ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981      |      ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΒΛΑΝΤΟΥ
ΑΘΗΝΑ 1946 -
Α.Μ. ΤΕΕ   13553

ΣΠΟΥΔΕΣ

Διπλωματούχος Αρχιτέκτων, Σχολή Αρχιτεκτόνων Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) 1964 - 1969

Μεταπτυχιακές Σπουδές Πολεοδομίας, Χωροταξίας - DEA - Université - Paris Val de Marne / Institut d’ Urbanisme de Paris 1973 - 1975

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Δημόσιος Τομέας - Υπουργείο Δημοσίων Έργων - ΥΧΟΠ, ΥΠΕΧΩΔΕ 1969 - 2005

Υπεύθυνη Τομέα Περιβάλλοντος Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας Ε.Ε. (Βρυξέλλες) 1996 - 2001

Εθελοντική συμμετοχή σε ιδιωτικούς φορείς και οργανισμούς σχετικούς με Περιβάλλον & Πολιτισμό 2005 - 2020

Βρυξέλλες, Φιλανδική Προεδρία. Η Ομάδα Περιβάλλοντος του Συμβουλίου.

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1946. Μεγάλωσα στην Καλλιθέα σε μια γειτονιά προσφυγικών κατοικιών, χαμένη πια στη δίνη των αλλαγών του χρόνου. Τη βασική εκπαίδευση τη γεύτηκα σε Δημόσια τοπικά σχολεία. Επίδειξη, επιτήδευση, υποκρισία δεν είχαν θέση στην καθημερινότητα, κάτι που συνειδητοποίησα αργότερα, όταν φυσικό περιβάλλον και ανθρώπινες σχέσεις άρχισαν να μεταβάλλονται. Οι γονείς εργαζόμενοι και οι δύο μού εμφύσησαν, με το παράδειγμά τους, αξίες που πλουτίζουν τον κόσμο μου: να ξεχωρίζω και να σέβομαι τις ανθρώπινες αρετές, να αγαπάω όποια δουλειά επιλέξω, να ανοίγομαι στον κόσμο της γνώσης και της αλήθειας, να μαθαίνω από τους «σπουδασμένους».Οφείλω πολλά σ΄αυτούς. Με οδήγησαν στο δρόμο μιας ευρύτερης παιδείας: μουσική, ποίηση, λογοτεχνία, ελληνική γλώσσα. Δεν ξέρω γιατί επέλεξα την αρχιτεκτονική. Ήταν η μαγεία της λέξης, η άρρητη επιθυμία να νοιώσω συνειδητά αυτό που παιδί πρωτοάκουσα από τον πατέρα : «η αρχιτεκτονική είναι παγωμένη μουσική».

 

Απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε.Μ.Π. (1965-1969) άρχισα αμέσως να εργάζομαι στο Πολεοδομικό Γραφείο Χαλκίδας του τότε Υ.Δ.Ε. Όνειρό μου η γνώση της οργάνωσης του χώρου πέρα από τα ελληνικά σύνορα και η μετεκπαίδευση, που το οικογενειακό εισόδημα δεν επέτρεπε, σε θέματα χωρικού σχεδιασμού. Ήταν ο κλάδος που εξέφραζε τις μύχιες επιθυμίες μου. Παιδί και έφηβη είχα προβληματιστεί με τις μεταλλάξεις ενός χώρου όπου τα περιβόλια, ο ουρανός και η θάλασσα χάθηκαν, ενώ η ποιότητα ζωής έφθινε, παρά τη βελτίωση εισοδημάτων και ανέσεων. Η αρχιτεκτονική μοu πρόσφερε ευρύ φάσμα γνώσεων. Ωρίμασε στον κόσμο μου η αλήθεια πως η πόλη, με το σύνολο των στοιχείων της, οργανώνεται για το κοινό όφελος και πως ο σχεδιασμός πρέπει να υπερκεράσει ζητήματα τεχνικά, κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά. Το 1973, εργαζόμενη στο Δημόσιο, έτυχα υποτροφίας του Ι.Κ.Υ. για μεταπτυχιακές σπουδές Πολεοδομίας-Χωροταξίας – DEA – στο Παρίσι, Université-Paris Val de Marne/Institut d’ Urbanisme de Paris (1973-1975).

 

Η εργασιακή πορεία στο Δημόσιο ήταν μακρά (35 χρόνια) με εναλλαγές αντικειμένου και θέσεων, πάντα γύρω από εκφάνσεις του χώρου. Ρυμοτομικά σχέδια, όροι δόμησης, Γ.Π.Σ., Πολεοδομικές Μελέτες, διαχείριση υπαίθριου χώρου (ΖΟΕ, ΕΧΜ, ΕΠΜ), διαμορφώσεις δημόσιων (κοινόχρηστων) χώρων, προστασία παραδοσιακών οικισμών και κτιρίων, διαχείριση κοινοτικής πρωτοβουλίας για τα αστικά κέντρα κ.ά. Την περίοδο 1996-2001 αποσπάστηκα στις Βρυξέλλες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ε.Ε. υπεύθυνη στον τομέα Περιβάλλοντος (ομάδα του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος). Ενδεικτικά από τη δουλειά στο Δημόσιο θα μνημονεύσω θέματα με τα οποία ασχολήθηκα: O ν.960/79 και τα οικεία Π.Δ/γματα για την εξασφάλιση χώρων στάθμευσης στα νεοαναγειρόμενα κτίρια, το πρόγραμμα δημιουργίας Παιδότοπων και Πεζόδρομων, η κήρυξη του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας με ειδικούς όρους και περιορισμούς δόμησης (περιλαμβάνονται το Εμπορικό Τρίγωνο, η Πλάκα, του Ψυρρή), οι επεμβάσεις στην Πλάκα και η μελέτη του οικείου Π.Δ/τος, το πρώτο Π.Δ/γμα χρήσεων γης του 1987, το Πρόγραμμα Ε.Π.Α, ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης στην περιοχή προστασίας της Μεσσηνιακής Μάνης, ειδικές ρυθμίσεις για την επέκταση του Ιστορικού Κτιρίου του Μουσείου Μπενάκη  και την προσθήκη του Κέντρου Γαία στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή. Υπήρχε για όλα βούληση και επαγρύπνηση της Πολιτικής Ηγεσίας, συνεργασία και αμοιβαίο ενδιαφέρον με προϊσταμένους και ικανούς συνεργάτες της υπηρεσίας.

Η περίοδος των Βρυξελλών ήταν ιδιαίτερα κοπιαστική και παραγωγική. Αισθανόμουν τιμή να εργάζομαι για το Περιβάλλον. Σκληρό ωράριο, προκαθορισμένο οργανόγραμμα, θεματολόγιο, χρονοδιάγραμμα, δουλειά που κατέληγε σε αποτέλεσμα και με γοήτευε. Στόχος να κατανοώ, να σέβομαι τις θέσεις των εκπροσώπων των Κρατών Μελών, να στηρίζω τις ελληνικές θέσεις με ορθολογικά και επιστημονικά επιχειρήματα. Συνεργάτες μου στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά και Καθηγητές –ειδικοί επιστήμονες–όποτε χρειαζόταν. Ενδεικτικά θα αναφερθώ σε θέματα ενασχόλησής μου : Οδηγίες 2000/60/ΕΚ Πλαίσιο Δράσης για τα Ύδατα, 1998/83/ΕΚ Ποιότητα του Πόσιμου Νερού, 2000/76/ΕΚ Αποτέφρωση Αποβλήτων, 2001/18/ΕΚ Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί,2001/42/ΕΚ Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Σχεδίων και Προγραμμάτων. Και βέβαια η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής «Εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Κιότο».

 

Σημαντική για την επαγγελματική μου κατάρτιση θεωρώ την εργασία στο Παρίσι, παράλληλα με τις σπουδές. Είχα την τύχη να δουλεύω τα απογεύματα στον υπεύθυνο Οργανισμό για την υπό ανέγερση Νέα Πόλη Evry(περίχωρα Παρισίων). Το οργανωτικό σχήμα, τα θεσμικά εργαλεία, ο οικονομικός και χρονικός προγραμματισμός άνοιξαν ορίζοντες ευεργετικούς στη μετέπειτα πορεία μου.

 

Παραιτήθηκα από το δημόσιο το 2005. Συνταξιούχος έκτοτε εξακολουθώ να εργάζομαι εθελοντικά στο ΣΕΠΟΧ, στην Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, στην «Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία…» Νόμος+Φύση, στο Σωματείο Διάζωμα – πολίτες για τα αρχαία θέατρα.

 

Εκπροσώπησα την Ελλάδα σε Διεθνείς Οργανισμούς και Συνέδρια με ανάλογες κατά θέμα εισηγήσεις, τόσο ως εργαζόμενη στο Δημόσιο, όσο και μετέπειτα κατόπιν πρόσκλησης των διοργανωτών, κάτι που ακόμα συνεχίζεται. Άρθρα μου βρίσκονται δημοσιευμένα κυρίως στα Tεχνικά Xρονικά και στην ιστοσελίδα Νόμος+Φύση.

 

Σημειώνω ότι σκοπός της βιογραφικής μου πορείας δεν είναι απλώς η καταγραφή των προσωπικών πεπραγμένων. Θεωρώ ηθικό χρέος να μιλήσω για προσωπικότητες που τίμησαν τη χώρα με το έργο τους, έδρασαν στον ψυχισμό μου ως πρότυπα, με δίδαξαν, με στήριξαν, σε ότι κατάφερα. Παράλληλα να μοιραστώ εμπειρίες, προβληματισμούς, απογοητεύσεις και ελπίδες για την εξέλιξη του Χωρικού Σχεδιασμού στην Ελλάδα, αλλά και για τα Διεθνή δρώμενα.

 

 

 

* Το υλικό της ανάρτησης έχει παραχωρηθεί στο Αρχείο από την ίδια τη βιογραφούμενη -την οποία και ευχαριστούμε πολύ, τoν χειμώνα-άνοιξη  του 2021. Ακόμα η ίδια η βιογραφούμενη είχε την τελική θεώρηση των κειμένων της ανάρτησης.

Α. ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΟΥ ΠΟΡΕΙΑΣ

ΠΡΟΟΙΜΙΟ: ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

Δεν είχα ποτέ την πρόθεση να χαρτογραφήσω τις επιλογές μου ως προς τις σπουδές που επέλεξα, τις πτυχές ενασχόλησης, το έργο στο οποίο αφοσιώθηκα ως εργαζόμενη. Ενημερώθηκα, από τις κ. Φανή Αναιρούση και Ελένη Φεσσά ότι το Τμήμα Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων ανέλαβε την πρωτοβουλία δημιουργίας Αρχείου Ελληνίδων Αρχιτεκτόνων. Κλήθηκα να συμμετάσχω σ΄αυτήν.

Ομολογώ ότι η αρχική μου αντίδραση ήταν αρνητική. Εργάστηκα μια ζωή στο δημόσιο τομέα και θεώρησα παράδοξο να προβάλλω τη δουλειά μου. Κρίνω πως έπραξα το καθήκον μου, επιδιώκοντας το καλλίτερο για τη χώρα που αγαπάω, για τη δουλειά που αγαπάω, με οδηγό τις αξίες στις οποίες πιστεύω και τους κανόνες της επιστήμης.

Διάβασα τα σχετικά με την πρωτοβουλία κείμενα και ασυνείδητα ήρθα σε επικοινωνία με φάσεις της ζωής μου που, πριν εξαφανιστούν, θα ήθελα να βγουν στο φώς. Να εκμυστηρευτώ σκέψεις και ιδέες, να μιλήσω με ειλικρίνεια για αποτυχίες, προσδοκίες και απογοητεύσεις. Οι ρίζες της ζωής μου, η ατμόσφαιρα της εποχής που επέδρασε στο χαρακτήρα και στη δουλειά μου, οι απαρχές στράτευσης στην αρχιτεκτονική και το χωρικό σχεδιασμό αναδύονται στο μυαλό μου. Μια ρεαλιστική αποτύπωση της πορείας μου, όπου όλα συνεχώς αλλάζουν και το παρόν εμπεριέχεται στο παρελθόν και στο μέλλον.

Οφείλω να διευκρινίσω ότι πέρα από τα προσωπικά πεπραγμένα, πρώτιστη επιθυμία μου είναι να καταργήσω τα σύνορα ανάμεσα στον εαυτό μου και τους άλλους. Τα σύνορα είναι θέμα ελευθερίας, αλλά και εμπιστοσύνης και αγάπης.  Να μιλήσω για προσωπικότητες, άλλες γνωστές, άλλες όχι, που εργάστηκαν για τη χώρα, έδρασαν στον κόσμο μου σαν πρότυπα, με δίδαξαν, με ενθάρρυναν σε ό,τι κατάφερα, ή συνεργάστηκαν μαζί μου για το καλλίτερο. Το οφείλω ως φόρο τιμής σε όσους δεν είναι πλέον ανάμεσά μας (γονείς, δάσκαλοι, συνεργάτες) και ως ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους ακόμα εμπλουτίζουν τη ζωή με το έργο τους.

 

Β. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Γεννήθηκα το 1946 στην Αθήνα. Μεγάλωσα στην Καλλιθέα, όπου φοίτησα στο δημόσιο δημοτικό σχολείο της γειτονιάς και στο δημόσιο γυμνάσιο θηλέων Καλλιθέας. Δεν έχω παιδιά, δεν παντρεύτηκα.

 

1964

Εισήλθα στην Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και αποφοίτησα το 1969.

1973 – 1975

Ήταν έντονη η θέλησή μου να συνεχίσω μεταπτυχιακές σπουδές. Το οικογενειακό εισόδημα δεν το επέτρεπε. Το 1973, υπάλληλος ήδη του Υπ. Δημοσίων Έργων, κατόπιν εξετάσεων στο ΕΜΠ και στο Γαλλικό Ινστιτούτο, έτυχα υποτροφίας του ΙΚΥ.  Υπέβαλα αίτηση στο Παρίσι, στο Université Paris Val de Marne/Institut d’ Urbanisme de Paris, για μεταπτυχιακά σε Πολεοδομία/Χωροταξία και έγινα δεκτή. Με την ολοκλήρωση των σπουδών –DEΑ– είχα υποχρέωση, βάσει των όρων υποτροφίας, να επιστρέψω στο Υπουργείο.

Ανεξάρτητα από τις επαγγελματικές ασχολίες, η επιθυμία συνεχούς μάθησης με ακολουθούσε. Όσο ο χρόνος το επέτρεπε παρακολούθησα σεμινάρια που με ενδιέφεραν:

1991

Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων: World Perfect 5.1.

1992

Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, (ΙΔΕ), Πρόγραμμα επιμόρφωσης: «Διοίκηση Ανθρωπίνου Παράγοντα – Ολική Ποιότητα Διοικητικού Προγραμματισμού – Οργάνωση, Διεθνή Οικονομικά – ΕΟΚ».

1993

Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης: «Δημόσιες πολιτικές που σχετίζονται με περιφερειακή ανάπτυξη, περιβάλλον, χωροταξία».

1994

Ε.Μ.Π. Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης: «Κεντρικές λειτουργίες στα πλαίσια αναβάθμισης υφιστάμενων Κέντρων και οργάνωσης επεκτάσεων».

1995

Ε.Μ.Π. Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης: «Ψυχολογία του Χώρου».

1996

Πάντειο Πανεπιστήμιο: «Πρόγραμμα κατάρτισης στο G.I.S.».

Ξένες γλώσσες: Γαλλικά, Αγγλικά, Ισπανικά / πολύ καλά, Ιταλικά / ανάγνωση, γραφή, συνεννόηση.

 

«πάντ΄ ανοιχτά , πάντ΄ άγρυπνα,

τα μάτια της ψυχής μου»

Διονύσιος Σολωμός

 

 ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ – ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ – ΣΠΟΥΔΕΣ.pdf

 

Όλα τα κείμενα κατατίθενται όπως τα έστειλε η βιογραφούμενη.

Α. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Η εργασιακή μου πορεία στο Δημόσιο, σε μια περίοδο 35 ετών, έχει έντονα τα χαρακτηριστικά διακυμάνσεων. Παροχή υπηρεσιών σε ποικίλες Διευθύνσεις, εναλλαγές σε αντικείμενο απασχόλησης, ενίοτε και τόπου. Ήταν κάτι που δεν με δυσαρεστούσε, ταίριαζε στην ψυχολογία μου. Μου άρεσε ο εμπλουτισμός σε γνώσεις και εμπειρίες. Από τις μεταθέσεις εκτός Αθηνών, σε περιφερειακές υπηρεσίες, θεωρώ και πάλι ότι κέρδισα. Άντλησα νέες ιδέες, απέκτησα νέους φίλους, έζησα την ατμόσφαιρα της ελληνικής επαρχίας, τα προβλήματα, τον τρόπο ζωής, τους ανθρώπους της.

1969

Διπλωματούχος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ προσλήφθηκα με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου στο τότε Υπ. Δημοσίων Έργων. Τοποθετήθηκα στη Χαλκίδα στο Τμήμα Πολεοδομίας.

1970 – 1977

Μονιμοποιήθηκα, ήρθα στην Αθήνα στη Διεύθυνση Ε2 Πολεοδομικών Μελετών. Την περίοδο αυτή παρείσφρησαν δύο σημαντικές αλλαγές. Η  μετεκπαίδευσή μου στο Παρίσι, 1973 – 1975, και η απόσπασή μου το 1976 στο Τμήμα Πολεοδομίας Καρπενησίου.

1977 – 1980

Αναπληρώτρια Προϊσταμένου στη νεοσυσταθείσα Ειδική Υπηρεσία Αναπλάσεων Ελευθέρων Κοινοχρήστων Χώρων Αστικών Περιοχών (ΕΥΔΕ/ΑΕΚΧΑΠ),  της Yπηρεσίας Οικισμού του Υπ. Δημοσίων Έργων. Παράλληλα καθήκοντα Προϊσταμένης Τμήματος  Α στη Δ/νση Γ6 Κατοικίας.

1980 – 1982

Προϊσταμένη Διεύθυνσης Πολεοδομικών Μελετών του νέου Υπουργείου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΥΧΟΠ).

1983 – 1985

Προϊσταμένη στο Τμήμα Πολεοδομίας και Πολεοδομικών Εφαρμογών Ν. Αργολίδας/Ναύπλιο.

Αρχές 1985 – 1988

Διεύθυνση Γ1-Γ3 / Πολεοδομικών Μελετών του ΥΧΟΠ (μετέπειτα Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού). Υπεύθυνη Ομάδας Α Επιχείρησης Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης / Ε.Π.Α. (Περιοχή Βόρειας Ελλάδας).

1989 – 1991

Προϊσταμένη Τμήματος Αστικών  Κέντρων της Δ/νσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (ΥΠΕΧΩΔΕ). Παράλληλα καθήκοντα αναπληρώτριας Προϊσταμένης Δ/νσης.

1991 – 1993

Προϊσταμένη Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού.

1994 – 1996

Διεύθυνση Χωροταξίας. Προϊσταμένη Τμήματος Ζωνών Ειδικού Σχεδιασμού / ΖΟΕ, Ειδικές Χωροταξικές Μελέτες. Μέλος της επιτροπής κατάρτισης του προγράμματος έργων Β φάσης του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Παράλληλα,  με απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας Αλέκου Παπαδόπουλου και ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη, ορίστηκα Προϊσταμένη Διαχείρισης του Προγράμματος της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας URBAN. Την Πολιτική ευθύνη είχε ο Γεν. Γραμματέας του Υπ. Εθνικής Οικονομίας Ηλίας Πλασκοβίτης. Την πρώτη περίοδο, 1994-1999,  κατόπιν επιλογής προτάσεων ιδιωτών μελετητών, εντάχθηκαν έξι προγράμματα. Αφορούσαν στο φυσικό χωρικό σχεδιασμό ζωνών αστικών κέντρων, με εστίαση κυρίως σε προβλήματα κοινωνικοοικονομικού χαρακτήρα (ενίσχυση νέων επιχειρήσεων, μείωση ανεργίας, περιορισμός κοινωνικών ανισοτήτων).  Συνεργάτες μου στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

1996 (Ιούνιος) – 2001

Απόσπαση στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Βρυξέλλες). Το Πρόγραμμα URBAN ανέλαβε η συνάδελφος αρχιτέκτων Κική Μανώλα με συνεργάτη το Γιάννη Τσιγκουράκο, που δυστυχώς χάσαμε, αλλά τον θυμόμαστε πάντα.

2001 (Απρίλιος)

Επιστροφή στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Προϊσταμένη Τμήματος Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού.

2002 – 2005

Προϊσταμένη Διεύθυνσης Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού. Στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2003 (περίοδος ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε.) προήδρευα στις Βρυξέλλες στην ομάδα «Διεθνών Περιβαλλοντικών Θεμάτων» του Συμβουλίου. Θέματα προς εξέταση, εν όψει προγραμματισμένων Διεθνών Συναντήσεων: Βιοποικιλότητα – Βιοασφάλεια. Συνεργάτες τα στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ Δήμητρα Σπάλλα, Σοφία Μαρκοπούλου, Ράνια Σπυροπούλου, Ελένη Τρύφων. Στήριξη από τους ειδικούς στα θέματα Καθηγητές κ. Πανόπουλο, Τσαφτάρη και  Λεγάκη.

 

Τον Ιανουάριο 2005 υπέβαλα παραίτηση και συνταξιοδοτήθηκα. Είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου.

 

«Δεν θέλω να γυρίσω να μη διώ και φρίξω

τι γρήγορα που η σκοτεινή γραμμή μακραίνει,

τι γρήγορα που τα σβηστά κεριά πληθαίνουν».

Κ. Π. Καβάφης

 

Β. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ – ΛΟΙΠΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΧΟΛΙΕΣ

Σε σεμινάρια που οργάνωνε η Σχολή Δημόσιας Διοίκησης στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, κλήθηκα να διδάξω μαθητές της Σχολής ή/και νέους υπαλλήλους, σε θέματα Πολεοδομικού Σχεδιασμού. Στην Αθήνα, στην Κέρκυρα και στους Δελφούς.

2001 (Σεπτέμβριος)

Σε επιμορφωτικά σεμινάρια του Υπουργείου Εξωτερικών (για διπλωματικούς υπαλλήλους)  μου ζητήθηκε η παρουσίαση της «περιβαλλοντικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του πλαισίου των διεθνών δράσεων για το περιβάλλον».

2008

Με την ένταξη νέων μελών στην Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οργάνωσε σεμινάρια για την επιμόρφωση στελεχών της διοίκησης σε θέματα του κοινοτικού κεκτημένου. Εκπαιδευτές ήταν ειδικευμένα στελέχη των Κρατών Μελών. Το Ίδρυμα Τσάτσου είχε αναλάβει την επιλογή εκπαιδευτών στη χώρα μας. Με πρόταση της κ. Γ. Γιανακούρου, νομικού, νυν καθηγήτριας στο ΕΚΠΑ, κλήθηκα να αναλύσω σε συναδέλφους της Κύπρου την Οδηγία «Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Στρατηγική Εκτίμηση» / νομοθεσία και εφαρμογή. Διάρκεια σεμιναρίου μία εβδομάδα. Ως εκπαιδεύτρια, για το ίδιο αντικείμενο, μετείχα και στη Μάλτα, κατόπιν πρόσκλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Να σημειώσω ότι η εμπλοκή στον εκπαιδευτικό τομέα, δεν αποτέλεσε επιδίωξή μου. Θεώρησα τιμή τις προσκλήσεις και ανταποκρίθηκα με υπευθυνότητα. Γνώριζα όμως ότι πρώτιστο μέλημα κάθε δασκάλου είναι να γνωρίσει τους μαθητές, τους χαρακτήρες, τις ικανότητές τους. Κινήθηκα μακριά από τέτοιες δυνατότητες. Δεν το επέτρεπαν τόσο η διάρκεια διδασκαλίας, όσο και οι γενικότερες ιδιαιτερότητες και συνθήκες.

2006 / Συλλογικό έργο

Με αφορμή τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε. (0λ. 3661,3663/2005) για την κατανομή αρμοδιοτήτων στον πολεοδομικό σχεδιασμό, το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης / ΙΤΑ, οργάνωσε το Μάρτιο του 2006 ημερίδα με θέμα «Πολεοδομικές αρμοδιότητες και Σύνταγμα». Κεντρική ήταν η διαπίστωση ότι ανεξάρτητα από λύσεις που ενδεχόμενα δρομολογηθούν στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, το πρόβλημα είναι ευρύτερο. Συνδέεται με το συνολικό σύστημα σχεδιασμού στην Ελλάδα, τις δυσκαμψίες, την αναποτελεσματικότητα. Για τη μελέτη του θέματος αποφασίστηκε η σύσταση επιστημονικής επιτροπής  στην οποίαν μετείχα. Μέλη της επιτροπής και οι:

  • Μιχάλης Αναστασόπουλος, Δικηγόρος, ΜΔ Δημοσίου Δικαίου Νομικής Σχολής Αθήνας.

  • Λουδοβίκος Βασενχόβεν, Πολεοδόμος, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ.

  • Γεωργία Γιαννακούρου, Αν. Καθηγήτρια Παν/μίου Θεσσαλίας, Δικηγόρος.

  • Γιάννης Καρανίκας, Χωροτάκτης-Πολεοδόμος.

  • Τασία Λαγουδάκη, Πολεοδόμος, υπεύθυνη προγράμματος «Χώρος» της ΚΕΔΚΕ.

Συντονιστής ο Γιάννης Πυργιώτης, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΤΑ. Η εργασία περατώθηκε το Δεκέμβριο του 2006: «Πολεοδομικός Σχεδιασμός / Προβλήματα Εφαρμογής και Προτάσεις Μεταρρύθμισης» – Έκθεση Επιστημονικής Επιτροπής (βλ. www.ita.org.gr και ιστοσελίδα ΚΕΔΚΕ).

2005

Σε συνάντηση του ΣΕΠΟΧ ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ηλίας Μπεριάτος, εκπρόσωπός μας και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολεοδόμων / ECTP, ενημέρωσε για τα αποτελέσματα πρόσφατης διάσκεψης του ECTP. Είχε προκαλέσει θλιβερή εντύπωση το γεγονός ότι στην Ελλάδα, δεν είχε ακόμα αποδοθεί στη μητρική γλώσσα Η Χάρτα του Ευρωπαϊκού Σχεδιασμού, εγκεκριμένη σε Γενική Συνέλευση του ECTP το 2003. Αισθάνθηκα ντροπή και προσφέρθηκα να αναλάβω τη μετάφραση. Η Χάρτα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΟΧ, https://sepox.gr, και διδάσκεται σε σχολές.

 

Όλα τα κείμενα κατατίθενται όπως τα έστειλε η βιογραφούμενη.

Α. ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

  • Εθνική Μονογραφία για τους Αγροτικούς Οικισμούς, Οκτώβριος 1995, σε συνεργασία με συνάδελφο Ρωξάνδρα Νούλα που, αλίμονο, δεν είναι πλέον μαζί μας.  Παρουσιάστηκε σε περιφερειακή συνάντηση της Ο.Ε.Ε./ Ο.Η.Ε. στο Βουκουρέστι.

  • Η εκτός σχεδίου δόμηση, Απρίλιος 2008. https://nomospfysis.org.gr/category/keimena

  • Εφαρμογή του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης : Οι νέες προκλήσεις για την παρακολούθηση της πορείας προς την Αειφορία, Σεπτέμβριος 2008.  https://nomospfysis.org.gr/category/keimena

  • Ο ρόλος του Μητροπολιτικού Κέντρου της Αθήνας στον Ευρωπαϊκό και Διεθνή Χώρο,  Δεκέμβριος 2009.  https://nomospfysis.org.gr/category/keimena

  • Σχέδιο Νόμου/Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενάργειας για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, Ιανουάριος 2010. https://nomospfysis.org.gr/category/keimena

  • Το τοπίο ως αντικείμενο νομικής προστασίας.  Αντιφάσεις μεταξύ κανόνων Δικαίου και Πραγματικότητας, Οκτώβριος 2010.  https://nomospfysis.org.gr/category/keimena

  • Ευρώπη 2020: Ο Πολιτισμός ως παράγων στήριξης της κοινής Ευρωπαϊκής πορείας, Ιανουάριος 2011.  https://nomospfysis.org.gr/category/keimena

  • Αυθαίρετα: Η παραβατικότητα στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών, Σεπτέμβριος 2011.   https://nomospfysis.org.gr/category/keimena

  • Το τοπίο ως περιβαλλοντικό αγαθό: Ασυμβατότητα μεταξύ Δικαίου Προστασίας και Πραγματικότητας,   Νοέμβριος 2012.  https://nomospfysis.org.gr/category/keimena

  • Προστασία διατηρητέων κτιρίων και συνόλων. Προβλήματα διαχείρισης και ανάγκες αναδιάρθρωσης,  Μάρτιος 2016 σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα – πολεοδόμο  Αμαλία Κουδούνη.  https://nomospfysis.org.gr/category/keimena

  • Περιβαλλοντικός – Χωρικός Σχεδιασμός και Φέρουσα Ικανότητα, Ιούνιος 2016. https://nomospfysis.org.gr/category/keimena

 

Β. ΣΥΝΕΔΡΙΑ – ΗΜΕΡΙΔΕΣ

1986 – 1990 (Γενεύη)

Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην ετήσια σύνοδο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Οικισμών της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη του Ο.Η.Ε. (Ο.Ε.Ε./Ο.Η.Ε.). Οι εισηγήσεις/ανακοινώσεις μου αφορούσαν Πολεοδομικά-Χωροταξικά θέματα του Ελληνικού χώρου, και είναι δημοσιευμένες στα αντίστοιχα δελτία του Ο.Η.Ε.

1987 (Ιούνιος Αθήνα)

Διήμερο Συνέδριο ΤΕΕ. Θέμα: «Ενεργοποίηση Πολεοδομικού Σχεδίου». Παρουσίαση με τον συνάδελφο Σπύρο Τσαγγαράτο (διαφορετική εισήγηση έκαστος), Τεχνικά Χρονικά, Ιούλιος-Αύγουστος 1990, Εκδ. ΤΕΕ.

1995 (Ηράκλειο Κρήτης)

Συμμετοχή στο Συνέδριο του ΤΕΕ. Θέμα: Τουρισμός και Περιβάλλον στις Νησιωτικές Περιοχές. Εισήγηση: «Τουρισμός και Χωροταξική Πολιτική στην Ελλάδα. Ο ρόλος των Ειδικών Χωροταξικών Μελετών». Στοιχεία έκδ. ΤΕΕ 1995 (βλ. http://library.tee.gr/digital/m1451_1500/m1490/m1490_vlantou.pdf ).

1998 (Στρασβούργο, Γαλλία)

113me Congrès National des Sociétés Savantes. Géographie. Communication par Panos Stathakopoulos et Sandra Vlantou: «Intervention urbaine dans des espaces sensibles en Grèc». Στο Συνέδριο η παρουσίαση έγινε από το συνάδελφο Πάνο Σταθακόπουλο. Δημοσιευμένα πρακτικά του Συνεδρίου.

2002 (Γιοχάνεσμπουργκ)

Διάσκεψη Κορυφής του Ο.Η.Ε. για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη / RIO+10. Μετείχα ως μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας. Επικεφαλής η Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Βάσω Παπανδρέου. Οι εργασίες κατέληξαν στην υιοθέτηση της «Πολιτικής Διακήρυξης για τη Βιώσιμη/Αειφόρο Ανάπτυξη». Ανέλαβα τη Σύνταξη των αποτελεσμάτων της Διάσκεψης.

2003 (Ιούνιος  Βρυξέλλες)

Οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Green Week. Συμμετοχή και εισήγηση: «Το Μεσογειακό Σκέλος της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας για τα Νερά»

2007 (Σεβίλλη, Ισπανία)

GMCC Third International Conference on Coexistence between Genetically Modified (GM) and non-GM based Agricultural Supply Chains. Συμμετοχή κατόπιν πρόσκλησης των διοργανωτών.

2008 (Αθήνα)

Οργάνωση Ημερίδας από Νόμος + Φύση με θέμα: «Ο Χωροταξικός Σχεδιασμός στην Ελλάδα. Νομικό Πλαίσιο και Εφαρμογή στην Πράξη. Παρέμβαση: «Σχέσεις και αντιφάσεις μεταξύ θεωρίας και εφαρμογής σχεδιασμού στην Ελλάδα». Δημοσίευση Πρακτικών, Εκδ. Αντ. Σάκκουλα, Αθήνα – Κομοτηνή 2008.

2009 (Βόλος)

Δεύτερο Πανελλήνιο Συνέδριο Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Εισήγηση: «Κριτική θεώρηση επίκαιρων χωροταξικών ζητημάτων. Ο θεσμός της στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης στο χωροταξικό σχεδιασμό». Δημοσίευση Πρακτικών από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

2011 (Βανκούβερ, Καναδάς)

GMCC 5th International Conference on Coexistence between Genetically Modified (GM) and non-GM based Agricultural Supply Chains. Συμμετοχή κατόπιν πρόσκλησης των διοργανωτών.

Τρίτο Πανελλήνιο Συνέδριο Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Εισήγηση: Το τοπίο ως περιβαλλοντικό αγαθό. Ασυμβατότητα μεταξύ Δικαίου Προστασίας και Πραγματικότητας, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας / Εκδόσεις Γράφημα.

2013 (Λισσαβόνα, Πορτογαλία)

GMCC 6th International Conference on Coexistence between Genetically Modified (GM) and non-GM based Agricultural Supply Chains. Συμμετοχή κατόπιν πρόσκλησης των διοργανωτών.

2015 (Καστοριά)

Οργάνωση ημερίδας από ΕΛΛΕΤ, με συμμετοχή της Europa Nostra. Θέμα: Θεσμικό Πλαίσιο και Προστασία Παραδοσιακών Οικισμών. Εισήγηση: «Ο πολιτιστικός πλούτος ως καταλύτης ανάπτυξης. Από τα υφιστάμενα κατ΄επίφαση οικονομικά και διοικητικά κίνητρα στην αξιοποίηση οικονομικών θεσμών και δομών». (βλ. www.ellet.gr/imerides2016/kastoria)

 

Στα διεθνή Συνέδρια σε Σεβίλλη, Βανκούβερ και Λισαβόνα καθώς και έκτοτε σε όσα διοργανώνονται ανά διετία στο Μόναχο με τίτλο Global Food Summit ζητείται η συνεργασία μου σε ζητήματα νομικής φύσης.

 

 

Όλα τα κείμενα κατατίθενται όπως τα έστειλε η βιογραφούμενη.

  • Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων από το 1986. Η συμμετοχή μου εστιάζεται  στο έργο της Επιτροπής Πολεοδομίας/Χωροταξίας, δεδομένου του γνωστικού αντικειμένου και της εμπειρίας μου.

  • Με το τέλος εργασίας στο Υπουργείο, ήταν έκδηλη η επιθυμία να προσφέρω εθελοντική εργασία, συνδεόμενη με τις γνώσεις που διέθετα. Εντάχθηκα στην Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ)  http://www.ellet.gr/, και έκτοτε ανήκω στα μέλη του Συμβουλίου Θεσμικού Πλαισίου (ΣΘΕΠ). Η επιλογή της ΕΛΛΕΤ δεν ήταν τυχαία. Η Εταιρεία συνδύαζε αρμονικά τα Περιβαλλοντικά και Πολιτιστικά δρώμενα, όσα δε γνώριζα για τον κ. Κ. Καρρά (ιδρυτή της ΕΛΛΕΤ) και τη δουλειά των μελών της  ήταν απόλυτα θετικά. Πέραν αυτού μετείχαν στην ΕΛΛΕΤ προσωπικότητες που εκτιμούσα ιδιαίτερα. Οι κ. Ιωάννης Παλαιοκρασάς και Γιάννης Μιχαήλ.

  • 2006. Στην κορυφή της επικαιρότητας βρισκόντουσαν οι διεργασίες αναθεώρησης του Συντάγματος. Στην ΕΛΛΕΤ κινητοποιηθήκαμε για τη διατύπωση επιχειρημάτων ικανών να αποτρέψουν την επιχειρούμενη αναθεώρηση του άρθρου 24. Το αποτέλεσμα δικαίωσε την ΕΛΛΕΤ και όλους όσους δούλεψαν στην ίδια κατεύθυνση. Είχα τότε την τιμή να γνωρίσω στην ΕΛΛΕΤ τον Συνταγματολόγο Καθηγητή Γιώργο Παπαδημητρίου, μια προσωπικότητα από αυτές που σπανίζουν, που η απώλειά του ήταν πληγή για τη χώρα.  Ο καθηγητής, ιδρυτής του δικτυακού τόπου Νόμος + Φύση/Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη (https://nomosphysis.org.gr), με παρακίνησε να ασχοληθώ με τον δικτυακό τόπο. Μετά το ταξίδι του σε άλλη ζωή, την προεδρία ανέλαβε ο νυν Ομότιμος Πρόεδρος του Σ.τ.Ε. και Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Κωνσταντίνος Μενουδάκος. Ψυχή στη στήριξη και οργάνωση η κ. Άννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου. Σταδιακά η συμμετοχή μου στο «Νόμος  + Φύση» εντάθηκε και αποτελώ μέλος της «Ομάδας Επιστημονικής Υποστήριξης».  Αισθάνομαι τυχερή γιατί στο «Νόμος + Φύση» γνώρισα και διδάχτηκα από τον τρόπο σκέψης προσωπικοτήτων υψηλής επαγγελματικής κατάρτισης, μεταξύ των οποίων η νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελαροπούλου.

  • 2015.  Από φίλους ενημερώθηκα για το έργο που προωθεί το Σωματείο Διάζωμα – Πολίτες για τα Αρχαία  Θέατρα (www.diazoma.gr). Γνώριζα το Σταύρο Μπένο, ιδρυτή του Σωματείου, από την εποχή του ισχυρού σεισμού της Καλαμάτας, Δήμαρχος τότε ο ίδιος, νεαρή υπάλληλος εγώ. Με εντυπωσίαζαν ανέκαθεν η αγωνιστικότητα, η διορατικότητα, οι οργανωτικές του ικανότητες. Η δουλειά του Σωματείου για την αναστήλωση, την ανάδειξη, την ένταξη των Αρχαίων Θεάτρων στη ζωή του τόπου, την «κοινωνικοποίηση» των μνημείων  με συγκίνησε. Γνώρισα ένα Σωματείο ανοικτό στην αρχαιολογική κοινότητα, τους επιστήμονες, τους καλλιτέχνες, τις τοπικές αρχές, τον κάθε πολίτη. Έγινα μέλος του Διαζώματος και προσπαθώ να συμβάλλω στο έργο του.

 

Όλα τα κείμενα κατατίθενται όπως τα έστειλε η βιογραφούμενη.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΡΓΩΝ