ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981      |      ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΜΑΡΙΑ ΒΑΛΣΑΜΑΚΗ - ΣΕΡΔΑΡΗ
ΑΘΗΝΑ -
Α.Μ. ΤΕΕ    8877

ΣΠΟΥΔΕΣ

Διπλωματούχος Αρχιτέκτων, Σχολή Αρχιτεκτόνων Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) 1958 - 1963

 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Ελεύθερο Επάγγελμα - Αρχιτεκτονική 1964 - σήμερα 

Εργάζεται με τον Ν. Βαλσαμάκη και σε γραφεία στη Σουηδία 1960 - 1967

Αρχικά ως συνεργάτης στη συνέχεια ως εταίρος και Διευθύντρια στην GIBB, PETERMULLER & PARTNERS στην Ελλάδα  1967 - 1994

          Ανεξάρτητη Μελετήτρια και σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο Ν. Βαλσαμάκη  1994 - σήμερα

Κεντρική Τράπεζα Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αμπού Ντάμπι 1980.

Η Μαρία Βαλσαμάκη γεννήθηκε στην Αθήνα , κόρη του Μάριου Σερδάρη και της Νίτσας Μαυρομμάτη.

Πήγε στην σχολή Αηδονοπούλου στο Δημοτικό και στην συνέχεια στην Εγγλέζικη σχολή Chatelard School for Girls, στην Ελβετία από όπου πήρε το δίπλωμά της (Certificate of Education) ενώ συγχρόνως τα καλοκαίρια μελετούσε για την αντίστοιχη τάξη του ελληνικού σχολείου, και ως κατ’ οίκον διδαχθείσα, έδινε εξετάσεις στο Δημόσιο.

Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 1963. Κατά το διάστημα των σπουδών εργάσθηκε στα γραφεία του αρχιτέκτονα Δ. Παπαζήση, του Νίκου Βαλσαμάκη καθώς και καλοκαίρια στην Σουηδία.

Με το τέλος των σπουδών συνέχισε να εργάζεται στον Νίκο Βαλσαμάκη μέχρι το 1967 ενώ συγχρόνως ως ελεύθερος επαγγελματίας μελέτησε και κατασκεύασε μερικές ιδιωτικές κατοικίες.

Το 1967 ξεκίνησε μια συνεργασία με την εταιρεία Gibb Petermuller and Partners, Σύμβουλοι και Αρχιτέκτονες, θυγατρική της Sir Alexander Gibb Σύμβουλοι και Πολιτικοί Μηχανικοί, στην Αγγλία, η οποία αριθμούσε περίπου 2000 άτομα ανά τον κόσμο.

Παρέμεινε στην Εταιρεία ως διευθύντρια, μέχρι το 1994 όταν σταμάτησε η λειτουργία της στην Ελλάδα.

Κατά το διάστημα αυτό ήταν υπεύθυνη μελετών που αφορούσαν πόλεις στην Botswana και στην Ιορδανία, Αεροδρόμια, Κεντρικές Τράπεζες, την Ναυτική Βάση για 6000 άτομα στο Ομάν, Κτίρια Διοίκησης, δύο Μηχανογραφικά Κέντρα στην Ελλάδα, Στρατιωτικές εγκαταστάσεις και πολλά άλλα.

Στα έργα είχε άμεση επαφή με τον πελάτη μέχρι και την παράδοση του κτιρίου. Ακόμα μελέτησε στα περισσότερα και την εσωτερική διακόσμηση και επίπλωση καθώς η εταιρεία ήταν υπεύθυνη Σύμβουλος σε όλα όσα αφορούσαν την μελέτη και κατασκευή των έργων που ανελάμβανε.

Για τρία βασικά της έργα πατείστε  εδώ :Κεντρική Τραπεζα Η.Α.Ε. , Ναυτική βάση στη Μέση ΑνατολήΑεροδρόμιο στο Ντουμπάι

Μετά την διακοπή της λειτουργίας της Gibb Petermuller and Partners στην Αθήνα συνεχίζει μέχρι τώρα τη συνεργασία με το μελετητικό γραφείο του Νίκου Βαλσαμάκη, με τον οποίο είχε παντρευτεί το 1965, και συμμετέχει μαζί του σε πολλά έργα και διαγωνισμούς.

 

*Το υλικό της ανάρτησης παραχωρήθηκε στο Αρχείο από την ίδια τη βιογραφούμενη -την οποία ευχαριστούμε πολύ- το καλοκαίρι του 2021. 

Α. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 

Βλέπε σύντομο βιογραφικό. 

 

Β. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

1960 – 1967   

  • Εργάζεται με τον Ν. Βαλσαμάκη και σε γραφεία στη Σουηδία (ιδιωτικά και δημόσια κτίρια και ατομικά έργα).

1967 – 1994

  • Αρχικά ως συνεργάτης στη συνέχεια ως εταίρος και Διευθύντρια στην GIBB,PETERMULLER & PARTNERS στην Ελλάδα .

1972

  • Συνεργάτης στην GIBB, PETERMULLER & PARTNERS.

1984              

  • Εταίρος στην GIBB, PETERMULLER & PARTNERS.

1989               

  • Διευθύντρια στην GIBB, PETERMULLER & PARTNERS.         

1989               

  • Διευθύντρια στην GIBB ARCHITECTS LTD.

 1994 – σήμερα             

  • Ανεξάρτητη Μελετήτρια και σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο Ν. Βαλσαμάκη.

 

Γ.  ΜΕΛΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

  • Μέλος του Τ.Ε.Ε.
  • Μέλος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων.
  • Μέλος του ARCUK (Architects Registration Council of United Kingdom).

 

 

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΡΓΩΝ 

 

1963-1967       Ατομικά έργα :           

  • Εργοστάσιο παιγνιδιών EL GRECO στην Ηλιούπολη.
  •  Βίλα στο Πόρτο-Ράφτη κας Ε. Κουτσομητοπούλου.
  • Βίλα στη Γλυφάδα κ. Κ. Στασινοπούλου.
  • Βίλα στις Ροβιές Ευβοίας.
  •  Βίλα στην Κηφισιά.
  • Συγχρόνως εργάστηκε στο γραφείο του κ. Ν. Βαλσαμάκη και απέκτησε εμπειρία σε κτίρια γραφείων, ξενοδοχείων, ατομικών οικιών, τουριστικών συγκροτημάτων κλπ..

1960-1963      

  • Κατά το διάστημα των σπουδών εργάστηκε εις τα γραφεία του κ. Δ. Παπαζήση, του κ. Ι. Παπαηλιόπουλου, στην Στοκχόλμη σε αρχιτεκτονικό γραφείο και στο γραφείο του κ. Ν. Βαλσαμάκη.

 

 Στην Εταιρεία GIBB, PETERMULLER & PARTNERS.

 1967-1969      

  • Τα σχέδια για την μελέτη και κατασκευή κτιρίου γραφείων στο υδροηλεκτρικό έργο στο ROSEIRES,
  • Προκαταρκτική μελέτη εσωτερικής διαρρυθμίσεως και διακοσμήσεως των Αεροδρομίων IDRIS & BENINA, στην TRIPOLI και στην BENGAZI στην Λιβύη, 25.400 τ.μ. έκαστο.

1969-1972      

  • Τα γενικά σχέδια, κατασκευαστικά σχέδια, επίβλεψη καθώς και την διακόσμηση και επίπλωση του κτιρίου Αερολιμένος στο BAHRAIN, σε πρώτο στάδιο το 1970 εκτάσεως 16.200 τ.μ. Το αεροδρόμιο αυτό ήταν από τα πρώτα ανά τον κόσμο ειδικά μελετημένο για το Β747, και από τότε συνεχώς επεκτείνεται. Στην μελέτη συμπεριλαμβάνονται και το κτίριο (uplift catering) προετοιμασίας γευμάτων και το Services Building.

 

 Από το 1972 ως συνεργάτης στην Εταιρεία GIBB, PETERMULLER & PARTNERS.

 1969-1978      

  • Προκαταρκτική μελέτη και μελέτη δημοπρατήσεως για τον καινούργιο Διεθνή Αερολιμένα στο NAIROBI, KENYA, που συμπεριλαμβάνει το κτίριο του Αεροσταθμού και όλα τα βοηθητικά κτίρια (Πύργος Ελέγχου, κτίριο Επισήμων, κτίριο αποστολής εμπορευμάτων, πυροσβεστικός σταθμός, εστιατόρια, κ.λ.π.)

1971-1972      

  • Μελέτη και σχέδια κατασκευής για ένα 19 ορόφων πύργο γραφείων και διαμερισμάτων με καταστήματα και τετραώροφα υπόγεια GARAGE, στην Λισσαβόνα Πορτογαλία. Τα κτίρια ήταν συνολικής επιφανείας 20.000 τ.μ.
  • Μελέτη και σχέδια κατασκευής για 350 σπίτια 6 διαφορετικών τύπων καθώς και τα κτίρια Διοικήσεως, (Διοίκηση, αστυνομία, ταχυδρομείο, ΟΤΕ, φυλακή, νοσοκομείο, εξωτερικά ιατρεία, κτίρια διαμονής νοσοκόμων κ.λ.π.) σε μία καινούργια πόλη στο SELEBI-PIKWE για το SHASHE PROJECT, ένα ευρύ πρόγραμμα ορυχείων στην BOTSWANA.

1972-1973      

  • Υπεύθυνη αρχιτέκτων για την προμελέτη του Αρχηγείου Άμυνας στο MUSCAT, Σουλτανάτο του Oman. Τα γραφεία ήταν περίπου 3.000 τ.μ. και τα κτίρια διαμονής ήταν για παντρεμένους αξιωματικούς ανεξάρτητες κατοικίες, και για τους υπόλοιπους ανάλογα με το βαθμό τους. Συμπεριλαμβάνονται και όλα τα βοηθητικά κτίρια, εστιατόρια, αναψυχής κ.λ.π. όπως επίσης και κτίρια διαμονής και αναψυχής στρατιωτικής μονάδας.
  • Προσχέδια για τα κτίρια του κέντρου της καινούργιας Βιομηχανικής Ζώνης στην Θεσσαλονίκη κάτω από την αιγίδα του UNIDO. Περιλαμβάνονται κτίρια Διοικήσεως, COMPUTER, εστιατόρια, πρώτες βοήθειες και εξωτερικά ιατρεία, κέντρο βιομηχανικής εκπαιδεύσεως και Δημοσίων υπηρεσιών (Αστυνομίας, Πυροσβεστικού Σταθμού, Ταχυδρομείο, κτίρια συντηρήσεως κ.λ.π.).

1973-1975      

  • Αρχιτέκτων έργου για την προμελέτη, σχέδια εφαρμογής, εσωτερική διακόσμηση, μελέτη επιπλώσεως καθώς και παρακολούθηση κατασκευής του ΙΙ σταδίου της επέκτασης της Πτέρυγας TRANSIΤ του Αεροσταθμού στο BAHRAIN. Περιλαμβάνει συγκρότημα VIP στο ισόγειο 500 τμ. για τον κυβερνήτη και επέκταση του CATERING BUILDING.
  • Προκαταρκτική μελέτη για 15.000 τ.μ. διοικητικά κτίρια και κτίρια ψυχαγωγίας καθώς και συνεργεία και ναυπηγεία για τα ARAB SHIPBUILDING & REPAIR YARD στο BAHRAIN. Η πρωτότυπη κατασκευή για κτίρια βιoμηχανικά που να προσαρμόζονται στο δύσκολο κλίμα του Κόλπου ήταν τόσο επιτυχής που χρησιμοποιήθηκε στο μέλλον για τα μεγάλα κτίρια στην Ναυτική Βάση του Oman.
  • Αρχιτέκτων έργου για ένα στρατιωτικό στρατόπεδο στη Μέση Ανατολή. Η μελέτη περιλαμβάνει τα κατασκευαστικά σχέδια για το Κεντρικό Κτίριο Διοίκησης, το Κέντρο Επικοινωνιών, τα εντευκτήρια, τα καταλύματα  και οι χώροι διαμονής, ψυχαγωγίας και σιτισμού καθώς και μια πισίνα.
  • Αρχιτέκτων έργου για την ανάπτυξη γενικού σχεδίου διάταξης (μέχρι το τέλος του 2000) του Διεθνούς Αεροδρομίου του Ισπαχάν, Ιράν. Περιλαμβάνονται ο Αεροσταθμός, ο Πύργος Ελέγχου, το κτίριο της Πυροσβεστικής, το κτίριο διακίνησης εμπορευμάτων, το Βασιλικό Περίπτερο και άλλα βοηθητικά κτίρια.

1977               

  • Προμελέτη για ένα οικισμό 3.000 ατόμων της Αραβικής Εταιρείας Ποτάσας στην Ιορδανία.

1979               

  • Αρχιτέκτων έργου του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου του JUBAIL, Σαουδική Αραβία, που ετοιμάστηκε για την Βασιλική Επιτροπή του JUBAIL και του JAMBU. Η μελέτη περιλαμβάνει το σχέδιο γενικής διάταξης, την μελέτη του αεροσταθμού καθώς και των βοηθητικών κτιρίων για το ΙΙ στάδιο.

1975-1979      

  • Αρχιτέκτων έργου για δύο κτίρια της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ένα στο ABU DHABI και ένα στο DUBAI (10.000 τ.μ. περίπου). Βλέπε εδώ 
  • Υπεύθυνη για την προμελέτη, την τελική μελέτη, τις τεχνικές προδιαγραφές, και τα κατασκευαστικά σχέδια, το συντονισμό της αρχιτεκτονικής, στατικής και μηχανολογικής μελέτης, την παρακολούθηση του έργου, το συντονισμό των υπεργολάβων, και την εσωτερική διακόσμηση, την επίπλωση, το φωτισμό και την διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου.
  • Το Κεντρικό Κτίριο στο ABU DHABI είναι επτά ορόφων, 9.000 τ.μ. και περιλαμβάνει θησαυροφυλάκιο, κεντρική αίθουσα συναλλαγών, αίθουσα υποδοχής κ.λ.π. Πρωτότυπα συστήματα κινητών χωρισμάτων και ψευδοροφών που να επιτρέπουν εύκολη προσαρμοστικότητα σε μελλοντικές αλλαγές χώρων μελετήθηκαν ειδικά για τα δύο αυτά κτίρια. Οι εσωτερικοί διαχωριστικοί τοίχοι, τα ταβάνια, οι φωτισμοί κ.λ.π. είναι ειδικά μελετημένα ώστε να ανταποκρίνονται στη παραδοσιακή αρχιτεκτονική, πάντοτε λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους ιδιαίτερους κανονισμούς ασφαλείας αυτών των κτιρίων.
  •  Το κτίριο στο DUBAI, με παρόμοιες απαιτήσεις, μελετήθηκε και κατασκευάστηκε σε 2 1/2 χρόνια και τα κατασκευαστικά σχέδια τελείωσαν μετά από την έναρξη των εργασιών.                  

1978-1981

  • Αρχιτέκτων έργου της GULF INTERNATIONAL BANK στο BAHRΑΙΝ. Παρακολουθεί την μελέτη εφαρμογής και την διαμόρφωση του. Παρακολουθεί την μελέτη εφαρμογής και την διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου, την εσωτερική διακόσμηση και την επίπλωση ενός κτιρίου ένδεκα ορόφων με 12.000 τ.μ. γραφεία, συμπεριλαμβανομένου και  του σταθμού αυτοκινήτων. Το κτίριο είχε πολυτελείς χώρους με ειδική επίπλωση και διακόσμηση ώστε να προσδίδεται το κύρος που απαιτούσε η Τράπεζα. Το κτίριο τελείωσε το 1983.

1981-1983      

  • Υπεύθυνη για τα σχέδια προμελέτης ενός συγκροτήματος κτιρίων γραφείων για την Ισλαμική Τράπεζα Αναπτύξεως στη περιοχή του παλατιού Khozzam, κοντά στην JEDDAH, Σαουδική Αραβία. 

 

 Από το 1984 ως Εταίρος της GIBB, PETERMULLER & PARTNERS

1978 – 1986    

  • Αρχιτέκτων έργου για την επέκταση της Πτέρυγας TRANSIT του Διεθνούς Αεροδρομίου του BAHRAIN, που περιλαμβάνει γραφεία σε τρεις ορόφους, μια νέα αερογέφυρα και σταθμό λεωφορείων. Είναι επέκταση της 1ης και 2ης φάσης και περιλαμβάνει εσωτερική διαρρύθμιση, διακόσμηση και σχεδίαση επίπλων.      

 

Υπεύθυνη Αρχιτέκτων  για τους διαγωνισμούς κατόπιν προσκλήσεως:

  •   Του κτιρίου του Δημαρχείου, Σχεδίου Πόλεως και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο ABU DHABI συνολικού εμβαδού 25.000 τ.μ. για χρήση 800 ατόμων.
  • Του Κεντρικού Κτιρίου Τροχαίας στο ABU DHABI, με γραφεία και εγκαταστάσεις διαμονής και ψυχαγωγίας 200 ανδρών.
  • Πτέρυγας διαμονής προσωπικού του Ξενοδοχείου SHERATON στην DOHA.
  • Εμπορικού κέντρου με καταστήματα, γραφεία και αίθουσες ψυχαγωγίας 40.000 τ.μ. στην Ιορδανία.

1981 -1986     

  • Αρχιτέκτων – Μελετήτρια έργου υπεύθυνη για τα προσχέδια και πλήρη μελέτη εφαρμογής για το νέο Αεροσταθμό Αναχωρήσεων στο Διεθνές Αεροδρόμιο του BAHRAIN, συνολικού εμβαδού 20.000 τ.μ., καθώς και τροποποιήσεις στο υπάρχον κτίριο αφίξεων, ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο συγκρότημα Αναχωρήσεων, Αφίξεων και TRANSIT. Η ευθύνη μελέτης αυτού του κτιρίου διαρκεί για περισσότερο από 16 χρόνια.

1981-1990      

  • Συνεργάτης – Αρχιτέκτων υπεύθυνη για τη σχεδίαση της γενικής διάταξης, την παρακολούθηση της ετοιμασίας της οριστικής μελέτης και των σχεδίων εφαρμογής, την επίβλεψη και την παρακολούθηση από τα Κεντρικά Γραφεία για μια μεγάλη Ναυτική Βάση στη Μέση Ανατολή. Η μελέτη περιλαμβάνει περίπου 70 διαφορετικούς τύπους κτιρίων, όπως ατομικές και συλλογικές κατοικίες, κτίρια διοίκησης και  κτίρια γραφείων, αθλητικές εγκαταστάσεις, εντευκτήρια και εστιατόρια κ.λ.π. για να εξυπηρετούν πληθυσμό περίπου 5.000 ατόμων αρχικά που στο τελικό στάδιο θα αυξηθεί σε 8.000 – 10.000 άτομα. Συμπεριλαμβάνονται επίσης κτίρια υποστήριξης του λιμανιού όπως μεγάλα κτίρια συνεργείων για την επιδιόρθωση και συντήρηση όλων των πλοίων  του Ναυτικού καθώς και αποθήκες. Η Βάση εγκαινιάστηκε στο τέλος του 1988 ενώ το κτίριο του γυμναστηρίου τελείωσε το 1990.
  • Στο συγκρότημα της Βάσης κατασκευάστηκε επίσης το Κέντρο Εκπαίδευσης για ναύτες και αξιωματικούς που περιέχει βασικές ναυτικές, τεχνικές και λειτουργικές διοικητικές και κοινωνικές εγκαταστάσεις εκπαίδευσης όπως και κτίρια διαμονής και ψυχαγωγίας.  Βλέπε και εδώ 

1984-1985      

  • Υπεύθυνη για την ομάδα μελέτης του διαγωνισμού κατόπιν προσκλήσεως για το συγκρότημα γραφείων του αρχηγού του κράτους της RAS AL KHAIMAH. Για αυτή τη μελέτη το γραφείο κερδίζει το Β’ Βραβείο.

1986-1987      

  • Υπεύθυνη για την πλήρη προμελέτη του κτιρίου για την “Λαϊκή Τράπεζα στο COLOMBO”, SRI LANKA.

1987-1988      

  • Υπεύθυνη για την πλήρη προμελέτη για την στρατιωτική βάση MARITIME SECURITY BASE στο PAKISTAN. Η μελέτη περιελάμβανε το σχέδιο γενικής διάταξης, τους τύπους κατοικιών και καταλυμάτων, τα εντευκτήρια και τα εστιατόρια, τα κτίρια γραφείων, τα κτίρια τα βοηθητικά και τα κτίρια υποστήριξης κ.λ.π. για περίπου 6.000 άτομα.

1984-1988      

  • Εταίρος – Αρχιτέκτων υπεύθυνη για τα προσχέδια και την οριστική μελέτη καθώς και την επίβλεψη των κατασκευαστικών σχεδίων και των τευχών δημοπρατήσεως, της εσωτερικής διαρρύθμισης και επίπλωσης του Αεροσταθμού αναχωρήσεων στο Διεθνές Αεροδρόμιο του DUBAI καθώς και του Βασιλικού Περιπτέρου, των αιθουσών VIP και των ειδικών χώρων στο σύνολο του Αεροσταθμού. Είχε επίσης την ευθύνη για την σχεδίαση των υψίστης ποιότητας ειδικών επίπλων και χαλιών και την επιλογή και τις προδιαγραφές των εξαρτημάτων για όλους τους χώρους. Το έργο συνίστατο στο να μετατραπούν οι χώροι του υπάρχοντος αεροσταθμού σε αίθουσες αναχωρήσεων μόνον, χωρίς να διακοπεί η λειτουργία του αεροδρομίου κατά τη διάρκεια των εργασιών. Βλέπε και εδώ

1986               

  • Υπεύθυνη για τα προσχέδια, οριστική μελέτη και σχέδια κατασκευής για την επέκταση της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο ABU DHABI. Η μελέτη περιελάμβανε ένα εξαώροφο κτίριο σε ορθή γωνία και παρόμοιο με το αρχικό, που τελείωσε το 1977. Το νέο κτίριο προβλεπόταν να είναι εκτάσεως 9.500 τ.μ. συνολικά με εκτεταμένα υπόγεια και σήραγγα επικοινωνίας με το υπάρχον, ενώ οι πάνω όροφοι συγκοινωνούσαν με μία γυάλινη “γέφυρα”.

1986-87          

  • Επίβλεψη προσχεδίων κατοικιών και χώρων εργασίας, αναψυχής, γραφείων και Διοικήσεως για το έργο The Great Man Made River,αγωγός νερού στην έρημο της Λιβύης. Η μελέτη συμπεριλαμβάνει την πολεοδομική μελέτη καθώς και τα κτίρια για το προσωπικό και τους επισήμους, τα κτίρια αναψυχής, γραφείων και το κτίριο Διοικήσεως.

1988               

  • Συμμετοχή στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για περιοχή κατοικίας και εγκαταστάσεων αναψυχής στο Bahrain.

   

Από 1989 ως Διευθύντρια και Εταίρος της GIBB, PETERMULLER AND PARTNERS

1991-92          

  • Πλήρης μελέτη, διακόσμηση και επίπλωση διώροφου κτιρίου με αίθριο περίπου 3.000 μ2 για το Υπουργείο Ανακτορικών Υποθέσεων στο θερινό παλάτι του Σουλτάνου του Oman στο Al Shattie στην Salalah.         

1991-93          

  • Πλήρης μελέτη και επίβλεψη επταωρόφου κτιρίου Η/Υ περίπου 5000 μ2 για τα ΔΙΑ.Σ (Διατραπεζικά Συστήματα) ιδιοκτησίας των περισσοτέρων Ελληνικών Τραπεζών στον Παράδεισο Αμαρουσίου. Η μελέτη ήταν αντίστοιχη με αυτήν της Εμπορικής Τράπεζας και το έργο κατασκευάστηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

1990-92          

  • Υπεύθυνη Διευθύντρια και Αρχιτέκτων για την πλήρη μελέτη και τα σχέδια της δημοπράτησης και κατασκευής του έργου για το πενταώροφο κτίριο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών της Εμπορικής Τραπέζης της Ελλάδος στον Χολαργό, εμβαδού 10.000 τ.μ, ένα κτίριο ειδικών αναγκών και υψηλής ασφάλειας.
  • Το κτίριο έχει ένα υπόγειο χώρο μεγίστης ασφαλείας όπου βρίσκονται οι χώροι υπολογιστών που στεγάζουν τις μη επανδρωμένες ηλεκτρονικές μηχανές (CPU) καθώς και τους δίσκους και τα αρχεία, ενώ στο ισόγειο είναι οι χώροι των επανδρωμένων Η/Μ. Τα γραφεία και οι βοηθητικοί χώροι είναι μοιρασμένα σε όλους τους ορόφους. Το κτίριο κατασκευάσθηκε με επίβλεψη της Εμπορικής Τράπεζας και λειτούργησε τον Δεκέμβριο του 1997 με μεγάλη επιτυχία.               

1992               

Υπεύθυνη μελετήτρια και αρχιτέκτων έργου επικεφαλής ομάδας για τα ακόλουθα έργα:

  • Προμελέτη μικρού αριθμού κτιρίων Αερολιμένων στην Καραϊβική. Αεροδρόμια Monserrat, San Salvador, και Providenciales, στα νησιά Turks και Caicos στην Αμερική.
  • Προμελέτη κτιρίου Αεροσταθμού στο Αεροδρόμιο της Salalah, στο Oman.
  • Προμελέτη κτιρίου Αεροσταθμού στο Αεροδρόμιο της Πάφου στην Κύπρο.
  • Προσχέδια για το ξενοδοχείο Chicago Beach, 800 κλινών, στο Dubai των Η.Α.Ε.
  • Προσχέδια για το συγκρότημα Three Towers, εικοσαώροφο κτίριο γραφείων και κατοικιών στο Dubai των Η.Α.Ε.

 

 Σε συνεργασία με τον Ν. Βαλσαμάκη.

 

Α. ΒΡΑΒΕΙΑ 

 1994               

  • Β’ Βραβείο σε κλειστό Διαγωνισμό για κτίριο ιδιοκτησίας των Ελληνικών Διυλιστηρίων Ασπροπύργου στις εγκαταστάσεις των Διυλιστηρίων στον Ασπρόπυργο.
  • Β’ Βραβείο Διαγωνισμού για την ανέγερση κτιρίου Διοίκησης της Εθνικής Τραπέζης επί των οδών Αιόλου & Σοφοκλέους.

 

B. ΛΟΙΠΑ ΕΡΓΑ 

1997               

  • Προμελέτη και οριστική μελέτη για το νέο κτίριο γραφείων της Αγροτικής Ζωής στην Λεωφόρο Συγγρού επιφάνειας 4000 τ.μ.    

1996               

  • Μελέτη της πλατείας Κορυζή στην Φιλοθέη.

1996 -1997     

  • Μελέτη και κατασκευή του υποκαταστήματος της Alpha Τραπέζης Πίστεως στην οδό Πανεπιστημίου στην Αθήνα.

1996 -1997     

  • Μελέτη και επίβλεψη του υποκαταστήματος της Alpha Τραπέζης Πίστεως στην οδό Τσιμισκή στην Θεσσαλονίκη.

1995               

  • Μελέτη διαμόρφωσης των γραφείων της εταιρείας Hertz, (ως ανεξάρτητη μελετήτρια).

1994 -1995     

  • Μελέτη και επίβλεψη της κατασκευής του υποκαταστήματος της Alpha Τραπέζης Πίστεως στο συγκρότημα Πόλις στο Μαρούσι. Το υποκατάστημα έχει επιφάνεια 1100 μ2 και είναι σε δύο επίπεδα, ισόγειο και υπόγειο όπου είναι και το θησαυροφυλάκιο και οι θυρίδες των πελατών.

1997- 1998     

  • Ξενοδοχειακό συγκρότημα «ROBINSON CLUB» – Κατηγορία AΘέση Ανισαράς, Κοινότης Χερσονήσου, Κρήτη. Εμβαδόν: 620 μ2. Εργοδότης: Τουριστικές επιχειρήσεις Λύττος Α.Ε
  • Νέα τριώροφη πτέρυγα 60 δωματίων διαμορφωμένη σε διαμερίσματα των δύο δωματίων με προθάλαμο και λουτρά. Η πτέρυγα αυτή κρίθηκε αναγκαία για φιλοξενία οικογενειών. Είναι μικρά διαμερίσματα όπου υπάρχουν δύο ξεχωριστά δωμάτια με την δική τους βεράντα, για γονείς και παιδιά, με μεγάλο χώρο εισόδου που δίνει προσπέλαση στα δωμάτια στα λουτρά και στον χώρο φύλαξης των ρούχων.

 1993  – 1996   

  • Μελέτη και επίβλεψη του κτιρίου γραφείων της εταιρείας Τεχνοκάρ, αντιπροσωπειών αυτοκινήτων. Το κτίριο έχει εμβαδόν περίπου 10.000 μ2. Εκτός από τα γραφεία κεντρικής διοίκησης της εταιρείας στον πρώτο και δεύτερο όροφο, στο ισόγειο και στα δύο υπόγεια βρίσκονται τα συνεργεία της Τεχνοκάρ και χώροι σταθμεύσεως.
  • Στον πρώτο όροφο βρίσκονται τα γραφεία της Διευθύνσεως για τα οποία έχει μελετηθεί εκτός από την εσωτερική διακόσμηση και η επίπλωση, με πρότυπα σχέδια. Γενικά σε όλο το κτίριο έχει γίνει η λειτουργική διαρρύθμιση με μελέτη των κινητών χωρισμάτων, ο φωτισμός και η διαμόρφωση της επίπλωσης και σε ειδικά σημεία πρότυπος σχεδιασμός ειδικής επίπλωσης.

1997 –1999    

  • Διώροφο διαμέρισμα Κωστόπουλου στην οδό Ηρώδου του Αττικού 600 m2.

1998                

  • Κομνηνού – Stollmann, Συγκρότημα σπιτιών στην Αντίπαρο 1.366 m2.

1997 – 1998    

  • Μέγαρο Αγροτικής Ζωής στην Λεωφόρο Συγγρού 6, 425 m2.
  •  Ξενοδοχειακό συγκρότημα στα Μετέωρα. Νέα μονάδα 60 δωματίων και κοινόχρηστων χώρων α’ τάξης.
  • Οικία Καλλιτζάντζη στο Ψυχικό 900 m2.
  • Οικία Παράσχη στο Πόρτο Χέλι 500 m2.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΡΓΩΝ