ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981      |      ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΕΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΘΗΝΑ 1943 -
Α.Μ. ΤΕΕ    10815

ΣΠΟΥΔΕΣ

Διπλωματούχος Αρχιτέκτων, Σχολή Αρχιτεκτόνων Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) 1961 - 1966

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Οικιστικής στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο Γραφείου Δοξιάδη 1967 - 1968 - 1969

Πολεοδομίας στο ΕΜΠ 1970

Χωροθέτησης με Η.Υ. - Γεωγραφία ΕΜΠ 1982

Διεθνές Πρόγραμμα Αειφόρου Ανάπτυξης (PRISMA) στη Γερμανία 1994 - 1995

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Ελεύθερο Eπάγγελμα - Αρχιτεκτονική 1966 - Σήμερα

Γραφείο Δοξιάδη 1966 - 1968

Ιδρυτικό μέλος της εταιρίας ΟΜΑΔΑ 1 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ 1976 - 2000

Ιδρύτρια της εταιρίας ELIUS - Αικ. Βέη Σπυροπούλου και Συνεργάτες 1994 - 2010

Μέλος Δ.Σ. ΔΕΠΑΝΟΜ 1994 - 2004

Διδάσκουσα σε επιμορφωτικά σεμινάρια ΕΛΚΕΠΑ, ΚΕΝΕ, ΚΑΠΕ 1991 - 1996

Διδάσκουσα στο Ευρωπαϊκό Μaster Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών 2005 - 2008

Ένταξη Φωτοβολταϊκών σε Πρόσοψη Πολυκατοικίας στον Δήμο Ταύρου (2000).

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943, τελείωσε το Αρσάκειο Ψυχικού το 1961 και σπούδασε αρχιτέκτων στο ΕΜΠ (1961-1966).

 

Διετέλεσε αρχιτέκτων βοηθός του πολεοδόμου Κ. Α. Δοξιάδη στο διάστημα 1966-67, εργάσθηκε στο πολεοδομικό τμήμα του γραφείου Δοξιάδη το 1968, στο γραφείο του καθηγητή Ι. Λιάπη το 1969 και το 1970-1973 στο γραφείο του αρχιτέκτονα Α. Γεωργιάδη. Έκτακτη συμμετοχή σε ομάδα του Υπουργείου Συντονισμού για τον καταρτισμό οριστικών κτιριολογικών προγραμμάτων και τη χωροθέτηση των ΚΑΤΕΕ (σήμερα ΤΕΙ), το 1970. Το 1987 έλαβε μέρος στην προετοιμασία του προφακέλου για την υποψηφιότητα της Αθήνας στην Ολυμπιάδα του 1996 και ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΠΑΝΟΜ από το 1994 έως το 2004.

 

Στο ιδιωτικό της γραφείο (1969-1976), και με την ΟΜΑΔΑ 1 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ και Πολεοδόμοι, της οποίας ήταν ιδρυτικό μέλος από το 1976, εκπόνησε σχέδια για περισσότερα από 100 πολεοδομικά και κτιριακά έργα, όπως εμπορικά και τουριστικά κτιριακά σύνολα, ιδιωτικές κατοικίες, αποκαταστάσεις διατηρητέων κτιρίων και έλαβε μέρος σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

 

Είναι από τους πρώτους Έλληνες αρχιτέκτονες (από το 1976) που ασχολήθηκαν με την Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική και έχει λάβει μέρος σε σχετικά σεμινάρια και συνέδρια. Το 1994 ιδρύει την ELIUS Αικατερίνη Βέη και Συνεργάτες με στόχο την ανάληψη έργων και προγραμμάτων για την ένταξη και χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κτίρια και οικιστικά σύνολα. Πρότεινε επίσης η ίδια και υλοποίησε προγράμματα, συνέδρια και εργαστήρια και έχει πολλές αντίστοιχες δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις.

 

Το 1995 και το 1996 συμμετείχε ως εκπρόσωπος του ΣΑΔΑΣ σε τρεις επιτροπές του ΥΠΕΧΩΔΕ για διατύπωση προτάσεων εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια (Ενέργεια 2000 – Σχέδιο Δράσης). Συμμετείχε επίσης, ως ειδικός στο βιοκλιματικό σχεδιασμό των κτιρίων, στις επιτροπές κρίσεων Evaluation – Building Section DGXII στις Βρυξέλλες, από το 1998 έως το 2001, στην κριτική επιτροπή για πολεοδομικές επεμβάσεις το 1996, στην εκλογή μελετητών το 1999 στο Trinity College του Δουβλίνου και  στην επιτροπή αξιολόγησης του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας της Κύπρου, το 2007 και το 2008. Από το 2005 έως το 2008 δίδασκε βιοκλιματική αρχιτεκτονική στο ευρωπαϊκό Master για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας του Πανεπιστημίου  Αθηνών.

 

Μέλος του ΤΕΕ, του ΣΑΔΑΣ, της International Solar Energy Society (ISES), του Passive and Low Energy Architecture (PLEA), ιδρυτικό μέλος του World Renewable Energy Network (WREN) και εθνικός συντονιστής του προγράμματος European Assessment Scenario Workshop (EASW).

 

Παντρεμένη με δύο παιδιά και τέσσερα εγγόνια.

 

 

* Το υλικό της ανάρτησης έχει παραχωρηθεί στο Αρχείο από την ίδια τη βιογραφούμενη -την οποία και ευχαριστούμε πολύ- τo χειμώνα του 2021. Ακόμα η ίδια η βιογραφούμενη είχε την τελική θεώρηση των κειμένων της ανάρτησης.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η Κατερίνα Σπυροπούλου γεννήθηκε το 1943.

Παντρεμένη  από το 1975 με τον Γιώργο Βέη, καθηγητή Γεωδαισίας του ΕΜΠ, έχει  δύο  παιδιά, την Ινώ και τον Νίκο και τέσσερα εγγόνια.

To 1961 τελείωσε το Αρσάκειο Ψυχικού (κλασσικό τμήμα) και την  ίδια χρονιά εισάγεται πέμπτη στην Ανώτατη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Στη διάρκεια των σπουδών της ασχολείται και με τη ζωγραφική, κατά  παρότρυνση του καθηγητή του ΕΜΠ, Τ. Μάρθα, που μάλιστα πίστευε ότι θα  ακολουθούσε αυτό τον κλάδο. Η διπλωματική της εργασία είχε θέμα το  Ελληνικό Περίπτερο στη Biennale της Βενετίας και η διάλεξη της ως  τελειόφοιτος ήταν το έργο του Le Corbusier στην Ινδία. Για την εργασία αυτή, μαζί με τρεις συσπουδαστές της ταξίδεψαν στην Ινδία, ως φιλοξενούμενοι της Ινδικής  Κυβέρνησης, και για ένα μήνα  περιηγήθηκαν στη χώρα και μελέτησαν το  έργο του αρχιτέκτονα. Κατά την διάρκεια των σπουδών της εργάστηκε στα  αρχιτεκτονικά γραφεία των Γ. Βικέλα, Γ. Βλάχου και  Α. Τομπάζη. Το 1966  απέκτησε το δίπλωμα της Ανώτατης Σχολής Αρχιτεκτόνων και την Άδεια  Ασκήσεως Επαγγέλματος.

 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Tο  ίδιο καλοκαίρι  που τελείωσε τις σπουδές της, προσλαμβάνεται ως αρχιτέκτων βοηθός του πολεοδόμου – αρχιτέκτονα Κ. Δοξιάδη στα σχέδια για  τις παρουσιάσεις του, τις πολεοδομικές θεωρητικές μελέτες και τις δημοσιεύσεις του όπως Οικουμενόπολις – Δοξιάδης 1966, Αρχαίες Πλατείες Δοξιάδης 1967 και Ekistics – An  Introduction to the Science of Human Settlements, Hutchinson 1968  (για την έκδοση της οποίας έκανε και τη  διόρθωση των δοκιμίων στο  Λονδίνο). Στη συνέχεια το 1968 συνεργάζεται με τον αρχιτέκτονα Κ. Ξενάκη  στο Πολεοδομικό Τμήμα του Γραφείου Δοξιάδη στις μελέτες της Aquaba και των Φανών Χίου.

Το 1969 είναι αρχιτέκτων στο γραφείο του καθηγητή ΕΜΠ Ι. Λιάπη και ασχολείται με μελέτες ιδιωτικών έργων.

Το 1970 συμμετέχει στο Υπουργείο Συντονισμού, σε ομάδα μηχανικών με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα Σπύρο Αμούργη, με στόχο την κατάρτιση των τελικών κτιριολογικών προγραμμάτων και την χωροθέτηση των ΚΑΤΕΕ (σήμερα ΤΕΙ).

Από  το 1970 έως το 1973 εργάζεται στο  γραφείο του Α. Γεωργιάδη σε μελέτες ειδικών κτιρίων όπως των γραφείων Σαρακάκη, της προσθήκης ορόφου στο ξενοδοχείο Αστέρας Βουλιαγμένης, των ξενοδοχείων στην Κέρκυρα και στο  Σούνιο, σε  ιδιωτικές κατοικίες και σε διαγωνισμούς όπως του ξενοδοχείου  στην Ομόνοια, της Φοιτητικής Εστίας Πατρών και του νέου τμήματος του  ξενοδοχείου Αστέρας Βουλιαγμένης. Το 1973 γίνεται συνεργάτης αρχιτέκτων  της ομάδας Γεωργιάδη – Βουρέκα – Δεκαβάλλα στην μελέτη του κέντρου Αμφιτρύων του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Συγχρόνως,  από το 1969 έως το 1976, διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο και ασχολείται  με μελέτες και επιβλέψεις ιδιωτικών έργων (βλ. Εργογραφία).

Σε συνεργασία με συναδέλφους την Ελευθερία Κωστοπούλου-Παραδέλλη και Σ. Ξενόπουλο ιδρύουν την εταιρία ΟΜΑΔΑ 1  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ (1976-2000) και εκπονούν πολλές αρχιτεκτονικές και  πολεοδομικές μελέτες βλ. ιστορικό και Εργογραφία της ΟΜΑΔΑΣ 1 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ).

Μεγάλη εμπειρία ήταν και η συνεργασία της, το 1987, με τον καθηγητή Θαλή  Αργυρόπουλο, προϊστάμενο της Εκτελεστικής Επιτροπής Προετοιμασίας των  Ολυμπιακών Αγώνων (Ε.Ε.Π.Ο.Α.), ως μέλος της ομάδας προετοιμασίας του  φακέλου υποψηφιότητας της Αθήνας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996.  Ασχολήθηκε επί πλέον με την εξεύρεση κατάλληλων θέσεων για χωροθέτηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και πρότεινε εναλλακτικές θέσεις για την  ανέγερση του Ολυμπιακού χωριού (με κύρια πρόταση τον Ελαιώνα).

Από  το 1976 είναι από τους πρώτους Έλληνες αρχιτέκτονες που ασχολούνται με  την Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική στη μελέτη και επίβλεψη δύο κατοικιών με  την χρήση παθητικών ηλιακών συστημάτων, δηλαδή κυρίως κατάλληλου  αρχιτεκτονικού  σχεδιασμού με χρήση στοιχείων άμεσου ηλιασμού και σκιασμού (α. Σπίτι στο Πόρτο Εννιά Ανατολικής Αττικής και β. Ηλιακό σπίτι στο κέντρο της Αθήνας). Έως τότε για την εξοικονόμηση ενέργειας εθεωρείτο απαραίτητος ο μηχανολογικός εξοπλισμός, και τα Ηλιακά σπίτια ήταν σχεδιασμένα ουσιαστικά από μηχανολόγους.

Με  κύριο στόχο την ανάληψη έργων και προγραμμάτων για την ένταξη και   χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κτίρια και οικιστικά σύνολα,  ιδρύει την εταιρία ELIUS – Αικ. Βέη Σπυροπούλου και Συνεργάτες (1994-2010) και εκπονεί αντίστοιχες μελέτες (βλ. Εργογραφία ELIUS). Επίσης, κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της και της συμμετοχής της σε συνέδρια και εργαστήρια αντελήφθη την έλλειψη πληροφόρησης του κοινού  για θέματα σχετικά με το περιβάλλον και των  προβλημάτων με την αλόγιστη  χρήση των «παραδοσιακών» μορφών ενέργειας. Έτσι από την δεκαετία του ΄90 διοργανώνει εθελοντικά μια εκδήλωση κάθε χρόνο σχετικά με αυτά τα  θέματα (βλ. Δραστηριότητες Διάδοσης Βιοκλιματικού Σχεδιασμού και  Αειφόρου Ανάπτυξης).

Συγχρόνως είναι μέλος σε αντίστοιχους ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς, συνεργάζεται με το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), αξιολογεί τις προτάσεις για βιοκλιματικό σχεδιασμό της DG XII στις Βρυξέλλες (1998-2001) και ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΠΑΝΟΜ, από το 1994 έως το 2004, συμβάλλει στην ένταξη των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού στις προδιαγραφές μελετών των νοσοκομείων (βλ. Επιστημονικές Δραστηριότητες).

Πιστεύει ότι τα κτίρια πρέπει να αντιμετωπίζονται ως «ζωντανοί οργανισμοί» και η αρχιτεκτονική να συνδυάζει τον δυναμικό σχεδιασμό, που περιλαμβάνει την δυνατότητα προσαρμογής σε διαφορετικές ανάγκες στη διάρκεια  ζωής του  κτιρίου, με την εκμετάλλευση των συνθηκών του περιβάλλοντος προς όφελος των χρηστών και επίτευξη καλύτερων συνθηκών διαβίωσης.

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

Παρακολούθησε τα εξής:

  • Σεμινάρια Οικιστικής – Δοξιάδης, 1967 – 1968 – 1969.

  • Σεμινάριο Πολεοδομίας – Ε.Μ.Π., 1970.

  • Σεμινάριο χρήσης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών – ΤΕΕ,  1970.

  • Σεμινάριο χωροθέτησης με χρήση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών – Ε.Μ.Π. Έδρα Γεωγραφίας, 1982

  • Σεμινάρια  για Διαχείριση Προγραμμάτων  Αειφόρου Ανάπτυξης «Program International  For Sustainable Management» (PRISMA) – Γερμανία, 1994 – 1995.

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  • Μέλος του ΤΕΕ και του ΣΑΔΑΣ.

  • Μέλος του International Solar Energy Society (ISES).

  • Μέλος της Ελληνική Εταιρείας Ηλιακής Ενέργειας (ΕΛΕΤΗΛΕΝ).

  • Μέλος του Passive and Low Energy Architecture (PLEA).

  • Ιδρυτικό μέλος του World Renewable Energy Network (WREN).

  • Συμμετοχή ως μέλος της ISES στο NGO Renewable Energy Summit στα Ηνωμένα Έθνη – Νέα Υόρκη, 1994.

  • Εκπρόσωπος του Δήμου Λαυρεωτικής στην ομάδα εργασίας για το Κτίριο Εφαρμογών  Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου του ΕΜΠ, 1993 –  1994.

  • Ως εκπρόσωπος του ΣΑΔΑΣ συμμετείχε σε τρείς επιτροπές του ΥΠΕΧΩΔΕ για διατύπωση προτάσεων εξοικονόμησης ενέργειας για τα κτίρια στον  ΓενικόΟικοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ) (Ενέργεια 2000 – Σχέδιο Δράσης), 1995 – 1996.

  • Ως Εθνικός Συντονιστής του προγράμματος Εργαστήρια Σεναρίων για Αειφόρο Ανάπτυξη (EASW)  συμμετέχει στις αντίστοιχες επιτροπές του προγράμματος αυτού της DG  XIIΙ και συντονίζει εργαστήρια στην Ελλάδα, 1992 – 2001.

  • Ως  ειδικός (expert) στα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια,  συμμετέχει στις αντίστοιχες επιτροπές κρίσεων της Evaluation – Building  Section DG XII στις Βρυξέλλες, 1998 – 2001.

  • Μέλος της κριτικής επιτροπής για πολεοδομικές επεμβάσεις στο Trinity College, Δουβλίνο, 1996.

  • Συμμετοχή στην εξεταστική επιτροπή των διπλωματικών εργασιών στην ΄Εδρα της Κτιριολογίας της Αρχιτεκτονικής σχολής του ΕΜΠ, 1997.

  • Μέλος της κριτικής επιτροπή για εκλογή μελετητών για το κτίριο Πολυτεχνικής Σχολής του Trinity College, Δουβλίνο, 1999.

  • Συμμετοχή στις επιτροπές αξιολόγησης προτάσεων του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας της Κύπρου, 2007 – 2008.

  • Διδάσκει μαθήματα στα Επιμορφωτικά Σεμινάρια του ΕΛΚΕΠΑ, του ΚΕΝΕ και του ΚΑΠΕ με θέμα Εφαρμογές Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής, 1991 – 1996.

  • Διδάσκει μαθήματα βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής στο ευρωπαϊκό Master για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, 2005 – 2008.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΑΔΟΣΗΣ (DISSEMINATION) ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Δραστηριότητες  για διάδοση (dissemination) των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης, της  εξοικονόμησης ενέργειας και της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής για τις  οποίες υπήρξε  υπεύθυνη για την διοργάνωση:

  • Το 1993 μετά από πρότασή της, οργάνωσε μαζί με την Ακαδημία Αθηνών και το ΚΑΠΕ το διεθνές Συμπόσιο Ηλιακή Ενέργεια και Κτίρια, ένα πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την DG XVII. Στο συνέδριο αυτό έλαβαν μέρος αρχιτέκτονες και φυσικοί, ειδικοί στον βιοκλιματικό σχεδιασμό όπως οι J. Balcom, B. Givoni, N. Baker, J. Cook, J. Owen Lewis κ.α. Οι διαλέξεις τους βιντεοσκοπήθηκαν και δημιουργήθηκαν 22 video για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

  • Το 1994, ήταν υπεύθυνη για την οργάνωση στη Θεσσαλονίκη του Διεθνούς Συνεδρίου Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με θέμα Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τη Διεθνή Οργάνωση Ηλιακής Εταιρίας (ISES).

  • Το 1994 διεξήχθη στο Λαύριο, μετά από πρότασή της στον Δήμο, ημερίδα για την παρουσίαση και προετοιμασία του προγράμματος για την Περιβαλλοντική Χάρτα των Πόλεων και έγινε συγχρόνως έκθεση των μελετών και προτάσεων που ήδη υπήρχαν για την περιοχή.

  • Το 1995, ήταν υπεύθυνη για την οργάνωση του προγράμματος Τοπική Περιβαλλοντική Χάρτα για την πόλη του Λαυρίου, με την μέθοδο του Εργαστηρίου Αειφόρου Ανάπτυξης (EASW). Με βάση τα συμπεράσματα της ημερίδας και μετά από ψηφοφορία που διεξήχθει στο τέλος της ημερίδας, διατυπώθηκε η Περιβαλλοντική Χάρτα του Λαυρίου. Συμμετείχαν ο Δήμαρχος Σ. Παπασταυρόπουλος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Υπουργείων, Φορέων, κοινοβουλευτικών κομμάτων,  οργανώσεων και κατοίκων.

  • Το 1995 μετά τη διατύπωση της Περιβαλλοντικής Χάρτας του Λαυρίου, έγινε εκδήλωση για την παρουσίαση της και των προτάσεων που περιελάμβανε. Συμμετείχε η Υπουργός Ε. Παπαζώη, Φορείς, κάτοικοι και όλοι όσοι είχαν συνεισφέρει στη διατύπωση της Χάρτας.

  • Υπεύθυνη για την οργάνωση του Διεθνούς Εργαστηρίου Πόλεις σε Αναζήτηση της Αειφόρου Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Εργασίας και Διαβίωσης που έγινε στο Λαύριο 1995.

  • Το 1996, μετά από πρότασή της στον Δήμο της Κω, ήταν υπεύθυνη για την οργάνωση του διημέρου Αειφόρος Ανάπτυξη και Τουρισμός που διεξήχθη στην Κω, με χρηματοδότηση του Δήμου Κω και συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επιστημόνων.

  • Συνεργασία  με την Ομάδα Οικολογίας του Κολλεγίου Αθηνών για τη διοργάνωση δύο  Εργαστηρίων Σεναρίων Αειφόρου Ανάπτυξης, Αθήνα 1996.

  • Το 1997 οργάνωσε Σεμινάριο της μεθόδου Τοπικά Εργαστήρια Σεναρίων Αειφόρου Ανάπτυξης (EASW) με χρηματοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης DG ΧΙΙΙ της Ε.Ε. στην Κω.

  • Το 1997 ήταν υπεύθυνη για την οργάνωση της Ημερίδας – Εργαστηρίου Αειφόρος Ανάπτυξη και Τουρισμός (με  την μέθοδο EASW) που διεξήχθη στην Κω και έλαβαν μέρος οι Δήμαρχοι Κω και Λαυρίου, εκπρόσωποι της  Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Φορέων, με στόχο τη διατύπωση προτάσεων για  ανάπτυξη νέων μορφών Τουρισμού.

  • Το 1998 ήταν υπεύθυνη για την οργάνωση με τη μέθοδο EASW του Εργαστηρίου Αειφόρου Ανάπτυξης – Επαναπροσδιορισμός Στόχων στο Λαύριο.

  • Το 1998 ήταν υπεύθυνη ομάδας μελέτης σε Εργαστήριο Αειφόρου Ανάπτυξης σε ένα από τους Δήμους των Βρυξελών.

  • Τον Ιούνιο του 1999, πρότεινε στο Δήμο Αθηνών το Εργαστήριο Αειφόρου Ανάπτυξης με θέμα Σενάρια για Βιώσιμες Πόλεις και ήταν υπεύθυνη για την οργάνωση που διεξήχθη στο Γ’ Διαμέρισμα του  Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία του Δήμου και της Αναπτυξιακής Εταιρίας  του Δήμου Αθηναίων και με χρήση της μεθόδου EASW. Συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Λ. Αυδής, εκπρόσωποι του Δήμου, Υπουργείων, Φορέων και κατοίκων.

  • Τον  Νοέμβρη του 2001 ήταν υπεύθυνη για την οργάνωση Ημερίδας- Εργαστηρίου  με χρήση της μεθόδου EASW στα πλαίσια της μελέτης Ανάπτυξης του Δήμου  Μελισσίων, με στόχο την ένταξη συμμετοχικών διαδικασιών στη μελέτη και  ευαισθητοποίηση των πολιτών στις αρχές της Αειφόρου Ανάπτυξης.

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Από το 1968 έως και το 1976 διατηρεί ιδιωτικό γραφείο παράλληλα με την πρωινή συνεργασία της με άλλα αρχιτεκτονικά γραφεία και ασχολείται με μελέτες και επιβλέψεις ιδιωτικών έργων.

1968

  • Μελέτη και επίβλεψη οικίας Σταμπολή στον Κοκκιναρά Αττικής.

  • Αναστήλωση και διαμόρφωση οικίας Σπυροπούλου Βέη στην Οία Σαντορίνης.

  • Προσχέδια οικίας στο Μπατσί Άνδρου.

1969

  • Μελέτη και επίβλεψη οικίας 50 τ.μ. στο Χαλκούτσι Ωρωπού (πρότυπο σχέδιο μονόχωρου που χωρίζεται πολύ εύκολα σε 3 χώρους).

1971

  • Οριστική μελέτη οικίας Ανδριτσόπουλου στο Δασκαλειό Αν. Αττικής.

  • Διαμόρφωση διαμερίσματος Σαραντοπούλου στον Πειραιά.

1972

  • Μελέτη, επίβλεψη και κατασκευή (με τη μέθοδο αντιπαροχής) πολυκατοικίας στην Πλάκα Αθήνας.

  • Προσχέδια ξενοδοχείου στην Βουλιαγμένη σε συνεργασία με Εταιρία Μελετών Περιβάλλοντος.

  • Προμελέτη μαιευτικής κλινικής στην Νέα Ιωνία.

  • Προμελέτες δύο οικιών, Λουκαρίδη στην Εκάλη και Δρόση στις Ερυθρές.

  • Προμελέτη δύο πολυκατοικιών στη Νέα Σμύρνη.

  • Προμελέτη κτιρίου γραφείων Χριστόπουλου στην Αθήνα.

1973

  • Προσχέδια για συγκρότημα κατοικιών στο Grand Chalet στον Κοκκιναρά Αττικής.

1974

  • Προσχέδια Τουριστικού Χωριού Δημητροπούλου στο Γαλαξίδι.

1975

  • Μελέτη και επίβλεψη οικίας Ζαλμά στην Πεντέλη.

  • Διαρρύθμιση οικίας Δαρδούφα στη Φιλοθέη.

1976

  • Οριστική μελέτη πολυκατοικίας στην Χαλκίδα.

  • Προμελέτη δύο πολυκατοικιών στο Αιγάλεω.

  • Διαμόρφωση καταστήματος Μαρούσι στην Αθήνα.

 

 

ΟΜΑΔΑ 1 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ

Α. ΙΣΤΟΡΙΚΟ

1976

Ίδρυση της κοινοπραξίας ΟΜΑΔΑ 1 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ που απαρτίζεται από τούς αρχιτέκτονες  Αικατερίνη Βέη Σπυροπούλου,  Ελευθερία Κωστοπούλου Παραδέλλη και Σόλωνα Ξενόπουλο.

1978

Ίδρυση της Αστικής Εταιρείας ΟΜΑΔΑ 1 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ, Σπυροπούλου –  Κωστοπούλου – Ξενόπουλος.

Εγγραφή στο Γραφείο Μητρώου Μελετητών, Α.Μ. 105 στις κατηγορίες:

α. Οικοδομικών Κτιριακών Έργων – Κατηγορία 6, Τάξη Πτυχίου Δ΄

β. Ρυμοτομικών- Πολεοδομικών – Κατηγορία 2, Τάξη Πτυχίου Δ΄

1987

Μεταβολή της Αστικής Εταιρείας σε ΟΜΑΔΑ 1 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ,  Σπυροπούλου – Κωστοπούλου μετά την αποχώρηση του αρχιτέκτονα Σ. Ξενόπουλου που εξελέγη καθηγητής  ΕΜΠ. Εταίρος της εταιρίας γίνεται η αρχιτέκτων Π. Δαλιάνη Μυλοπούλου.

2000

Με τη συνταξιοδότηση μελών της διαλύεται η  Αστική Εταιρεία.

 

Συνεργάσθηκαν με την ΟΜΑΔΑ 1 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ:

Η αρχιτέκτων Σοφία Ξενοπούλου-Χουρμούζη από 1976 έως 1982.

Η αρχιτέκτων Ελένη Πεδιαδίτη από 1982 έως 1989.

 

 

Β. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ – ΒΡΑΒΕΙΑ

Έλαβε μέρος σε διαγωνισμούς με την ΟΜΑΔΑ 1 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ:

  • Κτίριο Εργατικού Κέντρου Αθηνών επί των οδών Λιοσίων – Σωζοπόλεως και Μιλήτου, 1976, έπαινος.

  • Οίκος Ευγηρίας του Συλλόγου Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας, 1978, Α΄ Βραβείο.

  • Το Σπίτι του Ναύτη, ΝΑΤ, 1979, Γ΄ Βραβείο.

  • Εργατικό Κέντρο Αθηνών,  1979,  Δ΄ Έπαινος.

  • Μουσείο Ακρόπολης, 1992.

  • «Διαγωνισμό ιδεών για το σχεδιασμό του Ολυμπιακού Χωριού», 2000, σε συνεργασία με Γ. Τοσούνη (στοιχεία της πρότασης χρησιμοποιήθηκαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού που δεν ολοκληρώθηκε).

 

 

Γ. ΜΕΛΕΤΕΣ

Μελέτες της ΟΜΑΔΑΣ 1 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ που εκπονήθηκαν από το 1976 έως το 2000, κατά κατηγορία.

 

Γ.1. ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

1978

  • Εξοχική κατοικία Ε. Κωστοπούλου στην Παλαιά Επίδαυρο Αργολίδας. Μελέτη – Επίβλεψη, υπεύθυνη: Ε. Κωστοπούλου.

  • Πολυκατοικία Π. Σιδηρόπουλου στην Αγία Παρασκευή. Μελέτη – Επίβλεψη, υπεύθυνη: Ε. Κωστοπούλου.

  • Πολυκατοικία Φ. Μέρμηγκα στη Φιλοθέη.Μελέτη – Επίβλεψη, υπεύθυνη: Ε. Κωστοπούλου.

  • Πολυκατοικία στη Λούτσα Αττικής. Μελέτη – Επίβλεψη, υπεύθυνος: Σ. Ξενόπουλος.

  • Οικία Α. Λούντβικς στου Παπάγου. Μελέτη – Επίβλεψη, υπεύθυνη: Α. Σπυροπούλου.

  • Εξοχική κατοικία Α. Σπυροπούλου στο Πόρτο Εννιά Αττικής. Μελέτη – Επίβλεψη, υπεύθυνη: Α. Σπυροπούλου.

  • Επέκταση και διαρρύθμιση οικίας Ε. Δεβλέτογλου στην Αγ. Παρασκευή. Μελέτη – Επίβλεψη, υπεύθυνη: Α. Σπυροπούλου.

  • Εξοχική κατοικία Ε. Δεβλέτογλου στο Πόρτο Εννιά Αττικής. Μελέτη – Άδεια, υπεύθυνη: Α. Σπυροπούλου.

  • Εξοχική κατοικία Κ. Κοντίδη στο Πόρτο Εννιά Αττικής. Μελέτη – Άδεια, υπεύθυνη: Α. Σπυροπούλου.

  • Πολυκατοικία Μ. Πανταζίδη οδού Ομήρου – Ν. Σμύρνη. Μελέτη – Επίβλεψη, υπεύθυνη: Α. Σπυροπούλου.

  • Πολυκατοικία Ι. Οικονόμου στα Μελίσσια. Μελέτη – Επίβλεψη, υπεύθυνη: Ε. Κωστοπούλου.

  • Διπλοκατοικία Κ. Ιωαννίδη στον Κοκκιναρά. Μελέτη – υπεύθυνη: Α. Σπυροπούλου.

1979

  • Εξοχική κατοικία Ε. Μπιτσάκη στην Παλαιοχώρα Χανίων. Μελέτη, υπεύθυνη: Ε. Κωστοπούλου.

  • Οικία Κ. Κουγιούλη στην Εκάλη Αττικής. Μελέτη – Επίβλεψη, υπεύθυνη: Α. Σπυροπούλου.

1980

  • Εξοχική κατοικία Ειρ. Εμπειρίκου – Borownski στην Άνδρο. Μελέτη – Επίβλεψη, υπεύθυνη: Α. Σπυροπούλου.

  • Αναμόρφωση παλαιάς οικίας κ. Λουκάκη στο Ψυχικό. Μελέτη – Επίβλεψη, υπεύθυνη: Α. Σπυροπούλου.

1981

  • Αναμόρφωση παλαιάς οικίας κ. Μελετοπούλου στο Ψυχικό. Μελέτη – Επίβλεψη, υπεύθυνη: Α. Σπυροπούλου.

1983

  • Οικία Γ. Γράτσου στο Ψυχικό. Μελέτη, υπεύθυνη: Α. Σπυροπούλου.

  • Οικία R. Moore στην Άνδρο. Μελέτη – Επίβλεψη, υπεύθυνη: Α. Σπυροπούλου.

1989

  • Οικία Χ. Ραντοπούλου στην Παλλήνη. Μελέτη – Άδεια, υπεύθυνη: Α. Σπυροπούλου.

  • Οικία Π. Ευτυχίδου στην Πεντέλη. Μελέτη – Επίβλεψη, υπεύθυνη: Α. Σπυροπούλου.

1990

  • Οικία Μ. Αγγελόπουλου στη Φιλοθέη. Μελέτη – Επίβλεψη, υπεύθυνη: Α. Σπυροπούλου.

  • Οικία Φ. Τριπολιτσιώτη στην Αττική. Μελέτη – Επίβλεψη, υπεύθυνη: Ε. Κωστοπούλου.

  • Οικία Δ. Θεμελή στο Ψυχικό. Μελέτη – Επίβλεψη, υπεύθυνη: Α. Σπυροπούλου.

1990

  • Οικία Μ. Αγγελόπουλου στη Φιλοθέη. Μελέτη – Επίβλεψη, υπεύθυνη: Α. Σπυροπούλου.

  • Οικία Φ. Τριπολιτσιώτη στην Αττική. Μελέτη – Επίβλεψη, υπεύθυνη: Ε. Κωστοπούλου.

  • Οικία Δ. Θεμελή στο Ψυχικό. Μελέτη – Επίβλεψη, υπεύθυνη: Α. Σπυροπούλου.

1993

  • Οικία Δ. Κωνσταντίνου, διαμόρφωση διαμερίσματος. Μελέτη, υπεύθυνη: Α. Σπυροπούλου.

1994

  • Οικία Κουρή, διαμόρφωση και επέκταση υπάρχουσας οικίας στο Ψυχικό. Μελέτη – Άδεια, υπεύθυνη: Α. Σπυροπούλου.

1996

  • Οικία Γ. Λαπατά, διαμόρφωση εξωτερικών χώρων και ισογείου. Μελέτη -Επίβλεψη, υπεύθυνη: Α. Σπυροπούλου.

 

 

Γ.2.  ΕΙΔΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ – ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ

(Όπου δεν γίνεται ιδιαίτερη αναφορά συμμετέχουν όλοι οι εταίροι της ΟΜΑΔΑΣ 1 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ)

1978

  • Οίκος  Ευγηρίας Συλλόγου Συνταξιούχων Εθνικής Τραπέζης Ελλάδος στην Αγία  Παρασκευή. 1ο Βραβείο Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, Μελέτη – Επίβλεψη.  Πωλήθηκε από την Τράπεζα και κατεδαφίστηκε από τον νέο ιδιοκτήτη.

  • Τεχνοοικονομική μελέτη τυποποιημένων Βιομηχανικών Κτιρίων. Η ανάθεση έγινε από την ΕΤΒΑ το 1978 – υπεύθυνη: Α. Σπυροπούλου.

1980

  • Κτίριο Γραφείων – Καταστημάτων Α. Μελετόπουλου στην Αθήνα, Μελέτη – Άδεια, υπεύθυνη: Α. Σπυροπούλου.

1982

  • Κτίριο Γραφείων και Καταστημάτων Β. Μάλαμα στην Αθήνα, Μελέτη – Επίβλεψη, υπεύθυνη: Ε. Κωστοπούλου.

1983

  • Κεντρική επισκευαστική μονάδα Ε.Α.Σ Αθηνών, Μελέτη.

  • Αμαξοστάσιο Ε.Α.Σ, Παλλήνη Αττικής, Μελέτη.

1984

  • Γ’ Κρατικός Παιδικός Σταθμός Αγίου Λουκά Καβάλας, Μελέτη.

1985

  • Κτίριο Διοίκησης Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή, Προμελέτη.

1986

  • Β΄ Κρατικός Παιδικός Σταθμός Χρυσούπολης Καβάλας, Μελέτη.

1990

  • Παιδικός Σταθμός Δήμου Ζωγράφου, Μελέτη.

1995

  • Μουσικό Σχολείο Δήμου Ζωγράφου, Μελέτη σε συνεργασία με ΚΑΠΕ για πρόταση THERMIE της Ε.Ε., υπεύθυνη: Α. Σπυροπούλου.

  • Ακαδημία Αθηνών – Διαμόρφωση Υπογείου, Μελέτη, υπεύθυνη: Α. Σπυροπούλου.

  • JOULE  II – Technical and Aesthetical Integration of Renewable Energy in a New Settlement, πρόγραμμα που αφορούσε τον σχεδιασμό ενός χωριού 300 κατοικιών και θερμοκηπίων με χρήση Ήπιων Μορφών Ενέργειας για την  στέγαση και απασχόληση Παλλινοστούντων Ελλήνων. Το πρόγραμμα έγινε σε  συνεργασία με το Κ.Α.Π.Ε. και το Γραφείο Μελετών Α. Ν. Τομπάζη. Ιδέα και  μελέτη – υπεύθυνη: Α. Σπυροπούλου.

1996

  • Στρατηγική για εξοικονόμηση ενέργειας σε κλειστούς χώρους άθλησης, Αθήνα, σε συνεργασία με ΕΚΠ, υπεύθυνη: Α. Σπυροπούλου. Συνεργάτης: Φ. Τριάντη.

1997

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου Σάμου, Μελέτη. Υπεύθυνη: Ε. Κωστοπούλου.

 

 

Γ.3. ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

(Όπου δεν γίνεται ιδιαίτερη αναφορά συμμετέχουν όλοι οι εταίροι της ΟΜΑΔΑΣ 1 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ)

1977

  • Αναστήλωση οικίας Σαρρή στην Ύδρα. Μελέτη – Επίβλεψη, υπεύθυνη: Α. Σπυροπούλου.

  • Αναστήλωση οικίας Ε. Εμπειρίκου στα Λάμυρα Άνδρου. Μελέτη – Επίβλεψη, υπεύθυνη: Α. Σπυροπούλου.

1980

  • Αναστήλωση παλαιών οικιών Π. Ρούσου και μετατροπή σε ξενώνα στα Φηρά Σαντορίνης. Μελέτη – Επίβλεψη, υπεύθυνη: Α. Σπυροπούλου.

1977

  • Κατασκευή  μεσοπατωμάτων στο νεοκλασικό κτίριο Αβέρωφ του Εθνικού Μετσόβιου  Πολυτεχνείου. Μελέτη – Επίβλεψη, υπεύθυνος: Σ. Ξενόπουλος.

1980

  • Διαρρύθμιση  αμφιθεάτρων στο νεοκλασικό κτίριο Αβέρωφ του Εθνικού Μετσόβιου  Πολυτεχνείου. Μελέτη – Επίβλεψη, υπεύθυνος Σ. Ξενόπουλος.

1981

  • Αναστήλωση παλαιών αποθηκών Γ. Γράτσου και μετατροπή τους σε ξενώνα στην Ύδρα. Μελέτη, υπεύθυνη: Α. Σπυροπούλου.

  • Αναστήλωση Ιονίου Ακαδημίας Κερκύρας και επαναχρησιμοποίηση για Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών. Προμελέτη.

  • Αναστήλωση παλαιού μύλου Δ. Αγγελόπουλου στη Μύκονο. Μελέτη – Επίβλεψη, υπεύθυνος: Σ. Ξενόπουλος.

  • Μετατροπή παλαιού εργοστασίου σε εμπορικό κέντρο, Φηρά Σαντορίνης.Μελέτη – Επίβλεψη, υπεύθυνη: Α. Σπυροπούλου.

1987

  • Αποτύπωση  δύο σπιτιών: α) Ενετικό κτίσμα Πετρουλάκη, β) Τούρκικο τέμενος Παπαδάκη.  Ανάθεση υπουργείο Πολιτισμού, υπεύθυνη: Ε. Κωστοπούλου

1988

  • Αναστήλωση οικίας Βρυζάκη στην Οία Σαντορίνης. Μελέτη – Άδεια, υπεύθυνη: Α. Σπυροπούλου.

  • Αποκατάσταση Μαλλιαροπούλειου Θεάτρου Τρίπολης. Μελέτη, υπεύθυνη: Ε. Κωστοπούλου.

  • Αποκατάσταση και διαρρύθμιση Κτιρίου Παρακαταθηκών και Δανείων στη Θεσσαλονίκη, Μελέτη. Υπεύθυνη: Ε. Κωστοπούλου.

1990

  • Αναμόρφωση και διαρρύθμιση Κτιρίου Φίτσαλου – Κλείδωνα στην Παλαιά Πόλη της Καλαμάτας, Μελέτη. Υπεύθυνη: Ε. Κωστοπούλου.

1997

  • Μετατροπή  παλαιού εργοστασίου και κτισμάτων σε ξενοδοχειακό και εμπορικό κέντρο,  Μονόλιθος Σαντορίνης. Μελέτη σε συνεργασία με γραφείο Γ. Τοσούνη,  υπεύθυνη: Α. Σπυροπούλου.

1998

  • Παλαιά οικία κ. Σαμούρκα στη Σαντορίνη. Μελέτη, υπεύθυνη: Α. Σπυροπούλου

 

 

Γ.4. ΡΥΜΟΤΟΜΙΚΕΣ – ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

(Όπου δεν γίνεται ιδιαίτερη αναφορά συμμετέχουν όλοι οι εταίροι της ΟΜΑΔΑΣ 1 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ)

1983

  • Ε.Π.Α., Μελέτη Αναθεώρησης και Επέκτασης Παιανίας – Κορωπίου – Μαρκοπούλου.

1984

  • Ε.Π.Α., Μελέτη στοιχείων Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού των Δήμων Παιανίας – Κορωπίου – Μαρκοπούλου, 1984.

1987

  • Μελέτη επέκτασης – ένταξης περιοχής Β’ κατοικίας στην θέση Πόρτο Ράφτη του Δήμου Μαρκόπουλου, 1984.

1987

  • Μελέτη  επέκτασης – ένταξης περιοχής Β’ Κατοικίας στη θέση Δήλεσι και Πλάκα  Δήλεσι Βοιωτίας 1987 (σταμάτησε το 1992 λόγω ελλείψεως στοιχείων στην Α’  Φάση μελέτης).

1995

  • Μελέτη ένταξης Δυτικής Ν. Καλλικράτειας.

2000

  • Πολεοδόμηση περιοχής ΒΙ.ΠΑ-ΒΙΟ.ΠΑ εκατέρωθεν Λεωφόρου ΝΑΤΟ, Ασπρόπυργος Αττικής.

  • Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Δήμου Μελισσίων, 2000, υπεύθυνη: Α. Σπυροπούλου.

 

 

Γ.5. ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΟΜΑΔΑ 1 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ

  • Ο Οίκος Ευγηρίας του Συλλόγου Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, Α’ Βραβείο στον αντίστοιχο διαγωνισμό, Αρχιτεκτονικά Θέματα, 11/1977.

  • Μελέτη Εμπορικού Κέντρου «Φάμπρικα» στα Φηρά Σαντορίνης, Αρχιτεκτονικά Θέματα, 25/1991.

  • Σχετικά με τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για το Μουσείο της Ακρόπολης, Αρχιτεκτονικά Θέματα, 26/1992.

  • ΕΠΑ. Β´ κατοικία. Περιπτώσεις Πόρτο Ράφτη και Δήλεσι, Τεχνικά Χρονικά, τεύχος 5 /1993.

 

 

ELIUS ΑΙΚ. ΒΕΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΜΕΛΕΤΕΣ 1994 – 2010

  • APAS – Renewable Energies on the Mediterranean Islands της DG ΧVII. Πρόγραμμα σε συνεργασία με την ΔΕΗ, την ENEL της Ιταλίας  (συντονιστής), την ENERGO και την CINAR (Ελληνικές εταιρίες), TEAM και  RIVA CALZONI (Ιταλικές εταιρίες) και το Πανεπιστήμιο του Las Palmas.  Αφορούσε την διερεύνηση των δυνατοτήτων χρήσης Εναλλακτικών Μορφών  Ενέργειας σε νησιά της Μεσογείου (η ιδέα για το πρόγραμμα ήταν της  ELIUS), 1995-1996.

  • SAVE – Energy Conservation Strategies for Sport Centers της DG XVII. Πρόγραμμα για προτάσεις μείωσης της ενεργειακής  κατανάλωσης στα υφιστάμενα κτίρια Κλειστών Γυμναστηρίων και  Κολυμβητηρίων με την χρήση Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας σε συνεργασία  με το ΚΠΑ (συντονιστής προγράμματος) και το Αστεροσκοπείο Αθηνών, 1996.

  • Δίκτυα Κοινής Ωφελείας σαν μέσο Περιβαλλοντικών Στόχων Αειφόρου Διαχείρισης.  Πρόγραμμα σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χωροταξίας και Οικισμού του  Βερολίνου (συντονιστής του προγράμματος), που αφορά την βελτιστοποίηση  διαχείρισης των δικτύων κοινής ωφελείας, έτσι ώστε ο προγραμματισμός των  δικτύων να περιλαμβάνει Περιβαλλοντικούς στόχους. Στο πρόγραμμα  συμμετείχαν τα Πανεπιστήμια της Κοπεγχάγης και του Newcastle, 1996-1998.

  • Προμελέτη  φυσικού αερισμού και προτάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας στο Μουσείο  Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή. Σε συνεργασία με τον Καθηγητή Μ. Σανταμούρη  του Πανεπιστημίου Αθηνών, 1999.

  • THERMIE – Ενεργειακή Ανάπλαση δύο Εργατικών Πολυκατοικιών.  Ένα πρόγραμμα της Ε.Ε. με στόχο την επισκευή δύο πολυώροφων κτιρίων  κατοικιών με χρήση νέων τεχνολογιών και ένταξη Ανανεώσιμων Πηγών  Ενέργειας στον σχεδιασμό. Συνεργασία με τον Δήμο Ταύρου και τις εταιρίες  ΛΔΚ και Esbensen Consulting Engineering (ιδέα, οργάνωση πρότασης και  συντονισμός από την ELIUS), 1998- 2000.

  • Προμελέτη  φυσικού φωτισμού στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου. Σε συνεργασία με  τον Καθηγητή Μ. Σανταμούρη του Πανεπιστημίου Αθηνών, 1998.

  • Αναβάθμιση  Εγκαταστάσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στον Λόφο Κουφού  Πεντέλης και στον Λόφο Νυμφών Θησείου. Περιλαμβάνει τον βιοκλιματικό  σχεδιασμό νέας στέγης, 1999.

  • Σύμβουλος  στη μελέτη του κτιρίου Γραφείων Μέτρησης και Απόδοσης των Ανανεώσιμων  Πηγών Ενέργειας στο Οικόπεδο του Κ.Α.Π.Ε. Το κτίριο περιλαμβάνει ενεργειακά και παθητικά συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας και Α.Π.Ε., 2000.

  • Μελέτες  με εφαρμογή του βιοκλιματικού σχεδιασμού: Εξοχικών κατοικιών Ε.  Ευτυχίδου στην Πάρο, οικία Ανδρέου στο Μαρούσι, οικία Σαμαρτζή στη  Βούλα, πολυκατοικίες Κουτσουνάκη και Παπανικολάου στην Ανατολική Αττική,  2001-2007.

  • Σύμβουλος της ΔΕΠΑΝΟΜ στο πρόγραμμα REVIVAL (Retrofitting for Environmental Viability Improvement of Valued Architectural Landmarks) για την εξοικονόμηση ενέργειας στο νοσοκομείο ΚΑΤ, 2002 -2004.

  • Διερεύνηση για τη θέση κτιρίου Ευρωπαϊκού Γραφείου Ευρεσιτεχνίας, 2003.

  • Πράσινη  Πιλοτική Αστική Γειτονιά στην Αγία Βαρβάρα, Αιγάλεω, 2011. Σύμβουλος  του ΚΑΠΕ μαζί με τους αρχιτέκτονες Γ. Ανδρεάδη, Μ. Κωστίκα και γραφείο  Τομπάζη στην πιλοτική μελέτη μίας από τις εργατικές κατοικίες (ήταν μία  από τις Ελληνικές υποψηφιότητες το 2012 για το βραβείο Mies van der  Rohe).

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

  • Χρήση Παθητικών Συστημάτων Ηλιακής Ενέργειας σε σπίτι της Αθήνας. Δελτίο Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, 1983.

  • A Passive Solar Energy Approach to a Town – house in Athens. In PLEA Conference Proceedings, ΤΕΕ, 1984.

  • Χρήση Παθητικών Συστημάτων Ηλιακής Ενέργειας σε σπίτι της Αθήνας. Αρχιτεκτονικά Θέματα, 18/1984.

  • Τα ηλιακά σπίτια δεν είναι ανέφικτα. Αυγή, Φεβρουάριος 1985.

  • Σπίτι στην Αθήνα. Θέματα Χώρου + Τεχνών, 17/1986.

  • Σπίτι στο Εννιά Κερατέας. Θέματα Χώρου + Τεχνών, 17/1986.

  • Ο Οίκος Ευγηρίας του Συλλόγου Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος. Α’ Βραβείο στον αντίστοιχο διαγωνισμό. Αρχιτεκτονικά Θέματα, 11/1977.

  • Μελέτη Εμπορικού Κέντρου ‘’Φάμπρικα’’ στα Φηρά Σαντορίνης. Αρχιτεκτονικά Θέματα, 25/1991.

  • A solar House in the centre of Athens. In Architecture αnd Urban Space, PLEA Conference Proceedings, 1991.

  • A Passive Solar Energy Approach to a town – house in Athens. Εkistics, Ιούνιος 1991.

  • Evaluation of the Thermal performance of a passive Solar House in Athens. ISES Solar World Congress Proceedings, Denver USA, 1991.

  • Σχετικά με τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για το Μουσείο της Ακρόπολης. Αρχιτεκτονικά Θέματα, 26/1992.

  • Συνέντευξη για τον Παθητικό Σχεδιασμό στα Κτίρια. Νέα Οικολογία, Σεπτέμβριος 1992.

  • Συνέντευξη για την Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική. Ελευθεροτυπία, 4/12/1993.

  • ΕΠΑ. Β’ κατοικία. Περιπτώσεις Πόρτο Ράφτη και Δήλεσι. Τεχνικά Χρονικά, τεύχος 5/1993.

  • Σημειώσεις Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής. ΚΑΠΕ, 1993.

  • Συνέντευξη για το Οικολογικό Σπίτι. Έθνος, Φεβρουάριος 1993.

  • Οικία στον Κοκκιναρά. Περιοδικό Ιδέες, 1994.

  • Bioclimatic Planning and Architecture in the Mediterranean Region. In Bilbao Conference Proceedings, 1994.

  • Συνέντευξη για Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική. Εφημερίδα Κέρδος, 1994.

  • Σπίτι στην Πλαγιά της Οίας, Σαντορίνη – Μαθήματα Απλότητας. Elle Deco, 1994.

  • General  Report, Messages and Recommendations. Intermediate Cities in Search of  Sustainability / The Research and the Attica Workshop 1995, European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions.

  • Σπίτι στην Αθήνα, Περιοδικό Γυναίκα, 1995.

  • Περιβάλλον και Ανάπτυξη Λαύριο. 1995, Τεύχος ΥΠΕΧΩΔΕ – Δήμου Λαυρεωτικής.

  • Energy Conservation Strategies for Sports Centers. Case Studies, University Of Athens for the European Commission Directorate General for Energy Save Programme, 1996.

  • Περιβαλλοντική Χάρτα Λαυρίου – Μια συμμετοχική διαδικασία. Δημοσίευση στο Συνέδριο για αειφόρο ανάπτυξη του Οργανισμού Αθήνας, 1996.

  • Kos, an Island in search of Sustainable Development. IRS Report, 1996.

  • Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική «Η χρήση του γυαλιού». Περιοδικό Ύλη και Κτίριο, 1997.

  • Ηλιακό σπίτι στην Αθήνα. Περιοδικό Ύλη και Κτίριο, 1997.

  • Technical  networks as instruments of sustainable flow management: a comparative  analysis of infrastructure policy and planning in European urban  regions. APAS Report, 1997.

  • Τεύχος για την Εκπαίδευση στην Μεθοδολογία Ευρωπαϊκών Εργαστηρίων Σεναρίων Αειφόρου Ανάπτυξης και εφαρμογές. Κως 1997.

  • Η χρήση του γυαλιού στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Περιοδικό Αρχιτέκτονες του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, 1999.

  • Κτίρια από γυαλί. Η Καθημερινή, Μάρτιος 1999.

  • Σπίτια από ανακυκλωμένα υλικά. Τα Νέα, Μάρτιος 1999.

  • Ηλιακό σπίτι στους Αμπελόκηπους. Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική στην Ελλάδα, επιμέλεια Ε. Μάντζιου, 2009.

 

VIDEO

  • Συντονισμός παραγωγής σειράς 22 video με θέμα: Ηλιακή ενέργεια και κτίρια. Για την Ακαδημία Αθηνών, 1993.

  • Συμμετοχή στο video με θέμα Από την Ιδανική Πόλη στην Βιώσιμη Πόλη του προγράμματος Inνovation, 1997.

 

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

  • A Passive Solar Energy Approach to a Town-house in Athens. Στο Συνέδριο 2nd International Conference For Passive And Low Energy Architecture, Κρήτη, 1983.

  • Κατοικία στους Αμπελόκηπους στην Αθήνα. Στο Σεμινάριο Παθητικά Ηλιακά Συστήματα και Αρχιτεκτονική, Ευγενίδειο Ίδρυμα, Αθήνα, 1985.

  • Σύνταξη ρυθμιστικού σχεδίου στο Κορωπί. Διάλεξη Ε.Μ.Π. – Τμήμα Αρχιτεκτόνων, 1986.

  • A Solar House in the center of Athens. Στο Συνέδριο Architecture and Urban Space της PLEA, Σεβίλλη, 1991.

  • Evaluation of the Thermal performance of a passive Solar House in Athens. Στο Συνέδριο της ISES Solar World Congres, Denver USA, 1991.

  • Passive Solar Architecture in Greece. Στο 2nd World Renewable Energy Congress, 1ο Βραβείο παρουσίασης, Reading UK, 1992.

  • Ο Βιοκλιματικός σχεδιασμός και τα Ιστορικά Κέντρα των Πόλεων. Στο Συνέδριο RECITE, Ρόδος, 1993.

  • Πόλη και Ενέργεια. Ημερίδα Πολεοδόμων, Αθήνα, 1993.

  • Εισήγηση και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συμποσίου Ηλιακή Ενέργεια και Κτίρια της Ακαδημίας Αθηνών, 1993.

  • Πολεοδομικές μελέτες, Συμπεράσματα. Διημερίδα ΕΠΑ: 10 Χρόνια μετά. Πραγματικότητα και Προοπτικές, ΤΕΕ, Αθήνα, 1993.

  • Παρουσίαση στο Workshop Solar Energy in Architecture and Urban Planning, Φλωρεντία, Μάϊος 1993.

  • Bioclimatic Planning and Architecture in the Mediterranean Region. Συνέδριο Αρχιτεκτόνων του BILBAO, 1994.

  • Εισήγηση, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής και συντονίστρια του Συνεδρίου για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με θέμα Ανανεώσιμες Μορφές Ενέργειας του ISES και του ΥΠΕΧΩΔΕ, Θεσσαλονίκη, 1994.

  • Εισήγηση στο Εργαστήριο με θέμα Building for Tomorrow, Βαρκελώνη 1994.

  • Εισήγηση στην ημερίδα Interfaces for Innovation Λουξεμβούργο, 1995.

  • Εισήγηση ως υπεύθυνη και συντονίστρια της Ημερίδας για τη Διατύπωση της Περιβαλλοντικής Χάρτας Λαυρίου, Μάιος 1995.

  • Lavrion Case. Παρουσίαση στο Συνέδριο “Conflicts and Consensus in Sustainable Urban Management – a Focus in Tourism” Βενετία, Ιούνιος 1995.

  • Συμμετοχή ως μέλος του προγράμματος IDIS στην εκπαίδευση των Εθνικών Συντονιστών της μεθόδου EASW στη Μαγιόρκα, 1995.

  • Εισηγητής (rapporteur) στο Συνέδριο Intermediate Cities in Search of Sustainability / The Research and the Attica Workshop, European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions, Λαύριο, 1995.

  • Μετέχει  στη διατύπωση προτάσεων για Αειφόρο Ανάπτυξη της Περιοχής SPINA 3  (πρόκειται για το παλαιό εργοστάσιο της FIAT) στο διεθνές Εργαστήριο του  προγράμματος Sustainable Urban Projects, Τορίνο, 1995.

  • Παρουσίαση The Environmental Charter of Lavrion Στο 1ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο των Αειφόρων Πόλεων, Ρώμη, 1995.

  • Παρουσίαση του προγράμματος APAS Ένταξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νησιά της Μεσογείου, Κως, 1996.

  • Ένταξη Ανανεώσιμων Μορφών Ενέργειας στον Σχεδιασμό: Πολύπλευρη Αντιμετώπιση. Στο Διήμερο με θέμα Ενεργειακός και Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Κτιρίων, Κέρκυρα, 1996.

  • Η Περίπτωση του Λαυρίου. Στην Ημερίδα της Ελληνικής Εταιρίας Εταιρίας «Αξιολόγηση της πορείας εξέλειξης της Agenda 21», Αθήνα, 1996.

  • The Case of Lavrion. Στο 2ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο των Αειφόρων Πόλεων, Λισαβώνα, 1996.

  • Εισήγηση  στη συνάντηση για την αξιολόγηση των σημαντικότερων επεμβάσεων στις  Ευρωπαϊκές Πόλεις του European Foundation for the Improvement of Living  and Working Conditions, Δουβλίνο, 1996.

  • Παρουσίαση  των συμπερασμάτων από την χρήση της μεθόδου EASW στην Ελλάδα, στη  συνάντηση των Εθνικών Συντονιστών της μεθόδου στο Λουξεμβούργο, 1997.

  • The case of Kos. Στην Water Conference 21, Βερολίνο, 1997.

  • Παρουσιάσεις  στην 1η συνάντηση (1997) και 2η συνάντηση (1998) των Εθνικών  Συντονιστών του Προγράμματος της 13ης Γενικής Διεύθυνσης της Ε.Ε. Τοπικά Εργαστήρια για Αειφόρο Ανάπτυξη στο Λουξεμβούργο.

  • Παρουσίαση προτάσεων για την Κω – Διήμερο στην Κω, 1997.

  • Παρουσίαση παραδειγμάτων Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής που έχει σχεδιάσει η ίδια, Κύπρος, 1997.

  • Citizens involved in the planning process – two Greek case studies. Στο Διεθνής Διάσκεψη – Περιβάλλον και Κοινωνία, Θεσσαλονίκη, 1997.

  • Παρουσίαση στην ημερίδα Οικοδομώντας Συναίνεση, Χαλάνδρι, 1997.

  • Παρουσίαση στο Συνέδριο Environment and Society: Education and Public Awareness for Sustainability που οργανώθηκε από MIO και την UNESCO, Χανιά, Μάρτιος 1998.

  • Εισήγηση και οργάνωση της ημερίδας Περιβαλλοντική Χάρτα Λαυρίου – Η συνέχεια. Λαύριο, 1998.

  • Συμμετοχή ως Rapporteur στο Συνέδριο με θέμα Τουρισμός και Αειφόρος Ανάπτυξη. Kinsale, Ιρλανδία, 1998.

  • Παρουσίαση παραδειγμάτων Αειφόρου Ανάπτυξης – Κως και Λαύριο. Στο Συνέδριο Αειφόρων Πόλεων, Λισαβώνα, 1998.

  • Παρουσίαση στην Ημερίδα του ΣΑΔΑΣ με θέμα: Αρχιτεκτονική των Γυάλινων Κτιρίων, Αθήνα, 1999.

  • Παρουσίαση δικών της παραδειγμάτων Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής. Κέρκυρα, 1999.

  • Παρουσίαση Παρουσίαση ‘Εφαρμογές στον σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης της μεθόδου  Εργαστηρίων Αειφόρου Ανάπτυξης’ στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ. Κεφαλλονιά, 1999.

  • Παρουσίαση στην Ημερίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής JOULE – THERMIE και Τεχνικές Εξοικονόμησης Ενέργειας στα Κτίρια του Δημοσίου και Τριτογενή Τομέα, Κρήτη, 1999.

  • Παρουσίαση μελέτης κτιρίων στον Ταύρο, 6ο Εθνικό Συνέδριο, Βόλος, 1999.

  • Παρουσίαση στο Σεμινάριο Εισαγωγή της Αειφόρου Ανάπτυξης στην Εκπαίδευση των Μηχανικών, Saint Etienne, Γαλλία 1999.

  • Συμμετοχή σε στρογγυλό τραπέζι των ΥΠΕΧΩΔΕ και ΣΑΔΑΣ με θέμα Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική στην Ελλάδα, Αθήνα, 1999.

  • Παρουσίαση Προγράμματος THERMIE – Ενεργειακή ανάπλαση δύο εργατικών πολυκατοικιών στον Δήμο Ταύρου, Κοπεγχάγη, 2000.

  • Παρουσίαση του Εργαστηρίου Λαυρίου, Λαύριο, 2002.

  • Παρουσίαση βιοκλιματικών έργων σε διήμερο του ΚΑΠΕ, Αθήνα, 2004.

  • Παρουσίαση Προγράμματος THERMIE στον Ταύρο σε ημερίδα ΚΑΠΕ – ΟΕΚ, Αθήνα, 2007.

  • Two bioclimatic housing projects. Στο συνέδριο της Ecoweek, Αθήνα, 2008.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΡΓΩΝ