΙΤΣΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ 1935 -
Α.Μ. ΤΕΕ   7099

ΣΠΟΥΔΕΣ

Διπλωματούχος Αρχιτέκτων, Σχολή Αρχιτεκτόνων Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) 1954 - 1959

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Υπουργείο Δημοσίων Έργων 1959-1981

ΥΠΕΧΩΔΕ 1981-1992

Συνταξιοδότηση, 1992

Η Ελένη Τζώρτζη – Μανουρά, γεννήθηκε στη Κριτσά Λασιθίου το 1935. Πέρασε τα παιδικά της χρόνια στην Κριτσά και στον Άγιο Νικόλαο.

Αποφοίτησε από την Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ το 1959. Η διπλωματική της εργασία, το 1959, σε συνεργασία με την Ελένη Λαμπροπούλου- Ράπτη, στη έδρα του Π. Μιχελή, αφορούσε την Κέρκυρα (η πόλη, η πολεοδομία, τα σπίτια της).

 

Από το 1959 έως το τέλος του 1960 υπηρέτησε στο Γραφείο Νομομηχανικών Λασιθίου. Από το 1961 έως το 1972 υπηρέτησε στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Νομού Ηρακλείου. Aπό το τέλος του 1972 έως το 1981 υπηρέτησε στην Επιθεώρηση Δημοσίων Έργων Κρήτης και από το 1981 έως το 1992 στη Διεύθυνση Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος Περιφέρειας Κρήτης ως Προϊσταμένη.

Αποχώρησε από την υπηρεσία της το 1992 και έκτοτε δραστηριοποιείται σε διάφορους συλλόγους.

 

 

Παντρεύτηκε το 1961 τον Μάνο Μανουρά, ιατρό- χειρουργό, απέκτησε τρία παιδιά και πέντε εγγόνια. Το 1979 απεβίωσε ο σύζυγός της.

 

 

 

* Το υλικό της ανάρτησης έχει παραχωρηθεί στο Αρχείο από την ίδια τη βιογραφούμενη -την οποία και ευχαριστούμε πολύ- τo φθινόπωρο του 2022. Ακόμα η ίδια η βιογραφούμενη είχε την τελική θεώρηση των κειμένων της ανάρτησης.

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η Ελένη Τζώρτζη – Μανουρά, γεννήθηκε στην Κριτσά του νομού Λασιθίου, ένα όμορφο παραδοσιακό κεφαλοχώρι, δέκα χιλιόμετρα νότια του Αγίου Νικολάου. Εκεί έζησε έως το 1941. H οικογένεια διέμενε κατά την διάρκεια του σχολικού έτους στον Άγιο Νικόλαο, επειδή τα μεγαλύτερα παιδιά -ο Γιάννης και η Μαρίκα- φοιτούσαν στο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου, ενώ κατά τις διακοπές επέστρεφαν στην Κριτσά.

Φοίτησε στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου. Ήταν πάντα άριστη μαθήτρια και τα καλά λόγια δασκάλων και καθηγητών την ακολουθούσαν συνεχώς. Αυτό συνετέλεσε στο να αποφασίσει να δώσει εισαγωγικές εξετάσεις στο Πολυτεχνείο, παρόλο που τελείωσε το Κλασσικό Γυμνάσιο, για να αποδείξει ότι πράγματι ήταν ικανή για τα δύσκολα.

Αποφοίτησε το 1959 από την Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Η διπλωματική της εργασία αφορούσε την Κέρκυρα, την πολεοδομία και τα σπίτια της. Συνεργάστηκε στην εργασία αυτή με την Ελένη Λαμπροπούλου-Ράπτη.

Παντρεύτηκε το 1961 με τον Μάνο Μανουρά, ιατρό-χειρουργό και απέκτησαν τρία παιδιά, την Τώνια (παιδίατρο-νεογνολόγο), την Όλγα (πτυχιούχο της Σχολής Φυσικής Αγωγής Αθηνών) και τον Φαίδωνα (καθηγητή Φυσικής) και πέντε εγγόνια, τον Νίκο, την Ελένη, την Κάτια, τον Μάνο και την Ζωή. Ο σύζυγός της πέθανε ξαφνικά το 1979.

 

 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Τον Νοέμβριο του 1959 διορίστηκε στο Γραφείο Νομομηχανικού Νομού Λασιθίου, υπεύθυνη του Πολεοδομικού γραφείου, έως τον Δεκέμβριο του 1960. Κατά το διάστημα αυτό και ως μοναδική Αρχιτέκτων στην Υπηρεσία, βοηθούσε όπου χρειαζόταν. Έτσι σχεδίασε το Περίπτερο Νεαπόλεως, το οποίο μελέτησε και κατασκεύασε η Τεχνική Υπηρεσία Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΥΔΚ) Νομού Λασιθίου.

Από τις αρχές του 1961 έως το τέλος του 1972 εργάστηκε στην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Νομού Ηρακλείου, ως προϊσταμένη του Πολεοδομικού Γραφείου. Στη συνέχεια μετατέθηκε στην Επιθεώρηση Δημοσίων Έργων Κρήτης και εργάστηκε ως υπεύθυνη του Τμήματος Οικισμού. Το 1981 τοποθετήθηκε προϊσταμένη της Διευθύνσεως Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος Περιφέρειας Κρήτης, όπου εργάστηκε έως το 1992, οπότε συνταξιοδοτήθηκε.

Με αρχιτεκτονικές μελέτες ιδιωτικών έργων δεν ασχολήθηκε επειδή δεν επιτρεπόταν και περιορίστηκε στον σχεδιασμό της ιδιόκτητης κατοικίας της και κατοικιών συγγενών και φίλων αφιλοκερδώς.

 

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Έχει ενεργή συμμετοχή σε διάφορους συλλόγους. Ήταν μέλος του Δ.Σ. του Ερυθρού Σταυρού επί πολλά έτη. Δραστήριο μέλος της Ομάδας Παλαιών Οδηγών Ηρακλείου, μέλος του Δ.Σ. της Βικελείου Μορφωτικής Εταιρείας, μέλος του Λυκείου Ελληνίδων και άλλων συλλόγων.

Το υλικό της ανάρτησης έχει παραχωρηθεί στο Αρχείο από την ίδια τη βιογραφούμενη -την οποία και ευχαριστούμε πολύ- τo φθινόπωρο του 2022. Ακόμα η ίδια η βιογραφούμενη είχε την τελική θεώρηση των κειμένων της ανάρτησης.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΡΓΩΝ