ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981      |      ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΑΝΝΗ ΒΡΥΧΕΑ
ΑΘΗΝΑ 1944 - ΑΘΗΝΑ 2005
Α.Μ. ΤΕΕ   10949

ΣΠΟΥΔΕΣ

Διπλωματούχος Αρχιτέκτων, Σχολή Αρχιτεκτόνων Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) 1961 - 1966

Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Χώρων από την École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs - Παρίσι 1968 - 1969
Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Πολεοδομίας από το Institut d' Urbanisme de Paris 1968 - 1970

Stage προκατασκευής και καινούργιων πόλεων οργανωμένο από το Centre Scientifique et Technique du Batiment

Διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Χ - Παρίσι στον τομέα "Περιβάλλον" 1979

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Centre Scientifique et Technique du Batiment C.S.T.B. (ίδρυμα Δημόσιο) 1969 - 1971

Laboratoire de la Sémiologie graphique - École Pratique des Hautes Études - Παρίσι 1970 - 1971

Επιστημονικός συνεργάτης Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ 1979 - 1982

Διδασκαλία στην σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ (Τομέας ΙΙΙ- Αρχιτεκτονική Γλώσσα / Επικοινωνία και Σχεδιασμός) μέχρι και της βαθμίδας Καθηγήτριας  1982 - 2005

Visiting Scholar στο Πανεπιστήμιο Harvard (ΗΠΑ - Graduate School of Design,) 1988 - 1989

Visiting Associate στοMartin Centre for Architectural and Urban Studies - University of Cambridge - Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Αγγλία 1992 - 1993

Μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ 1988 - 1990 & 1994

Μέλος της Συγκλήτου του ΕΜΠ 1989 - 1990

Μέλος της Europil - Ευρωπαϊκή Εταιρεία για την Κοινωνική Ενσωμάτωση μέσω της Κατοικίας 1989 -

Μέλος της "ΧΑΡΤΑΣ για το ΔΙΚΑΙΩΜΑ στο ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ (Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία)

Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής "Connaître et Évaluer" του Ιδρύματος Abbé-Pierre για την κατοικία μη προνομιούχων ομάδων

Μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων 1982 - 1986

Πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων 1984 - 1986

Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Εσωτερικού

Δημοσιευμένο έργο της Άννης Βρυχέα.

Η Άννη Βρυχέα γεννήθηκε και έζησε στην Αθήνα (1944 – 2005).

 

Ήταν καθηγήτρια στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π., από την οποία και αποφοίτησε. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης (δίπλωμα εξειδίκευσης στην Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων) στην École Nationale Supérieure des Arts Decoratifs και δίπλωμα Πολεοδομίας στο Institut d’ Urbanisme, με καθηγητή τον Henri Lefebvre. Απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα από το Universite-X  de Paris,  με τίτλο διατριβής  “Η διαφήμιση για την κατοικία: Έρευνα σχετικά με τα μοντέλα καθημερινής ζωής“.

 

Ήταν επισκέπτρια ερευνήτρια στο Martin Center of the Department of Architecture (Πανεπιστήμιο του Cambridge, Αγγλία), στο Department of Architecture και στο Joint Center for Housing Studies (Πανεπιστήμιο του Harvard, Η.Π.Α.) και στην École d’Architecture Paris-La Villette (Παρίσι, Γαλλία).

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονταν στους χωρικούς αποκλεισμούς και τις χωρικές διακρίσεις στην πόλη (ακόμη και μεταξύ των δύο φύλων), στα ζητήματα κατοίκησης και κατοικίας των πολλών (ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων) και στην αναζήτηση εναλλακτικών προτάσεων για την αναβάθμιση και την τοπική ανάπτυξη γειτονιών και τόπων σε κρίση –με  τη συμμετοχή των ίδιων των κατοίκων και των τοπικών φορέων.

 

Από το 1983 ως το 1992, είχε ασχοληθεί με τον σχεδιασμό  –με  τη συμμετοχή των κατοίκων–  εναλλακτικής πρότασης  για την ανάπλαση του προσφυγικού συνοικισμού της Θήβας.

 

Άρθρα της για τα ζητήματα κατοίκησης και κατοικίας έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά, σε πρακτικά συνεδρίων και σε συλλογικούς τόμους, σε πολλές γλώσσες.

Το 2003 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα η μονογραφία της: Κατοίκιση και Κατοικία. Διερευνώντας τα Όρια της Αρχιτεκτονικής.

 

Είχε αποσπάσει πολλές φορές  πρώτα  και δεύτερα  βραβεία  καθώς και διακρίσεις σε ελληνικούς και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

 

Είχε συμμετάσχει σε επιτροπές και ομάδες εργασίας και σε τοπικές διεπιστημονικές ομάδες ανά την Ευρώπη  ως ειδική σε θέματα κοινωνικής κατοικίας, γειτονιών σε κρίση, κοινωνικού αποκλεισμού και φτώχειας.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος πολλών επιστημονικών φορέων για την κατοικία και τα δικαιώματα στην κατοίκηση, τόσο στο διεθνή όσο και τον ελληνικό χώρο.

 

Είχε αναπτύξει έντονη δράση στο συνδικαλιστικό κίνημα των πανεπιστημιακών.

Ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ και υποψήφια ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο «Γυναίκες για μία Άλλη Ευρώπη»για τις ευρωεκλογές του 2004.

Την περίοδο 1982-1986 διετέλεσε μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων και το 1984 εκλέχτηκε ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρός του.

 

Ήταν παντρεμένη με τον Κώστα Γαβρόγλου (πανεπιστημιακό και υπουργό παιδείας) και είχε δύο κόρες από τον πρώτο της γάμο με τον Γιώργο Χαϊδόπουλο (αρχιτέκτονα).

 

 

 

 

* Το υλικό της ανάρτησης έχει βασιστεί στο Βιογραφικό της όπως το είχε συντάξει η ίδια το 1995, και μας το παραχώρησε η γραμματεία του Τομέα III – Αρχιτεκτονική Γλώσσα / Επικοινωνία και Σχεδιασμός της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, όπου και δίδασκε – μέσω της συναδέλφου Δρ. Σαλώμης Χατζηβασιλείου, αρχές καλοκαιριού 2021, για το οποίο την ευχαριστούμε πολύ. 

 

Επισυνάπτεται το Αναλυτικό Βιογραφικό της Άννης Βρυχέα όπως το είχε συντάξει η ίδια το 1995, και μας το παραχώρησε η γραμματεία του Τομέα III – Αρχιτεκτονική Γλώσσα/Επικοινωνία και Σχεδιασμός της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, όπου και δίδασκε η βιογραφούμενη.

 

 

ΑΝΝΗ_ΒΡΥΧΕΑ_ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ_CV.pdf

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΡΓΩΝ